La Pissarra Digital 2013

Page 1

LA PISSArRA DIGITAL 5 CURS 2012-13


Estimada escola, Corren temps durs en tots els àmbits i per a tothom. L’escola també se n’està ressentint: retallades de pressupostos de funcionament, desaparició de convocatòries de diferents ajuts, retallades de plantilla de personal docent i que aquest curs no ens ha afectat massa i ens ha permès continuar i amb les aules d’acollida i els suports a l’alumnat sempre i quan no han estat afectats per la manca de substitucions del professorat malalt. Tot això adobat amb el robatori que vàrem patir les passades vacances de Nadal i que ens ha deixat sense alguns materials: càmeres, portàtil, pissarra digital a P-3, etc,… i que estem esperant sigui parcialment reposat per la companyia d’assegurances.

Tots aquests fets no ens han de portar al desencís, ens han de portar a buscar estratègies com les de publicar la revista en format digital, col·laboracions amb d’altres entitats: MUS-E, Fundació La Caixa (escenari d’acollida), activitats extraescolars de l’AMPA, encants solidaris, venda de roses i rifa a Sant Jordi que ens permetran recollir uns “dinerons” per abaratir les tan desitjades colònies...

Hem d’aconseguir entre tots i totes lluitar per tal de mantenir un ensenyament de qualitat per als nens i nenes de l’escola.

Aquesta revista és un petit recull d’algunes de les activitats que fan els vostres fills i filles a l’escola. Esperem sigui del vostre agradat.

Salutacions, L’Escola Perú

Escola Perú

Curs 2012-2013

2


A tots ens agrada molt la xocolata: la seva olor, el seu color i els seus gustos. Els nens i nenes de P-3 estem realitzant un projecte sobre la xocolata, i amb ell coneixerem l’ofici de pastisser, els diferents tipus de xocolata i, fins i tot, que la podem fer servir per dibuixar! Ens lleparem els dits!!!

Escola PerĂş

Curs 2012-2013

3


Aquest any, els nens i nenes de P-4 volem celebrar la diada de Sant Jordi i li hem fet part de l’armadura. Mireu, tot el procés ! 1.Pintem les capses

2. Punxem

Escola Perú

Curs 2012-2013

4


I aquest és el resultat final:

FELIÇ DIADA DE SANT JORDI!

Escola Perú

Curs 2012-2013

5


Els nens i les nenes de P5 hem estat estudiant les abelles. Primer de tot hem buscat informació sobre aquest insecte en diferents llibres de la biblioteca de l’escola, i hi ha pares i mares que ens han ajudat des de casa.

Hem après que les abelles viuen en el RUSC, que el fan amb fusta i saliva, i dins del rusc hi ha la BRESCA, que és on les abelles fan la mel. Dins el rusc hi ha tres tipus d’abelles' ABELLA REINA

Escola Perú

ABELLOT

ABELLA OBRERA

Curs 2012-2013

6


Les abelles tenen quatre ales

molt

fines

per

volar molt ràpid, dues antenes i sis potes. El cos

de

l’abella

es

divideix en abdomen, tòrax i cap. A

més,

les

abelles

femelles tenen un fibló amb

el

qual

ens

piquen si les molestem o se senten atacades i en perill.

Els APICULTORS són els que s’encarreguen de recollir la mel que fan les abelles i tenen cura dels ruscos. Fan servir un vestit especial perquè les abelles no els piquin. Durant dues setmanes hem anat fent un mural a la classe amb tot el que hem anat aprenent, i així ha quedat!

Escola Perú

Curs 2012-2013

7


Escola PerĂş

Curs 2012-2013

8


TALLERS D’EDUCACIÓ INFANTIL Aquest és el segon any que els nens i nenes

de

parvulari

fem

tallers

els

dimecres a la tarda. Aquest

curs

hem

pogut

fer

collarets,

teatre, treballar els contes , jugar al lògic , experimentar , pintar i moltes coses més divertint-nos i aprenent molt !

KANDINSKY

TITELLES

Escola Perú

Curs 2012-2013

9


LÒGIC

TEATRE

CONTE

Escola Perú

Curs 2012-2013 10


r

Escola PerĂş

Curs 2012-2013 11


Escola PerĂş

Curs 2012-2013 12


Els nens i les nenes de la classe dels dofins hem fet'

UNA MONA DE PASQUA Preparem els ingredients Untem el pa de pessic amb xocolata

La guarnim amb‌.

lacasitos

plomes

Preparats per a tastartastar-la!

Que bona! La repartim i ens la menjarem!

Escola PerĂş

Curs 2012-2013 13


2 meitats i 4quarts.

Quatre vegades tres parts, Ja en tenim dotze!

Bon profit!

2n curs de primària

Escola Perú

D’un quart, tres parts iguals.

Un bocí per a cadascú

Que bona!

22març 2013

Curs 2012-2013 14


3r CURS

Escola Perú

Curs 2012-2013 15


Escola PerĂş

Curs 2012-2013 16


Els alumnes de quart de Primària hem fet un projecte sobre els dinosaures i volem compartir algunes de les coses que hem après.

Fa milions i milions d’anys, uns 250 milions d’anys, van aparèixer els dinosaures en l’era mesozoica. Van dominar la Terra durant 150 milions d’anys, dividits en tres períodes: triàsic, juràssic i cretaci i, es van extingir fa 65 milions d’anys per causa d’un meteorit que va xocar amb la Terra. Tot i que hi ha d’altres teories sobre la seva extinció. • Període Triàsic En els inicis del nostre planeta Terra, tots els continents estaven units i s’anomenava Pangea. El clima era molt càlid i sec. La superfície terrestre era un gran desert. La majoria dels rèptils eren carnívors com el Postosuchus o el Ceolophysis, però també n’hi havia d’herbívors com el Placerias. • Període Juràssic Els continents es van començar a separar i van aparèixer els diferents mars. El clima del planeta es va tornar més humit, però continuava sent molt càlid. Es van formar els prats i els boscos. Aquest període també es coneix amb el nom de “l’era dels Titans” ja que van aparèixer els dinosaures més grans com el Diplodocus, el Brachiosaure, l’Al·losaure o el Ceratosaure. • Període Cretaci En aquest període els continents es van acabar de fragmentar tal i com els coneixem en l’actualitat, tot i que en diferent posició. El clima continuava sent càlid. Van aparèixer les primeres flors com el lliri. La fauna començava a ser més diversificada: hi havia rèptils, peixos, mamífers, aus i insectes com les formigues, les abelles, les papallones... D’aquesta època els dinosaures més coneguts són el Tiranosaure, el Triceratops o l’Anquilosaure. Joan Pablo Flores

COM EREN ELS DINOSAURES: -

Els dinosaures eren rèptils que vivien en terra ferma.

-

La pell era rugosa, coberta d’escates i força gruixuda. No es pot saber de quin color la tenien.

-

Eren vertebrats. Tenien l’esquelet format per una columna vertebral de la qual sortien les extremitats o potes. A un extrem de la columna hi havia el cap. Tenien els ossos grans i forts.

Escola Perú

Curs 2012-2013 17


-

Alguns dinosaures tenien una cua molt llarga que els servia per a fer soroll o per a defensar-se d’altres animals. Hi havia dinosaures que tenien un os molt dur a la punta de la cua com l’Euoplocephalus. La cua tenia forma de maça i podien arribar a estabornir o matar els seus enemics. Altres dinosaures tenien una cua mitjana per a mantenir l’equilibri quan corrien.

-

Tenien quatre potes, però alguns caminaven només amb les dues potes del darrere.

-

Els dinosaures no podien saltar ni volar, però sí nedar, caminar i córrer.

-

Eren ovípars, naixien d’ous com els rèptils i els ocells actuals.

-

Segons l’aliment que menjaven, tenien les dents diferents. Els carnívors tenien les dents llargues i punxegudes per mossegar i tallar grans trossos de carn. Els herbívors podien no tenir dents o tenir-les planes per aixafar i triturar les plantes.

-

Els dinosaures herbívors es passaven el dia menjant. En canvi, els carnívors menjaven de tant en tant. Per caçar, alguns ho feien en grup i s’ajudaven i d’altres caçaven sols com el Tiranosaure Rex.

-

Els dinosaures carnívors tenien unes urpes llargues i esmolades com ganivets que els permetien agafar bé les preses com el Deinonychus.

-

Alguns dinosaures com l’Estegosaure tenien una filera de plaques punxegudes a l’esquena que els hi servien per a defensar-se dels seus enemics o l’ajudaven a tenir el cos calent quan feia fred, o bé fresc quan feia calor.

-

D’altres dinosaures com el Triceratops tenien tres banyes al cap que li servien per a defensar-se dels seus atacants. Les banyes podien arribar a fer una llargada de quasi un metre. Els alumnes de quart

Escola Perú

Curs 2012-2013 18


JOCS FLORALS 2013. CICLE SUPERIOR. 5è. L’escola ha de contribuir a millorar la societat i aquest any per Sant Jordi, fent-se ressò del moment històric que viu la nació catalana i de la seva difícil relació amb el govern espanyol, ha volgut potenciar els valors intrínsecs del nostre poble: força, vitalitat, ganes de viure (mediterraneïtat), creativitat, qualitat, ... i sensibilitzar-los en l’alumnat. Els atributs de la marca Catalunya: rigor, compromís, sensatesa, diàleg, amistat, veritat, ... han estat treballats perquè siguin a partir d’ara els models a seguir, enfront de: la violència, la crispació, la ira, la falsedat, ... Que l’objectiu s’ha aconseguit ens ho demostra el poema següent, d’un alumne de 5è.

CATALUNYA, TERRA DE TALENT

Catalunya voldria ser independent per això sempre et tenim al nostre pensament. Nosaltres som bons en gastronomia, en arquitectura i és clar en art. Ens comprometem com en Pep Guardiola. Els catalans fabriquem bon cava català i en indústria som els millors. Sempre tindrem cultura catalana. La nostra terra és petita, però nosaltres som molt grans.

Ismail el Kouch el Moustakim

Escola Perú

Curs 2012-2013 19


JOCS FLORALS. CICLE SUPERIOR. 6è THE END OF MEN AND THE RISE OF WOMEN Malala Yusufzai, una adolescent de 15 anys pakistanesa, filla d’un mestre de la vall de Swat, volia estudiar medicina i ser metgessa de gran. Va ser tirotejada al mes d’octubre de 2012 pels talibans (grups radicals musulmans) per defensar l’educació de les nenes. Aquest brutal atemptat, així com els incendis a les escoles femenines que s’han donat al llarg de l’any en curs, al Pakistà, han fet que a l’escola per contribuir a millorar la societat, es treballés el paper de la dona en el món actual. Aquests en són uns exemples. The end of men and the rise of women

La Malala és una nena que va ser disparada per voler estudiar. Som al segle XXI i les dones poden treballar, estudiar i votar. Per dos homes amb títol universitari, hi ha tres dones. A la Malala l’han operat mitjanament amb bon resultat. A gairebé tot el món les noies tenen llibertat, però encara hi ha països que no. Els temps han canviat, L’era de les dones ha començat. Cobos de Cerrato (Ot Guitian González)

Escola Perú

Curs 2012-2013 20


The end of men and the rise of women Malala, estàs a l’hospital però quan surtis, la vida canviarà. Vivies tranquil lament, però els talibans et van disparar. Tu ets una bona noia que només volies anar a l’escola, però aquells agressors et van poder localitzar. Ara necessites una reconstrucció cranial, quan surtis estaràs molt inquietant. El món et deu un gran reconeixement, valentia i esforç sempre t’acompanyaran. Brock Lesnar (Kleverson Ayala Hidalgo)

Escola Perú

Curs 2012-2013 21


The end of men and the rise of women

Estic per parlar que la desigualtat ha d’acabar.

Per culpa d’un talibà la Malala està en un hospital.

Ella volia estudiar però uns trets la van fer callar.

Els ulls se m’han omplert de plor perquè la Malala sent dolor.

La noia té 15 anys i un premi nobel pot guanyar.

L’estructura social està canviant i la dona està dominant.

Harlem Shake (Alejandro Lebrón Díaz)

Escola Perú

Curs 2012-2013 22


ENGLISH 3rd level How many eyes can you see?

How many pencil –sharpeners can you see?

Escola Perú

Curs 2012-2013 23


4th level “routines”

Escola Perú

Curs 2012-2013 24


5th level

By Jose

6th level 1- What is your name? My name is Irfan. 2- Where do you live? In Barcelona. 3- How old are you? I am eleven years old. 4- What´s the name of your school? Escola Perú. 5- When is your birthday? 29th October. 6- What is your favourite music? Rock. 7- How many brothers have you got? I have got four brothers. Escola Perú

Curs 2012-2013 25


8-What´s your mother´s name? Shanaz. 9-Who is your favourite football player? Messi. 10- Which one of these animals do you like more, dogs or elephants? Elephants. 11- What´s your favourite food? Rice. 12- Do you like horror films? No, I don´t. 13- What´s your favourite number? Number ten By Anum

Quin?

Què?

What?

Com?

How?

Qui?

Whom/ Who?

De qui?

Which?

WH- QUESTION WORDS

When?

Quan?

Where?

On?

Why?

Per què?

Whose?

By Johan

Escola Perú

Curs 2012-2013 26


LA MALETA VIATGERA El dia 5 de març va arribar a l’escola la maleta viatgera. Tots els nens i nenes l’estaven esperant perquè s’havien assabentat de la seva arribada… Tot seguit vàrem habilitar dues prestatgeries amb un bonic rètol d’una maleta viatgera i un espai per cada cicle per deixar els llibres un cop els haguessin mirat. La primera sessió va servir per mostrar i explicar que aquests llibres no eren com els que veuen sovint a la biblioteca de l’escola. Van llegir el títol de cada llibre, van mirar la portada i van parlar del seu contingut. Després de triar i remenar els llibres més sol·licitats van ser: -Què llegeixen els animals… -¡Es un libro! Llàstima que la maleta no es pugui quedar més temps amb nosaltres

Escola Perú

Curs 2012-2013 27


Aula d’acollida : EL HANGUL

El Hangul, l'alfabet coreà, es diu que és l’única escriptura que va ser dissenyada per un sol home. Cap a l'any 1443 el rei Sejong va completar el projecte de crear un nou alfabet, per tal de substituir l’escriptura basada en caràcters xinesos, que s’havien estat utilitzant a Corea fins aquell temps. No és segur fins a quin punt el rei Sejong va idear l'alfabet ell solament o si va ser ajudat per un equip d'assessors. El rei va decidir que l'escriptura xinesa no era adequada per a l’idioma coreà i era massa complicada d’aprendre per a la gent comuna. El Hangul està format per lletres, conegudes com "Jamo", que representen els sons, com l'alfabet llatí. Els "Jamo" s’agrupen en síl·labes. El Hangul es pot escriure ja sigui vertical o horitzontalment. Se suposa que és tan fàcil d'aprendre que una persona mitjanament intel·ligent el podria aprendre en un matí.

SAPS LES RESPOSTES ? 1. Quin mamífer africà mata més persones que qualsevol altre? 2. Com la TV perjudica la teva salut? 3. Què fan els camaleons i per què? 4. Quines obres fetes per l'home es poden veure des de la Lluna? 5. Què tenen en comú les faldilles escoceses i el whisky? 6. Quin metall és el millor conductor? - Comprova-ho a la següent pàgina.

Escola Perú

Curs 2012-2013 28


1. Quin mamífer africà mata més persones que qualsevol altre? L’hipopòtam. La majoria dels atacs es produeixen perquè embarcacions de rems, a vegades, colpegen el cap d’un hipopòtam accidentalment i aquest decideix bolcar el vaixell, o perquè un hipopòtam surt de l’aigua i trepitja les persones que caminen per la vora d’un riu.

2. Com la televisió perjudica la teva salut ? No per estar massa a prop de l’aparell! Fins els anys 1960 la TV va utilitzar per emetre radiació de baixos nivells, el que feia perillós seure massa a prop de la televisió, però aquest no és el cas a partir de l’esmentat any. El veritable perjudici per la nostra salut és l'obesitat, perquè crea un estil de vida mandrós .

Escola Perú

Curs 2012-2013 29


3. Què fan els camaleons i per què? Tots aprenem a l'escola que els camaleons modifiquen el seu color en forma de camuflatge, per exemple, canvien al gris per poder amagar-se en una roca, però en realitat això és un mite. Els camaleons transformen el seu color de la seva pell no perquè coincideixi amb l’entorn ambiental. Ho fan quan estan espantats o després d'una lluita i, de vegades, canvien de color a causa de les variacions de llum o de temperatura.

4. Quines obres fetes per l'home es poden veure des de la Lluna? No es pot veure la Gran Muralla Xinesa malgrat la seva longitud. De fet no hi ha estructures artificials que es puguin observar des de la Lluna, fins i tot els continents són poc visibles. Es pot veure la Gran Muralla Xinesa des de l'espai (que comença a uns 100 quilòmetres de la superfície terrestre), així com els mars, ferrocarrils, ciutats, i fins i tot alguns edificis, però no des de la lluna.

Escola Perú

Curs 2012-2013 30


5. Què tenen en comú les faldilles escoceses i el whisky? La resposta és que cap d'ells són d'origen escocès! Les faldilles escoceses van ser inventades pels irlandesos i el whisky pels xinesos.

6. Quin metall és el millor conductor? Molta gent pensa que la resposta és el coure, però en realitat aquest és el segon millor conductor. El primer és la plata, però el coure s'utilitza més freqüentment en els equips elèctrics, simplement perquè és molt més barat.

Escola Perú

Curs 2012-2013 31


Aula d’acollida

1r, 2n i 3r de Primària

abril 2013

MIMS riallera

entremaliat

enfadat

Escola Perú

espantada

content

amable

Curs 2012-2013 32


interessant

histèric

Companyia teatral de l’escola C. C. Inicial i C. Mitjà

Escola Perú

Curs 2012-2013 33


ENTRETENIMENTS ENCREUADA HORITZONTALS 1. Embarcació de grans dimensions que s’utilitza per navegar. 2. Vehicle de quatre rodes destinat al transport de persones. 3. Mitjà de transport que circula sobre rails. 4. Vehicle públic de grans dimensions que transporta persones. VERTICALS 1. Vehicle de dues rodes que funciona amb pedals. 2. Vehicle de dues rodes que funciona amb motor. 3. Mitjà de transport aeri. 1 1

2 3

2 3 4

ALUMNAT DE L’AULA PETITA

Escola Perú

Curs 2012-2013 34


ENTRETENIMENTS SOPA DE LLETRES Busca en la sopa de lletres el nom d’aquestes 12 parts de la cara:cabell, front, cella, ull, parpella, pestanyes,nas, orella, galta, boca, llavis, mentó.

F Y M E N T Ó B I U P P

Q R G Z E S C E L L A E

Escola Perú

W U O X R D A N O L R S

E I R N V F B M P F P T

L U E V T F E Q A G E A

L O L B Y G L W S H L N

A P L B U H L E B J L Y

V I S R T G A S D F A H J K L L N M Q W T I O P A A J K L S Z X C V A R T Y U N O C A D D K L Z X C A V B N M E S Q W E ALUMNAT DE L’AULA PETITA

Curs 2012-2013 35


SANT JORDI

Escola Perú

Curs 2012-2013 36