Page 1

GEMMA MOLERA

MEMÒRIA TANGIBLE Tretze anys ensenyant a l’Escola

Del 31 de gener al 28 de febrer del 2019 Inauguració: Dijous 31 gener a les 19 h Sala d’exposicions de l’EAD de Sant Cugat Avda de Gràcia, 50 | 936 741 310 ww.escoladart.com


2


Gemma Molera, gravats d’aiguatinta al sucre

GEMMA MOLERA (1964-2018) La Gemma Molera arriba a Sant Cugat L’any 2002 La Gemma Molera, artista gravadora, llicenciada en Belles Arts l’any 1989 a la Universitat de Barcelona amb l’especialitat d’escultura i gravat i amb un Erasmus a la Winchester School of Art a Anglaterra, va venir a viure a Sant Cugat amb la seva família. Acabava d’arribar de Seattle, Estats Units, on havia viscut dos anys gaudint d’una Beca Pentheroudakis en Gravat a la Pratt Fine Arts Center aprofundint en dues de les tècniques que més l’apassionaven i amb les que realitzarà part de la seva obra: l’encàustica i el fotogravat. La Gemma era una artista que coneixia bé l’ofici de gravadora. Havia treballat en tallers professionals de gravat com el de Magí Baleta durant dos anys (1990-1992) col·laborant amb artistes com Jaume Plensa, Ferran Garcia Sevilla o Joan Bennàssar, i al taller Quadrat 9 durant quatre anys (1994-98) fent litografies i gravats amb Alain Chardon a Barcelona i col·laborant amb artistes com Jaume Ribas, Jaume Roure i Perico Pastor.

Gemma Molera, obra original sobre paper de gravat amb collage de fotogravats

Gemma Molera, Entorn Etrusc, obra original sobre paper, collage, dibuix i fondino

3


Quan arriba a Sant Cugat el 2002 inicia les seves classes a l’Escola d’Art i Disseny de la ciutat, impartint serigrafia als alumnes del Cicle de Grau Superior d’Il·lustració i de Gràfica Publicitària i conjuntament amb la Marta Balaguer inicien uns cursos monogràfics de gravat en relleu, gravat calcogràfic i gravat digital com a tallers lliures i oberts. Eren cursos d’iniciació al gravat de curta durada que amb el temps, van agafar volada, despertant l’interès i les ganes d’aprofundiment dels alumnes i que a partir del curs 2007-08 s’instauren fixes de matí i tarda amb grups d’alumnes més nombrosos.

Gemma Molera, Ginko, fotogravat

El 2004 la Gemma va instal·lar el seu taller d’encàustica i gravat a Cerdanyola, un taller espaiós on poder crear i estampar edicions de gravats de coure, propis i d’altres artistes com la Carme Aliaga, la Montse Casacuberta, entre d’altres. Un temps molt productiu on combina la seva feina artística amb la feina de docent i és el 2008 quan va col·laborar amb el fotògraf Pere Formiguera realitzant al seu taller una edició de 15 fotogravats anomenada Pedres que es van exposar a la Galeria Fidel Balaguer. Va ser un treball molt important per a ella i on hi va posar tota la seva ànima i tots els seus coneixements.

Gemma Molera, obra original sobre paper, collage amb transferències fotogràfiques

Gemma Molera, gravat d’aiguatinta al sucre

4


El curs 2012-13 la Gemma inicia el projecte Entretallers conjuntament amb els companys mestres dels tallers de ceràmica, pintura, dibuix i escultura, replantejant els Tallers LLiures per a un nou projecte cultural i artístic de la ciutat depenent de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, actualment ubicats al Centre d’Art Maristany i Casa Aymat. La seva activitat com a professora a l’escola es va aturar el maig de l’any 2015 quan li van diagnosticar una greu malaltia: càncer de pulmó i metàstasi als ossos. El 2017 el taller de gravat d’Entretallers s’instal·la al nou espai de la Casa Aymat, però malauradament la Gemma no el podrà gaudir.

La Gemma al taller de l’escola realitzant la serigrafia Pedra i Sang

5


Docència La Gemma Molera era una artista en el sentit més ampli de la paraula. Per a ella l’art era molt important, el seu esperit creatiu impregnava tota la seva vida. Anotava i dibuixava les seves idees en diverses llibretes. Recol·lectava dibuixos de plantes i flors, geografies i paisatges; també poesia i música. Aquest esperit creatiu la va empènyer i donar força per treballar i realitzar les peces d’encàustica anomenades Lung & bones. Va fer una obra impactant i potent, d’introspecció i creació artística al voltant de la seva malaltia. Tenia també un esperit curiós i d’investigació, a voltes científic. Feia moltes proves i molts càlculs per aconseguir treure l’entrellat i aprofundir en les tècniques. Una d’elles va ser el fotogravat: provant tipus de fotolits, experimentant amb les planxes, el film Imagon, calculant els temps d’insolació i de revelat i controlant la impressió. I l’altra de la transferència amb goma aràbiga: preparant matrius amb fotocòpia, ajustant la fluïdesa exacta de la goma aràbiga, la tinta i els papers. Gemma Molera, documents de preparació

6


Per realitzar moltes de les seves proves va utilitzar la insoladora de l’escola. Els processos i resultats que va experimentar realitzant la seva obra, van ser també les tècniques que va poder ensenyar als alumnes. La Gemma era una artista, tenia ofici i un gran esperit de mestratge. Durant tota la vida va combinar la seva activitat artística amb la vocació docent. Li interessava especialment despertar la sensibilitat artística i donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les tècniques de gravat. El seu mestratge va dirigit tant infants com adults. Quan revisem la seva biografia des de que arriba a Sant Cugat, veiem l’empremta del seu mestratge tant a Sant Cugat com a Sabadell i Cerdanyola. A Sant Cugat, des de l’any 2002 va impartir classes a l’Escola d’Art, serigrafia al Cicle Superior d’Il·lustració i tècniques de gravat als Tallers Lliures. Des del 2009 va ser professora d’arts plàstiques al Taller Triangle per a nens i nenes de 4 a 14 anys i des del 2012 la coordinadora. 7


A Sabadell, des del 2005 va fer classes de gravat calcogràfic i fotogravat per a grups d’adults dins dels Tallers de l’Escola Illa. A Cerdanyola, des del 2007 va ensenyar gravat al seu taller de Cerdanyola als alumnes de 6è de Primària de la Fundació Collserola: Escola Avenç, Ramon Fuster i Frederic Mistral, dins del currículum de Plàstica. A l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, feia classes de gravat per tot tipus d’alumnes: artistes amb una trajectòria reconeguda, alumnes que volien provar noves tècniques i nous llenguatges i alumnes que començaven en el món artístic. Tots plegats s’inicien i més tard aprofundeixen en el coneixement del gravat. Es procurava que el taller de gravat, tot i que petit, fos un espai obert i de felicitat creativa. Un lloc on els alumnes s’hi poguessin trobar a gust. La Gemma ens sabia molt d’acompanyar els alumnes en el seu procés de recerca, també de fracàs i de plaer. Ensenyava procediments i tècniques molt variades. De vegades eren sessions dedicades a l’aprofundiment d’una tècnica concreta. D’altres, eren sessions obertes on cada alumne treballava en la seva obra, investigant i trobant nous camins. Encomanava l’amor pel gravat al seus alumnes.

8


Una de les seves increïbles capacitats era la utilització del seu cervell “multitasca”: atenció múltiple als alumnes amb procediments tècnics diversos. Cada planxa que li posaven al davant era un repte per a ella, com si li plantegessin un enigma i tota ella es posava en acció per trobar la millor manera de resoldre aquell “cas”. Mai no tenia un no per a ningú. Escoltava i aconsellava amb respecte i tenia una calma i paciència infinita. La gestió del temps no era el seu fort, i ho podien comprovar els/les conserges de l’escola quan algun vespre perillava l’hora del tancament puntual.

9


Els seus alumnes diuen d’ella que tenia molta capacitat, que estava per tot, que tenia empenta, vitalitat i que aportava entusiasme i energia, que els facilitava experimentar en els diferents processos de gravat. Aquesta empenta i energia l’impulsava a realitzar estampacions de gran format, imprimint en un sol full i tots alhora un bon nombre de gravats que havien fet els alumnes. També a realitzar llibres d’artista de col·lectius d’alumnes i professores amb un tema determinat, editar obra numerada en una carpeta o l’edició de la felicitació de Nadal de l’escola, muntar exposicions d’alumnes i sortir al carrer a fer activitats populars de caire artístic. Amb els anys, els grups de classe estaven molt cohesionats i l’energia i les ganes s’encomanaven entre tots i en totes direccions, fins i tot les alimentàries: pica-pica, dinars i sopars.

10


Participació en la festa Comunicart a l’aire lliure al voltant del Monestir de Sant Cugat 2006

Gemma Molera, documents explicatius

La Gemma Molera tenia un gran interès per adquirir nous coneixements, per això assistia a tot tipus de cursos on aprenia noves tècniques tant de gravat com d’enquadernació. I com a bona mestra també les aprenia dels seus alumnes. Molts professors de l’escola, contagiats per l’interès del gravat hem après d’ella, ens ha transmès molts dels seus coneixements i troballes. I els hem pogut aplicar també a les nostres classes.

11


L’exposició Al taller de gravat de l’escola hi trobem la seva empremta arreu. Des de l’organització dels espais, la seva lletra manuscrita etiquetant els productes, l’impuls per a la instal·lació del sistema elèctric de llum groga, la compra de la insoladora.

Gemma Molera Ulls clucs, tranferència amb tinta de gravat i goma aràbiga

Aquesta exposició mostra diferents aspectes de la Gemma sobretot com a professora de l’Escola. L’hem pogut realitzar després de recollir i endreçar tot el seu material que hem trobat al taller de l’escola després de la seva mort el 20 de gener de 2018. Obra de la Gemma: Del material que hi havia en carpetes i calaixos hem seleccionat algunes peces. No és una obra pensada per ser exposada i possiblement no seria l’obra que ella seleccionaria per mostrar-la en una exposició. És un recull de materials que eren útils per a ella, normalment sense data, i de vegades sense signar, per això no els podem mostrar de manera cronològica. Gravats que portava a classe com exemple i que li servia per ensenyar alguna tècnica i procediment, com els sucres i els fotogravats tan característics seus. També per explicar com signar i numerar els gravats, per saber què és un tiratge; per explicar el processos de treball i com les planxes passen per diferents proves d’estat (PE) fins a la darrera prova BAT Bon à tirer (bona per estampar), la prova d’artista (PA).

Gemma Molera, fotogravat

12


Alguns dels gravats i proves són propostes d’encàrrecs per a realitzar una edició. També hi ha obra original realitzada amb collage. En molta de la seva obra la Gemma utilitza retalls de papers, restes de gravats, trossos de fotogravats i transferències. A les carpetes, plenes d’anotacions, trobem apunts dels cursos que havia assistit, escrits sobre procediments, didàctica d’algunes tècniques, taules de control de temps d’insolació, de revelat. En una d’elles trobem fotolits diversos, com els que va preparar per l’obra de Pere Formiguera. Hem recollit també, papers penjats al taller de l’escola amb proves de les barreges de color i l’estat en que es troben els pots de tinta.

Gemma Molera, Ginko, procés de les proves d’estat del gravat fins arribar al BAT: sucre sobre planxa de coure i aiguatinta, s’afegeix collage amb el fotogravat de les branques del Ginko Bilova, es manipula la planxa. Es torna a col·locar un altre fotogravat diferent i s’entinta a tres colors a la poupeé i fondino ataronjat més reserva. Finalment s’ajusten els colors, es canvia el color del fondino i es fa una reserva amb paper japonès.

13


Xavier Costa 2011, aiguafort i aiguatinta dedicat a la Gemma

Obra d’alumnes i mestratge d’edicions:

Eva Virgili 2003, Aiguafort i fondino

Sonia Pulido, fotogravat dedicat a la Gemma

Estat de la quantitat de tinta que hi ha al taller

Molts dels seus alumnes li havien regalat gravats que havien fet amb ella . Amb dedicatòries plenes de reconeixement i amor. Alguns d’aquests gravats estaven al seu calaix: del Quim Conca, Eva Virgili, Sonia Pulido (professors/es de l’escola ), de l’escultor Xavier Costa i l’alumna Noemí Pérez.

Joaquim Conca, Yasuní, aiguafort i aiguatinta dedicat a la Gemma

Noemí Pérez 2003, fotogravat dedicat a la Gemma: “per a la millor profe de gravat, amb molt de carinyo de Noemí”

14


Al taller signant els llibres d’artista Haikú 2012

En els cursos de gravat d’Entretallers va realitzar molts llibres d’artista amb els seus alumnes. S’imprimien tants exemplars de llibres com alumnes hi participaven, amb una enquadernació acurada i un petit text explicatiu. Representava una gran feina de seguiment per part de la Gemma.

Llibre d’artista Identitats 2013

Mostrem exemplars del llibres d’artista anomenat Haikús I i Haikús II, realitzats el curs 2011-12; els llibres Obra Estesa i 13 Dones realitzats durant el curs 2012-13 i el llibre Identitats també de l’any 2013.

LLibre d’artista Haikú 2012

15


La Gemma va recollir en carpetes exemples de treballs realitzats amb serigrafia pels alumnes de Cicles Superior d’Il·lustració. A part del treball individual de cada un dels alumnes també va fer treballs col·lectius com va ser l’edició d’una carpeta anomenada El temps (2014) i l’edició d’uns petits llibres d’artista anomenats Els sentits. Presentem alguns fotolits, proves impreses i finalment l’edició dels llibres amb el tema comú per a tota la classe Els sentits.

Fotografies de la preparació i tiratge de la serigrafia 10 anys de Pedra i Sang

16


Va col·laborar en la realització de la felicitació de Nadal de l’escola, en la realització d’edicions per entitats de Sant Cugat com fou l’edició a amb serigrafia que va fer el 2011 l’artista i professor de l’escola Paco Minuesa amb motiu del 10 aniversari de Pedra i Sang. En aquest cas podem veure exemples de com es desenvolupa el procés des de l’inici fins a la prova final, amb proves de color i sobreimpressions.

17


Cloenda La Gemma va morir fa un any. Ens ha deixat a tots, professors companys i alumnes la seva empremta artística i personal. Aquesta exposició que presentem, selecció i recull del seu material artístic i també docent, memòria tangible, volem que sigui el nostre petit homenatge.

18


Gemma Molera, sessió amb alumnes d’estampació amb transferències fotogràfiques amb goma aràbiga i tinta de gravat 2007

19


Idea i muntatge de l’exposició: Marta Balaguer Text: Marta Balaguer i Eva Virgili Fotografies realitzades a classe per Marta Balaguer, Dolores Mayorga i Gemma Molera Col·laboració en el disseny del catàleg, muntatge i imatge gràfica: Artur Margalef, Anna Bascu i Martí Casanellas.

Profile for escoladart5

Gemma Molera MEMÔRIOA TANGIBLE  

Gemma Molera MEMÔRIOA TANGIBLE  

Advertisement