Page 1

Es ESCOLA ENRIC GRAU FONTSERÉ DE FLIX

Desembre 2015 Núm. 66

Júlia TLL 2CI


L’Agulla

Índex

Editorial Esport Escolar. A Educació Infantil tenim un hort. A P3 ens agraden els dolços i l’art. Els nens i nenes de P4 us desitgen Bon Nadal. A P5 fem panellets. Els nens i nenes que han començat P3. Sortida de Cicle Inicial a SEBES. Visita al poblat ibèric. Parlem dels planetes. El que ens agradaria que ens diguessin. Còmics. Rodolins de Nadal. Descripcions de companys i companyes. Poemes de Nadal. Breves relatos de terror. English Corner(Cicle Inicial). OurSchool English Corner (Cicle Superior). Projecte Nius. Visites a l’Entorn d’Aprenentatge Experiències AMPA. Van començar el curs però no l’acabaran.

FITXA TÈCNICA Primera edició a color (portada i contraportada): 04.12.2015 (El mateix dia que la senyoreta Carme Cubells feia 30 anys que tenia 30 anys).

Nº d’exemplars: 250 Edita: Escola Enric Grau Fontseré de Flix

Flix,

2

pàg. 3 Pàg. 4 pàg. 5 pàg. 6 Pàg. 7 Pàg. 8 pàg. 9 pàg. 10 pàg. 11 pàg. 12 pàg. 13 pàg. 14 pàg. 15 pàg. 17 pàg. 19 pàg. 20 pàg. 21 pàg. 22 pàg. 23 pàg. 27 pàg. 28 pàg. 29 pàg. 31


L’Agulla

Editorial_____________________________ Parlar de novetats sol ser una cosa que agrada a tothom. En primer lloc, tenim un nou equip d’impressió i hem canviat la cara a “L’Agulla”. Encetant una nova etapa. Potser no us n’haureu adonat, però, tota la part de la tanca perimetral de l’escola que estava defectuosa s’ha renovat durant l’estiu gràcies a una actuació conjunta d’Ajuntament i Departament, tot sigui dit, més d’Ajuntament que no pas de Departament. I de les coses a les persones on també hi ha novetats. Tot i que ja la vam estrenar a final de curs, aquest serà el primer que tindrem a Norma Català Ribera com a Regidora d’Ensenyament fruit de les passades eleccions municipals. També, totalment renovada, tenim la junta de l’AMPA on predominen les mares. Sí, una bona colla de mares carregades d’energia que no deixen de sorprendre’ns: comissions, representants de classe, passadissos guarnits, bloc actualitzat...(http://ampaeflix.blogspot.com.es/). Novetats pel que fa a la plantilla. Hem desdoblat P3 i hem afegit una senyoreta nova que ens ha arribat de la Terra Ferma, la Meritxell. Hem desdoblat Primer de Cicle Inicial (1r per a qui li costa entendre això dels cicles), on des de Castelló, més concretament de Burriana, ens ha arribat la senyoreta Berta. De més prop, a Primer de Cicle Mitjà (3r), el mestre Miquel en substitució de la senyoreta Joana que es va jubilar finals del curs passat, i, ves per on, ens ha arribat de Maials. Encara de més prop, en lloc de la senyoreta Paquita que també es va jubilar, Remei, ella és feta a casa, és a dir, de Flix. Però, això no s’acaba aquí, perquè just començar el curs, convidant a coca de xocolata a tota l’escola, es va jubilar la senyoreta Dora, i des de la capital del Priorat, Falset, ens ha arribat el mestre Raül. Finalment, una darrera novetat, la mitja jornada de la senyoreta Raquel, ella és la Sílvia, de Sant Mateu, Castelló de la Plana. I ja hi som totes i tots, tot i que, segons quan arribi a les vostres mans la revista, de ben segur que haurem gaudit d’un altre esmorzar amb coca i s’haurà jubilat la senyoreta Carme. Senyoretes Paquita, Joana, Dora i Carme, una abraçada ben forta de part de tota l’escola! I entre novetats i novetats i una tardor primaveral de boires matinals, ja tenim al pot el primer trimestre. Just començar el segon, la cosa s’ha endarrerit, tindrem una cita amb les urnes: Els pressupostos participatius. Marqueu ben marcades les 2 propostes de l’escola: Pintar i canviar finestres. Votar l’escola, es votar-vos a vosaltres! Que amics invisibles, troncs, Pares Noels, Reis... us portin... no força regals, millor pocs, útils i assenyats i, si en lloc de regals, tinguessin a bé posar una mica de Pau al món, també seria d’agrair.

Bones Festes i que el 2016 sigui, com a mínim, una mica millor que l’actual (ho té fàcil)! 3


L’Agulla

ESPORT ESCOLAR 2015-2016 L’esport a la nostra escola s’ha iniciat aquest curs amb 75 alumnes que participen en les activitats d’atletisme, futbol sala, bàsquet, handbol, escacs i mou-te. A ells els hi hem d’unir, com sempre, prop d’una quinzena d’entrenadors/es i delegats/des, als qui des d’aquí els agraïm la seva importantíssima labor. Al llarg del curs la llista s’anirà ampliant amb Activitat de bàsquet i handbol

altres activitats com el tennis taula, les bitlles catalanes o els jocs escolars d’atletisme.

Esports d’equip i proves que tindran lloc a Flix Aquest curs l’escola té tres equips de futbol sala en competició que ja han començat les seves lligues comarcals. Com cada curs, el cros és la modalitat que dóna el tret de sortida a les competicions dels Jocs Escolars. Aquest curs es faran quatre proves, una de les quals tindrà lloc a la nostra població el proper 21 de febrer de 2016.

XL Jocs Escolars a la Ribera d’Ebre. Activitat de futbol sala

De tots els esdeveniments esportius que tindran lloc aquest curs, n’hi ha un que destaca per sobre dels altres. Aquest curs estem de celebració, ja que els nostres Jocs Escolars arriben al seu 40è aniversari. Molts dels pares i mares que esteu llegint la revista en aquest moment, de ben segur que recordeu d’haver-hi participat en alguna ocasió, ja sigui a fer velocitat, alguna prova de salt o per acompanyar els vostres fills en alguna modalitat. Com que l’ocasió s’ho mereix, des del Consell Esportiu de la Ribera s’ha creat una Comissió Organitzadora que pretén fer ressò d'aquest aniversari, el qual es celebrarà els dies 11 i 12 de juny de 2016 a les pistes d’atletisme d’Ascó. Escollir un logo, fer la promoció que es mereix, reconeixements, concurs de cartells..., són algunes de les idees que la comissió ja té sobre la taula i en les quals ja ha començat a treballar.

No totes les comarques de Catalunya poden dir que han mantingut durant 40 anys una competició escolar, i ja que la nostra ho pot dir, n’hem d’estar ben orgullosos Activitat d'atletisme

4


L’Agulla

A EDUCACIÓ INFANTIL TENIM UN HORT

5


L’Agulla

A P-3 ENS AGRADEN ELS DOLÇOS I L’ART AIXÍ QUE HEM FET DE CUINERS I HEM ELABORAT UN GOFRE AMB XOCOLATA I LACASITOS

6


L’Agulla

ELS NENS I NENES DE P-4 US DESITGEN UNES BONES FESTES DE NADAL!!

7


L’Agulla

A P-5 FEM PANELLETS ELS NENS I LES NENES DE P-5 HEM FET PANELLETS. ENS HAN SORTIT MOLT BONICS I MOLT BONS.

8


L’Agulla

ELS NENS I LES NENES QUE HAN COMENÇAT A P- 3 A LA NOSTRA ESCOLA Aniol AA Arlet BG Rim B Ona BM Vincent Ronnie F Lluc FP Maria FB Iker FG Lucía GB Mª Isabel NC Ainhoa RP Eloi SG Laia TL Claudia TG Pol TY Jade ZP

Ana Maria B Blau CR Magí CB Lothar ER Antonio FR Itziar FP Ian Alexander GC Irina Stacy GC Ingrid GG Julen HR Emma I Tasnim L Aitana OS Ivet PG Irene SG Martí SM Dessiré TF

AQUEST CURS HAN ARRIBAT A P-5: CRISTIAN TF JOSÉ MANUEL RF

9


L’Agulla

SORTIDA DE TOT CICLE INICIAL A L’ ENTORN D’ APRENENTATGE DE SEBES A meitats de novembre tot cicle inicial varem fer la sortida que fem cada any a l’Entorn d’ Aprenentatge de Sebes. En aquesta sortida els monitors de l’Entorn ens van acompanyar a fer observació ornitològica a l’observatori de natura de la llacuna i al de la vall de Sant Joan. Després varem fer un joc de rastres amb pistes del diferents animals que es poden trobar dins de la Reserva Natural de Sebes. Amb aquest joc omplíem un petit dossier amb característiques d’aquests animals.

Després de tot un matí ple d’activitats vam dinar al mas de Cigonyes i ens van deixar una petita estona d’esbarjo i vam entrar un momentet al mas de Pitoia abans de tornar cap a casa.

10


L’Agulla

VISITA AL POBLAT IBÈRIC A meitats de novembre vam fer la sortida a l’Entorn d’ Aprenentatge de Sebes. Ja que estaven molt a prop, els de segon vam desafiar a les nostres cames, que ja començàvem a estar cansades, i al ventet que començava a bufar, per anar a veure el poblat ibèric i conèixer“in situ” el que estàvem treballant en el nostre projecte de La Prehistòria.

Vam veure l’orientació dels habitatges, la seva situació al terreny, però el que més ens va impressionar va ser la necròpolis.

11


L’Agulla

PARLEM DELS PLANETES Els alumnes i les alumnes de Primer de Cicle Inicial estem estudiant com a projecte els planetes. Ja sabem moltes coses, com ara: - Hi ha vuit planetes al Sistema Solar: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Tots aquests planetes sempre segueixen un “camí” que s’anomena òrbita. - La Lluna és el satèl·lit de la Terra i el Sol és l’estrella del nostre Sistema Solar. - Tots aquests planetes, estrelles, cometes, asteroides i satèl·lits formen part d’ una galàxia que es diu Via Làctia. Per últim, us volem ensenyar uns poemes que vam aprofitar per recitar a la ràdio de la nostra escola.

Els planetes de colors Els planetes dalt del cel semblen boletes daurades, però jo els vull dibuixar amb tonalitats variades. En faré un color de mel, un igual que el blau del cel, un de gris com l’ull del llop i un de negre com un corb. Tots juntets i amb tants colors faran un cel tan lluent, que dirà tota la gent: -Quin firmament tant preciós!

12

L’Univers La Via Làctia és el lloc on vivim. Té forma d’espiral. En una punta es troba el Sistema Solar. El Sistema Solar té vuit planetes. El més gran es Júpiter. A la Terra poden caure meteorits i asteroides. Abans que toqui la Terra ...es desintegra. Tots els planetes fan translació i rotació. Pobre Plutó.... era tant petit. Que van dir: tu ja no ets un planeta! ets un planeta nan, ja ja ja i Plutó se’n va anar plorant.


L’Agulla

EL QUE ENS AGRADRIA QUE ENS DIGUESSIN Els nens i les nenes de Segon de Cicle Inicial vam fer l’ activitat d’ escriure en un paper el que ens agradaria que ens diguessin a nosaltres. En aquestes dates nadalenques són veritables desitjos sortits del cor.

13


L’Agulla

CÒMICS L’alumnat de 1CM hem fet còmics a expressió escrita. Aquí en teniu dos que hem escollit entre tots i totes per representar la nostra classe, el primer és de Júlia FB i el segon de Víctor BR.

14


L’Agulla

RODOLINS L’alumnat de Segon de Cicle Mitjà estem preparant una auca de les festes de Nadal. Aquí teniu un recull dels rodolins que en formaran part.

Per cap d’any, el confeti és un bon company, i molt millor, amb una ampolla de xampany.

Per l’home dels nassos, caramels a cabassos. Nasre, M.M.

Mariona, B. R.

Per Nadal sempre mengem torrons i molts polvorons. Ariadna, B. A.

Els regals del Pare Noel ens arriben des del cel. Carla, C. M.

Quan muntem l’arbre de Nadal, sempre hi veig més d’un regal. Laia, C. G

A casa meva fem el pessebre el dia 25 de desembre. Desirée, F. G.

Per Sant Esteve menjarem canelons i també molts torrons. Elisabet, F. M

Joia i alegria per Nadal cada dia. Joana, L. M.

Els Reis i els regals esperem, mentre la cavalcada mirem. Marc, M. C.

Els Reis Mags d’Orient porten regals per tota la gent. Natàlia, O. S.

Com sempre, pel desembre, a casa, posem el pessebre. Adrián, O. P.

Pels Nadals, molts regals. Marc, R. P

Pel sis de desembre posem els reis al pessebre. Ferran, R.V.

Nadales cantarem quan Nadal celebrarem. Mar, R. O.

Pel cap d’any ballarem i cava beurem. Sheila, S. C

15


L’Agulla

Per Nadal llums, colors i regals.

M’agraden els Nadals, com cada any em donaran regals. Gabriel, D.S

Cristina, P.G.

El dia de l’innocent, tothom està content.

El gall, el dia de Nadal, cantarà per anunciar el festival. Obaid, A.M.

Emma, M.M.

El pare Noel ha vingut, i moltes sorpreses hem tingut.

Si em porto bé, molts regals tindré. Manu, D.

Sílvia, C.LL.

Posarem un arbre nou, un pessebre i un bou.

Els nens i nenes tenen una postal on hi diu: Bon Nadal! Xena, P.G.

Owen, R.W.

Els reis del gener els gaudirem fins al febrer.

M’agraden els Nadals, igual que tots els meus regals. Sheila, O.P.

Marcel, R.C.

El tronc de Nadal, menja mandarines i caga regals.

L’estrella de Nadal brilla al portal. Douae, A.

Iris, G.E.

Per Nadal els Reis porten molts regals.

Es així com cagarà moltes coses per menjar. Kevin, T.F.

Joel, C.M

Nadal amb lluna any de fortuna. Laia, S.G

16

Per Nadal, un llibre és un bon regal. Tiago, J.


L’Agulla

DESCRIPCIONS I AUTORETRATS A Primer de Cicle Superior hem fet descripcions de companys i companyes de classe en castellà i a plàstica hem completat un autoretrat. Us en presentem una mostra.

Mireia Mireia tiene 10 años como yo, mide 1’47 de altura vive en Flix. Es mi compañera de clase y muy trabajadora, nació el día 18 de enero y tiene una hermana que se llama Laura. Laura es de la misma clase de mi hermano Mohssin también son de la misma edad tienen los dos 14. Mireia y yo siempre hemos ido a las mismas clases desde pequeñas ahora vamos a 1CSB. . Tiene las cejas pequeñitas y bonitas, las pestañas bastante largas el pelo muy corto y rubio, sus ojos son azules y grandes también lleva gafas. Su nariz es respingona también la boca risueña la cara mofletuda y redonda. Tiene una cicatriz de color blanco en la nariz de cuando tuvo la varicela de pequeña. Muchas veces viste de mallas y camiseta y le queda genial, siempre por la mañana lleva chaqueta porque tiene mucho frio. En gimnasia lleva unas mallas de color negro y el jersey de la escuela. Su color preferido es el lila, y su comida preferida es la sopa de fideos. Mireia me hace reír mucho es muy buena persona nunca me hace llorar. Mireia cuando sea grande le gustaría ser maestra y yo deseo ser una pediatra. Su carácter es amable, divertido, alegre, generoso, etc… y por eso es mi mejor amiga. Nesserine GL

MI AMIGO PAU Mi amigo Pau tiene 10 años, nació el 5 de febrero del 2005. Va a la escuela Enric Grau Fontseré y va a 1CSB. Mide 1,46 m, pesa 44 kg y es de mi pueblo Flix (Tarragona). Pau tiene el pelo liso y castaño. Sus cejas son despobladas y la de la izquierda la tiene de jefe porque la a heredado de su abuelo José luís. Los ojos los tiene pequeños y marrones. Su nariz es pequeña como sus labios. Tiene las orejas pequeñas y un poco abiertas y el entorno de su cara es redonda y con unas pocas pecas. Es un poco regordete y casi siempre viste con zapatillas de deporte, pantalones cortos y camiseta con las mangas cortas. Pau es un niño alegre y divertido pero a la vez muy hablador. Es un chico muy estudioso porque se preocupa de hacer los deberes. Su deporte preferido es el fútbol porque juega de portero en mi equipo: FC Ascó. Va a lenguaje musical y los instrumentos que toca son la batería y el piano. Con Pau me llevo muy bien porque somos compañeros dentro y fuera de la escuela. Hugo SL

17


L’Agulla

LE GUSTA MUCHO COMER ARROZ Iman es una niña paquistaní que llegó cuando íbamos a P4 pero siempre ha sido mi mejor amiga. Tiene diez años, su cumpleaños es el 3 de febrero. Vive en Flix y su casa está cerca de la mía. Ella es flaca, sus piernas y brazos son largos y finos. Su pelo es de color marrón fuerte. Su barbilla es puntiaguda, sus cejas son negras y finas. Tiene los ojos largos, su nariz es larga y sus labios son delgados. Ella es agradable, alegre, amable, buena, lista, feliz, habladora, trabajadora y yo nunca la he visto enfadarse. Le gusta mucho comer arroz y jugar con los niños pequeños que hay en el parque. Estoy pensando en quedar con ella el sábado para ir al parque. Belén RA

SIEMPRE VAMOS JUNTAS EN BICICLETA Emma es una niña de mi clase que tiene diez años, como yo. Vive en Flix, en la Bassa de les Cloches y siempre va en bici. Emma no es ni muy alta ni muy baja. Su pelo es naranja oscuro y siempre lleva diademas. Tiene los ojos bastante grandes y de color marrón claro. Su nariz es pequeña al igual que su boca. Sus mejillas están llenas de pecas. Le gusta vestir siempre con mallas y vaqueros, siempre lleva jerséis blancos con dibujos y zapatos de colores vivos. Emma es muy alegre y divertida. Le encanta trabajar y siempre hace los deberes del colegio. Le gusta mucho bailar y va a ballet conmigo, también le gusta ir al parque para jugar con Mireia, una de sus mejores amigas. Quiero que llegue este fin de semana para que podamos ir en bicicleta juntas. Núria LLM

Podeu llegir la resta de descripcions al bloc dels alumnes de Cicle Superior, categoria “Descripción de un compañero”: http://blocs.xtec.cat/ceipflix56/category/expresion-escrita/descripcion-de-un-companero/

18


L’Agulla

19


L’Agulla

20


L’Agulla

RUBBER, PENCIL, SCISSORS, RUBBER, PENCIL, SCISSORS, RUBBER, PENCIL, RUBBER, PENCIL, RUBBER, PENCIL, SCISSORS.

Crayons, glue, rubber, Crayons, glue, rubber, Crayons, glue, Crayons, glue, Crayons, glue, rubber.

JÚLIA and ARES.

Aitor and Álvaro

Pencil, sharpener, glue, Pencil, sharpener, glue, Pencil, sharpener, Pencil, sharpener, Pencil, sharpener, glue. JAN, ANDREU and DANIEL

Crayons, Pencil, pen, Crayons, Pencil, pen, Crayons, Pencil, Crayons, Pencil, Crayons, Pencil, Pen.

PENCIL, PEN, SHARPENER, PENCIL, PEN, SHARPENER, PENCIL, PEN , PENCIL, PEN, PENCIL,PEN,SHARPENER,

Sergi,Tavi and Jan

Laura and Yaiza

Pencil,scissors, glue, Pencil, scissors, glue, Pencil, scissors, Pencil, scissors, Pencil, scissors, glue. Axel and Laia

21


L’Agulla

This is the playground. It has got two goals, two baskets and some trees. Júlia and Ariadna

This is the dining room. It has got Windows, tables, chairs a fridge and a door. Eloi and Oriol 22

This is the garden. It has got trees, plants and flowers. It has got grass too. Biel and Marc

This is the computer room. It has got screens, chairs, computers, keyboards and two Blackboards. It is little. Martí and Anaïs


L’Agulla

ENGLISH CORNER Fruit Smoothie       

Wash the strawberries. Peel the banana. Cut up the strawberries and the banana. Put the fruit into the blender. Pour the milk. Mix the fruit and the milk. Pour it into glass and drink your fruit smoothie.

YOU NEED: A banana Strawberries Milk Blender

By Júlia AA

Fruit Smoothie        

Wash the banana, the apple and the cherries. Peel the banana and the apple. Cut up the banana, the apple and the cherries. Put the fruit into the blender. Pour in the milk. You need: Mix the fruit and the milk. A banana Pour it into a glass. Drink your fruit smoothie. An apple By Pol CE

Cherries Milk A blender

23


L’Agulla

My school day

 I get up at 8:00.  I go to school by car with my mum.  My classes start at 9:00.  I have break at 11:00.  I have lunch at 13:00.  My school day finishes at 16:30.  I study Catalan, art and English. 

I play football after school. By Armand FC

My family My mum is Sophie, she’s got curly brown hair and brown eyes, and she’s wearing classes. My brother Tiago’s got straight brown hair and brown eyes. My name is Guillem, I’ve got straight brown hair and brown eyes. By Guillem MJ

24


L’Agulla

MY FAMILY My name is Berta. I’ve got long black hair and brown eyes. My mum’s got short black hair and brown eyes. My dad’s got short black hair and brown eyes. My favorite clothes are a dress; today I’m wearing an orange t-shirt and blue trousers. By Berta 1CSB

MY FAMILY My name is Emma. I’ve got long red hair and brown eyes. My brother, Lothar’s got short brown hair and brown eyes. My mum, Cristina’s got short blond hair and brown eyes too. My dad, Alex’s got short black hair and big brown eyes. My favourite clothes are trousers and vest. By Emma ER 1CSA

MY FAMOUS PERSON Shakira Shakira is a famous person. She is a singer. She is thirty- eight years old. She was born on the 2nd February 1977. She sometimes wears a dress and a skirt. Shakira always wears white earrings. She never wears glasses. She is trendy. She likes listening to music and watching TV. Shakira has got two sons and her husband is Gerard Piqué and Bernaveu. By Judith SM 2CSA

25


L’Agulla

Shelly-Ann Her name is Shelly-Ann. She was born on 27th December of 1986. She’s from Jamaica and she’s the fastest woman in the world. She often wears sport clothes, but when she is not in the athletics tracks she loves wearing a lot of jewellery. She’s got brown eyes, small nose, green hair and dark skin. Her favourite sport is athletics of course! To have good luck in the competitions she always wears a headband with yellow flowers. She loves going shopping, singing and she spends time with her friends. By: Sira BJ 2CSA

MY FAMOUS PERSON Jennifer Lopez is from New York (USA). She’s 46 years old and she is a singer and a film star. She’s very pretty. She’s got long straight blond hair and big brown eyes. She’s always wears a blue dress and beautiful earrings. She likes dancing, singing and doing athletics. She’s friendly and trendy. By Maria Demetrio 2CSB

TAYLOR SWIFT Taylor Swift is a famous singer and a film star. She often wears a modern t-shirt, jeans or a dress; she always wears jewellery. She is 25 years old; she is from Reading, U.S.A. She was born on the13th of December 1989. She love singing and she has got lots of songs. She helps sick children. She is very trendy and nice. Her first song is Tim McGraw, she starts as a singer in 2006. By Clàudia TLL 2CSB

26


L’Agulla

PROJECTE NIUS Entorn d’Aprenentatge de Sebes i Meandre de Flix Aquest curs 2015-16 l’hem inciat amb el projecte compartit entre l’Entorn d’Aprenentatge Sebes i Meandre de Flix i l’Escola Enric Grau Fontseré de Flix sobre els ocells. Dins del treball curricular dels alumnes de segon de Cicle Mitjà sobre la fauna que ens envolta, s’ha acordat treballar els moixons (com diem a Flix) aprofitant la plataforma de l’Institut Català d’Ornitologia: Projecte Nius. El projecte s’inicià amb una sessió informativa sobre els ocells, les seves característiques i la seva importància en els boscos a càrrec de l’ornitòleg i habitual col·laborador de l’Entorn d’Aprenentatge Juan Bernal. A continuació mitjançant el treball en petit grup (de tres en tres) amb els tutors dels alumnes i de l’equip educatiu de l’EdA Flix s’han elaborat 12 caixes nius i s’han penjat als arbres que envolten el centre educatiu. Cada grup ha omplert una fitxa de seguiment on consta el número de niu, tipus,

emplaçament on s’ha col·locat i altres característiques com l’alçada i l’orientació. La segona part del projecte compartit consistirà en una sortida de camp a la Reserva Natural de Sebes de Flix (important estació d’anellament a Catalunya) per tal observar diferents tipus d’aus en el seu hàbitat: blauets, arpelles, bernats pescaires, cabussets, entre molts altres. La tercera part serà al llarg de tot el curs amb l’observació de les diferents caixes niu per tal de detectar l’activitat dels ocells: construcció del niu, intents de cria, seguiment dels ous, volanders que s’anirà anotant a la fitxa de seguiment elaborada per cada grup a l’inici del projecte. Esperem que aquest treball compartit entre l’EdA i l’Escola pugui aportar als alumnes les eines necessàries per esdevenir un bon observador a la natura i els engresqui en la participació d’aquest projecte científic de seguiment dels ocells

27


L’Agulla

Visites a l’Entorn d’Aprenentatge Dins de les activitats programades fora de l’escola tenim les visites amb l’Entorn d’Aprenentatge. Els alumnes de Cicle Inicial van visitar la Reserva Natural de Sebes el dia 11 de novembre. Es va treballar la classificació dels animals a partir del seguiment de rastres: mamífers, insectes, aus, rèptils, amfibis, peixos... Els alumnes repartits en diferents grups van realitzar un recorregut per la Reserva buscant unes targetes amb pistes sobre el tipus de rastre i animal corresponent. Vam visitar els observatoris de fauna, els tancats dels cavalls, la passera del bosc de ribera i el Mas de les Cigonyes. Els alumnes de segon també van visitar el poblat i necròpolis dels ibers.

Com cada any amb els alumnes de primer de Cicle Mitjà toca conèixer de primera mà com es treballa el conreu de l’olivera a la nostra comarca. Divendres 4 de desembre ens vam desplaçar a la Reserva Natural de Sebes per tal d’experimentar la recol·lecta tradicional amb borrasses i rascletes al Mas de Pitoia. A més també vam poder observar un cens de peixos a la llacuna de Sebes per tal de conèixer la diferència de població entre els peixos autòctons i al·lòctons del riu Ebre. Després de dinar ens vam desplaçar fins al molí d’Oliflix per tal de veure com s’efectua la molturació i premsat de les olives, el seu envasat i l’etiquetatge. A més de les visites dels alumnes de l’Escola de Flix, l’Entorn d’Aprenentatge ha rebut aquest trimestre als centres següents: Escola Frederic Godàs de Lleida, Escola Maria Mercè Marçal de Mataró, Escola Teresa Godès del Montmell i l’Escola Vora del Mar de Cubelles (aquests amb estades de tres dies) i en visita d’un dia: Escola de Bell-lloch d’Urgell, Escola de Térmens, Escola d’Ulldemolins, Escola Molí de Vent de Torredembarra, Escola de Seròs, Escola de Móra d’Ebre, Escola d’Ascó o Escola Parc de l’Aigua de Lleida, entre altres.

28


L’Agulla

EXPERIÈNCIES AMPA L'AMPA SÓN PERSONES, SÓN PROJECTES, SÓN IDEES, SÓN RELACIONS PERSONALS, VOLUNTAT, PARTICIPACIÓ, COL.LABORACIÓ, COMUNICACIÓ I DIÀLEG

Benvolguts pares, mestres i alumnes Des de l'AMPA hem iniciat una nova etapa amb molts ànims. Volem seguir aportant el nostre esforç i treball col·laborant amb l'escola per al desenvolupament dels nostres fills, tant en l'aspecte educatiu com en el personal. Aquests quatre mesos hem realitzat nombroses activitats i projectes, us en fem cinc cèntims... -nova imatge, nou logo de l'AMPA -presencia a Facebook per informar de les activitats extraescolars -activar i donar vida al bloc de l'AMPA -millorar l'aspecte de les instal·lacions escolars -engegar el projecte de l'hort -nou xandall i samarreta -millorem el preu i l'oferta de les activitats extraescolars -impulsar noves iniciatives per a l'escola bressol: tallers, xerrades, activitats per a infants i els seus pares -regal homenatge per la jubilació a la mestra Dora Cervelló després de 37 anys en actiu a l'Escola -participació solidària en LA MARATÓ 2015 -cooperació en l'organització de la festa de la Castanyada -propostes en benefici de l'escola als Pressupostos Participatius de l'Ajuntament de FLIX. Proposem pintar l'escola i també canviar els tancaments d'alumini. -continuar amb la labor de l'escola de pares i mares -cooperació en l'organització festiva de Nadal: caga tió, Pare

Noel i Reis Mags d'Orient

29


L’Agulla

Aquestes només són algunes de les propostes engegades des de l'inici del curs però tenim un bon grapat d'idees per al 2016, esperem fer-les realitat!

Participa. L'escola ho necessita, tots i totes hi guanyem! Junta de l'AMPA Escola Enric Grau Fontseré.

Bon Nadal i Feliç 2016

30


L’Agulla

VAN COMENÇAR EL CURS PERÒ NO L’ACABARAN Després de molts anys dedicats a l’ensenyament, molts dels quals han estat a la nostra escola, la senyoreta Dora es va jubilar el mes de setembre i, la senyoreta Carme ho farà aquest més de desembre. Senyoretes, us trobarem a faltar. En nom de tota l’escola, moltíssima sort en aquesta nova etapa de vostra vida. Una abraçada ben forta!

Per a quan la foto entri a formar part del Flix pel record. Drets d’esquerra a dreta: Miquel Alba, Joan-Ramon Ferrús, Yolanda Larrosa (exmestra de la nostra escola), Mª José Cervelló, Sílvia Perelló (TEI), Jésica Delgado (administrativa), Dora Cervelló, Laura Rofes, Joana Arnau (jubilada el curs anterior), Paquita Segura (jubilada el curs anterior), Sebastià Mora, Carme Cubells, Pepa Piñol (exmestra dela nostra escola), Jordi Company (tècnic informàtic), Montse Lacruz (monitora de menjador i acollida matinal). De genolls d’esquerra a dreta: Remi Moreno, Ascen Martí, Rosa Roma, Fani Alifonso i Montse Solé.

Aquest trimestre és el darrer que la senyoreta Carme Cubells estarà a l’escola com a mestra. Va ser tot un goig que volgués compartir amb nosaltres el dia del seu seixantè aniversari, convidant tota l’escola a coca i xocolata. Moltíssimes gràcies!

31


L’Agulla

32

Agulla 66  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you