Page 1

SA REVISTA DELS ESCOLTES DE MENORCA

Nº066

S'AGUAIT

Edita: Escoltes de Menorca · Pl.Reial, 10 1r · 07702 · Maó · Menorca

SANT JORDI ÉS UNA FESTA!!

JUNY 2012

...I TAMBÉ: · BORUMBALLA · ASSEMBLEA MSC · ELS NOSTRES AGRUPAMENTS · MÒDUL VALORS AL CAU

Escoltes de Menorca · Associació Diocesana d'Escoltisme de Menorca ­ Moviment Scout Catòlic


ÍNDEX

PÀG. 1: Portada.

EDITORIAL

PÀG. 2: Editorial.

El curs ja arriba a la fi i amb ell, tota l'activitat dels Agrupaments. Tot i que si hi ha campament d'estiu al teu Cau, encara hi faltarà aquest esperat esdeveniment.

PÀG. 4 a 8: Sant Jordi 2012

Amb el dia a dia, sembla que no hi ha massa activitat, però quan t'atures a repassar i revisar tot el curs, et dones compte que no hem aturat de fer i programar activitats. Algunes hauran sortit de meravella i n'hem quedat contents, d'altres segurament no tant i ens han fet, com a bons escoltes, revisar i tornar a provar.

PÀG. 3: L'Entrevista.

PÀG. 9 i 10: Els Nostres Agrupaments. PÀG. 11 a 13: Vida Associativa.

PÀG. 14: La Nostra Fe. PÀG. 15: Aniversaris. PÀG. 16: L'Hora dels Adeus.

S'AGUAIT

Redacció: Equip Comunicació, Equip Diocesà i Secretària Tècnica. Imatges: Arxiu Escoltes de Menorca, Agrupaments. Tlf.­Fax : 971 368 863

comunicacio@escoltesmenorca.org

www.escoltesmenorca.org @EscoltesMenorca

escoltesdemenorca

Com a sa televisió, que només es veuen els presentadors i algun o alguna hostessa, hi ha un gran grup de gent darrera les càmeres. Als nostres Caus, passa el mateix, hi ha cares visibles i moltes altres que també fan una tasca callada, voluntària i agraïda que normalment no els veim. Molts son pares i mares dels fiets i fietes participants d'aquest moviment escolta. Altres son antics caps, que ja no venen per s'Agrupament, però que no han dubtat ni un minut per donar una mà en el que faci falta. A tots ells i elles, molt de coratge i seguiu així. Als Caps, no deixeu de transmetre la vostra experiència i il·lusió als fiets i fietes. Elles i ells vos tenen com a model a seguir. No penseu que ho teniu tot aprés, cal posar­se al dia i formar­se any rere any. Endavant!! Fiets i fietes de tots els Caus, sou, el centre d'atenció de tots els caps i responsables de l'Agrupament. Estan a la vostra disposició pel que vulgueu i seran els vostres companys de camí per sempre. Venen dies de vacances, de viure noves experiències. Vos esperen al Cau a finals de setembre, o principis d'Octubre per arrancar una nova aventura escolta. Observeu, esteu atents i atentes per quan comenceu el nou curs, pogueu dur a terme les vostres experiències, les vostres il·lusions. S'Aguait, es prendrà uns mesos de vacances, per tornar amb s'energia a tope i poder contar el que heu fet a les festes de final de curs, així com els Campaments. Que passeu un molt Bon Estiu!! Equip de Comunicació Escoltes de Menorca.

Els articles signats reflecteixen l'opinió dels autors, no

necessariament la de la direcció de la revista, ni

d'Escoltes de Menorca.

02


L'ENTREVISTA... "Maro" Ara que marxis comences una nova etapa, et demanam que per un moment miris enrera i ens facis una pinzellada sobre el teu pas pel moviment escolta a Menorca. Jo vaig començar dins l’escoltisme l’any 1999 en el que seria el segon any de R/G i evidentment me va encantar així que vaig seguir com a P/C. Quan em va tocar ser Truc com que no hi quedava ningú de la meva edat em van passar a ajudant de cap a Ll/D i ja el següent any com a cap de plé dret a R/G. En aquell moment vaig tenir que fer una aturada ja que vaig partir a Barcelona a estudiar durant els següents 5 anys, m’arrepentesc un poc de no haver­los aprofitat dins algun cau de per allà. Vaig tornar cap a Menorca el curs passat i em vaig tornar a ficar dins l’agrupament de cap (amb el doble sentit de la paraula) amb la mateixa unitat que he portat enguany. Què ha fet que decidissis partir a un pais tant llunyà? Principalment la situació tant problemàtica que assola el país, són dos anys des de que vaig tornar i només he aconseguit treballar durant els mesos d’estiu. Amb una situació tant preocupant havia de trobar una sol·lució i com que el meu pare fa 7 anys que va anar a viure a Equador el destí va quedar decidit tot sol.

A quin lloc d’Equador estàs vivint? Estic vivint a la comunitat de San Jacinto, parròquia de Charapotó, cantó de Bahía de Caráquez, provincia de Manabi. És un poblet un poc més petit que Alaior situat a la costa amb una preciosa vista al Pacífic amb unes postes de

03

Cap RG a l'AE Federico Pareja

sol que no tenen res a envejar a les de Ciutadella.

Tot i que fa pocs dies que hi has arribat, com t'han acollit? De dalt de tot, no es pot dir d’altre manera. Aquí tothom és molt amable i molt respectuós (llevat de quan la percepció de respecte és diferent entre ells i noltros), tothom m’explica curiositats del país i m’aguanten estòicament quan jo faig el mateix de “sa nostra roqueta”. Fa uns anys, era gent d’Equador mateix que venien a Menorca. Trobes que s'ha "girat sa truita"? En realitat no, son els emigrants que tornen al seu país, què han de fer a Espanya quan cada dia s’enfonsa un poc més? Aquí l’immigrant (europeu i nord­americà) que ve no és cercant una oportunitat per millorar la seva vida, els que venen solen ser persones tirant a grans que la seva pensió no els basta en els seus països d’origen i cerquen un cost de vida menor. També he vist algun ric que vé a especular i construir macro­projectes (continuar fent el que han fet fins ara) però aquests són pocs, no hi ha gaire inversió extrangera. En aquest tema jo soc un cas especial ja que tenia la majoria de problemes resolts abans de venir. Quines diferències hi has trobat amb Ciutadella, Menorca....? En podriem omplir dos Aguaits amb aquesta pregunta. El primer que em va sorprendre va ser el caos circulatori, no podeu ni imaginar les imprudències que he arribat a veure. Una altra cosa que sorprèn és el fet de que cada dia de l’any el sol surt i es pon a les sis i mitja, açò fa que hi hagi uns horaris molt marcats i que més tard de les 9 el poble sigui fantasma, clar que també m’aixec cada dia a les 7 sense problemes i puc disfrutar el dia perfectament. També xoca el que sembli que son molt austers, molts viuen en cases fetes de canya, però en realitat son uns grans consumistes, cada casa ha de tenir una gran tv de plasma, un bon equip de música i tothom té un “celular” de darrera generació. El que s’anyora un poc al poble son uns serveis mínims, aigua corrent, carrers asfaltats, algun lloc on facin algo cultural,... Però no em puc queixar, tot i el petit xoc cultural aquí un s’adapta ràpid i es deixa endur per la tranquilitat i parsimònia que regna el poble.


SANT JORDI 2012

"A cada lloc l’Escoltisme es viu com una cosa pròpia" Eduard Vallory presenta un llibre pioner en abordar l’essència del moviment des d’un punt de vista global

Prova d’això és que “ha tingut molt d’impacte i ja es pot trobar en anglès per internet”. Un text, va comentar Castell, fantàstic escrit des de l’experiència però amb un mètode empíric.

Per la seva banda, Guillem Ferrer va explicar que “l’escoltisme promou l’arrelament a un lloc i al mateix temps fomenta la consciència social”. Va lloar la part formativa del moviment, capaç de generar en les persones més humanitat, personalitat i compromís.

Eduard Vallory defineix l’escoltisme com un moviment educatiu enormement intuïtiu. La definició no és excloent. L’escoltisme és també ànim de transformar el món, compromís i moltes coses més. Com també és gaudi. “Si no t’ho passes bé, la resta no importa”. I la resta són moltes coses, que l’autor català condensa a les conclusions del seu llibre “L’escoltisme mundial”, que ahir (per dia 20 d'Abril) es va presentar a l’Ajuntament de Maó.

Vallory va remarcar, emparat en la història, el caràcter global del moviment malgrat que “a cada lloc l’escoltisme es viu com una cosa pròpia”. El seu caràcter intuïtiu, la relació amb el gaudi, i altres aspectes, són grans aventatges i al mateix temps inconvenients que modelen l’escoltisme i que el relacionen amb la resta de la societat. Article de Pep Mir, publicat Menorca dia 21 d’Abril.

al

Diari

L’acte va ser organitzat per l’Agrupament Escolta Tramuntana, dins la Diada de Sant Jordi i de forma especial per complir­se vint anys de la reinstauració del moviment a Maó. Van exercir de presentadors Josep Castells, escolta i amic de l’autor, i Guillem Ferrer, també escolta i periodista. Castells va dir que Vallory ha fet una lectura racional i intel·lectual de l’escoltisme, “és un llibre important, el primer llibre que s’escriu sobre escoltisme global”.

04


SANT JORDI 2012 Un any més, el curs escolta arriba al seu final i aquest curs, per l’Agrupament Escolta Tramuntana, ha estat especial, ja que hem celebrat els 20 anys consecutius d’escoltisme a

Castells i Guillem Ferrer. Després de la xerrada i del debat que es va crear, un grupet de caps i alguns membres de l’equip Diocesà vam anar a sopar. Entre hamburgueses i alguna cervesa, encara vam tenir temps de xerrar i xerrar sobre els dubtes i les diferents perspectives que teníem sobre l’escoltisme. La data que estava marcada en vermell al calendari finalment va arribar. I sense saber com, ens vam trobar amb més de dos­cents escoltes rodant per Maó.

L’alcaldessa de Maó i el president d’Escoltes de Menorca ens van donar la benvinguda a la plaça Constitució, per donar el tret de sortida de la gimcana.

la ciutat de Maó. Per aquest motiu, nosaltres ens hem encarregat de preparar els actes del Sant Jordi d’aquest 2012. Ens vam posar a la feina cap allà a finals de gener, encara que sembli mentida... El que més complicacions ens va dur va ser trobar el lloc d’acampada, però per sort, hi havia moltes coses que s’havien pogut avançar.

Com sabeu, el lema triat era “Sant Jordi és una festa”, així que vam començar l’any festiu a l’alçada de Tots Sants. Durant la gimcana es van recollir fragments de’n Tanoca de’s Migjorn i es van fer bunyols. El temps també es va posar en situació, i mentre ens reuníem a l’Esplanada (per iniciar la ruta), el cel s’anava posant negre. Vam arribar a Llucmassanes sense banyar­nos, vam recollir les tendes i les motxilles i ens vam posar per feina. La primera data de la celebració va ser el divendres 20 d’abril. Ens vam reunir a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Maó, per presentar el llibre “L’escoltisme mundial”, d’Eduard Vallory.

Va ser una xerrada ben interessant, que va comptar amb la col•laboració de Josep

05

Com que arribàvem a l’hivern, per celebrar cap d’any, se'ns va posar a ploure... el sopar es va deslluir, perquè vam sopar en ‘petit comité’, cadascú dins la seva tenda. També per la pluja, els plans per la vetllada es van haver d’estrènyer: en comptes de fer­la a la plaça, ens vam col•locar dins l’església,


SANT JORDI 2012 t di ha estat mol Aquest Sant Jor de ia or per la maj especial perqué vam coneixer un gent, inclòs jo, Les activitats petit poble nou. riades i van ser molt va Però per jo el entretingudes. ts les noves amista millor ha estat . di aquest Sant Jor que he fet a n'

redes Simón Bosch Pa nt Bartomeu Rànger-A. E. Sa

-AE.St. Climent Ariadna Carreras R/G i aó va ser molt divertida M s din r pe na ca gin La aven van ser els bunyols, est el que més va agradar e i ur plo a va ser que va molt bons! La llàstim fer la ar dins les tendes i vàrem tenir que sop riure A la vetllada vàrem vetllada dins l’església. lls va ba els vàrem preparar molt. El dematí quan ser va a es divertides, la miss ser una de les coses m el , ar la música la va anim entretinguda per que va i el detall del pastisset dinar va estar molt bo l. nia ge i rd un Sant Jo agradar molt. Va ser

Sant Jo van pa rdi va ser una divertit ssar 2 dies gran festa i s que ser i agradable curts però s a Vam fe n inoblidable , a més de s r molts d molts d'am . e ics i t Va ser jocs. ambé una bo na expe riència! !! Janette del Car m Daina‐A en Jackson .E. St. B

reconvertida per la ocasió. Després de les campanades, els agrupaments van anar representant la seva part del resum anual. Cadascú havia preparat un tema i entre tots, vam repassar l’any a nivell esportiu, cultural, escolta i també publicitari. Després del bona nit, vam tornar cap a les tendes, una mica passats per aigua, tot s’ha de dir...

Per sort, el diumenge es va aixecar millor del que havia estat la nit del dissabte, si més no, pel que fa referència al temps. Un bon sol ens va deixondir, i amb ses cares netes, vam fer el bon dia per branques i vam partir cap a la plaça a berenar. Es panet en sobrassada ens posa en situació (ja som a Sant Antoni) i plens d’energia, fem festa tots junts a l’Eucaristia. Va ser una celebració multitudinària pel que estan

artome

u

06


SANT JORDI 2012

acostumats a Llucmassanes, en un ambient de fraternitat amb la gent del poble. Tocaven les onze i ens vam separar per branques per a l’activitat del matí, mentre els pares i els antics baixaven cap a Maó per a la seva activitat.

Cada branca va preparar una disfressa i una coreografia adaptada al seu nivell, perquè havia arribat carnaval!! Va ser un espectacle, que va comptar amb la col•laboració dels Geganters de Llucmassanes.

07

A les15h. des capvespre de dia 28 de abril, amb totes ses coses preparades per partir cap a Sant Jordi. De Vimpi un bus fins a Maó. En ser allà ens vam reunir amb altres agrupaments, ens ajuntarem per grups i es va fer una gimcama mesclant totes ses unitats. En acabar la gimcama anarem cap a Llumaçanes a peu des de Maó i en arribar vàrem montar ses tendes per després anar cap el punt de trobada. Despres es posà a ploure i tinguerem que sopar dins ses tendes. Una vegada sopats ens posarem a fer sa vetllada dins s‛església de Llumaçanes, per culpa del temps. A les 00:00h tothom dins ses tendes per descansar i cercar el següent dia. Dia 29 en aixecar-nos varem berenar, despr és celebrarrem sa missa i seguidament ens posarem a fer s‛activitat des matí que consistía amb el carnaval. Ja que aquest Sant Jordi es titulava “SANT JORDI UNA FESTA”. Es matí varem celebrar “Sant Antoni”, sa missa “Pasqua” i s‛activitat des matí “Carnaval”. Finalment cap es migdia dinarem, desmontarrem tende s i novament cap es bus i cap a Ferreries. Pioners i Caravel∙les A.E. St. Bartomeu


SANT JORDI 2012

Vam anar a desmuntar la zona d’acampada abans de dinar, que ens havien preparat alguns dels pares de l’agrupament. Després d’un bon panxó, encara que alguns van fer una mica de dieta, arribava el moment de donar el punt i final. Un petit jaleo tancava el cicle de festes i donava peu al lliurament de records i al comiat.

Recollits els records dels agrupaments i dels fiets, motxilles a coll i fins l’any que ve!!! M a r ia Sa nc h ez Loy El m é s a r te R d ive r t /G it va s maó, er la g i la v i e nc a na tl l a d a te m p s que v a ta m b é n o va m fe r va e s t aco mp fe r - l a per a r bé a nya r, d in s l ' , p e rò a i x í qu esglès x ul e s . el e i a . Les a va m t T a m bé e n ir q c t ua c i va n e s fe r e u o e n s va n ta l m a tí ser mo s e g üe n r m o l t b é e te m p s lt l s ba l l t, p e r per pr s que ò no e p a ra r L a m is va m va m t -l o s . s a va e n ir m a s e s ta r g r up d sa b a s ta n e m ús t bé , p ic a , i va h a v e r v a què er co m fe po sar un a e s r - l a m é s a m h i h a v i a un m ús i c a p è c ie e na . D de "s a e s p ré s i to th s e us m ba " amics.E o m va on es p o de r l men e xp e r va ja r va ba l l a r iè n c ia amb e e s ta r de c o a g r up a l b s n a e ixe r m e n ts s a e s c ta n t b é . L a va s e Jo r d i r o molt d l te s d molt i v e r ti t xula.V 'a l tr e ! s a ser un S a nt

08


ELS NOSTRES AGRUPAMENTS RUTA D'INTERCANVI PEL CAMÍ DE CAVALLS

El passat dia 15 d'abril, els R/G i P/C de Tramuntana i Sant Climent ens vam reunir per fer junts un tram del Camí de Cavalls. Ens vam trobar a Calas Coves i vam arribar a la platja des Canutells on vam dinar i vam fer diversos jocs.

Entre viatges i malalties, vam esser pocs, però igualment ens ho vam passar genial! ACCIÓ LLOPS I DAINES ST. ANTONI Mª CLARET Els Llops i Daines aquest curs van triar per consens l’acció de fer paper maixé i una petita representació teatral. Van tenir la idea d’aprofitar el que fessin de paper maixé per l’actuació teatral. Després de planificar com ho farien, van inventar­se una història entre tots, van pensar que podien fer de paper maixé (peixos, el sol, el garfi i el parxe del pirata) i van començar a crear­ho per petits grups. A la vegada van decidir quins personatges hi havia i qui els representaria i començar a assajar un poquet. Cada setmana teníem coses a fer, i ho compaginàvem amb el joc i la diversió tant necessaris per un llop i una daina. Feien petits grups de treball que anaven rodant: uns paper maixé, uns fer l’esbós del decorat, uns els murals de fotos, uns anar a comprar el que necessitàvem de material amb una cap, uns

09

altres fer les convocatòries del Gran Boom pels pares… I així dissabte rera dissabte. Però entre jugar una estona i fer acció, les dues hores del dissabte ens quedaven curtes i a darrera hora hem hagut de quedar algun dia entre setmana per completar­ho.

Què ens ha demostrat aquest grup de Llops i Daines? ­Què estan motivats per tot i fan les coses amb alegria. ­Que saben treballar en equip, escoltant, cooperant i respectant els altres. ­Què amb el seu compromís i implicació són capaços de qualsevol cosa. ­I que duen a la practica el seu lema: TANT COM PUC!!


ELS NOSTRES AGRUPAMENTS LLOPS I DAINES

Aquest any els Llops i Daines del nostre agrupament van fer una pluja de idees per decidir quina acció farien. Van arribar a la conclusió de fer un tòtem en miniatura, perquè cadascú en tingues un a casa seva. L'han realitzat a traves d'unes tres setmanes mes o manco, varen començar per pensar com el farien, quin material necessitaran per realitzar­lo. El primer de tot van pensar com seria el seu propi tòtem, van començar per dibuixar­lo per tenir una idea del seu projecte.

UNITAT DE P/C

Aquest trimestre els nostres pioners, tot i que en total son 4, han fet cau separat. Això els ha donat la possibilitat de poder adequar el seu cau al seu gust i tot i lo que ha costat, s'han posat per feina! Han rascat sa paret, han tapat les pelades i forats, l'han emblancada, han fet s'esbós del que volen pintar a una de les parets...Cadascú ha tret el millor de si mateix per fer­se un poc més seu el cau però aquesta

Al següent dia varen començar per fer­li braços, nas, ulls amb cartó, en tenir­lo ben preparat per ferrar­lo de paper de vàter van començar amb la cola a forrar tot el tòtem. En tenir­lo ben empaperat el vam tenir que deixar eixugar. Per últim el que hem fet a estat pintar­ lo per deixar­lo ben apunt per emportar­nos­lo a casa. Això ha estat la nostra acció aquest any.

Jessica Ramon Lucena Cap de Llops i Daines ­ AE Tramuntana (Maó)

UNITAT DE R/G

Els R/G de Tramuntana aquest trimestre van escollir fer un curset de rebosteria per poder convidar a berenar els pares en acabar. La veritat es que ha estat molt entretingut i han fet des de profiterols fins tarta gelada de 3 sabors passant per tiramisú, braç de gitano, muffins, etc. El fet és que el cap de setmana de dia 12 va arribar l'hora de la veritat: van convidar els pares! Per l’ocasió, apart de menjar els pares van poder disfrutar de les actuacions de flauta d'uns quants al·lots i fins i tot d'una actuació de magia. Va ser tot un èxit tot i que vam tenir un petit problema de lectura amb ses mesures amb un dels postres i no el vam poder treure...però tots ens van quedar amb molt bon gust de boca! Lourdes Villalonga Cap de Ràngers i Guies ­ AE Tramuntana (Maó)

feina s'ha vist interrompuda per el Sant Jordi i per la culminació de l'aventura dels R/G on els pioners van voler ajudar veient l'embolic i nervis que hi havia així que la seva empresa queda pendent d'acabar i no podrà ser aquest any, a falta d'un dia per acabar el nostre curs, que vegem el seu cau acabat, però com que "els/les escoltes no deixem res a mitges" al setembre ens retrobarem amb el que vam començar!!! Bon estiu a tots!!!! Lourdes Villalonga Cap de Ràngers i Guies ­ AE Tramuntana (Maó) www.facebook.com/escoltesdemenorca

@EscoltesMenorca www.escoltesmenorca.org

10


VIDA ASSOCIATIVA MODUL FORMATIU: ELS VALORS AL CAU

Aquest cap de setmana a Son Putxet s’ha

duit a terme el Mòdul II “Els valors al cau” el qual ha estat preparat i organitzat per els consiliaris i l’equip de formació d'Escoltes de Menorca. Un curs en el qual hi han participat 10 caps escoltes de Minyons i 2 de Menorca, i on han pogut treballar els valor i aprofundir en la seva escala de valors i les coincidències i similituds amb els valors escoltes, i que s’han

esperaven els nostres formadors i companys de monogràfic. Ens van convidar a la taula de branques (Brancaco) de l’illa on vam poder participar compartint les nostres vivències i experiències com a caps i Quel•les.

Despres d’haver dormit a Son Putxet ens aventuravem a començar un raid de diferents rutes pel Camí de cavalls. Durant la caminata vam poder reflexionar sobre els diversos valors que treballem amb els infants i que considerem necessaris per tal de construir un món millor. Durant el vespre vam reflexionar i posar en comú les diferentes rutes i vam seguir treballant els valors mitjançant diverses dinàmiques preparades per a nosaltres mateixos. Diumenge al matí entre els jocs de confiança, hem parlat dels valors que creiem que estan implícits a la societat en que vivim, concretament relacionats amb la religió.

de tenir presents en el dia a dia dels nostres caus per tal de potenciar­los i/o despertar­ los en els nostres infants i joves. Des de l’equip organitzador, estem molts contents de com ha sortit el curs, de com ha anat i de ses aportacions i intervencions dels participants, que han fet del mòdul un lloc on extreure molt de suc per fer­lo vesar en els caus. DE CATALUNYA A MENORCA

(18 – 20 maig 2012) Aquest any 10 formigaires (formació minyons i guies d’aprofundiment) de Catalunya procedents de diversos agrupaments, entre ells: Granollers, Tiana, Mataró i Sant Llorenç Savall, van decidir realitzar el monogràfic: Valors al Cau que es feia a Menorca. El 18 de maig a les 6:00 de la matinada van agafar l’avió per a començar l’aventura. Dins l’avió tots ens preguntàvem que ens esperava més enllà de la costa catalana. Un cop vam trepitjar l’illa vem decidir gaudir dels paisatges que Menorca ens oferia. Arribat al vespre ens

11

Volem agrair la hospitalitat amb la que ens han acollit i volem animar a la gent a participar en aquest tipus d’experiència.

Que casa meva és casa vostra si es que hi ha cases d’algú.

Els/les participants han estat: Elisenda de l’AEiG Set (Sant Lloreçs Savall). Maria, Sandra, Núria, Martí, Alba, Pau i Eudald de l’AEiG Sant Esteve de Granollers. Clara de l’AEiG Arrels (Mataró). Marina de l’AEiG Roger de Flor (Tiana). Maria i Dani de l’AE Sant Climent (Menorca) .


VIDA ASSOCIATIVA

DESPEDIDA DEL CURS FORMATIU I l’Escola de Formació, què ens diu? Moltes coses han passat aquest any, algunes de

eines, recursos, ... per, al cap i a la fi, poder reforçar la confiança de cadascú de vosaltres en la tasca que duis a terme.

Un exemple clar d’això, i que dos caps de Menorca van poder comprovar, va ser el MÒDUL II ELS VALORS EN EL CAU. Aquest mòdul va comptar amb la inestimable participació de 10 caps escoltes d’agrupaments de Catalunya i 2 caps de St. Climent. I us podem assegurar, que la riquesa sorgida amb l’intercanvi d’impressions, coneixements, diferents realitats, etc. va ser d’un valor incalculable.

bones i unes altres de no tan bones, però el que sí és segur és que la nostra sensació és de la feina ben feta, aconseguida des de l’esforç i la humilitat.

És per tot això, que a banda d'acomiadar­nos per aquest curs, us volem animar a tots i totes les caps que formeu part d’Escoltes de Menorca, a que participeu en pròximes formacions, ja sigui a la nostra escola, com en altres escoles de formació escolta que hi ha arreu d’Espanya i que estan a dins M.S.C. com nosaltres, perquè heu de pensar que a més de créixer com a bons

S’ha fet la FO.CA. INICIAL amb una més que bona participació dels nostres caps escoltes, i el nostre moviment també ha comptat amb 6 caps dels diferents agrupaments que poden arribar a tenir el títol de monitor mitjançant els dos cursos de FO.CA. OBERTA que hem dut a terme. Segurament pensareu que no és un nombre de caps massa significatiu, però nosaltres estem esperançats en que aquestes llavors que hem sembrat, ens donin bons fruits d’ara endavant. Totes les persones que han participat en aquests cursos, tan escoltes com la gent que prové d’altres realitats (27 persones més), han manifestat la bona qualitat i destacat tot l’aspecte vivencial i de convivència que ofereix la nostra escola. El que pretenem sobretot és no perdre el nostre segell, la nostra identitat...

Potser les suspensions de l’oferta formativa MÒDUL de COMUNICACIÓ i el MONOGRÀFIC D’EXECUCIÓ DE PROJECTES A LES UNITATS, han estat els punts més negatius, però enfora de desanimar­nos, ens ha empès a qüestionar­nos coses i a demanar­nos com podem motivar i conscienciar, a tots els nostres apreciats caps, a pensar en la importància de formar­nos constantment, de reciclar­nos, d’adquirir noves

monitors, estareu ajudant a que altres caps també s’enriqueixin de la vostra experiència i personalitat.

Tots sou caps únics, vàlids i d’inestimable valor, conserveu la il•lusió pel que esteu fent, que encara que algunes vegades no us ho sembli, és un treball silenciós i lent, però molt important per la societat de demà; “Fa més soroll un arbre que cau que un bosc que creix”.

12


VIDA ASSOCIATIVA TROBADA DE CAPS. BORUMBALLA - Treu-li punta a l'Escoltisme

Els dies 5,6,7 i 8 d'abril, es va celebrar Borumballa, una trobada de caps que es fa cada quatre anys organitzat pel Projecte 4 Vents. Hi participaren caps de Catalunya (minyons), Valencia, Illes Balears, i la nova incorporació de l'Alguer (Sardenya). Aquest any la trobada s’ha fet a València a un poblet anomenat Beneixever.

Els menorquins vam arribar un dia abans i ens vam allotjar a una massia que s’anomenava Can Cadena, allà vam passar el vespre. Vam esperar que arribessin els de l’Alguer, des de el primer vespre ja vam començar a enriquir­nos de la seva cultura. Al mati següent vam agafar l’autobús, juntament amb els de l’Alguer i alguns de minyons.

Desprès de més de 7 hores de viatge per fi vam arribar al poble de Beneixever. El campament estava situat a dalt de la muntanya a prop del petit poblet. Quant vam arribar ens van fer escriure a una borumballa el que volia dir per nosaltres "treure­li punt a l’escoltisme", també ens van donar una borumballa amb el nostre nom i a cada persona la tenia de un color acompanyada de un llapis del mateix color. Desprès vam muntar les tendes i vam fer dinàmiques de coneixement i ens van dir per a que servien les borumballes, eren els grups per dormir. Tot seguit vam fer el sopar de pobles i vam conèixer menjars típics de cada comunitat. I per finalitzar vam fer danses.

Al dia següent teníem una sortida preparada però el temps no ens va acompanyar gaire, ja que va ploure i fins hi tot va fer un poc de pedra i sobretot molt de fred!! Així que vam fer activitats reflexives dins del menjador. Més tard per fi va sortir el sol, així que vam anar a fer una petita ruta i ens vam aturar a dinar de cocs, a l’Ermita de Beneixever. A la vetllada vam fer jocs variats que havíem preparat cada grup. Dissabte matí vam fer les ponències que havíem triat anteriorment. Els temes eren, pau i justícia, 15­M, salvem el Cabanyal, i desenvolupament sostenible del medi ambient. Pel capvespre vam fer una fira bulevard que va servir per fer els regals de l'amic invisible. A la vetllada, va actuar un grup de València amb el qual ens van fer participar a danses populars. I també fer la entrega dels regals de l'amic invisible.

A l’últim dia vam desmuntar les tendes d’acampada i tot seguit varem fer un lip dub, primer el vam fer per associacions després per equips i finalment tots junts, amb la cançó Aspencat: l’herència. Un cop acabat el lip dub vam fer la revisió i per acabar el comiat amb alguna llàgrimes als ulls. Però els dies següents el Facebook anava fora fulla amb les sol·licituds d’amistat.

La nostre experiència, com a participants, va ser positiva. La gran part dels participants menorquins no tenim suficient experiència, però també ens ha servit per enriquir­nos amb el coneixements dels altres caps que tenen mes experiència. I sense oblidar­nos que ha estat una experiència inoblidable.

13

Lídia, Amanda, Joan.


LA NOSTRA FE

Somni d’una nit d’estiu

He somniat que un matí tots ens alçaríem amb moltes ganes d’ajudar­nos, de treballar junts... d’estimar­nos. He somniat que tindria cada dia més amics, que faria les coses més ben fetes i que també estimaria altra gent. He somniat que un dia colliria moltes flors i les plantaria a casa meva. He somniat que creix una nova generació amb més pau.

He somniat que un dia viurem units i somriurem feliços, plens de vida i amor.

He somniat que un dia d’un cel molt blau, el sol lluirà per a tots els nens i nenes que volen jugar, i en arribar la nit, plens de llum i joia per les estrelles del cel, ens reunirem petits i grans al voltant de la mateixa taula. He somniat que un dia arreu els jocs i les rialles dels infants es fondran amb el treball i els neguits dels grans. He somniat que tots els homes tenien les mateixes possibilitats i a ningú no li faltava treball.

He somniat que tots érem feliços i ningú no era pobre, perquè tots ens estimàvem i ajudàvem.

He somniat que ningú volia ser ric, perquè qui té de tot no se sent feliç, qui ho sap tot no pot aprendre res més en tota la seva vida. He somniat que tot el món s’estimava i ningú no s’odiava.

He somniat que els homes cada dia s’entenien una mica més; i que ja no hi havia guerres, ni racisme, ni tristesa. He somniat que ja no es contaminaven els pobles, les ciutats i els rius.

He somniat que arribava a casa i els meus pares em rebien amb abraçades i petons i que tots els nens tenien uns pares com els meus i que en cap lloc del món hi havien nens tristos. Inspirat en el text de Martin Luther King

.

Uns infants i monitors de Colònies d’Estiu, inspirats en el conegut text de Luther King, varen fer córrer la imaginació i els sortí això.

14


ANIVERSARIS J u lio l

1­ Aina Llopis(AET); Miquel Miñarro(AET)

4­ Ferran Bosch(AESAMC) 5­ Jose Camps(AESC) 7­ Adrian Felipe(AESC) 8­ Anna Vidal(AESB) 9­ Abril Marquès(AEFP); Raul Sierra(AET) 10­ Lluc i Pau Cardona(AESB) 11­ Joan Torres(AESB) 12­ Ferran Gomila(AESAMC) 14­ Judit Hidalgo(AESAMC); Andrea Llopis(AEARIP) 16­ Ariadna Miñarro(AET) 17­ Ali Seguí(AET); Vladis Febrer(AEARIP) 18­ Eduard López(President); Carlos López(Coord. Formació); Sonia Dörrie(AEFP) 22­ Hugo Allès(AESB) 23­ Joan Barea(AEFP); Anna Allès(AESAMC) 24­ Joan Goñalons(AESB); Marta Vidal(AESB) 26­ Mireia Juaneda(AEFP); Verónica Pieres(AESB) 28­ Neus Saldaña(AEFP) 29­ Maria Caldes(AESB) 30­ Joana Cladera(AESAMC); Pere Arguimbau(AESB) 31­ Gemma Santaeugenia(AET)

8' 95€

4Gb

PENDRIVE Escoltes de Menorca Si en vols, posa't en contacte amb l'oficina. 971 368 863

15

A g o st 1­ Karen Riera(AEARIP) 2­ Sergi i Toni Melià(AESB) 3­ Roger Anglada(AEFP) 4­ Nicole Pons(AEFP) 5­ Fonsu Piqué(AESAMC); Joan Marquet(AESAMC) 6­ Patrícia Caules(AESAMC) 7­ Carles Bonet(AESAMC); Clara Català(AESAMC) 8­ Jeroni Comellas(AET) 9­ Pau Torrent(AESB) 14­ Maite Pons(AESB); Joan Esbert(AESB) 16­ Raquel Pons(AESC); Ariadna García(AESB) 18­ Macià Sansaloni(AESB); Eulàlia Coll(AESB) 19­ Joel Jaume i Angus John Pelegrin(AEARIP); Rith Pons(AEFP) 23­ David Florit(AESAMC) 24­ Toni Moll(AESB); Jordi Guardia(AET) 27­ Francina Camps(AEFP); Toni Caballo(AESB) 29­ Vanesa Robert(AEARIP); Roser Llorens(AEFP) 30­ Nuria Sanz(AEARIP) 31­ Biel Barber(AESB)

Se t e m b r e 1­ Lourdes Villalonga(AET); Sergi González(AET) 2­ Maria Moll(AESAMC) 3­ Glòria Mercadal(AET) 4­ Pau Capó(AEFP); Desirée Pons(AEFP) 5­ Bosco Martí(Consiliari EM); Aixa Riera(AEARIP); Joan Bosco Barber(AESB); Martí Enrich(AESB) 6­ Jordi Muñoz(AET); Assumpta Barber(AESB) 9­ Marina Camarero(AEFP) 10­ Paula Olives(AET) 12­ Francesc Servera(AESAMC) 13­ Sílvia Moll(4vents); Carol Victory(AEARIP); Pere Llorens(AESAMC) 16­ Tònia Florit(AEFP) 17­ Núria Pons(AESAMC); Tara Seifert(AEFP) 19­ Ismael Menorca(AESB); Toni Torres(AESB) 20­ Marina Arroyo(AEFP); Gerard Fernández(AESAMC) 21­ Andrea Marí(AEARIP); Maria Devesa(AESAMC); Aleix Martínez(AET) 23­ Llorenç Sales(Consiliari AET); David Coll(AESB); Joan Piris(AESB); Àngel Pons(AESB) 24­ Josep Janer(AESB) 26­ Toni Fullana(Dir. Escola); Sergi Pons(AEFP); Maria Cladera(AESAMC) 28­ Bruno Rafael Tavares(AERIP)


HORA DELS ADEUS

Arriba l'estiu i no ens tornarem a trobar fins a l'octubre. Així que vos deixam "deures" perquè aneu pensant. En primer lloc una sopa de lletres dedicada al Sant Jordi. També us hem preparat un "laberint", que com a bons escoltes el fareu en un "no res". Finalment una estona pels nombres amb un Sudoku. Bones vacances!!!

Les sol·lucions als tres jocs, en el proper nombre de S'Aguait.

S'aguait n66  

Revista Aguait. Escotles Menorca Juny 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you