Page 1

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА ОТ „ЕСПА“

АПРИЛ 2018


Сребърен и бронзов медал за отбора по катерене на „ЕСПА” на Балканското първенство 02 Април 2018 Магдалена Стоянова от 7 клас затвърди вицешампионската си титла като спечели сребърния медал на тазгодишното Балканско първенство по катерене за деца юноши и девойки в Букурещ, Румъния. В групата на 14-15 годишните девойки Маги успя да постигне две втори места в дисциплините боулдър и трудност и твърдо се нареди след състезателката на домакините, която спечели златото с много малка преднина. Трето място в общото класиране и бронзов медал донесе отличното представяне на Димитър Странски от 6 клас в групата на 12-13- годишните деца, който постигна трето място за трудност и пето в боулдър. Достойно се представиха и останалите деца от отбора по катерене на „ЕСПА”, като всички успяха да се преборят за място в първата десятка в крайното класиране. Поздравления за Лъчезар Даскалов от ПК Б, Самуил Гърбов от 1б клас, Мария Георгиева и Виктория Попова от 2б клас, Илия Христанов от 3 б и Мартина Гърбова от 3 а клас.


Втора и трета награда за пианистите на ЕСПА от международния конкурс “VIVAPIANO” 04 Април 2018 Повод за радост и гордост е отличното представяне на двама от талантливите пианисти от “ЕСПА”, които зарадваха публиката със завидните си умения и подариха едно незабравимо артистично преживяване на тазгодишният конкурс “VIVAPIANO”. Борис Мрински от 2-ри клас впечатли международното жури и спечели второ място, а Йоанна Петрова е на трето място. Благодарим ви деца, за невероятните постижения и успехи, с които ни радвате ежедневно!

Седмокласниците на ЕСПА в топ 10 на приемния изпит за Американския колеж 05 Април 2018 За първи път в историята на ЕСПА имаме две деца в топ 10 в класaцията на Aмериканския колеж. Поздравления за впечатляващото представяне на Васил Рахнев и Мартин Лозанов, които са приети съответно на четвърто и седмо място.


Балерините на ЕСПА грабнаха най-високите отличия в Международния танцов конкурс Cristal Swan 05 Април 2018 Нашите талантливи балерини завоюваха седем награди от проведения в Букурещ VI Международен танцов конкурс Crislat Swan.

Силвия Дянкова и Йоана Христанова впечатлиха международното жури със своите два дуетни танца, които получиха първо и второ, както и две специални награди за участие в конкурси в Италия и Русе.

С общото си изпълнение грациозните момичета на ЕСПА- Катрин Матрова, Йоанна Бойчева, Петя Лозанова, Магдалена Начкова, Кая Велинова, Силвия Дянкова и Йоана Христанова взеха първо място и две специални награди, които им осигуряват участие в семинари и международни конкурси в Италия и Румъния.


Седмокласникът на „ЕСПА“ Мартин Лозанов четвърти в България на олимпиадата по физика 10 Април 2018 Едно от най-ярките деца на „ЕСПА“ Мартин Лозанов постигна блестящ резултат на Националния кръг на Олимпиадата по Физика като се класира на 4-то място, побеждавайки изключително силни конкуренти от цяла България. Националният кръг на юбилейната 50та национална олимпиада по физика се проведе в Русе от 2 до 4 април и бе изключително оспорван. Поздравления за Марти и за неговия преподавател по физика в “ЕСПА” г-жа Иванка Манолова за положения системен труд и изумителните резултати.

Две трети от участниците на “ЕСПА” в Националното сътезание “Аз и буквите” с максимален резултат 11 Април 2018 Децата от началните класове на “ЕСПА” отново показаха високото ниво на знания и умения, придобити в часовете по български език. С максимален резултат са 70% от нашите участници в състезанието “Аз и буквите”, последният от петте кръга преди Националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители. Най-впечатляващо е представянето на първокласниците, при които от 30 участници 26-ма са постигнали максимума от 50 т., а на останалите не им е достигнало съвсем малко.


Децата на “ЕСПА” първи в България по призови места от националното състезание “Аз изучавам чужд език” 12 Април 2018 Феноменален резултат от общо 36 награди за английски език - 25 първи, 8 втори и 3 трети постигнаха децата от 2 до 4 клас на “ЕСПА” при участието си на националното състезание “Аз изучавам чужд език”, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие”. Това нареди “ЕСПА” на първо място по спечелени призови места сред всички останали участници от цяла България. Цели 21 от 25-те първи места на децата са с максимален резултат от 50 т., а останалите 4 са само с половин точка по-малко. Огромен повод за гордост са нашите второкласници. Удивително е как 33-ма участвали успяха да завоюват 25 отличия, 19 от които първи места. Сами по себе си тези факти красноречиво доказват изключителното професионално ниво на изучаване на английски език в “ЕСПА”.

Рекорден брой златни медали за математиците на „ЕСПА“ от пролетния кръг на „Математика без граници“ 16 Април 2018 С 14 златни, 13 сребърни и 10 бронзови медала триумфираха талантливите ни математици на пролетния кръг на международното математическо състезание «Математика без граници». С общо 37 отличия са се окичили повече от една трета от всичките ни участници, което е изключително постижение.


Отново феноменални са нашите второкласници - от 33-ма участници 20 са спечелили медали, от които 11 са златни. С общо 14 завоювани медала уверено ги следват по петите малките ни математици от 1 клас.

Така общият брой на призовете от трите досегашни кръга на математическото състезание „Математика без граници” е 103 медала – 31 златни, 32 сребърни и 40 бронзови. Медалите от тазгодишното състезание са с 33 повече в сравнение с миналата година, което показва, че за успехите на математиците на „ЕСПА“ няма граници. Ето и класирането от пролетния кръг по медали: Златен медал за: Лия Стоянова и Мари-Елен Соколова от 1 А, Мартин Велинов от 1 Б, Еда Басри, Калоян Симеонов, Деян Георгиев и Александра Янчева от 2 А, Александър Велчев, Петър Илиев, Петко Маринов, Божидара Николова, София Велинова, Давид Станков и Крис Ампов от 2 Б. Сребърен медал за: Калоян Маринов, Дара Балканова, Филко Трендафилов, Ива Жайгарова, Павел Даскалов и Стефан Михайлов от 1 А, Емилия Милкова и Никола Кичев от 1 Б, Мартин Домусчиев и Борис Марински от 2 А, Виктория Попова и Дария Крумова от 2 Б, Виктор Каваклийски от 3 А Бронзов медал за: Дейвид Абрашев, Владимир Колев и Валентин Китанов от 1 А, Масимо Ди Фердинандо, Борислав Бойдев и Никола Аврамов от 2 А, Елена Ненова и Елина Йончева от 2 Б, Карина Момчилова от 4 клас и Йоан Йоцев от 7 клас.


Втора награда за приказка на Васил Рахнев и поощрителна за Йоан Йоцев от 7 клас от национален литературен конкурс. 18 Април 2018 Носителят на ЕСПАР за литературно творчество за 2017 година Васил Рахнев от 7 клас бе отличен с втора награда на VІІ Национален литературен конкурс за авторска приказка, в който се включиха 250 ученици от цялата страна. Нашият талант от Ателието за творческо писане “Метафора” с ръководител г-жа Рени Стоичкова е сред избраните от авторитетното жури лауреати, чиито творби ще бъдат отпечатани в специална книга. С поощрителна награда е друг седмоскасник Йоан Йоцев.

Поздравяваме Васко и Йоан за поредното им литературно завоевание, като им пожелаваме нови творчески дръзновения!

80% от децата от 1 до 4 клас на „ЕСПА“ станаха финалисти на Националното състезание на Съюза на българските начални учители 19 Април 2018 Общо 83 от всичките 108 деца, участвали в Националното състезание на Съюза на българските начални учители, се пребориха за място на големия финал, който ще се проведе на 26 април. До там се допускат само тези, които поне два пъти са постигнали максимален резултат от 50 т. в предварителните 5 кръга/за 1 клас 4 кръга/, включващи тестове по основните учебни дисциплини.


Абсолютен победител е 2 А клас, от който всичките 18 деца са финалисти, а от 2 Б само на двама малко не им достигна, за да поставят същия рекорд. 70% от прекрасните ни първокласниците, участващи за първи път в това състезание, също ще се борят за призови места на финала. Голяма част от тях могат да се похвалят с максимално постижение на всичките кръгове, в които са се включили. Забележително ярък е успехът на Радост Иванова от 2 А клас и Виктория Попова от 2 Б клас, които се явиха на всичките 5 кръга и на всичките завоюваха 50 т.

Нови три престижни отличия за литературните таланти на “ЕСПА” от V Национален конкурс “България в картини и слово” 26 Април 2018 Първо място за поезия извоюва седмокласника Васил Рахнев. Третото място за проза е за Мартин Лозанов, също от 7 клас и Специална грамота за високи литературни постижения за Ателието за творческо писане „Метафора” с ръководител г-жа Рени Стоичкова на V Национален конкурс за литературно творчество, рисунка, мултимедийна презентация и видеоклип “България в картини и слово”.

April  
April  
Advertisement