Page 1

facebook.com/eskpada twitter.com/eskpada instagram.com/eskpada

JULIOL 2013

20 ANYS DE L’ADMISSIÓ DEL PAÍS A L’ONU pàg. 4 ANDORRA, AL GOOGLE BUSINESS PHOTOS pàg. 9 ANDORRA A LA BIENNAL DE VENÈCIA pàg. 12

NÚM.: 68

www.eskpada.com


SUMARI

pàg. 6

pàg. 18

pàg. 7

pàg. 20

L’ESKPADA núm. 68 Any VI Juliol 2013 Direcció: Mònica Almerich Direcció creativa: Gemma Coll Redactor en cap: Alfred Llahí Disseny i maquetació: C.a.l. Comunicació S.l. Correcció de texts: Maria Roca Impressió: Impremta Envalira Dipòsit legal: And.644-2007

pàg. 11

pàg. 22 Revista mensual de distribució gratuïta © C.a.l. Comunicació s.l.

www.eskpada.com publicitat@eskpada.com Telèfon (+376) 866  400 / 349 634 PRINCIPAT D’ANDORRA

edita: c.a.l comunicació s.l. C/ obach, 1 AD700 escaldes-engordany. ANDORRA publicitat:

+376 800 000 +34 600 00 00 00

a/e: l_eskpada@andorra.ad

Són rigorosament prohibides, sense l’autorització escrita dels titulars del copyright, sota les sancions establertes a la llei, la reproducció total o parcial d’aquesta publicació per qualsevol procediment, incloent-hi la reprografia i el tractament informàtic, i la distribució d’exemplars mitjançant lloguer o préstec públic.

3


4

NOTÍCIES

20 anys de l’admissió del país a l’ONU El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’ha desplaçat a Nova York amb motiu del 20è aniversari de l’admissió d’Andorra a les Nacions Unides. l’entrada a l’organització. En la seva intervenció, Saboya ha posat en relleu els canvis experimentats en les societats en els darrers anys i el paper d’Andorra en les activitats de l’ONU. El ministre d’Afers Exteriors ha fet esment de les prioritats de la recentment finalitzada presidència andorrana del Comitè de ministres del Consell d’Europa. En aquest sentit, ha recordat la prioritat en l’educació sobre els drets humans, que es troba emmarcada dins dels objectius de les Nacions Unides.

A

questa efemèride s’ha celebrat amb un acte commemoratiu a la seu d’aquesta organització intergovernamental. Entre els assistents destacaven el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i el president de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Vuk Jeremic. L’acte ha estat organitzat conjuntament per les missions permanents d’Andorra, Eslovàquia, Macedònia, Mònaco i la República Txeca, països que també commemoraven els 20 anys de

L’acte ha estat organitzat conjuntament per les missions permanents d’Andorra, Eslovàquia, Macedònia, Mònaco i la República Txeca, països que també commemoraven els 20 anys de l’entrada a l’organització.


6

NOTÍCIES

Graduació a l’Escola andorrana L’ambaixador La ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, ha presidit l’acte de graduació de la dissetena promoció de l’Escola andorrana.

L

a cerimònia, que s’ha dut a terme al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, ha tingut les intervencions de la ministra, de la directora del centre de batxillerat de l’Escola andorrana,

Dolors Carmona, i del docent Joan Peruga, en representació dels tutors de segon de batxillerat. També ha inclòs actuacions musicals, de dansa i la projecció de vídeos realitzats pels alumnes.

Inversió a Casa Rossell

E

l cap de Govern, Antoni Martí ha anunciat la pròxima licitació de les obres de rehabilitació de les cobertes i façanes del conjunt d’immobles, uns treballs pressupostats aquest exercici en 80.000 euros i que es preveu que estiguin acabats a final d’any. Aquesta, però, no serà l’única actuació prevista en aquesta casa pairal, ja que l’executiu inclourà en el pressupost del 2014 una partida de 300.000 euros suplementaris per a altres millores. Les intervencions programades per al 2013 permetran de refer els tancaments i les parets de l’era gran i la casa del masover. D’altra banda, les actuacions del 2014 es basaran en l’enjardinament del pati, la continuació del mur, la teulada de la casa pairal i el teulat i l’exterior de l’era petita. Alhora, s’obrirà al pas públic el passatge que comunica amb el carrer Major d’Ordino.

dels EUA s’acomiada

El cap de Govern, ha rebut l’ambaixador dels Estats Units, Alan Solomont, que ha deixat el càrrec després de tres anys i mig. Martí ha volgut subratllar, durant la trobada, l’excel·lent moment que travessen les relacions bilaterals entre els dos països i, alhora, ha volgut agrair a Solomont la feina feta durant aquest període i la sensibilitat mostrada amb Andorra.

Fe d’errades En el reportatge de la revista número 67 (pàgina 12), dedicat als euros andorrans, s’esmentava que a les monedes de 10, 20 i 50 cèntims es reprodueix el pantocràtor de Sant Martí de la Cortinada. Aquesta dada, però, és fruit d’un error del departament de Comunicació del Govern a l’hora de donar la informació, ja que no existeix cap pantocràtor en aquesta església. La figura que apareix a les monedes és la de sant Brici, representada al pilar de l’intradós del primer arc toral de l’absis entrant a mà esquerra.


NOTÍCIES

El Bus Turístic de l’estiu Durant la temporada d’estiu s’amplien els recorreguts del Bus Turístic amb dues rutes més que durant l’hivern. Des del juny i fins al 3 de novembre, el Bus Turístic estarà operatiu els dimarts, dijous i dissabtes, amb rutes al matí i a la tarda. a la Farga Rossell, museu indispensable per conèixer la importància de la indústria del ferro durant el segle XIX. A més, també s’està treballant en la possibilitat de reservar en línia les visites en Bus Turític, gràcies a una col·laboració amb el gestor de reserves de MoraBanc. El perfil d’usuari del Bus Turístic té entre 40 i 65 anys, és de nacionalitat espanyola i realitza una estada de cap de setmana al país. El 2012 el Bus Turístic va efectuar 263 viatges i va transportar 3.849 persones, xifra un 0,7 per cent superior al 2011.

C

om a novetats d’enguany, hi ha la posada en marxa d’un nou itinerari pel llac d’Engolasters (els dissabtes al matí i els dimarts a la tarda). La segona nova ruta és la incorporació d’un descens pel telecabina de Pal, contemplar les vistes del coll de la Botella i de tota la vall de la Massana i, després, acabar la sortida amb una visita

Totes les rutes disposen d’un guia turístic, que acompanya els visitants durant l’itinerari i complementa les explicacions que s’inclouen en l’audioguia (disponible en 4 idiomes).

7


8

NOTÍCIES

18è Fòrum europeu El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha participat en el 18è Fòrum europeu que ha tingut lloc a Wachau. El tema d’enguany ha estat Més enllà de la crisi - Contorns d’una nova Europa. Saboya també ha mantingut contactes amb el ministre d’Afers Exteriors d’Àustria, Michael Spindelegger, a qui ha esmentat els passos per a l’obertura econòmica que està seguint el Principat, entre els quals destaquen el nou marc fiscal i la llei d’inversions estrangeres, per obrir la possibilitat de negociar un acord de no doble imposició amb Àustria.

E

l ministre Saboya ha intervingut durant els debats per presentar l’aproximació d’Andorra a la UE i ha posat en relleu les accions que duu a terme el Principat en el procés d’obertura econòmica, alhora que ha refermat la vocació d’un país que aposta per la competitivitat. El ministre també ha fet balanç de la presidència andorrana del Comitè de ministres del Consell d’Europa i ha destacat els valors que ens uneixen a Europa, lligats a l’Estat de dret, la democràcia i els drets humans. Aprofitant l’estada a la regió de la Baixa Àustria,

D’altra banda, Saboya s’ha reunit amb el comissari europeu per la política regional, Johannes Hahn, amb qui ha compartit l’estat dels treballs a la UE quant a l’estratègia d’aproximació al mercat interior.


NOTÍCIES

Andorra, al Google Business Photos La iniciativa Actua ha posat en marxa, en col·laboració amb l’empresa multinacional Google, una proposta per convertir Andorra en el primer país amb tot el comerç dins del Google Business Photos.

E

s tracta d’una extensió del Google Street View que permet que l’internauta visualitzi i navegui per l’interior del comerç amb una visió panoràmica de 360 graus. La iniciativa Actua ha obtingut l’acreditació oficial de Google i es farà càrrec de realitzar les fotografies, tractar-les informàticament i pujarles a la xarxa gratuïtament. Sense

aquest acord, hauria estat necessari que cada establiment hagués contactat amb Google i s’hagués hagut de fer càrrec del cost de les fotografies i del muntatge. Actua s’ha preocupat, igualment, de formar i acreditar els fotògrafs contractats dins del programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat. Quatre professionals, distribuïts territorialment, treballaran durant els propers sis mesos per fer realitat el projecte. Alguns dels avantatges derivats de la iniciativa són la presència digital en la principal eina de mapes, la difusió del negoci a través de nous canals i la interacció amb els clients.

AndorraWorld AndorraWorld posa en marxa de l’1 al 7 de juliol un concurs a Instagram per captar nous seguidors a les xarxes socials. Per participar-hi, caldrà penjar fotografies d’Andorra en general. Han de mostrar paisatges, monuments, esdeveniments esportius, retrats... qualsevol instantània que s’ambienti al Principat. El premi seran dues entrades assegudes per veure l’espectacle Scalada, del Cirque du Soleil. Totes les fotografies s’han de marcar amb l’etiqueta #AndorraScalada i tothom que hi participi en podrà penjar tantes com desitgi. La limitació és que cada persona només podrà guanyar un màxim de dues invitacions en aquest concurs. Cal que siguin imatges inèdites i realitzades amb el telèfon mòbil.

9


10

NOTICIES

4a Cursa popular Illa Carlemany

E

l secretari d’Estat d’Esports, Jordi Cerqueda, ha participat en l’acte d’entrega del xec de la recaptació per la venda de samarretes solidàries durant la 4a Cursa popular Illa Carlemany. Els ingressos anaven destinats a Càritas Andorrana i van ser un total de 4.131 euros. La cursa, organitzada pel Govern amb el patrocini del centre comercial Illa Carlemany, s’emmarca en el Dia de l’esport per a tothom i va tenir lloc el 12 de maig passat. En

aquest cas, es va assolir un nou rècord de participants en una cursa popular a Andorra, amb uns 2.200 corredors. El Dia de l’esport per a tothom és una jornada que promou el Govern anualment per impulsar uns estils de vida saludables. L’acte s’emmarca dins de l’Estratègia nacional per la nutrició, l’esport i la salut, pensada per fomentar una alimentació sana i per animar els ciutadans a practicar alguna activitat física de manera regular.

L’impost dels no residents

E

l Consell de ministres ha aprovat una modificació del Reglament de l’impost sobre la renda dels no residents. El canvi se centra en resoldre una problemàtica detectada per l’administració tributària que dificultava les declaracions i la liquidació quan les operacions es realitzaven el darrer mes del trimestre. La normativa actual estableix que les empreses andorranes que es facin càrrec de la declaració i la liquidació l’han de fer en el mes immediatament posterior al tancament del trimestre. Davant les dificultats per disposar de les factures en els terminis establerts, s’ha canviat el reglament per permetre que quan una operació correspon al darrer mes del trimestre no s’hagi de declarar obligatòriament en el període posterior de la liquidació sinó en el següent.

El conveni de no doble imposició El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha participat en la 24a Trobada Empresarial al Pirineu, que ha tingut lloc a la Seu d’Urgell sota el títol de L’entorn no és excusa. En aquest context, ha saludat el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, que ha estat l’encarregat de cloure les jornades. En declaracions als mitjans de comunicació, el titular de Finances i Funció Pública ha destacat que la trobada empresarial està “molt consolidada” i facilita l’intercanvi entre els diversos agents econòmics, també ha volgut recordar que Andorra està obrint l’economia a la inversió estrangera, alhora que el Govern avança en la fase preliminar per a la consecució d’un conveni per evitar la doble imposició amb Espanya. Qüestionat sobre aquesta matèria, Montoro ha recordat les “excel·lents relacions amb el Govern andorrà” i ha indicat que Espanya continua treballant per a la futura signatura d’aquest conveni.


NOTÍCIES

L’avantprojecte de llei del joc El ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, ha presentat davant la comissió legislativa d’Economia del Consell General les línies mestres de l’avantprojecte de llei del joc.

E

l text, que regula un ampli catàleg de tipologies de joc, té entre els principis inspiradors les polítiques preventives i pal·liatives del joc excessiu, l’atenció a col·lectius de població que han de tenir accés al joc i l’atenció especial a la seguretat i l’ordre públic . L’avantprojecte distribueix els operadors del joc en funció de cinc categories, amb llicències específiques per a cadascuna. Les quatre primeres categories abasten modalitats com ara el casino, el bingo, les loteries i les apostes en línia, mentre que la darrera categoria inclou modalitats no habituals, entre les quals destaquen els concursos, els quintos i les rifes benèfiques. En paral·lel al marc legal, l’Oficina del joc treballa en l’establiment de convenis

amb els organismes de gestió del joc dels països veïns per regular la venda de loteries estrangeres a Andorra. La consciència del joc com una matèria complexa exigeix la necessitat d’una entitat reguladora i de control, l’anomenat Consell regulador andorrà del joc, amb àmplies funcions de supervisió, d’inspecció i control, de lluita contra el frau i d’expedició de les llicències. El ministre també ha explicat que la lluita contra el blanqueig ha esdevingut una prioritat i ha detallat algunes de les mesures per evitar-lo, com ara la identificació i comprovació de la identitat dels jugadors, la creació d’un registre de jugadors, la prohibició de crèdit, la identificació de guanyadors de sumes superiors als 15.000 euros i les mesures de control al personal i sistemes de seguretat interna.

L’avantprojecte distribueix els operadors del joc en funció de cinc categories, amb llicències específiques per a cadascuna.

11


12

PER SABER-NE MÉS...

Andorra a la Biennal de Venècia El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha inaugurat el pavelló d’Andorra a la 55a Biennal de Venècia. La mostra, amb el títol Andorra, tempus fugit, porta a l’Arsenale Nappa 90 les obres de Javier Balmaseda, Samantha Bosque i Fiona Morrison.

Esteve ha indicat que tots els artistes andorrans presents a la Biennal de Venècia, així com tot l’equip, “han treballat de manera seriosa i amb aquella il·lusió que fa superar tots els entrebancs i els prejudicis”.

El pavelló andorrà es pot visitar fins al 24 de novembre vinent. Esteve ha qualificat la Biennal com “el millor aparador internacional de l’art que es fa avui” i ha remarcat que la presència andorrana per segona vegada suposa “una fita històrica per a les arts d’Andorra en aquest trajecte cap al coneixement i la difusió de l’art i la cultura”. També han pres part en l’acte el director i el sotsdirector de la Fundació Ramon Llull, Vicenç Villatoro i Àlex Susanna; la tinent d’alcalde i consellera

de Cultura de l’ajuntament de Venècia, Luana Zanella; l’artista alemany Peter Kasen; l’editor d’art francès Philippe Monsel; el comissari de la mostra xinesa, Lu Peng; el representant del Magazine Lens, Marvin Zhuang; el director de la Galeria Joan Prats, Joan Muga; el director editorial francès Jean-Pierre Frimbois; l’editor del Gallery Magazine, James Hu; el representant de la publicació Insideart.eu, Enrico Migliaccio, i la redactora del Museu d’Art Modern de Moscou,


PER SABER-NE MÉS... Irina Sokovskaia, entre d’altres experts en la matèria. Esteve ha indicat que tots els artistes andorrans presents a la Biennal de Venècia, així com tot l’equip, “han treballat de manera seriosa i amb aquella il·lusió que fa superar tots els entrebancs i els prejudicis”. El ministre de Cultura també ha afirmat que “el més fonamental de tot creatiu és el seu convenciment personal, la seva independència conceptual i l’assumpció del repte de la incertesa que comporta tot camí cap al futur”. Javier Balmaseda hi exposa una instal·lació formada per deu cavalls amb els membres seccionats i substituïts per amortidors hidràulics de cotxe, amb el títol de Fixats en la contempora-

neïtat. Amb aquesta composició, l’artista recorre a l’analogia amb el propòsit de mostrar la cara més fosca de l’ésser humà. Samantha Bosque, amb l’obra Memòria oblidada..., combina pintura, escultura i noves tecnologies. Així mateix, posa a disposició dels usuaris un telèfon intel·ligent amb una aplicació en què les imatges en negatiu es transformen en positiu a la pantalla. Finalment, Fiona Morrison planteja, amb un vídeo titulat Dues passejades, una reflexió sobre el temps que passa i els efectes sobre la natura i el cos humà, que l’espectador podrà presenciar simultàniament en una pantalla. Com a cloenda, Esteve ha volgut recordar la trajectòria artística

andorrana al llarg dels anys “perquè crec que ha estat imprescindible per assolir la maduresa que ens calia per ser presents en una mostra internacional com és la Biennal de Venècia”. En aquest sentit, “ara hem de ser capaços de mantenir el ritme constant que ens permeti avançar”, ha conclòs.

13


14

FONS D’INVERSIÓ

Permanent Portfolio Fund

Rating Morningstar® 10 anys:

Harry Browne (1933-2006) va ser un escriptor, polític i analista financer nord-americà que es va presentar per a president dels Estats Units el 1996 i el 2000 i que va treballar com a assessor d’inversions durant la major part de la seva vida. Va adquirir certa importància el 1970 amb la publicació del primer llibre, How You Can Profit From The Coming Devaluation (Com pot beneficiar-se de la devaluació en potència). El segon llibre, del 1973, va ser How I Found Freedom In An Unfree World (Com vaig trobar la llibertat en un món presoner). En aquesta obra predeia la devaluació del dòlar i la inflació posterior. El tercer llibre, You Can Profit from a Monetary Crisis (Pots beneficiar-te d’una crisi monetària), va arribar a ser número 1 de la llista dels més venuts a The New York Times. I, d’altra banda, durant més de trenta anys va escriure el Harry Browne’s Special Report, un butlletí d’informació de notícies financeres publicat entre el 1974 i el 1997. Browne defensava la inversió i era contrari a l’especulació. La seva cartera model només estava formada per quatre tipus d’actius, amb una inversió

del 25 per cent del patrimoni en cadascun. Així doncs, recomanava un 25 per cent en or (per a períodes d’inflació), un 25 per cent en accions (per a etapes de creixement econòmic), un 25 per cent en bons a llarg termini (per a cicles de mercat baixistes i recessions) i un 25 per cent en liquiditat (per a períodes de deflació). A aquesta cartera, la va anomenar cartera permanent i l’equilibrava un cop l’any. Amb aquesta idea va crear, el desembre del 1982, el Permanent Portfolio Fund, afegint-hi alguns actius de diversificació que es mantenen a data d’avui: un 25 per cent en metalls preciosos (20 per cent en or, 5 per cent en plata); un 10 per cent en francs suïssos (en fons monetaris o bons a molt curt termini); un 15 per cent en accions globals, REIT (fons d’inversions immobiliàries) i recursos naturals; un 15 per cent en accions (estil Growth), i un 35 per cent en bons de governs.

Es podria resumir com un fons d’inversió que busca tant la protecció com el creixement del capital mitjançant actius descorrelacionats. L’actual gestor del fons és Michael J. Cuggino.

20 Anys: 1992 - 2012 Joan Torres torres@ratingdefondos.com Analista a Rating de Fondos i col·laborador a Expansión


16

PSICOLOGIA

El mòbil i jo... Jo i el mòbil... Qui controla a qui? Al menjador, a la cuina, al lavabo, al parc, al cotxe, a la sala d’espera, al bus... No estem parlant de llocs insòlits per practicar el sexe, sinó del telèfon mòbil. Somriem en llegir-ho, però, sobretot, ens hi sentim identificats, oi? Ho hem d’admetre, la tecnologia dels telèfons intel·ligents ens ha creat dependència. Quantes vegades has interromput una conversa amb un amic per mirar el telèfon? Quantes vegades hem dit als fills que s’esperessin un moment per atendre un whatsapp? Quant fa que no mires una pel·lícula sencera a la TV perquè tens el telèfon als dits? Quantes vegades t’has desconcentrat d’una conversa amb la teva parella perquè t’ha sonat un tuit? Sí, està clar que passem molt de temps amb el telèfon en detriment d’altres situacions. És cert que la tecnologia ens ha ajudat i facilitat molt la vida, i ho seguirà fent. Però també és veritat que sovint ens oblidem del que és més important: les relacions en l’ara i l’aquí, el tu a tu, el contacte! Si pita un tuit al mòbil, correm a respondre o a mirar qui ha estat. El que no pensem aleshores és si realment cal fer-ho en aquell instant. És tan fàcil escriure un SMS, posar un “M’agrada” o fer un toc, que multipliquem aquestes accions en lloc de trucar a la persona amb qui tenim ganes de parlar, d’asseure’ns a prendre un cafè o de quedar per sopar. És tan senzill que fins i tot ens oblidem dels codis de la seducció per connectar amb la persona que ens agrada amb un simple missatge al Facebook. És clar, el risc d’emportar-se una decepció és menor, ja que si no em segueixes, t’elimino i t’oblido... Així doncs, la immediatesa i la reducció del risc al fracàs són dos dels fac-

tors principals que ens poden portar a la dependència del mòbil. Ara que ens hem adonat que som força dependents del telèfon mòbil, us deixem alguns consells pràctics per intentar viure més en el present de manera conscient: -Intenta no interrompre cap conversa per mirar el telèfon (a menys que no esperis una trucada urgent). -No estàs obligat a respondre tots els missatges o trucades immediatament. Els teus amics, familiars o companys de feina s’acostumaran al fet que no responguis al moment. -Sigues estricte amb els teus horaris de lleure i família. Oblida’t de les trucades, correus electrònics o missatges relacionats amb la feina en el teu temps de lleure. -Esforça’t per quedar més amb la gent per sopar, dinar o fer un cafè. -Les coses importants i els sentiments, expressa’ls cara a cara. -Si fa temps que no veus algú i tens ganes de parlar-hi, truca’l o quedahi directament. Les converses via missatges s’obliden ràpidament. -Silencia el telèfon quan estiguis dinant o sopant en companyia.

Ens estem tornant addictes a la immediatesa i al risc mínim... Agafem el telèfon per respondre correus electrònics, xats o whatsapps com qui agafa una cigarreta quan no té rés als dits i no sap què fer.

C/ Roc dels Escolls, 7 Edifici III - 2ºA AD500 Andorra la Vella Tel: 813 300 www.capsiandorra.com


18

“IN CORPORE SANO”

Pocions salutíferes A la meva biblioteca de medicina natural, hi tinc un llibret que considero un veritable tresor, es tracta de l’obra Nutrición energética y salud, del Dr. Jorge Pérez-Calvo Soler. Així doncs, si creieu de debò en la màxima hipocràtica: “Que el teu aliment sigui la teva medicina, que la teva única medicina sigui el teu aliment”, en aquest llibre hi trobareu una font inesgotable d’inspiració i criteris per ordenar l’alimentació com a base de la vostra salut. Avui us ofereixo una de les pocions salutíferes que he trobat en aquesta obra i que pot contribuir poderosament a millorar l’estat del vostre organisme. Es tracta del te d’azukis. Els azukis són com uns petits fesols rojos amb propietats nutricionals i terapèutiques molt interessants. El te amb aquesta espècie de llegum es

prepara posant una tassa d’azukis i una tira de mig pam d’alga kombu en un litre d’aigua mineral. Es porta a ebullició i, així que arrenca el bull, s’abaixa el foc al mínim i es deixa coure uns tres quarts d’hora. Es cola el suc i es beu ben calent. Segons el Dr. Pérez-Calvo, aquesta poció resulta excel·lent per tractar totes les afeccions de ronyó, ja que l’enforteix i el nodreix. Alhora, també resulta magnífic en cas d’infeccions de les vies urinàries, lumbàlgia i litiasi (pedres). Reforça la zona lumbar i ajuda a millorar la funció drenant del ronyó. A més, enforteix el cor! Si algun lector pateix o ha patit alguna de les afeccions esmentades, segur que considerarà un tresor aquest remei. Ja ho sabeu... Acudiu a una bona graneria i que no manquin els azukis al vostre rebost. Ben cuinats són excel·lents!

El mes vinent us revelaré més secrets. Bon inici d’estiu a tots, si és que podem considerar estiu aquest temps que ens toca...

Mn. Joan Antoni Mateo


ET RECOMANEM...

19


20

SABIES QUE...

Els bancs andorrans gestionen més de 30.000 milions d’euros, donen feina a 1.700 empleats i gaudeixen de ràtios de solvència i liquiditat molt elevades (21 per cent i 67 per cent, respectivament, el 2011), molt per damunt del 8 per cent i del 40 per cent que requereixen els estàndards internacionals.

El Principat disposa de 23 infraestructures museístiques repartides per totes les parròquies.


22

QUÈ PODEM FER?

I Concurs internacional de monòlegs El ministre de Cultura, ha presentat en roda de premsa el primer Concurs internacional de monòlegs en català. Esteve ha estat acompanyat per la cònsol d’Escaldes-Engordany, Trinitat Marín, i pel representant del col·lectiu Quelcom, Ivan Almendros. El concurs, que tindrà lloc en fases eliminatòries a partir del setembre, està adreçat a humoristes amateurs i semiprofessionals que hauran d’interpretar monòlegs d’entre 15 i 20 minuts en català. L’organització exigeix que els textos interpretats siguin originals i lliures de drets d’autor i es reserva el dret d’eliminar un participant si es detecta que ha fet servir textos professionals. En cadascuna de les tres fases hi participaran de 2 a 4 humoristes, la meitat dels quals accedirà a la següent. Els quarts de final tindran lloc

el 20 i el 27 de setembre, i el 4 i l’11 d’octubre; les dates previstes de les semifinals són el 8, el 15, el 22 i el 29 de novembre, i la final tindrà lloc el 13 de desembre. Les eliminatòries es decidiran amb una nota que recollirà a parts iguals la votació del públic i la del jurat. El ministre de Cultura ha fet referència a l’enquesta sobre coneixements i usos lingüístics —en què es constata un ús del català baix en el sector de l’oci— i s’ha mostrat convençut que el concurs de monòlegs, a banda “d’enfortir la presència de la llengua en aquest sector concret”, pot “esdevenir un referent d’aquest vessant artístic entre els territoris de parla catalana”.

Els tres primers classificats rebran premis de 1.000, 500 i 250 euros, respectivament. Les inscripcions s’han de formalitzar a la web www.quelcom.ad o a l’acadèmia d’interpretació Set d’Acció, de Barcelona, fins al 20 d’agost. L’organització es reserva el dret de demanar amb anterioritat el text o un vídeo dels participants amb l’objectiu d’assegurar un nivell mínim.


L'ESCAPADA 150x200 + 3mm Illa carlemany 4t Aniversari.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

25/06/13

11:06

l'esKpada 68  
l'esKpada 68  

Juliol 2013

Advertisement