Page 1

UD1. LA FORMACIÓ DEL RELLEU 4. FENÒMENS VOLCÀNICS Els volcans són obertures de l’escorça terrestre a través dels quals surten a l’exterior els materials que estan en estat fos procedents de l’interior de la terra. Aquests materials s’anomenen magma. El magma és líquid i està format per roques foses i gasos. Quan aquests materials arriben a l’exterior, els gasos es perden a l’atmosfera i les roques es transformen en un material de consistència pastosa que s’anomena lava. Les obertures per on surten els materials volcànics poden ser fissures. En aquests casos el material surt aprofitant fractures i forma àmplies planes de lava als dos costats de la fissura. Els volcans centrals, o bé puntuals, són els que es formen quan els materials volcànics surten per un orifici. Són muntanyes còniques.

Per cercar... Actualment hi ha uns 600 volcans actius. Aproximadament entre 20 i 30 entren en erupció en un any. Sabries buscar-ne alguns? N’has trobat cap al teu país?

Fig. 1. El volcà Etna, a Sicília (esquerra) i el volcà de Santa Margarida, a la zona volcànica de la Garrotxa (dreta).

Els productes que s’expulsen durant una erupció volcànica poden ser líquids, gasos i sòlids. Els materials líquids són colades de lava. La lava és fluïda o semipastosa i forma corrents de material incandescent que es desplacen pels pendents. Aquests corrents recorren distàncies variables fins que es refreden. La lava, un cop freda i solidificada, forma el què s’anomena una colada de lava. Durant l’erupció, també s’expulsen gasos. Un dels més abundants és el vapor d’aigua. En menor quantitat, també s’expulsen òxids de carboni, òxids de sobre i alguns àcids. Quan surten a l’exterior, els gasos s’escapen cap a l’atmosfera. Els materials sòlids s’anomenen piroclasts. Els piroclasts més petits són les cendres (diàmetre inferior a 2mm). Les cendres pràcticament no pesen i això fa que siguin transportades a distàncies molt llunyanes del volcà, a través de l’aire. El lapil·li és un material una mica més gran (diàmetre entre 2 i 64mm). Aquests materials s’acumulen al voltant dels orificis de sortida i contribueixen en la formació dels edificis volcànics. Finalment, les bombes volcàniques són els materials sòlids més grans (diàmetre superior a 64mm). El refredament d’aquests materials és lent, i es dóna a l’aire.


Quines són les parts d’un volcà?

Fig. 2. Parts d’un volcà.

En un volcà cal distingir: 1. La cambra magmàtica: zona de la litosfera a gran temperatura on les roques es fonen i es genera el magma. 2. La xemeneia: esquerda que comunica el focus amb l'exterior. 3. El cràter: acabament de la xemeneia en forma d'embut. 4. El con volcànic: muntanya que envolta el cràter i que s'ha format amb els productes que ha expulsat el volcà. A vegades es formen a les vores del volcà uns cons més petits anomenats cons adventicis o laterals. Tipus d’erupcions volcàniques Segons el tipus d’erupció, distingim quatre tipus de volcans: Volcà Hawaià: Són volcans que expulsen una lava molt líquida. Les seves erupcions escupen pocs gasos, els quals s’escapen cap a l’atmosfera sense grans explosions. La lava, al ser tan líquida, avança ràpid i pot allunyar-se força del cràter. La seva perillositat per les persones és baixa. Volcà Estrombolià: La lava no és tan líquida com en l’anterior, però segueix sent fluïda. Quan la lava entra en contacte amb l’atmosfera els gasos empresonats es desprenen originant explosions moderades i forces piroclasts.

Per pensar... Un estudi científic recent ha trobat una explicació a la conducta dels volcans Mauna Loa i Kilauea (tots dos a Hawaii). Quan un està en repòs, l’altre està actiu. Sembla que existeix una connexió entre els dos volcans a 80 Km de profunditat i, a l’estar connectats, competeixen pel magma. De quin tipus són aquests volcans?


Volcà Vulcanià: Són volcans que expulsen una lava més espessa, viscosa. Aquesta lava forma un tap a l’orifici del volcà fins que la pressió augmenta tan que produeix explosions molt violentes amb l’expulsió de molts materials piroclàstics i cendres. Aquest tipus de volcà són força perillosos per les persones. Volcà Peleà: En aquest cas la lava és extremadament Per cercar... viscosa, pràcticament no pot sortir de la xemeneia. Qui eren Plini el Jove i Plini el Vell? Això fa que s’acumulin gasos i altres materials fins que Quina relació tenen amb les la pressió és tan gran que provoca una explosió molt erupcions Plinianes? gran. Aquesta explosió pot ser tan gran que generi un terratrèmol o, si té lloc prop del mar, un tsunami. El seu grau de perillositat és molt alt. Què són els lahars volcànics? Són corrents de fang que es generen com a resultat de la fusió del gel o la neu del cim d’un volcà. Aquests, baixen a gran velocitat per les valls properes i tenen efectes devastadors. El risc volcànic Com podem saber quan hi haurà una erupció volcànica? De fet, no ho podem saber. El què si podem fer, però, és observar alguns fenòmens que acostumen a passar abans d’una erupció volcànica. S’anomenen fenòmens precursors i són causats per la pujada del magma. Alguns d’aquests senyals són: terratrèmols de baixa magnitud, augment de la temperatura de l’aigua freàtica, emissió de gasos, aparició de fumaroles, emissió de cendres, mort dels arbres i la vegetació del voltant, alteracions en el comportament dels animals... Estudiant un volcà podem saber la seva freqüència d’emissió i obtenir mapes de perillositat. Totes aquestes coses ens ajuden a prevenir el risc volcànic, amb l’objectiu de minimitzar-ne els efectes.

volcans  

volcans risc sismic

volcans  

volcans risc sismic

Advertisement