Page 1

ELS INQUES INTRODUCCIÓ Els Inques eren una tribu indígena d'Amèrica del Sud. Van viure a la serralada dels Andes, els actuals: Equador, Bolívia, Perú, Chile, Argentina i un poc de Colòmbia. Van viure en l'època precolombina, entre els segles XIII-XVI. Van ser un poble important per a l'època. LLENGUA La llengua del Inques era el Quítxua. Quan els espanyols van conquerir Amèrica, els van obligar a parlar espanyol. No tenien escriptura, tot i que feien alguns símbols en pedra. També feien calendaris en pedra. RELIGIÓ Els Inques tenien molts déus, eren politeistes. Pensaven que Viracocha havia creat el món, era el déu suprem. Però el més important era el déu SOL. A més tenien la lluna, el tro, la Terra, etc. Feien sacrificis humans perquè els déus estigueren contents, plogués, tindre bones collites... Eren supersticiosos. La ciutat més religiosa de tot l'imperi va ser Vilcoshuman. COSTUMS Per fer càlculs, els Inques usaven el “quipu”. Era un cordó horitzontal amb unes petites cordes que penjaven amb nusos de diferents mides. Segons la mida del nus, era un número o un altre. També feien càlculs amb la Yupana, que era un quadrat on posaven llavors de panís. Tenien un sistema de numeració decimal. La vestimenta era senzilla. Aquesta va servir per a diferenciar ètnies (pobles) i territoris. Els materials bàsics eren el cotó i la llana d'alpaca o de vicunya. Les dones usaven un vestit llarg lligat a la cintura amb faixa, un mantell a l'esquena i sandàlies. Els homes vestien amb un drap que queia de la cintura i una túnica sense mànegues anomenada “uncu” i sandàlies.


Els inques coneixien el cacau. Cultivaven patates, panís, cotó, coco, carabasses, etc. Menjaven Yacón (arrels per satisfer la sed). Carn de llana. Tenien el mateix sistema de numeració decimal que nosaltres. El calendari es basava en els canvis d'estacions i en els moviments de les estrelles. S'iniciava el 21 de desembre. En medicina els tractaments incloïen pràctiques màgiques, operacions, dejú, sacrificis i medicaments (fabricats amb plantes). Per al dolor donaven “xixa” i “coca”. Eren bons cirurgians. Pel que fa a la música, tenien cinc notes musicals. Diversos instruments de vent i percussió, entre els quals es troben les quenes, les flautes i els tambors. L'EXÈRCIT El Sapa Inca era el cap de l’exèrcit, que estava format per soldats (fills de nobles, camperols i esclaus). En el moment que l'imperi va ser més gran, van arribar a tindre 200.000 soldats. Les armes més usades eren la fona, la destral, la “boleadora”, la porra i la llança. Per a protegir-se els soldats usaven un peto de cuir, casc en forma de con i escut amb forma rectangular amb un símbol (cada poblat en tenia un diferent). Els més importants portaven plomes al cap. La seva estratègia consistia en rodejar l'enemic per a atacar i que no escapara. CONSTRUCCIONS El material principal era la pedra, però també utilitzaven rajoles d'adob i palla. La pedra es tallava amb molta cura. Posaven pedra sobre pedra encaixant-les molt bé i quan acabaven el mestre artesà feia els últims retocs. Algunes pedres pesaven més d'una tona. Les construccions eren tant sòlides que fins i tot alguns murs van sobreviure a terratrèmols. Per al Sapa Inca feia les construccions el millor arquitecte i artesà. Abans de fer una construcció important l'arquitecte feia una maqueta. Els inques tenien poca decoració, tan sols alguna entrada pintada amb colors vius. Els inques van construir temples, murs per als horts, ponts, cases, carreteres fortaleses, ponts penjants de fusta i corda.. Les fortaleses les situaven fora de les ciutats i les usaven per a protegir-se quan hi havia perill. La ciutat més ben conservada és el “ Matxu Pitxu” en quítxua significa muntanya vella, es troba a 2300 metres d'altitud.


FINAL: L'imperi inca va acabar amb l'arribada de Francisco Pizarro. Els espanyols tenien pólvora, armes de foc..., i, a més, els inques estaven barallats entre ells i van pensar que els soldats espanyols que anaven sobre cavalls eren déus i no podien lluitar contra ells. Van desaparéixer.

Quipu inca

Quenes inques

Viracocha

Yacón

Els inques  
Els inques  
Advertisement