Page 1

ÍNDEX

LES PLANTES 1. LA RESPIRACIÓ DE LES PLANTES 2. LA FOTOSÍNTESI 3. REPRODUCCIÓ DE LES PLANTES - REPRODUCCIÓ ASEXUAL - REPRODUCCIÓ SEXUAL 4. UTILITATS DE LES PLANTES 5. ELS BOSCOS - BOSCOS - SELVES - PERILLS DELS BOSCOS I SELVES


1.-LA RESPIRACIÓ DE LES PLANTES Les plantes, com la resta dels éssers vius, necessiten respirar. Les plantes respiren per tots els seus òrgans, però és per la fulla per on més oxigen agafen. Les plantes quan respiren absorbeixen l'oxigen (O2) de l'aire i expulsen diòxid de carboni (CO2) . Les plantes respiren per a obtindre l'energia dels aliments. La respiració la fan tant de dia com de nit.

2.-LA FOTOSINTESI Les plantes i les algues marines proporcionen l'aliment i l'oxigen per a tots els animals del planeta, incloses les persones. La fotosíntesi és el procés a través del qual la planta es fabrica el seu propi aliment. Aquest aliment que fabriquen les plantes també s'anomena saba elaborada Per a poder tindre saba elaborada , les arrels agafen de la terra aigua (H2O), sals minerals és a dir, saba bruta. Esta puja per la tija fins a les fulles. En la fulla el diòxid de carboni i la saba bruta es combinen gràcies a l'energia de la llum solar, i es transformen en la saba elaborada que es distribueix per tota la planta i oxigen que passa a l'atmosfera. En este procés s'expulsa oxigen. La quantitat d'oxigen que s'expulsa a l'aire és més gran que la que necessita la planta per a respirar, per això les plantes netegen l'atmosfera de diòxid de carboni i produeixen oxigen que després els animals fem servir en la respiració.


3.-LA REPRODUCCIÓ DE LES PLANTES Hi ha dos tipus de reproducció: Reproducció asexual i sexual. -REPRODUCCIÓ ASEXUAL La reproducció asexual o vegetativa és la multiplicació de les plantes a partir de la planta mare. Té lloc a través de: - Tubercles (creïlla, moniato) Tiges subterrànies de les que ixen noves plantes. - Bulbs (ceba, alls) Part de baix d'una tija envoltada de fulles. - Estolons (maduixa i esbarzer) Tiges aèries amb gemmes que en contacte amb la terra fan noves plantes. - Esqueixos, empelts - Rizomes (gespa, canyes, lliris) Branques que ixen verticalment baix de terra a partir d'una tija. - Per espores (falguera, molsa) -REPRODUCCIÓ SEXUAL DE LES PLANTES En la reproducció sexual el pol·len dels estams arriba al pistil i fecunda l'ovul, açò es diu pol·linització. Pot arribar de dos maneres a la flor femenina: Que el porte un animal (insectes normalment), o el vent. Una volta fecundat es forma el fruit. Si la flor és hermafrodita, vol dir que té la part masculina i la femenina.


4.- UTILITATS DE LES PLANTES. Són molts els beneficis que les persones obtenim de les plantes. Tots els éssers vius depenem d'elles per a alimentar-se i viure. Les podem classificar en cinc apartats: 1. Plantes alimentàries: són aquelles que usem per a menjar. Ens proporcionen aliment. Per exemple: les carlotes riques en vitamina A, les creïlles, tomates, col, taronges (vitamina C), moniato, espinacs, etc. 2. Plantes forestals: són plantes que regulen el clima i ens proporcionen oxigen respirable. Dels arbres obtenim fusta, carbó, suro, etc. Per exemple: el pi, el faig, la surera, l'alzina, la carrasca, etc. 3. Plantes industrials: faciliten matèries primeres per a la indústria. Per exemple: tèxtils (el lli, el cànem i el cotó). 4. Ornamentals: són plantes d'adorn. El roser, la violeta, la margarida, el clavell... 5. Plantes medicinals. Aromàtiques: són plantes que serveixen per a curar o millorar la salut. Per exemple: – Abatzer: cura la diabetis i talla la diarrea. – Angèlica: activa la circulació de la sang. – Aloe vera: cura cremades i mal de panxa. – Espígol: infusions digestius i relaxants. Desinfecta ferides i llagues.


– – – – – – – – – – –

Arangí: cura els nervis de mal de panxa. Menta i herba sana: digestiva i per a diarrea. Camomil·la: cura el mal de panxa. Romer: hipertensió arterial. Desinfectant, tonificant i antiespasmòdic. Llorer: Preveu l'acidesa i el flato. Adormidera: per a dormir. Eucaliptus: cura refredats. Herballuïsa: digestiva, sedant, antinervis... Tem: cura infeccions vocals. Coa de cavall: per netejar la sang. Julivert: diurètic, acumulació d'aigua en el cos...

5.-ELS BOSCOS Els boscos es caracteritzen per tindre gran quantitat d'arbres, el tipus d'arbre que domina dona nom al bosc per exemple bosc de carrasques sureres, bosc de pins, d'eucaliptus... Els boscos es distribueixen al voltant del món, però els principals i amb més cobertura d'hectàrees es troben a Rússia , seguit del Brasil ,Amèrica del Nord,Xina, Austràlia i el Congo. Al sotabosc humit podem trobar fongs ( bolets) falgueres. Hi ha tres tipus de boscos que estan classificats d'acord al seu latitud. Aquests son: BOSC TROPICAL / BOSC TEMPERAT / BOSC DE CONÍFERES ( avets , xiprer, pi..) LES SELVES Les selves són boscos tropicals. SELVES TROPICALS: Són càlides, humides i amb una gran densitat d'arbres, és a dir estan repletes d'arbres. Molts d'eixos no viuen en cap altre lloc del planeta. Plou tant que les plantes naixen molt prop unes de les altres i estan verdes i exuberants tot l'any. En Amèrica del Sud hi ha la selva tropical amazònica .Té una gran extensió és quasi el doble de gran que la India i és la selva tropical més gran del món. La travessa serpentejant el riu Amazones que té més de 6.400km de llarg. És el riu més cabalós de la Terra.


La selva Amazònica té més espècies d'animals que cap altre hàbitat del planeta com per exemple: el jaguar, l'àguila arpia, el caimà postruso, els mandrosos, mono aranya de mans negres, papallona morfa blava,etc... A les selves se'ls anomena les joies de la Terra i la farmàcia més gran del món, ja que s'hi han descobert més d'una quarta part dels medicaments naturals. A la selva els arbres són molt alts, fins 60 metres. Aquests arbres formen una mena de cúpula que no deixa passar tot el sol a les parts més baixes.

PERILLS DELS BOSCOS

1.- Els incendis 2.- Pluja àcida 3.- Desforestació 4.-Contaminació 5.- Plagues ( l'eruga del pi ) 6.- Sequera LA PLUJA ÀCIDA

És la pluja contaminada amb productes químics que hi ha a l'atmosfera. Aquesta contaminació es per culpa de les fàbriques, vehicles, centrals elèctriques, calefaccions... Les pluges àcides fan malbé la vegetació, les fulles s'engrogueixen i cauen, els arbres queden pelats. ELS INCENDIS

Molt sovint provocats, deguts a la falta de mesures per prevenir-los o imprudència dels que visiten el bosc. Les conseqüències són l'empobriment del sòl i els éssers vius que l'habiten perden el lloc on viure i alimentar-se DESFORESTACIÓ Quan es tala una gran quantitat d'arbres i el bosc poc a poc desapareix. Actualment en països pobres s'està talant sense control perquè hi ha molta demanda de fusta .

Les plantesdef