Page 1

Trimestral 3r Trimestre Curs 2011-12


El Racó del Consell Rector Ja ha acabat un altre curs. Ha passat volant, gairebé sense adonar-nos-en. I els nostres fills ja són un any més grans, ja tenen un any més d’estudis. Cal fer una mica de balanç d’aquest curs que ara s’acaba. Perquè malgrat que tot el nostre entorn trontolla, l’escola segueix tan viva com sempre, i tira endavant malgrat tot; tal com ha fet sempre des que al 1968 es va fundar. N’ha vist passar de molts colors però amb el suport de pares, mestres, personal de serveis i alumnes ha seguit sempre endavant amb força. I ara no serà pas diferent. Hi hagut canvis rellevants durant el curs que deixem. S’han jubilat tres mestres i quatre persones de l’área de serveis, tots ells molt estimats i que han dedicat molts anys a la nostra escola. Hem “estrenat” cap de cuina, i també una nova posició de cap de manteniment. Han entrat nous mestres, i també, és clar, nous alumnes … Ha estat un any mogut. Però, el que és fonamental a l’escola, els alumnes, han continuat el seu camí imparable: posant esforç en fer-se grans, en madurar, en aprendre. I ens plau que aquest esforç es reconegui, no només en l’entron de l’escola sinó també en entitats externes que premien la feina feta: bons resultats de les proves d’avaluació externa de la Generalitat de Catalunya a 6è de primària i 4t ESO, treballs de recerca de Batxillerat premiats (Baldiri Reixach, Universitat Pompeu Fabra, VI Fòrum de Treballs de Recerca del Baix Llobregat, Associació de professors d’anglès); premi a 6è de Primària en el concurs literari de la UNESCO, 2n premi de Catalunya del concurs de Teatre Nacional dels premios Buero Vallejo de Teatro Joven, …. La suma de tots dóna aquests resultats. L’any que ve hi haurà noves famílies que s’afegiran a aquest projecte d’escola. Malauradament no tots els que hi volen ser podran entrarhi, però els que en formarem part no podem deixar de remar per fer l’Escola encara millor. Els nostres fills s’ho mereixen.

Disseny de la portada elaborat a partir dels treballs realitzats pels alumnes de l’escola en el Parc del Roserar. Dibuix central: Arnau Ferrer


HAN PARTICIPAT EN AQUEST NÚMERO: Els professors i professores que han treballat amb els grups:

Marta Montserrat, Eli Ramírez, Anna Rovira, Raquel Puig, Núria Garcia, Víctor Querol, Susagna Font, Jordi Guirado, Montse Viñolas, Mariona Garcia, Ona Ramos, Eulàlia Riera, Josep Marí, Ruth Zamora, Mercè Carulla. Explicant-nos experiències: Pere Carrera

Supervisant treballs d’alumnes:

Vicenç del Hoyo, Ona Ramos, Dani Urbano Dissenyant la portada: Víctor Querol.

Des de Llengua i comunicació:

Jia Le Lin, Sònia Marías, Lídia Martínez, Jordi Pons, Mar Pons, David Ramírez, Raquel Ramírez, David Sánchez, Víctor Sánchez, Albert Simón, Eulàlia Riera. Suport informàtic: Carlos Iglesias

A tots ells, moltes gràcies!!

Eulàlia Riera

Molt bones vacances!!!

Molt bones vacances per a tots els que llegiu aquestes línies, per a tots els que anireu passant les pàgines d’aquest darrer número del curs, de la revista i us farà il.lusió reconèixer una cara coneguda, us engrescarà el treball d’algun company o companya; aprendreu una cosa que no sabíeu o bé en recordareu una altra que, fa temps, havíeu oblidat. Bon estiu per a tots els membres de l’Escola que han treballat de valent, que amb esforç i voluntat han aconseguit petits o grans objectius, bon estiu, també pels que encara estan a mig camí, els animem a continuar endavant. Molt bon futur per als nois i noies que han acabat 2n de Batxillerat. Que tot el que els espera sigui ben profitós i els faci ben feliços. Nosaltres ho hem estat compartint quinze anys amb ells. I sobretot, sobretot, molt bona nova etapa per a la Glòria. Després de tanta feina feta a l’escola, s’ha guanyat amb escreix aquesta nova manera de viure, en certa manera “sense Mestral”, i diem en certa manera perquè la Glòria ha tingut, té i tindrà sempre el segell Mestral en el nucli més profund del seu ADN. Ens sentim orgullosos que una persona tan serena, tan oportuna i amb tant de sentit comú, ens hagi ensenyat a llegir. Perquè el llenguatge és, pràcticament, el tresor més valuós i, aquí, a l’Escola, som moltes les generacions que podem afirmar que ens el va llegar una excel.lent persona. A reveure Glòria, gaudeix de tot el que t’envolta, que tu saps ferho, i vine a veure’ns i a explicar-nos-ho de tant en tant!

3r trimestre

Timestre 2011 - 2012

Editorial

03


L’aparador

Escola Mestral

P3

04

“Ara deixarem de ser nens i nenes i amb una mica de màgia ens convertirem en colors...”


Experimentem les formes i els colors, amb el nostre cos, a partir de l’obra “Splat” de Sol Lewitt

P4

“uns som línies priiiiiiiimes; d’altres gruixuuuuuudes i pugem i baixem tenint en compte el nostre color”

3r trimestre

L’aparador

05


L’aparador

Escola Mestral

P5

06

“I vosaltres, com faríeu Splat amb el vostre cos?”


Noticiari TROCAMBA 2012

El passat 24 de maig alguns alumnes de cicle mitjà i superior de primària i de 2n i 4t d’ESO, van participar en la segona trobada d’escoles verdes/agenda 21 de Sant Feliu. Durant la jornada els alumnes van intercanviar experiències amb alumnes d’altres escoles. Els projectes que van exposar van ser: l’hort escolar, la compostadora i working withe energy. La jornada va continuar amb una gimcana de l’energia per als de primària i la projecció de la pel·lícula Energia 3D per als de secundària. Després van participar en uns Tallers de comunicació, on es van plasmar les conclusions de la jornada que, finalment, es van exposar al regidor de medi ambient de l’ajuntament.

SORTIDA AL PARC DEL ROSERAR : DIBUIX DEL NATURAL DE ROSES

3r trimestre

Aprofitant que la primavera ens regalava una esplèndida florida, molt a la vora de la nostra escola; el dia 16 de maig, els alumnes de parvulari, primària i 1r i 2n d’ESO vam anar al Parc del Roserar per dibuixar roses del natural. L’experiència és força indescriptible perquè hi va intervenir més d’un sentit: vam veure formes naturals d’allò més perfectes, vam gaudir del seu delicat perfum, vam notar l’airet a la cara i vam sentir la remor amigable dels altres companys i companyes...veritablement, tot això ens va ajudar a estimular la nostra capacitat artística! De tot plegat en va sorgir una exposició que ha convertit l’escola en un petit roserar.

07


L’aparador 1r i 2n Colònies a”La Capella”. Poblet Aquest any hem anat a la casa de colònies de la Capella a Poblet. Hem visitat la cova de Font Major que està a l’Espluga de Francolí on ens hem pogut imaginar de primeríssima mà com vivien els prehistòrics. . A la Capella ens han organitzat les habitacions, hem dormit en lliteres, hem dinat amb safates com nens grans i ens han preparat molts jocs. Explorant l’entorn, hem trobat unes coves i amb sílex hem intentat fer foc i elaborar eines com ho feien els homes primitius. En la foscor de la nit el Biel ens ha fet un concert marxós i entranyable i de bon matí ens ha despertat amb l’acompanyament de la seva guitarra i uns nens de segon tot desitjant-nos un bon dia!

Berta Muñoz

Escola Mestral

Per arribar al Monestir de Poblet hem fet tota una excursió!! Un cop allà ens han explicat com hi viuen els monjos. Aquesta experiència ha estat molt enriquidora i emocionant per a tots nosaltres!! I, per deixar palès com ens ha copsat la prehistòria, hem fet un racó a l’escola dedicat a aquest tema. .

08

Xeica Rigual

Genís Martín

Laura Gálvez


Marc Pineda

Carlos Hernรกndez

Emma Sรกnchez

3r trimestre

Laura Pascual

09


L’aparador 3r i 4t El primer dia, en el camí d’anada a Castellar, vam parar a la Colònia Vidal. A la tarda es va fer una gimcana de descoberta pel poble. A la nit, ombres xineses. El segon dia tocava anar a les fonts del Llobregat, allí on neix el riu. A la tarda es va fer un joc de pistes sobre la fauna i flora de la zona, i es va combinar amb el tir amb arc. A la nit, un concurs de ball molt animat!!! El tercer dia vam visitar les Mines de Cercs, on vam dinar de picnic i cap a Sant Feliu.

Escola Mestral

Colònia - cotó - tèxtil - resclosa - teler llançadora - teixit sirena - escola safareig - riu - turbina - corrent elèctric - moviment - encarregat - jornal nens - nenes - escola - biblioteca aigua - jornada laboral - cinema - teatre - tinter - ploma - pupitre - canal salt d’aigua - amo - comuna.

10

Fletxa - quadern - rierol - isard - corda fites - mapa - voltor - informació arbres - fulles - diana - punts - prats herba - observació - recerca.

Poble - pedres - safareig - carrer - plaça de l’església - petit fum - paisatge - llar de foc - fuet - Cadí-Moixero - gimcana xiulet de pastor - botigues - records parc natural - croisant gegant - coca - itinerari - camí - mirador - ajuntament muntanyes - Pirineu.


Colònies de Cicle Mitjà a Castellar de n’Hug Fonts del Llobregat - naixement - força - frescor potència - soroll - escuma blanca - verdor - remor escales - companyia - caminar tranquil - pont - barana - riu - alçada - muntanya - pedres - forats - roques vessant - gotes - corrents - ocells - cant - blanc - flors bosc - vegetació.

Carbó - mina - minerals - foscor - oxigen - soroll - pala pedres - por - humitat - sofre - miners - pulmons - pic casc - carro - lignit - sirena - enderrocament - suor - treballar - classificar - estret - tancat - estrat - hulla - malaltia.

Lluna - constel·lació - estrelles ombres xineses - foscor - història Casiopea - llanternes - fred - nit disco - balls - parelles - premis - alegria - crits - cansament - suor.

3r trimestre

Gelat - arròs - llet - suc - pollastre al forn - llenties - sopa - croquetes - truita de patates - mantega - macarrons poma - pa torrat - pa amb tomàquet hamburguesa - embotit - patates xips flam amanida - botifarra - taronja cereals.

11


L’aparador 5è

Escola Mestral

Impressions de les Colònies

12

Els petits acompanyants Per arribar a la casa de colònies hi ha una pujada molt i molt intensa i ens cansem molt. Acabem de tornar del volcà Santa Margarida i ens hem trobat un grapat de burros que ens faran el favor de pujar-nos. Aquí ens veieu als seus lloms, per parelles, i ens ho passem molt bé. Estem molt contents! Per algun de nosaltres és com una cursa ja que sembla que provin d’avançar entre ells. Alguns altres aprofiten el camí per deixar algun “regalet” i menjar una herba “d’alta qualitat”. Tot un enrenou! Víctor Q i Pau G.

Viatge cap a l’edat mitjana És l’últim dia i som a Besalú, un poble medieval molt i molt bonic. Hem visitat el Monestir de Sant Pere, el barri jueu i també hem vist un audiovisual que explica l’evolució històrica de Besalú. A l’entrada del poble hi ha un gran pont de pedra amb una mena de peatge per on hi passaven els carros per entrar i sortir de Besalú. La plaça del poble està plena d’arcs i porxos. Besalú us espera, no us el podeu perdre! Clara, Maria i Sofia

El roig del Croscat Aquí estem visitant el volcà Croscat, de colors rogencs, negrosos i marrons. Hem vist el tall que li van fer per treure’n gredes. Se n’havia fet una gran extracció! També, al peu del volcà, hi van posar un abocador; d’això només n’hem vist les xemeneies sobre les set capes de teixit i plàstic. Ara som sobre les gredes del volcà. Anem amb molt de compte de no provocar una esllavissada! Aina i Lourdes

Fem volar les fulles! Mireu, mireu, quin gran escampall de fulles! Quina diversió! Ara estem a la Fageda d’en Jordà, davant d’un tossol, el més gran d’Europa. Ara ens hi enfilarem- diuen que dóna bona sort!- i recitarem un poema de Joan Maragall que comença així: - Saps on és la fageda d’en Jordà ?- Abans, però, haurem fet dos minuts d’absolut silenci. Resultat : una tranquil·litat i una pau increïble, tot escoltant el cant dels ocells i el soroll d’alguna fulla en caure. Miguel i Victor G.


L’aparador 6è Les Colònies a la Garrotxa

3r trimestre

Cap a finals d’abril per fi arribava l’anhelat dia de marxar de colònies… Tots estàvem impacients i nerviosos, gairebé ansiosos, per arribar al nostre primer destí: Castellfollit de la Roca. Castellfollit és un petit poble molt acollidor “penjat” al capdamunt d’una formació basàltica de 50 metres d’alçada! Ens intrigava molt saber com seria la casa de colònies perquè teníem les habitacions organitzades i havíem “planejat” fer molta “gresca”, però van ser “neutralitzades” per “les autoritats vigents”. D’altra banda, cal dir que vam fer un munt de coses interessants! Vam visitar el volcà de Santa Margarida, el Croscat, la Fageda d’en Jordà, Besalú i Olot. Va ser una llarga i extensa ruta i, encara que ens sentíem esgotats, també és veritat que vam aprendre moltes coses sobre l’entorn i ens ho vam passar molt bé; fins i tot vam pujar en burro, vam veure perdre el Madrid, vam ballar i vam jugar moltíssim! Han estat unes colònies inoblidables!

13


L’aparador 1r

La Vall de Núria

A la vall de Núria, entre verdes muntanyes i la primavera florida, descobreixo la bellesa d’una natura generosa.

Pau Abad

L’entorn de la vall de Núria és un indret ric en flora i fauna, és un paisatge ple de tons groguencs i verdosos i alguns de blaus. La joia de la Vall és, és clar, el llac, de color verdós i amb una gran quantitat de reflexos lluminosos. En aquestes terres hi habiten molts isards, muflons i marmotes: unes bèsties sorprenents. Hi ha una gran quantitat de petits rius i torrents cristal·lins originats pel desglaç. D’excursió vam travessar-ne un parell o tres. Al maig, algunes muntanyes encara estan nevades però ja comença a fer calor. És un paisatge realment bonic que val la pena de visitar. M’ha agradat molt visitar la Vall de Núria per les seves impressionants vistes. Laia Rodríguez La freda i fràgil aigua lliscant baixa desfent la capa de neu de la muntanya del Pirineu on el fred et va congelant.

L’aigua desvetlla la primavera sota l’espessa capa de gel que, adormida, està en espera... esperant per veure el cel.

Escola Mestral

Marc Badia

14

Lloc aïllat del món, grans muntanyes i grans prats, ple d’animals i ple de pins, on els sentiments flueixen de boca en boca: l’amor enganxa a qui pertoca. Xavi Taulé


La Molina 2012

L’aparador 2n

Les colònies es van fer curtes.

Va ser una estada divertida.

Fora de pista no hi havia gens de neu.

Esquiar no és tan fàcil com sembla.

El Carles de l’alberg tenia uns bons esquís.

Els monitors eren molt simpàtics!

Unes colònies divertides però esgotadores Tota la neu era artificial.

Anàvem tots molt guapos!

Bons records de les caigudes...

Tot i que esquiàvem, feia molta calor! Esquiar amb els de la classe és molt millor que sol. És una bona experiència! No va nevar...

Una guerra de boles memorable.

3r trimestre

No hi ha punt de comparació entre la Pista llarga i l’Estadi

15


L’aparador 3r

Sortida al Garraf i estada a Les Planes de Son

El divendres 4 de maig vam fer una sortida al Massís càrstic del Garraf on iniciàrem el Treball de síntesi La Terra. Primer vam veure un audiovisual a la Pleta que explicava la història, la formació, la flora i la fauna del massís. Després vam visitar l'avenc Emili Sabaté, en el que s'inicien la majoria d'espeleòlegs, i tot seguit l'autocar ens va portar fins el Pla d'en Querol on, situats a sobre d'una dolina, el monitor ens va explicar les característiques de l'exocarst. i de la roca calcària. A partir d'aquí va començar la descoberta dels avencs, utilitzant un mapa topogràfic i un GPS en el que havíem introduït prèviament les coordenades d'alguns avencs utilitzant el Google Earth. Trobàrem molts avencs, com el del Llamp o el de la Fragata, però descobrírem que les coordenades que dóna el Google Earth estan desplaçades de la situació geogràfica real i els vam marcar correctament amb el GPS. Quan vam acabar de dinar, vam utilitzar una clau dicotòmica per classificar les plantes més característiques del Garraf.

Escola Mestral

La continuació del treball de síntesi l'hem realitzat a Les Planes de Son, a la comarca del Pallars Sobirà. Hi hem estat 4 dies i ens ho hem passat d’allò més bé! Les instal·lacions són increïbles! És un edifici bioclimàtic, perfectament integrat en el paisatge, no té cap impacte visual i és totalment ecològic. Té un planetari, un observatori astronòmic, dos laboratoris, una biblioteca, una sala d’informàtica, un menjador molt gran, una sala de jocs i un auditori enorme. Vam fer diversos tallers molt interessants, al laboratori i al camp: disseny d'edificis bioclimàtics; dissecció d'egagròpiles d’òliba, un rapinyaire nocturn, per esbrinar de quins animals s'havia alimentat; interpretació del paisatge i dels factors geològics i antròpics que el modelen (des d'un indret on es veuen les valls d'Àneu) i, per últim, vam visitar el centre de fauna que tenen just al costat de l’edifici. Durant l’estada també hem treballat diverses tècniques fotogràfiques. En una d'elles vam descobrir la importància del punt de vista baix (contrapicat) per a ressaltar l'altura (un petit salt pot semblar enorme...). Durant les excursions practicàvem la macrofotografia i de nit el flaix estroboscòpic i les exposicions llargues amb els equips fotogràfics de l'escola. El segon dia vam fer una excursió de bastant desnivell des del centre de natura fins al refugi del Pla de la Font, on vam dinar, i després vam pujar bastant més fins arribar al mateix cim del Coll de Fogueruix. Des d'allà dalt es veia tota l’altra part de la muntanya, unes vistes precioses. Com a activitats de nit, el primer dia, després de la sessió de planetari, vam poder fer observació del cel a ull nu, amb prismàtics i amb telescopi (des de l'observatori astronòmic); la resta de dies vam veure un documental sobre la matança de dofins al Japó, vam assistir a una xerrada sobre la imprompta dels animals per part del responsable del centre de Fauna. I l’última nit vam fer un taller de fotografia nocturna. Vam treballar la fotografia de llarga exposició per capturar el moviment aparent de les estrelles o bé combinada amb diverses llums (flaix estroboscòpic i llums diverses), Bernat Baleta i Marta Castellanos amb resultats força interessants.

16


L’aparador Batxillerat Viatge a Itàlia

Començava un viatge llarg una tarda de divendres, que ens portaria a viure experiències que ja mai oblidarem. Catorze hores dins d’ un autocar, eterna espera però amb bona recompensa. Endinsats dins el món de la cultura, innocents, caminant pels carrers italians, vam recórrer les ciutats de Florència i Venècia, passant per Pisa i Pàdua. Cada minut ens plantàvem davant de grans obres i grans figures. Quedàvem fascinats per tot el que teníem al voltant, i alhora ens acompanyaven riures infinits a través de mil vivències, amb Itàlia i els amics. Gran record ens enduem del viatge que hem viscut, de les coses que hem après, de tot el que hem conegut.

Florència, una de les ciutats més emblemàtiques i riques a nivell cultural, probablement del món. La bellesa que desprèn la ciutat que fou el centre de la cultura humanista i renaixentista, esdevé una experiència per als sentits.

Helena Mirabet i Carlota Mora 1r Batxillerat

3r trimestre

Les ones, a Venècia, movien lentament les góndoles que ens conduïen pels canals més amagats i sorprenents. Aquests ens ensenyaren un camí ple d’experiències que no esperàvem.

17


L’aparador 4t English: a window to the world

END OF OUR COMENIUS PROJECT (Carol, Dídac, Núria & Txell) This year we’ve done the second part of the Comenius Project that we started last year. The projects were Energy Sources and Art and Culture. Carol and Núria travelled to the Netherlands in January and Txell and Dídac went to Denmark in May. It has been an amazing experience. We had the chance to learn about new cultures, work in group with people from other countries, improve our English...

It’s been interesting to stay with a host family for some days because we have had the chance to meet new people, their customs and the way they live. We’ve seen new cities and countries we had never seen before and very different schools and landscapes. We’re really thankful we have been part of this project.

Escola Mestral

THE THAMES THROUGH RICHMOND (Víctor Garrido) This picture was taken on Saturday. It was the day with the family. The took me to the river Thames through Richmond. Everything was so beautiful. Gentle ducks swimming, beautiful green trees, manor houses and boats. They were also beautiful parks with green grass. They took me into two different pubs. I enjoyed the day a lot

18

HAMPTON COURT PALACE (Martí Juan & Sergi Grau) In this photo, there is Mihailo and his little brother Marco. We were in Hampton Court Palace, a Tudor Palace. There is a beautiful green garden with a lot of different types of flowers, we saw the biggest vine plant in the world too. We couldn’t visit the interior of the palace, because it was closed. However, Mihailo’s mother said to us that it is amazing and that the first tennis court had been used there.

TIME AT THE PARK (Montse Valls) The best moments in this exchange were the ones we spent in a park next to Reeve’s house (my exchange). We were with Carol, Júlia and their English exchanges. These moments were special, because we used to talk about so many different things like the differences between the two countries, music or boys. There was where our true relationship started.


English corner FUN PARK (Cristina & Alba Teuler) On Tuesday 8th of May we welcomed our English exchange partners. They stayed in Spain until Sunday, and wow, those five days were intense! We did lots of things, such as going bowling, going shopping, visiting Parc Torreblanca... But the best day was Saturday because Alba, Agnes (Alba’s exchange partner), Jasmine (my exchange partner) and I went to Port Aventura theme park. We went to Furius Baco in the first place, because of the queue. They loved it because it was really fast. Then we went to Tutuki Splash, the water attraction, but we didn’t get wet, except for Cris, she got really wet. We bought some sweets too, and Cristina and I bought a strange sweet that made our tongue blue. That day was the opening of the new roller coaster, The Shambhala. Alba and I were very afraid of it and we didn’t want to ride it, but our English friends did! They were fearless and wanted to ride everything. But now I regret not riding that roller coaster, I probably will next time!

BIG, BIG SURPRISE (Júlia Alguacil & Mireia Gallego) This year we have done an exchange with England. It has been a very worthy experience. Everybody has learnt a lot of English and we did a lot of activities together. One of the days we went to have a walk in Sant Feliu where there was the Spring Fair. We were walking and looking at the shops when suddenly some people passed with giants and big heads. Our English friends had never seen a thing like that. They were astonished!

AFTERNOON IN THE SWIMMING POOL (Pau Escudero) I enjoyed this exchange a lot, probably one of the days that I enjoyed the most was the day that we were in Montse’s swimming pool. We were all the afternoon in the swimming pool, we took a lot of photos with the English. FAREWELL (Pau Díez, Willy, Quim & Pep) It was the saddest moment in the exchange. Sunday afternoon and it was the moment to say “bye bye” to our friends. We had a lot of great moments and in the farewell we remembered all these moments. In London, we visited all the city and most of us had really fun with our exchange and the family. In Barcelona, they were really happy to see us again and they went to the beach many times. We hope we will see them again next year or as soon as possible.

3r trimestre

SUNBURNT! (Marc Olivella) On Saturday morning I went to the beach in Sitges with some friends and our English exchanges. We swam in the sea. It was very hot and shiny but the water was freezing! The English students said that it was quite warm so they were in the water almost all the time. We sunbathed all the morning but finally most of the people got sunburnt! Later, we went for a walk around Sitges. We had such a great time!

19


El Palmarès

Un cop més, la tasca de l’Escola ha estat reconeguda fora de les seves aules. Enguany s’han rebut els següents premis i mencions:

Premi Recerca Jove, que atorga el Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) per fomentar l’esperit científic del jovent: Als treballs de recerca: “Optimització de les condicions de vida de la tortuga mediterrània a l’escola” d’Alba Ramon. I “Anàlisi del funcionament del motor d’Stirling” de Francesc Polls. (alumnes de 2n de Batxillerat del curs passat). Premi John MacDowell, organitzat per l’APAC (Associació de Professors d’Anglès de Catalunya) 2n Premi en la categoria “Treballs de recerca”: “The Development of the English Language: American vs British English”. De Júlia Andelo (alumna de 2n de Batxillerat) Premi Baldiri Reixac a treballs d’alumnes: Treball premiat:”Estratègies per millorar la reproducció artificial de la tortuga mediterrània”. De Juan María Jurado (alumne de 2n de Batxillerat)

Premi Francesc Noy al millor Treball de Recerca d’Humanitats de Catalunya. De la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Treball Finalista: “Mort a Venècia des del Fedre; la historicitat com a fons de l’obra d’art” de Laia Baleta (alumna de 2n de Batxillerat). VI Fòrum de Treballs de Recerca del Baix Llobregat. Treball premiat: Aproximació pràctica al control manual de la imatge digital”. De Xavier Hernández (alumne de 2n de Batxillerat) Premi Bioimatges, organitzat pel Col.legi de Biòlegs de Catalunya 3r premi: La fotografia "Gegant alat" de Laia Baleta (alumna de 2n de Batxillerat).

Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa: Rubén Marías, alumne de 1r de Batxillerat en el seu segon any en el programa, escollit per participar en un Projecte de física a l’XLAB de Göettingen. Alemanya Laia Baleta, Alumna de 2n de Batxillerat en el seu tercer any en el programa, escollida per participar en l’International Science Summer Camp 2012 a Aveiro (Portugal) Premios Buero Vallejo de Teatro Joven. (Concurs de Teatre nacional). 2n Premi de Catalunya per al grup 7 de teatre (grup de teatre de l’Escola Mestral ).

Els premis, dirigits a joves actors i actrius d’entre 14 i 21 anys, compten amb el recolzament de diverses Conselleries de Cultura i Educació de diferents Comunitats Autònomes. Enguany, prop de dos-cents setanta grups de tot Espanya s’hi han presentat.

Escola Mestral

Concurs literari: “El canvi climàtic”. Organitzat per la UNESCO. Conte premiat: “El gran canvi” Elaborat per la classe de sisè de primària.

20

Certamen Literari de sant Jordi. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Alumnes premiats: Mònica Latres (4t Primària) Carles Ortega (6è primària) Héctor Martínez (1r Batxillerat)

* Entre els guanyadors del curs passat ens vam oblidar a JúliaRolduà, que havia guanyat el primer premi de poesia del primer cicle d’ESO d’aquest certamen. Rebi, amb retard la nostra enhorabona!


Concurs escolar “Sant Jordi a l’Escola Mestral”. Organitzat per la revista digital “Elbaix.cat” Premi del Jurat: Categoria Parvulari: Lucía González de P5 Categoria Primària: Arnau Ruiz de 6è primària Categoria Secundària: Èlia Fort de 2n d’ ESO Premi del Jurat Popular: Categoria Parvulari: Joana Falgàs de P4 Categoria Primària: Álex Bronchal de 1r primària Categoria Secundària: Laia Rodríguez de 1r ESO

El Carnet de la Biblioteca

Què és la Literatura?

Entre quatre parets és difícil apreciar el cant dels ocells quan un conte et parla de la naturalesa, el crit dels nens petits quan llegeixes que un nadó plora, el silenci que ressona en una nit d’hivern... Però fora d’aquests quatre barrots d’aire forjat hi ha un vent suau que gairebé et fa ballar les pàgines dels llibres sense que ni tan sols te n’adonis; fora d’aquesta presó hi ha un cel que es fon amb el cel de la literatura. A fora, les paraules ens permeten imaginar objectes més enllà de les finestres per les que abans, quan ens sentíem presos d’una obligació, entreveiem la llibertat. I així, la lectura esdevé la porta cap a un món diferent, màgic. Poc a poc, gairebé a les palpentes, els nostres peus van avançant pel camí de la vida i en un clot quedem malmesos si en alçar la

vista tan sols hi trobem inseguretat de cara al futur. A mesura que l’estudi es converteix en el camí per aconseguir una finalitat concreta, les imatges que no ens deien res es tornen nítides i clares; les paraules que no enteníem ara són les que vesteixen les ganes d’escriure, d’escriure per demostrar que el recorregut de la vida és com un conte, com la literatura. Entre quatre parets la literatura és condemna; a l’aire lliure, però, esdevé la fantasia que ens permet d’evadir-nos d’aquest món real, la llibertat dels sons que ens havien privat i que no coneixíem, és un cant ple de força per seguir endavant. Paula Herrero - 2n de Batxillerat

3r trimestre

Què és la literatura? La literatura no són lletres; no són paràgrafs que no diuen res. En un primer moment, quan t’hi introdueixes, la literatura és un so inintel·ligible; és una cançó que envolta la teva ment davant d’una realitat completament inapreciable que se t’obre davant dels ulls, que parlen sense saber què llegeixen.

21


Món Científic

Mesura experimental de l’acceleració de la gravetat a la Lluna

L’Apolo 15 va ser el quinzè vol del programa Apolo de la NASA, que tenia com a objectiu portar l’home a la Lluna. Va ser llançat el 26 de juliol del 1971 i portava com a tripulants a David Scott y James Irwin. Després d’aterrar a la lluna i fer un reconeixement a través de les escotilles del mòdul lunar, els astronautes van baixar de la nau i van fer servir, per primer cop en la història, un LRV (Vehicle Explorador Lunar o Lunar Roving Vehicle).

Durant aquest viatge es va realitzar un simple experiment que pretenia demostrar que l’home havia arribat a la Lluna. A la següent foto es pot veure a David Scott, comandant de l’Apolo 15, deixant caure a la vegada un martell i una ploma sobre la superfície de la Lluna. Donat que l’atmosfera lunar és significativament més tènue que la de la Terra, ambdós cossos cauen amb la mateixa acceleració sense dependre de la seva massa. La gravació obtinguda l’hem utilitzat a la classe de Física per estimar quin és el valor de l’acceleració de la gravetat a la Lluna. Els passos que hem seguit han estat els següents: Vam descarregar el vídeo de la xarxa i el vam obrir amb un programa anomenat Tracker. Aquest és un programa de codi obert que permet analitzar vídeos amb la finalitat d’extreure dades d’ells. El Tracker ens ha permès mesurar distàncies sobre el vídeo fent servir una distància de referència, en el nostre cas vàrem considerar que l’alçada de l’astronauta era de 2 metres Amb les diferents eines que ofereix el programa vam obtenir la gràfica alçada-temps de la caiguda del martell (vam analitzar la caiguda del martell perquè es veu millor que la de la ploma), marcant fotograma a fotograma la posició d’aquest. Aquest procés per aconseguir la gràfica el vam repetir 8 cops, per tal d’aconseguir una mesura més acurada. Vàrem generar amb l’Excel les gràfiques i les vam ajustar per corbes polinòmiques de grau 2. Aquest ajust ens proporciona una estimació de l’equació del moviment uniformement accelerat del martell. Si multipliquem per 2 el coeficient del terme de segon grau de cada equació obtenim el valor de l’acceleració del moviment.

Finalment, vam promitjar els 8 diferents resultats i ens va donar un valor per a la gravetat a la superfície de la Lluna de:

Escola Mestral

que podem hem comparat amb el valor real :

22

L’error que hem comés està per sota del 20% del valor real que, considerant la qualitat de la gravació, creiem que és una estimació prou bona. Mireia Gallego - Quim Gómez (4t ESO) http://francisthemulenews.wordpress.com/2010/12/29/nueva-demostracion-de-que-el-hombre-piso-la-luna/


Pensem-hi una mica... JúliaAlguacil - Dídac Gascón 4t ESO

Antígona

Aquest any a l’assignatura d’Ètica hem treballat els valors de les persones i les maneres d’actuar davant de situacions a partir de les tragèdies de l’antiga Grècia. Hem llegit tragèdies, les hem valorat i les hem analitzat i ens han fet relfexionar a nosaltres mateixos sobre aspectes de la vida. Sentint-nos així, com un grec més que anava a veure aquestes representacions tan belles que ensenyaven als grecs la manera d’afrontar els problemes. Una de les tragèdies treballades és Antígona, de Sòfocles, on ens narra un enfrontament de punts de vista i creences entre el rei de Tebes i la filla d’Èdip, que els acaba portant a l’autodestrucció o a la destrucció dels éssers més apreciats. Ens mostra com, pel simple fet d’intentar fer el correcte o d’ésser capaços de controlar una situació i no fer cas del que els demés ens diuen, podem acabar perdent tot el que estimem i el que realment ens importa.

El conflicte principal entre ells dos va ser la contraposició de les lleis. Després de la mort dels germans d’Antígona, que va ser causada per una disputa pel poder de Tebes, el nou rei, Creont, va anunciar que com a bon governant havia de prohibir que enterressin a algú que no havia defensat la ciutat (un dels germans) i que enterressin aquell que sí que havia lluitat per la llibertat de Tebes (l’altre germà). Antígona, enfrontada a aquesta decisió va decidir no fer cas del que Creont havia dit i enterrar el seu germà. Creont enfurismat va dir que mataria a la persona que ho hagués fet. I així va ser com va començar el conflicte. Ells dos van intercanviar pensaments i idees.

Creont té un punt de vista de la polis individual molt particular, pensa en una única polis, Tebes; això el porta a l’enfrontament amb totes aquelles ciutats que tenen visions diferents d’ell. En canvi Antígona no pensa en les lleis individuals, sinó que es basa en el pensament de les lleis “divines” (déus), és a dir aquelles lleis que són per a tothom iguals, aquelles en les que no hi ha odi ni enemics, al contrari de la visió de Creont, allà només hi ha lloc per estimar. Tots tenen les mateixes regles i les mateixes creences i només fan allò que és per amor. Ella ja es va anticipar al que nosaltres vam tardar temps en tenir, a les normes universals (Els drets de ciutadania que van aparèixer amb la Revolució Americana). Antígona pensa en les lleis eternes, estant encarada a la mort, perquè nosaltres som finits però la mort és eterna. La manera en què Antígona s’aferra a l’ eternitat és a través de la seva mort. En canvi Creont s’encarava a la vida. Al final de la lectura vam fer una anàlisi de les frases més significatives que havien anat sortint durant la tragèdia i les que més ens havien fet reflexionar respecte a la vida.

- Antígona: ”És més llarg el temps que em cal ésser agradosa amb els habitants del món subterrani que no pas amb els d'aquí, perquè allà hi faré estada per sempre”.

Hèmon, fill de Creont i futur espòs d’ Antígona, discuteix amb el seu pare. Li explica que la decisió que ha pres és impopular, que el poble es compadeix d’Antígona i que aboleixi la llei. Aleshores Creont li diu que no, que ell és el rei i que la llei quedarà tal i com està; és aleshores, quan Hèmon li diu la frase. - Hèmon: “no hi ha ciutat que sigui cosa d’un home sol”.

3r trimestre

Aquesta frase, resumeix la postura que adopta Antígona ja que, ens explica que els habitants del món subterrani, els déus regeixen amb unes lleis eternes, de les que se’n pot deduir una que digui que cal enterrar el teu germà. I en canvi els habitants de les ciutats, han decidit que no s’han d’enterrar els enemics. Davant d’aquesta contraposició, Antígona opta per fer cas a les lleis divines i enterrar el seu germà.

23


...In corpore sano

L’Streetball

El passat divendres 18 de maig, es va disputar el torneig de bàsquet a l’escola Mestral conegut com a Streetball. Com cada any, cada curs fa equips de tres a quatre jugadors i fan partits amistosos contra el altres cursos , de premi a tots el participants els regalen medalles i tickets per begudes gratuïtes al bar que organitzen els de 4t d’ ESO.

El Torneig

Escola Mestral

ENTREVISTA A JÚLIA PEDROSO, ORIOL RUBIRA I ÈRIC MÁRQUEZ

24

Quins esports vau practicar? Tots: L’ handbol i el futbol. Qui va guanyar el torneig? En handbol: Sant Llorenç(31) vs Mestral(6) En futbol: Mestral(6) vs Sant Llorenç (3) Us ho vau passar bé? Per què? Tots: Sí, ens ho vam passar bé perquè vam fer esport. Quin premi va guanyar el campió? Tots: Una copa. Als que no van guanyar els hi van donar alguna cosa o premi? Què? Tots: Sí, a cada un, una medalla. Quants gols vau marcar? A l’handbol, l’Oriol: 2 gols. Al futbol, l’Èric: 2 gols.


P5: ENTREVISTA A JAN VELA (J), LAIA URPÍ (L), GERARD SÁNCHEZ (G) I ARIADNA GIBERT (A) On practicàveu el ball? Quan? Tots: Practicàvem el ball al gimnàs tots els dilluns. Algú es va fer mal a l’assaig? L/J: Nosaltres vam caure però no ens vam fer mal. G/A: No. Estàveu nerviosos o us feia vergonya? L: No, era com si practiqués. A: Sí, però després no. J: Al principi una mica, més tard no. G: Al començament sí. 1r DE PRIMÀRIA ENTREVISTA A ÈLIA SOLIVA (E), SARA LICONA(S), ALEX BRONCHAL(A) I GENÍS MARTÍN (G) Què t’ha semblat el primer any de ball? E: M’ha agradat molt. S: Molt “xulo”. A i G: Em va agradar molt. Quins balls has fet i quin t’ha agradat més? T: El del goril·la, “nothing on you” i “mundo moderno” E/A: M’ha agradat més el del goril·la S/G: A mi el que més m’ha agradat ha estat el del mundo moderno. Quin és el moment del ball que més t’ha agradat? E: Quan aixecàvem les braços amunt i després els baixàvem. S: Quan feia la roda. A mi em feia vergonya el goril·la. A:Quan feia el goril·la. G: Quan feia la roda. Com anàveu vestits? S: Al del goril·la, amb una samarreta que portava una calavera. E: Al de “nothing on you” anàvem igual, perquè anaven seguits. S , E i G: Al de “mundo moderno” portàvem pantalons negres i samarreta blanca o vermella amb unes lletres grises.

Quins familiars et van venir a veure? E: El pare i la mare. S: Els avis,el pare, la mare i la germana. A: Els avis,els pares i el meu germà. G: El Pare, la Raquel, la germaneta, i els avis.

3r PRIMÀRIA ENTREVISTA A PAULA LICONA, EMMA TAULÉ, JÚLIA PEDROSO I CARLA GASPÀ. Quins balls has fet i quin t’ha agradat més? T: Hem fet el ball de “Price Tag” i el de “Piranya”. Ens ha agradat més el de “Price Tag”. Com anàveu vestits? T: Al “Price Tag” portàvem una samarreta rosa amb una estrella, texans i bambes i al de “piranya” portàvem una faldilla de serrell verda amb samarreta groga o verda. Quins familiars et van venir a veure? E: Els avis, els pares i els germans. J: Els avis, els pares i la meva germana. C: Els pares, el germà i els meus avis. P: Els avis, la germana i els cosins. Us feia vergonya sortir a ballar? E: Al principi sí, però després d’una estona no. J: Una mica quan em miraven els nens. C: Quan vam fer el ball de “Piranya” una mica.

3r trimestre

El Ball

25


...In corpore sano Cursa atlètica

ENTREVISTA A DIFERENTS CORREDORS:

P5: En quina posició vas quedar? Ariadna: Vaig quedar en setena posició. Laia: Vaig quedar tercera. Pau: Vaig quedar en sisena posició. En què pensaves mentre corries? Ariadna: No pensava en res. Laia: En no caure. Pau: Que guanyaria. Et sents orgullós de la posició en què vas quedar? Per què? Tots: Sí. Creus que ho podries haver fet millor? Per què? Ariadna: No, perquè estava molt cansada. Laia: Sí, he guanyat tres anys seguits. Pau: Sí, molt millor. Què és el que més et va agradar de la cursa? Ariadna i Laia: Quan vaig arribar al final. Pau: Quan anava primer.

Escola Mestral

SEGON DE PRIMÀRIA En quina posició vas quedar? Gerard: Vaig quedar en sisena posició. Guillem:Crec que vaig quedar onzè o dotzè. Martí: Cinquè perquè anava davant del

26

Gerard. En què pensaves mentre corries? Gerard: Que podria guanyar. Guillem: Que guanyaria una medalla. Martí: Que per alguna vegada guanyaria una copa. Et sents orgullós de la posició en què vas quedar? Per què? Gerard: Sí, perquè és el dia que millor vaig quedar. Guillem: No, perquè volia guanyar una copa per primer cop en la meva vida, perquè ja tinc medalles, i estava cansat i tenia flat. Martí: Sí, perquè estava cansat. Creus que ho podries haver fet millor? Per què? Gerard: Sí perquè podria córrer més però no volia. Guillem: Tenia molt flat i no podia més. Martí: Sí perquè podria haver avançat a la meva companya. Què és el que més et va agradar de la cursa? Gerard: Al final perquè ja estava cansat. Martí: Els estiraments del principi.


El Safareig

El Concert de Primavera

“Today I don’t feel like doing anything I just wanna lay in my bed (...) ‘Cause today I swear I’m not doing anything”

3r trimestre

El Biel és músic i els músics, ja se sap... tenen un sentit de l’humor especial que a nosaltres els mortals ens costa d’enxampar. Aquest fragment de la Lazy song és el que ell ha escollit com a lema d’aquest article sobre el concert. Si hi vau assistir, deveu estar pensant que si ell representa els del seu ofici, els músics no en són gaire de ganduls. Que la música sovint ens ajuda a engrescar-nos, a treballar i a veure les coses d’un color més bonic. El Concert de Primavera va ser, novament aquesta edició, una mostra de la il.lusió i la capacitat artística dels nens i nenes, dels nois i noies de l’escola, quan s’han d’expressar musicalment. L’enhorabona a tots!!!

27


Trimestral Juny 2012  

Revistra trimestral del 3r Trimestre. Curs 2011-2012

Trimestral Juny 2012  

Revistra trimestral del 3r Trimestre. Curs 2011-2012

Advertisement