Page 1

SETMANA CULTURAL

TINTÍN A GIRONA DEL 17 A 21 DE FEBRER DE 2014


L'AUTOR:HERGÉ El creador del personatge de Tintín és el dibuixant i guionista de còmics belga Georges Rémi, molt més conegut pel seu pseudònim Hergé. Va nèixer l'any 1907 i va morir el 1983. Als set anys ja dibuixava historietes, però no va ser fins el 1929, quan va aparèixer la primera de les aventures d'aquest peculiar reporter capaç de resoldre els misteris més complicats, que es va fer mundialment famós. El seu fidel gos Milú va aparèixer al mateix temps i la resta de personatges els va anar introduint més endavant. Hergé va ser un dels primers dibuixants en utilitzar les "bafarades" per escriure els diàlegs i va ser un dels principals introductors del «còmic de línea clara». S'han fet moltes adaptacions cinematogràfiques de la sèrie, tant de dibuixos animats com amb actors i imatges reals.


TALLER: EL TEMPLE DEL SOL


Què vam necessitar? Full. Personatges del còmic de Tintín. Imatges de Girona. Tisores, cola i regle.


Com ho vam fer? A partir de dues imatges de la ciutat de Girona i dels personatges de les aventures de Tintín, havíem d’elaborar un còmic de 4 vinyetes. També havíem de pensar el títol del nostre còmic. Cada personatge havia de parlar, i per això havíem de dibuixar les bafarades i escriure què estaven dient.


TALLER: OBJECTIU LA LLUNA En aquest taller vam rebre un missatge secret del professor Tornassol. Vam descobrir que posant-lo a una càmera ens sortia una lluna i un coet . Vam entendre que havíem de construir un coet i posar-lo en òrbita per ajudar a en Tintín a anar a la lluna.


Vam trobar uns plànols i vam començar a dissenyar el coet. Després el vam muntar i els vam anar col·locant a la plataforma d’enlairament.


Vam construir la càpsula que consistia en un potet que tanqués hermèticament. L’havíem d’omplir d’una tercera part d’aigua i després hi posàvem un quart d’una pastilla efervescent. Ho tapàvem molt bé i molt de pressa col·locaven el pot de cap per avall i el coet a sobre. A continuació feiem un pas endarrera i feiem el compte enrera:

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 i 0 …..

(A sota podeu veure el vídeo dels enlairaments... )


TALLER: L’ILLA NEGRA Aquest taller es diu així perquè en els còmics i en els contes sempre surt que a les illes hi ha tresors. Hem fet el moneder per a guardar-hi els nostres tresors: diners, colors, fotografies...


L’hem construït de la següent manera: 1r: Hem escollit una làmina plastificada d’un còmic d’en Tintín. 2n: Hem doblegat una part de la làmina. 3r: Hem foradat els costats de la làmina amb un punxó i a sota hi hem posat la felpa. 4t: Hem començat a cosir la làmina amb l’agulla i el fil de cuca. Anàvem passant per tots els forats. 5è: Hem posat el velcro als extrems del moneder. 6è: Hem posat cadascú el seu nom a dalt de tot del moneder. 7è: Ja el tenim fet. Fer aquest taller ens ha agradat molt, tot i que algunes vegades ens hem punxat el dit. Ha estat molt xulo!!!!


TALLER: TINTÍN A GIRONA En aquest taller vam elaborar una enquesta sobre en Tintín per fer a la gent que trobéssim pels carrers de Girona. Primer, vam pensar moltes preguntes interessants; algunes sobre l'opinió de la gent sobre els còmics d'en Tintín i d'altres sobre què en sabien d'ells.


A continuaci贸, vam escollir les deu preguntes que m茅s ens agradaven i les vam ordenar.


Després vam fer petits grups i vam passar l'enquesta a l'ordinador. Ho vam fer per ordre, mentre uns escrivíem, uns altres dictàvem i tots vigilàvem que no hi haguessin faltes d'ortografia.


Finalment, els grups que vam acabar vam poder jugar a jocs de diferències d'en Tintín i el capità Haddock. El taller ens va agradar molt, però vam tenir mala sort i per culpa del temps no vam poder anar d'excursió a entrevistar la gent. Ho vam solucionar fent les preguntes als altres alumnes de 3r i 4t.


TALLER: EL SECRET DE L’UNICORN En aquest taller vam aprendre a escriure missatges secrets. Primer, ens van ensenyar uns insectes que es camuflaven i també alguns codis que es fan servir per escriure missatges.


Després vam fer un experiment. Necessitàvem: iode, aigua, suc de llimona, paper de cuina, gots, culleretes, farina, 3 pals primets, cotó i cinta adhesiva. Vam fer 3 boles de cotó i les vam enganxar amb la cinta adhesiva en els pals, per fer de pinzell. Vam fer la tinta invisible amb farina i aigua. Vam escriure paraules en el paper de cuina. Els papers de cuina es van assecar a sobre dels radiadors i.... ELS MISSATGES VAN DESAPARÈIXER! Amb aigua i unes gotes de iode vam pintar el paper de cuina i els missatges van tornar a aparèixer. Finalment, amb suc de llimona, vam resseguir un altre cop les lletres i vam veure com el missatge tornava a desaparèixer. Ens va agradar molt fer aquest taller. Va ser molt divertit!


TALLER: LES SET BOLES DE CRISTALL

En aquest taller es motivava als nens i nenes a conèixer l’entorn del personatge de Tintín, així com també diferents llocs de la ciutat de Girona, a partir de pistes i enigmes amagades seguint un recorregut en un mapa.


Així doncs, per grups, els participants s’havien d’orientar en un plànol de l’escola per tal de trobar les pistes assenyalades en el mapa, i poder resoldre tots els enigmes proposats. A mesura que els alumnes complementaven les respostes, creixia el seu coneixement sobre el còmic de Tintín: els personatges que hi surten, els llocs a on viatja, els transports utilitzats, les diferències culturals,... També, dins els enigmes sortien llocs emblemàtics de Girona, que creiem que els alumnes han de conèixer, ja que és part del seu entorn.


Per acabar, un cop finalitzada la cursa d’orientació, es posaven totes les respostes en comú, observant el grup que havia superat totes les preguntes amb èxit, fent participar tot el grup, intentant construir un ambient de treball cooperatiu i lúdic. Creiem que ha estat un bon treball d’orientació, aplicant en Tintín, i la nostra ciutat (Girona) com a eix de l’activitat. Els alumnes han gaudit i disfrutat, així com, al mateix temps, han après nous continguts.


Tintin a Girona  

Tallers Setmana Cultural Escola Dalmau Carles. Curs 2013-14

Tintin a Girona  

Tallers Setmana Cultural Escola Dalmau Carles. Curs 2013-14

Advertisement