Page 1


Amb sal i pebre La secció “Amb sal i pebre” caracteritzada per la seva seriositat i rigor pràcticament científic, ha volgut sumarse a la calebració del quarantè i comptar amb la col.laboració molt especial, desinteressada, innocent i anònima d’uns convidats molt importants: els nens i nenes que, amb la seva espontaneïtat i fascinació davant tot el que el món els ofereix, han anat omplint l’Escola de petites anècdotes divertides que han donat la veritable sal a tots aquests anys:

LES CLASSES DE CASTELLÀ

APRENEM A ESCRIURE

A 4t de primària estaven estudiant el so “CH”: “Que aparece en palabras como chaparrón, charco, chopo... Niños ¿sabéis que significa chopo? - Pues claro... ¡que está muy mojado!

Un alumne, amb un nom molt corrent, de quatre lletres, a P5 no acaba d’aprendre a escriure’l bé. Després d’estar una bona estona intentant-ho, salta i diu: -És que mira que posar-me aquest nom la meva mare. Que no ho veia que no el sabria escriure!

En un exercici a 1r d’ESO es demana: “Escribe el significado de la palabra destacada” Destacada: Dícese de aquella cosa que destaca por... A 2n de primària un nen diu: -Ay! He ficado la pata! Un company el corregeix: - No se dice “ficado”, se dice”ponido la pata”

CONVERSES QUOTIDIANES A 2n de primària: -Aquestes vacances la meva mare ha agafat el virus de la grip. -Ostres! El meu ordinador també! Explicant el cap de setmana a 2n de primària: “Va venir tota la meva família a banyar-se a la piscina... bé tota no, els meus avis no van venir perquè són morts!”

LEARNING ENGLISH Per aprendre els nombres de manera divertida la mestra organitza, a P5, una partida del mocador. Un dels alumnes és l’encarregat de dir els números que diu molt fluixet: -One! Com que no se sent, la mestra li diu que el digui més alt i el nen, aleshores diu: -Five!

A cinquè, la mestra corregeix el text d’un nen que havia escrit “britat”. El nen va a protestar: -”Vas dir que Bra, Bre, Bri, Bro i Bru anaven amb B !”

CULTURA GENERAL Una conversa de dos companys: -aquesta cançó que sona és la del meu bateig. - Què és un bateig? -És quan neixes, que et renten el cap i et posen les arracades...! A 5è, la mestra els demana si coneixen llibres o pel.lícules ambientades a l’edat mitjana. Un alumne respon: -Jo sí! Jo sí! “El monte de condecristo” Sortint d’escola una nena de P4 explica a la seva mare: -”Avui la mestra ens ha explicat com viu un nen africà que es diu Sabata!” La mare respon estranyada: -Sabata? -Ai no! Vamba! A 1r de primària, la mestra pregunta què són els drets humans: -Fa 50 anys hi va haver una guerra i hi va morir molta gent però alguns van sobreviure... aquests són els Drets Humans... els que van quedar drets!

El dibuix de la portada és d’Arnau Pascual. Alumne d’estètca de 1r de Batxillerat


40

Editorial

1968 - 2008

Els professors i professores que han treballat amb els grups: Raquel Puig, Eli Ramírez, Marta Montserrat, Carme Bosch, Anna Torres, Víctor Querol, Susagna Font, Montse Vinyoles, Roser Nogués, Estel Andreu, Eulàlia Riera, Lala Blay.

Explicant-nos experiències: Lala Blay, Pere Carrera, Jordi Gómez, Josep Marí, Marta Montserrat, Cristina Ros, Montse Vinyoles.

Supervisant treballs d’alumnes: Esther Aleñà, Pere Carrera, Alèxia Jansana, Mercè Carulla, Carme Duran, Vicenç del Hoyo, Yvette Pascual, Víctor Querol, Ruth Zamora.

Dissenyant la portada: Lala Blay, Bernat Romagosa

Treballant amb esforç i il.lusió: Tots els nens i nenes, nois i noies de l’Escola que han donat sentit a aquesta celebració del quarantè.

Suport informàtic: Bernat Romagosa

L’any 1968 un grup de pares i mestres va fundar l’Escola. Eren anys de grans inquietuds i corrien aires de renovació. Des del seu naixement, l’Escola Mestral ha intentat ser un exemple d’Escola democràtica, activa i catalana i això s’ha anat traduint, amb el transcórrer del temps, en generacions i generacions d’alumnes que en són un bon testimoni. Han passat els anys i l’Escola ha anat creixent i s’ha anat consolidant com una de les millors escoles del nostre país, amb un important reconeixement tant des de dins de la institució mateixa com a través de premis diversos i distincions. Malgrat tot això, el que avui, després de quaranta anys, ens enorgulleix més, és el fet que l’Escola aboca tots els seus esforços en acollir i formar els seus alumnes globalment, tenint en compte, per a la seva formació, tots els aspectes que els faran millors persones i més felices: els àmbits acadèmic, esportiu, musical, artístic, cultural o ètic en són un bon exemple. Aquest quarantè aniversari ha estat una bona ocasió per aturar-nos un moment i mirar enrere: tot el que hem viscut i poc a poc ha anat forjant la nostra identitat, però, a la vegada, també hem dedicat una mirada esperançada cap al futur, que començarà demà mateix i que de ben segur ens proposarà nous reptes que, com sempre, farem nostres, amb la il.lusió que porta implícita la docència. Perquè estem convençuts que el lema “Viure l’educació, educant per viure” és nostre.

A tots ells, moltes gràcies!!

Carme Duran Directora de l’Escola

40è Aniversari

HAN PARTICIPAT EN AQUEST NÚMERO:

03


Consell rector 40 anys de l'Escola Mestral

Quan em vàreu trucar de la Mestral per dir-me si podia escriure alguna cosa per incloure-la en la celebració dels 40 anys, em vaig posar a pensar ¿què hi podia dir jo, d'aquests 40 anys, si ja en fa prop de 7 que no sóc pare-soci de la Mestral? Doncs hauré de parlar del que conec i recordo: Hauré de parlar de com la nostra malaguanyada filla, que va poder entrar als seus 6 anys (abans va ser impossible per manca de lloc) prosperà en coneixements i hi va ser feliç; com els seus germans han sortit de l'Escola amb l'educació i bagatge de coneixements i aptituds que els han permès abastar els estudis i ocupacions per ells escollides. Nosaltres mateixos mare/pare- d'alumnes d'aquesta Mestral, en tot moment hem pogut seguir de prop l'evolució dels nostres fills i en els moments dramàtics que ens ha tocat viure, hem sentit l'escalf humà de la institució i dels seus membres, sobretot dels i les mestres i professors. Hauré de parlar, potser, dels anys que vaig tenir l'honor de presidir la Cooperativa, de com fàcilment es van establir les convenients complicitats entre la Direcció del Centre, el Claustre i el Consell Rector, a fi d'aconseguir un desenvolupament harmònic i positiu de les tasques d'administració i ensenyament, posant sempre per endavant la qualitat i tenint, tots plegats ben clar qui era el protagonista de tot l'entramat de la nostra Escola Mestral: L'INFANT, L'ALUMNE. Recordant sempre l'antiga i tan actual màxima pitagòrica: “Eduqueu els nens i no caldrà castigar els homes”. Estic jubilat, vol dir que ja començo a tenir “una edat”, als vells se'ns permet donar consells encara que ningú no ens els hagi demanat: Als mestres: Persevereu en la recerca i aplicació de la qualitat educativa, prescindint, dins del possible, de males lleis i ordenaments que no fan més que entorpir la vostra tasca. Ho vàreu fer en la dictadura i ho haureu de seguir fent ara. Als socis: En una cooperativa és molt important pagar les quotes establertes amb puntualitat, però no acaben pas aquí les obligacions, les cooperatives, com la nostra, demanen i necessiten que els socis, des del voluntariat, es facin càrrec de l'administració, presidència i en general de les tasques gerencials que tota societat mercantil exigeix. Que per molts anys pugueu celebrar aniversaris i per damunt de tot, que tots plegats persevereu en la il·lusió de mantenir una escola catalana i de qualitat, com es defineix en els nostres estatuts.

Escola Mestral

Jordi Romagosa i Llàtzer Membre del Consell Rector del 1982 al 1988 President de la Cooperativa des del 1985 al 1988 Membre de la Comissió del quarantè

04


40 anys d’una Petita Gran Escola

“Quaranta anys, ja?”, Em deia una amiga fa uns dies... Ella és ex-alumne, i té molt clar a quina escola li agradaria portar la seva filla. El seu marit, en canvi, té algun dubte... “I perquè la Mestral?”, em preguntava. “I per què la Mestral?”.....Pregunta directa i clara.... I en aquells moments em va venir al cap una definició que una sòcia havia fet de la Cooperativa feia uns dies: “la Mestral és una petita gran escola”. Petita perquè no som molts, només tenim una línia per a totes les etapes educatives. Hem de saber que aquest fet també ens fa ser únics: no hi ha cap altra escola igual a la comarca. I ser petits ens aporta proximitat, coneixement, familiaritat, tracte molt personalitzat i una visió molt global de tot plegat. Gran perquè el projecte neix amb molt d’esforç i treball, amb molta il·lusió i sacrifici... i això ha perdurat al llarg d’aquests 40 anys. Disposem de l’experiència acumulada de tot aquest temps, tenim un capital humà que és la pedra angular del projecte. Comptem amb tothom, perquè entre tots i totes fem realitat el que un dia va ser el somni d’uns pocs. I Escola perquè aquesta és la nostra raó de ser. Som una Cooperativa Escolar, tenim clar què som i què volem: ens apliquem aquella dita africana que ens diu que per educar un nen/a fa falta tota la tribu. I ens sentim orgullosos de poder posar-la en pràctica en el nostre dia a dia, des de fa 4 dècades. Us animo a reflexionar sobre les raons que van portar a un grup de mares i pares, ara fa 40 anys, a fundar una escola cooperativa. Us encoratjo a dir que estem disposats a fer possible de continuar “vivint” aquest projecte I, finalment, us convido a fer-ho; doncs només treballant tots plegats podrem continuar fent realitat aquell somni d’uns pocs, que avui també ho és de tots nosaltres. De tot cor, Mestral, moltes felicitats.

40è Aniversari

Oriol Gaspà Grané President de la Cooperativa des del desembre de 2008 President de la Comissió del quarantè

05


l’aparador parvulari i primària

MIRADES

Escola Mestral

Amb motiu dels actes de 40è aniversari de l’Escola es va plantejar, als alumnes de parvulari i primària, un treball sobre la visió de l’Escola tant a nivell escrit com plàstic. Des dels més petits als més grans van fer un treball lèxic molt interessant. Els més menuts van evocar aquelles paraules que els suggereix l’escola i van fer descripcions col·lectives; i els més “ganàpies” van descriure espais, vivències o sentiments amagats en el calaix dels records. Des del punt de vista més artístic, deixant de banda aquests primers més literaris, es va fer un treball que va tenir, també, molt bons resultats. Durant tot un matí, els alumnes es van distribuir per aquells espais que a ells els resultaven més atractius o simbòlics de l’Escola i els van dibuixar només amb llapis. Va ser una experiència molt bonica veure com van quedar repartits petits i grans, pels diferents racons prèviament establerts (secretaria, hall, quartet de la Delo, gimnàs, menjador,...) segons les seves preferències. Posteriorment, a classe de plàstica, els alumnes van acabar de perfeccionar el seu dibuix utilitzant diferents tècniques: aquarel·la, pintura, cera, retoladors,... Aquestes pàgines només són una petita mostra d’aquest treball, el qual podeu contemplar i gaudir-ne en l’exposició que es va inaugurar en la jornada de portes obertes.

06


Descripció dels nens i nenes de 1r de primària

“L’Escola té moltes classes, la nostra és calenteta. Aprenem, estudiem i llegim moltes coses. Treballem com bojos, llegim com àngels i escrivim com màquines de dibuixar. Les mestres són agradables i guapes. La nostra mestra és llesta i ens ensenya a llegir”

“Tenim uns murals tan bonics que no t’ho pots ni imaginar!” “És un lloc per passar-ho bé” “L’Escola és maca, gran, plena de nens i d’olors” “L’Escola té 40 anys i és escola verda, que vol dir que reciclem bastant” “La meva Escola és la que més m’agrada del món” “Jo m’ho passo molt bé treballant i jugant amb els meus amics”

40è Aniversari

Impressions de l’Escola a 2n de primària

07


Descripció de l’Escola de 3r de primària

La meva Escola té forma geomètrica, és quadrada, una mica rectangular i molt espaiosa. Té moltes façanes de color crema amb moltes finestres. Per dintre és molt blanca i amb molta decoració , però li diuen Escola Verda. Té moltíssimes classes. Té molts professors simpàtics i també hi ha molts alumnes. Sembla una gran família, ja que tots en coneixem i compartim coses.

Vivències de l’Escola a 3r de primària

Escola Mestral

El meu primer dia vaig plorar moltíssim, però vaig parar quan vaig saber que cada matí fèiem racons. També em va sobtar que poguéssim jugar a l’ordinador.

08

Jo jugo amb la Mireia a donar voltes a la pista gran i ens canviem cromos; parlem de les nostres coses i ens ho passem molt bé jugant.


Nostàlgia a 4t de primària

EL QUARTET DE LA CRISTINA Qui no recorda el “quartet de la Cristina” ple de bons consells? EL MENJADOR De tant en tant sota el soroll que fem hi ha un got que peta i un silenci… EL TOBOGAN DE PARVULARI Quan érem petits ens hi tiràvem asseguts damunt caixes i lliscàvem molt… a mi m’encantava.

Records de cinquè de primària

Moltes tardes pujàvem als ametllers i parlàvem de les nostres coses…; quan hi havia ametlles agafàvem dues pedres, les picàvem i ens les menjàvem. Un dia, quan feia primer de primària, feia molt de fred i estàvem a classe amb les estufes posades… Jo volia que nevés…tothom ho desitjava!.

Recordo que quan anava a P5 vaig caure i em vaig clavar moltes pedretes al colze. Llavors, la Raquel em va portar a l’hospital. Allà tenia molta por perquè el metge va agafar unes pinces i em va treure les pedretes una per una.

40è Aniversari

Recordo el meu primer aniversari a l’Escola. Tots els meus companys de classe em van fer un llibret amb el meu retrat. Mai m’havia passat una cosa així; estava alegre i contenta.

09


Els millors records viscuts a l’Escola Mestral “L’any que La Carme Bosch era la nostra tutora, recordo que jo em tapava els ulls pensant que així els meus companys no em podrien veure”

Escola Mestral

“Un dia molt especial va ser la primera i última vegada que vam baixar pel tobogan de parvulari dins unes caixes. Ens ho vam passar pipa!”

10


40è Aniversari

“Un moment molt especial per a mi, va ser el comiat de l’Escola del meu millor amic, el Ricki. Estàvem de colònies li vam poder fer una bona sorpresa. Vam acabar tots plorant!

11


l’aparador ESO M’ho podries dir en cinc versos?

SOMNIS Miro per la finestra entre somriures i plors. Obro els ulls i somric sola mentre m’omplo de vells records. Laura Duran

LLAR Que ens acull cada dia. Estança rigorosa que ens farà millorar. Per poder obrir, a la fi, les portes del destí. Carla Bonsoms

EXAMEN Altre cop davant els fulls infernals. Els nervis m’envaeixen i em suen les mans. Que Déu m’ajudi... no he estudiat!

Escola Mestral

Carlos Porcel

12

L’ESCOLA MESTRAL A l’Escola Mestral s’hi fa vida. És el judici del meu futur. On hi ha la gent que m’estima, que m’ajuda a nedar quan vaig a la deriva. Àlex Antonio

QUÈ ÉS L’ESCOLA? L’Escola és una amiga. L’Escola és una companya. L’Escola és un llibre obert, on tot el que hi aprens... És cert. Laura Ramírez

L’ ENTREGA Donen l’examen. Quina nota serà? Potser alegria, potser decepció, amb un toc d’emoció. Marc Olivella


Elena Abril

EL VELL AMETLLER Corre, arribem! Hem de ser els primers: a l’ametller. El de tantes branques i on ens ho passem tan bé. Núria Barrios

PRIMER DIA Envaït per la vergonya. Volent i no podent. Ens observes estranyat i et sents sol, sense ningú... Ei! Que som nens com tu! Paula Barros

L’ESCOLA L’Escola és plena de records de la infantesa de milers de persones que han passat i de l’amor i l’amistat que hi han deixat. Clara Peña

EL SEU LLOC Deixa a l’entrada la son arraconada. Arriba amb pressa, i troba altra vegada el seu lloc que encara l’espera. Laia Corral

TORNAR A COMENÇAR Tothom diu: “Hola!”. Tornem a l’Escola. Un altre: “i l’estiu?” de retrobament ens omplim i d’explicacions vivim... Alba Teuler

40è Aniversari

MALENCONIA Una olor, un instant. Un record que s’esmuny, tota una vida. Amb malenconia, retornant a la infantesa compartida.

13


SINTAXI Pàgina 183. Oracions subordinades. No entenc res, què faig? Pregunto? No? Massa tard. Jordi Güell

A L’ESCOLA Mira i pensa: gaudeix les paraules, aprèn amb paciència, retroba’t amb l’aire. Tots els òrgans vitals. Maria Colomer

HORA DEL PATI Corredisses, mirades... Tothom esperant-ne l’arribada. Escales, paraules, retrobades de mans. Que no faltin els entrepans!

Escola Mestral

Júlia Andelo

14

JOCS INFANTILS De tant en tant penso en aquell món sense cap obligació. Érem tan sols infants jugant a fer-se grans. Berta González de Canales

DE PETIT EM DEIEN: has de començar a aprendre. Arrufant el nas responia: No, no ho vull. Però, tot i que no m’ho pensava, com m’equivocava! Nil Vicens

CANVI DE CLASSE Tot són nervis. Tots correm. Ens fan callar. Callem un moment... I altra vegada torna el moviment. Maria Villa


Aleix Chico

A CLASSE -pss pss, què deies? -Si vas veure la foto... -No et sento! -Calleu i escolteu!! fa la mestra. I envermellim. Júlia Alguacil

MIRADES Com el guix es desgasta la paciència s’acaba. Les mirades s’ataquen i en silenci es barallen. I el mestre explica encara. Laura Gómez

RELACIÓ Ens vam conèixer fa deu anys. Tu ja tenies experiència. Jo acabava de començar i havies preparat per a mi tot un món nou per descobrir. Clàudia Valls

JA ÉS HORA! Braços plegats, en silenci absolut. Amb paciència cal esperar la paraula per sortir a jugar. Carlota Colom

COMENÇAR Ara tots parlen. I el professor ja és aquí. Tanca la porta. Tot d’una es fa el silenci. Es pot començar a sentir. Salvador Aparicio

40è Aniversari

LA MEVA TAULA Neta i polida sempre està. L’estoig a la dreta, l’agenda a l’esquerra. M’agrada tenir-ho tot a mà.

15


L’aparador Batxillerat Les activitats culturals: Conformant Escola

Escola Mestral

Al llarg dels 40 anys a l’Escola ha anat prenent importància la integració de l’accés a la cultura enllà de les qüestions acadèmiques. Fa quinze anys, de manera espontània, vam començar a organitzar sortides a diferents esdeveniments i han acabat incorporant-se al tarannà de l’Escola. Es tracta d’activitats completament voluntàries que organitzem per als alumnes de quart d’ESO, de batxillerat i també per als ex-alumnes. Mirem d’oferir un ventall d’activitats molt ampli que inclou arts plàstiques, arquitectura, música, cinema, dansa, literatura i teatre i, a vegades, conferències sobre altres temes filosòfics o científics. Primer presentem la proposta als alumnes perquè decideixin si els interessa anar-hi i de cada activitat els donem una petita tarja per recordar-la. En general mirem d’oferir propostes que puguin obrir camins de pensament i sensibilitat i que permetin als alumnes apropiar-se-les. Tot això va lligat amb dues sortides bianuals: la visita al museu Chillida Leku a Sant Sebastià i el viatge de final d’estudis a Itàlia, en el qual, durant una setmana ens immergim en alta cultura. Pensem que, participar en aquestes activitats serveix als alumnes per descobrir les coses importants que ha anat creant l’home i que els ajuden a fer el seu camí. Ens fa especial il·lusió el fet de, anant amb els alumnes, trobar-nos algun ex-alumne que va a veure el mateix que nosaltres. I encara és millor quan algun antic alumne ens ve a mostrar el que està creant. Enguany, per celebrar el quarantè aniversari de l’Escola, uns nois de batxillerat s’han posat espontàniament a organitzar un cine-fòrum dins del marc de les altres activitats culturals i estan tenint molt d’èxit. Així, deixem que la cultura ens transformi, tancant cercles.

16


17

40è Aniversari


La línia del temps 1968:Assassinat de Martin Luther King. Fundació de l’Escola Mestral. 1969: L’home arriba a la lluna El nombre d’alumnes augmenta al doble. 1970: Salvador Allende, president de Xile. Trasllat a la torre Tamburini. 1971: Juan Carlos de Borbón és proclamat hereu de la corona Espanyola. Trasllat del parvulari a la torre Rigol. 1972: L’ Apol·lo XVII va ser enviat a l’espai. dos aularis a la torre Tamburini. 1973: Crisi del petroli. Organització d’un taller de cinema. 1974: S’executa Salvador Puig Antich. R. Nixon Abandona la Casa Blanca. S’estrena un nou xandall a l’Escola: verd amb ratlles grogues. 1975: Mor el Dictador Fancisco Franco. Acaba la Guerra del Vietnam. El Ministerio de educación y ciencia declara l’Escola Mestral “obra de interés social”.

1983 Un incendi destrueix el teatre de la Passió d’Olesa. Matriculació d'un primer fill d'una ex-alumne. 1984: El desastre de Bhopal (Índia) Proposta dels nous estatuts de la cooperativa. Publicació de la revista trimestral 1985: Erupció del nevado del ruiz. S’inicien les primeres classes d’informàtica 1986: Es detecta un forat a la capa d’ozó, Espanya ingressa a la unió europea Es presenten els primers alumnes de COU a la selectivitat. 1987: Atemptat d’eta a l’Hipercor. Premi Baldiri Reixach a l’Escola. 1988: Jocs olímpic de Seül. Premi Baldiri Reixach per al disc “Tot Fent música”.

1976: Cop d’Estat a Argentina. Inici de les obres de construcció de l’edifici actual. 1977: Mor Elvis Presley. Inauguració de l’edifici actual. 1978: Es publica el primer exemplar del Periódico de Catalunya. S’inicien els estudis de BUP. 1979: El 3 d’abril, a Espanya, s’hi fan les primeres eleccions municipals després del franquisme. Es participa a la vaga de les escoles del CEPEC (col·lectiu d’escoles per l’escola pública catalana) per reivindicar la no supressió de mestres com pretenia el Mec.

Escola Mestral

1980: A Andalusia s'hi celebra el referèndum. Comencen a sorgir divergències entre el CEPEC i les cooperatives d'ensenyament.

18

1981: El terrorista Mohamet Alí Agca atempta contra la vida de Joan Pau ||. Es sol.licita el permís per a l'ampliació de l'edifici i l'homologació del BUP. 1982: Guerra de les Malvines. S’inicien les obres del nou edifici de BUP.

1989: Mor Salvador Dalí Comença l’anglès a la primària. 1990: Reunificació d’Alemanya. Ordinadors a les aules de parvulari. 1991:Guerra d’Irak S’implanta l’anglès des de P3. 1992: Jocs olímpics d’estiu. El F.C. Barcelona campió de Copa . Una ex-alumna entra a treballar a l’Escola.


Treball col.lectiu dels alumnes des de P3 fina a 2n de Batxillerat

1993: A Sant Feliu s’inaugura la Biblioteca Montserrat Roig. Reprentació de l’obra “Futur Imperfecte” a càrrec del grup de teatre de l’Escola 1994:Nelson Mandela lluita per la igualtat racial. Se celebra el 25è aniversari de la fundació de l'Escola. 1995 Al Japó, a Kobe hi ha un terratrèmol de 7'3 graus. Premi Baldiri Reixac pel llibre "POEMES I DIBUIXOS". 1996: Neix el primer mamífer clònic . William Jefferson Bill va ser reelegit S’inaugura l’ala nova de batxillerat i parvulari. 1997 El soldat russos repleguen de Txetxènia. La coral de secundària participa en la XXX trobada coral de Catalunya. 1998: Es crea el Banc central Europeu a Brussel·les Posada en funcionament de l’aula d’autoprenentatge d’idiomes. 1999: Els països de Polònia, Hongria i la República Txeca es converteixen en membres de L’OTAN Representació de l’obra la nit de Sant Joan, del grup de teatre de l’escola. 2000: 113 persones moren en un avió. Joana Raspall visita l’Escola Mestral.

2005: L'huracà Katrina. Mort de Joan Pau ||. Intercanvi lingüístic. 2006: Són retornats a Catalunya els “Papers de Salamanca”. S’aprova la llei de dependència. S’instal.la una estació meteorològica. Premi de Fotografia per als alumnes de Batxillerat. 2007: Important avaria elèctrica a Barcelona. Inauguració d’un monument dedicat a les víctimes de l’atemptat de l’11M a Madrid. S’inicien els cursets de natació a parvulari. Joan Josep Blay s’acomiada de nosaltres. 2008: Jocs olímpics a Pequin. Greu sequera a Catalunya. Distintiu d’Escola Verda. Es canvien els noms de les classes de parvulari.

2001: Atemptat a les torres bessones. El grup de teatre representa Antaviana.

2003: Barcelona perd el seu goril·la albí. Invasió de d’Iraq. Es remodela el pati de les tortugues. 2004: Atemptat terrorista a Madrid . La nova revista trimestral.

40è Aniversari

2002: Desastre ecològic a Galícia amb l’enfonsament del petrolier Prestige. Curset a la piscina per als alumnes de 5è de primària.

19


Món Científic El Pati de les Tortugues Les tortugues han estat, des dels inicis de l’Escola, uns animals molt familiars per a tots els seus alumnes. A l’Escola vella, a la Rambla, la sortida de les tortugues després de la seva hibernació, era sempre motiu de celebració, aquells petits éssers es convertien en la proclamació oficial de l’arribada de la primavera. Quan ens vam traslladar cap a l’Escola nova, les tortugues no van ser menys i van venir amb nosaltres... i, quina sorpresa! en aquest edifici nou, tan bonic i tan modern hi havia un espai, un petit jardí interior, reservat per a elles: El Pati de les Tortugues .

Escola Mestral

Després de l’arribada d’aquelles antigues tortugues hi ha hagut molts canvis. Ara podem dir que des de fa uns quants anys, el Pati de les tortugues és un tros de natura (amb arbres i un bassal) que representa un laboratori a cel obert en el que els alumnes de l’Escola hi fan recerca, sobretot els alumnes de biologia de batxillerat. Aquesta recerca inclou tres línies d’estudi principals: el bassal, la vegetació i les tortugues. La darrera en estreta col·laboració amb el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) de Masquefa, ja que des de juny de 2003 el Pati de les tortugues és instal·lació col·laboradora del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya per a la tinença i cria de tortuga mediterrània (espècie actualment protegida i en perill d’extinció). A part del CRARC, estan col·laborant (o han col·laborat) en el projecte “Pati de les tortugues” altres institucions (diversos departaments de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Laboratoris Almirall, Oryx: la botiga de l'amant de la natura) de les que hem rebut ajudes de diferents tipus (assessorament, metodologia, subvenció...).

20

Originàriament hi havia poca vegetació, però amb el pas del temps, aquesta s’ha anat desenvolupant cada vegada més fins assolir la respectable talla i biodiversitat de l’actualitat. L’any 2002 es va considerar la remodelació del Pati de les tortugues i el Consell Rector va encarregar el projecte a en Josep Marí, professor de biologia, que tingué la idea que aquesta tasca podia ser un projecte per treballar amb els alumnes de batxillerat de l’Escola i fer-ho com a treball de caire interdisciplinari. A partir d’aquí, es varen començar a recopilar idees i a pensar quina podia ser la millor manera per tal que quedés el més estètic possible, sempre que s’acomplissin les condicions de caire ecològic que el mateix professor havia marcat. Amb els coneixements d’ecologia que van adquirint els alumnes al llarg dels anys que passen a l’Escola, juntament amb l’ajuda de professors i personal especialitzat en la matèria, es va realitzar el disseny i la construcció d’un bassal (amb rierol incorporat) i la introducció de noves espècies vegetals. Les tasques d’investigació d’aquest indret continuen i és previst que perdurin durant molts anys, ja que –segons Josep Marí- cada treball que s’hi realitza obre camí a futurs treballs de recerca i tots ells, realitzats individualment o en grup, hi van deixant la seva empremta.


RELACIÓ DELS TREBALLS DE RECERCA REALITZATS AL PATI DE LES TORTUGUES Curs 2002-2003 (Fase I) El Pati de les tortugues. Isaac Lleixà, Núria Pedrola, Cristina Martí, Gerard Castro. Curs 2003-2004 (Fase II) El Pati de les tortugues com a ecosistema. Ferran Hernández Les tortugues del pati de l’Escola. Brais Martínez. Anàlisi d’aigües. Xavier Berruga. Curs 2004-2005 (Fase III) Microclimes al Pati de les tortugues. Gerard Sagués (Premi Baldiri Reixac) Curs 2005-2006 (Fase IV) El vol de Gea. Joan Fernández. Etologia i reproducció de la tortuga mediterrània. Alba Vendrell. Curs 2006-2007 (Fase V) Hibernació i reproducció de Testudo hermanni. Laia Herrerias. (Premi CIRIT) Autosuficiència alimentària de la tortuga mediterrània. Marta Lozano. (Premi CIRIT) El bassal del Pati de les tortugues. Òscar Cusó. (Premi Baldiri Reixac) Curs 2007-2008 (Fase VI) Variacions de pes durant el procés d’hibernació de Testudo hermanni. Eudald Pascual. (Premi al Fòrum de treballs de recerca del Baix Llobregat). Reproducció de la tortuga mediterrània a l’Escola. Berta Ollé. Curs 2008-2009 (Fase VII) Optimització del sistema d’incubació artificial per a la reproducció de la tortuga mediterrània a l’Escola. Èlia Faixó. Osteocronologia aplicada a la tortuga mediterrània. David Bretones. Adaptacions vegetals i cromatisme estacional al Pati de les tortugues. Laura Pascual. (Premi al Fòrum de treballs de recerca del Baix Llobregat, premi Baldiri Reixac).

Jordina Colom: La selecció del sexe de la Tortuga Mediterrània. Alba Prieto: Osteocronologia aplicada a la Tortuga mediterrània.(II aprofundiment) Ariadna Simón: Micromóns al pati de les Tortugues.

40è Aniversari

Curs 2009-2010 (Fase VIII) *En procés d’elaboració.

21


English Corner School Song ay, chool tod s t a e r a day, We school to , y a d to l ay Schoo chool tod s t a e r a We o: hat we d w is is h T We stand up, up, up We sit down, down, down We stand up, up, up, We sit down. ay, school tod We are at day, y, school to a d to l o o h Sc ay school tod We are at at we do: This is wh

ow, w, window, wind Open the windo door, door, Open the door, ow w, window, wind Open the windo Open the door.

Escola Mestral

S c h o o l Wo r d s

22


essay O S E d A 3r

School Descri pt i on

Mestral school is in Sant Feliu de Llobregat. It's in “les Grases”, in Sanson Road. It's near “Collserola” mountains. It's a small school, so there are only four hundred students aged three to eighteen. The school is forty years old, so it's new. There's one classroom for each course and in total there are seventeen classrooms. Some of them have a big screen reproduce films, documentaries, pictures, documents... But there are specific rooms for some subjects such as the laboratory, the Art room, the languages classroom, the computer room, the gym, five sport tracks with baskets and goals, the quimic classroom and the workshop for technology. The school has a dinning room with its own kitchen for the students who have dinner in the school. There are three playgrounds. Two of them have a big playgrounds, one for nurse school and the other for primary. The ESO students have the same playground as primary's students because it's a very big one. The high school students have a one small playground. There is a sciencet garden with some interesting plants, turtles, birds, snakes and goldfishes and frogs in a pond. Teachers have a seminar where the students can go at their visiting hours to ask questions or speak with them. There is a teachers room for all the teachers of the school. The school has three floors. On the first one there are the dinning room, 1st, 2nd, 3rd primary and nursery school. On the second floor there are the reception, the hall, the library and the high school classrooms. On the third floor there are 4th, 5th and 6th primary education and E.S.O. The school teaches: Mathemathics, Catalan, Spanish, English, French,

Latin, Science, Biology, Quimic, Physic, Technology, Technical drawing, Geography, History, Computer studies, Philosofy and Photography studies. Lessons start at quarter to nine and finish at half past four. The first break in Primary is at quarter past ten and in Eso is at quarter to eleven. In this break you can buy a small or big sandwich in the kitchen, but you can take it from your house too. Primary lunchtime is at quarter to one and Eso students have it at one o'clock. After lunch you can do optional activities: dancing lessons, handball lessons, music band, chorus, drama lessons, informathic lessons or English lessons. When the shool finishes you can do more optional activities like English or Tennis. The students can stay in the school doing homework with a teacher until six o'clock. There are many excursions duringt the year related to specific topics of every subject. The students go to the theatre, to museums, to the mountains... Eevry year there is a school trip or camp trip. This activity start in first primary and continues during primary, secundary and high school. The camps are connected with projects with in the subjects too. The school celebrates some of the Catalan parties. They celebrate “La Castanyada”, Christmas, “Carnestoltes”, “Sant Jordi” and Easter. Every year the school have the spring party, where the parents can visit the school and see the work that their children done. In this party the students play matches, do a concert and show the dances and theatre that their have prepared during the year. This school is very good, with a high level and very good teachers.

“Batxillerat teachers help you in your studies as well as learning the important things to be cultured.” “If you are a 1st Batxillerat student in Mestral School you are supposed to study every day and revise the subjects more difficult for you.” “First of batxillerat is being a great year. We have not noticed much diference between this year and 4th of ESO and the good people that had come this year has given a new air to the class. The experience is much better than what people think!” “We think that it's a good opportunity to go every day to school as we can learn a lot of really interesting things in all the subjects. Until this moment, we have to choose between science and languages in order to prepare us to succeed in the selectivity and achieve the needed mark to get into our wished studies.” “Coming to school is, probably, the best routine of our life. If we look to the future, this time-tables and obligations are so much lighter than the adult ones, so we are so proud of still being students, and we’ll try to keep on in this role.” “Everyday the teachers give us homework to do for the next lesson, moreover there are some of them who usually try to teach longer than the time they have.”

40è Aniversari

School Life

23


Allons enfants

Tot fent música Una cançó d’aniversari per a l’Escola Mestral Lletra i música Biel Ballester

Escola Mestral

Al matí em llevo, esmorzo i me’n vaig a la Mestral.. Em fa mandra però arribo i em trobo els companys. Fem xivarri una miqueta i arriba el tutor. Ara toca estudiar i aprendre coses de debò. Ens han dit que l’Escoleta ja fa uns quants anys que ensenya... Déu n’hi dó! Totes les assignatures...Ja fa quaranta anys! Doncs a estudiar i aprendre i a portar-nos tots molt bé! Això de portar-nos bé...m,m,m... ho mirarem de fer!

24

Ens agrada anar a l’Escola ens agrada aprendre molt Volem saber moltes coses, ho volem aprendre tot!.


Disseny de portades

Alba Garcia Júlia Majó

Marc Udina

Víctor Castro

Eugènia Poveda

Xavier Sánchez i Josep Mª Vil.lagrasa

Èlia Campreciós

Anna Giralt i Teresa Vilaprinyó

Javier Honorato

40è Aniversari

Els alumnes d’Estètica de 1r de Batxillerat han participat en el disseny de la portada d’aquest número especial, Els resultats han sigut tan bonics que us en volem ensenyar una mostra

25


Escola Mestral

26 Mural del quarantè realitzat pels alumnes de 4t de primària entorn de l’obra d’Antoni Tàpies


27

40è Aniversari


Trimestral especial 40è aniversari  

Trimestral especial en motiu del 40è aniversari de l'Escola Mestral

Trimestral especial 40è aniversari  

Trimestral especial en motiu del 40è aniversari de l'Escola Mestral

Advertisement