Page 1

L’estel fugaç Curs 2013-14 Número 29


2


3


Sumari Pàgina Editorial

5

Els més petits, som els gegants de l’escola (I3)

6

P4, classe dels nans (I4)

7

Les àligues de grans volen ser… (I5A)

8

Els cavallets de grans volen ser… (I5B)

9

Tallers a educació infantil

10

La classe del mercat (1r)

12

Mercat de les flors, 2n

14

Passeig Pere III (3r)

16

Notícies boges (4t)

18

Els firaires de 5è (5è)

20

Del Llobregat al Cardener. La Sèquia de Manresa (6è)

22

Activities and tasks to enjoy English (Anglès)

24

Classe de Sant Jordi (Aula d’acollida)

26

Coneguem i estimem la nostra ciutat (E. especial)

28

La cobla 2.0 (Música)

30

Àrea d’educació física (E. física)

32

4


EDITORIAL Amb el bon temps arriba un nou Estel fugaç, un Estel que aquesta vegada arriba a la vint-i-novena edició. Com sempre, el nostres alumnes han fet moltes i variades activitats, però d’aquestes en volem destacar dues. En primer lloc, aquelles relacionades amb el tema general d’escola, aquest curs al voltant de Manresa, la nostra ciutat; una ciutat que té tradicions, que té fires, que té festes i que els alumnes han pogut conèixer des de diferents vessants. En segon lloc, constatar que es consolida la sortida conjunta d’escola que aquest curs hem fet a la neu, concretament al Port del Comte. Pensem que l’èxit de participació així com les experiències viscudes i compartides ja ens fan pensar en futures convocatòries. Per la nostra part, els mestres ens hem continuat formant en l’àmbit de les noves tecnologies amb el taller Com millorar el treball a l’aula mitjançant l’ús de les PDI, les pissarres digitals, i també amb la segona edició del seminari ILEC, dedicat a l’aprenentatge de la lectura. Comentar-vos, una vegada més, que la competència lectora és la base de molts aprenentatges i un requisit per participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta. Per això, cal saber llegir, llegir per aprendre i aprofundir en el gust per llegir. Així doncs, tecnologia i lectura esdevenen dos elements importants en el dia a dia dels nostres alumnes. I ara que estem a les portes de l’estiu només ens queda desitjar-vos un bon estiu i que animeu els vostres fills, els nostres alumnes, a llegir una bona estona cada dia. Gaudiu de l’Estel ... i també de l’estiu!

5


ELS MÉS PETITS, SOM ELS GEGANTS DE L’ESCOLA! Creixem quan ens descobrim a nosaltres mateixos... ... i quan aprenem dels altres!

Junts hem descobert coses petites i coses gegants; coses tristes, coses alegres, moments especials o rutines quotidianes. Res ha estat en va, tot ajuda a caminar!

6


Aquí teniu algunes imatges del curs. Al Port del Comte, un dia fantàstic !!!

Aquest curs ens ha acompanyat el rei Carnestoltes

Vam jugar de nou amb la llum tot ampliant l’activitat feta a P3

Així d’eixerits amb una parella de nans vells al Museu Comarcal de Manresa

7


LES ÀLIGUES DE GRANS VOLEM SER...

8


ELS CAVALLETS DE GRANS VOLEN SER…

9


Tallers a educació infantil Els tallers ens permeten incentivar l’activitat en grup: compartir, negociar, reconèixer les habilitats personals i treure’n el millor partit possible per obtenir els millors resultats. Al taller de cuina: Hem ensenyat receptes senzilles, adaptades als objectius del currículum, combinant els gustos dels infants amb els aliments més saludables i necessaris.

10


Al taller de danses: Hem après que ballar junts és divertit; tot descobrint -amb alguns passos bàsics- les possibilitats del propi cos i el moviment en relació a la música; junt amb la importància de la coordinació i l’entesa amb els companys, per una bona execució.

11


Al taller de mímica: Hem explorat les possibilitats de moviment del nostre cos; hem imitat -sense paraules- gestos i accions que coneixem i hem pres consciència del cos de manera compartida.

Al taller de contes: Hem après a escoltar, imaginar, endevinar i inventar mitjançant la caixa màgica, que ens ha portat contes per aprendre i passar bons moments tots junts.

12


Al taller d’expressió: hem explorat els colors primaris i les formes geomètriques bàsiques inspirant-nos en l'art abstracte d'en Kandinsky per crear diferents representacions. També hem reflexionat sobre com és la nostra cara i l'hem representat experimentant amb diferents materials.

13


Hola! Som els nens i nenes de primer, la classe del MERCAT. Durant tot el curs hem estat treballant els noms de les parades del mercat, el que hi podem comprar‌ En moltes ocasions hem treballat en grups. com les persones que treballen als mercats. Voleu conèixer les nostres parades?

14


Aquest curs, també hem fet moltes altres activitats relacionades amb Manresa. Hem treballat les llegendes de la ciutat i vam poder recórrer aquells indrets on van succeir. Aquí en teniu un detall…

I ara, us posarem a prova! Sabríeu relacionar cada llegenda amb el seu dibuix?

15


2n SOM EL MERCAT DE LES FLORS Hem estudiat les parts de les plantes.

16


L’ESQUELET Hem estudiat com és l’esquelet.

17


PASSEIG PERE III Els nens i nenes de tercer us presentem el treball que hem fet al lllarg del curs sobre “El Passeig Pere III”. Una de les activitats ha estat conèixer els llocs més emblemàtics de la zona més senyorial de la nostra ciutat

La ben plantada

Crist Rei

18


Casa Padr贸

Teatre Kursaal

Ad茅u!

19


LES NOTÍCIES BOGES Els alumnes de 4t durant aquest curs ens hem convertit en periodistes, volem compartir amb tots vosaltres una petita mostra de les notícies més divertides que hem elaborat. Aiman

Oussama

Aquest any l'escola Pare Algué celebra el Carnestoltes amb la Shakira.

Fatoumata

Andy

Casandra

Outhmane El divendres 25 d'abril a la ciutat de Barcelona van aparèixer uns zombis.

Houda

Chaima

Aaron

Adeola

A la ciutat de París, el divendres 18 de juny, 2 turistes van veure un peix que volava pel voltant de la torre Eiffel amb una visita sorpresa.

Aya

Zineb

20


Gerard

El divendres passat la lladre més perillosa del món va assassinar el fill de Juan Carlos III mentre caminava per la catifa vermella.

Àlex

James

Aiman

Jordi

Isattou

Marwan

Un animal misteriós al zoo de Barcelona.

Muhamed

El grup musical “One direction” sorprèn els alumnes de l'escola Pare Algué amb una visita sorpresa.

Iasmina

Joanna 21


ELS FIRAIRES DE 5è. Durant el curs, els Firaires hem treballat les diferents fires que celebrem a Manresa ( Mediterrrània, de Sant Andreu, de Santa Llúcia, la Fira de l’Aixada, Sant Jordi i la Fira de l’Ascenció). Hem après moltes coses d’aquestes fires i les hem pogut visitar. També, treballant la ciutat de MANRESA, estem acabant un treball de Medi sobre “Els arbres de Manresa”. Aquest treball va començar a la tardor, on vam veure que els arbres són molt importants per a nosaltres i per a la ciutat: -Els arbres ens proporcionen aire pur. -Manresa necesita zones verdes amb molts arbres per combatre la contaminació. -Els arbres fan maques les ciutats, ens proporcionen molta ombra i podem passejar a la fresca a l’estiu. -Durant l’any, les seves fulles tenyeixen de colors la nostra ciutat. -A la tardor, alguns arbres perden totes les fulles (arbres de fulla caduca). On trobem a Manresa arbres? A Manresa tenim moltes zones d’arbres: -Als parcs: de l’Agulla, de Sant Ignasi, de Puigterrà,… -Al passeig: del riu, de Pere lll,… -A molts carrers i places. -Al congost. -Als patis de l’ escoles, com la nostra (moreres, plataners, castanyers d’índies, mèlies, pins, pruneres bordes, … i una palmera). Per acabar aquest treball estem fent un petit herbari de fulles d’arbres (àlber, til.ler, om, ginkgo, pollancre i lledoner). També hem après que alguns arbres provoquen moltes al.lèrgies 22


durant la primavera, com per exemple els pollancres (el borrissol blanc) i els plataners del Passeig Pere lll (les boletes quan es desfan). Els arbres que tenim en els parcs, jardins, places i carrers cal que entre tots els cuidem molt bé!

Els “Firaires de 5è”, a la Plaça 11 de Setembre.

Visita dels jugadors de la “Bruixa d’or”

23


DEL LLOBREGAT AL CARDENER – LA SÈQUIA DE MANRESA Els alumnes de 6è us explicarem breument el que hem fet al passadís del centre, davant de la nostra classe. Hem representat mitjançant una maqueta el recorregut de la Sèquia de Manresa. Per a aquells que no ho sapigueu us direm que la Sèquia té molta història. Va començar l’any 1336, quan a la nostra ciutat hi havia una gran sequera. Llavors, el 1339, es va decidir

construir un canal que portés aigua des del riu Llobregat fins a Manresa.

Es tracta doncs d’una obra medieval d’uns 26 km de recorregut i amb un desnivell d’uns 10 m. Comença a la Resclosa dels Manresans al terme municipal de Balsareny, gairebé al peu del Castell. Passa pels municipis de Balsareny, Sallent (al costat de les mines), Santpedor i Sant Fruitós de Bages fins que arriba al Llac de l’Agulla ja al terme de Manresa. Però què passa amb l’aigua quan arriba al Parc de l’Agulla ? Doncs us ho expliquem.

En primer lloc, va a la Potabilitzadora. De manera molt resumida us direm que allà netegen l’aigua i la tracten per tal que arribi a les nostres cases en perfectes condicions. Llavors ja la podem beure i utilitzar per al que vulguem.

24


Un cop utilitzada l’aigua és bruta i marxa per la claveguera. I que se’n fa? us podeu preguntar. Doncs cal netejar-la mitjançant una estació Depuradora. Aquesta li treu la matèria orgànica i la brutícia. I, un cop neta l’aboca al riu Cardener. D’aquesta manera no embrutem els rius i la vida hi pot continuar riu avall.

Els alumnes de 6è.

25


ACTIVITIES AND TASKS TO ENJOY ENGLISH During this school-year, at English lessons, students have made several activities to practice Oral and Reading Competences: Children from 1st and 2nd grades have prepared some action songs about topics such as animals, jobs and disguises‌ to perform them. The main

objective has been to learn new vocabulary and to put the kids into the starting at a new language. The 3rd and 4th aged-pupils acted short dialogues and daily situations to improve the Speaking skill: they memorized the script and by groups make the performance to the other partners. On the other hand, they did a Reading activity: they took an English reader from some of they could choose, and after reading and understanding it, they have written a few activities about the book. 26


The Reading work has been done by all the students from 3rd to 6th levels. The pupils from 5th and 6th grades, have worked some lyrics songs through activities like “filling the gaps” or “comprehensionquestions” worksheets. Then, they sing and perform them. The target was to improve the Oral Expression (intonation, vocabulary) and to advance into the basic grammar structures practicing.

27


Classe de Sant Jordi (Aula d’acollida) Hola, som els nens i les nenes de l’aula d’acollida:

KAMAL

MUHAMMED

LIKA

DELIA

FABRI

ADEOLA

XIN HUAN

KHADIJAT

ALEX

MARWAN

Aquest any hem après la Llegenda de Sant Jordi i l’hem volgut representar davant dels nens i nenes de l’escola. Aquí teniu algunes fotografies de l’obra de teatre:

ELS PERSONATGES

28


LA LLEGENDA

HI VIVIA UN DRAC FEROTGE QUE TREIA FOC PER LA BOCA. HEM D’ACABAR AMB AQUESTA

EL REI VA ENVIAR ELS SEUS CAVALLERS A LLUITAR. PERÒ ELS CAVALLERS VAN SER VENÇUTS.

FERA!!!!

LI VA TOCAR A LA PRINCESA. LA LLANÇA DE SANT JORDI FERÍ EL DRAC. DE LA SEVA SANG VA SORTIR UN ROSER DE ROSES CONEGUEM SANT I VERMELLES. ESTIMEM LA UNA JORDI DONÀ ROSA A LA 29 PRINCESA.


NOSTRA CIUTAT La ciutat de Manresa ha estat escollida com a tema d’estudi per la nostra escola per tal de conèixer aquelles coses que són més importants i boniques. Un petit grup d’alumnes de 4t i 5è hem pensat en presentar dos edificis singulars de Manresa. Aquests edificis són Santa Clara i el Claustre dels Caputxins. Convent de Santa Clara de Manresa Santa Clara és un antic monestir fundat l'any 1322 com a convent de monges clarisses. És un edifici convent que té al centre dels seus vells murs una porta romànica molt més antiga que la resta de l’edifici. L’origen del monestir s’ha de buscar en una capella dedicada a Sant Blai i Sant Llàtzer Les darreres construccions importants que es van fer dins el recinte del convent de Santa Clara ja són d’inicis del segle XX, quan s’edificà l’ala modernista seguint un projecte de l’arquitecte manresà Alexandre Soler i March.

Santa Clara és un dels indrets més característic de Manresa. En l’actualitat, a més de ser un convent, és un centre de dia de salut mental. 30


Claustre dels Caputxins de Manresa El monestir dels caputxins de Manresa conserva un conjunt de capitells de l’antic monestir cistercenc de Valldaura. Al segle XVII es va construir el nou monestir dels caputxins i es van incorporar els capitells del claustre de Valldaura. Tenint en compte el seu origen, el claustre caldria datar-lo a finals del segle XIV o inicis del XV. Després dels fets de 1909 i de la seva destrucció el 1936, a partir del 1954 va començar la seva reconstrucció amb capitells originals i còpies dels que havien desaparegut o es trobaven malmesos.

A més dels edificis i monuments, hi ha altres coses per estudiar a la ciutat de Manresa. Això el podem veure amb els noms que tenen les aules aquest any: P-3: Els Gegants 1r: Els Mercats P-4: Els Nans 2n: Mercat de les flors P-5 A: Les Àligues P-5 B: Els Cavallets

3r: Passeig Pere III 4t: Regió 7

5è: Els Firaires 6è: La Sèquia

Chaima, Aaron, Zineb, Fatoumata, Lídia A, Oussama, Hicham, Lara

31


COBLA 2 .0 A principis d’abril, amb els i les alumnes de cicle mitjà i superior vàrem anar a escoltar, veure i gaudir de l’espectacle Cobla 2.0. Es tracta d’un concert on el fil conductor és el so de cadascun dels instruments de la cobla i la sonoritat específica que aquest conjunt instrumental presenta, a la vegada que incorpora instruments aliens a la formació clàssica de cobla – com el piano, la bateria i el saxòfon - , instruments que al llarg del concert juguen un paper destacat. Així, sense renunciar a la sonoritat característica de la cobla, tretze músics ens presenten un recorregut inusual per la història de la cobla a partir de cinc grans eixos: - la tradició acadèmica de la cobla, amb noms com Joaquim Serra i Enric Morera. - la música contemporània, amb autors com Albert Guinovart o Joan Albert Amargós. - la diversitat i la fusió d’estils; al costat els ritmes tradicionals de la sardana, el pasdoble o del valset, hi trobem gèneres com el hip-hop, el jazz o la música minimalista. - la cançó tradicional com El gegant del pi, Els tres tambors, Plou i fa sol . - la música comercial i també algun exemple de pop-rock de moda. Així ho expliquen alguns dels nostres alumnes: “ les cançons que han tocat eren molt divertides “ – Ibrahim Griba de 5è i “ m’ha agradat moltíssim el “Bon dia” del final del concert “. – Diego Soriano de 6è. 32


Monument a “La cobla”, situat a L’Escala

SOPA DE LLETRES Troba en la sopa de lletres els vuit instruments que formen la cobla. Pinta els requadres de diferent color segons la familia de l’instrument.

33


AREA D’EDUCACIÓ FÍSICA

Les activitats esportives, d’oci i lleure, sense cap dubte, són, possiblement la millor alternativa per proporcionar, de manera integral, lúdica, saludable als nostres alumnes els hàbits necessaris per evitar costums que el món actual posa al seu abast. De tots nosaltres depèn; pares, professors, entitats públiques (Ajuntament, amb el seu programa de”Promoció Esportiva a l’ Escola. ESPORTS A LA CARTA, i a la Generalitat, amb el seu de Pla Càtala de l’ Esport), i als propis alumnes; que els nostres nens es converteixen en persones amb criteri, protagonistes i conductors de la seva pròpia vida. Una vida que entre tots hem d’ aconseguir que estiguí regida pels bons hàbits saludables. Unes imatges que mostren alguns dels moments viscuts al llarg del curs:

34


35


36

Estelfugaçpa14web  

Revista "Estel fugaç" de l'Escola Pare Algué de Manresa (Catalunya)