Page 1


Aquest curs durant tot un trimestre, a l’àrea de plàstica ens hem inspirat en Matisse per treballar diferents tècniques de pintura i collage. Primer vam estudiar la seva biografia i vam observar amb molta atenció algunes de les seves obres. Hem fet:

• Retrats • Bodegons • Collages • Punts de llibre puntillistes •Tècnica mixta • Pintura en gran format


Henry Matisse ( 1869-1954) va ser un pintor francès, un dels més importants del segle XX. A més de pintar també va ser escultor, dibuixant i gravador, però pel que és més conegut és per la utilització del color i pels seus dibuixos senzills i originals. Va començar estudiant Dret, però durant la recuperació d’una malaltia la seva mare li va regalar unes pintures perquè s’entretingués i ell va descobrir la seva veritable vocació. Va deixar els seus estudis i va decidir ser artista. El seu treball passa per diferents etapes i estils. Al principi la seva pintura era més tradicional. Pintava natures mortes i paisatges, però ben aviat va descobrir pintors de la seva època i es va impressionar pel tractament del color dels “impressionistes” i els “fauvistes”. Va començar a utilitzar colors brillants i exagerats. No li preocupaven tant les formes ni que les seves obres s’assemblessin molt a la realitat. Fa pinzellades àmplies i grosses i no té gaire en compte els detalls. El que ell volia és que les seves pintures expressessin emocions i impactessin al públic. També va descobrir la tècnica “puntillista” i la va utilitzar en algunes de les seves obres. Després d’un viatge a Argelia va incorporar temes africans a la seva pintura. Al començament les crítiques van ser molt dolentes perquè la gent no entenia aquest tipus d’art. Però poc a poc va anar trobant adeptes, es va anar fent famós i moltes de les seves obres les feia per encàrrec. D’aquesta època són els quadres “La música i la dansa. Dóna més importància al moviment que als detalls anatòmics. Més endavant se’n va a viure a Niça i comença a fer servir la pintura amb un sentit més decoratiu. Fa servir molt les formes rítmiques i repetitives. Va fer alguns vitralls per una capella i cases particulars. Al final de la seva vida ja molt malalt i amb cadira de rodes es va dedicar a fer collages amb paper tallat . Ell ho anomenava “pintura amb tisores”. D’aquesta època són els seus famosos “Nusos blaus”. Va morir a Niça al 1964.


Ens hem fixat en els colors i en el tipus de pinzellades que utilitzava i hem fet els nostres autoretrats.


“La Dansa” és un quadre on les formes no estan gaire treballades, però té molt moviment.


Entre tota la classe vam fer nostra interpretaci贸, pintant en vertical i amb grans dimensions. Aquest 茅s el resultat.


Vam pintar al natural una fruitera plena de fruita sobre unes estovalles a ratlles. Primer vam haver de fer l’esbós per posar cada element al seu lloc.


Inspirant-nos amb l’obra “El mar”, per grups vam fer barreges d’un color i blanc per pintar el fons d’un cartró i després segons el que ens inspirava el color vam crear figures amb paper blanc retallat i els vam enganxar a sobre.


“ El bosc”

“El fons de la terra”

“L’espai”

“El mar”


Vam mirar molts collages i vam triar el que més ens agradava per fer-ne un que s’hi assembles. Ens havíem de fixar amb el ritme, el color i la composició.

Ens inspirem amb Matisse  

Treballs de 3r. curs de l'escola Dalmau Carles.