Page 1

Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola de Tuixent Zona Escolar Rural de l’Urgellet

UN PROJECTE PELS INFANTS I DELS INFANTS.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola de Tuixent Zona Escolar Rural de l’Urgellet

UN PROJECTE PELS INFANTS I DELS INFANTS. “TENIM SOMNIS PER MOLTA ESTONA, HORITZONS PER DESCOBRIR, I IL•LUSIÓ PER FER-HO. AMB LA SEGURETAT QUE AIXÓ ÉS EL QUE, AMB UNA MIRADA SENZILLA I NETA, ENS DEMANEN ELS INFANTS DES DEL PRIMER MOMENT”. Marta Mata 2005

UNA ESCOLA QUE CREU AMB:     

UN INFANT CAPAÇ UN INFANT AMB GANES D’APRENDRE UN INFANT AUTÒNOM UN INFANT QUE GESTIONA I REGULA EL SEU TEMPS I EL SEU MOVIMENT UN INFANT QUE ES PREGUNTA I QUE BUSCA RESPOSTES

“DONAR VEU A L’INFANT SIGNIFICA DONAR-LI DRET A SER PROTAGONISTA DE LA SEVA VIDA” Loris Malaguzzi

UNA ESCOLA QUE CREU AMB:  UN ADULT ACOMPANYANT  UN ADULT FACILITADOR  UN ADULT PROVOCADOR  UN ADULT QUE CONFIA AMB L’INFANT I QUE L’ESCOLTA Amb aquest paper de provocador i facilitador el paper del mestre és posar a l’abast tot allò que faciliti i ajudi a desenvolupar les capacitats de l’infant en el seu procés de creixement. Posa a l’abast materials i situacions. Està en un procés constant d’autoavaluació, traient allò que no té sentit i afegint allò que els nens i les nenes necessiten.

ORGANITZACIÓ DE L’ESPAI L’aula, el passadís, l’exterior, són espais on hi ha situacions d’aprenentatge. És com un gran laboratori on l’infant es pot moure lliurament, són llocs per estar atents i on passen coses. Els materials que hi ha, la seva disposició estan pensats perquè l’infant al seu ritme pugui descobrir i consolidar aprenentatges. És important l’ordre i la presentació. L’infant pot agafar allò que hi ha a la seva disposició.

MOMENTS D’ESCOLA: ROTLLANA Cada dia ens retrobem tots junts per iniciar el dia. Aquesta trobada ens permet prendre consciència de grup. Gestionar les coses que ens passen i prendre acords. També és temps per compartir vivències i neguits.

AMBIENTS Entenem l’ambient com un lloc provocador i atractiu, ric, amb materials on es pugui interactuar física i mentalment, envoltat d’una atmosfera tranquil·la creant un ambient relaxat tot mantenint un ordre.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola de Tuixent Zona Escolar Rural de l’Urgellet

UN PROJECTE PELS INFANTS I DELS INFANTS. Ambients on experimenten, comparteixen, es relacionen , interactuen amb altres, senten noves sensacions, escullen i refusen. Ambients per fer i desfer, per crear, per descobrir, per adquirir noves habilitats, per equivocar-se i per aprendre. Tenim 2 grups d’espais diferenciats: Grup de petits (3-6 anys) Grup de mitjans (7-9 anys) Els ambients en el grup dels petits: ART – CONSTRUCCIONS- CASETA – BIBLIOTECA – HABILITATS (motrius i primers aprenentatges amb la lecto-escriptura i llenguatge matemàtic) A l’entrada de l’escola hi ha un espai reservat a un AMBIENT D’OMBRES I LLUMS. Els ambients en el grup dels mitjans: ART – INVENTS – EL NOSTRE MÓN – COMUNICACIÓ – NOMBRES I RELACIONS “ ELS INFANTS APRENEN PER IMPREGNACIÓ A PARTIR DE LA SEVA PRÒPIA EXPERIÈNCIA: INVENTEN, PENSEN, SENTEN, IMITEN, S’EQUIVOQUEN FINS QUE DESCOBREIXEN QUE UN DIA HO SABEN FER”.

PROPOSTES Propostes presentades per l’adult en forma d’experiment. A vegades segons idees dels infants, Ens permet provar i indagar, fer petites recerques. Aquestes propostes a mesura que es fan grans poden conduir un PROJECTE.

ENTORN Quinzenalment i sempre que es considera oportú, sortim al nostre entorn aprofitant els recursos naturals que aquest ens ofereix: el riu, la vegetació, les restes,... És un temps per seguir aprenent, descobrir o investigar i per jugar.

PREGUNTES És important donar un lloc visible a les preguntes dels infants , així com trobar l’espai i el temps per buscar respostes.

MÚSICA La música és molt important dins el dia de l’escola. Cançó: ens serveix per començar o acabar el moment de rotllana al matí. Dansa i/o audició: Quan ens retrobem a la tarda ho fem amb una dansa o audició. La música ens acompanya al llarg del dia en el nostre treball.

FAMÍLIES Les famílies ens poden acompanyar en moments d’aula, per poder estar al costat del seu fill i dels seus companys, aprenent al seu costat. A part organitzem converses sobre temàtiques relacionades amb educació, des de la vessant de compartir l’experiència de cada u, sense jutjar. Allò que vivim a casa compartit no és estrany i veure la manera com ho tracten els altres ens pot ajudar


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola de Tuixent Zona Escolar Rural de l’Urgellet

UN PROJECTE PELS INFANTS I DELS INFANTS. LÍMITS Que l’infant pugui treballar de manera autònoma i lliure, no vol dir que pot fer el que vol, sense control i límits. Hi ha un respecte molt gran. Un respecte cap als altres, cap a un mateix cap a l’espai i cap al material. Ordre, i cura per fer uns espais amables i per tots.

CREEM VINCLES Ens agrada rebre aportacions de les persones que passen pel poble. Estem oberts a totes aquelles iniciatives per compartir coneixement i experiència. Formem part de la ZER Urgellet i a part de participar en sortides organitzades conjuntament , a al tardor i primavera baixem a la Seu d’Urgell un cop a la setmana per anar a la piscina i passar el matí a les escoles de la ZER.

ACCIONS QUE DUEM A TERME AL LLARG DEL CURS - Jardiners del poble - El pati - L’hort

“QUAN L’INFANT ACTUA PER LA SEVA PRÒPIA INICIATIVA I INTERÈS, APRÈN I ADQUIREIX CAPACITATS I CONEIXEMENTS, MOLT MÉS SÒLIDS QUE SI SE LI INTENTA INCULCAR DES DE L’EXTERIOR AQUESTS APRENENTATGES” Emmy Picler

Escola de tuixent  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you