Page 1

a d a t i d e i

a t i r c s e , è s a i d s a e t c d e s j Pro alumne s l e p

De nou en form

at digital!!!

CURS 2012-13

Revista de l’Escola del Pi de Dosrius


Índex: -PRESENTACIÓ REVISTA .........................................................................1 -ELS PARES LECTORS A PRIMER.............................................................2 -FESTES DE L’ESCOLA.............................................................................3 -QUÈ FEM A PICOMOTRICITAT I EDUCACIÓ FÍSICA............................4 -PROJECTE INTERDISCIPLINARI..............................................................5 -LA COMPRENSIÓ LECTORA.................................................................6 -LA INFORMÀTICA A L’ESCOLA............................................................8 -ELS NOSTRES RETALTS (SANT JORDI 2013)...........................................9 -LES RETALLADES...................................................................................11 -LES MILLORS SORTIDES........................................................................12 -ENTREVISTA A LA COORDINADORA D’EDUCACIÓ INFANTIL.........15 -TRADIJOC 2013...................................................................................20


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

PRESENTACIÓ Com cada any, els nens i nenes de sisè ens hem encarregat de fer-vos arribar la revista de l’escola. Hem treballat de valent per donar-vos una visió del que passa en el dia a dia dins de l’escola i conèixer les nostres festes, tradicions, activitats, mestres i projectes. Aquest any, com l’any passat la presentem en format digital, perquè som conscients del moment econòmic que està patint la societat i perquè, siguem realistes, això del paper ja no es porta... Nosaltres som la generació digital i vivim connectats. Esperem que us agradi molt i que us entretingui una bona estona enganxats a les vostres “Tablets”, “Netbooks” i “Smarthphones”. Quin “level” d’anglès!!! Salut i bon estiu a tothom!!!

Pàg. 1


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

ELS PARES LECTORS A PRIMER Els pares lectors és una activitat que es fa a 1r de primària a l’escola del Pi. L’activitat consisteix en que es fan grups per nivells i hi ha un pare o mare a cada grup. Cada alumne i cada pare tenen un quadern de contes. Aquesta activitat serveix per estimular als nens i perquè agafin gust per la lectura, també per fer-ho de manera diferent. Els nens han millorat molt. Els pares que venen a fer l’activitat també s’han adonat de la millora.

Enric Sitjà, Laura Carbó, Hugo Bemúdez Pàg. 2


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

FESTES DE L’ESCOLA Festes que fem: -Castanyada -Nadal -Carnestoltes -Sant Jordi Com les organitzem Les coordinadores de cada cicle es reuneixen amb la cap d’estudis i, de vegades la directora, els dilluns per tractar i organitzar diferents temes d’escola, també per decidir i coordinar quines activitats s’han de preparar per cada festa. Quines son les millors festes? Per molts cursos la festa de final de curs ha estat la millor. Vegeu les votacions com han anat a la gràfica de sota. 6 5 4 3 2 1 0 Castnyada

Nadal

Carnaval

Sant Jordi

Final curs

Pedro Pérez, Daniel Puerto i Raúl Gallardo Pàg. 3


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

QUÈ FEM A PSICOMOTRICITAT? I A EDUCACIÓ FÍSICA? Vam preguntar als mestres d’educació física i psicomotricitat quines activitats estan fent tots els nens i nenes de l’escola al tercer trimestre. També vam preguntar als nens i nenes si els hi agraden les activitats que estan fent. A P3 estan fent joc lliure, exercicis d’escalfament, alguna vegada fan un circuit de salts amb obstacles, etc... La seva mestre és la Montse i als nens i nenes els agrada molt fer psicomotricitat. A P4 i P5 també fan joc lliure, treballen el cos i les nocions espacials. Els nens i nenes sí els agrada però els jocs que més els hi agrada són: l’aranya peluda i el gat i el gos. A cicle inicial estan fent tocs amb qualsevol tipus de pilota i sí els agrada. La seva professora és la Vanessa. A 3er fan l’expressió corporal. Als nens i nenes de 3r els agrada molt les activitats que fan. 4t està fent voleibol. Tocs de dits, de braç i la treta de seguretat. Els hi ha agradat molt les activitats que han fet durant el curs. 5è està fent handbol amb l’Ermengol, que és el mestre d’Educació física de cicle mitjà i cicle superior, i els hi agrada fer qualsevol esport, en especial l’handbol. 6è està fent expressió corporal i poden fer balls o teatre. Els hi agrada molt fer Educació Física perquè juguem i fem moltes activitats, no ens posen deures i perquè el mestre i les classes són divertides.

Izan Moreno, Marcel Llorens i Oscar Íñiguez Pàg. 4


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

PROJECTE INTERDISCIPLINARI DE MATEMÀTIQUES Aquest any a la nostra escola, durant una setmana al març, tots els nens i nenes vam estar realitzant un projecte interdisciplinari, que significa que estudiem totes les matèries a partir d’una principal, en aquest cas sobre les matemàtiques. Com a resultat d’això va haver-hi una exposició del dia 20 al 22 de març. Vam treballar en quatre apartats: jocs matemàtics, geometria de l’entorn, història de la matemàtica i les matemàtiques de la vida quotidiana. Els mestres van escollir aquest tema perquè a l’escola es prioritzen la llengua i les matemàtiques i, com que l’any passat l’eix tranversal va ser sobre a llengua, aquest any ha estat sobre les matemàtiques. L’objectiu era que veiéssim que les matemàtiques eren molt útils a la vida quotidiana. Per part dels mestres els hi van agradar molt aquesta setmana perquè creien que vam aprendre molt i alhora ens divertíem. Es van pensar i triar activitats divertides, significatives i que ensenyessin també a treballar en grup. Aquí teniu alguns exemples d’algunes activitats: A cicle infantil van fer un memory d’animals, alhora que s’inspiraven a una sortida que van fer a una granja. Al cicle inicial van fer jocs a l’ordinador de geometria i van fer un vol per el poble per veure formes geomètriques. Al cicle mitjà van fer la representació d’un mercat, van comprar, vendre i intercanviar. Al cicle superior van calcular què havíem de gastar amb un salari mínim.

Oriol Duque, Eduard Pérez i Xavier Salguero, Ainhoa Aubà, Aida Burguera, Xènia Jimènez i Tafika Bursell Pàg. 5


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

LA COMPRENSIÓ LECTORA Quan i com comencen a llegir els nens i nenes Hi ha diferents ritmes en el moment en que els nens i nenes comencen a llegir i escriure. Normalment entre P5 i 1r comencen a comprendre la lectura. Alguns pares poden preocupar-se que els seus fills amb sis anys no saben llegir, però potser el nen en una o dues setmanes canvia, comença a comprendre i comença a llegir. Els nens van aprenent en diferents etapes, primer veuen paraules dibuixades, després senten i associen síl—labes i finalment associen sons i lletres, van aplicant la lògica. Hi ha nens que els costa més temps llegir algunes síl—labes, sons o paraules, o potser ho fan amb lentitud o sense entonar, però el major problema és la comprensió. Per això s’ha de combinar i fer al mateix cop la pràctica mecànica i la comprensió del significat.

Nivell actual de lectura En realitat, a la generació dels nostres nens i nenes hi abunden els ordinadors i tot tipus de textos i lectures digitals. Han de llegir de pressa, interactuant amb diferents pantalles, necessiten moure’s en varis registres i tenir més esperit crític que mai per donar més o menys crèdit a les fonts on troben les informacions i per on naveguen. La lectura de llibres i la lletra impresa és important perquè continua sent el model de llenguatge més acurat, un bon model per als alumnes.

Pàg. 6


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Què es fa a l’escola perquè els alumnes avancin? A l’escola cada dia es fa, com a mínim, una activitat diària de lectura de mitja hora. També es trien acuradament tres novel—les infantils per a llegir conjuntament a cada curs. Tenim un servei de biblioteca diari on es pot anar a llegir i s’hi efectua servei de préstec. A les classes d’informàtica i amb els ordinadors portàtils es treballa la competència de lectura digital. El Servei Escolar Personalitzat ajuda a nens i nenes en determinats moments. Es treballen tots els nivells de comprensió lectora: la comprensió literal, la localització de la informació, la deducció o comprensió inferencial, la comprensió global i el vocabulari. Els mestres renoven la metodologia, analitzen entre ells com es porta a la pràctica i n’avaluen els resultats per tal de millorar sempre.

Pàg. 7


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Activitats singulars de llengua al cicle superior: El 8 de març va venir a escola la Dolors García que és l’autora del llibre “Els Brons a les fondalades tenebroses” que hem llegit els alumnes de cinquè. El llibre ens va agradar força i l’entrevista amb l’escriptora va ser molt interessant. Els nois i noies de cinquè vam preparar abans les preguntes i vam obtenir bones respostes.

També al més de febrer va venir a classe el Vadim Andino, pare de l’escola, que ,des del punt de vista d’un biòleg que estudia i treballa el nostre medi natural, ens ha fet una bona exposició dels principals ocells que es poden trobar a Dosrius. Nosaltres, tot buscant informació i imatges per parelles, hem fet fitxes sobre diferents ocells i les hem exposat a la biblioteca.

Belén del Pozo, Yuberlis Ovalle i Irlanda Schwejda Pàg. 7


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

LA INFORMÀTICA A L’ESCOLA A l’escola tenim dues aules de informàtica, ordinadors a les aules i a altres espais. En total hi ha 96 ordinadors, en tenim de fixes i de portàtils. També tenim 10 pissarres digitals i 16 projectors. El nostre professor d’informàtica es diu Ermengol. Fa el manteniment de tots els ordinadors i una comissió l’ajuda en aquesta tasca, a actualitzar la pàgina web i a actualitzar la part pedagògica i didàctica. Aquest curs s’ha realitzat el Pla de les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement -TAC- on es marquen els objectius del centre en els àmbits pedagògic, de comunicació i administratiu. Nosaltres aprenem molt a informàtica perquè per nosaltres és molt important perquè ens serveix per moltes coses: per comunicar-nos, aprendre a escriure, buscar informació, jugar i “hackejar”, entre d’altres.

José Maria García, Andrea Rojano, Ferran Bermúdez Pàg. 8


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

ELS NOSTRES RELATS SANT JORDI 2013 Guanyadors del concurs de relats de Sant Jordi De P3 a 2n es van presentar treballs fets en grup. 3rA:

Nora Garcia i Celia cañizares.

3rB:

Andreu Plana i Óscar Aguilera.

4t:

Andrea Tort, Montse Zúñiga i Alba Murillo.

5èA:

Patrick Gonzalez i Xavi Suárez.

5èB:

Santi Sánchez i Pau Sánchez.

6èA:

Nil Torné i Andrea Rojano.

6èB:

Tafika Bursell i Laura Carbó.

El relat que més ha agradat als alumnes grans ha estat “Jo, Joana” de Nil Torné. Podeu llegir els relats guanyadors a la pàgina web de l’escola.

Pàg. 9


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Crònica del dia de Sant Jordi El temps va acompanyar al lliurament de premis i el nivell dels textos va ser molt bo. A Cicle Superior vam treballar els relats online i vam preparar un qüestionari d'avaluació. Això fou una mica més feixuc. Es va lliurar un llibre per a cada classe i un diploma i un petit detall pels guanyadors del concurs de relats. Òbviament els llibres anaven enfocats a l’edat de les classes que els rebien. Cada cicle tenia un jurat composat pels seus mestres i l’equip directiu. Tots menys el cicle superior, on els premis els van escollir els mateixos alumnes a través del Google Drive. Fou molt maco veure als nens de P3 recitar els seus primers rodolins. I tot un espectacle veure els artistes de tercer fer-nos una “performance” musical de la llegenda de Sant Jordi. Uns cracks.

Irina Muyor, Victor Albarracín i Dani Arranz Pàg. 10


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

NO ENS reTALLEU EL ROLLO! Des de fa un temps les retallades en educació ens estan afectant. Pel que fa directament als alumnes, la primera mesura d’estalvi que ens ha afectat ha esta treure la sisena hora, això suposa cinc hores menys setmanals de classe des de fa 2 cursos. Es substitueix menys les baixes dels professors. Des de que van començar les retallades, l’administrativa l’hem de compartir amb una altre escola. Tampoc rebem els mateixos diners per al funcionament del centre i les dotacions de material, sobretot informàtic, s’han acabat. L’escola procura ajustar-se al pressupost, estalviar una mica i els professors intenten gastar menys en el material. Als professors se’ls ha rebaixat el sou, se’ls ha augmentat les hores de docència i s’ha empitjorat les condicions laborals sobretot dels interins i substituts.

ESCOLA

Aquí us deixem un retallable d’una escola per si voleu jugar a aquest joc tan divertit que practiquen els polítics.

Pol Fernández, Marc Blanch, Arnau Bardina i Nil Torné Pàg. 11


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

LES MILLORS SORTIDES Els alumnes de 6è hem anat per tota l’escola a preguntar quines són les millors excursions, és a dir, les que més els hi han agradat als alumnes. A aquest article us explicarem coses sobre totes les excursions de l’Escola del Pi. A P3 les excursions que més els va agradar van ser la granja perquè van veure molts animals i la riera, perquè van agafar bolets i fruites. Pels alumnes de P4, l’Aquàrium va ser la sortida més emocionant per els nens. Van veure una varietat molt gran de peixos, el que més els va agradar va ser el peix pallasso i també van veure algun que altre tauró. A les classes de P5 han decidit que la millor excursió ha estat la del zoo perquè van veure molts animals, els que més els hi van agradar va ser el lleó, els micos i els dofins. A la classe de 1ra, les piràmides i a la de 1rB, esferes i cercles, la sortida que va destacar entre els alumnes va ser el Museu del Càntir perquè van veure una gran exposició de càntirs i també van veure un curtmetratge de les Tres Bessones.

Pàg. 12


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Els cilindres i els prismes, les classes de segon, van anar de colònies a la casa La Ruca, i diuen que s’ho van passar molt bé en aquells dos dies, es van conèixer tots una mica més. Els nens de tercer van decidir escollir el Cim de les Àligues perquè van veure una gran varietat d’ocells, àligues, etc. el que més els va agradar va ser l’espectacle que van fer amb les àligues. Als nois i noies del cicle mitjà el que més els va agradar van ser les colònies. Van anar a la casa de colònies La Sala, ens van dir que s’ho van passar molt bé.

Pàg. 13


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Als nois i noies de 5è l’excursió que més els va agradar van ser les Mines de Gavà, els hi van ensenyar les mines i per que servien les eines. A nosaltres, els grans de l’escola, la sortida que més ens va agradar van ser les colònies, ja que vam fer caiac, jocs de nit, rocòdrom i moltes activitats més a part d’aquestes. Vam anar a Cantonigròs, a la comarca d’Osona, a la casa de colònies Santa Maria del Roure.

Aquí us deixem alguns jocs divertits perquè us entretingueu entre lectura d’article i lectura.

David García, Joel González i Oriol Reyes Pàg. 14


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

ENTREVSISTA A LA COORDINADORA DE PARVULARI, MARIA COBO Què fan la primera setmana d’escola els nens i nenes de P-3? L’objectiu de la primera setmana és que els nens i nenes s’adaptin a l’aula, a la mestra i als companys. Es van coneixent fent jocs a l’aula i parlant, també a l’estona del pati. A P-4 i a P-5 també s’han de fer diferents activitats a principi de curs per ajudar als infants a adaptar-se a la nova classe a la mestra i als companys. Els de P-4 encara juguen o fan més feina que jocs? Fan una mica de tot, fan més feines a paper, també juguen, però amb la majoria d’aquests jocs hi aprenen.

Pàg. 15


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Els nens i nenes preparen els tríptics que han d’exposar oralment? Els ajuden? No, aquesta activitat d’aprenentatge d’expressió oral es comença a primer. A P-3 a P-4 i a P-5 fan l’activitat del “protagonista”: un nen/a s’emporta la mascota de la classe el cap de setmana i després ensenya i explica amb l’ajuda de la mestra les fotos d’allò que ha fet amb la mascota, a la resta de la classe. A més a més durant el 3r trimestre, a P-5, com que ja són més grans, cada setmana un o dos nens es preparen un conte que ja saben amb la ajuda dels pares i després l’expliquen als companys. Aquesta també es una activitat específica i prèvia d’expressió oral. Quines assignatures tenen els dies d’escola els nens i nenes de P5? En diem àrees d’aprenentatge i són aquestes: descoberta d’un mateix i dels altres, descoberta de l’entorn i comunicació i llenguatges. Dins l’àrea de descoberta d’un mateix es treballen els hàbits, la psicomotricitat... dins de l’àrea de descoberta de l’entorn es treballa el medi, les matemàtiques, el projecte del nom de la classe, i dins de l’àrea de comunicació i llenguatges es treballen tots els llenguatges: l’oral, l’escrit, el plàstic, el musical i la llengua anglesa P-4 i a P-5. L’equivalent del treball de les “competències bàsiques” de primària és el desenvolupament de les “capacitats d’aprenentatge” a educació infantil.

Pàg. 16


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

A quin curs van de colònies? Quants dies? Van de colònies a P5, a l’escola s’hi va al final de cada cicle, i hi van dos dies. Amb una nit n’hi ha prou fora de casa. Què és el que més els hi ha agradat més de fer durant el curs als nens i nenes? A P-3 s’ho han passat molt bé a psicomotricitat i els ha agradat fer les activitats amb la seva mascota, a la que estimen molt. A P-4 els agrada molt fer activitats de plàstica i modelar amb plastilina i als de P-5 els ha agradat participar i treballar als tallers, als racons i a fer feines de lecto-escriptura a l’aula.

Pàg. 17


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

En que consisteixen els tallers i racons? Tant els tallers com els racons són una manera diferent d’organitzar el treball i les activitats de les aules. Un cop a la setmana fem tallers. Per a fer tallers es es barregen els alumnes de P4 i P5 i es fan 6 grups de 13-14 nens/es aproximadament. Aquest any hem fet sis tallers de plàstica: imans, contes, reciclatge, pintura, fang i papiroflèxia. Cada taller consta de tres sessions. Cada grup passa per tots els tallers. A P-3 aquest curs també s’han fet 3 tallers de plàstica: el de pintura, el de fang i el de la caixeta de música. Un cop a la setmana fem racons. On es barregen els nens/es de les dues classes de P-4 o bé les dues classes de P-5. En una classe fem els racons de joc: la cuineta, els metges, els cotxes i les construccions, el racó de música, el d’observació.....i en una altra classe els racons de treball: el racó de l’ordinador, el de les lletres, el dels números i el del grafisme. A P-3 també, un cop a la setmana, fem racons: racons de joc i de treball on els nens/es juguen a la cuineta, als cotxes, a les construccions, amb la plastilina, amb puzzles, amb les pinces de la roba, a pintar, amb els números i els noms dels nens/es de la classe. Els racons a P4 es fan un dia a la setmana i són tres mestres amb les dues classes. Hi ha deu racons.

Pàg. 18


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

Quines activitats fan per aprendre a llegir i escriure? Construeixen lletres a través de l’abecedari. També treballen a partir del seu nom, per exemple si el nen o nena es diu Àlex, escriuen diferents paraules que comencin per la primera lletra del seu nom, en aquest cas la A. A partir del seu propi nom i el noms dels companys/es fan un seguit d’activitats que els ajuden a relacionar els sons amb les lletres i així mica en mica les van coneixent totes. Per exemple: reconèixer el seu nom, reconèixer la lletra inicial del seu nom, buscar paraules que sonin com la seva inicial, resseguir el seu nom, copiar-lo, confegir el seu nom amb lletres retallades, reconèixer els noms dels companys/es, fer una llista dels nens/es que han vingut a l’escola... Intentem proposar activitats que siguin significatives per a ells. Com participen les famílies? Quan algun nen és el protagonista, els pares van a l’escola a P-3 a explicar un conte, a P-4 a explicar i a ensenyar el seu ofici i a P-5 s’ajunten uns quants pares i mares i organitzen amb l’ajuda de la mestra una activitat per fer a l’aula. Quan els necessitem, els pares sempre ajuden, com per exemple a la setmana del projecte interdisciplinari.

Helena Terol, Eira Olmedo i Alba Pàmies Pàg. 19


Revista Enganxa’t Dosrius, juny de 2013

TRADIJOC 2013 El petit tradijoc es una activitat que es fa cada 2 anys, es va alternant l’activitat pels nens i nenes de cicle infantil i inicial i pels nois i noies del cicle mitjà i superior. Es fan 12 jocs de caire tradicional: la xarranca, les sabatetes, cursa amb parelles, carrera de sacs, mata paret, l’aranya peluda,etc. Quasi tots els jocs van agradar a gairebé a tots els nens i nenes més

Eulàlia Llorens, Nerea García i Tamara Duarte Pàg. 20


Volem dedicar la revista a un persona molt especial. Va arribar a l’escola quan nosaltres començàvem primer i des del primer dia que ha estat al nostre costat. Ens ha acompanyat en mil i una classes, hem conviscut en innumerables sortides i dues estades de colònies, ens ha curat les ferides, posat el termòmetre; mai ens ha negat un somriure i sempre ens ha recolzat quan hem estat tristos i s’ha alegrat quan hem estat contents. Sabem amb total seguretat que és una mestra estimada per tots els alumnes de l’escola i estem molt contents perquè aviat serà mare, una marassa, segur!!! Ella marxa trista de l’escola que ha ajudat a construir fent-la la millor escola del món!!! Però, igual que nosaltres, segur, li esperen mil aventures. I amb el seu caràcter i ben fer, serà feliç i assolirà el que es proposi. Molta sort Elena i mil milions de gràcies per tot el que ens has regalat. Ets la millor!!! Nens i nenes de sisè de l’Escola del Pi, promoció 2004-13

Dosrius, juny de 2013

ENGANXA'T JUNY 2013  
ENGANXA'T JUNY 2013  
Advertisement