RevistaEscolar

Page 1

EL PI GROS

A.B.

Revista Escolar

1r-A

Escola Sant Cristòfor BEGUES, JUNY 2010 - Nº 41


A.V. P4-A

O. P3-A

A.G. 1r-B

A.D 2n-A

P5-A

B. P5-B

K.T. 2n-B

B. P4-B

O. P3-B


EDITORIAL

HOLA AMICS: Ara ens toca a nosaltres, els de sisè, fer l’acomiadament. Han estat molts anys d´ escola, i encara que de vegades no ens agradi venir, sempre ens emportarem molts bons records al nostre cor. Han estat moltes baralles, moltes festes, molts amics, molts càstigs els que ens han fet créixer poc a poc. Primer, segon, tercer, quart, cinquè, sisè…cada curs amb una aventura diferent. També han estat els professors els que ens han fet tocar de peus a terra i fer-nos saber que a la vida hi ha deures, exàmens, treballs, redaccions, càstigs… Per això, creiem que moltes etapes noves no ens faran oblidar la nostra primera escola. Gràcies per tot, Sant Cristòfor LES CLASSES DE SISÈ ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3

2-3

Activitats de P4

4-5

Activitats de P5

6-7 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs

8-11

Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs

12-13

Activitats de 4t curs

14-15

Activitats de 5è curs

16-19

Activitats de 6è curs

20-23

AULA D’ACOLLIDA

24-26

RECEPTA I ENTRETENIMENTS

27-28

EQUIP DIRECTIU

29

JOCS FLORALS

30

AMPA

31-32


Revista Escolar EL PI GROS

P3-A: La classe dels pingüins LA CLASSE DE P3A ESTÀ TREBALLANT EL PROJECTE DELS PINGÜINS I HEM ELABORAT UN PINTXO DE PINGÜÍ PER MENJAR!! INGREDIENTS: OLIVES NEGRES, PASTANAGA I ESCURADENTS.

TASTEM

PASTANAGUES

I

OLIVES

NEGRES! QUÈ BONES!!

COMENCEM A

FER EL PINTXO DE

PINGÜÍ! CADA INFANT AGAFA UN ESCURADENT

PER

PUNXAR

LA

PASTANAGA! AGAFA UNA OLIVA I FEM EL COS DEL PINGÜÍ!

AMB UN TROSSET DE PASTANAGA FEM EL BEC DEL PINGÜÍ I EL FIQUEM A DINTRE DE L’OLIVA PERQUÈ SIGUI EL CAP!! EL PUNXEM I JA TENIM FET EL PINTXO DE PINGÜÍ!

MIREU

QUINS

PINTXOS

DE

PINGÜINS MÉS BONS PER MENJAR!!

2


Revista Escolar EL PI GROS

P3-B: Construïm uns aquaris DURANT AQUEST TRIMESTRE ELS NENS I NENES DE LA CLASSE

DELS DOFINS

ESTEM TREBALLANT EL PROJECTE DE LA NOSTRA

MASCOTA: EL DOFÍ SERAFÍ!!! MOLTES COSES ESTEM APRENENT I

MOLT BÉ

ENS HO ESTEM PASSANT! VOLEU APRENDRE A FER UN AQUARI? DONCS ESTIGUEU MOLT ATENTS QUE AQUÍ HO TENIU... AGAFEM UNA AMPOLLA PETITA

DE PLÀSTIC I

L’OMPLIM D’AIGUA. AFEGIM PURPURINA DE COLOR BLAU I PUNTA DE PLASTIDECOR TAMBÉ BLAU. EN UN PLÀSTIC DIBUIXEM UN DOFÍ.... QUE RETALLAREM I FICAREM DINS DE L’AMPOLLA.

TAPEM L’AMPOLLA..LA SACSEGEM..I ELS DOFINS NEDEN!!! QUE BONIC!!

I

L’AQUARI

JA

ESTÀ

ACABAT!!...

ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT!!!

3


Revista Escolar EL PI GROS

P4: Hem anat caminant pels voltants de Begues (Font Sangonera)

JUGANT AL PICA-PARET

ARRENCANT CEBES

4


Revista Escolar EL PI GROS DIBUIXANT I PINTANT

JUGANT A LA FONT SANGONERA

JUGANT ABANS D’AGAFAR L’AUTOBÚS

5


Revista Escolar EL PI GROS

P5-Els nens i las nenas de p5 em

anat

de

culonias

a

canyelles ALLA ANS VAM CUNVARTI AN MACS I VAM FE UNA PUSIO MAJICA. AM LA NOSTRA AJUDA AL DRUIDA I LA BRUXA VAN

TURNA A

SE AMICS. PER LA NIT VAM SE MOL VALENTS. BM TUBA ALS DIAMANS AMAGATS AN LAS NOSTAS LLANTERNES. ANS U BAM PASA SUPERBE. ALS OSUS I ALS LLOPS (Text original)

6


Revista Escolar EL PI GROS

7


Revista Escolar EL PI GROS

CI-Tallers a cicle inicial Aquest curs

els nens i nenes de cicle inicial ens hem anat trobant per

treballar per tallers en plàstica i durant la Setmana Cultural. Per això ens agrupem de manera diferent, barrejant-nos entre les quatre classes. Així resulten quatre grups que ens diem Albergínies, Espàrrecs, Pebrots i Pastanagues i a més de treballar plegats podem conviure una tarda amb companys diferents als de la resta de la setmana. A cada taller de plàstica hem treballat una tècnica i amb uns materials diferents. Els primers tallers que hem fet són :

Collage: dibuixem un cargol ben gran i l'hi enganxem trossets de papers de colors estripats.

Modelatge: amb plastilina fem titelles de dit.

8


Revista Escolar EL PI GROS

Papiroflèxia: aprenem a plegar paper i fem un bonic vaixell.

Pintura: fem dibuixos amb pintura.

Ens ho hem passat d'allò més bé!

9


Revista Escolar EL PI GROS

CI-Setmana Cultural En els tallers de la Setmana Cultural hem treballat sobre els països del Projecte Comènius. A cada taller hem aprés coses de Suècia, Irlanda del Nord, Bèlgica i Turquia. Amb els treballs que van fer i material que van recopilar vam fer un mural al passadís.

10


Revista Escolar EL PI GROS

11


Revista Escolar EL PI GROS

CM-El cicle mitjà visitem Catalunya en Miniatura i el Bosc Animat Els nens de 3r i 4t hem anat a Catalunya en miniatura. Allà hem vist moltes maquetes de llocs d’interés de tota Catalunya. Hem pogut veure esglesies, l’aeroport, el tibidabo, edificis emblemàtics…i fins i tot el camp de futbol del Barça. També hem estat al Bosc Encantat on hem fet un circuit que estava penjat als arbres. La primera vegada ho hem fet passant normal per practicar totes les proves que hi havia. Després hem passat amb els ulls tapats i després per parelles agafats amb un mocador. Ha estat molt divertit! Només arribar hem esmorzat i hem fet quatre grups. Mentres un grup feia el circuit la resta hem estat veient les maquetes i hem pogut jugar una estoneta amb els companys. Ho hem passat molt bé tot i que alguns ens hem quedat amb ganes de tirar-nos a les tirolines!!!

12


Revista Escolar EL PI GROS

13


Revista Escolar EL PI GROS

CM-Projecte interdisciplinar de 4t Taller de cuina Els nens i les nenes de 4t A i B hem acabat el projecte “EL NOSTRE COS I L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE” preparant un berenar una tarda de final del 2n trimestre. Ens ho hem passat molt bé i a més tot estava molt bo. Primerament ens hem rentat bé les mans i hem anat tots al Menjador de l’escola, allà ens hem barrejat les dues classes i hem fet grups de treball, segons el menjar que havíem de preparar: a) GRUP DE LA FRUITA: hi havia

mandarines,

pomes,

plàtans i pinya. Les hem pelades, ens ha ajudat la mestra una mica

i

després

trossejades.

les

hem

Finalment

hem

posat les fruites alternant-les en un palet de fusta tipus brotxeta. b) GRUP DELS ENTREPANS: hi havia pa de motlle, oli, tomàquet, pernil dolç,

formatge

i

llonganissa.

Hem tallat el pa, hem posat oli i tomàquet,

i

hem

farcit

els

entrepans amb la teca. Al final se’ns ha acabat el tomàquet, i uns quants entrepans els hem untat amb margarina (ens l’han passada els nens i nenes del grup dels pastissos).

14


Revista Escolar EL PI GROS c) GRUP DELS PASTISSOS: hi havia pa de pessic, i la mestra ens els ha obert en tres pisos, margarina, melmelada de gerds i xocolata de nocilla. Hem untat amb la margarina primer i després la melmelada. Per sobre ho hem recobert amb la nocilla, prèviament escalfada.

Quan ho hem tingut tot a punt, ho hem col·locat tot en safates, hem passat al berenar: 1r la fruita, gairebé tothom ha menjat, després, hem atacat els entrepans, alguns els han preferit amb margarina, i per acabar, hem gaudit amb un trosset de pastís. Tot estava deliciós!

Amb la panxa plena i el cap satisfet, per la feina ben feta : “tot per tots” , hem recollit i netejat taules, hem rentat i hem eixugat tots els estris que hem utilitzat. Així vam acabar el nostre Projecte de 4t, hem après moltes coses importants, hem treballat cooperativament i ens ho hem passat bé.

15


Revista Escolar EL PI GROS

5è-Fem un collage amb els logos d’Escola Verda

16


Revista Escolar EL PI GROS

5è-Aprofundim en el coneixement del nostre entorn.

ECOSISTEMA

BEGUETÀ

El dia 11 de maig d’aquest curs 09/10, els alumnes de 5è vam assistir, al menjador de l’escola, a una XERRADA d’en XAVIER PARELLADA

( pare

d’una alumna). Aquesta activitat tenia l’objectiu d’aprofundir en l’estudi del nostre ECOSISTEMA i arrodonir, així, tota la tasca feta per nosaltres, per saber més coses sobre els diferents ecosistemes de la terra. Vam aprendre moltes coses i vam poder veure i tocar mostres de les diferents ROQUES i VEGETALS més característics. La setmana anterior, havíem fet una sortida al camp per recollir vegetals i començar l’elaboració d’un herbari.

17


Revista Escolar EL PI GROS

SABIES QUE… Begues està situat entre els 300 i els 400 m sobre el nivell del mar, a la serralada litoral i forma part del massís del GARRAF. Té clima Mediterrani costaner, amb temperatures suaus, precipitacions irregulars i vent moderat. La GEOLOGIA de BEGUES s’estudia dintre de la del Garraf , formada per tres tipus: GARRAF NEGRE, format per PISSARRES i localitzat de Gavà a Bruguers. GARRAF ROIG, format per MARÉS (arenisca)i localitzat al voltant del Castell de L’ERAMPRUNYÀ, és impermeable. GARRAF BLANC,format per roca CALCÀRIA I localitzat a les zones més altes. Aquesta roca és permeable i per això les aigües són subterrànies. A BEGUES no tenim rius superficials, però sí que el tenim subterrani, travessa la nostra vall I desguassa al mar en un lloc del Garraf que es diu “LA FALCONERA”. Una DOLINA és una formació característica del Garraf,es forma quan un avenc es tapa ,amb el pas de milers d’anys, amb terra .Aquest espai es transforma en terra de conreu. Begues es troba a sobre d’un conjunt de dolines. La VEGETACIÓ del Garraf negre i roig és molt densa, la del Garraf blanc és escassa. Algunes espècies característiques de la nostra zona són: MARGALLÓ

ESTEPA

ESTEPA NEGRA

BLANCA

ROMANÍ

FARIGOLA

CÀRRITX

BRUC D’HIVERN

18

GARRIC

ESPÍGOL


Revista Escolar EL PI GROS La FAUNA s’ha adaptat als grans que ha sofert el nostre municipi, tenim constància de l’existència, fa milers d’anys ,de cavalls salvatges, cérvols, castors, ossos, linx i voltors. Al segle passat encara es podien trobar llops, llebres, àligues… La fauna actual consisteix en: INSECTES

COLOMS

ERIÇONS

ESQUIROLS

RATPENAT

PORC SENGLAR

TEIXÓ

PERDIUS MERLA

CONILLS MUSSOL

ÀLIGA CUABARRADA

TRANSFORMACIÓ MEDIAMBIENTAL. L’extinció d’animals. Carreteres. Contaminació.

Incendis forestals devastadors.

Canalitzacions.

Desforestació.

Creixement demogràfic.

Línies elèctriques.

Pedreres.

Escalfament global del planeta.

GRÀCIES XAVIER, PEL TEU TEMPS I LES TEVES EXPLICACIONS. N’HEM APRÉS MOLT I HA SIGUT,FINS I TOT, DIVERTIT!!!!.

19


Revista Escolar EL PI GROS

Aquest curs el tema de la Setmana Cultural era “El projecte Comènius” que realitzem

a

conjuntament

la

nostra

amb

una

escola

escola

de

Turquia, una de Bèlgica, una de Suècia i una d’Irlanda del nord. De dilluns a dijous vam dedicar un temps per treballar cadascun d’aquest països i d’aquesta

manera

conèixer

la

seva

situació geogràfica, les dades generals de cada país i altres aspectes com la gastronomia o els llocs emblemàtics. Divendres al matí vam fer un esmorzar solidari i tothom que va poder va portar un plat típic d’aquests països. El tast va ser fantàstic! Aquí ens podeu veure en l’elaboració de les activitats de cada país.

20


Revista Escolar EL PI GROS

A la classe havíem llegit el llibre “La mà negra” de Jaume Copons i ens va agradar molt, per això vam decidir que el fòrum d’autor seria d’ell i vam llegir “L’espasa de Galerna” que ve a ser la continuació. Aquest segon llibre ens l’ha regalat l’AMPA.

Ens

ha

agradat

moltíssim la seva visita i en acabar

ens

ha

signat

una

dedicatòria a tots i cada un dels nostres llibres. Les fotos són del moment de la trobada a la biblioteca del poble i signant els llibres.

Després d’estudiar a medi l’electricitat i el magnetisme, vam realitzar una activitat per aprendre a fer de tècnics electrònics i vam muntar un circuit elèctric. Primer vam aprendre com es feia la representació a partir d’esquemes i a utilitzar els símbols del cable conductor, la pila, l’interruptor, el motor i la bombeta. Després es tractava de fer un circuit senzill, subjectant els diversos elements amb una cinta aïllant a la tapa d’una capsa o en una planxa de fusta, però al final vam acabar fent veritables obres d’art. Aquí en teniu alguna mostra.

21


Revista Escolar EL PI GROS

El nostre projecte és un treball interdisciplinari on hem aplicat els aprenentatges escolars relacionats amb l’entorn més proper: Begues. El títol és ” Les plaques dels carrers de Begues” i hem volgut aprofundir en el coneixement de la nostra població, els barris i els noms dels nostres carrers. Vam començar amb una visita a l’Ajuntament per informar-nos de la història de la nostra població, la formació dels barris i conèixer les persones rellevants que donen nom als nostres carrers. També vam investigar sobre el nombre de persones que viu a cada barri i en vam fer una gràfica de barres, vam calcular la densitat de població a partir de la superfície i el nombre actual de gent que hi viu i vam fer un nou disseny de la placa del carrer de l’escola . L’exposició d’aquesta feina és al passadís de Cicle Superior. Les fotos que podeu veure són de l’entrevista al Regidor d’Educació de Begues i les sessions que dedicàvem per l’elaboració del projecte. El treball es va fer en equip i tots en vam aprendre molt.

22


Revista Escolar EL PI GROS

23


Revista Escolar EL PI GROS

Així és com veiem Begues alguns nens i nenes que hem nascut fora de Catalunya BEGUES EL MEU NOU POBLE

H

ola sóc una noia de 12 anys. Quan vaig arribar al col·legi de Begues,pensava que era molt difícil entendre i escriure Català. Ara ja l´entenc i puc llegir fins i tot llibres, doncs en l´escola he après

moltes coses. La meva escola és pública. A Begues hi ha moltes festes,com la Cucafera,Sant Jordi, Festa Major,Carnaval,etc... La meva casa està al costat d´ un supermercat, un bar i un cavall marró que es diu: Àtic. Xiao

H

ola sóc en Sergi i vaig arribar a Begues al 2008.Em vaig instal·lar en una casa i al setembre va començar el col.legi. Allí vaig conèixer els meus amics que em van ensenyar com era Begues.

Vaig conèixer botigues,supermercats,centres d´esport, l´ajuntament i les seves festes, com la Cucafera. Al centre del poble hi ha la Rambla,un lloc amb molta gent i amics per jugar. Hi ha molts barris,jo visc a Begues Parc. També hi ha dues esglésies i dues escoles, la de Sant Lluís i la de Sant Cristòfor, que és la meva. Sergi

24


Revista Escolar EL PI GROS

B

egues és un poble molt bonic. Jo he arribat al juny del 2009.Al tercer dia vaig trobar amics a la Rambla I també vaig anar a jugar amb ells al camp i a la piscina coberta. Després va arribar el cole i

allà he conegut moltes persones i he après un nou idioma, el Català. Va arribar l´ hivern i va començar el fred, però no m´ importava gens, perquè tenia molta il·lusió que caigués neu, doncs mai l´ havia vist i estava molt content.

H

Luis F. FINS A BEGUES

i havia una vegada una nena que es deia Micaela, venia d´ Uruguai a Castelldefels i al cap d´ un any la seva mare va trobar feina en un poble que es deia Begues. La nena, quan va arribar al poble ,no li

agradava, però quan va entrar a l´ escola Sant Cristòfor, ha fet amigues i li va agradar. Va començar a anar a la Rambla, a la biblioteca i al punt amb la seva millor amiga, i un dia va dir als seus pares que estava molt contenta. Micaela

M

´agrada Begues perquè puc anar amb bicicleta a la muntanya. Allí he vist les antenes i també he agafat espàrrecs. Una vegada vaig veure moltes ovelles que eren al costat de la carretera. Al centre

del poble hi ha una església i la Rambla, on posen el mercat cada dilluns. Liang

B

BEGUES ÉS MOLT BONIC egues és un poble molt bonic i tranquil. Quan he vingut aquí m´ ha agradat molt. Ja estic a l´ escola i conec quasi tot el poble .En la Rambla jugo per la tarda i després vaig a fer els deures a casa.. És

molt bo viure aquí. Hi ha moltes muntanyes i corbes. En Begues neva molt i al mes de març vam tenir molta neu. Nicolás

25


Revista Escolar EL PI GROS

B

egues és un poble molt bonic. Encara que sembli un poble petit, és molt gran. Hi ha molta gent, la Rambla, l´ església, l´ escola, etc… Quan la meva mare ens ha dit que vindríem a Espanya, la meva

germana i jo ens vam sorprendre molt. Begues és tan bonic! Encara que hi ha coses que trobo a faltar, m´ agrada molt, és quasi igual que Colòmbia.

B

Nicol egues és un poble molt bonic, i el que més m´ agrada és la Rambla. Vaig conèixer Begues al juny de 2009. He nascut a Portugal, i, per tant sóc portuguesa. He vingut a Catalunya per aprendre a parlar

Català. Tot va començar un dia que jo estava jugant al parc i la meva mare em va dir que s´està molt bé a Begues. I des d´aquell dia,visc aquí.

B

Ana María egues és un poble molt bonic,amb moltes cases i dos col·legis. M´agrada Begues. He conegut molta gent a Begues i també a Gavà. A Barcelona hi ha molta gent estrangera. De tota Catalunya,m´agrada

sobretot Begues. VISCA BEGUES !

H

Ikram ola em dic Geovanna, sóc del cole de Sant Cristòfor i explicaré com és el poble de Begues. Hi ha molta gent passejant a l’Ajuntament i als carrers. Per la nit

celebrem moltes festes,com la Cucafera o els Reis. És un poble molt tranquil perquè els nens puguin jugar.

Geovanna

SOM ELS NENS I LES NENES DE L’AULA D´ACOLLIDA

26


Revista Escolar EL PI GROS

Una recepta de cuina belga GELAT DE VAINILLA AMB SALSA DE XOCOLATA Ingredients: 150 g de xocolata 200 ml. de nata l铆quida 2 porcions de gelat de vainilla Preparaci贸: Poseu a fondre 100g de xocolata i barregeu-la amb la meitat

de

la

Ratlleu

la

resta

xocolata

nata. de

i munteu la

nata. Poseu el gelat en quatre copes, regueu cada porci贸 amb la salsa de xocolata, afegiu la nata muntada i esquitxeu-la amb la xocolata ratllada.

27


Revista Escolar EL PI GROS

Entreteniments Busca els següents objectes. Ànim!

T’atreveixes?

Busca les 7 diferències

28


Revista Escolar EL PI GROS

El divendres dia 21 de maig l’escola Sant Cristòfor i l’Institut de Begues vam portar a terme la primera fira de Matemàtica i Ciència de Begues. Inicialment s’havia previst per dia 14, però la pluja d’aquell dia va fer aconsellable ajornar-la una setmana. L’origen d’aquesta activitat es troba en la fira de jocs matemàtics que se celebra a Gavà des de fa quatre cursos, una iniciativa que forma part de la coordinació entre Primària i Secundària. L’objectiu bàsic de la jornada és acostar els nois i noies de sisè de primària i de primer de secundària al món de la Matemàtica i de la Ciència des de seu vessant més lúdic. A aquest objectiu hi vam afegir la possibilitat de comptar amb la gent gran per tal d’ajudar els centres en l’organització i control de la jornada. Aquesta col·laboració va ser molt efectiva, i vam poder comptar amb força gent provinent de L’Espai de la Gent Gran , de l’Escola d’Adults ... Això va permetre relacionar també aquesta jornada amb el PEB, que té com un dels seus objectius establir relacions intergeneracionals. ’experiència és fruit de l’esforç tant per part de tot l’equip de professionals que han pensat i preparat els diferents jocs com de les persones que hi han col·laborat desinteressadament. Moltes famílies d’alumnes participants van aportar tota mena de coques i pastissos per l’esmorzar de les persones que havien estat a les taules. El balanç de la jornada va ser molt positiu tant per part dels centres com del centenar d’alumnes que hi van participar i de les més de quaranta persones que van col·laborar (AMPA de l’Escola i de l’Institut, Espai de la Gent Gran, Escola d’Adults, Ajuntament....).

Equips directius dels Centres Públics de Primària i Secundària de Begues

29


Revista Escolar EL PI GROS

JOCS FLORALS Enguany vam tenir un lliurament de premis una mica especial per dos motius. El primer lloc perquè els mestres que participaven a la trobada Comènius de Suècia per fi havien pogut tornar (feia una setmana que estaven retinguts degut a les cendres del volcà). En segon lloc l’acte també va incloure el lliurament del premi al guanyador del nou logotip de l’AMPA: Pau Pérez, de 6è. CI :

1r A: SEGON PREMI: “Sant Jordi”, Abril Burón PRIMER PREMI : “La llegenda de Sant Jordi”, Martina Jiménez. 1r B: SEGON PREMI: “El mes d’Abril”, Lucía Brull PRIMER PREMI: “Sant Jordi”, Pol Oriola 2n A: SEGON PREMI: “L’Hora del Pati”, Mariona Jurado PRIMER PREMI: “Sant Jordi”. Carlos Gómez Gómez 2n B: SEGON PREMI: “Sant Jordi”, Natàlia Cantó Rus PRIMER PREMI: “Carta a Sant Jordi”, Martí Manso CM : 3r A: SEGON PREMI: “Poema: Sant Jordi”, Angelina Roldán PRIMER PREMI: “Còmic: Sant Jordi”, Ingrid García 3r B: SEGON PREMI: “La llegenda de Sant Jordi”, Ona Pons PRIMER PREMI: “23 d’Abril, dia de Sant Jordi”, Adrián Calvo 4t A: SEGON PREMI: “Còmic: Sant Jordi”, Juan Manuel Martín PRIMER PREMI: “Poema: Sant Jordi”, Marta Ojea Ponce 4rt B: SEGON PREMI: “Quin disbarat, Jordi Sant”, David Lasierra PRIMER PREMI: “Sant Jordi i la Princesa”, Elisenda Murillo CS : 5è A: SEGON PREMI: “La història de Sant Jordi”, Xènia Cantó PRIMER PREMI: “Sant Jordi valent”, Júlia Fernández 5è B: SEGON PREMI: “Carta”, Alba Vilanova PRIMER PREMI: “Acròstic”, Manuel Elósegui 5è C: SEGON PREMI: “Acròstic Sant Jordi”, Júlia Bellver PRIMER PREMI: “La llegenda de Sant Jordi”, Carmen Pérez 6è A: SEGON PREMI: “23 d’Abril”, Mariana Bejarano PRIMER PREMI: “Sant Jordi”, Ginesta Guasch 6è B: SEGON PREMI: “La Poesia de Sant Jordi”, Alba Rubio PRIMER PREMI: “Sant Jordi”, Xiao Sun

Comissió de Festes

30


Revista Escolar EL PI GROS

Aquest escrit, fet pel pare de dos alumnes de l'escola, convida a reflexionar sobre el nostre comportament amb el planeta i les seves conseqüències. Esperem que el llegiu en família i que aportem tots els nostre granet de sorra per protegir el planeta de les properes generacions.

Quan jo era petit, sentia els contes que m’explicaven els meus dos avis en el silenci que envolta l’admiració, la incredulitat i fins i tot la por de les històries del passat. Quan un és petit, qualsevol persona més gran que els seus pares és

vell, i els meus

avis eren molt

vells.

de les guerres

de Cuba i de

Filipines,

de

viatges en mula

i carro, de fam

i contraban de

sal i de farina,

de la màgia de

Parlaven

l’electricitat de la primera bombeta. Recordo que els seus relats anaven acompanyats de percussió, el tip-tap d’uns dits llargs, durs, fent un martelleig sense parar sobre la taula, com si el ritme ajudés a clarificar el pensament. Aquells dits rígids havien hagut d’inventar, construir i arreglar amb creativitat i enginy manual, eines amb les quals poder compaginar una vida sense excessos: xeringues per inseminar vaques, molles per reanimar el foc, bobines per alimentar el telègraf, vàlvules per arreglar ràdios…

31


Revista Escolar EL PI GROS La ràdio d’un dels meus avis era com les que poden veure’s en alguns museus d’artilugis del passat. El frontal d’una bonica caixa de fusta abrillantada estava poblat, en el seu marge esquerre, per una reixeta de l’altaveu de palla groga atrotinada i, a la seva dreta, per una agulla daurada que apuntava a ciutats amb noms encantats com ara Xicago, Istambul o Dar es Salam. Vine, em deia, aquí està l’ona curta, i fent girar el dial recorríem el món. En una de les seves sessions de ràdioescolta va sentir parlar de l’existència d’óssos polars a Svalbard, alts, forts i de pèl blanc. Devia ser fa més de mig segle. El gel marí de l’oceà Àrtic és el medi natural dels óssos polars. Al gel es llancen al poc de néixer, des del gel cacen i mengen, sobre el gel recorren grans distàncies caminant i flotant, i en el gel realitzen altres activitats vitals pròpies del mamífer. Si desapareix el gel, desapareix l’ós; cosa que està a punt de passar, cosa que estem a punt de provocar. Des que en els darrers 30 anys tenim la possibilitat de veure el pol des d’un satèl·lit, hem observat que l’extensió del gel marí a l’Àrtic ha disminuït a un ritme del quasi 9% per dècada. En altres paraules, des del 1979 hem fos una superfície de gel equivalent a unes 60 vegades la de tot Catalunya, o a dos Catalunyes per any. I la situació és més alarmant recentment, és a dir, el desgel és més intens que dos Catalunyes a l’any durant els darrers anys. Els beguetans, més acostumats al foc que al gel, pateixen amb cada incendi. Avui sabem que l’incendi que desgela l’Àrtic i destrueix l’hàbitat de l’ós polar l’estem causant nosaltres, tu i jo. Avui sabem que sense moltes de les nostres activitats irresponsables, l’Àrtic seguiria refredant-se de forma natural, com ho ha estat fent durant els darrers 2000 anys. Fa temps que la ràdio del meu avi no sintonitza, però quines històries increïbles explicaria si ho tornés a fer Pedro Elosegui, pare de la Naima i del Manuel Col·laborador de l’AMPA

32


L.M. 6è-A

N.V. 2n-A

A.G. 3r-A

A.M. 3r-B

D.L. 4t-B

N.V. 4t-A


C.J. 6è-B