Page 1

Julkaistu 13.3.2014

ESLUn Seura-Akatemiassa käsitellään seuran vastuita ja velvollisuuksia 19.3.2014

Antoisia koulutuksia ESLUn kevään koulutuskalenterissa mukana myös uutuuksia!

1 ESLUn jäsentiedote 2/2014 ESLUn Jäsentiedote 2/2014


Jäsentiedote 3/2014 ilmestyy elokuussa 2014.

ESLU tiedottaa ESLUn jäsentiedote sähköisessa muodossa ESLU on siirtynyt sähköiseen jäsentiedotteeseen vuoden 2014 alusta. Jäsentiedote on luettavissa Issuu.com-palvelusta. Toivomme, että jakaisitte jäsentiedotettamme mahdollisimman monelle tutustumista varten.

ESLUn kevätkokous ESLUn kevätkokous pidetään Urheilumuseolla Olympiastadionilla tiistaina 8.4.2014 kello 18.00. Kutsu on lähetetty sääntöjen mukaisesti postitse jäsenen ilmoittamalle yhteyshenkilölle. Kokousmateriaali löytyy sähköisenä ESLUn verkkosivulta viikolla 13 ja postitetaan pyynnöstä seuroille.

Seuran yhteystiedot ajan tasalle Muista päivittää seuran yhteystiedot ajan tasalle! Helpoiten se käy täyttämällä päivityslomake ESLUn verkkosivuilla. ESLU lähettää laskut mieluiten sähköpostitse. Muistattehan ilmoittaa laskutusta varten sähköpostiosoitteenne ESLUn talousihteeri Stina Koivistolle sähköpostitse etunimi.sukunimi@eslu.fi.

ESLUn jäsentiedote 2/2014

2


Jäsenedut 2014 ESLU tarjoaa palveluitaan kaikille alueensa seuroille ja liikuntajärjestöille. Jäsenillemme tarjoamalle lisäksi seuraavia etuja.

Seurakäynti

Tarjoamme jäsenseuroillemme yhden maksuttoman seurakäynnin. Etu on käytettävä kuuden (6) kuukauden sisällä liittymispäivämäärästä. Voimme tulla keskustelemaan, kertomaan, opastamaan tai kuuntelemaan esimerkiksi silloin, kun hallituksenne (johtokuntanne) kokoontuu. Aiheena voi olla mikä tahansa seuraanne tai seuranne toimintaa koskeva asia. Mikäli emme löydä ratkaisua pulmaanne heti käynnin aikana, lupaamme selvittää asiaa tai etsimme teille henkilön, jolta apu löytyy. Tehkää seurakäyntivaraukset vähintään kaksi viikkoa ennen suunnittelemaanne ajankohtaa. Seurakäynnin (3 h) arvo on 300 euroa.

Oman Seuran Analyysi

Oman Seuran Analyysi on Valon kehittämä seuroille suunnattu ilmainen ja helppokäyttöinen kysely, jonka avulla kartoiteaan seuran toimivuutta. Seuran jäsenet ja keskeiset sidosryhmät arvioivat seuratoiminnan nykytilaa väittämien perusteella antaen näin palautetta seuran toiminnasta. Analyysin tulokset ovat automaattisesti seuran käytössä. Jäsenetuna tarjoamme ESLUn seuratoiminnan kehittäjän maksutonta apua ensimmäisen Oman Seuran Analyysin ja sen jatkotoimenpiteiden pohdintaan.

Edut ESLUn koulutuksista

Seura-Akatemia-koulutukset ovat yhden illan tehokkaita tietopaketteja seuratoiminnan hallintoon. ESLUn jäsenenä samasta seurasta pääsee Seura-Akatemia-koulutuksiin kaksi yhden hinnalla. Seuraseminaareihin puolestaan pääsee erikoishintaan. Seuratoiminnan seminaareja järjestetään kaksi kertaa vuodessa, toinen alkuvuodesta ja toinen syksyllä syys-lokakuussa. Koulutukseen ja seminaariin ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita kuuluvansa jäsenseuraan.

Äänioikeus vuosikokouksissa

Jäsenenä saatte osallistua yhdellä äänellä vuosikokouksiimme. Osallistumalla pääsette vaikuttamaan eteläsuomalaisen liikunnan ja urheilun kehittämiseen. Lisäksi saatte tietoa ajankohtaisista asioista.

Etelätuuli-verkkolehti

Tarjoamme seurallanne myös Etelätuuli-verkkolehden, joka ilmestyy sähköisesti 11 kertaa vuodessa. Liity Etelätuuli-verkkolehden postituslistalle.

Jäsentiedote

Julkaisemme jäsentiedotteen neljä kertaa vuodessa. Tiedotteesta löytyy tärkeitä ja ajankohtaisia asioita. Jäsentiedote toimitetaan pääsääntöisesti seurojen ja järjestöjen puheenjohtajille. Halutessanne ilmoittakaa niiden henkilöiden nimet, joille haluatte Jäsentiedotteen toimitettavan.

3 ESLUn jäsentiedote 2/2014


Lakiasiainneuvonta Asianajotoimisto Legistum Oy

ESLUlla ja Asianajotoimisto Legistum Oy:lla on yhteistyösopimus. Vastikkeetonta lakiasiainneuvontaa annetaan puhelimitse vain ESLUn jäsenseuroille. Puhelut seuran puheenjohtajan tai toiminnanjohtajan toimesta. Yhteisenä tavoitteenamme on helpottaa ESLUn jäsenseurojen toimintaa urheiluoikeuden lakipykälien viidakossa. Lakiasiain maksuton puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8.00 - 16.00. Neuvontaa antaa asianajaja Teppo Laine, puh. 020 742 4469.

Neuvontapalvelut

Tärkeä jäsenetu ovat myös ESLUn neuvontapalvelut. Annamme tietoa muun muassa talouteen, viestintään, varainhankintaan, seurakehitystyöhön ja lainsäädännöllisiin asioihin. Kun pohditte esimerkiksi seuran sääntöjen uudistamista, matkakulukorvausten tai palkkojen maksamista, tapahtumien järjestämistä, tai turvallisuussuunnitelman tekoa, niin ottakaa yhteyttä seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekmaniin. Lisäksi EU-rahoituskysymyksiin on jäsenillä mahdollisuus saada maksutonta puhelinneuvontaa aluejärjestöjen erityisasiantuntijalta Timo Hämäläiseltä, puh. 050 585 0461.

Sopimus Teoston ja Gramexin kanssa

Liikuntajärjestöt ovat tehneet seurojen puolesta sopimuksen musiikin julkisesta esittämisestä Teoston ja Gramexin kanssa. Sopimus on uusittu vuoden 2013 alusta ja se on voimassa vuoden 2014 loppuun. Musiikki saa soida seurojen normaaleissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa ilman erillistä lupaa tai jälkikäteistä raportointia. Sopimus ei kuitenkaan kata elävää musiikkia eikä musiikin kopiointia. Sopimuksessa on Teoston osalta kuitenkin pieni poikkeus. Musiikkia voi kopioida eli siirtää tallennuspaikasta toiseen 28 kappaleen verran vuodessa seuraa kohti. Gramexin sopimus ei sisällä lainkaan kopiointia, mutta Gramex tarjoaa seuroille suunnattuja kopiointipaketteja.

ESLUn ansiomerkit

Pj-klubi

Pj-klubi on ESLUn jäsenseurojen puheenjohtajille tarkoitettu maksuton tapaamis- ja kouluttautumisfoorumi, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Tapaamisissa puheenjohtajille tarjotaan ajankohtaisen tiedon lisäksi mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia seuratoiminnan johtamisesta.

Jäsenmaksu

Jäsenmaksu vuodelle 2014 on 90 euroa.

Edunvalvonta

Lisäksi ESLU pyrkii nostamaan liikunnan asemaa ja arvostusta. ESLU pyrkii myös vaikuttamaan yhdessä Valon sekä muiden liikuntajärjestöjen kanssa valtion liikuntabudjettiin. Liikunnan ja urheilun maakunnallista edunvalvontaa tehdään muun muassa vaikuttamalla Uudenmaan liitoon ja toimimalla yhteistyössä Aluehallintoviraston (AVI) ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kanssa. ESLU toimii yhteistyössä kuntien kanssa myös kunnallisissa seuraparlamenteissa ja -seminaareissa.

Muistattehan myös mahdollisuuden ansioituneiden seuratoimijoiden palkitsemiseen ESLUn ansiomerkkijärjestelmän kautta.

Lisätietoja Lisätietoja ESLUn jäseneduista antaa seuratoiminnakehittäjä Kari Ekman puh. 050 407 7119 etunimi.sukunimi@eslu.fi

ESLU valvoo liikunta- ja urheiluseurojen etua monissa eri asioissa muun muassa vaikuttamalla liikunnan olosuhdeasioihin, avustuspolitiikkaan, taksoihin ja maksuihin kunnissa. ESLUn jäsentiedote 2/2014

4


Seuratoiminta Seura-Akatemia-koulutukset ESLU järjestää vuosittain seuratoiminnan hallinnonkoulutuksia - Seura-Akatemia-koulutuksia. Koulutukset ovat yhden arki-illan (3 h) tilaisuuksia ja aiheiksi valitaan seuratoiminnan perusasioita sekä seuroja kiinnostavia aiheita.

Seura-Akatemia 19.3.2014 - Seuran vastuut ja velvollisuudet Seura-Akatemiassa mennään seuran vastuut ja velvollisuudet -aihealueella käytännön arkeen Asianajotoimisto Legistumin asianajaja Teppo Laineen johdolla. Illan aikana kuulemme todellisista oikeustapauksista ja pohdimme keinoja mahdollisten ”sudenkuoppien” välttämiseksi. Laineen ajatuksia voi lukea ESLUn Etelätuuli-verkkolehdestä otsikolla Tilannekatsaus juristin näkövinkkelistä.

Seura-Akatemian perustiedot Ajankohta: ke 19.3.2014 klo 18.00–21.00 Paikka: Nordean toimitalo, Helsinki (Satamaradankatu 5) Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu. ESLUn jäsenseuroille on taloudellisinta lähettää kaksi osallistujaa yhden hinnalla. Aiheeseen liittyviä ennakkokysymyksiä voi lähettää ilmoittautumisen yhteydessä. Ennakkokysymykset toimitetaan luennoitsijalle anonyymeinä ja ilman seuratietoja.

Kevään viimeinen Seura-Akatemia Huhtikuun Seura-Akatemiassa käsitellään talousohjesääntöä torstaina 24.4.2014. Merkitse päivämäärä jo kalenteriisi! Tarkemmat tiedot koulutuksesta ja ilmoittautumislomakkeet julkaistaan ESLUn verkkosivuilla lähempänä ajankohtaa.

Ilmoittaudu Seura-Akatemiaan 14.3.2014 mennessä.

5 ESLUn jäsentiedote 2/2014


ESLUn klubitoiminta Tj-klubi

Vp-klubi

ESLUn Tj-klubin toimintaan ovat tervetulleita kaikki seurojen päätoimiset toiminnanjohtajat, nuorisopäälliköt, seurasihteerit ja muut seuran palkatut työntekijät, jotka työskentelevät seuran hallinnossa hallituksen ja muiden vapaaehtoisten tukena.

Vp-klubi on tarkoitettu seurojen palkatuille valmennuspäälliköille, ohjaajille ja valmentajille. Klubin tarkoituksena on toimia keskustelufoorumina, jossa seuratoimijoiden on mahdollista verkottua yli seurarajojen ja oppia sekä saada käytännön tukea muilta urheiluseuroissa työskenteleviltä henkilöiltä.

Tj-klubi kokoontuu kahdesta kolmeen kertaa vuodessa. Seuraava Tj-klubin tapaaminen järjestetään syksyllä 2014.

Klubitapaamisia järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

TiedonJyvä Tj-klubin jäsenille

Pj-klubi

ESLU julkaisee neljä kertaa vuodessa seurojen päätoimisille työntekijöille suunnattua TiedonJyvä-uutiskirjettä. TiedonJyvässä käsitellään seuroille ajankohtaisia ja tärkeitä asioita, jaetaan onnistuneita ideoita ja tapauksia seurojen välillä sekä tarjotaan tietoa tulevista koulutuksista.

Pj-klubi on ESLUn jäsenseurojen puheenjohtajille tarkoitettu maksuton tapaamis- ja kouluttautumisfoorumi, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Tapaamisissa puheenjohtajille tarjotaan ajankohtaisen tiedon lisäksi mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia seuratoiminnan johtamisesta.

Uutiskirjeen avulla haluamme tukea seurojen työntekijöitä haastavassa, mutta erittäin antoisassa työssä.

Tule mukaan Pj-klubin toimintaan ja keskustelemaan mielenkiintoisesta aiheesta kollegoidesi kanssa!

TiedonJyvä on luettavissa ESLUn verkkosivuilta. TiedonJyvän toimitus ottaa mielellään vastaan ideoita ja toiveita uutiskirjeen sisällöstä.

Seuraava Pj-klubin tapaaminen järjestetään syksyllä 2014.

Lisätietoa klubien tapaamisista löytyy ESLUn verkkosivuilta. ESLUn jäsentiedote 2/2014

6


Vp-klubin tapaaminen 10.4.2014 - Lisää laatua urheiluvalmennukseen Valmennuspäälliköille ja valmentajille suunnatun Vp-klubin tapaaminen järjestetään torstaina 10.4.2014 Kuinka monipuolisia urheilijasi ovat? Tukeeko urheilijasi elämäntapa urheilussa kehittymistä? Miten urheilija kokee oman urheilunsa ja vuorovaikutussuhteen valmentajiensa kanssa? Kuinka saada tietoa urheilijoiden liikunnallisista perustaidoista? Näitä ja monia muita urheilun kysymyksiä pohditaan Tj-klubin tapaamisessa.

Ajankohta: to 10.4.2014 klo 10.00–14.00 Paikka: Sokos Hotel Presidentti, Helsinki Hinta: 55 euroa + 3 euron toimistomaksu. Hinta sisältää tilaisuuden, aamukahvin ja sämpylän sekä lounaan.

Aiheesta on keskustelemassa Valon, lasten ja nuorten urheilun asiantuntija Laura Tast. Tast on aiemmin toiminut Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkönä ja taitoluistelun ammattivalmentajana

Ilmoittaudu Vp-klubiin 26.3.2014 mennessä.

Tilauskoulutukset seuroille ja järjestöille Seuroille suunnattuja avoimia seurakoulutuksia voidaan järjestää toiveidenne mukaisena tilauskoulutuksena. Ota yhteyttä ja keskustellaan seurasi koulutustarpeista. Kannattaa myös pohtia mahdollisuutta järjestää yhteinen tilauskoulutus muiden seurojen kanssa. Ota yhteyttä ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekmaniin, puh. 050 407 7119, etunimi.sukunimi@eslu.fi

Tervetuloa mukaan!

7 ESLUn jäsentiedote 2/2014


Lasten ja nuorten liikunta Valmentaja- ja ohjaajakoulutus 1-taso (VOK) Osaavat ja kannustavat ohjaajat ja valmentajat ovat urheiluseuratoiminnan kulmakivet. Seuroissa toimivilla ohjaajilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten liikunnalliseen elämäntapaan kasvattamisessa ja toisaalta myös lahjakkaiden lasten huippu-urheilu-uralle ohjaamisessa. Liikunnan aluejärjestöjen 1-tason valmentajaja ohjaajakoulutuksen (VOK-1) tavoitteena on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden eri lajeissa ja seuroissa toimivien valmentajien väliseen verkostoitumiseen ja osaamisen jakamiseen. Valtakunnallisen koulutuskokonaisuuden 1-tason koulutuksista Etelä-Suomen alueella vastaa ESLU.

1-tason koulutukset keväällä 2014 • Fyysinen harjoittelu ja ihmisen elinjärjestelmät 19. ja 22.3.2014 • VOK-superviikonloppu 4. - 6.4.2014 • Tytöt ja naiset urheilijoina 8.4.2014 • Tyypilliset urheiluvammat 24.4.2014 • Tervetuloa ohjaajaksi! 8.5.2014 • Urheiluteippauksen perusteet 8.5.2014 • Lihashuolto 17.5.2014 • VOK-superviikonloppu 31.10. - 2.11.2014

VOK-1 pohjautuu kansallisen VOK:in perusteisiin ja sen kokonaislaajuus on 50 tuntia. Lajiliitot määrittelevät oman lajinsa 1-tasoon kuuluvat koulutukset, joten ESLUn järjestämät koulutukset kuuluvat lajista riippuen joko lajin koulutuskokonaisuuteen tai niitä voi käyttää täydennyskoulutuksina. ESLUn järjestämät koulutukset soveltuvat kaikkien lajien ohjaajille, valmentajille ja urheilijoille.

ESLUn jäsentiedote 2/2014

8


Fyysinen harjoittelu ja ihmisen elinjärjestelmät Koulutuksessa käydään läpi ihmisen elinjärjestelmät ja niiden merkitys harjoittelussa. Lisäksi käydään läpi fyysisten ominaisuuksien (voima, nopeus, kestävyys ja liikkuvuus) harjoittamista eri-ikäisillä sekä mietitään kehonhuollon merkitystä fyysisten ominaisuuksien kehittämisen ja terveyden kannalta. Koulutus sisältää erilaisia harjoitteita eri-ikäisten lasten ja nuorten fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Koulutus on tarkoitettu kaikkien lajien ohjaajille ja valmentajille sekä urheilijoille. Ajankohta: ke 19.3.2014 klo 18.00–21.00 ja la 22.3.2014 klo 10.00–17.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: liikunnanohjaaja Päivi Vilén

Urheiluteippauksen perusteet Koulutuksessa käydään läpi urheiluteippauksen perusteiden teoriaa sekä käytännön esimerkkejä ja harjoituksia. Lisäksi koulutuksessa tutustutaan urheiluvammojen välittömään ensiapuun ja ensihoidon periaatteisiin. Käytännön esimerkit ja harjoitteet perusteippauksista keskittyvät nilkan, polven, ranteen ja sormien teippaukseen. Jokaisen valmentajan, huoltajan, vanhemman ja urheilijan olisi hyvä hallita nämä perusteippaukset. Ajankohta: to 8.5.2014 klo 18.00–21.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: fysioterapeutti YAMK ja selkäneuvoja Anna Troberg Hinta: 60 euroa + 3 euron toimistomaksu

Kevään kampanjahinta

Kevään koulutustarjous

Fyysinen harjoittelu ja ihmisen elinjärjestelmät koulutusten yhteishinta on 94 euroa + 3 euron toimistomaksu.

Urheiluteippauksen perusteet 8.5. ja Tyypilliset urheiluvammat 24.4. yhteishintaan 100 euroa.

Normaalisti koulutusten yhteishinta on 135 euroa + 3 euron toimistomaksu.

Urheiluteippauksen perusteet 8.5., Tyypilliset urheiluvammat 24.4. ja Lihahuolto 17.5. yhteishintaan 170 euroa.

Ilmoittaudu koulutuksiin

9 ESLUn jäsentiedote 2/2014


Tervetuloa ohjaajaksi!

Lihashuolto

Tervetuloa ohjaajaksi! –koulutus on starttikoulutus urheiluseurojen uusille ohjaajille ja valmentajille sekä ohjaajiksi aikoville. Koulutus antaa perustietoa ja -taitoja lasten urheilusta ja lasten kanssa toimimisesta sekä vinkkejä ryhmän hallintaan ja harjoituskerran suunnitteluun. Lisäksi koulutuksen tavoitteena on innostaa ohjaajia ja valmentajia etenemään koulutuspolulla.

Lihashuolto tarkoittaa kaikkia niitä urheilijan kannalta aktiivisia ja passiivisia toimenpiteitä, joilla nopeutetaan fyysistä ja psyykkistä palautumista, ennaltaehkäistään urheiluvammoja, saavutetaan paras mahdollinen rentoustila sekä opetetaan mahdollisimman tehokas ja kudoksia säästävä tapa käyttää kehoa. Lihashuolto on tärkeä osa kokonaisvaltaista harjoittelua.

Jaettava materiaali on saatavilla myös ruotsinkielisenä.

Koulutuksen keskeisiä tavoitteita ovat lihashuollon ymmärtäminen osana harjoittelua, oman lajikohtaisen lihastasapainon hahmottaminen sekä kasvuikäisen urheilijan lihashuollon erityispiirteiden ymmärtäminen. Koulutuksesta saa myös eväitä käytännön lihashuoltoharjoitteisiin.

Ajankohta: to 8.5.2014 klo 17.30–20.30 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: ESLUn lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Sari Sivonen Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ajankohta: la 17.5.2014 klo 10.00–16.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: fysioterapeutti YAMK ja selkäneuvoja Anna Troberg Hinta: 75 euroa + 3 euron toimistomaksu

Koulutus on tarkoitettu pääasiassa 6–11-vuotiaiden lasten ohjaajille ja valmentajille. Koulutus ei sisällä liikuntaosuutta.

Ilmoittaudu koulutuksiin

ESLUn jäsentiedote 2/2014

Tarjous Tyypilliset urheiluvammat 24.4., Urheiluteippauksen perusteet 8.5. ja Lihashuolto 17.5. yhteishintaan 170 euroa.

10


VOK-superviikonloppu Valmentaja- ja ohjaajakoulutus (VOK)

Tule oppimaan ja kehittämään itseäsi valmentajana ja ohjaajana Liikunnan aluejärjestöjen VOK-superviikonloppuihin 4.-6.4. ja 31.10.-2.11.2014! Osallistumalla molempiin superviikonloppuihin ja palauttamalla annetut etätehtävät suoritat 1-tason valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen yleisopinnot. Lisäksi koulutukseen osallistujan tulee suorittaa mahdolliset lajiliiton edellyttämät lajiopinnot, joista sovitaan lajikohtaisesti. VOK-1–koulutuksen tavoitteena on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Koulutus noudattaa kansallisen VOK:in perusteita. Koulutukseen osallistuja voi ilmoittautua mukaan koko VOK-1–koulutuskokonaisuuteen kerralla tai yksittäisiin teemakoulutuksiin oman kiinnostuksen mukaan.

VOK-superviikonloppu I

VOK-superviikonloppu II

Perjantai 4.4. Kannustava valmentaja ja ohjaaja (3 h)

Perjantai 31.10. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu (3 h)

Lauantai 5.4. Liikunnallinen elämäntapa (3 h) Harjoittelun suunnittelu ja arviointi (3 h) Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet harjoittelussa (2 h)

Lauantai 1.11. Kasvua ja kehitystä tukeva harjoittelu (2 h) Valmentajana ja ohjaajana kehittyminen (2 h) Herkkyyskausien huomiointi harjoittelussa (4 h)

Sunnuntai 6.4. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa (3 h) Taitoharjoittelu (3 h) Tunne ja vuorovaikutustaidot valmennuksessa (2 h)

Sunnuntai 2.11.

Ajankohta: pe 4.4.2014 klo 17.30–20.30, la 5.4.2014 klo 9.00–18.00 ja su 6.4.2014 klo 9.00–18.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Hinta: Koko VOK-superviikonloppu 140 euroa

Ilmoittaudu koulutukseen!

Fyysinen harjoittelu: voima, nopeus, kestävyys, liikkuvuus (7 h)

Ajankohta: pe 31.10.2014 klo 17.30–20.30, la 1.11.2014 klo 9.00–18.00 ja su 2.11.2014 klo 9.00–17.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Hinta: Koko VOK-superviikonloppu 140 euroa

Ilmoittaudu koulutukseen! Koulutusten hinnat yksittäin otettuna Hinta: koulutuksen pituus 2 - 3 tuntia = 26 euroa Hinta: koulutuksen pituus 4 - 6 tuntia = 48 euroa Hinta: koulutuksen pituus 7 - 9 tuntia = 68 euroa

11

ESLUn jäsentiedote 2/2014


Terve Urheilija -koulutukset Terve Urheilija -ohjelman tavoitteena on edistää urheilijoiden hyvää terveyttä tukevaa valmennus- ja ohjausfilosofiaa. Lisäksi ohjelman tavoitteena on viedä liikuntaturvallisuus ja esimerkiksi hyvät ravitsemustottumukset osaksi käytännön valmennusta. Lisäksi ohjelman tavoitteena on viedä liikuntaturvallisuus ja hyvät ravitsemustottumukset osaksi käytännön valmennusta.

Murrosiästä lähtien fyysisten, psyykkisten ja hormonaalisten tekijöiden huomioiminen harjoittelussa edesauttaa tyttöjen ja naisten kokonaisvaltaista kehitystä urheilijana. Koulutuksessa pohditaan, pitäisikö sukupuoliset erot ottaa huomioon harjoittelussa ja käydään läpi muun muassa fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka tuovat mukanaan haasteita urheiluun tyttöjen kasvaessa naisiksi. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi ravitsemuksen haasteet tyttö- ja naisurheilussa sekä naisurheilijan tyypilliset urheiluvammat. Ajankohta: ti 8.4.2013 klo 18.00–21.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu

ESLUn jäsentiedote 2/2014

12

Kuva: Liikunnan aluejärjestöt Tero Takalo-Eskola

Tytöt ja naiset urheilijoina


Tyypilliset urheiluvammat Urheiluvammojen ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa lajille tyypilliset erilaiset vammat. Vammojen tunnistamisen kannalta on tärkeää, että tarkastelun kohteena on koko harjoittelukokonaisuus. Näin voidaan selvittää, miten tyypilliset urheiluvammat tapahtuvat ja mitkä tekijät vaikuttavat vammariskiin. Ohjaajalla ja valmentajalla on merkittävä rooli urheiluvammojen ehkäisyssä ja urheilijan terveyden edistämisessä. Tyypilliset urheiluvammat -koulutuksessa käydään läpi lasten ja nuorten yleisimpiä urheiluvammoja ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi koulutuksessa tutustutaan vammojen ennaltaehkäisyyn ja ensiapuun. Ajankohta: to 24.4.2014 klo 18.00–21.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu

KEVÄÄN TARJOUS! • Urheiluteippauksen perusteet 8.5. ja Tyypilliset urheiluvammat 24.4. yhteishintaan 100 euroa. • Urheiluteippauksen perusteet 8.5., Tyypilliset urheiluvammat 24.4. ja Lihashuolto 17.5. yhteishintaan 170 euroa.

Ilmoittaudu Terve Urheilija -koulutuksiin

Koulutusta pienten lasten liikuttajille ESLU järjestää runsaasti pienten lasten liikuttajille suunnattuja koulutuksia, joista saa loistavia ideoita myös seuratoimintaan. Tule mukaan saamaan uusia ideoita pienten lasten kanssa liikkumiseen!

Avaimet luontoon

Liikettä pihaleikkeihin

Luonnossa liikkuminen kehittää aisteja, hermolihasjärjestelmää ja motoriikka. Lisäksi luonnossa liikkuvilla on todettu olevan positiivisempi minäkuva kuin muilla.

Pihaliikunta on hauskaa, jännittävää ja lapsia liikkumaan innostavaa toimintaa. Koulutuksessa oppii esimerkiksi uusia piilo- ja juoksuleikkejä. Leikit sopivat liikuntatuokioihin ja lasten omaehtoisiin pihaleikkeihin liikuntaa lisäämään.

Luonnossa selviäminen lisää kyvykkyyden ja voiman tunnetta vaikuttaen positiivisesti itsetuntoon. Luonto tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia sellaisiin kokemuksiin, joita ei rakennetussa ympäristössä voida saavuttaa. Kiintyessään lähiympäristöönsä, lapsi arvostaa ja suojelee sitä aikuisenakin.

Ajankohta: ke 7.5.2014 klo 17.30–20.30 Paikka: Rautpihan päiväkoti, Vantaa Kouluttaja: Sanna Haapanen Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ajankohta: la 12.4.2014 klo 9.00–17.00 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: Ninni Karejoki, loAMK Hinta: 90 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu 13

ESLUn jäsentiedote 2/2014


Koulutusta aikuisliikuntaan Liikuttajakoulutukset ESLU tarjoaa alueellaan aikuisliikunnan 1-tason ohjaaja-valmentajakoulutusta eli Liikuttajakoulutusta. Liikuttajakoulutus soveltuu kenelle tahansa aikuisten ryhmiä ohjaavalle ja valmentavalle tai ohjaustyöstä kiinnostuneelle. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta tai koulutusta ohjaamisesta. Koulutuksesta saa eväät aikuisten liikuttamisen perusteisiin ja osaamista voi hyödyntää niin seuroissa kuin muissakin yhteisöissä. Koulutuksia voi käydä yksittäin tai suorittaa Liikuttajakoulutus-kokonaisuuden, joka sisältää kolme peruskoulutusta, vapaavalintaisia koulutuksia sekä oppimistehtävän.

Aikuisliikunnan koulutusta • • • •

Dynaaminen liikkuvuus 29.3.2014 Barefoot running 29.3.2014 Musiikin lukutaito 3.4.2014 Kuntoilijalle nopeutta ja räjähtävyyttä 24.4.2014 • Liikkujan ravinto ja hyvinvointi 6.5.2014 • Kuntosalin startti 17.5.2014

Virike- ja teemakoulutukset Aikuisliikunnan ohjaustyötä jo pidempään tehneille on tarjolla ns. virikekoulutuksia ja teemaluentoja eri aihealueista. Tilaisuudet voivat olla parin tunnin mittaisia demoja tai luentoja ja/tai koko päivän mittaisia kokonaisuuksia, joissa perehdytään teemaan pintaa syvemmältä - käytäntöä unohtamatta. Kouluttajina ja luennoitsijoina on aina alan osaaja, jolla on tietoa, kokemusta sekä paljon käytännön vinkkejä jaettavanaan!

ESLUn jäsentiedote 2/2014

14


Dynaaminen liikkuvuus Voima, liikkuvuus ja liikkeen hallinta ovat toisistaan riippuvaisia. Voimaa tarvitaan liikkeen synnyttämiseen ja kontrolloimiseen. Liikkuvuus on kaiken liikkeen ja liikkumisen perusta. Hallittu, optimaalinen liike syntyy näiden kolmen liikkumisen peruselementin yhteistyöstä. Dynaamisen liikkuvuuden periaatteita voi soveltaa lajiin kuin lajiin sekä kaikkeen ohjausja valmennustoimintaan. Koulutus sopii myös lasten ja nuorten ohjaajille ja valmentajille. Koulutus on Liikuttajakoulutuksen vapaavalintainen kurssi. Ajankohta: la 29.3.2014 klo 10.00–14.30 Paikka: Porvoo, Kokonhalli Kouluttaja: Mika Pihlman Hinta: 50 euroa + 3 euron toimistomaksu

Liikkujan ravinto ja hyvinvointi -luento Luennolla perehdytään liikuntaan ja hyvinvointiin ravitsemuksen näkökulmasta. Illan aikana kerrataan faktat terveellisestä ravinnosta ja pureudutaan elintapaohjaukseen sekä liikunnan, kuntoilun ja ravinnon yhteyteen. Luennolla ei esitellä tai keskitytä erityisruokavalioihin tai yksittäisiin dieetteihin, lisäravintoaineisiin tai muuhun hifistelyyn. Koulutussisältö nojaa Valtion ravitsemussuosituksiin. Suositellemme luentoa aikuisten ohjaajille ja valmentajille, terveys- ja elintapaneuvojille, personal trainereille sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita terveydestä ja hyvinvoinnista. Ajankohta: ti 6.5.2014 klo 17.30–20.30 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: Päivi Vilén Hinta: 40 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ilmoittaudu

15

ESLUn jäsentiedote 2/2014


Kuntosalin startti Kuntosalin startti -koulutus päivittää tietosi lihaskuntoharjoittelun perusteista ja suosituksista. Käytännönläheisessä koulutuksessa perehdytään liikkeiden suoritustekniikoihin, turvallisuuteen sekä sopivan kuormituksen määrittelyyn. Lisäksi koulutuksessa tutustutaan harjoitteluohjelman tekoon ja realististen tavoitteiden asetteluun. Ajankohta: la 17.5.2014 klo 10.30–17.00 Paikka: Vuosaaren Fressi Clubhouse, Helsinki Kouluttaja: Sami Suomela Hinta: 75 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ilmoittaudu

Liikuttajaklubi Liikuttajaklubi on seurojen aikuisliikuntavastaaville ja -ohjaajille suunnattu verkosto. Liikuttajaklubi kokoontuu vuosittain 2–4 kertaa joko erikseen kutsuttuna tai jonkin koulutuksen, seminaarit tai muun tapahtuman yhteydessä. Klubin sisäänpääsyvaatimuksena on ESLUn järjestämään Liikuttajakoulutukseen osallistuminen sekä klubiin ilmoittautuminen.

Ilmoittaudu Liikuttajaklubiin

ESLUn jäsentiedote 2/2014

16


Virike- ja teemakoulutukset Musiikin lukutaito

Kuntoilijalle nopeutta ja räjähtävyyttä

Koulutusillan tavoitteena on parantaa ohjaajan musiikin lukutaitoa. Se on suunnattu ohjaajille ja valmentajille, jotka hyödyntävät musiikkia erilaisissa liikuntatuokioissa harjoituksissa, näytöksissä ja kilpailuissa, kuten päiväkodit, koulut ja urheiluseurat. Koulutus on luentotyyppinen, sisältäen käytännön harjoitteita.

Koulutuksessa opit muun muassa, miten räjähtävän voiman harjoittaminen vaikuttaa elimistöön ja kuinka harjoitteita ja niissä etenemistä voi soveltaa erittäin heikkokuntoisille ja senioreille. Lisäksi pohditaan, millaiset kriteerit harjoittelun on täytettävä, jotta se kehittää räjähtävyyttä. Koulutus on luentomuotoinen, jossa on mahdollisuus kommentointiin ja keskusteluun.

Koulutuksen keskeiset teemat: • Musiikin lukutaito ja tikutus • Liikettä ja liikkumista tukevien elementtien löytäminen musiikista • Musiikin ja liikkeen yhdistäminen • Tekijänoikeuskysymykset

Ajankohta: to 24.4.2014 klo 18.00–20.30 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: Timo Haikarainen (LitM), liikuntabiologi, personal trainer Hinta: 40 euroa + 3 euron toimistomaksu

a

ri Palsi Ikone ama n nn A :

a: LIKES Jouni Kuv Ka

Koulutuksessa tutustutaan paljasjalkajuoksun periaatteisiin lantion voimantuottoon ja liikkuvuuteen kävelyn ja juoksun näkökulmasta sekä lantion voiman, liikkuvuuden ja hallinnan testaamiseen.

Barefoot running eli paljasjalkajuoksun koulutus rakentuu teoria- ja käytännönosioihin.

Barefoot running

llio

Ajankohta: to 3.4.2014 klo 17.30–20.30 Paikka: Olympiastadion, Helsinki Kouluttaja: Kati Kauravaara (LitT) Hinta: 40 euroa + 3 euron toimistomaksu

va Ku

aikaraine mo H n : Ti

Ku v

Ajankohta: la 29.3.2014 klo 15.00–18.00 Paikka: Porvoo Kouluttaja: manipulatiivinen fysioterapeutti Mika Pihlman Hinta: 30 euroa + 3 euron toimistomaksu

Ilmoittaudu koulutuksiin 17

ESLUn jäsentiedote 2/2014


Tukea kouluttautumiseen Kunnossa kaiken ikää (KKI) –ohjelma myöntää tukea ohjaajakoulutukseen. Tuen hakeminen tapahtuu lomakkeella, johon tulee kirjata mm. koulutuksen sisältö, koulutuksen aihe/päivän ohjelma, järjestävä taho, aika, paikka ja kouluttajat, koulutuksen hinta ja mitä hinta sisältää sekä muut koulutukseen liittyvät kulut. Koulutustukea tulee hakea viimeistään kuukautta ennen koulutusta. Myönnetty koulutustuki maksetaan hakijayhteisölle jälkikäteen koulutustositteita vastaan.

Kriteerit Hakijataholta edellytetään toiminnassa tai suunnitteilla olevaa aikuisille suunnattua säännöllisesti kokoontuvaa liikuntaryhmää. Avustus on korkeintaan 50 prosenttia kokonaiskuluista, kuitenkin enintään 300 euroa vertaisohjaaja kohti. Lisätietoa hakemisesta ja kriteereistä löytyy KKI:n verkkosivuilta. ESLUn kaikki kunto- ja terveysliikunnan koulutukset ovat tukikelpoisia KKI-ohjelman koulutustukeen!

Tukea toiminnan kehittämiseen KKI-ohjelman hanketukihaku 2/2014 KKI-ohjelma jakaa taloudellista tukea paikallisille toimijoille, jotka järjestävät aloittelijoille sopivaa liikuntatoimintaa sekä kehittävät keinoja houkutella terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia yli 30-vuotiaita säännöllisen liikuntaharrastuksen pariin. Hakuaika päättyy 31.3.2014. Päätökset postitetaan hakijoille kesäkuussa. Tuki on käytettävä vuoden 2014 loppuun mennessä. Hakukriteerit ja -lomake löytyvät ESLUn verkkosivuilta. Tuki anotaan sähköisellä lomakkeella.

Apua kehityshankkeen suunnitteluun ja hakemuksen työstöön

ESLUn kunto ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama etunimi.sukunimi@eslu.fi, puh. 040 595 4195

ESLUn jäsentiedote 2/2014

18


ESLU aloitti henkilöstöliikunnan hyvien käytäntöjen ja menetelmien kehittämisen yhteistyössä Valon kanssa syksyllä 2013. Kehitystyön ideana on arkiaktiivisuuden ja liikunnan aseman vahvistaminen osana työpaikkojen työhyvinvointistrategioita ja työterveyshuollon toimenpiteitä. Lisäksi painotetaan istumisen vähentämistä ja liikkeen lisäämistä työpäivään ja työmatkoille. Työyhteisön liikuntaohjelman tilaa arvioidaan ja kehitetään muun muassa Aktiivisen Työpaikan Sertifikaatti -järjestelmällä. Siinä työpaikka tekee sähköisesti liikuntaohjelmansa itsearvioinnin käymällä läpi yhdeksän osa-alueen kokonaisuuden: • • • • • • • • •

Liikunnan ja hyvinvoinnin asema, johtaminen ja resursointi Yhteistyö työterveyshuollon kanssa Liikunnan olosuhteet Liikuntapalvelut Liikunnan viestintä Liikuntaan aktivointi ja fyysisen aktiivisuuden edistäminen Liikunnan tuen määrä henkilöstölle Henkilöstön liikunta-aktiivisuus ja Seurantajärjestelmät

Itsearvioinnin jälkeen sertifioitava työpaikka saa kirjallisen palauteraportin sekä ohjeita ja suosituksia liikunta- ja hyvinvointiohjelman kehittämiseksi. Aktiivisen Työpaikan Sertifikaatti soveltuu kehittämistyökaluksi sekä pienille, keskisuurille että suurille työyhteisöille, niin kouluihin, päiväkoteihin kuin useamman työntekijän urheiluseuroihinkin.

Tilaa Sertifikaatti Sinun työpaikallesi - Näin toimit! Ota yhteyttä ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkamaan, etunimi.sukunimi@eslu.fi, puh. 040 595 4195.

19

ESLUn jäsentiedote 2/2014


Tilaa SuomiMies-kuntotesti ryhmällesi ESLU testasi SuomiMies-kuntotestirekassa lähes 2 500 miestä keväällä 2013. Testirekka kiertää nyt muilla Liikunnan aluejärjestöjen toiminta-alueilla, mutta SuomiMies-kuntotestejä voi kysellä jatkossakin ESLUsta. SuomiMiehen kuntotestipatteristo sisältää: • Polar-kuntotestin, joka mittaa leposykkeen vaihteluvälin kautta kestävyyskuntoa. • Puristusvoima-testin, joka kertoo yläkropan lihasvoimasta. • InBody 720 -kehonkoostumusanalyysin, joka mittaa rasvan ja lihasten määrää, lihastasapainoa ja sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa. Testien jälkeen osallistuja saa tuloksistaan yhteenvetolomakkeen, jonka lopussa on kaikista testeistä koostettu kehon kuntoindeksi. Tuloslomakkeen lisäksi ESLU tarjoaa henkilökohtaista ja/tai ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa testatuille.

SuomiMies-testipatteristo on oiva lisä urheiluseurojen liikuntaryhmien ja/tai kunnan liikuntaneuvojien tueksi ja työkaluksi sekä osallistujien motivoimiseen alku-, väli- ja loppumittauksissa.

Lisätietoja: kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama etunimi.sukunimi@eslu.fi puh. 040 595 4195

ESLUn jäsentiedote 2/2014

20


ESLUn koulutuksia tilauksesta Kaikkia ESLUn koulutuksia saa myös tilauskoulutuksena ja juuri teidän tarpeisiinne räätälöitynä. Ota rohkeasti yhteyttä, niin suunnitellaan toiveidenne mukainen koulutus! Kiinnostuitko? Seuratoiminnan koulutuksista vastaa seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman, puh. 050 407 7119. Lasten ja nuorten liikkunnan koulutuksista vastaa nuorisopäällikkö Tarja Nieminen, puh. 0400 894 559. Aikuisliikunnan koulutuksista vastaa kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama, puh. 040 595 4195. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eslu.fi.

Koulutusten peruutusehdot • Koulutukset sisältävät opetuksen, tilat, todistuksen ja koulutuksessa jaettavan materiaalin. • Koulutukset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. • Koulutukseen osallistumisen voi peruuttaa kuluitta seitsemän (7) päivää ennen koulutuksen alkamista. • Tämän jälkeen ilmoitetusta peruutuksesta veloitamme 50 prosenttia koulutuksen hinnasta. • Peruutuksesta tulee aina ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti). Ilman peruutusta koulutuksesta poisjääneiltä veloitamme koko koulutuksen hinnan.

• Sairastapauksissa palautamme koulutusmaksun toimistokuluilla vähennettynä (9 euroa) lääkärintodistusta vastaan. • Koulutushintoihin lisätään toimistomaksu (3 euroa). • Vapaita koulutuspaikkoja voi tiedustella kyseisestä koulutuksesta vastaavalta. • Koulutus voidaan peruuttaa järjestäjien taholta, mikäli ilmoittautuneita ei ole riittävästi. • ESLU pidättää oikeudet muutoksiin.

21

ESLUn jäsentiedote 2/2014


ESLU palvelee Toimiston yhteystiedot Olympiastadion, Eteläkaarre 00250 HELSINKI puh. 040 451 3294 Sähköposti: eslu@eslu.fi www.eslu.fi Henkilökunnan sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@eslu.fi

Ahlroos-Tanttu Päivi toiminnanjohtaja puh. 040 716 1355

Koivumäki Minttu markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija puh. 045 7732 4632

Ahtiainen Heidi koulutusassistentti (äitiyslomalla)

Nieminen Tarja nuorisopäällikkö puh. 0400 894 559

Ekman Kari seuratoiminnan kehittäjä puh. 050 407 7119 Kannisto Jenni projektipäällikkö, Liikkumaan!-hanke puh. 040 940 1529

Palkama Merja kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä puh. 040 595 4195

Ketomäki Maija koulutusassistentti puh. 040 450 1950

Viitamäki Soili jäsensihteeri, seuratoiminta puh. 040 450 6858

Koivisto Stina taloussihteeri puh. 040 451 3296

Väistö Päivi seurapalvelusihteeri puh. 040 451 3295

ESLUn jäsentiedote 2/2014

Sivonen Sari lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä puh. 040 544 7771

22

ESLUn Jäsentiedote 2/2014  

ESLUn Jäsentiedote 2/2014.

ESLUn Jäsentiedote 2/2014  

ESLUn Jäsentiedote 2/2014.

Advertisement