Page 1

CURS 2013-14

Revista de l’Escola del Pi de Dosrius


Índex:

-PRESENTACIÓ REVISTA .........................................................................1 -L’ESCOLA DEL PI, FENT HISTÒRIA.........................................................2 -COM RESOLEM ELS CONFLICTES.........................................................5 -COM TREBALLEM EN GRUP..................................................................6 -COM APRENEM A ESCRIURE................................................................7 -EL PROJECTE INTERDISCIPLINARI.........................................................8 -QUÈ FEM A INFORMÀTICA?.................................................................9 -QUÈ FEM A LES CLASSES D’EDUCACIÓ FÍSICA................................10 -QUÈ LLEGIM I COM HO FEM?............................................................11 -COM TREBALLEM L’ANGLÈS...............................................................12 -NENES SEGRESTADES A NIGÈRIA.......................................................12 -ACTIVITATS MATEMÀTIQUES...............................................................13 -RENOVACIÓ AL BARÇA.....................................................................13 -NELSON MANDELA.............................................................................14 -MOR PACO DE LUCÍA........................................................................14 -MARC MÁRQUEZ................................................................................15 -EL REI JOAN CARLES I ABDICA..........................................................16 -AUTOBÚS INCENDIAT..........................................................................16 -TRICENTENARI......................................................................................17 -MUNDIAL DE FUTBOL 2014.................................................................17 -ESTEBE ALBERT......................................................................................18


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

PRESENTACIÓ

La revista "Enganxa't" va néixer l'any 1.998 i s'ha editat regularment com a mínim un cop per curs escolar.

Passant per canvis i evolucionant amb els temps, sempre s’ha anat seguint la idea inicial: la difusió de treballs, experiències, activitats i celebracions del dia a dia de l'Escola del Pi i on la participació de l’alumnat fos el més destacat i important.

L"Enganxa't" acaba el seu recorregut el juny del 2014 com a revista de l’escola del Pi. I encara que, sent sincers, aquest fet ens fa una mica de tristesa -som humans!- no deixem de desitjar el millor al nou projecte de l’Escola del Castell de Dosrius. Concretament, des de l’actual redacció de la revista “Enganxa’t”, us desitgem una encertada comunicació amb la comunitat escolar.

En aquest últim número us convidem a llegir la redacció de notícies importants de l’escola, però també del món, que han realitzat tots els alumnes de sisè. També podeu llegir la història de les escoles de Dosrius, un regalet final de la revista.

Elisenda Borrell Directora de l’Escola del Pi

Pàg. 1


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

L’ESCOLA DEL PI, FENT HISTÒRIA Primeres escoles al segle XIX A la plaça de l’església, número 5, hi ha l’edifici on es té constància que al 1869 era escola de nenes. Així doncs, Dosrius té escola pública des del darrer terç del segle XIX. Aquest edifici ha anat canviant d’usos, curiosament variats: abans de la Guerra Civil era la barberia del poble, a principis dels anys 40 l’alcalde va proposar fer-ne una biblioteca que finalment no es va crear, als anys 60 va ser una sala de ball i des dels anys 70 està destinat als joves. Durant els cursos 1994-95, 1995-96 i 1996-97 serví d’aula de parvulari del CEIP del Pi, donat que el creixement demogràfic féu petit l’edifici escolar situat al veïnat Geimir.

Escola a Canyamars Fins l’any 1980-1981 hi va haver una escola a Dosrius i una altra a Canyamars. La de Canyamars estava situada al veïnat de l’Església i constava d’una única aula on anaven nens i nenes.

Pàg. 2


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

Antigues escoles de Dosrius Al Carrer Sant Llop, números 8-10, s’hi troba encara l’edifici de les Escoles Velles. Sembla que l’edifici fou construït durant la primera dècada del segle XX, com a seu d’una fàbrica de cartró, i que a la segona dècada del segle XX fou destinat a escola pública municipal per al nucli de Dosrius. L’escola era unitària, tots els cursos anaven junts, i constava de dues grans aules, una per als nois i l’altre per a les noies, i a la part del darrera hi havia el pati. Durant el curs 1970-71 es va decidir ajuntar nens i nenes i fer la separació per nivells. En aquest edifici, posteriorment, hi ha hagut una farmàcia, una peixateria, una rostisseria, un restaurant .

Escola al veïnat Geimir, el Pi Al curs 1980-1981 es va inaugurar una nova escola, al veïnat Geimir, o hi assistiren els nens i nenes de tot el municipi: Dosrius, Canyamars i el Far. Aquesta escola ja es va dir Escola del Pi. L’important creixement demogràfic que va experimentar el municipi a partir dels anys 80 va provocar que aquesta escola aviat es fes petita i es va plantejar construir una escola més gran. Aquest edifici, enmig del bosc, és actualment l’escola bressol municipal La Caseta del bosc de Can Martorell.

Pàg. 3


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

Escola del Pi L’actual escola del Pi, fins fa poc CEIP del Pi, va ser licitada l’any 2000 en uns terrenys que serveixen de connexió entre el casc antic i l’eixample del poble. La nova escola va començar l’activitat docent durant el curs 2002-2003 i va representar una gran millora, ja que per primer cop a Dosrius es disposava d’un bon equipament escolar amb aules per a tots els cursos, biblioteca, gimnàs i menjador. Tot i així, l’escola va néixer petita i abans de ser finalitzada ja es preveia la seva ampliació que al curs 2004-2005 va quedar enllestida.

Escola del castell de Dosrius Des de fa pocs anys però, la demografia està marcant una tendència progressiva de disminució de la natalitat a Dosrius. Per això es procedeix fusionar els dos actuals centres del municipi, el Pi i Encarnació Fonoll, en un nou centre ubicat a l’actual edifici del carrer salvador Dalí que es dirà Escola del castell de Dosrius, nom que ha triat la comunitat educativa el dia de Sant Jordi del 2014. Aquest nou període s’iniciarà, doncs, el curs 2014-2015.

Elisenda Borrell Pàg. 4


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

COM RESOLEM ELS CONFLICTES A l’escola com a tot els llocs del món hi ha petits problemes o també dits conflictes. Un conflicte és una situació de tensió o hostilitat produïda per un desacord entre dues o més persones. A escola hi ha conflictes normalment per jocs com el futbol, els cromos, les baldufes .... segons la gravetat del conflicte es resol d’ una manera o altre. Si el conflicte és important, les persones implicades van al despatx de la directora on es fa una mediació. Quan s’exerceix la violència o es fan faltes greus de respecte, es pot arribar a expulsar un alumne de l’ escola durant un temps. El millor, però, és utilitzar la paraula i la cultura de la pau.

Karen Gordillo, Paula Méndez i Violeta Tollesson Pàg. 5


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

COM TREBALLEM EN GRUP Els professors ens ensenyen a treballar en grup. Potencien que no sempre els formem amb els nostres millors amics perquè així aprenem a relacionar-nos i cooperar amb tots companys. També ens posen treballs, en els que es necessita l’esforç de tot el grup perquè ningú es quedi sense fer res o no ajudi. A vegades hi ha nens que no fan res i no volen col·laborar i es queden quiets, això ens obliga a arribar a acords i treballar plegats per a aconseguir una millor nota. Les notes dels treballs en grup són sumades i desprès dividides pel nombre d’integrants de l’equip. EXEMPLES: A primer havien de fer un grup per fer un treball, cada grup els escollia el mestre. El professor va escollir a una nena i dos nens, però a aquells nens van tenir problemes amb crear el grup però al final amb l’aportació de tot el grup van sortir endavant, van aconseguir fer el treball i el van aprovar. El que us demostra això és que quan un grup es fusiona i cadascú posa de la seva part, al final el producte és millor i mereixen millor nota.

Pau Sánchez, Santi Sánchez i Christian Tellez Pàg. 6


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

COM APRENEM A ESCRIURE Tenim una assignatura que es diu “Expressió Escrita” on practiquem la escriptura en diferents idiomes tals com el català i el castellà. Fem relats, contes, històries i d’altres tipus de textos per millorar l’ortografia, el lèxic i la gramàtica. La mestra que ens ensenya expressió escrita a cicle superior és la directora, l’Elisenda. Amb ella practiquem i estudiem els diferents tipus de texts, ampliem el nostre vocabulari i així aprenem a expressar-nos millor. El dia de Sant Jordi els nens i nenes de tota l’escola presentem relats d’algun tema que ens proposen els mestres. Enguany el tema anava lligat al projecte interdisciplinari “El nostre poble”, Dosrius. Des de 3r fins a 6è varem elaborar relats lliures, amb aquesta temàtica, per parelles. I la resta de cursos ho feren en grup-classe. L’expressió escrita és un dels eixos prioritaris de l’escola i, ara que som els grans, en som molt conscients i hi treballem molt, per millorar-hi, perquè saber-nos expressar ens suposarà una eina molt interessant i productiva en el nostre futur.

Lluc Rovira, Ana Riera i Ivan Marín Pàg. 7


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

LA SETMANA DEL PROJECTE INTERDISPLINARI Aquest curs el projecte interdisciplinari ha consistit en l’estudi del nostre poble. El primer dia de la setmana interciplinar vem fer un grups amb els mestres i equips de treball entre alumnes. Vam treballar amb activitats atractives, actives i actuals com geolocalització del patrimoni de Dosrius, excursió i visita al Pou del Glaç, redacció de llegendes de creació pròpia del poble, vam ballar el ball de l’ós i conèixer la figura d’Esteve Albert, entre d’altres. En aquesta setmana ens ho vam passar molt bé i hem après moltes coses sobre el nostre poble i també altres aspectes de matemàtiques, llengua, anglès i expressió artística.

Joel Moreno i Oriol Rovira Pàg. 8


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

QUÈ FEM A INFORMÀTICA? Nosaltres, els alumnes de sisè, treballem força la informàtica. Fem pàgines web, treballs, esquemes i utilitzem molt l’eina de Google drive. A vegades amb una mica de sort ens deixen escoltar música, cosa que està bastant bé! Ara mateix estem fen servir You Tube Editor, gràcies a això podem crear i editar un vídeo amb música, imatges, etc. Ens agrada molt la informàtica però entre dies festius, alguna falta de connexió, que només tenim tres quarts d’hora a la setmana i els portàtils a l’aula en determinades activitats, se’ns fa difícil treballar la informàtica tant com voldríem, però gracies a tots aquest anys d’escola podem arribar a dir que som bons informàtics.

Ismael Lopez, Joel Jubany i Andreu Collet Pàg. 9


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

QUÈ FEM A LES CLÀSSES D’EDUCACIÓ FÍSICA Els alumnes de sisè fem educació física tots els dimecres a la tarda durant una hora i mitja. El nostre mestre d’educació física, l’Ermengol, és un mestre d’hàbits i quasi sempre seguim la mateixa rutina a l’hora de fer classe: -Explicació de totes les activitats que realitzarem aquell dia. -Activitats d’escalfament. -Activitat corresponent al tema que estem treballant. -Temps lliure o dutxa (els més lents). -Dutxa (La resta) Explicació de totes les activitats que realitzarem aquell dia Entrem al gimnàs i ens asseiem als bancs. Quan fem silenci l’Ermengol ens explica com està estructurada la sessió: les activitats que realitzarem i com les hem de realitzar. Activitats d’escalfament Jocs que fem abans de començar l’activitat del tema que estem treballant, per escalfar. Per exemple: matar conills, el cementiri, l’estop... Activitat corresponent al tema que estem treballant Tenim el curs partit en diferents unitats relacionades amb diferents blocs de continguts. Durant aquest curs hem treballat: “les capacitats condicionals”, amb examen teòric inclòs, “el ball de bastons”, “els esports amb raquetes”, “els fonaments tàctics del futbol”, “bases tècniques i tàctiques del voleibol”, “jocs d’arreu del món” i ara estem treballant “l’expressió corporal”. Temps lliure Tenim mitja hora destinada a dutxar-nos, sempre i quan haguem acomplert amb tot el proposat. Si som ràpids dutxant-nos, podem realitzar l’ esport que nosaltres vulguem un màxim de 15-20 minuts.

Sofia Estrada, Gerard Gallostra i Paula Cañizares Pàg. 10


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

QUÈ LLEGIM I COM HO FEM? Nosaltres a l’escola llegim molts tipus de llibres diferents com còmics com Les aventures de Tintin o d’històries com Batpat, Geronimo Stilton. Llegim molts autors importants com Roald Dahl, Charles Dickens, Dolors García i Cornellà ….. Alguns els llegim en grup i altres els llegim a la biblioteca o casa. Tots llegim tres libres en grup durant el curs i individualment hem de llegir un llibre al mes. Després en fem un petit resum i contestem unes preguntes. Per treballar específicament la comprensió lectora fem servir dossiers de Català o de castellà. Són com petites proves de català o castellà i també fem lectura en anglès. Els nens de 1r i 2n llegeixen molts llibres sols, altres els hi llegeixen els mestres i altres es llegeixen en grup. Els pares d’aquest cicle els ajuden un cop a la setmana a llegir en petit grup i sobretot es procura que els nens i nenes comprenguin els textos. Animem a tots els nens i nenes de l’escola a que seguiu llegint perquè viureu aventures, imaginareu llocs fantàstics i aprendreu molt.

Aleix Floriach, Arnau Jerez i Jàniel de los Santos Pàg. 11


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

NENES SEGRESTADES A NIGÈRIA Boko Haram, cap de guerrilla islàmica radical, vol intercanviar 300 nenes que han segrestat a Nigèria per presoners. Boko Haram ha penjat un vídeo a les xarxes socials que hi surten les quasi tres-centes nenes segrestades. En el vídeo les nenes estan resant per el seu rescat. Totes van vestides igual, amb una tela que les tapa totes menys la cara. Hores abans de ferse públic el vídeo, el governador ha afirmat tenir informació d’on eren les nenes. A tots els països hi ha moviments perquè s’alliberin les nenes. També hi ha actes de protesta en algunes escoles de Catalunya. Mariona Borsot, Laia Herrnàndez i Xavi Juárez

COM TREBALLEM L’ANGLÈS A L’ESCOLA Fem tres classes a la setmana d’anglès: dilluns i divendres en fem una hora d’angles tot el grup i dimarts partim el grup per la meitat. Dilluns i divendres fem classe a l’aula i fem diverses activitats amb els llibres de text sobretot, mentre que dimarts fem classe a l’aula d’anglès i fem activitats més reduïdes com cançons, representacions, a l’ordinador, fitxes ... per desenvolupar més aspectes de l’idioma. Els divendres tenim tres tallers de plàstica, però cada trimestre ens els intercanviem. Dos d’aquests tallers són en anglès, el de l’Alícia i el de la Llúcia. Això ho fem per millorar l’anglès. A l’escola els nens i nenes comencen l’anglès a P4. Ara ja des de P5 es demana més bon nivell d’anglès, ja que el dia de demà ens hem de saber comunicar amb els estrangers de tot el món.

Io Callarisa, Raul Martínez i Lara Pastor Pàg. 12


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

ACTIVITATS DE MATEMÀTIQUES Nosaltres fem unes classes de matemàtiques tota la classe junts i altres en grups reduïts perquè amb menys alumnes fem millor la feina i entenem més les activitats. Aquest curs hem treballat força perquè les matemàtiques de sisè són més difícils. Hem fet fraccions, arrels quadrades, problemes, àrees de figures, etc. També hem fet vàries activitats amb diferents materials com paper, peces de plàstic, fusta i més coses. L’activitat més divertida que hem fet en tot el curs han estat les de les figures del tangram.

Núria Vilarroya i Helena Roca

RENOVACIÓ DE LA PLANTILLA DEL FUTBOL CLUB BARCELONA L’ exentrenador del Barça Tito Vilanova ha mort de càncer el divendres 25 de abril amb 45 anys, això ha estat un cop fort per tota la gent que l’estimava i sobre tot per els aficionats del futbol. Aquesta notícia ha provocat un canvi en el Barça i per això han buscat els millors jugadors a la venda i els han fitxat. Han fitxat al porter alemany Marc-André ter Stegen per 80 milions d’euros. També després que Carles Puyol i en Tata Martino abandonessin el club, han volgut fitxar un nou entrenador, Luis Enrique, l’exentranador del Celta i antic company de Carles Puyol.

Natalia Lopez, Aina Perarnau i Albert Recasens Pàg. 13


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

NELSON MANDELA Nelson Mandela va ser el president Sud-africà que va crear la pau entre els blancs i els negres. Va néixer el 18 de juliol de 1918 i, desprès d’haver creat una nova Sud-àfrica, va morir el 5 de desembre de 2013 a Johannesburg. Va ser molt important perquè va eliminar l’apartheid, que era una política per separar les persones de diferents color de pell duta a terme entre 1948-1990.

Ainhoa González i Enric Terol

MOR PACO DE LUCÍA Mor Paco De Lucía, l’oncle de la Malú, el guitarrista que va impactar completament a tota Espanya. Va ser un virtuós del flamenc i també va tocar altres estils com el blues i amb artistes famosos de tot el món. Paco De Lucía va néixer el 21 de desembre de l’any 1947 a Algesires, província de Cadis. La seva mare ‘’Doña Lucía‘’ va influir molt de la vocació del seu fill que era tocar la guitarra i cantar flamenc. Va morir el dia 25 de febrer de 2014 a Mèxic d’un infart de miocardi amb 66 anys. Una de les la cançons més famoses va ser “Entre dos aguas” Gisela Arroyo, Anaïs Barberán i Gerard Fernández

Pàg. 14


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

MARC MÁRQUEZ

Marc Márquez és un pilot català que va començar la seva carrera l’any 1998. Va començar a destacar el motociclisme de velocitat a partir de l’any 2002, i el 2005, a només 12 anys, ja va guanyar una cursa a Albacete davant de pilots força més grans. Aquell any i el 2006 fou campió de Catalunya. Ara és l’actual campió del món de MotoGP, un dels esportistes més populars de l’escena internacional i el pilot més jove en guanyar el títol de la màxima categoria.

Sergi Morató, Eira Olmedo i Nahuel Ossola Pàg. 15


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

EL REI JOAN CARLES ABDICA Va ser tota una sorpresa just quan es va fer públic, però ja es veia a venir. El Rei Joan Carles I de Borbó va abdicar i va cedir la corona del regnat d’Espanya al seu fill Felip VI i a la seva nora Letícia Ortiz. Les seves filles amb 7 i 8 anys seran princeses d’Espanya. Després de gairebé quaranta anys de regnat espanyol, amb l’edat de 76 anys, el rei Joan Carles I de Borbó ha abdicat per el seu mal estat de salut i creu que el seu fill està perfectament preparat per assolir la nova responsabilitat. Jana Berrueta, Cristina Burgos i Vicenç Sánchez

AUTOBÚS INCENDIAT Un autobús pujant l’avinguda de Dosrius al costat del circuit del cros de Can Masuet es va cremar. L’autobús es va reescalfar i el motor va començar a prendre foc. El conductor va parar ràpidament l’autobús i va fer baixar a tots els passatgers que hi havia. Els neumàtics van començar a relliscar fins que va xocar contra un mur d’una casa i allà va explotar. Els que estaven a la vora de l’autobús van agafar les mànegues d’aigua per intentar controlar el foc fins que van arribar els bombers i van poder apagar el foc. Les conseqüències van ser, a més de la destrucció de l’autobús, que es va cremar un tros del cros de Can Masuet y que va caure un mur d’una casa.

Juliana Cruz i Patrick González Pàg. 16


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

TRICENTENARI L’11 de Setembre de 1714

va marcar la fi de la lluita al Principat i

l’arrencada d’ una època en la qual vàrem perdre les nostres llibertats la seculars. Europa sortia aleshores d’un dels conflictes més violents i més importants de la seva història, la Guerra de Successió espanyola, en que Catalunya havia jugat un paper important. Catalunya tenia por que una monarquia dirigida per Felip V, de caire absolutista, topés amb l’organització política, de tall parlamentari i pactista. Tot va començar perquè el rei espanyol Carles II va morir sense descendència i el seu germà Carles va assumir la corona. Peró Felip també la volia a tota Espanya i Europa va començar una guerra entre els partidaris que volien que regnés Felip i els que volien que Carles regnés. Després de quatre anys de guerra va guanyar Felip i fins ara segueix la cadena de família dels Borbons. Després de guanyar la corona espanyola, Felip V va decretar els Decrets de la Nova Planta que van suposar per a Catalunya la pèrdua de control econòmic, cultural, fiscal i judicial. Irene Alcaide, Vadim Andino i Jordi Giménez

MUNDIAL 2014 El mundial és una competició de futbol entre seleccions del països que han passat la classificació, en total arriben 32 equips. El mundial va començar a l’any 1930 a Uruguai que la va guanyar Uruguai i l’últim el va guanyar Espanya contra Holanda en el mundial de Sud Àfrica. Brasil és qui ha guanyat més mundials, en total cinc. La final es farà al camp de Maracaná.

Seleccions Brasil Itàlia Alemanya Argentina Uruguay Espanya Anglaterra França

Mundials guanyats 5 mundials 4 mundials 3 mundials 2 mundials 2 mundials 1 mundial 1 mundial 1 mundial

Christian Téllez, Gabriel Serrano i Ivan Rodríguez

Pàg. 17


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

ESTEVE ALBERT Esteve Albert i Corp va néixer el 1914 a Dosrius, al Maresme. Fou un gran defensor de la terra catalana i també va ser poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural. Va ser autor de llibres poètics i dramaturg de obres de teatre. Aquesta any es celebra el centenari del seu naixement amb molts actes en memòria d’ell. També aquest estiu es celebrarà el V concurs de Prosa i Poesia d’Esteve Albert. Tot seguit també hi haurà funcions de teatre amb els seus guions en diferents punts del poble. Si voleu mes informació sobre Esteve Albert, visiteu la pagina web dosriusdiari.cat o feu un passeig per els Jardins de la Memòria d’Esteve Albert situats al costat de l’ajuntament i al carrer Esteve Albert.

Jana Berrueta, Cristina Burgos i Vicenç Sanchez

Pàg. 18


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2014

Alumnes de sisè, curs 2013-14


L’Escola del Pi, hereva de les primeres escoles públiques del segle XIX i anomenada així des de fa 33 anys, essent l’escola d’un dels municipis més històrics del Maresme, amb tres nuclis i un fort arrelament amb el seu entorn, arriba a la seva fi.

És un moment de sentiments contraposats; tristesa per la desaparició de l’escola tal i com la coneixem, però il·lusió pel naixement d’un nou projecte on s’uneixen les dues comunitats educatives del poble.

Moltes generacions han passat per les seves aules, i se l’han fet seva i han ajudat a fer-li adquirir una identitat molt especial.

Ha estat el principal punt de relació entre els habitants de Dosrius, Canyamàs i Can Masuet-Alfar.

En definitiva ha estat una escola pel poble i del poble. Nosaltres sempre la durem dins del nostre cor i serà l’escola on hem crescut, après i fet amics per sempre més.

Gràcies a tots els mestres i a la nostre directora, l’Elisenda Borrell, una gran professional i tot un exemple per a tots nosaltres.

Adéu Escola.

Nens i nenes de 6è Ultima promoció de l’Escola. Dosrius, juny de 2014

Revista enganxa't juny 2014  
Revista enganxa't juny 2014  
Advertisement