Page 1

Presentació En

una societat com la nostra, caracteritzada per una pèrdua de valors soc ials i una manca de comunicació

intergeneracional, és necessari establir noves modalitats d’aprenentatge que fomentin el diàleg i la convivència entre generacions. D’aquesta necessitat neix el projecte Contes d’ahir i d’avui, un projecte que pretén facilitar l’aprenentatge i coexistència entre petits i grans, fomentar el diàleg entre generacions i potenciar l’esperit solidari dels alumnes. Un projecte que a més d’aportar als alumnes nous coneixements, fomenta el desenvolupament de nous valors, hàbits i actituds per tal que ambdues generacions es mirin als ulls, es donin la mà i caminin juntes.

Contacontes infantil Contes d’ahir i d’avui és un projecte d’intercanvi intergeneracional i bidireccional desenvolupat pels alumnes d’infantil del Col·legi Mare de Déu de la Salut de Badalona i la gent gran de la residència d’avis Llegat Roca i Pi de la mateixa ciutat. El projecte s’ha desenvolupat en sessions presencials el primer dimecres de cada mes dur ant 7 mesos a l’escola, convertida en punt de trobada on la gent gran ha narrat històries, històries fantàstiques, reals, imaginàries, inversemblants...mentre els alumnes escoltaven, sentien, s’emocionaven.

Les persones grans, per les seves vivències, experiències, aporten molt a les noves generacions i la comunitat educativa pot aprendre i col·laborar amb elles per tal de satisfer algunes de les seves necessitats ja siguin socials com afectives. Donar-los hi un rol social i fer-los partícips d’un projecte comunitari, millorar la seva autoestima i salut psicològica.

Tallers compartits El projecte Tallers Compartits que s’ha dut a terme aquest curs 2013-2014 conjuntament entre els alumnes de cicle superior de l’escola Mare de Déu de la Salut de Badalona i la Residència Roca i Pi, vol respondre a diferents necessitats que ha detectat al seu entorn. En primer lloc, l’escola vol oferir als alumnes la possibilitat de compartir estona i experiències amb els usuaris de la residencia, avis i àvies amb moltes històries a explicar. L’escola vol incentivar la figura de l’avi com a una persona plena de valors i habilitats únics, a fer-los visibles dins aquesta societat, a la vegada que entenem que estan vivint en un moment vulnerable del cicle de la vida. D’altra banda, la residència vol treballar amb els avis l’espontaneïtat, la vitalitat i les ganes de fer coses que tan bé transmeten els nens. Fer-los partícips de diferents activitats per tal que s’adonin de les potencialitats que tenen i de tot el què poden i saben oferir.


A part vol fer visible tan la figura del nen/nét a la residència, com l’avi ( més enllà del cangur) a l’escola. Objectiu comú. Els diferents objectius marcats doncs, es volen dur a terme a partir d’un projecte dissenyat per ambdues entitats. Aquest representa un treball d’ajuda mutua, retroalimentació i reciprocitat que tindria la duració de cinc mesos, amb trobades d’un dia al mes a la residència. Talles compartits: -

Taller 1: Programa Grans Històries Ràdio Estel.

-

Taller 2: Informàtica

-

Taller 3: Jocs de taula

-

Taller 4: Costura

-

Taller 5: Cuina

-

Taller 6: Hort

Teatre d’ahir i d’avui. Sonrisas y Lágrimas. Aquest projecte ajuda a promoure un envelliment actiu en quant les persones grans veuen que compleixen una funció social i participen en la seva comunitat, aportant els seus coneixements, experiències viscudes i herència cultural. A més, dóna la possibilitat als nens que no tenen avis o els avis que no tenen néts poder pensar en el rol d’aquests i vivenciar aquest vincle. Creiem igualment que les persones grans poden beneficiar-se de la alegria de la companyia dels nens i sentir-se reconeguts per generacions més joves augmentant d’aquesta manera la seva autoestima. Teatre d’ahir i avui n’és un excel·lent exemple que mitjançant la creació d’una obra de teatre, en aquest cas “SONRISAS Y LÁGRIMAS”, es pot apropar dos generacions que poden semblar tan dispars com els infants i la gent gran. A la persona gran li dona un motiu per exercitar la memòria i la participació activa en la societat actual. Als nens li dona la possibilitat d’enriquir la seva imaginació i creativitat, facilitant a la vegada l’acostament, l’afecte i el respecte entre generacions. OBJECTIUS 

Promoure les potencialitats de les persones grans.

Exercitar la memòria, la creativitat i l’expressió oral.

Possibilitar la transmissió de valors culturals.

Millorar l’autoestima i la imatge de la persona gran.

CONTINGUTS 

Àrea Cognoscitiva: exercitar la memòria, l’expressió oral,

la gestualitat i la comunicació

corporal. 

Àrea social i comunitària: sentiment d’utilitat, transmissió de valors i coneixements, adquisició i utilització d’habilitats socials.

Projectes d'aprenentatge servei curs 2013-2014  
Projectes d'aprenentatge servei curs 2013-2014  

Els tres projectes d'aprenentatge servei i interdisciplinars realitzats durant el curs 2013-2014.