Page 1

1


2


3


4


5


P3-A

6

4

Les gotes de pluja


P3-B

Els núvols

Els nens i les nenes de la classe dels Núvols estem descobrint qui treballa a la nostra escola. Sabem que hi ha moltes persones i que totes són necessàries pel bon funcionament de l’escola. Nosaltres en som una bona part: els alumnes venim per aprendre moltes coses, per fer nous amics i amigues i passar-nos-ho d’allò més bé.

Fa dues setmanes vàrem poder conèixer la persona que fa el menjar als nens i les nenes que es queden al menjador: és la cuinera i es diu Cristina. La Cristina va venir a la nostra classe per explicar-nos com és la seva feina i si li agradava aquesta. També ens va ensenyar com anava vestida, perquè no us penseu que porta una roba com tots nosaltres sinó que ha de portar:

-

Un “gorro” perquè els cabells no li caiguin al menjar

-

Una bata de color blanc per no embrutar-se

-

Unes sabates de color blanc

A més vam fer una visita a la cuina!! Vam tenir la sort de poder veure on i com treballen el cuiner i la cuinera de la nostra escola, en Pep i la Cristina. Vàrem poder veure forns i olles molt grans, perquè a l’escola som molts nens i moltes nenes que ens quedem a dinar.

La Cristina i en Pep ens fa uns menjars molt bons! També volem donar les gràcies a tots els monitors que ens ajuden a l’hora del dinar! Gràcies a tots per cuidar-nos tant! 7

5


P4-A

Els llamps

ELS NENS I NENES DE P.4-A HEM TRIAT EL NOM DE LA NOSTRA CLASSE:

SOM LA CLASSE DELS LLAMPS

HEM ANAT BUSCANT INFORMACIÓ I FOTOGRAFIES DELS LLAMPS I LES TENIM POSADES EN UN ESPAI DE LA CLASSE.

HEM DECORAT LA PORTA DE LA CLASSE AMB LLAMPS. HEM VIST ELS PARALLAMPS DE L’ESGLÉSIA DEL POBLE I EL DE L’ESCOLA. TAMBÉ HEM FET DIBUIXOS DE TEMPESTES AMB LLAMPS.

8

AIXÍ DE MICA EN MICA ANEM APRENENT COSES DELS LLAMPS. 7


Els trons

P4-B

MOLTS LLAMPS ONS SÓN TR

LLAMP SÓN

EL S O

UN TRO

E CS

REM ’ HA C SA S LA CA S C E P LLAM PELS

LS

’ AM

SÓN

AT

SÓ N

LLAM P

AG A

NÚV O

LS Q

UE

XOQ U

EN

S

EL NOM DE LA CLASSE L’eix central que engloba els noms de les classes d’aquest any és la Terra. D’aquest eix s’enderiven diversos temes dels quals les mestres d’Educació Infantil vam triar noms relacionats amb els fenòmens meteorològics. En aquest article ens centrarem en la classe de P4B: ELS TRONS. Quan vam iniciar el projecte dels “trons” la majoria d’infants no sabien d’on sortien i el més difícil va ser buscar un símLA MAMA, EL PAPA I L ’ ANDREA A CASA

ELS TRONS EL GOS A CASA

LES FULLES

bol per representar-ho sense confondre’ns amb les altres classes (llamps, núvols, gotes d’aigua, arc de sant Martí, i flocs de neu) La veritat és que tant els treballs com tot el material que les famílies vau portar de casa representant el nom de la classe van ser de gran ajuda per entendre millor aquesta abstrac-

ció del temps i tirar endavant el projecte. Moltes gràcies!!! M’agradaria acabar amb una petita reflexió: de les moltes coses que estem aprenent n’hi ha una de força interessant i és que tots els fenòmens estan relacionats (no es

ELS NÚVOLS MOLT NEGRES

pot donar un sense l’altre) i realitzant un treball conjunt s’aconsegueixen més coses i es gaudeix amb més intensitat: sense aigua no hi ha núvols ni neu, sense núvols no hi ha llamps ni trons i sense tempesta no llueix l’arc de St. Martí.

NÚVOLS DE LLAMPS

LA CASA NÚVOL DE PLUJA

ELS TRONS JA S ’ HAN ACABAT

Bon Nadal SÓN TRONS I NÚVOLS ELS NÚVOLS

LA MAMA

9 EL LLAMP I EL TRO

6

ÉS UN TRO,

ELS TRONS SURTEN DELS NÚVOLS


P5-A

Els flocs de neu

Experimentem amb pintura Els nens i nenes de P5 hem pintat lliurement amb els colors de la tardor (groc, taronja, vermell, marró i verd) utilitzant diferents tècniques: Uns quants hem barrejat sabó en pols amb pintura i ens ho hem passat pipa!!! Altres hem estampat pintura amb un regle. Que divertit!!! Una colla hem bufat pintura amb una canyeta. Ole, Ole, Ole!!! Un grupet hem estampat pintura amb paper de diari arrugat. És genial!! I la resta hem utilitzat un raspall de dents per esquitxar el paper. Que guai del Paraguai!!

10

8


P5-B

L’arc de Sant Martí

Elaborem una macedònia El dia de la Castanyada, els nens i nenes de P5 vam elaborar una macedònia amb fruits de la tardor (magrana, raïm, caqui i mandarina).

Pelem el raïm

i també... les mandarines.

Desgranem les magranes

11

I fem un suc de taronja. Mmmmmmm... Que bo!!

9


Música El concert de Santa Cecília Un any més per Santa Cecília ens hem tornat a trobar tots els alumnes de l’escola per celebrar la diada de la patrona de la música. És una excusa per preparar una mica de concert entre els alumnes i els mestres. De fet, d’excuses no en calen per trobarse ni per organitzar concerts, ja que diades en trobariem moltes, però com ja és tredició hi hem tornat. Els alumnes d’Educació infantil ens han ofert, cada nivell, una cançoneta. En ordre de petits a grans: “Tipi-tipi-tà”, “El petit vailet”, i “El tortell”. L’entussiàsme dels mes petits per cantar davant de la resta de l’escola ha estat un dels factors a destacar, juntament amb el resultat i l’entrega que hi ha hagut durant el concert. Després ha sorprés com els havia agradat poder escoltar la resta de companys més grans, i l’atenció que havien mostrat durant tot l’acte.

“El papa de la Pepa” i “Cavallers de taula rodona”, són les cançons que ens han ofert els alumnes de Cicle Inicial, també una per nivell. La primera, amb solista inclòs, ha estat molt ben acollida. La segona, una miqueta cridanera també ha destacat força. Els alumnes de Cicle mitjà ens han ofert, en ordre, “Hi havia dos músics” i “Splendens Ceptigera”. Aquesta darrera, en llatí va sorprendre als propis alumnes de 4t, ja que va costar, no per la seva dificultat, si no al contrari per la seva senzillesa. Els dos cursos ens van oferir a més “El cucut bromista”.

Els alumnes de Cicle Superior són qui van obrir el concert. Els de sisè ens van cantar “El rossinyol”, amb tres solistes. Cinquè va cantar el cànon “O dolces campanes”. Per motius tècnics no van poder fer conjuntament la cançó “ Acariciant l’oceà “ de la pel.lícula “Los chicos del coro”, i va ser interpretada només pels alumnes de sisè. Va ser una bona tarda de concert, i la cirereta la van posar uns quants pares, mestres i avis de l’escola (de la Coral Cluster, de Dosrius) que ens van oferir dues cançons: “Allà en un pesebre” i “Swing Low”, seguides amb gran curiositat per tots els alumnes.

Resumint una molt bona tarda de música que ens va complaure a tots plegats. 12

10


English SPORTS Low level Find seven words G

A

F

H

O

L

P

F

B

D

O

S

C

O

K

O

Y

R

I

P

L

X

S

C

O

S

P

A

O

S

F

W

K

K

L

T

J

S

L

P

L

R

A

E

S

E

B

D

K

A

J

T

T

Y

H

N

G

A

M

D

N

M

E

H

T

N

D

E

L

D

W

D

G

S

O

I

S

G

N

L

W

S

G

E

Ñ

S

D

L

V

E

B

A

S

K

E

T

B

A

L

L

High level Find seven words

13

A

J

H

T

P

H

C

W

P

A

T

H

H

P

I

R

U

G

B

Y

H

A

N

P

N

M

U

Ñ

Ç

Q

L

N

S

S

G

N

F

L

Ñ

W

E

D

K

H

P

G

N

I

K

S

T

B

R

M

O

T

M

Ç

Ñ

N

I

A

V

Z

N

Q

Y

K

T

F

C

L

U

Q

G

V

E

I

K

F

S

L

B

A

S

E

B

A

L

L

W

A

T

E

R

P

O

L

O

X 11


1r.A

14

12

Ă€frica


1r.B

Oceania

15

13


2n.A

16

14

Ă€sia


2n.B

Amèrica

17

15


2n.C

18

16

Europa


Educació física EDUCACIÓ FÍSICA: “Reciclajoc”

Aquest curs, les mestres d’Educació Física hem decidit crear uns nous tallers a Cicle Mitjà i Cicle Superior com a novetat dins la nostra àrea: s’anomenen Reciclajoc (I) i Reciclajoc (II).

Ja que tenim pocs recursos econòmics per aconseguir material específic de l’àrea, i volem conscienciar als alumnes de la problemàtica actual del canvi climàtic, utilitzem aquests tallers per crear recursos lúdics d’Educació Física emprant un procés de reciclatge (ús d’ampolles de plàstic, de detergent, cartró, paper de diari, bosses de plàstic...), potenciant, així, la creativitat dels/les alumnes i la reducció del consumisme.

Els/les nens i nenes de Cicle Mitjà hem fet molts experiments, en la fotografia de l’esquerra us mostrem el de les “Pilotes Voladores”, construïdes mitjançant bosses de plàstic.

Els/les alumnes de Cicle Superior hem creat, per grups, diversos materials. A la dreta podeu observar el del projecte de “la Caixa Boja”, basat en unes caixes de cartró pintades amb pintura i les corresponents pilotes fetes de paper de diari, bossa de plàstic i cinta adhesiva.

Aquests tallers s’estan duent a terme amb molta il·lusió, i sabem que els/les nos19 alumnes, a nivell cognitiu i personal, n’estan traient molt de profit. tres

17


20

18


21

19


3r.A

io

Som la classe d’Io (una de les moltes llunes de Júpiter) i després d’haver anat de colònies, us volem explicar una de les activitats que vàrem fer: LA TIROLINA. Primer de tot ens havíem de ficar un arnes i un casc perquè sinó ens podríem fer mal. Per llençar-nos per la tirolina havíem de pujar per una paret amb peces, tot escalantles. Al principi fa una mica de por, perquè està molt alt, però després ja no.

L’Ula (una de les monitores) ens deia que tanquéssim els ulls, però tot i així ens feia por. Un cop ens llançàvem, havíem d’aixecar els peus. Quan arribaves a baix de tot, el fre ens donava un ensurt, perquè baixàvem a molta velocitat (tardes menys d’un minut en arribar a baix). Va ser molt guai! 22

20


Els planetes

3r.B

Hola som la classe dels planetes, ja estem a 3r i ja hem fet moltes coses, entre d’altres, ja hem anat de colònies amb els de 4t. a Can Miqueló. Allà a la casa, hi ha 4 monitors: La Nupi, l’Ula, la Musi i el Curtis. En Curtis era estudiant d’astronomia però havia suspès l’examen 20 vegades i aquesta vegada nosaltres l’havíem d’ajudar a aprovar. En Curtis va perdre el casc que li van donar els professors de la G.A.S.A. i nosaltres el vam ajudar a trobar-ho. El casc l’havia perdut al bosc i vam sortir de nit amb les lots per veure si el trobàvem. També ens vam tirar per una tirolina. En Curtis com que era tan desastre també va perdre els documents necessaris per fer l’examen i el vam ajudar a buscar-los al camp de futbol, allà vam trobar el seu DNI, un document del metge, el llibre de família, una foto i el sobre. Finalment en Curtis aquesta vegada va aprovar l’examen amb la nostra ajuda i ens vam donar un diploma a tots per la nostra col·laboració. Quan fèiem molt soroll i no callàvem els monitors deien:

“TAPA,

TAPITA!”

i

nosaltres

responíem tots alhora: “TAPON!” i a la 23

tercera vegada dèiem: “TAPON, TAPON TAPON QUE MOLA MOGOLLÓN! CHIN PON!!”

21


Els estels

4t.A

Els nens i nenes de tercer i quart de primària vam anar de colònies a Can Miqueló. El viatge va ser bastant llarg i a l’autobús vam posar música. Vam arribar i

vam conèixer als monitors, que es deien Ula, Nupi,

Curtis i Musi. La casa de colònies era molt maca. Hi havia un camp de futbol, i dos de bàsquet.

Tots

ens

vam

col·locar a la nostra llitera. Cada classe tenia una habitació amb noms de planetes. Vam fer el llit i vam posar a dormir els nostres ninos. I les motxilles amb la roba preparada. I per la nit vam jugar al joc dels contrabandistes, amb uns macarrons anomenats “guanxinfleins”. A l’hora d’anar a dormir vam explicar un conte i desprès vam apagar el llum. Ens va agradar molt dormir amb lliteres tot i que alguna tenia algun foradet. Alguns nens i nenes enyoraven els seus pares i mares, però no passa res perquè ens ho vam passar molt bé. 24

22


4t.B

La Terra

També vam escriure una carta secreta als pares. Esperem que us hagi arribat a tots. Quan ens vam llevar les lliteres van començar a tremolar soles i alguns nens i nenes van trobar fruita de regal al llit i xocolata. Que estrany !

Esmorzàvem junts i cantàvem una cançó que deia bon profit. Els professors teníem molt de morro perquè es disfressaven i ens feien bromes com la del món al reves. Quan vam fer el viatge de tornada els profes ens van fer fotos. Ens ha agradat molt anar de colònies perquè els monitors eren molt guais, perquè guanyàvem minipunts, perquè nosaltres ens vam portar molt bé i vam jugar molt. Ah, i vam enviar una carta als pares! Abans de marxar vam fer un regal als monitors de la casa. I ells ens van regalar un diploma d’astronautes. 25

23


Informàtica INFORMÀTICA: “Ampliem els recursos TIC / TAC” Sí, sí, és veritat! Aquest any hem pogut tirar endavant un nou projecte d’ informàtica: és la creació d’una segona aula d’informàtica! I per què la fem? us preguntareu... Doncs, perquè cada vegada som més els/les qui necessitem utilitzar més sovint els ordinadors, per aprendre, treballar,... i, realment, som molta gent, per tant, no cabem a l’aula d’informàtica que ja coneixeu.

I us preguntareu... “On està situada aquesta segona aula d’infrmàtica?” Doncs la podeu trobar a l’antiga aula de religió... Ja la veureu, ja! De moment podeu observar el començament de la construcció de l’aula en aquesta fotografia.

Ens fa molta il·lusió crear aquesta aula i que tots podem gaudir d’ella. Només ens cal comprar uns petits aparells perquè tots els ordinadors puguin estar connectats a la xarxa, i els i les alumnes d’Educació Infantil seran els qui comencin a anar a treballar. Desitgem que hi 26

feu un ús força profitós. 24


Col·laboracions Les finestres del temps La mare de la Celia treballa a casa fent paqueteria per una empresa de transports. Cada matí, abans de sortir de casa per anar a l’escola, la Celia li pregunta a la seva mare: - “Mare, quants paquets faràs fins que jo torni?” - “Faré uns quants paquets”. –Li respon la seva mare. Al migdia havent dinat, la Celia li torna a preguntar: - “I ara? Quants paquets faràs aquesta tarda? - “Des d’ara fins que tornis només en faré un, filla”. A l’escola (P3), cada matí obrim una finestra. Cadascuna del seu color: dilluns, dimarts, dimecres, blau, rosa, verd,... I mirem on som, qui som i quin temps fa avui. I així, d’avui en avui, de finestra en finestra vivim la setmana i caminem amb el temps. La Celia ha construït tota sola un concepte del temps fet de “paquets”: Si la mare li diu que farà molts paquets mentre ella és a escola, la nena entén que el matí és llarg. A la tarda en canvi, l’estona a l’escola passarà aviat perquè calcula que la mare només tindrà temps de preparar-ne un. És fascinant com, a través de la imaginació, amb finestres o paquets cada infant tradueix la realitat complexa del temps o de tota una colla de conceptes que no es poden explicar amb paraules. ...Quantes coses que s’aprenen a l’escola quan et fas mestra!

Anna

Ed. Infantil 27

25


5è.A

28

26

Atlas


5è.B

Càrpats

29

27


6è.A

30

28

karakorum


6è.B

Andes

31

29


Logopèdia

Després de dos anys de servei de logopèdia a l’Escola del Pi estic molt contenta i orgullosa de poder explicar-vos que seguim avançant, que el servei s’ha consolidat com una eina de treball a l’escola i que tenim nous objectius per millorar i que seguirem esforçant-nos per aconseguir-los i desenvolupar-los el més aviat possible. Després de tot aquest temps però, encara parlo o em creuo amb molta gent que desconeix quina feina faig a l’escola. Em pregunten, i tu que hi fas a l’escola ? logopèdia, els hi dic jo ; ah ! si per als nens que no saben dir bé la erra.... I jo els explico, igual que m’agradaria explicar-vos a tots ara, que la logopèdia avarca molt més que la erra que ens ha fet tan i tan famosos. Crec que aquest espai, és un molt bon lloc per apropar-vos a tots, la feina que estem fent i fer-vos saber en quins moments o com us pot ajudar. Què és, doncs, un logopeda ? Un logopeda és un terapeuta de la comunicació. La seva matèria és tot allò que ens serveix per comunicar-nos amb els altres o amb nosaltres mateixos. Un gest, una mirada, el llenguatge intern que va regulant la nostra conducta, i per descomptat, la parla, el llenguatge oral i també l’escrit, tot allò que llegim o escrivim. Quina feina hi fa doncs, un logopeda, dins una escola com la nostra ? La logopèdia avarca tots els trastorns o dificultats que qualsevol alumne tingui amb el llenguatge, ja sigui oral, a l’hora d’expressar-se, o escrit, tant en la lectura com en l’escriptura. Al parvulari es treballa per fomentar que els nens es comuniquin, que tinguin ganes de parlar amb el món que els envolta i ho facin de la manera més correcta possible. Un cop necessitem que els alumnes coneguin les lletres i comencin a llegir i escriure, doncs, acompanyem tot el procés perquè es desenvolupi d’una manera correcta. Quan més endavant anem en l’escolarització, més varietat d’intervenció trobem. Podem treballar per afavorir tot el procés de la lectura i l’escriptura, per solucionar alguna dificultat en la parla, en l’us de la veu, tant al parlar com al cantar. Podem incidir en el procés de masticació o deglució dels aliments,en la construcció o comprensió de frases o textos...entre moltes altres situacions que tenen a veure amb la comunicació i llenguatge dels nostres alumnes. El món de la comunicació és molt ampli i pensem que els nens i nenes a l’escola, la majoria del temps, estan parlant, pensant, llegint, escrivint i és clar comunicant-se amb tot el seu entorn. Així doncs, davant qualsevol dubte o consulta que tingueu, recordeu que sóc a l’escola i que estaré encantada de rebre-us i parlar amb vosaltres tot allò que necessiteu. 32

30


Menjador El menjador de l’escola Aquest curs escolar 2007-08 Scolarest du a terme la gestió del menjador a l’escola.

El menjador és un temps ple de possibilitats educatives i d’activitats de lleure. L’equip de monitors de l’escola treballa dia a dia per assolir uns objectius educatius tant a nivell alimentari, que tots els nens i nenes aprenguin a menjar de tot i a un ritme correcte, que coneguin les nombroses possibilitats de cuinar cada classe d’aliments, que s’esforcin a menjar les quantitats adequades... com a nivell educatiu en hàbits de bona conducta i de transmissió de valors: que tots els nens i nenes es comportin amb respecte i mantinguin actituds basades en els valors de tolerància, igualtat i solidaritat.

Pel que fa a l’alimentació, en Pep és l’encarregat d’elaborar cada dia uns 190 menús aprox. De bon matí comença a cuinar per tal que, a les 12’30 quan tots els nens i les nenes arribin al menjador, tinguin el plat a taula.

Al temps del migdia es dina però també es fan moltes altres coses. La Carol, coordinadora de monitors i tot l’equip organitzen activitats al migdia per passar l’estona del pati molt més divertida.

Es va treballar la castanyada i es van fer tallers relacionats amb la tradició. Es va decorar el menjador amb motius de tardor i van estar acompanyats al llarg d’un parell de setmanes de la “Castanyera del menjador” .

Ara ja s’està treballant per vestir el menjador de Nadal: ninots de neu, tallers amb material reciclat, murals, cartes als reis...i tot allò que calgui per viure l’espai del menjador amb l’esperit del Nadal.

Des d’Scolarest us volem convidar a tots a gaudir d’una bona alimentació, d’uns bons hàbits i com no...d’un BON NADAL!!!

33

31


AMPA Nova web de l’AMPA

La Castanyada

Us animem a consultar la nova web de l’AMPA http://ceipdelpi.xtec.cat/ampa/ on hi trobareu informació detallada i actualitzada

Caminar i conèixer Aquest curs a l´AMPA hem iniciat una nova Comissió, “Caminar i Conèixer”, amb l´intenció de fer excursions en família i poder conèixer millor el entorn més proper de casa nostra. L’escola ha preparat també unes sortides, en horari lectiu, pels seus alumnes amb el mateix propòsit. Les sortides que organitza l’AMPA en són un complement, repetint de vegades els mateixos camins, però els nens van acompanyats dels seus pares i mares per tal de compartir i intercanviar experiències, tot això amanit amb dues persones del poble coneixedores dels seus recons i històries. En projecte hi ha una dotzena d’excursions (El Castell de Dosrius; Sant Llop, granja de gallines; Escola de Natura del Corredor; Les Colònies Forestals.....), les quals anirem fent, més o menys, una cada mes. Anireu rebent la informació de cada sortida “via motxilla”.

El gegant del pi

"Quan ve el temps de collir castanyes......" Tots coneixem la cançó i amb ella hem celebrat de nou aquest any la Castanyada. Una festa en la que, gràcies a la col·laboració dels mestres, algunes mares i unes Castanyeres molt eixerides, els nens i nenes de l' escola van poder menjar castanyes i ballar al ritme de la música....I no ens oblidem dels alumnes més grans que ens van ajudar a omplir paperines i repartir les castanyes!!! Tots van gaudir preparant a classe balls, representacions, macedònia i també els típics panellets que després es van menjar ...i de segur eren boníssims. Aquest any també els van acompanyar unes castanyeres que van xerrar i ballar amb els nostres fills. Esperem que tots recordin aquesta festa amb afecte i recordant lo bé que s' ho van passar. De nou gràcies a tots els que hi vau col·laborar.... Fins a la pròxima!!! Comissió de Festes

Avantatges dels socis de l’AMPA: 1.- Formar part de l’associació amb dret i vot a les assemblees.

2.- Poder entrar a la junta de l’associació. 3.- Gaudir de preferència en la matrícula de les activitats gestionades per l’AMPA (menjador, acollida matinal, activitats extraescolars, casals…) 4.- Gaudir de descomptes en les activitats de l’AMPA: Menjador: 0,15 € /menú de descompte pels usuaris fixes Extraescolars: 10% de descompte Casals: 5% de descompte aproximat Acollida matí: 5 euros mensuals de descompte

5.- Gaudir de descomptes en diversos establiments del poble:

34

32

Parafarmàcia Farmanova (Plaça Glorieta de Catalunya, 3) 7% descompte D & M (Lluis Moret, 14 L. 1) - 10% de descompte en llibres de lectura i 5% de descompte en material escolar. De tot una mica (c/ Sant Llop, 1) - 10% descompte Perruqueria Estil Sablanc (Jacint Verdaguer, 2) -15% de descompte als talls per nens i nenes dimarts, dimecres i dijous. Perruqueria a.t. (Lluis Moret, 14 L. 3) - 15% de descompte Clínica dental (Pl. Espanya, 6) - 20% de descompte


Eduquem en valors Com educar per no caure en el consumisme? Sovint als comerços ens trobem amb els més petits “fent una escena” perquè volen que els comprem tal cosa o tal altra cosa. I és que ells, igual que nosaltres, són “víctimes” d’aquesta societat de consum. Hem de consumir, però ha de ser d’una forma crítica, conscient i responsable.

Molts experts afirmen que el consum avui dia va més enllà de l’adquisició de productes per cobrir les nostres necessitats. Vivim a l’era del consum i els nostres fills no n’estan al marge. Molts infants, adolescents i fins i tot joves creuen que la seva personalitat es mostra segons la manera de vestir, les discoteques on van, la música que escolten.... Què podem fer des de casa i des de l’escola per trencar aquesta inèrcia? En primer lloc, hem d’ajudar els nostres fills a ser crítics. La publicitat sovint va més enllà de la descripció de les qualitats del producte. Ens vol convèncer que la nostra felicitat i benestar dependrà de la seva adquisició. Hem d’ensenyar-los a “llegir” la publicitat i preveure quin serà l’ús que faran. Quantes coses ja tenim a casa que un dia ens van semblar imprescindibles i ara les hem arraconat! D’altra banda els hem d’ajudar a ser conscients del cost de les coses. Sovint allò que s’anuncia per televisió té un cost afegit per tractar-se d’una marca coneguda. Hi ha altres productes similars però amb un cost més reduït? També els podem ajudar a ser conscients, motivant el seu estalvi perquè vagin veient quin valor tenen les coses, o bé ajornant la compra del producte fins uns dies abans de l’aniversari, sant, Nadal... per tal de veure si encara mostren el mateix interès. També hem de tenir en compte que com a consumidors tenim una força quan optem per un tipus de productes que responen a uns principis ètics i socials. Un exemple que s’ha posat de relleu els darrers anys són les vergonyoses condicions laborals dels operaris (alguns d’ells menors d’edat!) de fàbriques de roba, calçat esportiu o les mateixes pilotes de futbol. Ben segur que els nostres fills compartiran aquest horror amb nosaltres, per tant, el consum responsable comença per optar per un tipus de marques i productes i deixar-ne de banda d’altres(1). Educar a consumidors responsables en un entorn envoltat de publicitat no és una tasca gens fàcil (els nostres avis van tenir-ho molt més fàcil a l’hora d’educar els seus fills, i és que l’entorn era més auster). Malgrat això, no hem de defallir. Hem d’estar convençuts que amb la nostra ajuda com a pares i educadors i també amb el nostre exemple ajudarem els nostres fills i alumnes a ser crítics, conscients i responsables davant del consum. Segons un estudi del Worldwatch Institute (2), el consum de gelats i perfums als països del primer món permetria donar educació i menjar als països més pobres. Ho deia ja fa molts anys E.F. Schumacher: “Hem de viure amb senzillesa, perquè d’altres, puguin viure senzillament”. Jordi Alonso Callejo

35 http://www.familiaforum.net/

33


Auca del Pessebre

1. Un pessebre en català és on menja el bestiar.

2. Aquesta auca vol tractar, un fet nostre i cristià.

3. De Jesús el naixement, enllà, en terres d’Orient.

4. Sant Francesc va ser el primer que el pessebre, a Assís, va fer.

5. Per Nadal, ja fa molt temps en una cova, i amb fems.

6. Amb fervor i amb els missals reuní gent i animals.

7. El pessebre és un costum que té sempre bon perfum.

8. Pel desembre, ja al principi a tothom els ve un desfici.

9. Canalla i grans, tots plegats, es noten esvalotats.

11. La natura donarà el que cal per començar :

12. Suro per fer les muntanyes i còdols per a les cabanyes,

36 10. L’avi, home experimentat 34 un xic d’ordre hi ha posat.


Text: Ramon Cuéllar / Joan Vilamala

13. Molsa pels conreus i prats i la sorra pels forats.

16. L’un i l’altra els hem trobats, de papers embolcallats.

19. Ficarem el caganer, a recer, rere el paller.

14. Traieu de la calaixera les figures d’anys enrere.

17. D’àngel, d'ase o bé de bou… en comprarem un de nou.

20. Els tres Reis dalt dels camells duran plens els seus farcells.

15. Que esperaven a peu dret. que desféssiu el paquet.

18. Construirem un corral no massa lluny del Portal.

21. Al pessebre amb tradició cantarem una cançó,

37 22. I en tornar la Candelera de nou a la calaixera.

23. Però si fer-lo és per tu un drama, munta’t un diaporama.

24. I dotze mesos tindràs pessebre davant del nas.

35


Entreteniments Busca en aquesta SOPA DE LLETRES el nom de totes les Classes de l’escola i completa la llista de la dreta

H C E L S F L O C S D E N E U

N F R X A O R P W O O W J L B

Q A E M L M B L A T E R R A H

K M Q S A C I K E L U Z T E N

R È W P R À R K L E O J V Q G

V R I K C R R A S S O E I R E

Y I O A D P N H T G X L M H L

W C G R E A X X R O H S L K S

O A À A S T K B O T A E H J N

C T F K A S Q R N E I S O S Ú

E C R O N B E A S S B T Z V V

A U I R T U S Q J D I E K G O

N X C U M A R À Z E R L W A L

I Z A M A N V S Z P Z S R T S

A W H Z R D B I M L U Q T L A

Saps qui són els/les MESTRES que hi ha darrera de la finestra?

I E E Z T E C A Q U C B Z A V

C J R Z Í S A L O J F X I S D

E L S L L A M P S A Z O K I J

Z F I H F V L R O E U R O P A

N M P L E L S P L A N E T E S

P3-A P3-B P4-A P4-B P5-A P5-B 1r-A 1r-B 2n-A 2n-B 2n-C 3r-A 3r-B 4t-A 4t-B 5è-A 5è-B 6è-A 6è-B

ENDEVINALLES Qui és que tot i que arriba cap el final, diu que sempre va a dalt i porta festa principal.

Troba les 8 diferències

És un poblet petitet, que la gent és petiteta, petites les cases són i fins petites les bèsties. També els arbres són petits, però, no la gent que ho va a veure. I res més ja no et vull dir; endevina, endevineta.

38

36

(Trobareu les solucions al proper número de la revista “enganxa’t”)


39


40

Enganxa't Nadal 2007  

Revista de l'escola del Pi. Desembre 2007.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you