Page 1

CURS 2013-2014 Núm.4 Revista de l´Escola d´Art d´Eivissa


ALTRES

LAYLA BADER

C

DOUA AHARRAN

REVISCOLA´T Núm 4 Escola d´Art d´Eivissa

Carrer des Riu Duero, 5

Can Sifre-07819-Sant Jordi Telèfon: 971301 228 Fax:971391653 Apt:132-07800-Eivissa escoladart.eivissa@educació.caib.es . http://escoladartdeivissa.com http://www.facebook.com/escoladartdeivissaoficial

CRISTINA ESCANDELL

LORENA SÁNCHEZ

Dipòsit legal PM-1935-2010 Curs: 2013-2014

Disseny de Portada: Eira Riera. Disseny de Contraportada: María Manonelles. Disseny Gràfic: Manel Ortic, Jose Luis Merino i Susana Martín. Maquetació: Susana Martín Juan.

XENIA PADÉS


PORTADES

JORDI JIMENEZ

MARIO LÓPEZ

ESTHER SÁNCHEZ

SAMUEL LOZANO

NATALIA RIBAS

PANTONE 475 C


SUMARI R

Editorial

E Memòries V

C19 Arbre de Nadal

C

Recital Poètic

Prospeccions

O

Portes Obertes

Olimpiada de dibujo artístico Fira Medieval


Casa Broner Visitant Escultors i Artesans

Neus Balanzat

J贸venes Dise帽adores Pasarela Adlib Moblament

Logo Exposicions

Estudis Finals Treballs Alumnes


EDITORIAL L'Escola d'Art d'Eivissa és un centre menut quant a plantilla i alumnat, però gran pel que fa a il·lusió, entusiasme i treball. Malgrat els típics desencontres i frecs, tant normals i necessaris per altra banda, ha primat el treball en equip, el compromís i les ganes de fer Escola, portant com a resultat tot allò que us mostrem en aquesta edició. Parlo de miracle perquè realment ho sembla. En l'editorial del curs passat parlava de crisi, de dificultats, etc., tot això no ha minvat, més bé al contrari. Continuem amb les mateixes necessitats estructurals, econòmiques i materials, a més a més, aquest curs començava ja amb un important handicap degut a la vaga de docents. Són moltes dificultats, les quals crec s'han sortejat amb solvència i esforç, no només per mèrit dels docents, sense la contribució del PAS, dels alumnes i les seves famílies, no hauria estat possible.


No puc deixar de fer menció a la parlamentària Esperança Marí Maians, que ens ha visitat interessant-se per la nostra situació, i ha presentat en el Parlament Balear una proposició no de llei referida a l'Escola d'Art en concret. Així mateix, agraïments a Toni Villalonga, d´Ordinadors Solidaris, per la seva ajuda dessinteressada. Estic segur que gaudireu del contingut d'aquest número. L'any proper ens tornarem a trobar amb nous continguts i més energia si cap. Salut i força !

L'art és una mentida que ens apropa a la veritat. ( Pablo Picasso ). Miguel Martínez.


M E M Ò R I E S


TONI


POMAR


En la segona entrega d'aquesta secció, glosem la figura d'Antoni Pomar Juan. Alumne i professor d'aquesta Escola, i que als seus 87 anys, és un autèntic tresor poder xerrar amb ell. Un artista que ha tingut com a mestres a José Tarrés Palau, a Agudo Clarà, i que ha sigut coetani i company d'altres il·lustres artistes que malauradament ja no hi són entre nosaltres com ara Vicent Calbet, Ferrer Guasch o “Portmany”. Després de concertar cita amb ell, em rep al seu domicili del carrer Metge Riera Pujol, de seguida començam a xerrar com si ens coneguéssim de tota la vida, i va fent un recorregut per la seua vida recordant i rememorant vivències com si només fera una estona que les hagués viscut.En un moment donat, agafa un retolador, i comença a dibuixar mentre explicava i descrivia què coses feien en classe, o relatava una cosa que li havia cridat l'atenció d'un documental. Vaig comprendre que el dibuix o l'art en general és el seu mitjà de comunicació i amb el que realment s'expressa amb major comoditat, en definitiva, és el seu llenguatge i és la seva necessitat. Em va cridar poderosament l'atenció la naturalitat amb la que ho va fer, com si l'estri de dibuix i el paper fossin una prolongació de la seva mà i del seu pensament, i tot això amb 87 anys, mantenint les mateixes ganes i l'entusiasme d'un aprenent o d'un nin quan comença a fer el seus primers traços. Realment em va servir de motivació com a docent i esper que pugui servir d'exemple als nostres alumnes. Neix a Eivissa el 12 de Desembre de 1927. Estudia en l'Escola d'Arts i Oficis i posteriorment Belles Arts en la Facultat de Sant Carles en València. De tornada a Eivissa exerceix la docència en la mateixa Escola que l'havia vist crèixer com a artista. L'any 1962 obté per oposició la plaça de modelatge i buidatge, la qual va ocupar fins l'any 1992, data de la seva jubilació. L'any 1962 funda el grup Puget juntament amb altres artistes il·lustres com Ferrer Guasch, Vicent Calbet i Antoni Marí Ribas “Portmany”. Guanyador de nombrosos guardons, la seva obra està plena de vitalitat i emotivitat, predominen els paisatges i les marines, així com els temes populars i escenes de la vida rural, plenes d'espontaneïtat i de color.

Text: Miguel Martínez Fotos: Miguel Martínez


VISITA A L'EXPOSICIÓ “PASSAT I PRESENT” DE PACO I MAX RIERA.


Els passats 27 i 29 de Novembre de 2013, els alumnes de 2n de Batxillerat visitaren l'exposició “Passat i present”, que presentava obres de l'artista Paco Riera ( ex alumne, professor i director d'aquest centre ), i del seu fill Max, artista amb molta projecció i capacitats, que malauradament ens va deixar quan només comptava amb 34 anys. En la mostra es podia apreciar l'evolució pictòrica i artística de Paco Riera, des de els seus primers retrats i bodegons quan era alumne de l'Escola, fins l'obra més recent, un cop arribat a la seva jubilació. D'altra banda, l'obra de Max presenta un estil diferent, molt més emotiu, on es fan presents les seves habilitats i capacitats tècniques, i un futur com artista molt prometedor. Ja des de ben petit mostrava unes creacions realment impactants i de gran qualitat. Paco Riera va tenir la gentilesa d'acostar-se a la sala d'exposicions coincidint amb la nostra visita. Jo pensava que faria un comentari general del que es mostrava i que posteriorment es detindria en quatre o cinc obres significatives per il·lustrar l'explicació. Quina va ser la meva sorpresa quan va començar a comentar un per un cada quadre i cada escultura des de el principi fins al final. No només parlava de l'obra en sí, de la seva tècnica, la seva composició, del seu context, etc., sinó que en la majoria d'elles hi cabia una reflexió íntima, vital, una cosmovisió que ens envoltava, atrapava i penetrava amb profunditat dins nostre. Vàrem tenir la sort de presenciar una gran exposició que trigarà molts anys Text: Miguel Martínez Fotos: Miguel Martínez


L'Escola d'Art d'Eivissa, va realitzar una exposició en el Centre de Creació Jove de Vila, anomenat C19, que va ser inaugurada el 13 de Desembre de 2013 i es va mantenir oberta al públic fins el 15 de Febrer de 2014. Aquest nou espai dedicat a la creació i a la joventut, està ubicat en el carrer Castella de Vila. Després de ser reformat i condicionat per les noves funcions i serveis que ha d'oferir, l'Ajuntament va tenir la deferència de proposar a l'Escola la realització de la primera exposició que inaugurava aquest espai, la qual cosa ha suposat tot un honor per nosaltres. La mostra va ser un compendi de totes les creacions que es duen a terme en l'Escola, des del disseny de moda, interiorisme, forja i ebenisteria artística, fins a la imatge gràfica i l'escultura. Hem de felicitar a tots els professors i departaments de l'Escola, que han fet possible aquesta mostra. Així mateix, agraïments especials a l'Ajuntament d'Eivissa i en concret a la seva Directora de Serveis Culturals, Encarnación Silverde ( Kay ), per la seva ajuda i predisposició.

Text: Miguel Martínez. Fotos: Susana Martín Juan.


“ Entre finals de Novembre i començaments de Desembre de 2013, un grapat d'alumnes de l'Escola participaren a títol voluntari en la realització d'un arbre de nadal a proposta de l'Ajuntament d'Eivissa, i més concretament del seu Departament de Comerç en col·laboració amb l'Associació de Comerciants d'Eivissa centre i Isidor Macabich. S'ens demanava fer un arbre "diferent", és per això que utilitzàrem materials molt diversos ( tela verda d'ocultació de les obres, mànegues i diversos objectes que combinats entre sí conformaven rostres somrient ). El fret intens i la manca d'una escala o andami amb les dimensions adeqüades resultaren un handicap prou complicat, donat que la cistella elevadora que l'Ajuntament va contractar el primer dia per accedir a la zona més alta, va deixar de venir per diferents motius aliens a ell. Tot i així, el resultat es pot valorar de satisfactori, i més tenint present l'aceptació dels vianants quan passaven a prop, fins i tot alguns es fotografiaven sense estar acabat el treball.

Agraïm l'Ajuntament i als seus tècnics Catina Costa i Tomàs París la seva ajuda i col·laboració, i per suposat als següents alumnes que hi participaren, Víctor Torres, Andrea Subiranas, Cristina Escandell, Ana Serra, Daniel Ruiz, Carlos Rametta, Xan Lodeiro, Eva Badosa, Mª Fernanda Azua, Irene Planells, Cristian Marí, Paola Utima, Laura Ruiz i Marina Gómez."

Arbre de Nadal Text: Miguel Martínez. Fotos: Miguel Martínez.


U

n dels dies més moguts a l'escola d'art és el dia de la poesia i puc assegurar que aquesta última edició ho ha estat especialment. Crec que parlo en nom de tots quan dic que segurament ha estat un dels anys més complerts i animats que hem tingut el plaer de gaudir gràcies a la participació dels alumnes als que volem donar les gràcies per amenitzar-nos la vetllada amb poemes, cançons, balls, gravacions i fins i tot petites representacions. Volem donar-vos les gràcies per haver-nos ajudat a fer escola, per haver entès que una escola no és un grup d'individus que es troben pel passadís i se saluden, que és quelcom que va més enllà de la cortesia. Fer escola és fer amics, compartir nervis abans d'un examen, saltar d'alegria davant l'aprovat que tant t'ha costat. Fer escola és voler ensenyar i voler aprendre, voler compartir i ser generós amb el company i sobretot sobretot, ser un bon amic. A aquells que marxeu aquest any només dir-vos que tingueu molta sort i que sigueu valents, que creixeu com a persones i apreneu del camí que comenceu. Com cantava Lluís Llach a la cançó "Que tinguem sort"; I així pren, i així pren tot el fruit que et pugui donar el camí que, poc a poc, escrius per a demà. Que demà, que demà mancarà el fruit de cada pas; per això, malgrat la boira, cal caminar.

Text: Irene Guerola. Fotos: Marga Jarrín.


NO P R O S P E C C I

Alejandro Cardona

O N S


Isabel MarĂ­

Doua Aharran

Cristina Escandell

Carlos Rameta

Daniel Ruiz

Eira Riera


Estimada A tú t´escric per a que ens ajudes a tots els que vivim aquí. Illa d´energia comprovada plena de pins i cases blanques. Parla amb la teva companya la mar i la teva amiga Formentera, crida a les altres illes i uniu les vostres forces. Perquè aquí, on vivim, supòs que us ha arribat pel vent, les noves. El que volen fer-us. Nosaltres, petits i insignificants homes i dones de bona voluntat, lluïtam, cridam l´atenció per salvar la vostra bellesa, però no trobam cap resposta. Els que s´han tornat bojos i no veuen la immensitat del vostre blau per cel i per terra volen fer-ho. Volen que la mar es torni fosca i que la posidonia i els peixos desapareguin i que els vostres colors siguin grisos.


Eivissa: Per això t´escric has de cridar als teus amics i fer un pacte. Unir-vos tots per donar-nos energia i amb aquesta protesta de les vostres entranyes terrestres, lligades a la mar... Feu que la mar s´aferri al vent i aquest vent bufi i bufi fins arribar a aquesta gent boja. I que el so sigui tan agut i profund que quan es calmi, l´únic que recordin... és que han de dir NO NO per defensar-te, que es tornin un dels nostres. I així poder continuar admirant el teu encant.

Susana Martín Juan.

L´Escola D´Art diu NO


PORTES

ESCOLA


OBERTES

D`ART


Un any més, l'Escola d'Art d'Eivissa ha obert les seves portes als centres educatius de secundària de l'illa ( principalment adreçat a alumnat de 4t d'ESO i de batxillerat ) i al públic en general, per donar a conèixer els ensenyaments que impartim, les nostres instal·lacions i els treballs i creacions que es realitzen. Així mateix, es convida als visitants a participar en diferents activitats interactives, com ara treballs amb fang i torn ceràmic, pintura col·lectiva, taller de papiroflèxia i treball en un telar. La jornada va tindre lloc l'11 d'Abril, i varem rebre la visita d'alumnes dels IES Santa Maria, Isidor Macabich, Sa Colomina, Balàfia i Algarb. Enhorabona a tots els departaments i alumnes de l'Escola, que heu col·laborat d'una manera o altra per què tot estigués a punt i hagi sortit tan bé. Text: Miguel Martínez Fotos: Susana Martín


IX OLIMPÍADA DE DIBUIX ARTÍSTIC El passat 9 d'Abril de 2014, tingué lloc la 9ena edició de l'olimpíada de dibuix artístic, hi participen en aquesta prova tots els centres de les illes on s'imparteix batxillerat artístic, a raó de cinc alumnes per centre, arribant en total a la cinquantena. Els seleccionats del nostre centre han estat els alumnes de 2n de batxillerat Joan Angullo, Maria Manonelles, Xènia Pades, Natalia Ribas i Daniel Ruiz. La prova es divideix en dues parts de 90 minuts cadascuna, en la primera han de dibuixar, amb llapis de grafit o carbonet, un cap d'un model de guix qualsevol dels que tenim dins l'aula (cadascú pot triar el qui més li agrade ). En la segona, en aquesta edició havien de pintar amb aquarel·la una figura d'un ocellet de paper. Hem d'agrair la col·laboració del professor Francesc Rocha, gran aficionat a la papiroflèxia, el qual va realitzar un model per cada alumne.

Text: Miguel Martínez Fotos: Miguel Martínez


F I R A M E D I E V A L


Per segon any consecutiu, l'Escola d'Art ha estat present en una nova edició d'aquesta fira tant important, que commemora la declaració de la ciutat d'Eivissa dins del grup de ciutats patrimoni de la humanitat, i que va tenir lloc del 8 al 11 de Maig de 2014. L'Escola ha muntat dos stands, un d'Ebenisteria i PQPI d'Auxiliar de Fusteria, i un altre de Forja, on es feien demostracions in situ en l'execució de diferents feines, i es mostraven diferents treballs i creacions dels nostres alumnes, posant també a la venda diversos objectes com ara màscares, caixes joier tradicionals, claus de ferro artesanals, etc., destinant la recaptació obtinguda a la compra de material i eines pels tallers. Hem de posar de manifest i aplaudir tota la tasca i el treball realitzat tant pels professors de Forja, Ebenisteria i PQPI com dels seus alumnes, així com també a la comissió de professors que es va constituir per ajudar en les tasques d'organització i realització. Agrair també als professors i alumnes que s'oferiren per romandre en l'stand atenent als visitants seguint un sistema de torns. Moltes gràcies a tots els que ho heu fet possible, i a l'Ajuntament d'Eivissa per donar-nos i lloc i poder participar. Text: Miguel Martínez. Fotos: Susana Martín Juan.


CASA BRONER

Foto antiga cedida d´arxiu


Cada cop que tornem a la Casa Broner sentim el mateix plaer: una sensació de quietud, d'harmonia amb l'entorn, d'arquitectura a escala humana. És una arquitectura racionalista i humil: una llar, un taller i un jardí aferrats al penya-segat, fonent la modernitat amb la saviesa de les civilitzacions mediterrànies.

(visita amb alumnes de Moblament , d'Ebenisteria i de Forja acompanyats per Manel i per Amable). Fotos antigues i actuals

Text: Amable Palacios Fotos: Josep Planells


VISITANT


ESCULTORS I ARTESANS


L´ARTESÀ JOAN BONED Al començament de curs l'Escola d´Art va visitar, convidat pel Departament de Forja i Ebenisteria, a l'artesà cuchiller Joan Boned. El treball que desenvolupa aquest peculiar artesà és d'especial interés perquè actualment ell és l'únic que manté viva la tradició de fabricar cutxilles típiques eivissenques, així com d'altres utensilis: espasins, bimbaus, etc. En Joan va mostrar i explicar a l'alumnat de Grau mitjà de Forja i Ebenisteria tots els útils, eines, tècniques i materials que treballa, per exemple acer reciclat de ballesta d'automòvil, cable d'acer, ferreduras etc. La feina d'en Joan és molt meticulosa, té en compte tots es detalls. Confecciona les fundes de pell que decora amb motius vegetals, els manecs els realitza amb fusta de cirerer i llautò, tambè decorat amb motius vegetals repujats. Els alumnes pogueren coneixer i gaudir de tot el treball i experiència d'aquest autèntic artesà. Text: José Planells Fotos: José Planells


ORFEBRERIA Petra Blauth Argent, or, eben, àgates, jaspi, os, zebrano (Microberlinia brazzavillenis), corall, esmalts... aquestes matèries treballa amb perícia i gust Petra Blauth, orfebre alemanya assentada a Eivissa. Un matí de maig ens va mostrar les seves creacions: braçalets, collars, anells, penjolls, caixetes, perfumers... i les eines amb què transforma la matèria: gresols, motlles, llimes, bigòrnies... Ens va meravellar amb l'exquisidesa de les seves peces i ens va fer sentir l'atracció mil·lenària de les joies. Gràcies Petra Text: Amable Palacios. Fotos: Manel


L´escultor Gustavo Eznarriaga A finals del mes de maig els alumnes de segon curs del cicle d'ebenisteria artística, acompanyats per el seu tutor, Pep Planells, i per el professor d'historia de l'art, Amable Palacios, van visitar el taller de l'escultor Gustavo Eznarriaga. Aquest artista realitza tota la seva obra en fusta tallada i policromada. Rodejat de gubies i fustes, Gustavo mostrà als alumnes les peces que treballa actualment i explicà les tècniques que utilitza en els diferents processos: desbast de la fusta, textures, acabats amb ceres i aquareles, etc.

Text: Josep Planells. Fotos: Josep Planells.


ESCULTOR

JAUME MARÍ ANIMALARI

Panorama, visió de conjunt són els mots que ens venen al cap en l'exposició Set anys d'escultura, de Jaume Marí, ex alumne de l'Escola d'Art. Un zoològic (peixos, caragols, sargantanes, insectes de totes les dimensions...) i un incipient herbolari marí. També alguna nota d'humor, amb eixa sabata rompuda i arrossegada al fons de la mar. En la temàtica fa constants referències a l'illa d'Eivissa.. en les formes experimenta amb el buit, amb les superfícies Text: Amable Palacios Fotos: Amables Palacios


7ª EDICIÓ PREMIS “NEUS BALANZAT”


El passat 16 de Gener, es lliuraren a l'IES Quartó de Portmany de Sant Antoni els premis Neus Balansat de relat curt, que el centre convoca en memòria d'aquesta professora. Sis varen ser els premis concedits, repartits en tres categories. L'alumna de la nostra Escola, Carla Maria Blancafort Meier, va obtener el segon premi en la categoria de nascuts l'any noranta set o anteriors, amb un relat titulat “Qué en penses de l'amor, Amour?”. A l'acte assistiren diverses autoritats com l'alcaldessa de Sant Antoni, Pepita Gutiérrez, i la Delegada d'Educació, Belen Torres, a més de representants de diferents entitats patrocinadores. Moltes felicitats Carla !

Text: Miguel Martínez Fotos: Miguel Martínez


JOVES DISSENYADORS XI EDICIÓ CERTAMEN JOVES DISSENYADORS El passat 6 de Juny, va tenir lloc al Palau de Congressos de Santa Eulària, una nova edició del Certamen de Joves Dissenyadors de Balears. Hi participaren un total de 6 joves promeses ( 4 mallorquines, 2 eivissenques i una menorquina ) , que presentaven una col·lecció de 6 creacions cadascun. El guanyador/a resultant, té la possibilitat de representar les Balears en l'edició a nivell nacional, que es celebrarà d'aquí a uns mesos. En aquesta ocasió, l'honor va recaure en la dissenyadora mallorquina Cristina Martínez. La nostra alumna Raquel Espada, va participar presentant la col·lecció “Back to war”, un al·legat contra la guerra i un homenatge a les víctimes de Hirosima i Nagasaki. Encara que no va resultar premiada, la seva proposta ha mostrat un alt nivell, i de ben segur que continuant en aquesta línia, els fruits hi arribaran. El certamen es “l'aperitiu” abans de la jornada de Moda Adlib, i té molt resò i difusió a nivell nacional. Ho organitzen el Consell Insular d'Eivissa, Deva Models i l'Associació Nacional de Joves Dissenyadors ( ANDE ).


Text: Miguel Martínez Fotos: Consell d´Eivissa


Text: Miguel Martínez Fotos: Consell d´Eivissa

El passat 7 de Juny, es va celebrar una nova edició, la 42ena, de la passarel·la Adlib. L'Escola hi ha participat com a dissenyador un any més, presentant una col·lecció molt completa quant a confecció, disseny i creativitat. Les alumnes de 2n curs de Modelisme de la Indumentària, Esther Martínez, Marga Jarrín, Laura Flynn, Anna Budding, Silvia Gómez i Raquel Espada, comandades per la seva professora Maria Ferrer Guasch, i amb la inestimable col·laboració de la resta de professors del Departament, han tornat a deixar el llistó molt alt. Segur que no trigarem en trobar-les en un futur pròxim com a dissenyadores amb marca pròpia en aquesta passarel·la, de fet, la mitad dels dissenyadors participants d'enguany, s'han format en el nostre centre, la qual cosa diu molt al nostre favor. No sols hem contribuït presentant una col·lecció, si no que també, els alumnes de 1r, 2n i Projecte Final, han treballat de valent en el backstage de la desfilada i en el fitting dels dies previs, n'estem molt orgullosos d'ells. Hem d'agrair als organitzadors Consell Insular, Ibiza Eventy i Deva Models, la seva ajuda i el treball realitzat perquè aquest acte hagi estat tot un èxit. Així mateix, també hem d'agrair l'Ajuntament de Sant Josep, l'ajuda econòmica que ens ha prestat, per adquirir material i eines per a la confecció dels dissenys.


BACK


STAGE

Fotos: Susana MartĂ­n Juan.


MOBLA


MENT


Durant el curs 2.013-2.014, s'han presentat per part de tres alumnes de Moblament, projectes d'obra final (POF). Els alumnes són Andrea Kuchenbaur, Montse Sola i Javier Pardo. Els projectes van ser exposats en el mes d'Octubre de 2.013. Els tres donaven solucions correctes als plantejaments projectuals que cadascun d'ells havien triat. Monserrat Sola, ens explica les seves impressions i vivències en la formació i elaboració del seu treball, per la qual cosa no c o m e n t a r é m é s s o b r e a q u e s t t e m a . Andrea Kuchenbaur i Javier Pardo, van realitzar una presentació molt cuidada. El treball d'Andrea, pel seu tema, ubicació i grandària, va anar a més molt compromès, i de resultats espectaculars.


Andrea Kuchenbaur presento un projecte de museització de l'antic claustre de l'ajuntament d'Eivissa, i dependències colindants, en Dalt Vila. Montserrat Sola va presentar un projecte d'oficines amb serveis comuns compartits en un local de planta baixa en l'av. Ignacio Wallis d'Eivissa. Javier Pardo va presentar un projecte de cafeteria en la planta baixa i la planta coberta d'un local en Cala de Bou en el municipi de Sant Josep. En els últims anys, s'han presentat projectes molt interessants, i alguns d'ells de gran qualitat. Vull recordar aquí els projectes entre altres de Belinda Pardo, Irene Tur, Joan Carlos Ramón, Jesús Lucas, Fredy Torres, com a exponents d'alumnes brillants que han acabat el cicle de forma excel·lent, sent ara mateix tots ells, professionals molt qualificats.

Text: Xavier Magrinyà Fotos: Xavier Magrinyà


LOGO ESCOLA EL LOGOTIP DE L'ESCOLA, TAMBÉ TÉ HISTÒRIA La història de les Escoles d'Art ve de ben lluny, quasi més que la resta d'ensenyaments reglats. Les escoles d'art varen néixer d’una imperiosa necessitat dels artesans i gremis professionals, per formar treballadors pels oficis que cada poble, ciutat o comunitat tenien mes necessitats. mestres, d'aixa i fusters. Les primeres escoles estaven subvencionades pels gremis i els ajuntaments. Poc a poc i amb el transcórrer dels anys, aquestos ensenyaments es varen anar institucionalitzant i es varen crear les “ ESCUELAS DE ARTES APLICADAS Y OFICIOS ARTISTICOS (E.A.A.O.A)” Aquest nom va estar vigent durant molts anys sense ninguna modificació. Però...tot evoluciona, i el nom, com és normal, també. Primer Madrid els va anomenar ESCUELAS DE ARTES APLICADAS, després ESCUELAS DE ARTE, nom que encara tenim. A Balears i Catalunya, com es molt normal són ESCOLES D'ART.

Text: Salvador Petit. Fotos: Salvador Petit.


Durant molts anys l'escola va fer servir el logotip antic de tota la vida, però l'any 1988 es va realitzar un concurs entre els alumnes de l'Escola per tal de confeccionar-ne un de nou que tingués les característiques bàsiques de les lletres enllaçades; en la il·lustració es poden veure els dissenys del finalistes. Es var convocar un Claustre per tal de fer la votació, entre tots els professors i professores del centre -30 en total- resultant guanyador el que avui podeu encara veure. El guanyador fou l'alumne, DIONISIO GARCIA CUETO (Dióni), en aquell moment estudiava segon de Decoració, (avui, cicle formatiu de grau superior de Moblament). El logotip o logo (tipus de lletra) va tenir molta acceptació i va ser implantat immediatament a tots el documents oficials de l'escola. El logotip com podeu veure són dues lletres juntes, una A majúscula i una A minúscula dintre d'un quadrat negatiu, tot realitzat en color negre. Amb l'arribada de la informàtica, s'han fet unes poques modificacions, el color ha passat a ser blau en el centre de la “a” minúscula, i se li ha donat un poc de relleu. Hi ha hagut alguns intents per tal de reemplaçar el logo per un de nou, però podeu veure que de moment han fracassat....i en bona hora. Com anècdota, un director del centre el va voler llevar perquè la “a”minúscula li recordava la “O”de Oficios, ….. no era molt treballador.


LA LLUM DE LA NIT

Fotos: Manel Ortic

VISITA D´ALUMNES DE L´ESCOLA D´ART A L´EXPOSICIÓ DE JOAN MIRÓ M.A.C.E. (Museo d´Art Contemporani ´d´Eivissa). ....la nit, les visions i els somnis, les estrelles i les constel·lacions, a més d´ocells estranys i dones singulars, dominen el treball de Miró, amb profundes connexions espirituals (...) El seu afany experimentador e va portar a treballar amb diferents materials, com el collage, la masonita o el paper de vidre, ... i a realitzar audaços treballs amb la tècnica del collage i en construccions amb fustes i objectes trobats. Durant els seus últims anys d´activitat artística , Miró va pintar quadres petits com els que estan en aquesta exposició. ...el més atractiu de l´obra final mironiana és l´evident urgència en la seva realització i també la seva obstinació pel negre. Dupin li va preguntar a Miró si el negre de les seves obres finals anticipava la mort i l´artista li va respondre amb una negativa. ...la imatge també suggereix extensions interiors infinites.

Enrique Juncosa Comisari de la Exposició


JACIMENTS Trama. Misteriosa cremallera. Llargues línies paral·leles. Curtes branques. Esquerdes d'ombra.

Visita al jaciment De Puig d'en Valls

Una geometria agrària tan magnètica com un quadre abstracte. Una tècnica agrària per mitigar la sequera, per fer possible el conreu del raïm durant l'època púnica i romana. (Moltes gràcies a Juanjo Marí, l'arqueòleg que ens va explicar aquest jaciment de Puig d'en Valls).

Text: Amable Palacios. Fotos: Amable Palacios.


NECRテ単OLIS I MUSEO PUIG DES MOLINS Visita d'alumnes de Batxillerat i de Cicles Mitjans a la Necrテイpolis i el Museu del Puig des Molins, amb explicacions detallades de Carmen Mesquida, sempre tan entusiasta i amena, I per acabar vam veure l'exposiciテウ Vides artesanes, amb creacions d'artesans estrangers i eivissencs fetes durant les darreres dティcades. (Pep, Toni, Nadal, Amable).

Text: Amable Palacios. Fotos: Josep Planells.


ESTUDIS


FINALS


En finalitzar els Cicles Formatius, tant els de grau mitjà com els de superior, es presenta l'anomenat P.O.F. (Projecte d'Obra Final). És amb la presentació d'aquest projecte que es completa el Cicle i se n'obté la titulació. En aquest exemplar de la revista hem volgut subratllar la importància d'aquest projecte, tant a nivell personal com al professional i acadèmic, per la qual cosa hem proposat a alguns dels i les protagonistes respondre a una sèrie de qüestions relacionades amb aquesta etapa, a fi de donar a conéixer breument el seu funcionament. Professor de Volum: Manel

El proyecto es un cabecero de 160 cm, de forma semicircular, realizando en el fondo un plumado con marquetería y una talla central del cuerpo y cabeza de un pavo real. La verdad es que me gusta el resultado final, pero si lo empezara de nuevo, me organizaría mejor en el tiempo dedicado a hacer la memoria. Los profesores me han ayudado en todo lo necesario para realizar la pieza, aunque me hubiera gustado tener más preparación de cara a la memoria y la presentación durante los cursos. Este proyecto además de darme el título, me ha aportado muchas experiencias nuevas, como por ejemplo la de ir a Francia, que para mí, fue muy importante a la hora de realizar el POF. También ha sido un tiempo de mucha constancia, por ello lo califico positivamente. Un consejo sería que si podéis ir a Francia a realizar las practicas, hagáis todo lo posible para ir, trabajar día a día en la memoria, y no veáis el POF con miedo, sino como una oportunidad de hacer lo que os guste.

Alumna de POF: Noelia Tur.


DANI VIDAL

Alumne de POF ¿Podrías describir tu proyecto? Se trata de una puerta de forja de diseño contemporáneo con toques de ostentación barroca. Si pudieras comenzarlo de nuevo, con la perspectiva que te da la experiencia ¿qué cambiarías? Estoy bastante satisfecho del resultado, pero tal vez habría simplificado algunas cosas y hecho uniones que hoy están soldadas mediante remaches. .¿Te has sentido suficientemente amparado por el equipo docente de cara a la realización? Sí, me han ayudado mucho, aunque alguna vez les he desesperado. ¿Para qué te ha servido realizar un proyecto como este? Me ha servido para ver cuáles son mis límites, hasta dónde puedo llegar. Realmente mis espectativas iniciales eran más altas, pero vivimos en el mundo real, en él pocas cosas salen de forma ideal. Sin embargo se acerca mucho. ¿Mi valoración sobre mi proyecto? Es lo mejor que puede estar. El diseño es bueno, a mi gusto y la realización bastante limpia teniendo en cuenta todas las curvas que tiene. ¿Un consejo? No hay que complicarse en exceso, solo lo justo. Si te complicas demasiado tardarás demasiado y si te complicas muy poco pecarás de falta de originalidad. Por otro lado contad menos tiempo del que realmente tenéis, así estaréis preparados para posibles contratiempos.


Podries descriure el teu pojecte en dues línies? El meu projecte consisteix en un mirall de peu de cos sencer d'estil Art Nouveau fet d'una forma completament artesanal. Si poguessis començar –lo de nou, amb la perspectiva que et dona l’experiència, què canviaries? La peça ha seguit un procés de desenvolupament artístic i creatiu que li dóna una identitat pròpia al moble, canviar alguna cosa d'ell significaria que fos una peça diferent, tot i així, ara tenc més coneixement de les tècniques i processos i això m'ajudaria a organitzar-me millor.

T’has sentit suficientment emparat per l’equip docent de cara a la seva realització? Sí, tot i que la realització ha estat baix la meva responsabilitat i no ha intervingut ningú més, els professors han estat disposats a ajudar-me amb els meus dubtes i amb l'ajuda del tutor m'he pogut organitzar per no oblidar-me de cap detall tant en la producció com en la presentació. Aquesta obra, a banda de servir-te per concloure uns estudis, t’ha aportat alguna cosa que no esperaves? S’han acomplert les teves espectatives? Quina valoració en fas? Sí, m'ha sorprès el desenvolupament creatiu que he aconseguit i estic a prou orgullós del resultat final. Per jo és una bona peça i espero poder trobar-la d'aquí a uns anys i seguir sentint-me orgullós. Un consell (o més) per l’alumnat actual. Gestionar bé el temps, demanar consell quan es necessiti, i en cas de dubte seguir sempre la teva pròpia opinió, ja que es tracta d'una feina que estàs fent tu i seràs tu mateix qui l'haurà de defendre. Sobretot s'ha de estar orgullós del teu propi treball i disfrutar de ferlo.

Alumne de POF:JAUME BONED


ALUMNA DE POF: MONTSE SOLÀ Mi proyecto trata de un Local para oficinas, redistribuido por despachos, para arrendamiento de diferentes empresas. Dotado de un sistema de parámetro de fácil movilidad para futuros cambios. Y dentro de un marco referenciado por adaptar los espacios interiores sin barreras arquitectónicas. A nivel de instalaciones, concepto distribución y funcionamiento estoy satisfecha, pero apliqué demasiado en función, y seguramente me faltó diseño. Sin lugar a dudas dispuse del mejor profesor, como tutor: Xavier Magriñá. Hubo más investigación de la que esperaba, pero sí se cumplieron mis expectativas. Y realmente, la investigación, es necesaria, cuando salimos a trabajar es así, hay que tener muchas cosas en cuenta. Mi consejo para los que tengan que realizar el POF es que sigan adelante, a pesar de las dificultades, que al final todo llega y se consigue.


TREBALLS


D´ALUMNES


Foto: Manel Ortic


El Corel Draw es un programa de dibujo digital del que se pueden sacar unos resultados muy profesionales, evidentemente, es como dibujar, pero para que el resultado sea bueno, necesitas una buena idea. Aún así aprendizaje y la utilización del corel draw en la asignatura de DAOII ha supuesto un antes y un después en mis técnicas de presentación para esta y otras asignaturas. Empecé realizando la imagen corporativa de mi empresa, creando mi logotipo, y aplicando las herramientas del Corel y con mucha paciencia empecé a dominarlo poco a poco hasta conseguir fluidez, tras acabar la imagen corporativa, empezamos a aplicarlo a clip arts de moda (figurines vestidos con diseños própios), empezamos dibujando el figurín en dibujo artístico, tras esto, lo escaneamos y vectorizamos con Corel. A esto le aplicabamos color, estampados, etc. La herramientas que más aplicamos fueron las herramientas de delineado y las de dar forma. Más tarde aprendí a crear patrones de relleno con estampados y texturas. Que actualmente aplico a los trabajos para otras asignaturas como la de Dibujo Técnico para darles un acabado más pulcro y profesional, en este caso el diseño de complementos de moda como zapatos, anillo, bolso, tocado, gafas, frasco de perfume, reloj, etc. Una vez que consigues el buen manejo de uno de estos programas, el resto siempre se parece en algo o tienen herramientas en común. Así que te resulta mucho más agradable y mucho menos compleja la utilización de herramientas de trabajo digital como en este caso, el Corel Draw.


Acuarel路la


Foto: Rita Bretones


MOM


ENTS


SOSPITOSOS


HABITUALS

(Amb la col·laboració dels alumnes de Tecnologies de la Informació i la comunicació de 1r de Batxillerat Artístic)


Reviscola't Núm 4  

Reviscolat es la revista anual de la Escuela de Arte de Ibiza. En ella aparece las actividades de la Escuela como los ejercicios que realiza...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you