Page 1

tuna

Hela denna tidning 채r en annons fr책n Eskilstuna Innerstad AB


Hitta årets julklappar i 21:ans välfyllda butiker

19–23 december öppet till 20 Kahls The & Kaffe och 21:ans blommor har öppet JulafTon 24 dec Kl 10-14 (övriga butiker stängt)

Juldagen sTÄngT annandag Jul 10-16

Vardag 10-19 | Lördag 10-16 | Söndag 12-16 | www.21an.nu


Tidningen om Eskilstuna innerstad distribueras i Eskilstuna som bilaga med Eskilstuna-Kuriren samt tidningsställ på publika platser. | Upplaga: ca 25.500 ex. | | Produktion: Reklamateljén, Eskilstuna-Kuriren. | Text: Mattias Jälmestål. Foto: Ronnie Gavelin. | Omslag: Foto: Ronnie Gavelin. | Tryck: EKTAB 2011. | Eskilstuna Innerstad AB Kungsgatan 19, 1 tr, 632 20 Eskilstuna.

Innehåll

Kom och var med på det stora busskalaset 11 december! Söndagen den 11 december ska vi fira att Eskilstuna får en ny och bättre busstrafik. Det stora huvudnumret på invigningsdagen blir de två vinnarbussarna från vårens teckningstävling som premiärvisas på röda mattan. Cirkus Cirkör kommer också till stan och bjuder barn och vuxna att prova på cirkuskonster i citygalleriorna. Du kan givetvis även kliva in i värmen på Länstrafikens kundcenter där vi gärna hjälper dig med dina bussfrågor. För att den riktiga kalaskänslan ska infinna sig blir det dessutom busstårta, fiskdamm, ansiktsmålning och godisregn för barnen. Så varmt välkommen till Eskilstuna innerstad den 11 december. Aktiviteterna börjar klockan 13.00 och vi avslutar med invigning på Fristadstorget klockan 15.00. Ta bussen till kalaset – det är kostnadsfritt att åka buss i hela Eskilstuna kommun denna dag! Besök www.lanstrafiken.se, vårt kundcenter på Rademachergatan 16 eller ring trafikupplysningen på telefon 0771-22 40 00 om du vill veta mer. PS. Från och med den 11 december blir det kortare restider och tätare turer på våra bussar. Välkommen ombord!

Ledare Johanna Dauphin Stad i ljus Julklappstips Julmarknad Om Lucia Talkshow Eskilstuna Lucia En attraktiv stad IFK-tipset Bli medlem

5 6 10 12 14 15 16 20 24 26

Omslagsbilden: Inspirationen till omslagsbilden på Eskilstuna Innerstad #4 med Jimmy Jansson, Maria Chergui, Mikael Lönngren och Magnus Johansson kommer från Kents klassiska debutalbum från 1995. Martin Roos, manager för Kent, minns: Jag kommer ihåg att vi var inspirerade av Quentin Tarantinos film Resorvoir Dogs. Bandet och vår fotograf Jonas Linell tog tunnelbanan, den gröna linjen, från centralen och hoppade av vid Gullmarsplan. Väl där fick vi promenera i tunneln otaliga gånger fram och tillbaka under tiden som Jonas plåtade. Tittar man lite extra till höger på originalbilden så ser man en gubbe som precis kliver in på toaletten. Det tyckte vi var ganska kul. Omslagsbilden till Eskilstuna Innerstad #4 är tagen vid Nyforsviadukten av fotograf Ronnie Gavelin.

eskilstunainnerstad.se På vår hemsida kan du – få information om medlemsskap – läsa om dagliga nyheter och kommande evenemang – lämna förslag i vår brevlåda – registrera dig för vårt nyhetsbrev – hitta mer information om Eskilstuna Innerstad AB – läsa Eskilstuna Innerstads tidning – hitta länk till vår Facebook-grupp – se våra kontaktuppgifter Välkommen!

eskilstunainnerstad.se

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

3


Nyårsfirande Eskilstuna Varmt välkomna till Eskilstuna kommuns traditionella nyårsfirande med fyrverkeri Nyårsceremoni vid kyrktrappan, Klosters kyrka, 23.30-00.15 Strandgatan mellan Västergatan och Törnerosgatan är avstängd för fordonstrafik 23.30–00.30. Busstrafiken under nyårsnatten trafikeras som ordinarie lördagstrafik.

City Hotell i Eskilstuna värnar om sekelskiftets charm, samtidigt som vi har det moderna hotellets alla faciliteter. • • • • •

58 sovrum • 135 bäddar Atmosfär • Kakelugnar • Parkering Fri internetuppkoppling Konferenslokaler Styrelserummet ”Vitsippan” med tillgång till bastu och Jacuzzi

Järnvägsplan 1, Eskilstuna | Tel 016-10 88 50 | Fax 016-12 42 24 www.cityhotell.se | info@cityhotell.se | HHH Superior Välkommen!

G

od J

ul E

Fira ju len m ed

Julens bästa på julkalender se/jul s. nd lu af gr www.

4

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

ski

oss!

Följ os sf och ta ram till jul chans vinna en att stråla nde p och ta riser del av månli f ö r ga erb judan i vår j den ulkale Hitta julstäm nder! ningen www. graflu på nds.s e/jul

lstu

na


LEDARE

Regn slickar hela staden som en fuktig kall tunga allt är asfalt smutsigt vatten för lyktorna att spegla sig i

om den kreativa artisten kopplat till sin omgivning. Men vad vore Iggy Pop och David Bowie utan Berlin, Joy Division utan Manchester? Kent utan Eskilstuna?

Går, Går förbi alla människor är blanka som is och du fastnar under ljusen som ett fotografi

Nu läser vi 2011 och står inför en ombyggnation av Fristadstorget, nytt badhus, en arena för idrott och större konsertevenemang, ett återuppstått Statt med konferensmöjligheter, en ny satsning på kollektivtrafiken, nytt högskolecampus och det byggs bostäder som aldrig förr i innerstaden. Det är helt enkelt väldigt mycket på gång. Precis som det ska vara i en stark utvecklingsprocess. Förändringens vindar blåser i orkanstyrka.

Jag ser dig Jag ser dig Jag ser dig och jag vet att du är rädd Kent »Som vatten« 1995 Det är 16 år sedan Kent släppte sitt självbetitlade debutalbum. Om Kent på något sätt lät som Eskilstuna såg ut och upplevdes i mitten av 90-talet så var det just i de raderna det blev tydligt. I kretsarna kring det som senare skulle bli och fortfarande är, Sveriges största rockband, fanns en tydlig känsla av att man ville iväg. Bort från Eskilstuna, tristess, våld, den gråa betongen. Mot något bättre. Förändring. I Kents utveckling följde ganska snabbt också förändring och en ovilja att kompromissa stärktes. Drivkraften att lyckas göts i betong. Nu med facit i hand, 16 år och nio fantastiska album senare, är det lätt att konstatera att det gick ganska bra till slut men hur många reflekterar över den enorma målmedvetenheten, att fatta de rätta besluten och att Kent konsekvent valt gå sin egen väg. Det är då, kanske bara då, man har en chans att lyckas och förverkliga sin dröm. När förändring och utveckling går hand i hand. Jag tänker på Eskilstuna, Kent och kanske även mig själv i den här ekvationen och romantiserar bilden och myten

Det pratas mycket om Eskilstuna och att vi snart är 100.000 invånare. Jag säger att vi redan är där och ska börja fundera hur vi vill att vår stad ska vara och upplevas när vi är 120.000 invånare. Hur vill du uppleva din stads hjärta, stadens centrum? Applicera de här tankarna på allt som gör en stadskärna levande; handel, bostäder, upplevelser, mötesplatser, kommunikationer, miljö, ja till och med den heta potatisen parkering. Utveckling kräver förändring och att göra någon eller några besvikna i en utvecklingsprocess är oundvikligt. Jag betvivlar inte en sekund att det som sker i Eskilstuna just nu kommer från hjärtat från våra folkvalda. För Eskilstunas bästa. Hur resultatet blir och om satsningarna lyckas får framtiden utvisa. Men, det är viktigt att vi gör de här satsningarna för vem vill bo i en stad som inte bygger för framtiden? I den känslan kan alla hitta en drivkraft för att förändra sin tillvaro. Eskilstuna kommun har tagit fram fyra strategiska mål för hållbar utveckling; höjd utbildningsnivå, ekologisk uthållighet, fler jobb och attraktiv stad. I det här numret av tidningen pratar vi om just attraktiv stad och låter våra ledande politiker Jimmy Jansson, Magnus Johansson och Maria Chergui komma till tals i ett hjärtligt samtal om hur de ser på vad som gör en stad attraktiv. Eskilstuna – en stad man vill leva och verka i.

Mikael Lönngren Centrumutvecklare/VD Eskilstuna Innerstad AB

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

5


x

Att köra hela vägen ut

Johanna dauphin följer sin passion

6

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


Johanna Dauphin är designern som växte upp i Torshälla med en känsla att hon var annorlunda. Denna känsla förvandlade hon till någonting större och hon är idag prisbelönad designer med bland annat kläder och smycken i sin kollektion. Precis som hennes bror, magikern Julien, har hon idag världen som arbetsfält och gör det hon mest av allt vill. Följa sin passion. Foto: Jakob Axelman

är Johanna Dauphin studerade på Stockholms Universitet fick hon rådet att stanna kvar på skolan trots att hennes magkänsla ville ta henne till Rom. Det blev den italienska huvudstaden och det valet ångrar hon inte idag. I sitt eget namn är hon idag berömd designer som både prisas och bärs av människor världen över. Du är en designer med eget märke och kollektionen innehåller många olika delar. Vad skapar du för saker i din kollektion? Var ligger passionen? – Jag presenterar en totallook med kläder, väskor och smycken i min kollektion. Passionen ligger i att skapa det jag känner för och det jag tror på, det varierar med tiden. Just nu är jag helt inne på smycken, det är min stora passion idag. Idag tillbringar du mycket av din tid i Los Angeles. Hur ser dina dagar ut idag privat, som relativt nybliven mamma och samtidigt designer med ett märke? – Man får en helt ny organisation i sitt liv eftersom tiden är knapp och ett barn kräver vissa rutiner. Detta gör att man blir mer effektiv och använder tiden på ett bättre sätt. Förutsättningar för välmående, att vara mycket i naturen och äta hälsosamt, blir plötsligt fundamentala delar i livet eftersom man vill det bästa för sitt barn. Mitt jobb är både passion och ett stort intresse, därför är det svårt att skilja på privat och jobb, oavsett om man jobbar eller är ledig. Mitt fokus är att ge ett bra liv till min son och se till att han får det så bra som möjligt ur alla aspekter, sedan kommer ens egna behov in vare sig om det gäller privat eller jobb. Hur kommer det sig att det blev Los Angeles? – Los Angeles är en fantastisk stad ur flera perspektiv. Vädret är fantastiskt och det är alltid relativt varmt och soligt.

Människorna är trevliga och positiva men framförallt lätta att ha att göra med. Du har bergen, fantastisk natur och havet. Men det är inte därför jag kom hit. Anledningen var att det jobbmässigt finns extremt bra produktion, riktigt hantverk till intressanta priser inom alla de kategorier jag producerar; smycken, skinn och kläder. I vårt förra nummer intervjuade vi en annan Los Angelesbo som växt upp i Eskilstuna, Adam Berg. Händer det att ni träffas och sitter och minns tillbaka på Eskilstuna? – Haha, önskar att vi hade den tiden. Faktum är att många gånger tror man som svensk att alla som flyttat till Los Angeles har lyckats och man mest solar sig om dagarna. Verkligheten är en helt annan. Det är extremt mycket jobb och det finns inte mycket tid över att överhuvudtaget umgås med människor, i alla fall för mig personligen är det inte många människor man träffar om det inte är jobbrelaterat. Men jo, jag träffade faktiskt Adam härom veckan och jag tror definitivt vi pratade lite om Eskilstuna. Det är ju trots allt där vi har våra rötter. Vad har du för uppfattning av Eskilstuna generellt? Är det mycket som har ändrats? – Eskilstuna idag och när jag växte upp upplever jag jag väldigt annorlunda. Personligen så tycker jag att det var ganska tufft, speciellt när jag tänker tillbaka på skolan. Många lärare upplever jag idag, som jag minns det, fruktansvärt icke pedagogiska. Jag var halvfransk, vilket var extremt konstigt på den tiden och man var inte en accepterad vanlig Svensson. Alla skulle vara så vanliga som möjligt för att passa in. Jag var en drömmare, likaså min bror och det gav direkt en stämpel av att man var ointresserad och man fick ständiga bannor. Allt och alla som var annorlunda var fel och jag kände aldrig att jag passade in. Nu var det ju inte så att jag växte upp på 40-talet och inte tillhörde

jag någon ovanlig sekt eller härstammade från ett utrotat folkslag, så kanske det kan tyckas förvånande men det var i alla fall så som jag upplevde det. Jag minns speciellt en gång som en lärare sa att jag stavade mitt efternamn fel, hon skrattade ut mig inför hela klassen och sa att mitt namn stavades Dufäng - dagen efter sa hon enbart till mig lite vid sidan om: »Du hade faktiskt rätt.« Detta var väl ett specialfall, men visst blev man påverkad av att söka sig ut i världen och hitta en plats där man kände sig som alla andra. Idag upplever jag Eskilstuna på ett positivt sätt och jag tror att även skolorna är annorlunda. Staden som en gång kändes som en lite halvgrå tråkig industristad utan framtid har utvecklats väldigt positivt till en välskött och intressant stad med bra utbildningar och flera möjligheter. Sjävklart har även högskolan påverkat med utbytet av människor på ett sätt och gett Eskilstuna en helt ny framtid. Hur växte intresset för design fram? Något speciellt tillfälle, person eller liknande som inspirerat dig? – Självklart morfar Eric Skoglund, att ha hela konfektionshistorien i bagaget har totalt skapat mitt intresse för mode. Han är min förebild som stilikon och som entreprenör och har visat mig vägen till det jag gör idag. Min personliga Hero nummer ett. När blev det allvar? – Jag flyttade till Italien för att plugga design, men det var enbart på prov. Om jag skulle ha lyssnat på alla andra så var det ju väldigt oklokt att hoppa av Marknadsakademin på Stockholms Universitet eftersom det var svårt att komma in och nu hade jag en chans att äntligen göra allt rätt eftersom jag redan hade hoppat av gymnasiet en gång. Så jag skulle bara prova ett år och om det var helt fel val att följa passionen istället för förnuftet så skulle jag kunna ta vid där jag avslutat och skaffa mig en väldigt bra ekonomiutbildning i Stockholm istället. Men jag

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

7


stannade kvar i Italien och utbildade mig som designer och slutförde magisteråret i ekonomi på Stockholms Universitet på distans och fick jobb hos Tod’s gruppen i Italien. Du och din bror, Julien, fyller båda sina dagar med uppdrag som många drömmer om att göra. Vad tror du det beror på att du arbetar som designer och Julien som magiker? – Det är ju båda kreativa yrken, yrken för två drömmare som lärt sig att utveckla fantasin till verklighet. Kanske föddes drömmen i skolan som en flykt ur den grå verkligheten? Nej, jag tror det var mamma, hon visade oss lite galet att allt var möjligt – även det omöjliga. Men någonstans ändå kanske den där känslan som vi fick från Torshälla att aldrig riktigt passa in i svenssonsammanhanget gjorde det tydligt att ingen av oss någonsin skulle passa in i ett vanligt kontext ändå och därför sa: då är det ju bara att köra hela vägen ut? Vad har du för relation till Eskilstuna idag? – Jag är ofta tillbaka till Eskilstuna och har fortfarande familj och många av mina bästa vänner här. Det är positiva känslor, minnen och känslan av hemma. Vad skulle du ge för råd till ungdomar i Eskilstuna som vill arbeta med de saker du gör eller något liknande yrke? – Våga tro på det du känner för, följ ditt hjärta, lyssna på andra men inte för mycket. Det är enbart du som kan veta vilken väg som är den rätta. Var beredd att kämpa hårt för det är mycket svett och tårar på vägen för att komma dit man vill

nå. Det låter som en klyscha men det är inte målet som är det viktiga utan resans gång. Hur viktigt är passion och driv för att nå fram? – Det är grunden till allt. Utan passion och driv kommer man ingenstans. Men enbart med passion och driv kommer man ingenstans heller. Det är många komponenter och finns inga recept. Du ju har bland annat utbildat dig och arbetat i Rom. Hur var det? – Fantastiskt. En otrolig möjlighet vi har i Sverige att man kan få lån från CSN och bara dra iväg dit man vill och plugga det man känner för. Jag var i Rom i många år och det har format mig väldigt mycket. Det är ett andra hem fortfarande och jag har nog fler vänner i Italien än på något annat ställe. Det var ett hårt klimat att arbeta inom mode i Italien på såväl Tods som Fendi men det har gett mig en bra inblick och erfarenhet i det jag gör. Rom är underbar stad att leva i men när man driver företag var det lite som att leva i en glasbubbla, jag saknade kontakt med omvärlden och kände till slut att jag var tvungen att flytta den kreativa basen till Paris for att kunna utvecklas som varumärke. Ja, du har familjeband till Paris också? – Mina föräldrar och hela familjen utom jag flyttade till Paris när jag var 18, jag var kvar i Eskilstuna själv vilket var ganska ensamt. Jag flyttade till Paris långt efter och har bott där i två omgångar. Sist var det när jag lämnade Italien av produktionsskäl och ville bo i Paris för att jag älskade och inspirerades av staden. Jag lade om hela min produktion till att utgå

från Paris och det var ett kreativt lyft för mitt varumärke. Det var en period och en underbar tid att få lära känna denna stad som min pappa växt upp i och där jag fortfarande har familj. Men det var ett tufft klimat och jag kände inte att jag utvecklades på ett personligt plan, till slut var jag aldrig där utan alltid på resande fot och tiden var inne att utvecklas vidare och finna nya möjligheter i USA. Du har vunnit flera priser för dina kreationer. Är det något du strävar efter eller blir det en bonus? Varför tror du att du fått dessa priser? – Visst, det är kul att få priser och få ett erkännande för något man gjort. Men inget jag strävat efter. Det viktiga är jag kan stå för det jag gör och -känner att jag gett 100 procent i det jag gör, det är det enda som kan göra mig nöjd. Om någon annan tycker att jag gör bra grejer, då blir man glad för det gör att man kan betala hyran och det blir som en bonus för att man faktiskt kämpat hårt för det man tror på. •

Å-varvet Eskilstuna

är inte bara ett motionslopp utan också en folkfest med musik och happenings längs med banan. ANMÄLAN FÖR 2012 ÄR NU ÖPPEN! www.a-varvet.se

8

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

Vill du uppträda med ditt band, sjunga med en kör eller har du någon annan idé om framförande som glädjer och peppar deltagare och åskådare är du välkommen att kontakta info@eskilstunainnerstad.se.


! g l e h s d a n 1 k 1 / r 7 2 a g Julm /11 och sönda 6 2 g a d r ö L

r tt Midna

d ´n J tställning nstnärer ko - Konstum a d ed okän Utställning för WWF. till förmån l. 10. e lördag k Vernissag om en pågår t Utställning . 7 /11 kl. 1 söndag 27

av konst. dförsäljning rö Utställning b rier samt e tt lo , rk e hantv 4/12 Pågår t o m

AG 278/11 SöNd 1 pet till kl. Extraöp

l - Julpysseos våra tomtenissar h För barnen

rkakor ch peppava o gg g g lö G ed rm glö värm dig m Kom in och

17 - Tomtench hälsar på hos oss kl. 15 Kommer o

p p , ti pp...tipp

uiltarna g - HällbyQ in och försäljn

en.Tipp tapp , jus

s Presentera

kta äro ljusen, ä ro va, släc f o s la l l ih a , n usen, tyst i huse

-ta ppe-tipp pe-ti tip

d - Luciakani en talkshow kl. 14.15

åd er, det är tyst

26/11 LöRdAGidater

ta pp , tip pe-tipp e-tipp-tapp, tipp... PARKERING: Smedjans P-hus, 3 timmar för 29:-. Gratis på söndagar.

ÖPPET: Vardagar 10-19, Lördgar 10-16, Söndagar 12-16 Vi är medlemmar i Eskilstuna Innerstad AB

a - Butikerdnbra julklappstips Massor me

arkering - Gratis p e d r på

Q-park bju iften i vårt vg parkeringsa lördag us sh g n parkeri . g a d n sö och

www.smedjaneskilstuna.se


STAD I LJUS

10

Hela denna tidning 채r en annons fr책n Eskilstuna Innerstad AB


Lappar som klappar?

Välkommen till Hällbyquiltarnas julutställning

– Även om vi arbetar över hela landet är AQ Arkitekter ett genuint Eskilstunaföretag och tänker så förbli, berättar VD Claes Åsbrink. Vi känner att Eskilstuna utvecklas positivt med en framåtanda som bådar gott inför framtiden. Därför köpte vi den gamla teknikcentralen i Munktellstaden och kunde inreda ett eget hus från grunden. – Att sitta i en miljö som den här, mitt i centrala stan, skulle knappast vara möjligt i Stockholm. Men i Eskilstuna går det!

Hos oss finns julklappar, lotteri, textilt hantverk och brödförsäljning. Vi finns i Smedjans varuhus under tiden 25 november - 4 december.

ESKILSTUNAREVYN AB PRESENTERAR STOLT

”En stad med framåtanda” eskilstuna.se/etc Andra pratar etablering. Vi pratar affärer. MEDVERKANDE: SONNY NILSSON HANNA LUHANKO EHRLUND

ANDREAS ZETTERBERG YVONNE BERG ANDERS ”LILLEN” EKLUND ANNIE RYDENSJÖ ANNO LINDBLAD www.revyn.se VINNARE I KLASSEN SÅNG & MUSIK REVY-SM 2011

ESKILSTUNA TEATER 31/12 2011-11/2 2012 BILJETTPRIS: Bokning via internet 295:- BILJETTER: www.revyn.se, Eskilstuna Turistbyrå, Eskilstuna-Kurirens kundtjänst i Eskilstuna biljettpris + 15:- förköpsavgift. OBS! Inga telefonbokningar. TEMAKVÄLLAR: TJEJKVÄLL 13/1 – bara tjejer i publiken! SINGELKVÄLL 27/1 – singlar i publiken uppskattas!

Kontakta oss näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun Manuel Brändeborn Telefon: 016-710 16 98, Mobil: 070-089 32 24 E-post: manuel.brandeborn@eskilstuna.se Mikael Jonsson Telefon: 016-710 84 04 Mobil: 073-950 63 00 E-post: mikael.jonsson@eskilstuna.se

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

11


Programarbete pågår för Fristadstorget och Kungsgatan I somras samlade vi in synpunkter på Fristadstorget och Kungsgatan. Några önskemål var genomgående, till exempel mer vatten och grönska, nya sittplatser och uteserveringar. Dessa aspekter och många andra håller vi nu på att omvandla till ett program som ska ligga till grund för utformningen. I december ska programmet vara klart och nästa steg är att ta fram gestaltningsförslag som kan presenteras i vår. Planerad byggstart är våren 2013. RING MED VIT KRISTALL

Läs mer på eskilstuna.se/fristadstorget.

RING MED SVART KRISTALL

HALSBAND MED SVART KRISTALL

HALSBAND MED VIT KRISTALL

Fri parkering

lördag och söndag 26–27 november Gratis parkering i p-husen Smedjan, Gallerian och Cityhuset under hela Julmarknadshelgen. Välkommen!

Din julklappsbutik! Plädar och filtar

Ulltomtar och härliga fårskinn

Ulltofflor för stora och små Julkransar

God Julkolor

Fågelmatare Jullåda med julens läckerheter Äppelskalare tar även bort kärnhus och skivar

Ljuslyktor och ljusstakar från Paradisverkstaden

ESKILSTUNA Fristadstorget 6 Tel: 016-12 08 78 TAXINGE Taxinge Slott Tel: 0159-230 50 www.vavknuten.se

12

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

BokaTid:en50makeup kurs idag! Min/Rek.Pris: 495 Kr

Låt dig inspireras av säsongens look. En makeupartist lär dig framhäva din skönhet. Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet!

Ge bort lite Skönhet

Make Up Stores populära privatkurs är den perfekta gåvan. Bokar man upp samt går på sin privatkurs innan 2012-02-29, får man även en extra överraskning(värde ca 140 kr*). Boka en makeupskurs och få mer information Eskilstuna, Kungsgatan 20 tel: 016-510068 makeupstore.se *Gäller 2011-12-24-2012-02-29 samt så långt lagret räcker.


julklappstips 3 13 4

12 1

10

8

7 2

5 11

9

6

JULKLAPPSTIPS 1: Kettlebell träningsredskap (finns i vikter från 4 kg till 32 kg). Hälsa & fitness, 21an. 245 kr 2: Emaljerad gjutjärns gryta 4,2 L Cervera, 21an. 999 kr (ord. pris 1 699 kr)

3: Avery slippers. Indiska, Smedjan.

6: Silvercollier med 18 karat guld från Opera & Co. Tre Smeder, Cityhuset. 5 295 kr

7: Supersoft frottérock. Hemtex, Gallerian. 799 kr 8: Grupp ljuslyktor (4 olika storlekar).

11: Luva Snapsglas från Saga Form. Turistbyrån, Rothoffsparken. 169 kr 12: Mässingsljusstake från Anders Göhle i Kopparsmedjan, Rademachersmedjorna. 460 kr

249 kr

Darlings Form & Funktion, Gallerian. Från 129 kr (hela gruppen 700 kr)

13: Tweed kavaj NN07, EGO, Kungsgatan. 3 499 kr

4: Casio EX-ZS 100, röd digitalkamera

9: MINE! Glas från Kosta Boda.

Foto: Ronnie Gavelin.

FotoShop 25, Smedjan. 1 495 kr (ord. pris 1795 kr)

Munktellmuseet, Munktellstaden. 350 kr (ord. pris 796 kr)

5: Passimo Kaffemaskin. Clas Ohlson,

10: Delikatesslåda från Blomsterpralinen,

Cityhuset. 990 kr

Gamla Staden. Pris varierar.

Tack EGO för gästfriheten att fotografera i butiken.


eskilstuna innerstad Lördag 26/11 kl. 10–16 Söndag 27/11 kl. 12–18

Fri parkering LÖRDAG OCH SÖNDAG i p-husen Gallerian, Smedjan och Cityhuset TOMTEN KÖR Traktor MED VAGN mellan julmarknadsområdeNA

HÅLLPLATSER: FRISTADSTORGET, RÅDHUSTORGET, MUNKTELLMUSEET, TURISTBYRÅN OCH RADEMACHERSMEDJORNA Illustration: Hue Huynh.

I Eskilstuna innerstad fokuserar vi på shopping och presentationen av årets Luciakandidater. Butikerna har massor av bra julklappstips och erbjudanden hela helgen. Citytorget (Fd Domustorget) Besök EventFixarna och ta en svängom i fartfyllda kaffekoppar eller åk på de söta ankorna i våra karuseller. Vi bjuder på sockervadd mellan 12-13 både lördag och söndag. Ungdomens Hus Lördag kl. 12-22, söndag kl. 12-18 Café med julfika och julpysseltillverkning. Biljard, spelrum och julaktiviteter. Uppträder gör bland annat SAQWERTY, sörmlandsvinnare i Rockkarusellen 2011 och Tikkle Me.

Lördag 26/11 Gallerian Årets Luciakandidater presenteras i en talkshow kl. 12. Kicki Danielsson kommer till Gallerian! Scenframträdande kl. 13 och kl. 14. Boksignering av »Ett schlagerliv« kl. 13.20 och 14.20. Signering av endast 50 böcker – Först till kvarn! Lions Julmarknad med chokladhjul, skinklotteri och tavellotteri. Utställning och försäljning av boken »Eskilstuna i våra hjärtan«, utgiven av Arbetshistoriska Rådet i Eskilstuna och ABF Sörmland Eskilstuna. Gallerian bjuder på adventsbullar och kaffe kl. 15.

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 14

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

21an Årets Luciakandidater presenteras i en talkshow kl. 12.45. Julgranspyssel mellan kl. 11-15. Hjälp oss klä våra granar, allt pynt hängs upp. Bräutigams marsipan på plats hela helgen. Cityhuset Årets Luciakandidater presenteras i en talkshow kl. 13.30. Tomtefotografering mellan kl. 12-15. Kom och förgyll ditt barns möte med tomten. Barnen får fotografera sig tillsammans med tomten och får ett kostnadsfritt kort framkallat av Fuji Fotocenter. Tomten tar emot önskelistor inför julen. Road Show event fredag-lördag hos


Clas Ohlson mellan kl. 10-16. Bli omslagsmodell för »Fixa själv«! Få ditt eget omslag kostnadsfritt med dig hem. Kanonerbjudanden i butiken. Läs mer på cityhuset.com. Smedjan Årets Luciakandidater presenteras i en talkshow kl. 14.15. Konstutställning D ´n J. Utställning med konstnärer till förmån för WWF. Vernissage lördag kl. 10. Utställningen pågår t o m söndag 27/11. HällbyQuiltarna har utställning och försäljning av konsthantverk, lotterier samt brödförsäljning (t o m 4/12).

Söndag 27/11 Gallerian Julkonsert med Bacchi Strängar tillsammans med gästartist Josephine Thunell kl. 13.30 och kl. 14.30. Lions Julmarknad med chokladhjul, skinklotteri och tavellotteri. Varje halvtimme lottas en tavla ut till förmån för ”Rent vatten i Kenya”. Gallerian bjuder på glögg och pepparkakor kl. 15.30. 21an Kom och se våra pyntade granar. Pepparkakor delas ut av våra tomtenissar. Rädda barnen på plats med julklappslotteri, fiskdamm och ansiktsmålning.

Cityhuset Tomtefotografering mellan kl. 12-15. Kom och förgyll ditt barns möte med tomten. Barnen får fotografera sig tillsammans med tomten och får ett kostnadsfritt kort framkallat av Fuji Fotocenter. Tomten tar emot önskelistor inför julen. Smedjan Julpyssel för barnen hos tomtenissarna. Vi bjuder på glögg och pepparkakor. Tomten finns hos oss kl. 15-17. Eskilstuna-Kuriren Här kan du bland annat smaka på glögg och pepparkakor, hämta nya almanackan, träffa representanter från Eskilstuna-Kuriren, Folket och Länstrafiken. Vi har öppet mellan kl. 12-15. Välkommen till Rademachergatan 16! Grantändning på Fristadstorget Söndag 27 november kl. 16. Djurgårdsskolans musikklasser sjunger julsånger. Tal av Ann-Sofie Wågström, kommunfullmäktiges vice ordförande. Välkomna! Vem blir Eskilstunas Lucia 2011? Söndag 27 november kl. 16.30, Fristadstorget. Mikael Lönngren (Eskilstuna Innerstad), Anders Boberg (Tidningen Folket) och Lena Hollås (Svensk Handel) presenterar resultatet i omröstningen av Eskilstunas Lucia 2011. Eskilstuna Allmänna Sångförening sjunger sånger anpassade för årstiden och skapar julstämning.

Om Lucia TalKshow Lucia 2011 i Eskilstuna är tänkt att vara något nytt. Så även presentationen av alla de nio kandidaterna. Vi har ingen statistik på det, men vi antar att den vanligaste frågan en luciakandidat kan få är: »Vad önskar du dig mest av allt till jul?«. Det vanligaste svaret är definitivt: »Jag önskar mig fred på jorden«. Med andra ord – vi utgår från att alla nio deltagarna vill ha fred på jorden, tycker om att hänga med sina kompisar och älskar att sjunga »Staffan var en stalledräng« lagom till att snön kommer varje år. Mattias Jälmestål och Jesper Bohm bjuder tillsammans med Eskilstuna Innerstad och de nio kandidaterna upp till en klassisk talkshow i fyra delar - en del på varje köpcentrum i Eskilstuna innerstad. Som publik får du lära känna deltagarna lite bättre, du kan rösta på din favorit, följa det spännande juldramat om jakten på Tomten, lyssna på bra musik med mera. Vi ses 26 november kl. 12! /Mattias & Jesper

träffa kandidaterna här: 12.00 Gallerian 12.45 21an 13.30 Cityhuset 14.15 Smedjan LÄS MER OM LUCIA PÅ NÄSTA SIDA

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

15


ESKILSTUNA LUCIA Lördag 26/11 kl. 12–15

Eskilstuna Innerstad AB presenterar stolt

Eskilstuna Lucia 2011 En jury bestående av Mikael Lönngren (Eskilstuna Innerstad AB), Lena Hollås (Svensk Handel) och Anders Boberg (Tidningen Folket) har nu utsett de slutliga nio kandidaterna till Eskilstunas Lucia 2011. Juryn har bedömt kandidaternas presentationer utifrån sångerfarenhet, socialt engagemang och en individuell jurypoäng. På eskilstunalucia.se kan du läsa kandidaternas egna presentationer om sig själva. Lördag 26 november presenteras kandidaterna i en annorlunda och spännande show i centrums gallerior av programledarna Jesper Bohm och Mattias Jälmestål. Här träffar du kandidaterna: 12.00 Gallerian 12.45 21an 13.30 Cityhuset 14.15 Smedjan Eskilstunas Lucia och presentationen av kandidaterna är en stor programpunkt i de aktiviteter som sker i innerstaden under Eskilstuna julmarknad helgen 1:a advent. Rösta på din kandidat!

Den traditionella kröningen av Eskilstunas Lucia sker i Stadshuset och på Fristadstorget tisdag 13 december.

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 16

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


Rademachersmedjorna Lördag 26/11 kl. 10–17 Söndag 27/11 kl. 10–17

I Rademachersmedjorna erbjuder vi en traditionell och historisk prägel på vår julmarknad. Atmosfär, tradition, kvalité och kunskap Varmt välkommen att uppleva en välbesökt och genuin julmarknad. Vi på Rademachersmedjorna erbjuder en julig upplevelse i kulturhistoriskt intressant miljö. På området hittar du: levande hantverk, djur, ljusstöpning, brända mandlar, choklad, julkransar, smycken, sockervadd, tillverkning och försäljning av halmbockar, korv, fårfällar, med mera. Områdets hantverkare har öppet och säljer sina kvalitetsvaror bl. a. kopparprodukter, knivar, textil, lövsågerier, smide och keramik. Tomten kommer Lek- och lärmiljön Smetuna är öppen med julpyssel för barnen kl. 10-15. Missa inte tomten, han kommer kl. 15 båda dagarna, tar en sväng runt granen och delar ut godispåse till alla barn. Hållpunkter Lördag och söndag 26-27 november kl. 10-17 Julpyssel i Smetuna för alla barn kl. 10-15. Gamla Stadens Musikklasser uppträder på scenen med stämningsfulla julsånger lördag kl. 12.00 och söndag kl. 13.00. Telenius Mini-zoo finns på plats kl. 11-14 under lördagen. Tomten kommer kl. 15.00 båda dagarna. Då blir det dans

kring granen och godispåse till alla barn. I Berglindska smedjan visas ett gammaldags julbord och där finns också konditori Janeling som tillverkar marsipangodis. Utställningar Passa på att se Eskilstuna stadsmuseums utställningar »Eskilstunatillverkat i Smetuna« och »Spår och fragment« i Stora Fristadshuset. »Eskilstunatillverkat« visar en del typiska Eskilstunaföremål, både handsmidda föremål och produkter från stadens många fabriker. »Spår och fragment« visar en mängd föremål som vid renoveringar påträffats under golvplankor, på vindar eller undanstoppat i väggar. Fragment av kläder, tapeter, leksaker, mynt och giktringar är bara några av de saker som vittnar om livet för barnen, kvinnorna och smederna. Lång historia Rademachersmedjorna har en lång och spännande historia. Det var hit livländaren Reinhold Rademacher kom för att driva en smidesmanufaktur på 1650-talet. Tjugo röda timmerhus byggdes för smederna att bo och bedriva smide i. Ett antal av husen står kvar på samma plats än idag. År 1906 fick Eskilstuna sitt första museum i Berglindska smedjan. 1959 invigdes kulturreservatet Rademachersmedjorna, samma år som staden firade 300 år. Året därpå arrangerades Rademachersmedjornas första julmarknad, då kallad Julmässa.

Vad erbjuder Rademachersmedjorna för unikt under julmarknaden? Louise Hackelberg, Eskilstuna Stadsmuseum berättar: – Vi har en traditionell och historisk prägel på vår julmarknad. Vi befinner oss i en 1600-talsmiljö och i ett av husen kommer ett gammaldags julbord stå uppdukat med bl. a. gröt, skådebröd, grönkål och brödhögar. Vi kommer också ha julpyssel för barnen och mycket gott att smaka på. Ett minizoo kommer att vara på plats under lördagen. Finns det något man som besökare inte får missa? – Missa inte att besöka Rademachersmedjornas hantverkare som håller hantverkstraditionen levande. Gå gärna in i Berglindska smedjan från 1600-talet, där finns personal från museet som kan berätta om smedjornas historia och julbordet.

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

17


gamla staden Lördag 27/11 kl. 10–16 Söndag 28/11 kl. 12–17 Vissa butiker öppet till kl. 18 båda dagarna

Promenera runt i Gamla Stadens smala gränder, träffa tomten och upptäck alla våra charmiga butiker. Tomten kommer till Gamla Staden Eskilstuna I Gamla Teatern öppnar tomten en tomteverkstad och hela huset kommer att fyllas med julpyssel och julmys. Du kommer att se det på långt håll för det lyser och glimmar både ute och inne. Premiär den 26 nov kl. 10 för övrigt gäller vanliga butikstider fram emot jul. Ta med hela familjen på ett besök - inte bara en gång utan massor av gånger. Öppettider lördag kl. 10-16 söndag kl. 12-17.

Allmänna sången Eskilstuna Manskören Allmänna sången uppträder i Gamla Teatern under julmarknaden. För mer information, se kommande affischer och program. Café Gamla Teatern Blir du hungrig eller sugen på något så har caféet bullat upp med, kaffe, läsk, varm korv, varm choklad, varm glögg, nygräddade våfflor, mm. Här finns något att bita i för alla.

Spontanteater ”tomtar på loftet”! I tomteverkstaden uppträder teatergruppen Sigurd i olika tablåer med tomtar som arbetar, pysslar, dansar, bråkar, stökar, sjunger mm. - det blir full fart hela tiden. Här kan du också skriva din egen önskelista och skicka till tomten.

Massor att göra Vid Gamla Teatern finns också fiskdamm, ponnyridning, lotter, chokladhjul och mycket mer. Traditionella hantverkare hittar du i teaterfoajén och i tältet utanför teatern.

Fotografering med tomten Nu kan du fotografera dig med tomten i hans julklappskälke – boka tid eller drop-in. Vi fotograferar 1tr upp i Teatersalongen bland tomtar och troll.

Charmiga butiker Promenera runt i Gamla Stadens smala gränder och upptäck alla små charmiga butiker. Här hittar du massor av trevliga julklappar och andra erbjudanden, allt finns inom promenadavstånd. På Rådhustorget samlar vi alla övriga marknadsdeltagare.

Välkommen till Gamla Staden - här händer alltid något nytt. Arrangör Föreningen Gamla Staden Eskilstuna i samverkan med Kultur och fritidsförvaltningen och Teatergruppen Sigurd. Bokning och information 0709-740 249, 0708-700 862 www.gamlastadeneskilstuna.org

rothoffsparken Lördag 27/11 kl. 10–16

Marknad med ponnyridning, adventsverkstad, hantverk och delikatesser. Julmarknad vid Turistbyrån i Rothoffsparken Lördag 26 november kl. 10-16. Ponnyridning i parken för barn kl. 13-15, kostnad 20 kr. Intäkterna går till Stenby 4H Gård. Adventsverkstad på turistbyrån med teknisk inriktning kl. 10-16 i regi av Komtek. Tipspromenad i Rothoffsparken

Försäljning av stora granbockar. Elevförsäljning av nyckelband. Blomsterpralinen med choklad, kransar Sundbyholms Slott. Silverpearls - lokalt handgjorda smycken. Försäljning av Langos. Almstugan, försäljning av rökt fisk, bröd, m. m.

Utställare Per Zakrisson från Blomma till burk, honung samt bivaxljus. Onsberga Kött & Chark, KRAV Cert. charkvaror. Försäljning av kokt & grillad korv. Gotteboa, försäljning av godis.

Hos Turistbyrån kan du inhandla julklappar med Eskilstunaanknytning samt presentkort!

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 18

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

Varmt välkomna att besöka oss!


munktellstaden Lördag 26/11 kl. 10–16

Foto: Munktellstaden.

Julmarknad med hantverkare, traktortåg och Årets Munktellgran. Advent i Munktellstaden I Munktellstaden har vi utöver de traditionella programpunkterna som tävlingen årets Munktellgran, körsång med Ars Musica, Folkhögskolans julbazar och transport med traktor och vagn en del nyheter att erbjuda besökarna. Inne i Munktellmuseet anordnas en traditionell Julmarknad med drygt 40 hantverkare, tipspromenad från Rademachersmedjorna till Munktell Science Park, loppis och försäljning i gamla vaktkuren samt en skyltfönstertävling med fina priser. Munktellgranarna, skapade av elever på Folkhögskolan, finns att beskåda på Munktellarenan 14 – 25 november där allmänheten kan rösta på den gran de tycker är bäst. Vinnande gran koras på Munktell Science Park lördag 26 november kl. 15. Passa även på att se utställningen »Visual Voltage« som efter att ha turnerat jorden runt nu finns att beskåda i Munktellstaden, ingång från Verkstadsgatan alternativt Munktell Science Park.

LÖRDAG 26/11 kl. 10-16

Munktellmuseet Tomten kör traktor med vagn mellan de olika julmarknadsområdena i Eskilstuna. Den slant du betalar för att åka med går oavkortat till välgörande ändamål. Inne i Munktellmuseet har vi för första gången en riktig julmarknad. Drygt 40 hantverkare som erbjuder skinn, smycken, textila små saker, broderier, vetekuddar, grytlappar, dockor, tomtar, viskat, stickat, trä, jackor, dockkläder, vävda dukar, konstbrodyr, kuddar, marmelad, sylt, bakat m.m. Naturligtvis finns en tomte på plats och i C-hallen visar vi gamla filmer med anknytning till museet. På scenen finns en bilbana där barnen kan köra mot klockan. Servering har vi för de som är sugna. Entre: Vuxna 20 kr. Pensionärer och barn (10-16 år) 10 kr.

Aktiv Ortopedteknik Butiken »Tävling i butiken, Vinn Ditt kvitto!« Bra erbjudanden i butiken. Vi bjuder på skumtomtar, pepparkakor och julmust. Folkhögskolan Folkhögskolan har traditionsenligt julbazar lördag första adventshelgen med loppmarknad, lotteri, försäljning av delikatesser, kaffeservering och hantverk. I vaktkuren utanför Folkhögskolan kommer det att vara en loppis med julprydnader samt försäljning av hantverk från silversmeden Charlotta Pantzar. Konstfrämjandet Grafik i både gråskala och färg i utställningen »Glömda platser och hemliga rum« av konstnären Kristina Thun. Öppet kl. 11-16. BiJas Butik o Atelje »Tävling i butiken« Hur många paket har tomten. Fina mjuka klappar till 1:a, 2:a och 3:e pristagarna. Vinnarna meddelas i Eskilstuna-Kuriren den 12 december och på www.bijas.se Eskilstuna Ölkultur Tomtefar och tomtemor bjuder på Munktellmust kl. 14-16. Munktell Science Park Granarna som deltar i tävlingen »Årets Munktellgran« finns på plats hela dagen. Lotteri, fiskdamm och försäljning av julgott. Kl. 12.30-14 arrangerar Ars Musica en tipspromenad med start vid Rademachersmedjorna och mål vid Munktell Science Park. Kl. 14.30 traditionsenlig körsång av Ars Musica. Kl. 15 koras vinnaren i tävlingen »Årets Munktellgran«.

SÖNDAG 27/11 kl. 12-18

Munktellmuseet Tomten kör traktor med vagn mellan de olika julmarknadsområdena i Eskilstuna. Den slant du betalar för att åka med går oavkortat till välgörande ändamål. Inne i Munktellmuseet har vi för första gången en riktig julmarknad. Drygt 40 hantverkare som erbjuder skinn, smycken, textila små saker, broderier, vetekuddar, grytlappar, dockor, tomtar, viskat, stickat, trä, jackor, dockkläder, vävda dukar, konstbrodyr, kuddar, marmelad, sylt, bakat m.m. Naturligtvis finns en tomte på plats och i C-hallen visar vi gamla filmer med anknytning till museet. På scenen finns en bilbana där barnen kan köra mot klockan. Servering har vi för de som är sugna. Entre: Vuxna 20 kr. Pensionärer och barn (10-16 år) 10 kr. Eskilstuna Stadsmuseum Här bjuds besökarna på glögg och pepparkakor. 20% rabatt på utvalda varor i museets butik. Öppet kl. 11-16. Eskilstuna Konstmuseum Utställning med Lars Lerin och Beata Boucht. Öppettider: 26 november kl. 10-16 27 november kl. 12-18 Kl. 13-16 Kom och gör egna julkort i konstverkstan, med möjlighet att posta korten till jultomten. Kl. 14. Konstnären Lars-Erik Wahlberg, föreläser om sin väg mot konstnärskap »Jag skulle ju bli basketproffs egentligen.« Arrangör, Eskilstuna konstförening.

Eskilstuna Stadsmuseum Här bjuds besökarna på glögg och pepparkakor. 20% rabatt på utvalda varor i museets butik. Öppet kl. 11-16.

Eskilstuna julmarknad 26–27 november 2011 Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

19


Eskilstuna står inför en rad stora förändringar som kommer att påverka både dagens och morgondagens invånare. Bland annat tas krafttag för att göra Eskilstunas innerstad än mer attraktiv. Vi träffade några av de personer som ligger bakom dessa beslut för att höra hur man tänkt och vilka utmaningar man står inför.

Medverkande: Jimmy Jansson (S), Mikael Lönngren (Eskilstuna Innerstad AB), Magnus Johansson (MP), Maria Chergui (V).

EN ATTRAKTIV STAD 20

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB


skilstuna kommun har tagit fram fyra stycken strategiska mål för hållbar utveckling och dessa påverkar hela kommunen, dess invånare och inte minst Eskilstuna Innerstad. Men innan vi tittar närmare på dessa mål så tar vi oss en titt på vad hållbar utveckling är för något. Med hållbar utveckling menar man att de beslut och aktioner man genomför idag ska även kommande generationer kunna dra nytta av – kort och enkelt sagt. Med andra ord är de beslut som tas i Stadshuset på Fristadstorget i vår stad inte bara beslut som tas för att behaga dagens invånare utan även kommande människor som kommer att gå på de gator och bo i de hus som vi idag bor i. Hållbar utveckling innefattar miljömässiga värden, samhällsekonomiska värden och sociala värden. Med den bakgrunden har man siktat in sig på fyra strategiska mål; en attraktiv stad, höjd utbildningsnivå, ekologisk uthållighet och fler jobb. I det här reportaget siktar vi in oss på målet att Eskilstuna ska vara en attraktiv stad och vi gör det tillsammans med fyra personer som på sitt sätt är delaktig i utvecklingen av en attraktiv innerstad. I kommunens årsplan för 2012 går det att läsa om en rad olika satsningar, hur man ska nå målet för att bli en attraktiv stad och man lyfter fram hur invånarna ska mötas. Men när vi slog oss ned för att diskutera detta backade vi bandet och började med den grundläggande frågan. Varför är det viktigt att en stad ska vara attraktiv? Magnus Johansson: – Ska folk komma från andra städer till Eskilstuna vill vi att besökaren ska tänka att staden och centrum är trevligt och fint. Kultur, handel, umgänge, parker, natur, ån och så vidare, allt detta spelar in.

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

21


Jimmy Jansson: – Om vi tittar på en karta på Eskilstuna. Allt det här är byggt av människor för människor – allt det vi ser. Och när man gör saker kan man göra på olika sätt. Vi har vissa saker som inte har blivit så himla bra, vi har vissa miljöer som det inte är så trevligt att vistas i. Vi skulle tillverka saker i första hand och vi kanske har gått för långt när det gäller hur man hanterat djur och växter. Men hur man än vänder på det så vill människan ta på, höra, känna, lukta på saker och man vill göra det tillsammans. Vi vill använda alla våra sinnen. Och det måste man erkänna när man ska bygga en stad och då handlar det om att ha med de perspektiven för att det ska bli bra och att människan ska må bra. Det bottnar i de mänskliga behoven och vi tror som sagt att vi historiskt har slarvat lite med det. Det vi gör och det vi inte gör kommer generationer efter oss att få leva med. – Hela Eskilstunas innerstad är ju byggd som en enda stor fabrik och förr bodde man utanför. Det var säkert rätt då eftersom det var här energin fanns då i form av ån och här fanns järnvägen. Men nu är det 2011 och då har människor andra behov och då måste vi orka att se vad vi ska göra för att ta vara på det som gjorts men samtidigt skapa ett samhälle som håller för många år framåt. Då krävs det att man tar ett par extra tankevarv innan man bygger något. Det kanske kan bli någon krona dyrare ibland men det kan det vara värt eftersom vi kommer att leva länge med det. En stor brist vi har idag är hur man skapar möten mellan människor? Hur gör man för att få folk att träffa varandra och lära känna varandra. Gör man inte det får man inte det här dynamiska som skapar en positiv utveckling. Mikael Lönngren: – Jag träffade någon som sa att innerstaden ska vara en plats där man ses och syns, det gillar jag. En bra tanke. Då är det en mötesplats på riktigt. Maria Chergui: – Hur skapar man de här mötena? Det handlar hela tiden om att göra centrum till en spektakulär plats där det ständigt händer saker och lockar folk oavsett var i Eskilstuna man bor. Det behöver inte hel-

22

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

ler alltid vara en massa avgifter som avgränsar folk. Sedan ska de olika delarna i stan också få leva, olika festivaler och evenemang i de olika stadsdelarna. Munktellstaden, kafé på söder – vi knyter ihop staden. Jag tror också att när vi tänker på attraktiv stad tänker vi på barnfamiljer, ungdomar, möjligheter för generationer framåt att leva och tycka att det är kul att vara här. Sedan kanske man flyttar härifrån ändå för att man vill upptäcka världen.

Magnus Johansson: – Jag tror det är viktigt att man som en offentlig aktör, en kommun, att man inte bara portionerar ut vissa pengar, man ska också ge ut ett ansvar. Folk får ansvar, möjligheter att utveckla och då som offentlig aktör ska man tordas släppa lite. Kan vi ta bort de hinder vi har idag för engagemang och kunna främja det kommer vi ifrån lite av det här med att kommunen tar hand om allt. Kommunen kommer inte fixa allt.

Mikael Lönngren: – Men man ska vilja komma tillbaka.

Jimmy Jansson: – Det är ett sluttande plan. Tar kommunen på sig att fixa allt kommer invånarna att bli pacificerade. Man måste ha tilltro till att människor kan, vill och vågar. Ibland kan jag tycka att vi skapat en viss sådan situation i Eskilstuna och den försöker vi bryta nu. »Det händer inget om inte kommunen gör något.« I vissa fall kanske kommunen ska göra saker medan andra tycker att kommunen inte ska lägga sig i, jag tänker då på Statt-frågan exempelvis. Där försöker vi få till stånd ett skifte. Vi går fram och kan gå fram ganska hårt där vi upplever att här måste kommunen ta kontroll. Medan vi på andra håll har syltat för mycket och behöver backa undan. Bidra med glada tillrop, bra stöd och någon krona ibland och lita på att det kommer underifrån. Det är ett skifte vi vill få till, skapa ett myller av aktiviteter. Det skapar en attraktiv stad.

Maria Chergui: – Exakt. Det är jätteviktigt. Ett uttryck jag hör allt oftare är att Eskilstuna ska bli en stad där man kan bli vad man vill bli. Hur passar det in i det här sammanhanget? Mikael Lönngren: – Om man tydligt signalerar som stad att Eskilstuna är en plats där man kan bli vad man vill bli, då har man gjort det enklare för invånaren i valet att stanna och vara kvar eller flytta från staden. Jag valde själv att återvända efter 7 år i Stockholm eftersom jag kände att Eskilstuna utvecklas positivt. – Exempelvis kommunikation, motorvägar och å-promenaden, det har ju företrädarna till er gjort och nu tittar vi på innerstadsmiljön. Vi har ett torg som är gammalt och slitet och det är också viktigt att vi får fler boenden i centrum för att få till en levande stad. När det är gjort kommer ju de mjuka värdena in. Hur fint vi än gör, exempelvis Smörparken, så är det fortfarande inte en plats som Eskilstunaborna vallfärdar till för det finns ingenting att uppleva där. Det tycker jag är intressant. Vem är det som »lägger ut dynan« och gör den här platsen attraktiv? Det är en viktig del i processen att man tänker på hur man hittar strukturer för att ta tillvara och vårda en miljö. Tittar man på Luleå, så har deras cityorganisation ansvaret för torghandeln. Jag säger inte att Eskilstuna Innerstad måste ansvara för torghandeln, men det är intressant att man låter någon annan sätta riktlinjerna för att göra en kvalitetssäkring. Sådana saker ska man ta med sig.

Hur får man kulturen att blomstra i innerstaden? Magnus Johansson: – Det gör den i redan idag i mångt och mycket. Det är alltid så när man tar på sig en uppgift att saker kan bli bättre, att det är underförstått att det inte är så bra idag. Men jag skulle vilja hävda att det är riktigt bra i den här staden. Det är många aktiviteter och evenemang som görs helt ideellt i princip. Det är både barn och unga och det finns också en historia och en framgång. Och nu kommer fler personer och gör saker. Jimmy Jansson: – Oavsett var man träffar folk märker man att det finns en enorm kärlek till Eskilstuna. Det finns väldigt många människor som verkligen brinner för den här staden, ibland till och med en hatkärlek.


Jimmy Jansson (S)

Det bottnar ju i ett jävlaranamma och att man vill Eskilstuna väldigt väl och man vill bidra. Jag är inte så säker på att vi låter den här kärleken få blomma ut, att de personer som bär på det här får ta ett kliv fram. Men jag tror att vi är i en förändring även här, att det är okej att göra något för stan. Kan man bli bättre och mer tillåtande av sådan vilja och engagemang så kan man skapa en ganska rejäl kraft. Där är vi nånstans i början. Maria Chergui: – Vi har en massa bra saker i Eskilstuna, de behöver vi berätta om och i vissa fall skruva upp. Kulturlivet, det är ju kryddan. Mycket annat är ju saker som vi bara ska klara av. Och hur får vi kulturen att utvecklas i Eskilstuna? Hur får vi staden att leva och hur får vi den att spraka ännu mer? Det är ett viktigt arbete.

Mikael Lönngren (Eskilstuna Innerstad AB)

Maria Chergui (V)

Man brukar ibland säga att det värsta för ett förhållande är likgiltighet och det måste ju gälla även för sin stad? Magnus Johansson: – Vi har engagerade invånare i Eskilstuna. Vi ställde frågor angående Fristadstorget: vad vill du uppleva på torget, i centrum, ska det gå att cykla på gågatan, ska kiosken vara kvar? Det är underbart att det är 49 mot 51 procent om man ska ha kvar kiosken. Då ska den ju vara kvar, för då kommer den fortsätta att engagera om den gör det. Maria Chergui: – Med det strategiska målet med attraktiv stad tänker vi ju också på de mjuka värdena. Vi ska en fungerande och bra förskola, en fungerade och bra skola som håller kvalité, en arbetsmarknad där vi har möjlighet att åtminstone få en utveckling. De här sakerna är också med när vi pratar om en attraktiv innerstad, företag som etablerar sig här och fyller de tomma kommersiella lokaler som finns. Även folkhälsa innefattas och där är ju Å-varvet ett bra exempel. Jämställdhet är också viktigt i de här värdena. Då sätter vi Eskilstuna på kartan.

Magnus Johansson (MP)

da handlaren i centrum har ett intresse för att få lönsamhet i sitt företag, den arbetslöse industriarbetaren har också ett intresse, invandrarbarnen med föräldrar som inte kan svenska har andra intressen. Vår stora utmaning är att försöka, om det nu är möjligt, att väga in alltihop det här i en enda bägare och försöka hitta en brytpunkt som gör att man arbetar på bred front i det här. – Det är också väldigt viktigt att man kan erbjuda en stad där folk får en bra känsla och blir förälskade. Känner att »här vill jag vara med mitt familj och leva mitt liv«. Sedan kommer man orientera sig, man hittar den där stadsdelen man vill bo i, den där skolan där barnen ska gå, sin favoritrestaurang. Det kommer sen. Det är ingen slump att badhuset ska ligga centralt, att en arena ska ligga centralt och alla sådana saker – för det bär varandra. En del kritik som då förs fram är att vi bygger bara hus. Nej, de här husen ska fyllas med något - människor. Familjer. Magnus Johansson: – Jag vill understryka att Eskilstunas styrka är dess nuvarande invånares omdöme och recension av den och även att många flyttar hit för att de har en koppling till staden. Det är väldigt viktigt att många tänker att i Eskilstuna kan jag få möjlighet att utveckla mig själv, min familj, mitt företag, min talang, mitt fritidsintresse. Det är ju som Maria säger. Öppenheten, toleransen, mångfalden som en styrka. Alla civilisationer som har klarat sig och stärkt sig har mångfalden klarat av att bli en tillgång. Titta på 15 år sedan, då vågade man knappt vara homosexuellt offentligt i Eskilstuna nu är en av våra största festivaler Spring Pride där vi inom den rörelsen har otroligt gott renommé som stad. Det skapar också en stolthet och det är kul att som kommunalråd vara i andra städer och berätta om det här och andra är imponerande. Väldigt kul. •

Jimmy Jansson: – Det handlar om en helhet. Olika människor har olika intressen, det handlar mycket om var man är i sitt liv. Den enskil-

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

23


Under fotbollssäsongen 2011 har IFK-Eskilstuna tillsammans med bland annat Eskilstuna Innerstad arrangerat tävlingen de kallar IFKtipset. Söndagen 16 oktober stod tre hoppfulla finalister på startlinjen.

IFK-tipset En återkommande tipsoch shoppingsuccé

ikael Lönngren, centrumutvecklare/vd i Eskilstuna Innerstad AB och Lasse Ström, tränare för IFK-Eskilstuna, inledde dagen med att berätta om det unika samarbetet mellan idrottslivet och handeln i Eskilstuna centrum. Konferencier och underhållning stod Eskilstunas egen trollkarlskändis, Carl Tillenius, för. Vinnaren, vars namn drogs under spännande former i Cityhuset, blev

DET HÄR SHOPPADE VINNAREN

Mikael Ellingsen som fick äran att shoppa loss för 30 000 kronor i Cityhuset, 21an, Smedjan och Gallerian. När Mikael presenterades som vinnare blev det vilt jubel, inte minst från förra årets vinnare, Kjell Johansson. Anledningen? Mikael är hans son. Shoppingen drog igång och Mikael plockade målmedvetet på sig varor från alla möjliga butiker i de fyra centralt belägna centrumgalleriorna. Mellan de olika husen blev vinnaren skjutsad med

Cityhuset

Smedjan

21an

GALLERIAN

Clas Ohlson Nätverksswitch Kaffemaskin tassimo Musikanläggning m ipoddock Värde: 3 197 kr

H&M 4 st skjortor Vinteraccessoarer 2 par strumpor Dived grey Barn jacka 3 st Fancy trikå Värde: 2 849 kr

Stadium 3 st mössor 3 st T-shirt Hood Jacka Catepillar boots Värde: 3 493 kr

Ciro Tobak Snus Värde: 400 kr

Jack & Jones / Vero Moda Cardigan Shirt Hoops tee Warwik trunks Rock trunks Garth trunks Space sunglasses Värde: 1 499 kr Kappahl 3 st skjortor Byxor Grovstickat Outwear Värde: 2 769 kr

Ica Smedjan Barnängens schampo Barnängens balsam Snus general Värde: 525 kr WALKER WALKER , VAD , VAD

FAN FAN Expert GÖR Foto i GÖR VIVI NUNU ?! ?! Eskilstuna AB Digitalkamera Värde: 2 977 kr

Carl Tillenius, Lasse Ström, Mikael Ellingsen och friställd i fristaden #1 Mikael Lönngren. av: jesper bohm och aron lund

ett helt helt liv liv ett på parken, parken, och och nu nu på är man man ARBETSLÖS ARBETSLÖS är

ERSATTA ERSATTAAV -KANIN AVEN ENABC ABC-KANIN OCH OCHNåN NåNJÄVLA JÄVLATAPIR, TAPIR,EFTER EFTER ALLT ALLTVI VIGJORT GJORT FÖR FÖR DEN DEN HÄR HÄR STAN! STAN!

GASKA GASKA UPP UPP DIG, DIG, TIGERN! TIGERN! JAG JAG HAR HAR EN PLAN EN PLAN .. .. ..

blir Gör blir VI Gör det VI MEN MEN det LIGGA VILL ALLA LIGGA VILL 24ALLA Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB jämt SKIT jämt ju bara SKIT ju bara LÄDERMED LÄDERMED HAN SEN HAN LAPPEN SEN LAPPEN NAMN BYTTE NAMN BYTTE BATMAN, TILL BATMAN, TILL

Game Fifa 12 X-box 360 Värde: 699 kr

Telia 2 st SonyEricsson E15i Xperia X8 2 st ScanDisk MicroSDHC 4GB Värde: 2 112 kr

Åhlens Team Sportia Täcke fiber Adidas skor ERSATT ERSATTA A Mössa AVAV -KANIN -KANIN ENEN ABC ABC Adidas skor Overall OCH OCH NåN NåN JÄVLA JÄVLA TAPIR, TAPIR, EFTER EFTER ALLT ALLT Adidas Jacka Skaljacka VIVI GJORT GJORT FÖR FÖR DEN DEN HÄR HÄR STAN! STAN! vit Puma jacka Yoohoo Helly Hansen T-shirt Matta Adidas byxor Leksaker New Era keps Armani aqua Värde: 3269 kr Lagerfeld Ferrari Boss platinum Dolce the one Ferrari deostick Värde: 4UPP 988 kr GASKA GASKA UPP DIG, DIG,

ett helt ett livliv helt påpå parken, parken, och och nunu ärär man ARBETSLÖS man ARBETSLÖS

friställd i fristaden #1 WALKER,VAD VADFAN WALKER, FAN GÖR VI VI NU NU ?! GÖR ?!

en glänsande Mercedes för att snabbt kunna ta sig fram. Precis som premiärshoppingen förra året var det väldigt roligt att titta ner i påsarna när shoppingturen var klar och Mikael kunde pusta ut. Här bredvid kan du läsa vad vi hittade i påsarna. •

LIGGA VILL ALLA LIGGA VILL ALLA LÄDERMED LÄDERMED HAN SEN LAPPEN LAPPEN SEN HAN NAMN BYTTE NAMN BYTTE BATMAN, TILL BATMAN, TILL HUR? ELLER HUR? ELLER

vi M STE viåM BARA åSTE REBARA REBRANDA VåV BRANDA RA VARuMÄRKEN åRA VARuMÄRKEN OCH HÄNGA OCH MED HÄNGA I TIDEN! MED I TIDEN!

TIGERN TIGERN ! JAG ! JAG HAR HAR ENEN PLAN PLAN . . .. . .

Av: Jesper Bohm och Aron Lund blir blir Gör Gör VI VI det det MEN MEN jämt jämt SKIT SKIT bara juju bara

OKEJ, OKEJ, LINDEN LINDEN WHITE WHITE TIGERS TIGERS VARVAR ENEN JÄVLA JÄVLA FLOPP! FLOPP! men men ÄKTA ÄKTA eskilstu eskilstu nabor nabor GER GER SIG SIG ALDRIG ALDRIG ..... SNART SNART BLIR BLIR DET DET KATTANATTA KATTANATTA IGEN! IGEN!

VAFAN, VAFAN, TROR TROR DUDU ATTATT UPPSALA UPPSALA BEHANDLADE BEHANDLADE PELLE PELLE SVANSLÖS SVANSLÖS å HÄR Så SHÄR .! ? .!?


Presentproblem? Det löser vi!

Fristadstorget 7 • 016-130 120 • www.hallberts.se

Köp Svensk Handels populära presentkort i valörerna 200:- och 100:-. Gäller i ca 140 butiker i Kommunen.

Hjärtligt välkomna 24 – 26 november

EVENT!

FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN: Guldskytten, Blomsterpralinen, Ica Supermarket, Gillbergaplan och Blomsterverkstaden. ©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

på vårt årliga

RABATT på Redken produkter TORSDAG

• Marcus från Redken Sthlm ger produktrådgivning och erbjudanden på Redken produkter • Vid köp av 1 produkt får du 1 lott som gäller till torsdagens utlottning av 2 st Julbox + 1 Makeover • Fotomingel med Johan Bokström kl 18.00-19.00 TORSDAG – LÖRDAG

i alla Gäller för inköp e affärer tillhörand

100

L S V E N SESKKILSTHUNAA N D E

* 12345

N O R K R O inlös as senast 3 år Presentkortet skall sdatumet. efter försäljning r. as mot kontante Kortet kan ej inlös

Vi bjuder på glögg/kaffe & skumtomtar

PREMIÄR! FRISYRVISNING

YOUNG GENERATION TEAM

kl 14.00 (Hallberts elever)

SYNUNDERSÖKNING Av socialstyrelsen legitimerade optiker..

1000:-

Fram t o m den 11 december 2011 får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kronor, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 krona. Kan kombineras med 2 för 1 men inga andra erbjudanden. Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-. Välkommen!

Klipp ut och tag med!

ESKILSTUNA: Kungsgatan 34, 016-13 11 01. STRÄNGNÄS: Präntaren, 0152-222 90. www.specsavers.se

rabatt på progressiva glas!

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

vid köp av glasögon som finns från 395 kr.

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

LÖRDAGS-MINGEL 12.00-16.00

Kom in & få Gratis Frisyrrådgivning!

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

• Rabatterbjudanden på Sultan smycken, Zladd klockor och Biodroga hudvård • Fotoutställning Johan Bokström

PRESENTKORT

Just nu får du 1000:- rabatt på progressiva glas. Av socialstyrelsen Gäller vid köp av ett par legitimerade optiker. bågar vid köp av glasögon glasögon som finns med från 395 kr. från 795:-Av socialstyrelsen Kan kombineras med synundersökning 1:- men legitimerade ej optiker.

med 2 för 1 eller andra erbjudanden och rabatter. vid Kungsgatan köpAv avsocialstyrelsen glasögon som vid köp av glasögon som finns från 395ESKILSTUNA: kr. 34, 016-13 11finns 01. från 395 kr.

legitimerade optiker.

Präntaren, 0152-222 90. vid köp av glasögon som finns från 395STRÄNGNÄS: kr. ESKILSTUNA: Kungsgatan 34, 016-13 11 01. www.specsavers.se

STRÄNGNÄS: Präntaren, 0152-222 90.

ESKILSTUNA: Kungsgatan 34, 016-13 11 01. STRÄNGNÄS: Präntaren, 0152-222 90. www.specsavers.se Fram t o m den 11 december 2011 får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kronor, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 krona. Kan kombineras med 2 för 1 men inga andra erbjudanden. Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-. Välkommen!

Fram t o m den 11www.specsavers.se december 2011 får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kronor, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för Fram t o m den 11 december 2011 får du, vid köp av glasögon som finns från endast 1 krona. Kan med 2 för 1 men inga 395 kombineras kronor, en utförlig synundersökning av enandra av våraerbjudanden. legitimerade optiker för 1 krona. med 2 för 1 men inga andra erbjudanden. Bågen på bilden:endast Benetton 09 Kan för kombineras 1595:-. Välkommen! Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-. Välkommen!

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

25


bli medlem i Eskilstuna Innerstad AB Eskilstuna innerstad ska utvecklas till en ljus, trygg, levande och attraktiv stadskärna präglad av närhet, trivsel och tillgänglighet. Innerstaden ska erbjuda människor i Mälardalen det bästa utbudet av bostäder, butiker, utbildning, mötesplatser, kultur och nöjen till rimliga priser.

Eskilstuna Innerstad AB: • Vi organiserar utvecklingsarbetet i Eskilstunas innerstad. Styrelsen, arbetsgrupper och centrumutvecklaren ansvarar för att handlingsplan och mål tas fram och följs upp. Eskilstuna Innerstad AB utvärderar, omvärldsanalyserar och skapar samverkan mellan aktörer i centrum. • Erbjuder ett forum för intresserade som vill delta i diskussioner och beslut om stadsutveckling, marknadsföring och evenemangssamverkan. I Eskilstuna Innerstad ABs arbetsgrupper deltar engagerade centrumledare, fastighetsägare, stadsbyggnadsförvaltningen, företagare, kommunens näringsliv och politiker. • Är en viktig aktör i kommunens planering för förnyelse av Eskilstunas innerstad. Bolaget marknadsför Eskilstuna innerstad som en attraktiv destination och skapar samverkan för utveckling mellan handel, fastighetsägare och kommun. En lockande innerstad Eskilstuna Innerstad AB deltar i olika projekt för ökad säkerhet, tillgänglighet och förbättrad miljö i centrum. Bolaget är rådsledamot i Trygga Eskilstuna (fd BRÅ), initierar egna trygghetsprojekt som t ex Stadens ljus och arrangerar stadsvandringar med fokus på renhållning, hänvisningsskyltning och belysning. Bolaget tar en aktiv roll i diskussionen om ett framtida Fristadstorg, utsmyckning av gator och centrummiljö, verkar för ett parkeringsledningssystem samt fler boende i centrum.

26

Hela denna tidning är en annons från Eskilstuna Innerstad AB

Förbättrad kommunikation och information Vi marknadsför varumärket Eskilstuna Innerstad som en attraktiv och levande stadskärna genom olika marknadsföringsinsatser inom t ex shopping och evenemang. Genom Eskilstuna Innerstads egen tidning, marknadsföring via sociala nätverk, media och aktiviteter i stadskärnan visar vi på det unika med Eskilstunas centrum och presenterar positiva nyheter. Eskilstuna Innerstad AB verkar för samverkan bland aktörerna i centrum genom workshops, föreläsningar och utbildning. Kompetensutvecklingsprojektet för handeln inom ramarna för ESF, Bollhav med tema handel och Å vilken resurs samt Mötesplats Innerstad är några exempel. Evenemang ger positiva effekter Inom huvudområdet Marknad/Evenemang fokuserar vi på trevliga tillställningar för att skapa både trivsel och ökad handel. Eskilstuna Innerstad AB är medarrangör till olika arrangemang som till exempel Å-varvet Eskilstuna, IFK-tipset, Eskilstuna Julmarknad och Kungsgatans dag. Genom att öka marknadsaktiviteten kring större evenemang motiveras handel, fastighetsägare och andra aktörer i centrum att aktivera sig ytterligare. Vi verkar för gemensamma öppettider och samverkar med besöksnäringen för att skapa attraktiva erbjudanden, t ex projekt Eskilstuna City Card, för turister, besökare och boende. Eskilstuna Innerstad AB håller i trådarna Ett aktiebolag ger en stabil och uthållig plattform för långsiktig verksamhet.

Cityföreningen i Eskilstuna och Föreningen Fastighetsägarna i Eskilstuna Centrum (FFEC) äger gemensamt bolaget Eskilstuna Innerstad AB, som har ett samarbetsavtal med Eskilstuna kommun. Bolagets styrelse består av ledamöter från de två ägarföreningarna samt adjungerade ledamöter från Eskilstuna kommun. Mikael Lönngren, Centrumutvecklare/vd initierar och leder arbetet. Styrelsen Ulf Söderström, ordförande Fastighetsägarna i Eskilstuna Centrum. Magnus Fält, enhetschef Dagon. Susanne Lindgren, ordförande Cityföreningen i Eskilstuna. Ann-Christine Johansson, centrumledare Gallerian. Hans Kindahl, marknadschef Sparbanken Rekarne. Petra Rigner, ordförande 21ans företagareförening. Erik Wahlberg, centrumchef 21an. Emma Andersson, centrumledare Cityhuset. Adjungerade ledamöter från Eskilstuna kommun: Magnus Johansson, vice ordförande kommunstyrelsen. Gunnar Persson, chef Stadsbyggnadsförvaltningen.


l u J Gallerian

Foto: Bingo Rim ér

i

Fri

parkering

Julmarknadshelg

i p-huset 26-27/11

Bacchi Strängar

26 november Luciakandidater presenteras i en talkshow kl 12 kikki danieLsson kommer tiLL GaLLerian! • Scenframträdande kl. 13 & kl. 14 • Boksignering av”Ett schlagerliv” kl. 13.20 Lions JuLmarknad

event i december

”eskiLstuna i våra hJärtan” – sjätte boken! • Utställning och försäljning av boken

11 december • Länstrafiken bjuder på tårta • prova på cirkus

GaLLerian bJuder på adventsbullar & kaffe kl 15 27 november JuLkonsert med bacchi stränGar tillsammans med gästartist Josephine thunell kl. 13.30 & kl. 14.30 Lions JuLmarknad GaLLerian bJuder på glögg & pepparkakor kl 15.30

17 & 22 december • micke ”Limpan” svensson kl. 12 -17

Micke ”Limpan” Svensson

19–22 december • Gammeldags Julmarknad • ”var med och skapa din egen kravlösa konst” med konstnär Annelotta Rolfsdotter Carlsson.

två nya butiker till gallerian den 25 november Lyckebo inredning & kuriosa och söderbönans kaffe & te.

www.gallerianeskilstuna.se Ciro Tobak • CiTy Life • Corner CiTy • DarLings • DirekT opTik • DoC Morris apoTek • eskiLsTuna bowLingCenTer exChange finans • gaLna goDiseT • guLDskyTTen • heMköp • heMTex • kLaCkbaren • La Crèperie • MaTsu sushi • MobiLizera My LorD & LaDy • pressbyrån • TeLia • your ChoiCe wok, pasTa & saLLaDsbar • åhLéns


www.cityhuset.com

JuLkuL

– i centrum för dig! TOmTefOTOgrAfering LördAg 26/11 Och SöndAg 27/11 kL 12-15 Kom och förgyll ditt barns möte med tomten. Barnen får fotografera sig tillsammans med tomten och får ett kostnadsfritt kort (10x15) framkallat av fuji fotocenter. Tomten tar emot barnens önskelistor inför julen.

Värm uPP JuLhAndeLn med humOr Och LuciA i fOkuS! Sylvia Talkshow i spetsen presenterar Luciakandidaterna i våra gallerior i City och gästar Cityhuset lördag 26/11 kl 13.30.

beSök OSS under eSkiLSTunA JuLmArknAd 26-27 nOVember Vi har öppet lördag 10-16 och söndag 12-18. fri PArkering hela helgen.

SöndAgAr i december frAm TiLL JuL öPPnAr Vi redAn kL 10. PASSA På ATT görA dinA JuLkLAPPSfynd. Söndag 4 december bjuder vi på glögg och pepparkakor kl 10-15. Söndag 11 & 18 december är tomten tillsammans med sina tomtenissar på besök kl 11-14 och pysslar tillsammans med barnen.

Ord öppettider: Vard 10-19. Lörd 10-16. Sönd 12-16

P-hus: Shoppingtaxa plan 2 & 3 – tre tim för 20:-. Avgiftsfri parkering sönd 8-18!

Akademibokhandeln • Bianco Footwear • BR-Leksaker • Clas Ohlson • Deichmann Sko Eurosko • Fuji Fotocenter • Frisörerna • Jack & Jones • KappAhl • KICKS • Konditori Amarant Life • Mc Donald’s • Monki • Panduro Hobby • Quicken Spel & Tidningar • The Body Shop The Phone House • Tre Smeder • Twilfit • Vero Moda • Zizzi

Eskilstuna Innerstad #4  

#4 innehåller hela programmet för julmarknadshelgen i Eskilstuna, artikeln En attraktiv stad, en exklusiv intervju med designern Johanna Da...

Eskilstuna Innerstad #4  

#4 innehåller hela programmet för julmarknadshelgen i Eskilstuna, artikeln En attraktiv stad, en exklusiv intervju med designern Johanna Da...

Advertisement