Page 1

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

#6 eskilstuna innerstad

Eskilstuna

julmarknad Nya

fristadstorget Årets

luciakandidaTER

andré Pops

– om att nå sin barndoms stora dröm


l u J llerian i Ga

FRI

PARKERING

JULMARKNADSHELG 1 – 2 DECEMBER

i P-huset 1– 2 dec!

BRA

ERBJUDANDEN i butikerna!

LÖRDAG 10 – 18 PERNILLA WAHLGREN Scenframträdande med efterföljande boksignering kl 13

Bacchi Strängar

Pernilla Wahlgren

EVENT I DECEMBER 15 DECEMBER • Julkonsert med Bacchi Strängar kl 12 och 13

Över 25 år i rampljuset och en fantastisk karriär med allt från musikaler till melodifestivaler. Nu högaktuell med boken ”Pernillas Praliner”.

med gästartist Josephine Thunell

• Årsalmanackan 2013 och Eskilstuna i våra hjärtan – sjätte boken

JULPYSSEL för hela familjen

tillsammans med konstnär Annelotta Rolfsdotter Carlsson

LIONS JULMARKNAD – Chokladhjul och skinklotteri GALLERIAN BJUDER PÅ adventsbullar & kaffe kl 15 SÖNDAG 12 – 18 ROBERT WELLS Scenframträdande med efterföljande skivsignering kl 14 Aktuell med nya albumet ”Piano Concertos I-IX”. Upplev en härlig blandning av klassisk musik från nya albumet ”Piano Concertos I-IX”, Rhapsody in rock och pianoskolan ”King of Piano”.

Utställning och försäljning genom Eskilstuna Fotoklubb och ABF kl 11 – 15

18 – 20 DECEMBER • Smedbälgarna spelar julmusik kl 15 – 17 18 – 22 DECEMBER • Gammeldags Julmarknad 21– 23 DECEMBER • ”Var med och skapa din egen kravlösa konst” med konstnär Annelotta Rolfsdotter Carlsson Kanske är det just du som vinner en tavla!

JULPYSSEL för hela familjen

tillsammans med konstnär Annelotta Rolfsdotter Carlsson

LIONS JULMARKNAD – Chokladhjul och skinklotteri GALLERIAN BJUDER PÅ glögg och pepparkakor kl 14

www.gallerianeskilstuna.se Ciro Tobak • City Life • Coffehouse by George • Darlings form & funktion • Direkt Optik • DocMorris Apotek • Eskilstuna Bowlingcenter • Exchange Finans Guldskytten • Hemköp • Hemtex • JGS Mediagalleriet • Klackbaren • La Crèperie • Lord & Lady • Lyckebo Inredning & Kuriosa • Matsu Sushi Mobilizera • Pantbanken Sverige • Söderbönans Kaffe & The • Telia • Your Choice Fast food, Restaurang & Take away • Åhléns


Innehåll #6

Foto: Göran Jonsson.

5 Ledare

Eskilstuna är miljöbäst Eskilstuna har blivit utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2012 av tidningen Miljöaktuellt. Miljöaktuellts enkät är den mest heltäckande granskningen av kommunernas miljöarbete. – Vi är oerhört glada över den här utmärkelsen. Det är roligt att ett arbete som bedrivs av så många får erkännande, säger Magnus Johansson, kommunalråd ( MP). Det finns många exempel på arbeten och medvetna satsningar som gör att Eskilstuna får det här priset. Bland annat har vi en nästintill världsunik sopsortering som gör det lätt för dig som bor här att göra rätt. Vi har Sveriges största anlagda våtmark för avloppsrening. Hela stadstrafiken består

6

andré pops

– om att nå sin barndoms stora dröm

13 Julklappstips

numera enbart av biogasbussar. Vårt kraftvärmeverk drivs med 95 procent förnybar energi. En annan framgångsfaktor i arbetet med hållbar utveckling är samarbeten och nätverk. Eskilstuna kommun är sedan 1999 ekokommun och deltar i Uthållig kommun som är ett samarbete mellan Energimyndigheten och flera andra kommuner.


från butikerna i innerstaden

14 Eskilstuna julmarknad Allt som händer under första adventshelgen

21 stad i förändring

Ett nytt Eskilstuna växer fram

22 nya fristadstorget

Stadens hjärta kommer att få en ny skepnad

25 Årets studentstad Grattis Eskilstuna och Västerås

26 Bli medlem

Du som bor i Eskilstuna kommun är också med och bidrar i arbetet med en hållbar utveckling, genom att välja cykeln framför bilen, genom att sortera dina sopor och minska din egen energiförbrukning. // Läs mer om Sveriges miljöbästa kommun på eskilstuna.se/miljo

Mikael Lönngren, vd Eskilstuna Innerstad AB

i Eskilstuna Innerstad AB – för en levande stadskärna

Eskilstuna Innerstad AB Kungsgatan 19, 1 tr, 632 20 Eskilstuna eskilstunainnerstad.se facebook.com/eskilstunainnerstad twitter.com/eainnerstad affarsliv.biz/bloggar/lonngren Tidningen om Eskilstuna innerstad distribueras i Eskilstuna som bilaga med Eskilstuna-Kuriren samt tidningsställ på publika platser. Upplaga: ca 24.000 ex. Produktion: Reklamateljén, EskilstunaKuriren. Text: Mattias Jälmestål. Foto: Ronnie Gavelin. Tryck: EKTAB 2012.

FRISTÄLLD I FRISTADEN #3 av Jesper Bohm och Aron Lund

Friställd i Fristaden #3

Gamla stadssymboler letar nytt liv. Av Jesper Bohm och Aron Lund.

MEN DIANA SA ATT o HON TRÖTTNAT PA KILLAR MED MJÖLKMUSTASCH!

FRISTADSTORGET LÖRDAG 02:15

nu fan blir det kylrummet för dig ... ... HÄLSA hälsa bongoBONGOVAR DET ANTILOPEN! ANTILOPEN! SA jaha... o SLAGSMAL SLAGSMAL I KORVKÖN KORVKÖN I IGEN... I KVÄLL IGEN

skönt att de SKA rivA stället!

RIVA runda KIOSKEN?! ska DU HA SPÖ?!

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

3


Presentproblem? Det löser vi! Köp Svensk Handels populära presentkort i valörerna 200:- och 100:-. Gäller i ca 140 butiker i kommunen.

JULen är här...

Vi finns i eskiLstUna och på taXinGe sLOtt

FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN: Guldskytten, Annas Vinbar och Delikatesser, Ica Supermarket, Gillbergaplan och Blomsterverkstaden.

PRESENTKORT

i alla Gäller för inköp e affärer tillhörand

100

L S V E N SESKKILSTHUNAA N D E

* 12345

N O R K R O inlös as senast 3 år Presentkortet skall sdatumet. efter försäljning r. as mot kontante Kortet kan ej inlös

taxingE tel 0159-230 50 www.vavknuten.se

Eskilstuna Fristadstorget 6 tel 016-12 08 78

Hjärtligt välkomna till vårt årliga

EVENT fred 30/11 kl 9 –18 & lörd 1/12 kl 11–15

Kom in och mingla, få tips och rabatter på våra Redken-produkter, smycken, make-up och hudvård. Redken julpaket lottas ut. Vi bjuder på glögg/kaffe & skumtomtar!

GE BORT LITE SKÖNHET!

Fred: Representant från Redken Sthlm finns hos oss. Lörd: YGT frisyrvisning kl 14.

Ett presentkort med Make Up Stores populära privatkurs är den perfekta gåvan. Bokar man upp samt går på sin privatkurs innan 2013-02-28, får man dessutom en extra gåva (värde ca 140 kr*).

Köp julklapparna här! Se våra julklappstips på hallberts.se

Redken julpaket lottas ut!

MISSA INTE

Gilla oss så får du en miniRedkenprodukt, så långt lagret räcker!

YGT:s frisyrvisning lörd kl 14! (Hallberts elever)

Fristadstorget 7 016-130 120 hallberts.se

4

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

PRIVATKURS INFORMATION: Under ledning av en makeupartist lär man sig framhäva sin skönhet under ca 50 min. Efter kursen ingår dessutom produkter för hela kursbeloppet (Vard.pris 495 kr/Helg pris 595 kr).

VÄLKOMMEN TILL MAKE UP STORE! Kungsgatan 20, tel: 016510068 makeupstore.se

*Gäller 2012-12-24 till 2013-02-28, dock så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


Ledare – Renhållning i innerstaden. Kommunens arbetsmarknad- och stadsbyggnadsförvaltning står för personalresurser och arbetsledning och vi har köpt in sopvagnar. Håll utkik efter de team som cirkulerar i centrum och manuellt håller rent i vår innerstad. – Flera affischrondlar i centrum. Ett sätt att motverka den olaga affischeringen. Har delfinansierats av Eskilstuna Innerstad. – Snart har vi också ett dynamiskt parkeringsledningssystem där fastighetsägarna och kommunen samverkat för att komma till skott.

Nu har det gått ungefär ett halvår sedan den omdebatterade studieresan till New York. Fastighetsägare, representanter för handeln, polisen, kommunala tjänstemän, politiker och undertecknad åkte till staden som aldrig sover för att studera samverkanslösningar och träffa organisationerna bakom The High Line och Bryant Park. Ibland har det målats upp som att resans syfte var att hitta inspiration till den fysiska ombyggnationen av Fristadstorget när det i själva verket handlade om att lära mer om hur man levandegör en plats, organisation, ny samverkan och trygghet. Det är nu av yttersta vikt att vi sätter ner foten och tillsammans skapar en ny typ av organisation för nya Fristadstorget. Vi verkar för en organisation med kommunens förvaltningar, marknadsföringsbolag och näringslivet i samverkan. Pilotprojektet i somras på Bibliotekstorget visar att vi är på rätt väg. Frågan är hur vi skapar ett gemensamt vardagsrum där vi ses och

Julklappskväll 20/12

syns, en levande och trygg mötesplats med kvalitativ handel och evenemang som pulserar dag efter dag, vecka efter vecka, året runt. Vi närmar oss svaret men vägen dit är en utmaning som kräver mandat, resurser, en stor dos jävlar anamma och mod. I det här numret pratar vi med torgets projektledare Mats Hällnäs om tankarna kring nya Fristadstorget. Sen starten har Eskilstuna Innerstad verkat för än mer samverkan i frågor om renhållning, skyltning, nerskräpning och parkering. När jag nu tittar i backspegeln ser jag flera lyckade projekt som realiserats, inspirerats och kanske faktiskt också verkställts tack vare de upplevelser och nya samverkanslösningar vi fick med oss hem i bagaget från studieresan. Här är några konkreta exempel: – Den nya hänvisningsskyltningen för gående är på plats. Finansierades till största delen av kommunen men Eskilstuna Innerstad bidrar ekonomiskt.

Torsdag 20/12 är det dags för en av vinterns mysigaste kvällar i centrala Eskilstuna. Med, förhoppningsvis, en hel del snö liggandes på marken och julljus som lyser är det dags för julklappskväll. Emma Andersson, marknad- och evenemangsgruppen i Eskilstuna Innerstad berättar. – Butikerna i city kommer att ha öppet två timmar längre än vanligt, det vill säga ända till kl 21.00 och

Vi kan naturligtvis bli ännu bättre på samverkan men just nu är känslan väldigt positiv och vi börjar se resultat av våra gemensamma ansträngningar. Blicka några år framåt till 2015. Då har Eskilstuna ett nytt Fristadstorg, nytt badhus, ny arena, fler bostäder i innerstaden och vi är 100 000 invånare. Årets stadskärna? I det här numret presenterar vi också programmet för alla samverkande julmarknader under första adventshelgen, ger julklappstips, inspireras av fantastiska André Pops, berättar om årets studentstad, miljöbästa kommun och presenterar årets luciakandidater. Just ja,Eskilstuna Innerstad – there’s an app for that. Ladda ner och ta del av alla evenemang som sker i Eskilstuna, få tips från Turistbyrån, nyheter och speciella erbjudanden från innerstadens butiker. God jul och gott nytt år!

Mikael Lönngren Centrumutvecklare/vd Eskilstuna Innerstad AB

det kommer att vara mängder med erbjudanden som alla i julklappstagen kan fynda bland. Exempelvis kommer det att finns något vi kallar timerbjudanden som innebär att butikerna har nya erbjudanden beroende på vad klockan är. – Förutom att butikerna har öppet längre och erbjuder möjligheten att fynda händer det andra saker också under kvällen. IFK-tipset, som arrangerats sedan två år tillbaka av IFK Eskilstuna och Eskilstuna Innerstad, är en av de mest fartfyllda inslagen.

Vinnaren i tävlingen får på kort tid handla för 20 000 kr i Cityhuset, 21:an och Gallerian. Så den som vill följa med på detta shoppingrace ska lägga den 20/12 kl 20.00 på minnet. – Kvällen kommer att bestå av shopping, underhållning och kanske det vikigaste av allt, julkänsla. I år har vi jobbat ännu mer med den, vilket kommer att synas på gågatan i jul när det kommer att finnas granar längs hela stråket. Vi hoppas att det blir en vit julklappshelg lagom till att julen nalkas, säger Emma. //

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

5


andré Pops

– om att nå sin barndoms stora dröm


André Pops hade en dröm som föddes när han var sju år gammal. Drömmen han drömde gick ut på att i direktsändning prata sport med det svenska folket. Vi vet alla hur det gick. Eskilstuna Innerstad träffade André för att hitta svaret på en fråga; Hur fångar man en dröm?

Å

ret är 2011 och det är högsommar i Sverige. André Pops befinner sig mitt i den svenska TV-hetluften genom att leda sändningarna inför DN-galan från den tillfälligt uppbyggda studion mitt i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Folkvimlet runt studion blir allt tystare och André vet varför; världsstjärnan och den obestridde spurtkanonen Usain Bolt ska komma till studion om en stund och alla vill få en glimt av honom. Plötsligt vänds alla blickar från storbildsskärmen och ett stegrande ljud låter över platsen. Ljudet kommer från en knallgul sportbil som parkerar bakom studion. Dörren öppnas och ut kliver Usain Bolt. Han stegar fram till André och hans kollegor för att hälsa och göra intervjun som ska sändas senare under kvällen. Allt är bra. Förutom en liten detalj. Mr Bolts tröja. En stor fet text som lyder Puma är placerad på tröjan och André, med hans reklamfria public service-ögon, inser att det här kommer inte att fungera. Men hur säger man till världens störste idrottsman att han

kanske kan byta om för att kunna vara med i svensk TV? »Excuse me Mr Bolt, could you please change your t-shirt?« Alternativ två var att prata med Bolts agent och det var också alternativet André valde. Agentens svar var tydligt. »He keeps the t-shirt on or the interview is off.« Så under tiden kameramännen såg till att filma allt annat i Kungsträdgården än just Mr Bolts Pumatröja pågick intervjun. André ville försöka göra något som skulle ta en lite annan vändning så han hade tagit hjälp av sin då femårige son Theo. Han undrade vem som var snabbast, Usain Bolt eller Stålmannen? Bolt skrattade och svarade att det skulle vara en intressant duell, som han själv troligtvis skulle vinna. Det är oklart vad den här episoden handlar mest om – Usain Bolts självförtroende eller André Pops sätt att intervjua. Klart är i alla fall att en av dem har vunnit TV-priset Kristallen, hederspriset Eskilsstatyetten och kommer från Eskilstuna. Den andra gör det inte.

»

André Pops Bor: Stockholm. Uppväxt: Mesta i Eskilstuna. Ålder: 40. Familj: Hustrun Malin och tre barn. Yrke: Programledare och sportkommentator på SVT. Utmärkelser: Vinnare av Kristallen för årets sport-TV-profil 2010, 2011 och 2012. Även vinnare av Eskilstunapriset Eskilstatyetten 2012. Favoritmusik: Mycket Kent och U2. Snöar då och då in på enskilda låtar och lyssnar flera hundra gånger på den. Just nu gäller Händerna mot himlen med Petra Marklund, skriven av Kents sångare Jocke Berg. Aktuell: Debuterar i november 2012 som barnboksförfattare med Vinterkampen. Andre är också moderator på Eskilstunabåten 15–16 april.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

7


» Det är ju klyschan att jobba hårt och inte ge upp om man drömmer om något «


V

i träffar André på idylliska Mesta IP i Eskilstuna. När 80-tal blev 90-tal sprang en liten och tunn André Pops omkring här på gräsplanen och spelade fotboll från sin mitt-mitt-position. Här började fotbollskarriären och här avslutades den. Efter några år i andra klubbar högre upp i seriesystemet insåg han att polarna var viktigare. Solen skiner när vi slår oss ned på en bänk utanför ett av omklädningsrummen. – Den här gräsplanen var jag med och rullade faktiskt, men jag har aldrig spelat på den, det gjorde vi på den andra planen, säger André. Var du duktig? – Jag hade kanske sådant det är lite svårare att träna sig till, spelsinne och teknik. Men jag hade behövt bygga på mig lite muskler och satsat lite hårdare. Efteråt kan jag ändå känna att jag skulle kunnat försöka satsa lite mer när jag hade chansen i City, men det var så jäkla kul med det här laget i Triangeln. Och din familj var också engagerad? – Ja, mina föräldrar och min storebror Marcus har alltid funnits där för mig. Min pappa var ju både min fotbolls- och hockeytränare och mamma har nog knappt missat en enda match jag spelat. Det är oräkneliga timmar de ägnat åt att stå och frysa på Isstadion eller huttra i regnet vid Triangelborg eller Mesta IP. Och vad som var viktigt för mig var att de var lika stöttande när det gällde skolan. Så jag har verkligen haft alla förutsättningar för att kunna nå dit jag har velat. Ditt barndomshem ligger inte många meter härifrån. Har det blivit många timmar här på fotbollsplanen? – Ja det har det blivit. När IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982 minns jag att jag lekte att jag var Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson, Glenn Strömberg eller Tomas Wernerson. Så här senare är det ganska roligt med tanke på att jag jobbar tillsammans med både Glenn och Tomas idag. När jag berättar för dem att jag brukade leka dem som liten grabb verkar de inte vilja lyssna på det, jag tror de känner sig lite gamla, haha. Något annat som hörde till under den tiden som idrottsintresserad knatte var ju att läsa Buster och sedan vara någon av de karaktärerna. – Jag minns att jag läste Åshöjdens BK och en bok som hette »Kom igen Steffe«. Sedan var det mycket Buster också. Idag

kan jag tycka att det saknas intressanta böcker för unga att läsa om idrott. Jag har varit många timmar på bibliotek med mina barn och några bra sportböcker hittar jag inte. Åshöjdens BK börjar kännas gammal. Så du gjorde slag i saken och skrev en egen bok, »Vinterkampen«? – Ja. Den är tänkt att inspirera till att sticka ut och leka sport, idrotta spontant. Det är en tävlingsbok men ännu mer en bok som ska få barn att leka och hitta på egna sporter. Jag var på bokmässan tidigare i år och där debatterades läskunnigheten och att en undersökning visat att den är, främst hos killar, väldigt låg när de går ut grundskolan. En förklaring är att det inte finns böcker som intresserar dem när de är små, något som får de att tycka att läsning är kul.

Pintxo Förlag. Illustrationer: Simon Jannerland.

Vad handlar boken om? – Den handlar om Emma och Anton som träffar sina norska kusiner på släktgården uppe i fjällen under sportlovet. När de hittar en gammal pokal i vedboden inleds Vinterkampen, ett slags hemmagjort OS mellan Norge och Sverige. Barnen sticker ut och bygger ett eget vintersportstadion och de hittar på egna tävlingsgrenar som snowracerslalom, slangbelleskidskytte och motorspark. Det finns också en skum figur i byn som hotar hela byns framtid och kusinernas släktgård så till sist måste de samarbeta för att försöka rädda gården. Sport och spänning i en skön blandning om jag får säga det själv.

Hur ser det ut på sportfronten i din familj? – Min fru är inte speciellt sportintresserad, vilket innebar att mina barn var de som kanske såg minst av OS i somras eftersom jag var och jobbade, haha. Äldsta killen är sex år och har precis börjat spela knattefotboll. Efter att ha pratat en stund bestämmer vi oss för att gå mot Andrés gamla barndomshem som ligger några hundra meters promenad från bänken vi sitter på. Det är dags att låta fler barndomsminnen göra sig påminda. Men innan måste vi prata om hur det är att fånga en barndomsdröm. På flera ställen i olika tidningar kan man läsa att du redan som liten drömde om att bli programledare på sporten på SVT. Är det verkligen sant? – Haha ja, det är nästan så man inte vågar berätta det för det är lite galet. Men jag drömde om just det som sju-åttaåring. Jag har ett skrivhäfte hemma från när jag gick i trean på Mesta skola och i den finns en uppsats som heter »Matchen«. Den inleds med orden: »Hej och välkomna till sportstudion«. Sjukt. Det är nog en rätt populär dröm. Var det självklart att följa den barndomsdrömmen? – Jag får ibland mail från de som drömmer om samma sak. Jag svarar alltid dem och försöker hjälpa till med lite råd på vägen, några av dem har fått komma på besök i TV-huset eller vinterstudion också. Dels handlar det om tur, ha tillfälligheterna på din sida. Sedan är det ju klyschan att jobba hårt och inte ge upp om man drömmer om något. Jag var själv nära att ge upp när jag insåg att det var högst tre  – fyra personer som jobbade som programledare för sporten i SVT. Men jag tänkte ändå att jag inte kan ge upp innan jag testat, så när jag väl kom in på journalisthögskolan sökte jag praktik bland annat där. Jag hade tre val; sporten, Rapport eller nyheterna på TV4. Många tyckte att jag skulle välja nyhetsrapportering men en lärare sa till mig: »André, tänk dig fem år framåt. Vill du intervjua politiker utanför Rosenbad eller våra landslagsstjärnor på en arena?«. Det gjorde valet enkelt. Sedan fick jag chansen att visa vad jag kunde och efter mycket hårt jobb, jag kunde vara i Sundsvall ena dagen och Göteborg dagen efter, fick jag chansen att leda förlagan till Vinterstudion efter några år.

»

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

9


Du har också hunnit med att vara julvärd i SVT ett år. Hur var det? – Jag tvekade rätt länge innan jag tackade ja till uppdraget eftersom jag inte ville vara ifrån min familj på julafton. Men min fru Malin övertalade mig och sa att om det är någon gång jag skulle göra det så var det nu när barnen är så små att vi kan fira en annan dag utan att de märker någon skillnad. Så vi firade jul ute på landet den 23:e december och sedan satt jag i TV och firade jul med det svenska folket den 24:e. Det var en speciell upplevelse som jag inte vill vara utan men inte heller göra igen. Nu är det jul med familjen som gäller och det på rätt dag. Sportankare och julvärd. Finns det fler saker du skulle vilja göra inom ramarna för SVT? – Just vad det gäller intervjuer skulle jag tycka det vore kul att göra något. Jag gillar ju Skavlans program och jag tror att jag skulle kunna göra ett sådant program ganska bra med mitt sätt att intervjua. Jag skulle gärna göra ett intervjuprogram med sportinriktning, och det har jag lite funderingar på faktiskt. Programledarna Filip och Fredrik har flera gånger hyllat dig och samtidigt pratat om att om du skulle välja att gå till någon kommersiell TV-kanal skulle du vara en rik man, men mindre omtyckt. Får du många erbjudanden? – Skulle jag vara tråkig skulle jag köra en klassiker och säga inga kommentarer, men utan att säga för mycket kan jag väl berätta att jag har haft ett och annat att fundera på och ta ställning till, haha. Du nämnde tidigare din intervjuteknik. Du har fått mycket beröm för den och ditt sätt att leda sportstudion. Vad är den viktigaste delen du har lärt dig inom yrket? – Magkänsla och medkänsla. Medkänsla handlar om att tänka efter hur frågorna kommer att påverka den jag pratar med. Magkänslan handlar om att lita på den helt enkelt. Har hänt några gånger att jag

10

har ignorerat den och så har vissa frågor landat fel. Men man måste göra fel några gånger för att lära sig att alla idéer man får inte är bra. Själva intervjutekniken. Hur skulle du beskriva den? – En av styrkorna när jag intervjuar är att många ganska snabbt känner ett förtroende för mig, jag vet inte exakt vad det är som gör det. Jag försöker alltid att låta personen jag intervjuar få svara på frågorna själv utan att jag lägger orden i munnen på dem, mycket öppna frågor. Jag tror att det gör att han eller hon känner sig trygg och då släpper lite på garden och svarar på frågor de inte vanligtvis svarar på. Nackdelen med det är att även om jag ställer lite tuffare frågor ibland så är det ingen av tittarna som uppfattar det.

» Man blir lite extra glad när det går bra för någon som kommer från Eskilstuna som en själv « Hur märks det här av privat? – Jag är nog bra på att lyssna på folk när de pratar. Jag kan också känna att jag pratar med mina barn på ett sätt så att de berättar saker, haha. Men det kommer naturligt, inget jag planerar. Jag frågar exempelvis inte om det var kul i skolan idag, då kan de svara ja eller nej, jag frågar istället hur det var i skolan idag och så får de själva forma ett svar. Det finns en påtaglig likhet mellan dig och Mikael Persbrandt, enligt kvällstidningarna har ni båda en »superkropp«. När du i somras övade simhopp under OS fick tittarna se dig i bar överkropp och rubrikmakarna satte igång. Hur upplevde du de rubrikerna? – Haha. Det där var ju helt sjukt, snacka om nyhetstorka. Jag trodde verkligen inte det var sant när kompisarna hörde av sig hemifrån Sverige och berättade att Aftonbladet gjort ett helt uppslag på det. Och en löpsedel. Jag hade dessutom tackat nej till

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

att göra en intervju med dem i ämnet men eftersom de hade ställt lite liknande frågor om träning i samband med att de pratade om mina kläder någon vecka tidigare så gjorde de en artikel ändå. Jag var rätt obekväm med hela grejen, jag kan nog komma på tusen saker som varit viktigare att skriva om just den dagen. Samtidigt som André berättar klart svänger vi upp på hans barndoms centrala gata i Mesta. Gatan där allt började. Och ganska direkt kommer en av hans gamla grannar ut för att hälsa. – André! Välkommen tillbaka, säger mannen som visar sig vara en av Andrés bästa kompisars pappa. Han berättar att André alltid var ute och sportade på gatan eller stod och kommenterade när de andra spelade. – Det är inte klokt vad allt kändes större då, säger André och sätter sig på en bänk. Här spelade vi tennis och landhockey med riktig målvaktsutrustning. Det var verkligen en härlig tid. Jag minns det som att vi ungar på gatan kom och gick lite som vi ville hos grannarna. Jag minns när vi satt hemma hos oss 1994 och tittade på fotbolls-VM. Vi var ett gäng som hade bänkat oss framför TV:n och såg när eskilstunasonen Kennet Andersson nickade in 2-2-målet mot Rumänien. Efter den matchen åkte vi ner till Fristadstorget och badade i fontänen. Man kände en stolthet över att han kom från Eskilstuna och samma sak är det med Sebastian Larsson. Man blir lite extra glad när det går bra för någon som kommer från Eskilstuna som en själv. Hur var det att växa upp i Eskilstuna? – Jag minns att det var mycket snack om att det var stökigt i Eskilstuna men jag märkte inget. Vet inte om jag var naiv och blåögd eller om det handlar om i vilka kretsar man umgås, för jag upplevde det som lugnt och tryggt. Jag tycker väldigt mycket om stan fortfarande. Jag upplever att det finns en framåtanda och stolthet som inte fanns på samma sätt när jag bodde här. Även på ytan har det förändrats till det bättre. Intervjun lider mot sitt slut och vi börjar gå tillbaka till Mesta IP. André ser sig omkring. Han inser att atmosfären är densamma men husen och människorna har förändrats. Han är också tacksam för de val han gjort. Att han vågade sträcka sig efter den dröm han drömde när han var sju år gammal. //


Information från Länstrafiken Den 9 december är det tidtabellsskifte för busstrafiken i Sörmland. Dina nyheter och förändringar i landsbygdstrafiken finns på hemsidan - www.lanstrafiken.se eller ring Trafikupplysningen så hjälper vi dig.

Vi har öppet över jul & nyår!

9

dec

Du kan också besöka Kundcenter på Rademachergatan 16 där vi gärna hjälper dig med information, köp av reskort mm. Den 9 december flyttas några hållplatslägen på Fristadstorget, linjer 2, 6, 8 och 9 är berörda. Tidtabeller, kartor och hållplatslägen finns bland annat på hemsidan.

Stadshuset

Nygatan

Kungsgatan

reservation.eskilstuna@elite.se 016-540 23 00

Rademach

ergatan

Bo hos oss och fira jul med släkt & vänner eller upplev vårt magiska nyårsfirande med Julien Dauphin

Fristadstorget

Nybrogatan

A B

Gymnastikgatan Gymnastikgatan

H

Ridhusgatan

C

Kungsgatan

G

D Careliigatan

E

F

Trafikupplysningen: 0771-22 40 00 www.lanstrafiken.se

Vi tror på Eskilstuna Guif! Sparbanken Rekarne är en stor sponsor sedan lång tid tillbaka och gläds givetvis åt framgången för Eskilstuna Guif. Dessutom har bankens ena ägare, Sparbanksstiftelsen Rekarne, under många år stöttat olika projekt för föreningens ungdomssatsning. Det har lagt grunden till dagens framgångar. Vi tror på långsiktighet och vi tror på Eskilstuna Guif!

En lokal bank som bryr sig om Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

11


Vi är också olika. Vi inom Eskils

Vintermys i Rothoffsvillan

ESKILSTUNA ESKILSTUNA Eskilstuna turistbyrå drivs av Eskilstuna Marknadsföring AB, ett marknadsföringsbolag som ägs av Eskilstunas näringsliv och Eskilstuna kommun.

Välkommen att och Eskilstuna C Vi finns i Rothoff Tullgatan 4, stra smedjorna i cen

Välkommen in i Rothoffsvillan och låt brasan och atmosfären värma dig. På Turistbyrån kan du ESKILSTUNA TU handla unika julklappar med Eskilstunaanknytning. Självklart slår vi in vackra paket åt dig. Passa Öppet: Må-fr kl. Tel: 016-710 70 på att njuta av en god lunch, gott kaffe och hembakt. Eskilstunas vision för år 2020

E-post: info@tur Webb: www.esk

HAR DU BOKAT ESKILSTUNA CO Tel: 016-710 71 5 BILJETTER TILL EN E-post: info@es JULSHOW? HÄMTA Webb: www.esk UT DEM HOS OSS! VI ÄR TICNETOMBUD.

Hämta mer info i Mobilguide Eskilstuna som laddas och ö

Medlemmar i Eskilstuna Convention Bureau: Best Western Plaza Hotel | Bowlingcenter | Eskilstuna Taxi | Eskilstuna Ölkultur | Eventool | Grimman | Munktellmuseets Konferens & Matsalar | Parken Zoo | Plaza Hotel | Profeel

JULMARKNAD I ROTHOffSPARKEN 1-2 DECEMBER 2012 KL. 10-16

TURISTByRÅN I ROTHOffSVILLAN • TURISTINfORMATION TICNETOMBUD • PRESENTSHOP • BILJETTfÖRSÄLJNING

fRI WIfI!

CAfé SySTRARNA I PARKEN • fIKA • LUNCH • KONfERENS

Eskilstuna Turistbyrå • 016-710 70 00 • turism@eskilstuna.se • www.eskilstuna.nu Café Systrarna i Parken • 073-363 86 12 • info@systrarnaiparken.se • www.systrarnaiparken.se


JULklappstips 2. 3. 1. 4. 6.

5. 10. 8.

7. 9.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Bosch Toolbox, Clas Ohlson, Cityhuset, 1.799 kr (ord pris 2.399 kr). Eskilstuna i bilder, Eskilstuna Turistbyrå, Rothoffsvillan, 295 kr. Droppfri karaff, Eva Solo, Cervera, 21an, 299 kr. Handstöpt ljuskrona, Varp & veke, Rademachersmedjorna, 280 kr. Takkrona (finns även i svart), Lyckebo, Gallerian, 498 kr. Köksmaskin från Kitchen Aid, Cervera, 21an, 4.995 kr. Fårfäll, Åhléns, Gallerian, 799 kr. Presentförpackning Ginger Sparkle Gift, The Body Shop, Cityhuset, 200 kr. Presentkort ölprovning 12 jan kl 15–17 Eskilstuna Ölkultur, Munktellstaden, 300 kr. Fragrance Library X-maskit Gold Digger med doftljus och parfym, Make Up Store, Kungsgatan 20, 435 kr (ord pris 740 kr).

Tack till Eskilstuna Turistbyrå för gästfriheten att fotografera i butiken.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

13


eskilstuna

JULMARKNAD

Illustration: Hue Huynh.

1–2 december

Helgen första advent är det julmarknadshelg i centrala Eskilstuna. Rademachersmedjorna, Gamla staden, Munktellstaden,Turistbyrån, Ungdomens hus och Eskilstuna innerstad bjuder på ett digert program för alla smaker. Välkommen till traditionell julmarknad i Rademachersmedjorna, till knallarna och tomteverkstaden i Gamla staden, ta barnen till adventsverkstad i Turistbyrån, åk en tur med Munktellmuseets traktortåg, se konserter på Ungdomens hus, träffa årets luciakandidater och håll utkik efter riktigt bra erbjudanden från innerstadens butiker. Ungdomens hus

Tomten kör traktor med vagn mellan julmarknadsområdena. Hållplatser: Munktellmuseet, Turistbyrån, Rademachersmedjorna, Fristadstorget, Rådhustorget.

Kungsgatan 42. Fri entré till allt. Drogfritt arr. Mer info: eskilstuna.se/ung

21an, Cityhuset och Gallerian har klätt in Kungsgatan med julgranar.

Fredag 30/11 Konsert med H.E.A.T, Operation Nothing & Hollywood Make Believe. Kl 17.00 – 22.00.

Fri parkering lördag och söndag i p-husen Cityhuset och Gallerian.

För de minsta

Ta en svängom i EventFixarnas tre karuseller: Bambino, Griståget och Kaffekoppen. Fiskdamm för alla godissugna barn. Karusellerna hittar du vid Citytorget och Kungsgatan vid Gallerian.

14

Lördag 1/12 Konsert med Adam Kanyama + support Tianoo T.D, Sabor Latino Urbano & Gemenize. Kl 17.00 – 20.00. Neon Night – ”Alla klär sig i vitt”. Party med UV-ljus och DJ Saif-J. Kl 20.00 – 24.00. Söndag 2/12 Loppis & julmarknad. Kl 12.00 – 16.00.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

21an

Bra erbjudanden i butikerna hela helgen. Kom och hjälp oss att klä vår gran. Julgranspyssel för barn kl 11.00 – 15.00 på lördagen. Bräutigams marsipan finns på plats hela helgen. Ta en tur i våra karuseller på Citytorget.

Cityhuset

Bra erbjudanden i butikerna hela helgen. Tomtefotografering lördag kl 11.00 –16.00, kom till Cityhuset och förgyll ditt barns möte med tomten. Lördag är det premiär för vår julkalender! Varje dag fram till jul öppnar vi en ny lucka med ett bra julklappstips i skylten mellan Zizzi och Monki. Karuseller utanför Cityhuset för de minsta. Fri parkering i p-huset lördag kl 08.00 –20.00 och söndag kl 08.00 –18.00.


eskilstuna innerstad • Lördag kl 10 –18 • Söndag kl 12–18

Lucia Talkshow

Lördagen 1/12, samma helg som julmarknaden, kommer du att få träffa alla kandidater då vi ställer till med Lucia Talkshow på Comfort Hotell i Eskilstuna. Denna leds av Mattias Jälmestål och Jesper Bohm, senast från Sylvia Talkshow. Showen börjar kl 16.00 och är en perfekt avslutning på en intensiv shoppingdag i centrum. Det kommer att finnas lekrum, garderob, glögg, julmust, julfika, musik och en massa skratt.

Gallerian

Bra erbjudanden i butikerna och fri parkering i p-huset hela helgen. Lördag 1/12 Pernilla Wahlgren. Med över 25 år i ramljuset och en fantastisk karriär med allt från musikaler till melodifestivaler. Nu högaktuell med boken ”Pernillas praliner”. Scenuppträdande kl 13.00 med efterföljande boksignering. Ponnyridning kl 12.00 –14.00 i samarbete med Sundbyholmstravet. Julpyssel för hela familjen tillsammans med konstnär Annelotta Rolfsdotter-Carlsson. Lions julmarknad – chokladhjul och skinklotteri. Gallerian bjuder på adventsbullar och kaffe kl 15.00.

Söndag 2/12 Robert Wells. Scenuppträdande kl 14.00 med efterföljande skivsignering. Aktuell med nya albumet ”Piano Concertos No I-IX”. Julpyssel för hela familjen tillsammans med konstnär Annelotta Rolfsdotter-Carlsson. Lions julmarknad – chokladhjul och skinklotteri. Gallerian bjuder på glögg och pepparkakor kl 14.00.

Smörparken

Hensta Hemvärns koktross årgång 1937 serverar enkla fältköksanrättningar i en genuin tidsresa tillbaka till de svenska beredskapsåren. En rykande upplevelse likväl som levande historia.

Grantändning

Söndag 2/12, kl 16.00 Första advent tänds traditionsenligt julgranen på Fristadstorget. Gamla Stadens musikklasser åk 6 sjunger julsånger under ledning av körledare Carna Fredriksson. Tal av Alf Egnerfors, kommunfullmäktiges ordförande. Välkomna! Vem blir Eskilstunas Lucia 2012 Söndag 2/12 kl 16.15 presenterar Mikael Lönngren, Eskilstuna Innerstad AB och Lena Hollås, Svensk Handel, resultatet i omröstningen och vem som blir Eskilstuna Lucia 2012. Läs mer om hur du röstar på kandidaterna på nästa sida.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

15


eskilstuna lucia

Glöm inte att rösta på årets luciakandidater! Eskilstuna Lucia 2012

I oktober i år träffade en jury ledd av Lena Hollås, Svensk Handel, och Merit Bertilsson, Make Up Store alla som ville vara en av årets luciakandidater. Nio kandidater valdes ut och du ser dem här bredvid. De är utvalda utefter flera faktorer; sång, socialt engagemang, scenerfarenhet, ambassadör för Eskilstuna med mera. På eskilstuna.se och på facebook.com/ eskilstunainnerstad kan du läsa mer om kandidaterna och bestämma vem du ska lägga din röst på. Torsdag 13/12 kl 18.00 blir det sedan en fullspäckad dag med luciakröning och luciatåg på Fristadstorget. Läs mer på eskilstunalucia.se.

Vem vill du ge en fri resa i 1 klass SJ Regional?

Nu ger vi fem personer chansen att vinna två fria resor vardera i 1 klass SJ Regional. Svara på våra frågor via mejl senast 29/11 till tavling@eskilstunainnerstad.se och håll tummarna att det blir du som får bjuda hem någon av dina nära och kära i jul. Biljetterna gäller för en kostnadsfri tågresa med SJ Regional I 1 klass eller 2 klass utan tågbyte, avgång senast 2012-12-31. 1. Vilket år fick Eskilstuna stadsprivilegier? 2. 1942 uppfördes fontänen ”Arbetets ära och glädje” på Fristadstorget. Vad hette skulptören? 3. Hur mycket blev överskottet från årets upplaga av Å-varvet Eskilstuna kvartsmarathon som delades ut till Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Friidrott? Vinnarna presenteras på eskilstunainnerstad.se fredagen den 30/11.

16

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


rademachersmedjorna • Lördag & Söndag kl 10 –17

Rademachersmedjorna erbjuder en julig upplevelse i kulturhistoriskt intressant miljö.Varmt välkommen att uppleva en välbesökt och genuin julmarknad. Atmosfär, tradition, kvalité och kunskap

På området hittar du levande hantverk, ljusstöpning, brända mandlar, choklad, julkransar, smycken, sockervadd, tillverkning och försäljning av halmbockar, korv, fårfällar, med mera. Rademachersmedjorna är ett av Sveriges friluftsmuseum som har flest aktiva hantverkare. De flesta har öppet året runt och säljer sina kvalitetsvaror bland annat kopparprodukter, knivar, textilier, lövsågerier, smide och keramik.

Tomten kommer

Lek- och lärmiljön Smetuna är öppen med tillverkning av vaxljus för barnen kl 10.00 –15.00. Missa inte tomten kl 15.00 båda dagarna, han tar en sväng runt granen och delar ut godispåse till alla barn.

Hållpunkter

Julpyssel i Smetuna för alla barn lördag och söndag med tillverkning av vaxljus kl 10–15. • Musikerna Tre med tuba underhåller vid lunchtid under söndagen. • Tomten kommer klockan 15.00 båda dagarna. Då blir det dans kring granen och godispåse till alla barn. • I Berglindska smedjan visas ett gammaldags julbord och där finns också konditori Janeling som tillverkar marsipangodis.

Hallå där...

Louise Hackelberg på Eskilstuna Stadsmuseum

Utställningar

Passa på att se Eskilstuna stadsmuseums utställningar Eskilstunatillverkat i Smetuna och Spår och fragment i Stora Fristadshuset. Eskilstunatillverkat visar en del typiska Eskilstunaföremål, både handsmidda föremål och produkter från stadens många fabriker. Spår och fragment visar en mängd föremål som vid renoveringar påträffats under golvplankor, på vindar eller undanstoppat i väggar. Fragment av kläder, tapeter, leksaker, mynt och giktringar är bara några av de saker som vittnar om livet för barnen, kvinnorna och smederna.

Lång historia

Rademachersmedjorna har en lång och spännande historia. Det var hit livländaren Reinhold Rademacher kom för att driva en smidesmanufaktur på 1650-talet. Tjugo röda timmerhus byggdes för smederna att bo och bedriva smide i. Ett antal av husen står kvar på samma plats än idag. År 1906 fick Eskilstuna sitt första museum i Berglindska smedjan. 1959 invigdes kulturreservatet Rademachersmedjorna, samma år som staden firade 300 år. Året därpå arrangerades Rademachersmedjornas första julmarknad, då kallad Julmässa.

Vad erbjuder Rademachersmedjorna för unikt under julmarknaden? – Vi har en traditionell och historisk prägel på vår julmarknad. Vi befinner oss i en 1600talsmiljö och i ett av husen kommer ett gammaldags julbord stå uppdukat med bland annat gröt, skådebröd, grönkål och brödhögar. Vi kommer också ha julpyssel för barnen och mycket gott att smaka på. Finns det något man som besökare inte får missa? –Missa inte att besöka Rademachersmedjornas hantverkare som håller hantverkstraditionen levande. Håll utkik efter Tre med Tuba som underhåller under söndagen. Gå gärna in i Berglindska smedjan från 1600-talet, där finns personal från museet som kan berätta om smedjornas historia och julbordet. Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

17


gamla staden • Lördag kl 10 –16 • Söndag kl 12 –16

Gammaldags jul i Gamla Staden. Promenera runt i de mysiga gränderna, träffa tomten och upptäck alla våra charmiga butiker. Dags igen för julmarknad och som vanligt arrangerar Föreningen Gamla Staden Eskilstuna en julbasar i Gamla Teatern med allehanda hantverkare i och runt teatern. Här kommer vi att sälja glögg och pepparkakor i samarbete med Vinbryggar’n. Vi serverar även kaffe med nygräddade frasvåfflor, Croque monsieur och korv. En trappa upp i teatersalongen bjuder Teaterföreningen Sigurd på en spännande julföreställning som heter ”Tomtemors magiska jul” blandat med musikunderhållning. Föreställningen börjar kl 14.00 lördag och söndag. Var ute i god tid för teatern har be-

gränsat antal platser. Fri entré. Spelmansgillet uppträder på Gamla Teatern söndag kl 15.00. Besök också Retro café & handelsbod på Köpmangatan 21 som drivs av Föreningen Gamla Staden under november och december. Här kan du hitta massor med loppisprylar, retrokläder, skor, väskor, krukor med mera. Här hittar du också en del närproducerade varor och produkter. Vill du skänka saker till föreningen så kontakta oss via gamlastadeneskilstuna.org. Julfilmer visas i skyltfönstret kl 12.00 lördag och söndag så missa inte ett fullspäckat besök i Gamla Staden.

På Rådhustorget och Köpmangatan blir det som vanligt julmarknad med marknadsstånd som säljer alla möjliga och omöjliga prylar, sådant man bara måste gå runt och kolla på. Gamla Staden är fylld med mysiga små butiker, caféer, restauranger och andra verksamheter. Alla har pyntat och skyltat med festliga saker till jul. Sätt av några timmar för att promenera runt i Gamla Staden. Hjärtligt välkomna.

turistbyrån rothoffsparken • Lördag & Söndag kl 10 –16

Pippi, nybakat och pyssel – varmt välkomna till Turistbyråns julmarknad i Rothoffsparken! Känn in julstämningen, doften av nybakat och smaken av den första julskinkssmörgåsen. Turistbyrån och Café Systrarna i Parken bjuder in till en försmak av julen. Värm dig framför brasan och lyssna på härliga julsånger av musikskolan. Ta en gofika eller trevlig lunch. Låt barnen pyssla i adventsverkstaden, bli ansiktsmålade och överraskade av Pippi Långstrump i sällskap med Kling och Klang. Passa också på att handla unika julklappar med koppling till Eskilstuna. Självklart slår vi in vackra julpaket åt dig medan du njuter av julstämningen. Hålltider för aktiviteter: • Ansiktsmålning kl 13.00 –15.00. • Pippi, Kling & Klang kl 14.00 –15.00. • Adventsverkstad med KomTek kl 10 –16. • Musikunderhållning med Chick Flick från Musikskolan kl 13.00 – endast lördag.

18

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


munktellstaden • Lördag & Söndag kl 10 –16

Varmt välkommen till Munktellstaden! I denna del av centrala Eskilstuna med välbevarade industrihistoriska byggnader bjuds du på allsköns kultur, skapande, innovativa idéer och fritidsaktiviteter – så även denna adventshelg med bazar, skapande, julmarknad, sång, konsthantverk, ångmaskinskörning, prova-på och mycket mer! Ta med barnen, vinka till tomten som kör er med Munktelltraktorn runt om hela Eskilstuna julmarknad. Rösta på Årets Munktellgran Eskilstuna Folkhögskolas elever har tradition av att kreera vackra, roliga, inspirerande granar. I år på temat ”1962”. De flesta granar tillverkas i återbrukat material. Rösta på vilken av Eskilstuna Folkhögskolas julgranskreationer som får titeln ”Årets Munktellgran”. Granar och röstlappar finns på Munktellarenan mellan 14 –30 november och på adventslördagen koras vinnargranen på Munktell Science Park.

Munktell Science Park

Lördag kl 12.00 –16.00 Här bjuds på julgodis i ord, ton och förpackning. Ars Musica sjunger traditionell och annorlunda julmusik på Munktell Science Park där du även kan delta i julklappslotteri och handla jullotter och hembakt. Munktellgranen koras kl 15.00 och vinnargranens kreatör tar emot 5 000 kronor från Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

Clarion Collection Hotell Bolinder Munktell

Lördag kl 10.00 –16.00 Här bjuds på loppis där pengarna oavkortat går till ”Hope for children” i Riga. Hotellet samlar också in julklappar till de behövande barnen i Eskilstuna. Varmt välkommen att lämna en gåva under hotellets gran i receptionen! Märk julklappen med om den avser pojke eller flicka och vilken ålder den passar.

Eskilstuna konstmuseum

Lördag kl 10.00 –16.00, söndag kl 12.00 –16.00 Fira advent med Konstmuseet. På lördag kl 13.00 visas museets samling med verk från 1600-talet fram till idag. På söndag kl 13.00 –16.00 öppnas vår julkortsverkstad där du skapa ditt alldeles egna julkort tillsammans med museets pedagog! Passa på att köpa unika julklappar till både stora och små i museets butik som också har sänkta priser på vissa utvalda varor.

Eskilstuna stadsmuseum

Lördag & söndag kl 11.00 –16.00 Ångmaskinskörning på Stadsmuseet 1–2 december. I Eskilstuna stadsmuseums ångmaskinhall finns fem stationära ångmaskiner som körs med ånga. Kom och se när vår vedeldade ångpanna levererar sin ånga till de 100 år gamla maskinerna. Ångmaskinskörningen startar kl 13.00 båda dagarna.

Munktellmuseet

vävda dukar, konstbrodyr, kuddar, marmelad, sylt, bakat med mera. Naturligtvis finns en tomte på plats och i C-hallen visas gamla filmer med anknytning till museet. På scenen finns en bilbana där barnen kan köra mot klockan. Servering finns för de som är sugna. Entré: Vuxna 20 kr. Pensionärer och barn 10 –16 år: 10 kr.

Vaktkuren

Lördag & söndag kl 10.00 –16.00 Unika julklappar hittar du hos silversmed HannaCharlotta och keramiker och textilkonstnär AnnMargret Johansson i den lilla Vaktkuren vid Eskilstuna konstmuseum.

Eskilstuna Folkhögskola

Lördag kl 10.00 –16.00, söndag kl 12.00 –16.00 Passa på att åka med Munktellmuseets tomte som kör traktor och vagn runt hela julmarknadsområdet. Den slant du betalar för färden går oavkortat till välgörande ändamål. Inne på Munktellmuseet kan du åtnjuta en riktig julmarknad med 40-talet hantverkare som erbjuder skinn, smycken, textila små saker, broderier, vetekuddar, grytlappar, dockor, tomtar, virkat, stickat, trä, dockkläder,

Lördag kl 10.00 –16.00 Folkhögskolans Bazar lockar med hembakt bröd, torkad svamp, marmelader och delikatesser, fynda på loppis, ha tur på lotterier, ta med barnen på pyssel och film, ta en fika i caféet eller varför inte nykokt korv med bröd. Under tiden blir du underhållen av skön musik från Balsta Musikslotts elever.

Eskilstuna Ölkultur

Lördag kl 13.00 –16.00 Här kan du komma och hälsa på tomtemor och tomtefar som bjuder på Munktellmust i bryggeriet. Passa på att köpa ett smakprov av Ölkulturs goda julöl ”Vinter i Brunnsbacken”!

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

19


www.sinnebild.se

10 549 meter folkfest. Lördag 15 juni 2013.

Ett bra förslag till någon du tycker om Upplev Sveriges vackraste kvartsmara inför storpublik. Läs mer på www.å-varvet.se

Arr: Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Fridrott Samarbetspartners: Eskilstuna kommun, Eskilstuna Marknadsföring, Eskilstuna Innerstad, Grant Thornton, Viaduct och Sinnebild Reklambyrå. Mediapartner: Eskilstuna-Kuriren.


Eskilstuna innerstad i förändring

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

21


Tankarna bakom Fristadstorget Det har inte undgått någon i Eskilstuna med omnejd att Fristadstorget är på väg att byggas om. Det vi kallar för stadens hjärta kommer att få en något ny skepnad och visionen är att få till en mer levande plats där invånare och besökare vill spendera tid. Det är många aspekter att väga in när en förändring ska bli så bra som möjligt och vi har undersökt några av dessa. Mats Hällnäs är avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen och projektledare för ombyggnationen av vårt största och mest centrala torg. Hösten 2014 ska torget stå helt färdigt om allt går som det är tänkt och därför träffades vi för att höra hur tankarna går och vilka de viktigaste delarna är. Vilka är de viktigaste fysiska förändringarna av Fristadstorget? – Utgångspunkten är att få ett mer flexibelt torg som vi kan öppna upp för olika

evenemang och aktiviteter. Bland annat tar vi bort all busstrafik på den östra sidan, vilket innebär att torgets ytor ökar. Idag är det lite av en barriär där. Men all trafik försvinner inte från torget utan den kommer att finnas kvar på den norra delen, mot gamla Televerkshuset. Den största fysiska förändringen blir en grässlänt och en damm som anläggs på den norra delen av torget. Gestaltningen blir att sitta i grässlänten med en glittrande vattenspegel, titta ut över torget och se det vackra

Fristadstorget har sitt ursprung i Jean de la Vallés plan över Eskilstuna centrum från år 1658. Fristadstorget ritades som ett nästan kvadratiskt torg med centriskt korsande gator och slutna hörn. Nuvarande Kungsgatan bildade axel i öst-västlig riktning. Från 1771 var torget centrum i den här delen av staden, men det dröjde till slutet av 1800-talet innan stadens administrativa och kommersiella centrum flyttades hit från Rådhustorget som ligger i gamla staden. År 1897 stod det nybyggda stadshuset färdigt i torgets södra ände. Mellan åren 1867 och 1907 benämndes torget Rinmanstorget. Den ursprungliga torgytan var mindre än dagens torg. Den norra delen av torget var bebyggd fram till 1930-talet då dåvarande saluhall revs.

22

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

stadshuset – en given samlingsplats. Vidare kommer kiosken på torget att försvinna. Personligen har jag flera nostalgiska kopplingar till kiosken, men det är en förändring som behövs för att uppnå målet med ett öppnare torg. Är det en uppfattning som ni ansvariga har själva eller finns det belägg för att ta bort den? – Vi inledde arbetet med att fråga allmänheten hur utformningen av framtidens Fristadstorg skulle kunna gestalta


sig. I den dialogen framkom bland annat att en del ville ha kvar kiosken och en del inte. I projektgruppen såg vi att torget får en bättre öppenhet, flexibilitet och sikt över torget utan kiosken. Vi såg också att det inte kommer att finnas någon brist på matställen runt torget om kiosken försvann. Något som framkom tydligt i undersökningen var att man i Eskilstuna vill ha fler uteserveringar, det blev också en guide i det arbetet. Något som kommit fram i debatten om torget är att gröna ytor och vatten är trevligt på sommaren, men blir en död yta på vintern. Hur tänker ni där? – På vintern vill vi kunna ha förutsättningar att göra en isbana kring Arbetets ära så att man kan åka skridskor där. Det blir markvärme på hela torget som kommer att kunna stängas av i olika sektioner för att exempelvis kunna ha en pulkabacke. Det ska också finnas många andra saker som lockar året runt som gratis wifi, det ska finnas en toalett av hög kvalitet som är välstädad. Det kan verka banalt, men det är viktigt. Vill besökare tillbringa mer tid på torget behövs också bra möjlighet att utföra sina behov. Det kommer också att finnas eluttag på många platser på torget, cykelställ, träd och annan grönska. Vilka mjuka värden förknippas med det nya torget. Hur ser man till att Eskilstunas invånare faktiskt spenderar tid på det nya torget? – Visionen för torget är att det är en plats att mötas på, uppleva saker på och känna trygghet. Det ska vara som ditt hemmarum. Bara sitta och ta det lugnt en stund eller gå ner med en kollega för att ta mötet där. Eller varför inte ta med sig datorn och jobba någon timme där. Jag vill att alla ska känna stolthet för sitt torg. Med fler människor på torget, bättre belysning och torgvärdar kommer tryggheten att öka. Som svar på din fråga hur vi ska uppnå det här räcker det mycket riktigt inte med att bara bygga en vacker plats och hoppas på det bästa. Handel, fastig-

Framför stadshuset i södra delen av Fristadstorget uppfördes 1942 fontänen med minnesmärket »Arbetets ära och glädje». Monumentet är signerat skulptör Ivar Johnsson och hedrar arbetarna under andra världskrigets beredskapstid. På 1950-talet byggdes den första kiosken på torget. Den ersattes 1984 av nuvarande kioskbyggnad. Samtidigt försågs torget med ny markbeläggning, plantering av lindar, nya globarmaturer och ny möblering. En ombyggnad av Fristadstorget har diskuterats länge. Hösten 2004 utlystes en arkitekttävling och våren därpå utsågs bidraget ”Flow” till vinnare. I november 2005 konstaterades att ansiktslyftningen skulle bli för dyr.

hetsägare och olika organisationer behöver också bidra. Redan idag finns en avsiktsförklaring för Fristadstorgets framgång, undertecknad av olika organisationer. Kommunen kan inte enbart själva skapa det framgångsrika torget – det krävs samverkan med många andra, det är det vi jobbar med nu. – Vi hade exempelvis en internationell matmarknad här i somras, och den genomfördes genom samverkan. En matmarknad tar mycket plats men med ett flexibelt torg så går det. Gemensamt för allt som ska hända är att det inte sker av en slump, det behöver vara organiserat. Allt från papperskorgar till hur gräset klipps eller vad som arrangeras där ska vi skapa en organisation för. Det behövs för att hålla ihop helheten. Samverkan är ett nyckelord. Eskilstuna Innerstad som organisation har till många delar fungerat som en motor för samverkan och är naturligtvis viktig för centrum och torgets framgång. Torghandeln har det också pratats en hel del om i debatten. Vad har du för tankar kring framtiden för den? – Torghandeln ska vara kvar. Den har sin givna plats. Utredningen vi gjorde tillsammans med invånarna pekade på det, men att den behöver höja kvaliteten. Det har vi också pratat med torghandlarna om, vilket har lett till att vi ska ha en workshop i början av 2013 där syftet är att finna lösningar för en än mer framgångsrik torghandel och att fler människor upptäcker den. När det gäller belysningen på torget är det idag mörkt framåt kvällen så här under vintern. Kommer det att förändras? – Det är viktigt med en bra belysning. Dels ska ljussättningen skapa ett visuellt vackert torg som gör det spännande för besökaren, men det finns också en viktig säkerhetsaspekt, en bra planerad belysning ökar också tryggheten. Vårt mål är att skapa ett torg som är levande året om och dygnet runt och det kräver en bra belysning. //

Så här gör de i Borås

Borås har sedan 25 år tillbaka ett arrangemang de kallar Sommartorsdagarna. Eskilstuna Innerstad ringde upp cityledare Anette McVey för att höra hur de gör för att fylla citykärnan med liv och rörelse. Vad är Sommartorsdagarna för ett arrangemang? – Det är ett av Sveriges största gratisnöjen som Borås Stad och näringslivet bjuder på. Invånare i staden och hitresta bjuds på sju gratiskonserter med Sveriges hetaste artister på Stora Torget. Hur påverkar det här Borås som stad? – Borås har haft en stämpel på sig att det är en tråkig stad. Dock har det verkligen förändrats de senaste årtiondena. Nu är Boråsaren mer och mer stolt över sin stad och alla saker som händer. Självklart har Sommartorsdagarna varit en bidragande faktor men vi jobbar hårt med många olika saker. En trevlig miljö med blommor, fina parker, snyggt och rent, fler gågator, belysning och så vidare. Vi har också fått fler torg med fler uteserveringar som gör att mer folk är i rörelse. Hur viktigt är det att ha en organisation som arbetar med de här frågorna och ser till att fylla centrum med liv och rörelse? – Jag tror det är jätteviktigt att någon aktivt jobbar med centrum. Alla vill att det skall hända saker och händer det saker så kommer folk. Är det mycket folk i rörelse blir det en trevlig stad och det gynnar verksamheterna i city. Tittar man på framtidens trender så ser vi ju folk vill mötas, trivas, umgås, alltså uppleva något mer när man går och shoppar. För att inte låta stadskärnor dö ut bör man nog jobba aktivt med evenemang.

Sommartorsdagarna, snabba fakta • Varje Sommartorsdag omsätter i snitt 3,8 mkr, total omsättning 2012: 26,6 mkr • 15 000 besökare på en Sommartorsdag spenderar i snitt 253 kr per person • De huvudsakliga sakerna de lägger pengar på är restaurang och café (40 %) och shopping (36 %) • 19 % av besökarna är turister • 33 % av de tillresta övernattar på hotell • Medelåldern på besökaren är 33 år • 2012 sattes pubilkrekord med ca 25 000 besökare när Loreen besökte staden

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

23


Nyårsfirande Eskilstuna Varmt välkomna till Eskilstuna kommuns traditionella nyårsfirande med fyrverkeri Nyårsceremoni vid kyrktrappan, Klosters kyrka, 23.30 – 00.15 Strandgatan mellan Västergatan och Törnerosgatan är avstängd för fordonstrafik 23.30 – 00.30. Busstrafiken under nyårsnatten trafikeras som ordinarie lördagstrafik.

Vi lyser upp Eskilstuna i jul

24

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


Årets studentstad

Eskilstuna och Västerås har belönats med utmärkelsen SFS Studentstad 2012/ 2013 av Sveriges förenade studentkårer. Eskilstuna Innerstad är glada att Eskilstuna, tillsammans med Västerås, har utnämnts till Årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer. Studenter är en viktig del i ett levande Eskilstuna och vi blir extra glada när vi läser nomineringen: – Västerås och Eskilstuna är två städer där studentinflytandet genomsyrar all verksamhet, från högsta beslutande nivå ner till den enskilda studenten. Städerna

och högskolan är måna om studenterna och ser vikten av ett starkt studentinflytande i en tät dialog med Studentkåren. De båda städerna har aktivt arbetat med att skapa ett brett utbud av aktiviteter anpassat till studenters olika behov och förutsättningar. Detta genom att både ge möjlighet till stora arrangemang för studenter på väg ut i arbetslivet och till mindre forum för att finna ro under studietiden. – Mälardalens högskola och dess studenter är en livsnerv i Eskilstuna och

regionen. Ett aktivt studentliv är en förutsättning för en högskolas och en kommuns attraktivitet säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Just nu pågår diskussioner om att återupprätta studentstafetten Kårståget. När Kårståget var som mest populärt deltog över 600 studenter antingen som deltagare eller funktionärer. Tävlingen går ut på att ta sig mellan Eskilstuna och Västerås eller tvärtom och avslutas med festligheter i värdstaden. //

Mera gjort. Överallt.

Som entreprenör vill du använda tiden smart. Med Webbkontoret attesterar du leverantörsfakturor samt hanterar tidrapporter och reseräkningar oavsett var du befinner dig. Systemet meddelar vilka ärenden du har att hantera. Du har hela tiden stöd av Grant Thorntons specialister inom redovisning eller lön, som jobbar i samma system som du. Avgör själv vad du vill få hjälp med och vad företagets egen personal ska ta hand om. www.grantthornton.se/webbkontoret

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

25


Bli medlem

i Eskilstuna Innerstad AB En färgstarkare upplevelse! Vi kan inte ens stava till ordet likformlighet. I Eskilstuna innerstad hittar du hela färgskalan – från shopping i de stora kedjorna till fynd i de små butikerna, restauranger och kaféer för alla smaker, mötesplatser, brus och möjligheten att ses och synas. Alltid med en kulturupplevelse runt hörnet och ett promenadstråk under fötterna. Välkommen till olikformigheten i en levande innerstad! Eskilstuna Innerstad AB : • Organiserar utvecklingsarbetet i Eskilstunas innerstad. Styrelsen, arbetsgrupper och centrumutvecklaren ansvarar för att handlingsplan och mål tas fram och följs upp. Eskilstuna Innerstad AB utvärderar, omvärldsanalyserar och skapar samverkan mellan aktörer i centrum. • Erbjuder ett forum för intresserade som vill delta i diskussioner och beslut om stadsutveckling, marknadsföring och evenemangssamverkan. I Eskilstuna Innerstad ABs arbetsgrupper deltar engagerade centrumledare, fastighetsägare, stadsbyggnadsförvaltningen, företagare, kommunens näringsliv och politiker. • Är en viktig aktör i kommunens planering för förnyelse av Eskilstunas innerstad. Bolaget marknadsför Eskilstuna innerstad som en attraktiv destination och skapar samverkan för utveckling mellan handel, fastighetsägare och kommun. En lockande innerstad Eskilstuna Innerstad AB deltar i olika utvecklingsprojekt för ökad säkerhet, tillgänglighet och en förbättrad innerstad. Bolaget är rådsledamot i Trygga Eskilstuna, verkar för bättre hänvisningsskyltning, belysning och renhållning. Bolaget tar en aktiv roll i nya Fristadstorget, utsmyckning av gator och centrummiljö, verkar för ett parkeringsledningssystem samt fler boende i centrum. Förbättrad kommunikation och information Vi marknadsför varumärket Eskilstuna Innerstad som en attraktiv och levande

26

stadskärna genom olika marknadsföringsinsatser inom t ex shopping och evenemang. Genom Eskilstuna Innerstads egen tidning, marknadsföring via sociala nätverk, media och aktiviteter i stadskärnan visar vi på det unika med Eskilstunas centrum och presenterar positiva nyheter. Bolaget verkar för samverkan bland aktörerna i centrum genom workshops, föreläsningar och utbildning. Evenemang ger positiva effekter Inom huvudområdet Marknad/Evenemang fokuserar vi på trevliga tillställningar för att skapa både trivsel och ökad handel. Eskilstuna Innerstad AB är medarrangör till olika arrangemang som till exempel Internationell Matmarknad. Å-varvet Eskilstuna, IFK-tipset, Eskilstuna julmarknad och Lucia. Genom att öka marknadsaktiviteten kring större evenemang motiveras handel, fastighetsägare och andra aktörer i centrum att aktivera sig ytterligare. Vi verkar för gemensamma öppettider, arrangerar kupongrace och samverkar med besöksnäringen för att skapa attraktiva erbjudanden för turister, besökare och boende. Eskilstuna Innerstad AB håller i trådarna Ett aktiebolag ger en stabil och uthållig plattform för långsiktig verksamhet. Cityföreningen i Eskilstuna och Föreningen Fastighetsägarna i Eskilstuna Centrum ( FFEC ) äger gemensamt bolaget Eskilstuna Innerstad AB, som har ett samarbetsavtal med Eskilstuna kommun. Bolagets styrelse består av ledamöter från de två ägarföreningarna samt adjungerade ledamöter från Eskilstuna kommun. Mikael Lönngren, Centrumutvecklare/vd initierar och leder arbetet.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

Styrelsen Ulf Söderström, ordförande Fastighetsägarna i Eskilstuna Centrum. Susanne Lindgren, ordförande Cityföreningen i Eskilstuna. Magnus Fält, Ekofast. Petra Rigner, ordförande 21ans företagareförening. Hans Kindahl, marknadschef Sparbanken Rekarne. Emma Andersson, centrumledare Cityhuset. Jöran Rydberg, GE Real Estate. Merit Bertilsson, Make Up Store. Adjungerade ledamöter från Eskilstuna kommun: Magnus Johansson, vice ordförande kommunstyrelsen. Mats Hällnäs, avdelningschef Stadsbyggnadsförvaltningen.


JuLkLAPPShuSet – i centrum för dig! LördAG 1 december • Tomtefotografering kl 11-16. Barnen kan fotografera sig tillsammans med tomten och får ett kostnadsfritt kort av Fuji Fotocenter med sig hem. Tomten tar emot barnens önskelistor inför julen. • Premiär för vår julkalender! Varje dag fram till jul öppnar vi en lucka med ett bra julklappstips i skyltfönstret mellan Monki och Zizzi. SenAre i december • Lördag 8/12 och 22/12 är tomten med sina tomtenissar på besök och pysslar tillsammans med barnen kl 11-15.

Under hela elgen julmarknadsh vi bra 1-2 dec har erbjudanden i butikerna!

• Lördag 15/12 bjuder vi alla på glögg och pepparkakor kl 12-16.

Vard 10-19. Lörd 10-16. Sönd 12-16 Julmarknad: Lörd 1/12 10-18, Sönd 2/12 12-18. P-hus: Shoppingtaxa plan 2 & 3 – tre tim för 20:-. Avgiftsfri parkering sönd 8-18! Gratis parkering i vårt P-hus kl 8-18 under Julmarknadshelgen!

Akademibokhandeln • BR-Leksaker • Clas Ohlson • Deichmann Sko • Eurosko • Fuji Fotocenter • Frisörerna In&Finn • Jack & Jones • KappAhl • KICKS • Konditori Amarant • Life • McDonald’s • Monki • Panduro Hobby Quicken Spel & Tidningar • Tele2 • The Body Shop • The Phone House • Tre Smeder • Twilfit • Vero Moda • Zizzi

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

27


Merry merry

Christmas torsd 20 december tomteöppet till 21 • lörd 22 dec 10-18 • Sönd 23 dec 10-18 • Julafton 24 dec 10-14 (Endast KAHLS THE & KAFFE samt 21:ans BLOMMOR.)

• Juldagen 25 dec StÄngt • annandag Jul 26 dec 10-16

28

Vardag 10-19 | Lördag 10-16 | Söndag 12-16 | www.21an.nu

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

Eskilstuna Innerstad #6  

#6 innehåller programmet för alla samverkande julmarknader under första adventshelgen, julklappstips, en inspirerande intervju med Eskilstun...

Eskilstuna Innerstad #6  

#6 innehåller programmet för alla samverkande julmarknader under första adventshelgen, julklappstips, en inspirerande intervju med Eskilstun...

Advertisement