Page 1

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

Foto: Sinnebild Reklambyrå

Lördag 15 juni 2013 • Start kl 15.00

Arrangörer:

samarbetspartners:

mediapartner:


2

HALLÅ DÄR Eskilstuna Innerstad

– som var med från början och stöttade Stefan Bengtssons initiativ till Å-varvet

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

Tredje upplagan av kvartsmaran

LÖRDAG 15 JUNI 2013 Å-varvet är ett vackert och lättsprunget stadslopp utmed Eskilstunaån. Med lätta steg springer du som deltagare genom de äldsta industridelarna i Munktell­ staden, genom den lummiga stadsparken, ut till folkfyllda motionsområdet Vilsta, över ån och tillbaka för att gå i mål på Strömsholmen, mitt i hjärtat av staden. Allt detta ackompanjerat av publikens stöd och diverse uppträdanden som inspirerar dig till att ge det lilla extra.

Emma Andersson, Ulf Söderström och Susanne Lindgren från Eskilstuna Innerstads styrelse.

Vilken betydelse har Å-varvet för Eskilstuna Innerstad? – Eskilstuna Innerstads huvuduppgift är att stärka och göra vår innerstad mer levande och attraktiv för boende, besökare och näringsidkare. Vi verkar bland annat för fler evenemang i innerstaden och Å-varvet är verkligen ett lyckat evenemang som sätter fokus på Eskilstuna. Evenemanget riktar sig såväl till boende som besökare. Vi Eskilstunabor känner stolthet över vår stad och ambassadör­ skapet stärks. – Å-varvet bidrar också till att Eskilstuna får flera tusen besökare, vilket i sin tur, om vi ser det hela i ett ekonomiskt perspektiv, innebär att butiker, restauranger och andra näringsidkare får ett uppsving. Eskilstuna centrum blir med andra ord den handelsplats som Innerstad strävar efter och arbetar för. En publik del av vår kommun. Eskilstuna Innerstad AB måste känna en viss stolthet över att ha bidragit till Å-varvet? – Ja självklart. Intresset för Å-varvet har stadigt blivit större och större, vilket givetvis är glädjande och i dag kan vi faktiskt redan tala om en tradition med ett växande antal startande med en bredd från gående motionärer till elitlöpare. Precis som det ska vara med andra ord. Å-varvet förenar oss Eskilstunabor på ett positivt sätt. Något mer ni vill tillägga? – Å-varvet är Sveriges vackraste kvartsmara. Det är bara att titta på den miljö där loppet genomförs. Du upplever Munktellstaden, vår vackra å, ja egentligen allting. Vi tycker att det här loppet utan konkurrens är fantastiskt. Och det känner säkert alla som deltar, både från Eskilstuna och andra städer. – Vi erbjuder deltagare och åskådare en trevlig stund i Eskilstuna Innerstad, med mat, dryck, shopping, boende och annat nöje.

Eskilstuna Innerstad gillar Å-varvet: • Innerstad sponsrar samtliga deltagare i loppet med en lott där man på sitt startnummer kan vinna fina priser från Innerstadshandlarna och andra närings­ idkare. • Innerstad håller med lokaler för utlämning av startnummerlapparna. • Innerstad bidrar med bra kupongerbjudanden från medlemsföretagen i startnummerpåsarna.

Tävlingsdag och starttid Lördagen den 15 juni. Första starttid är kl 15.00, därefter startar de olika grupperna med 5 minuters intervaller. Vilken startgrupp som du startar i beror på vilken tid du hade 2012 alternativt har anmält dig på. Tidsbaserade startgrupper När du anmäler dig till Å-varvet ombeds du att uppge vilken uppskattad tid som är din sluttid. I första hand kommer du placeras i startgrupp efter föregående års tid, i andra hand efter din egen uppskattade tid. För gående Det viktiga är inte att vinna, utan att delta. Med det i tankarna har Å-varvet skapat en startgrupp för dig som gärna deltar men inte vill springa hela distansen. För att anmäla dig till denna grupp går du in på anmälningssidan och under rubriken ”Uppskattad förmåga” klickar du i gående alternativt stavgångare. Individuell tidtagning Du som deltagare i Å-varvet kommer att få din exakta löptid. Från och med i år samarbetar vi med tidtagningsföretaget Neptron och varje deltagare fäster ett datachip på skon. När man sedan passerar start- och mållinje samt mellantidstagningarna registreras tiden. Tiden hittar du i resultatlistan som publiceras på vår hemsida och vår app efter loppet. Var noga med att sätta dit chipet ordentligt, utan det kan du inte få en sluttid. Nummerlappar Utdelningen sker torsdag–fredag kl 10.00–19.00 i Cityhuset (gamla Kent-butiken, mitt emot Monki). Nummerlapp kan även hämtas i Sporthallen på lördagen kl 10.00–13.00. Den fäster du på din tröja synligt på bröstet. Omklädning och dusch Det finns möjlighet att duscha och byta om i Sporthallen som ligger cirka 100 m från start. Överdragskläder Det kommer att finnas möjlighet för dig att på plats lämna in dina överdragskläder innan starten i Sporthallen. Vätskekontroller Det kommer att finnas 3–4 vätskekontroller efter banan där Eskilstuna Energi & Miljö garanterar att vattnet räcker till alla löpare.

Sjukvård och Massage Under Å-varvet finns Nordiska Hälsoakademien på plats längs banan för att garantera säkerheten med hjärtstartare. De hjälper även till vid småskavanker och blessyrer. Efter målgång finns Svensk Kroppsterapi redo i särskilda tält för att hjälpa trötta löparben med massage och fotvård. Håll till höger Vill du ta det lite lugnare – håll till höger, då kan de som vill springa om hålla till vänster. Samtliga vätskekontroller är på höger sida. Underhållning Å-varvet är inte bara ett motionslopp. Längs med banan finns det flera platser där det bjuds på underhållning för deltagare och åskådare. Sveriges Radio P4 Sörmland direktsänder länsfinalen av programmet Svensktoppen nästa på Strömsholmen kl 13.00–14.00. Prisutdelning och lotteri Grant Thornton sponsrar med priser till de tre snabbaste herrarna och damerna. Handlarna i Eskilstuna Innerstad sponsrar samtliga deltagare med en lott i Å-varvslotteriet. Priserna är skänkta av framförallt handlarna i Eskilstuna Innerstad. Glöm inte att titta om du har vunnit efter målgång. Anslag finns på Strömsholmen. Målet När du passerat mållinjen på Strömsholmen så får du fortsätta ytterligare en bit, sedan får du din välförtjänta medalj samt dryck. Applikationer Som deltagare eller åskådare kan du enkelt ladda ner Å-varvets app från Columbird och där ta del av en mängd nyttig information om loppet. Hjälp oss dessutom att göra Å-varvet bättre genom att ladda ner appen Frontreport och ge oss feedback på årets lopp. Tack! Trafikinformation Då Å-varvet i år lockar över 3 000 löpare så kommer det att bli svårt att ta sig fram med bil under loppets genomförande. Vi rekommenderar att man lämnar bilen hemma kl 14.00–17.30 då köer kan komma att uppstå. Vi i Å-varvet ber om ursäkt för detta men hoppas att så många som möjligt tar en promenad eller en cykeltur istället ner till centrum för att heja fram löparna och njuta av folkfesten! Folkfest Å-varvet är mer än ett motionslopp, vi törs redan nu kalla det en folkfest. Vi arbetar hårt för att alla som deltar eller tittar på Å-varvet ska tycka att det är lika roligt som vi arrangörer tycker. Välkommen till Å-varvet!


3

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

km

km V Sto ästra rga tan

È

Str and gat

an

Rothoffs parken

Kloster kyrka

Strömsholmen

È

3

km

10

km n dgata Stran

È

Fors kyrka

Rå tor dhus ge t

4

Kö pm an ga ta n

km

9

km

8

km

5

km

È

7

km

Efteranmälan: I mån av plats går det att efter­ anmäla sig i Sporthallen kl 10.00–13.00 den 15 juni. Pris: 400 kr/deltagare. I år har vi ett max antal ­deltagare om 4 000 st. Hemsida: a-varvet.se Å-varvet är ett ideellt lopp och hela överskottet går till idrottslivet i Eskilstuna då det skänks till Eskilstuna Guif och Eskilstuna Friidrott.

Lotteri & priser

Priser till Löparna: Grant Thornton sponsrar med priser till de tre snabbaste herrarna och damerna. Prispengarna ­är 7 000 kr till 1:an, 2 000 kr till 2:an och 1 000 kr till 3:an. Å-varvslotteriet: Cityhandlarna i Eskilstuna innerstad sponsrar samtliga deltagare med en lott i Å-varvets lotteri. Lottsedeln är ditt start­ nummer och samtliga deltagare är med i lotteriet. Priserna är skänkta av framför allt handlarna i Eskilstuna innerstad. Exempel från lotteriet: Make Up Store: 1 presentkort på privat makeup Apotek Hjärtat: 1 korg med hudvårdsprodukter Hallberts Salong: 4 presentkort á 550 kr Profeel: 1 presentkort á 300 kr Elite Hotell: 1 weekendövernattning för två personer och 1 presentkort på Y-Won á 500 kr Söderbönans Café: 2 presentkorgar Skandia Försäkring: 1 löpkit Daniel Suurna Klassisk massage: 2 presentkort på massage Fuji Fotocenter, Cityhuset: 3 presentkort på 100 kr Clas Ohlson, Cityhuset: 5 stycken presentkort á 100 kr inkl 1 st Led Shoe Light Zladd: 1 högtalare/konferenstelefon och 1 klocka Lykil: 1 st ELIQ Energy Online energihubb för energiövervakning Forex och Papas Tapas: 1 presentkort á 400 kr Parken Zoo: 1 entré och åkband för en familj Best Western Plaza Hotel: 3 presentkort på hotellfrukost för 2 personer Lökens: 4 presentkort på smörgåstårta Åhlens: 10 presentkort á 100 kr Cityhuset: 1 presentkort á 1 000 kr

Hålltider

10.00–12.00 EHIF/Tuna Tanks spelar uppvisningsmatch mot IFAH Stockholm i elhockey. 11.00 Start Lilla Å-varvet. 14.00-14.30 Utmanarmatch och revansch­möte mellan Tuna Tanks och Eskilstuna Guifs A-lag i elhockey. Kom och se om Guif har någon chans mot stjärnorna i Tuna Tanks! 13.00–14.00 Sveriges Radio P4 Sörmland direktsänder programmet Svensktoppen Nästa från Strömsholmen. 14.00–15.00 Uppvärmning med Forever Träning och hälsa, vi bjuds på ett smakprov från föreställningen Cabaret och fler happenings från scenen på Strömsholmen. Konferencier och speaker för Å-varvet är Micke Wallin från Sundbyholmstravet. 15.00 Start Å-varvet. 16.30 Prisutdelning.

Ro se nh äll sg at an

An n ga ehi ta lls n

10 549 meter folkfest

2

1

Anmälan

6

km

Illustration: Sinnebild Reklambyrå

Smultronställen med underhållning 15.10 Volvo Musikkår, Stadsparken/Munktell. 15.20 Eskilstuna gardet, Vilstabadet. 15.40 Skyttemusikkåren, Nybroparken.


4

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

ut en r a t t Vi lo

el k y c

rtia! o p S eam från T

Eskilstunas största Knallemarknad

vilsta

marknad

15–16 JUNI

Vilsta Marknadarrangeras 15–16 juni för tjugoåttonde året med över 130 knallar från Kalix i norr till Malmö i söder. Tivoli, restaurangtält, familje­ underhållning och pubkvällar ramar in marknaden till ett av Eskilstunas populäraste arrangemang under sommaren och som har ca 10 000 besökare/dag vid fint väder från när o fjärran. Här hittar man allt från kryddor till konfektion. Stor variation på knallar gör att man fyndar i ett stort utbud av produkter. Marknaden arrangeras av Eskils­tuna IK, en över 100-årig anrik förening som finansierar sin ungdomsverksamhet på överskottet från Marknaden. I sin verksamhet har man skridsko, konståkning, triathon och cykel. Marknaden är ett samarbete med Vilsta Sporthotell som ansvarar för restaurangtält och logi. Varmt välkomna!

Ingen tidtagning! Alla barn får medalj och entrébiljett till Tuna Busland! Lördag 15 juni 2013 Löpning med start och mål på Strömsholmen Fakta: Du hämtar din nummerlapp vid starten. Samtliga deltagande ungdomar får en medalj, frukt och dryck samt en entrébiljett till Tuna Busland. Direkt efter att sista löparen gått i mål sker utlottning av cykeln. Anmälan: Du anmäler dig genom att betala in 50:- på Eskilstuna Friidrotts Pg: 435 999 – 8. Uppge namn och födelseår. Sista anmälningsdag 10 juni 2013. Efteranmälan vid starten senast kl 10.30. Efteranmälan + 20:-

Klasser och starttider:: Knattar 0– 6 år 11.00 F o P födda 2006 11.10 F o P födda 2005 11.20 F o P födda 2004 11.30 F o P födda 2003 11.40 F o P födda 2002 11.50 F o P födda 2001 12.00 Upplysningar: Eskil, 016-12 27 18, eskileskilstuna@hotmail.com www.eskilstunafriidrott.se

Arr: Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Fridrott. Samarbetspartners: Eskilstuna kommun, Eskilstuna Marknadsföring, Eskilstuna Innerstad, Grant Thornton, Viaduct och Sinnebild Reklambyrå. Mediapartner: Eskilstuna-Kuriren. Sponsorer: Folktandvården Sörmland, Team Sportia, Sparbanken Rekarne.


5

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

RBU och Eskilstuna Guif

samarbetar under Å-varvet på Strömsholmen kl 09.00– 16.45 Tillsammans med RBU-föreningar och idrottslag slår Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, ett slag för att ett aktivt liv är lönsamt, både för individen och samhället och att alla har rätt att delta på sina villkor. Syftet är att få fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning att leva ett aktivt liv för att motverka de faktorer som leder till ohälsa. Under Å-varvet ger vi tillsammans med RBU Södermanland dem möjlighet att prova på olika aktiviteter.

EHIF/Tuna Tanks.

Men RBU vill också uppmärksamma att en förutsättning för att kunna delta i föreningslivet och i fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning är att det finns anpassade redskap och hjälpmedel. Idag förskrivs inte hjälpmedel för fritidsaktivteter som t ex idrottsutövande.

När Å-Varvet äger rum i Eskils­ tuna är alla på fötterna för att heja fram nära och kära i stadsloppet. I år deltar RBU och visar upp bl a el-hockey, boule, boccia och rullstolsinnebandy. Eskilstuna Guifs herr/damlag deltar också och vill ha revansch för förra årets förlust i el-hockeyn. Vill du veta mer: • Matz Wahlqvist, ordförande, RBU Södermanland, matz.wahlkvist@rbu.se, 070-172 96 61 • Mikael Danielsson, marknadsansvarig, Eskilstuna Guif, micke.danielsson@ guif.nu, 070-946 12 12 • Peter Asplund, marknadsansvarig RBU riksförbund, peter.asplund@rbu.se, 076-677 90 33

Eskilstuna Energi och Miljö är stolta att, för andra året i rad, vara en av huvudsponsorerna för Å-varvet. Vi vill önska våra egna 106 deltagare och alla andra som kommer att delta, lycka till!

Tillsammans gör vi Eskilstuna grönare eem.se

facebook.com/energi.miljo

twitter.com/energimiljo


6

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

Kom till Strömsholmen och lyssna på riktigt bra

musik från Sörmland! Ditt stöd kan dessutom ge en lokal artist en spelning i Sveriges Radio. Den 15 juni klockan 13.00 är det dags för den sjätte upplagan av låtoch artisttävlingen Svensktoppen nästa. P4 Sörmlands delfinal leds av det erfarna programledarparet Jonas Carnesten och Fredrik Lorenzoni från P4 Morgon. ­De har fått det fina jobbet att presentera de fem finalister som gått vidare till finalen. – Det är alltid kul att presentera lokal sörmländsk musik live! Det finns så mycket bra lokal musik som inte får utrymme offentligt, säger Jonas Carnesten. Under en månads tid kunde sörmländska kompositörer och artister skicka in nyskriven musik till Svensktoppen nästa. En jury, bestående av enbart kvinnliga musiker, valde ut sina fem favoriter. Johanna Iggsten, som till vardags presenterar den lokala musiklistan Sörmland Topp 5 på P4 Sörmland, är juryns ordförande. – Musikscenerna och musikindustrin domineras av män. Det märks inte minst på hur få kvinnliga artister och kompositörer som skickat in till våra uttagningar till Svensktoppen Nästa. Därför känns det jätteviktigt för mig att visa fram en bred och musikaliskt begåvad jury bestående av bara kvinnliga musiker. Jag är oerhört glad och stolt över att ha Lizette von Panajott, Terese Persson, Felicia Olsson och Sanna Carlstedt vid min sida. De spänner från hårdrock till visa och allt där emellan. Att de sedan

alla har sina rötter i den sörmländska myllan gör det bara ännu malligare, säger Johanna Iggsten. Johanna hoppas att en jury som denna ska inspirera tjejer att börja med musik och få kvinnliga musiker att visa sina låtskatter för en större publik. Eskilstunaartisten Felicia Olsson ska förutom att sitta i årets jury också framföra Make Me Number One som hon sjöng i årets Melodifestival. I centrum står förstås de fem finalisterna, fyra soloartister och ett Katrineholmsband. Henning Ejnefjäll från Nyköping har tagit sig till delfinal för femte gången i rad och hoppas på att äntligen få ta sig vidare till riksfinalen. Även Paul Lötberg från Katrineholm och Bengt Sjöberg från Gnesta har vid ett tidigare tillfälle tagit sig till delfinal. Helt nya i sammanhanget är Nyköpingsbon Dick Lundberg och Katrineholmsbandet Itopia. Den av finalisterna som vinner den sörmländska uttagningen skickas vidare till en nationell jury som väljer ut åtta finalister som uppträder på Liseberg den 25 augusti. Vinnaren kvalar in på Svensktoppen och har också en given plats i nästa års melodifestival.

Johanna Iggsten, Fredrik Lorenzoni och Jonas Carnesten. Svensktoppen nästa (STN) är Sveriges Radio P4:s rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. I år arrangeras STN för sjätte året i rad i landets alla 25 lokala P4-kanaler. 25 lokala deltävlingar som slutligen mynnar ut i 25 finalbidrag. Sedan tar en nationell jury vid och väljer ut åtta finalbidrag som sedan tävlar och uppträder live på Lisebergs stora scen i direktsändning inför publik den 25 augusti. Den låt som vinner STN 2013 spelas sedan regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds den artist som vinner en plats i Melodifestivalen 2014. Källa: sverigesradio.se

Nytt för i år är att den av de fem finalisterna som har mest publikstöd på Strömsholmen vinner en spelning i höst i P4 Sörmland. Så kom och heja på din favorit!

Finalisterna: Dick Lundberg

Bengt Sjöberg

Miraklet i din ögonglob

Jag vill kramas naken med dig

Erfaren vis- och rocksångare med egen festival från Nyköping.

Med texten i centrum och vardagen som inspiration skriver och sjunger denna Gnestabo.

Itopia

Ignorance is Bliss Katrineholmsband som funnits i 13 år och som jobbar med sitt debutalbum.

Paul Lötberg

Warriors of Love

Katrineholmskille som kom sjua i Idol 2004 och som sedan dess spelat både musikal och showat.

Henning Ejnefjäll

Vart har vi gått

För femte gången är denna Nyköpingsbo i final i Svensktoppen nästa.

www.ekopriser.se Besöksadress: Norra HamN 3 eller kontakta oss på eko-priser@telia.com

mEDaLJLEVEraNTÖr Å-VarVET 2013


H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

STOLT SPONSOR AV Å-VARVET

TANDFEBOLLVÄGGTANDTROLL miNiTENNisVATTENkONTROLL TA N D B O R s TA R P R E s E N T E R iNFORmATiON ... En bra allmänhälsa gör även munnen glad. Därför är vi huvudsponsor till Å-varvet 15 juni. Vi är också med och går, lunkar, springer, cyklar och anordnar aktiviteter som är bra för ork och humör hos både deltagare och åskådare. På Strömsholmen från kl. 10: Möt tandfeer och Vi ses! tandtroll, prova på minitennis och se om du kan slå bollväggen. Vi delar också ut tandborstar och mycket annat. Till de yngsta förstås. Vid Forskliniken och Ica Supermarket: Vattenkontroll för både små och stora löpare efter att startskottet har gått.

7


8

H e l a d e n n a t i d n i n g ä r e n a n n o n s f r å n Å - Va r v e t

www.teamsportia.se

UPPLADDNING INFÖR Å-VARVET MASSOR AV LÖPARKLÄDER TILL SPECIALPRIS!

HALVA PRISET

NORTH BEND TIGHTS 3/4

Löpartights i trekvartsmodell. Fuktransporterande och snabbtorkande material. Dam- och herrstorlekar.

199KR

ORD. PRIS 299 KR

ASICS GEL VOLT 33

Löparsko som är byggd för att ge löparen naturlig stegaveckling. Låg vikt med geldämpning. Skon ger en härlig löpkänsla. Dam- och herrstorlekar.

599KR

ORD. PRIS 1199 KR

CRAFT SHORTS

Craft löparshorts i längre modell med bra fukktransport och innerbyxa. Herrstorlekar.

299KR

ORD. PRIS 399 KR

CRAFT LOGO TEE

Craft träningströja med bra fukttransport. Damoch herrstorlekar.

99KR

ORD. PRIS 199 KR

ESKILSTUNA, TUNA PARK Tel: 016-13 60 61 • Öppet: Mån-fre 10-20 • Lör 10-18 • Sön 11-18

eskilstunainnerstad.se

NU TAR VI NÄSTA STEG FÖR ATT UTVECKLA ESKILSTUNA INNERSTAD! Vi välkomnar Isabel Gölles, som Eskilstuna Innerstads nya centrumutvecklare/vd! Vi ser fram emot ett givande samarbete med alla våra härliga medlemmar och Isabel i spetsen. Tillsammans skapar vi en attraktivare stadskärna! Möt Isabel vid Å-varvslotteriets prisutdelning!

TREVLIG SOMMAR OCH LYCKA TILL ALLA Å-VARVSDELTAGARE! Hälsningar Styrelsen i Eskilstuna Innerstad AB

Å-varvet Eskilstuna 2013  

Allt om Sveriges vackraste kvartsmarathon - Å-varvet.