Page 1

L’ORENETA 46

Aprendre és créixer


Escola Nova 21

Som Romans

“Raïms de setembre: te’n llepes els dits”

Laboratoris

Número: 46 Edita: Escola cooperativa El Puig, Carrer de Baix, 22, 08292 Esparreguera Telèfon: 93 777 22 76 E-mail Escola: escola@escolaelpuig.cat E-mail secretaria: secretaria@escolaelpuig.cat Web: www.escolaelpuig.cat Equip de redacció: Shaima Boudbod, Marta Campaña, Mariona Centelles, Clàudia Fonollà, Enric Gil, Laura Giraldo, Mohamed Hamdane, Víctor Hidalgo, Aleix Jiménez, Maria Martín, Gerard Martínez, Xavier Moliner, Alba Navarro, Miguel Ortiz i Mireia Rubinart. Equip de compaginació: Zoè Clària, Roger Colom, Oriol Cuevas, Marc Domènech, Iliass El Khoulati, Daniel Fernández, Juan Ramon López, Víctor Martínez, Manel Mata, Ferran Mauri, Biel Pérez, Clara Roca, Marc Salinas, Oriol Simon i Pau Urgelés. Col· laboradors: Promoció Roald Dahl, Promoció Stephen Hawking, Promoció Mahatma Gandhi, Promoció Nelson Mandela. Dipòsit legal: B-13.247-2011

2


ESCOLA

EDITORIAL Mahatma Gandhi

“L’Oreneta” torna a enlairar el vol. Els nois i noies de la Promoció Mahatma Gandhi de 3r d’ESO, hem sigut els encarregats de redactar i editar la revista que teniu entre mans. Ho hem fet amb moltes ganes i il·lusió. Si doneu un cop d’ull a les pàgines de l’Oreneta, hi podreu trobar una gran varietat d’articles de diferents àmbits. Segur que gaudireu molt! Com cada any, els més petits de l’escola ens presenten els seus projectes, els quals giren entorn de l’experiència de canvi. Els Peixos s’han interessat per saber com creixen les carbasses, les Llunes han treballat alguns països d’ arreu del món i els Cavalls han anat a buscar i a plantar llavors. També volem donar la benvinguda a l’escola als nens i nenes de la classe dels Cargols. Els desitgem molta sort!

Els de Primària han treballat diferents temes: la sang, els romans, el canvi climàtic, la violència de gènere... però tots relacionats amb el concepte de canvi. A Secundària, us presentem les grans novetats d’aquest any: els Laboratoris i Escola Nova 21. Per altra banda, també parlem sobre les diverses sortides que hem realitzat i les conferències que ens han ofert experts entorn de temes molt interessants.

Promoció Mahatma Gandhi

3


SUMARI ESCOLA

SECUNDÀRIA

3 Editorial 5 Des de la Junta

Una nova promoció a l’ESO

Un regal inesperat

25 “Molt soroll per no res”

24 Benvinguts, Roald Dahl!

I quin rebombori que van fer!

26 Laboratoris Una altra manera d’aprendre

INFANTIL

30 Intercanvi a Dinamarca

7 Ens fem grans!

31 A new experience, enjoy it!

Classe dels Cargols

Entrevista a Duncan McNeil

8 La carla ens ha portat una carbassa

32 Escola Nova 21

Classe dels Peixos

Una experiència inoblidable

Un engrescador projecte que iniciem aquest curs

10 “Raïms de setembre: te’n llepes els dits”

34 L’interessant viatge de la sorra

Classe dels Cavalls

Tempestes de pols: impactes i predicció

12 Quan va passant la nit el sol surt

35 Més enllà dels nostres ulls

Classe de la Lluna

Reprenem el nostre projecte

36 De primer plat: fesolets científics! Setmana de la ciència

37 Violència de gènere “En la mujer la lectura es la pereza disfrazada”

PRIMÀRIA

38 Harry Potter!

14 Investiguem la sang i les cèl· lules

39 Trump

Classe de l’Arc de Sant Martí

America is coming

16 Som romans

40 El cyberbullying

Classe del Sol

Una lectura apassionant!

Un tema que ens preocupa

17 Canvi climàtic, REACCIONA!

42 Unes olimpíades amb salseta

Classe del Dimoni

Rio 2016

18 Projecte de l’hort

43

Classe del Gegant

20 Colònies a Esterri d’Àneu Classe del Vampir i classe del Bruixot

22 En què ens hem convertit! Classe del Vampir

4

!tiforp noB


ESCOLA

DES DE LA JUNTA Un regal inesperat Redacció Pares i mares del Consell rector // Disseny gràfic Marc Domènech

Aquest any, els reis han arribat abans d’hora a l’escola. Ens han portat un bon regal, poder formar part del grup impulsor d’escoles del projecte educatiu Escola Nova 21. N’hem sentit a parlar als mitjans i hi ha tants defensors com detractors… Pel que sabem, de moment es tracta d’una aventura compartida per molts docents que creuen que encara hi ha un llarg camí a recórrer pel que fa a l’ensenyament. La nostra escola és un projecte únic, com són úniques les persones que el fan possible. Ni millor ni pitjor que un altre, fruit dels interessos i de la manera d’observar el nostre entorn al llarg dels més de 40 anys de vida de l’escola. Un referent per a altres centres que s’emmirallen en la manera de fer de la nostra cooperativa. Un projecte educatiu fet a mida que es transforma per donar resposta a uns infants que els toca viure un món ple d’interrogants. Una educació flexible, experimental, que ensenya coses que es poden veure, viure i sentir perquè són aquelles coses de les quals els nostres fills i filles en formen part. Una escola transformadora, motor de canvi…

creixen, on estableixen vincles que segurament els acompanyaran al llarg de tota la seva vida. Per tant, famílies, atrevim-nos a conquerir aquest espai tan especial. Siguem generosos com ho són ells i no tinguem por d’aixecar el dit i preguntar, de participar, de ser crítics … des del respecte i la confiança. Una bona manera de començar… traspasseu la porta i badeu davant de cadascuna de les mirades que les diferents classes han projectat sobre el “canvi”, un passeig que no us deixarà indiferents. I si no en teniu prou, entreu a les classes, busqueu excuses per conèixer els amics dels vostres fills, per apropar-vos als mestres … i si no en teniu prou, demaneu poder fer… Tindrem temps de conèixer més a fons Escola Nova 21, mentrestant pensem com volem que sigui la nostra escola.

Pares i mares del Consell rector

Els mestres que ja han pogut participar en algunes trobades ho estan vivint amb alegria. És, diuen, una oportunitat per a l’intercanvi d’experiències, per compartir neguits i il·lusions, per descobrir noves maneres de fer, per adonar-se que el camí que hem fet fins ara té tot el sentit del món, per aprendre… És una oportunitat per a ells i també per als nostres fills i ha de ser-ho per a nosaltres, les famílies. Ens ha de permetre redescobrir l’escola en totes les seves dimensions. Perquè l’escola és el lloc on els nostres fills hi passen bona part del dia, on

5


6


INFANTIL

ENS FEM GRANS! Classe dels Cargols

Redacció Nens i nenes de la classe dels Cargols - 2 anys // Disseny gràfic Marc Domènech i Juan López

“ELS CARGOLS HEM COMENÇAT UNA NOVA AVENTURA A L’ESCOLA PLENA D’EMOCIONS, DESCOBERTES, CANVIS I EXPERIÈNCIES. ESTEM MOLT CONTENTS I IL·LUSIONATS D’AVANÇAR I CRÉIXER AL COSTAT D’AQUESTA GRAN FAMÍLIA. INICIEM LA NOSTRA HISTÒRIA...”

AINA

ALEIX

CLÀUDIA

ELIOT

GISELA

INÉS

JORDINA

LOLA

MARA

MARCEL

CARGOL

MARTINA

MIKA

MIQUEL

NIL

PABLO

PEP

QUIRC

XAVI

XURÉS

7


INFANTIL

LA CARLA ENS HA PORTAT UNA CARBASSA Classe dels Peixos

Redacció Nens i nenes de la classe dels Peixos - 3 anys // Disseny gràfic Daniel Fernández i Manel Mata

ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DELS PEIXOS ENS HEM INTERESSAT PER SABER COM CREIXEN LES CARBASSES. PER AIXÒ DEMANEM AJUT A LES FAMÍLIES I ANEM A VISITAR UN HORT

TOTS JUNTS ANEM CAP A L’HORT DEL CELESTINO 8


PEL CAMÍ TROBEM PLANTES QUE NO CONEIXEM, PEDRES, VEIEM MOLTS HORTS I FINS I TOT CAVALLS

TROBEM MOLTES CARBASSES DE DIFERENTS MIDES I FORMES I ENS ENGRESQUEM A VOLER-NE SABER MÉS COSES.

L’AGNÈS, LA CARLA, LA JANA, L’ADRIANA, EL JAN, EL DIEGO, EL ROC, L’ALZINA, LA CARLA, L’ELNA, L’EMMA, L’ENRIC, LA CLARA, L’EMMA, L’ORIOL, LA JANNA, L’ISAAC, L’IVET, LA LENA, LA DANIELA, EL LEO I L’ALBA.

9


INFANTIL

“RAÏMS DE SETEMBRE: TE’N LLEPES ELS DITS” Classe dels Cavalls

Redacció Nens i nenes de la classe dels Cavalls - 4 anys // Disseny gràfic Clara Roca

A LA CLASSE DELS CAVALLS TENIM UN REFRANY QUE DIU: “RAÏMS DE SETEMBRE: TE’N LLEPES ELS DITS” I A PARTIR D’AQUÍ ES GENERA AQUESTA CONVERSA: -JO VULL SABER COM ES FA EL RAÏM -EL FAN ELS HORTS EL RAïM, PERQUÈ HI HA UNES PLANTES DE RAÏM. A VEGADES QUAN S’ASSECA EL RAÏM CAU I EL RECULLEN -N’HI HA DE DUES MANERES: DE COLOR LILA I DE COLOR VERD -BLANC I NEGRE -EL BLANC ÉS VERD I EL NEGRE ÉS COM UN ROSA FORT -DONCS ANEM PEL CARRER A VEURE SI TROBEM UN ARBRE DE RAÏM

COM QUE ANEM A PARAR A LA RIERA I ALLÀ TROBEM DE TOT MENYS RAÏM, UN ALTRE DIA ANEM AL CAMÍ DE LA VINYA VELLA I ALLÀ SÍ QUE EN TROBEM:

LLAVORS EL PABLO, PARE DE LA JÈSSICA QUE SAP MOLTES COSES DEL VI I DE LES PLANTES ENS VE A EXPLICAR EL SECRET QUE TENEN LES PLANTES A SOTA TERRA, I AMB ELL COMENÇA

10

L’AVENTURA DE BUSCAR LLAVORS I PLANTARLES EN POTS DE VIDRE PER DESCOBRIR QUINS SÓN ELS SEUS SECRETS.


RECOLLIM ELS PINYOLS DE LA FRUITA QUE MENGEM A LA CLASSE I TAMBÉ EN PORTEM DE CASA. PLANTEM TOTES LES LLAVORS: DE POMA, DE PRÉSSEC, DE MANDARINA, DE MELÓ, DE CARBASSA, DE RAÏM... A LA CLASSE TENIM UN SAC DE TERRA I UNA PALA I AIXÍ PODEM PLANTAR LES LLAVORS D’ALGUNES LLAVORS EN SURTEN FULLES I “ATIGES”, PERÒ D’ALGUNES NO SURT RES. CADA DIA VERD REGUEM TOTS ELS POTS, EN TENIM MOLTS.

AVUI JA HA SORTIT EL PINYOL DE PRÉSSEC DEL MARCOS I EL DIA VERD ES VA MORIR LA LLAVOR DE MELÓ, POTSER ALGÚ LA VA TOCAR O ES VA OFEGAR PERQUÈ TENIA MOLTA AIGUA.

“PODEU VENIR A VEURE COM ENS HAN CRESCUT LES LLAVORS, ARA SÓN PLANTES.” 11


INFANTIL

Classe de la Lluna Redacció Nens i nenes de la classe de la Lluna - 5 anys // Disseny gràfic Zoè Clària i Clara Roca

A LA CLASSE DE LA LLUNA VA PASSAR UNA COSA MOLT IMPORTANT: LA VINYET SE’N VA ANAR A MÈXIC I VAM PARLAR AMB ELLA PER SKYPE. TAMBÉ TENIM UN AMIC A DINAMARCA QUE ES DIU JOHN QUE ABANS VENIA A LA CLASSE DELS PEIXOS... I ELS TIETS DE LA JÚLIA VANDELLÓS TAMBÉ VIUEN A MÈXIC I TAMBÉ HI HEM PARLAT, EL MATEO SE’N VA ANAR A ALEMANYA A VEURE ELS SEUS TIETS I ARA EL GUILLEM SE N’HA ANAT AL JAPÓ... MIREU TOT EL QUE ESTEM APRENENT DE LA TERRA, EL SOL I LA LLUNA:

“HEM ENGANXAT GOMETS SOBRE LA BOLA DEL MÓN A CATALUNYA, MÈXIC, DINAMARCA, ALEMANYA I JAPÓ PER SABER ON ÉS CADA LLOC”

“LA VINYET ES VA LLEVAR A LES 5 DEL MATÍ PER PODER PARLAR AMB NOSALTRES! ENS VA EXPLICAR QUE ALLÀ FEIA CALOR I QUE ES BANYAVA A LA PLATJA I A LA PISCINA… I QUE VA TRIGAR 10 HORES PER ANAR-HI AMB L’AVIÓ!”

12

“EL TIET DE LA JÚLIA ÉS BUCEJADOR I ENS VA DIR QUE A MÈXIC SEMPRE FA CALOR I ES POT BANYAR TOT L’ANY A LA PLATJA, ENCARA QUE SIGUI L’HIVERN! NADAL ÉS EL MATEIX DIA, PERÒ TAMBÉ VAN AMB MÀNIGA CURTA!”


TAMBÉ VAM PARLAR AMB EL NOSTRE AMIC JOHN QUE VIU A DINAMARCA. ALLÀ ERA LA MATEIXA HORA, PERÒ HI FA MOLT FRED. ENS VA DIR QUE ÉS MÉS CAP AL NORD. ENS VA ENSENYAR QUE JA S’ESTAVA PONENT EL SOL I AQUÍ AL NOSTRE PATI ENCARA FEIA MOLT SOL!

AVUI HEM PARLAT ENTRE TOTS D’AQUESTES EXPERIÈNCIES DAVANT DE LA BOLA DEL MÓN: -EL TEMPS CANVIA. UN POBLE NO ÉS IGUAL QUE L’ALTRE -COM QUE ESTÀ A L’ALTRA BANDA QUAN ENS TOCA EL SOL A NOSALTRES, A MÈXIC NO HI TOCA EL SOL I ÉS DE NIT -COM QUE ES MOU LA TERRA, ARA ENS ESTÀ TOCANT EL SOL A NOSALTRES I DESPRÉS A MÈXIC -QUAN NOSALTRES ÉS DE NIT A MÈXIC O AL JAPÓ ÉS DE DIA -MIREU, SI LA MEVA MÀ ÉS EL SOL, A L’ALTRE COSTAT DE LA TERRA SERÀ DE NIT I AQUÍ DE DIA. -QUAN VA PASSANT LA NIT EL SOL SURT -EL SOL ESTÀ QUIET, PERÒ COM QUE LA TERRA ES MOU, LI TOCA A L’ALTRA BANDA -A MÈXIC TOTS ELS DIES FA CALOR PERQUÈ HI HA MOLTS RAIGS DEL SOL. -POTSER QUAN NOSALTRES ESTÀVEM DORMINT AL JAPÓ ESTAVEN DINANT, PERQUÈ EL SOL ESTAVA ALLÀ I LA LLUNA A CATALUNYA. -I MENGEN AMB PALILLOS -A MÈXIC QUAN AQUÍ ÉS NADAL ALLÀ TAMBÉ, PERÒ VAN AMB MÀNIGA CURTA EL DIA DE NADAL. -POTSER A MÈXIC PASSA EL TEMPS MÉS RÀPID. -LA VINYET DIU QUE NO!

-QUAN AVUI JUGUEM AL JOC DE LES ESTÀTUES, EN REALITAT NO GUANYARÀ NINGÚ, PERQUÈ S’ESTÀ MOVENT TOTA LA TERRA! 13


PRIMÀRIA

INVESTIGUEM LA SANG I LES CÈL· LULES

Classe de l’Arc de Sant Martí

Redacció Nens i Nenes de la classe de l’Arc de Sant Martí - 6 anys // Disseny gràfic Daniel Fernández

A LA CLASSE DE L’ARC DE SANT MARTÍ ESTEM INVESTIGANT COSES DE LA SANG I LES CÈL· LULES. LA SANG ES MOU QUAN EL COR BATEGA I HO PODEM NOTAR TOCANT-NOS EL PIT, EL COLL O EL CANELL. TAMBÉ HEM FET SERVIR UNA EINA, L’ESTETOSCOPI, QUE AMPLIA EL SO DEL BATEC. HI HA UNES CÈL· LULES DE LA MARE QUE ES DIUEN ÒVUL I UNES DEL PARE QUE ES DIUEN ESPERMATOZOUS QUE QUAN S’AJUNTEN ES TRANSFORMEN EN UNA PERSONA NOVA, SOM NOSALTRES. AQUESTES CÈL· LULES FAN QUE ENS ASSEMBLEM A ELLS, QUE TINGUEM ELS ULLS, ELS CABELLS, LA VEU, LA BOCA COM ELLS. A VEGADES SEMBLEM ALS PARES PERQUÈ ELLS ENS ENSENYEN COSES COM ARA PARLAR, O MIRAR AMB DETALL LES COSES O CUINAR…I

14

TAMBÉ A FER PUZZLES. EL PROFESSOR JOAN CLÀRIA DE LA FACULTAT DE MEDICINA DE BARCELONA ENS VA EXPLICAR QUE TOTS TENIM LA SANG DIFERENT. HI HA PERSONES QUE SÓN DEL GRUP A, UNS ALTRES B, UNS ALTRES AB I UNS ALTRES 0. LA SANG, QUE ÉS DE COLOR VERMELL TÉ ALTRES COSES DINS SEU. PER VEURE-LES HEM FET SERVIR EL MICROSCOPI QUE AMPLIA ELS GLÒBULS VERMELLS, ELS BLANCS I ALGUNA PLAQUETA. CREIEM QUE ENCARA ENS QUEDA UN TROS PER APRENDRE SOBRE TOT AIXÒ.


Dibuixem la visita a la facultat de medicina

Dibuixem com ens imaginem les cèl¡ lules

15


PRIMÀRIA

SOM ROMANS

Classe del Sol

Redacció Nens i nenes de la classe del Sol - 7 anys // Disseny gràfic Daniel Fernández i Manel Mata

Hem estat investigant quines són aquelles coses que canvien al llarg del temps i ens hem interessat en l’època dels romans, en com construïen les seves ciutats, quines eren les seves costums, com van anar conquerint nous territoris fins a fer un gran imperi, com va ser la seva arribada a Empúries el 218 a.C. i com van fundar Tàrraco i Barcino... Hem anat al MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) per descobrir les restes de l’antiga ciutat romana. Us recomanem aquesta visita on podreu veure com organitzaven els carrers de la ciutat, l’antiga muralla, les clavegueres, les dolies on guardaven el vi i la salsa garum, com

16

conservaven i salaven el peix, com rentaven les togues en les seves bugaderies i com feien el sabó i tenyien la roba, com construïen les seves cases... Esperem que us agradi conèixer una mica més la nostra història, el temps ens fa anar evolucionant, però hem vist que encara conservem moltes coses dels nostres avantpassats romans.

“Hem anat al MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) per descobrir les restes de l’antiga ciutat romana.”


PRIMÀRIA

Canvi climàtic, REACCIONA! Classe del Dimoni

Redacció Nens i nenes de la classe del Dimoni - 8 anys // Disseny gràfic Marc Domènech i Juan López

El projecte de la Classe del Dimoni gira entorn els canvis i les transformacions, concretament ens hem centrat en el Canvi Climàtic. Tot va començar quan vam escoltar una cançó d’en Jorge Drexler que es titula “Todo se transforma” i ens va portar a parlar sobre coses que es transformaven. Vam pensar en coses bones com fer anys, canvi de les fulles dels arbres, els pobles i ciutats es fan més grans... i en coses dolentes com la contaminació. Vam veure uns vídeos de l’ONG Oxfam, on una senyora explicava que patien sequeres i fam per culpa del Canvi Climàtic. Com que no sabíem què volia dir Canvi Climàtic, vam buscar informació i vam descobrir que hi ha molta contaminació, que la terra pateix escalfament global que vol dir que la temperatura de la terra està pujant i els pols s’estan desfent. Arran del vídeo “how to save

energy” vam pensar què podíem fer nosaltres per estalviar energia. Vam fer una llista com per exemple apagar llums, no deixar les aixetes obertes mentre ens rentem les dents, no posar roba a sobre els radiadors, tancar la nevera... i ho estem fent a casa nostra. En una conversa va sortir que a TV3 estan fent un anunci que explica que s’ha de RECICLAR, REDUIR i REUTILITZAR perquè sinó, diu l’anunci: “qui reciclarà? Els fills dels nostres fills? Potser serà massa tard!”. Vam buscar informació sobre què volia dir cada paraula i ens vam fer un propòsit: volem saber quanta brossa generem en una setmana, concretament recollirem la brossa del contenidor groc de 28 famílies.

17


PRIMÀRIA

PROJECTE DE L’HORT Classe del Gegant

Redacció Nens i nenes de la classe del Gegant - 9 anys // Disseny gràfic Víctor Martínez i Marc Salinas

«Viure és potser, cuidar un hort que molts han cuidat abans i, amb sort, altres cuidaran després de tu» Jordi Amenós Nosaltres, la classe del Gegant, som els responsables de l’hort de l’escola. Vam començar el projecte descobrint l’espai del que disposàvem per plantar; el nostre hort mesura 12 metres amb 70 centímetres de llargada i d’amplada fa 1 metre aproximadament. Un cop ja coneixíem l’espai vam estar fent recerca de quines hortalisses es podien plantar en aquesta època de l’any, en aquest cas, durant el mes d’octubre. Vam rebre visites d’alguns familiars que ens van donar trucs per poder preparar la terra abans de plantar i al cap d’uns dies vam repartir adob per tota la terra i amb un caveguet vam remenar-la. Vam decidir què plantar i quanta distància necessita cada planter per poder créixer i vam dissenyar una manera de conèixer com repartir

18

l’espai: unes plantilles de diferents centímetres per plantar a la distància suficient entre una verdura i una altra. El punt del centre indicava on fer el forat per plantar. Un cop teníem les plantilles fetes, un dijous vam anar al mercat a comprar planters. En aquell moment vam haver de canviar els plans perquè algunes verdures que volíem no hi eren o les venien únicament en llavors. Finalment vam comprar: carxofes, calçots, apis, alls, faves, enciams de roure i de meravella, espinacs, cols i coliflors. Va venir un altre familiar per ajudar-nos a plantar i vam utilitzar les plantilles que vam fer; van resultar molt útils. Els forats els fèiem amb un aclotador i ens va ser molt fàcil. El següent pas va ser aprendre la millor manera


de regar. Vam informar-nos que amb el planter era millor regar una mica cada dia i, sobretot, regar molt les carxofes i els calçots, els alls poc i la resta mig-mig, excepte els dies de pluja que no caldria. Vam decidir calcular quants litres d’aigua destinàvem al reg de l’hort de l’escola i va sortir uns 7 litres diaris aproximadament, que això significaven uns 35-40 litres a la setmana. Aquest fet ens va semblar molt sorprenent i, aprofitant les prediccions meteorològiques vam decidir col· locar uns quants cubells a la terrassa per recaptar aigua de la pluja. Vam deixar els cubells una setmana i vam recaptar uns 50 litres, que ens haurien de durar una setmana i uns quants dies més.

19


PRIMÀRIA

COLÒNIES A ESTERRI D’ÀNEU

Classe del Vampir i classe del Bruixot Redacció Nois i noies de la classe del Bruixot - 10 anys // Disseny gràfic Ferran Mauri i Oriol Simón

El dilluns vint-i-quatre d’octubre vam arribar a Esterri d’Àneu i tot just baixar de l’autocar va començar a ploure. Llavors vam fer un taller a dins del camp d’aprenentatge després que les mestres s’haguessin presentat. Amb el seu ajut vam saber com fer un arc de mig punt, com fer un claustre i com fer la volta de canó. Això va estar interessant perquè vam aprendre a com col· locar les peces per fer un arc i, també el seu nom. També vam fer un taller de rastres d’animals. Vam investigar com diferenciar els excrements dels herbívors i dels carnívors, vam investigar també les petjades que deixaven els animals d’aquella zona. Vam fer una petjada sobre el fang, vam aprendre a saber quin animal ha passat per allà i, quin rastre ha deixat. També vam saber reconèixer amb l’excrement quin menjar ha menjat l’animal. El dimarts vam anar a l’avetosa del gerdar de Sorpe. Vam estar observant els avets i la seva manera de créixer. També ens van ensenyar a comptar els anys dels avets, ens van dir també quin profit treien dels avets, que és que hi posaven trampes per ossos. Estaven fetes de ferro expressament perquè no els fes mal però

20

“Vam fer una petjada sobre el fang, vam aprendre a saber quin animal ha passat per allà i, quin rastre ha deixat.”


se’ls hi enganxés el pèl i així sabien el seu ADN. Posen unes càmeres per si hi ha un moviment ho detecta, llavors fan una foto. A la tarda vam fer una activitat d’orientació i mentrestant, ens anaven fent preguntes sobre el lloc que estàvem. Cada grup feia una ruta diferent, ens feien comparar com seria ara i abans. Després vam anar a la casa de colònies, vam berenar i vam quedar-nos allà fins anar a dormir. El dimecres ens van venir a buscar uns taxis i ens van portar al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, vam fer una caminada de quatre quilòmetres, fins arribar a l’estany de Ratera, mentrestant caminàvem, anàvem mirant els rastres d’animals, els caus, les restes de menjar que deixaven i si els vèiem. Quan vam arribar a l’estany de Ratera, vam dinar allà. A la tarda vam anar caminant fins els taxis i, ja ens van portar fins la casa, vam berenar i vam quedar-nos allà fins la nit. El dijous vam anar al Monestir romànic de Sant Pere del Burgal. Vam disfressar-nos de les persones que hi vivien a l’edat mitjana, el rei i la reina, etc. Vam intentar desxifrar com estaven col· locades les habitacions abans en l’època en la que hi vivia gent. Seguidament vam agafar l’autocar i ens vam dirigir cap al restaurant, era elegant i molt acollidor. Tots ens ho vam passar d’allò més bé parlant i jugant amb els companys. Quan vam acabar de menjar aquell menjar tan bo, vam felicitar les mestres del Camp d’Aprenentatge regalant-los uns bonics regals de part de cada classe. Llavors vam anar a fer una visita ràpida a

la vila closa d’Escaló. Allà vam fer un treball que ens va servir per conèixer el petit poble. Vam fer servir un quadernet per guiar-nos per la ruta que havíem de fer. Quan vam arribar a la casa de colònies ens vam dutxar i vam anar a sopar. Ens van deixar una estona lliure, estàvem esperant impacients que arribés el moment del ball de gala. Quan vam entrar, tothom va poder lluir la seva meravellosa vestimenta i la festa es va revolucionar!!! Vam ballar moltes cançons, va ser una nit inoblidable llavors vam anar cap a dormir tot seguit. El divendres vam anar a casa Gassia, on ens van ensenyar com es vivia allà abans. Hi cabia una família sencera en una casa, ens van ensenyar que tot ho aprofitaven molt, com per exemple el sabó, que estava fet amb greix d’animal, servia per dutxar-te, per rentar els plats, per rentar-te les mans... el sabó servia per a moltes altres coses. Anaven a buscar aigua amb un pal rere el clatell i dues galledes a cada punta, llavors treien una galleda, l’omplien, la deixaven, omplien l’altra, i s’ho tornaven a posar a l’esquena. Després de dinar tornàvem a Esparreguera amb un munt d’experiències viscudes a les Valls d’Àneu.

21


PRIMÀRIA

EN QUÈ ENS HEM CONVERTIT! Classe del Vampir

Redacció Nois i noies de la classe del Vampir - 11 anys // Disseny gràfic Iliass El Khoulati i Biel Pérez

Aquest any, en el nostre projecte, volem buscar una manera de canviar el futur. Per canviar el futur cal canviar el present, i un aspecte on podem incidir és en la violència de gènere. Creiem que podem treballar aquest tema identificant i eliminant actituds que sense arribar a l’agressió física es poden considerar violència. Els comentaris sexistes basats en els estereotips que assignem a cadascú dels sexes poden ser la base de futures agressions físiques. La violència està present en moltes i petites actituds de cada dia. Sovint la violència de gènere s’associa amb l’agressió física, que és la que té més repercussió en els mitjans de comunicació, però és el resultat d’un increment progressiu en la intensitat del mal tracte que exerceix l’agressor sobre la seva víctima. És molt important ser conscient dels petits actes violents que es produeixen cada dia i si arriba el cas denunciar-ho. Desgraciadament moltes dones són objectiu

22

d’aquesta violència masclista. Amb motiu de la lectura a l’Ajuntament d’un manifest contra la violència de gènere, hem presentat un vídeo i un pòster per difondre el missatge que una de les vies per acabar amb aquesta xacra és la de denunciar qualsevol tipus d’agressió. El codi QR us permetrà veure el vídeo.


Codi QR per veure el vĂ­deo

23


SECUNDÀRIA

BENVINGUTS, Roald Dahl! Una nova promoció a l’ESO

Redacció Aleix Jiménez i Gerard Martínez // Disseny gràfic Marc Domènech

Els nostres companys de primer d’ESO han celebrat, molt contents, el seu bateig el dia 7 de novembre. Ha nascut la Promoció Roald Dahl! Vam triar aquest nom per a la nostra Promoció perquè havíem treballat i llegit molt les obres d’aquest gran escriptor a Primària, sobretot de la mà de la Núria Gauchi, i li tenim molta estima. Roald Dahl no va tenir unes circumstàncies vitals gens fàcils, però ell les va anar superant i madurant. Nosaltres, en certa manera, ens hi sentim emmirallats com a grup, ja que hem sigut una mica entremaliats, però anem evolucionant. A la nostra classe ens agrada molt llegir i l’altra opció de nom per la nostra Promoció que teníem era J. K. Rowling, l’autora dels llibres de Harry Potter. El bateig ha sigut molt divertit i hem fet una presentació amb un recull de frases dels seus

Promoció Roald Dahl

24

llibres. Ha estat molt emocionant convidarhi el Patrici, la Núria, la Montse, el Pere Puig i la Carol. La Montserrat Fusalba, com a directora de l’escola, ha compartit amb tots els nois i noies una reflexió sobre Roald Dahl i la seva obra: “Alguns dels seus personatges són possiblement una referència als abusos que el propi Dahl va patir als internats on va assistir. Malgrat el dolor, els seus personatges són intel· ligents, lliures, curiosos, rebels i encara que siguin nens o nenes, no els fa por mirar endavant. S’atreveixen...” Promoció Roald Dahl, sigueu benvinguts i atreviu-vos a mirar endavant!


SECUNDÀRIA

“MOLT SOROLL PER NO RES” I quin rebombori que van fer!

Redacció Alba Navarro i Mireia Rubinart // Disseny gràfic Oriol Cuevas i Pau Urgelés

La nit del 24 de novembre, els nois i noies de les Promocions M. Gandhi i Nelson Mandela vam anar al TNC per veure l’obra de William Shakespeare Molt soroll per no res. Va ser un dia molt especial i fórem uns privilegiats, ja que vam poder gaudir de la reestrena de l’obra a la Sala Gran del Teatre. William Shakespeare ( 26 d’abril de 1564 - 23 d’abril de 1616 ). Va ser dramaturg, poeta i actor anglès, considerat un dels més grans de la literatura universal. Les obres de Shakespeare han estat traduïdes a les principals llengües i les seves obres dramàtiques continuen representant-se per tot el món.

FITXA TÈCNICA Títol: Molt soroll per no res Autor: William Shakespeare Direcció: Àngel Llàcer Traducció: Salvador Oliva Adaptació: Marc Artigau i Queralt, Manu Guix i Àngel Llàcer Actors i actrius: David Verdaguer, Sílvia Abril, Aida Oset, Josep Palau, Jordi Coll, lloll Bertran, Albert Triola, Òscar Muñoz, Guillem Albà, Víctor Gómez, Georgia Stewart, Jordi Vidal, Màrcia Cisteró, Enric Cambray, Pau Ferran. Orquestra: Toni Pagés, Pere Foved, Jordi Franco, Clodulfo Núñez, Jordi Roquer, David Sánchez, Oriol Cusó, Miguel Ángel Royo, Pere Miró, Jaume Peña, Ivó Oller, Josep Tutusaus, David Darío García, Anna Fernández, Laia Pujolassos, Bernat Piqué, Úrsula Amargós, Carlora Amargós, Laura Bosch, Marçal Ayats, Edgar Caselles, Manu Guix i Joan Jesús Caro.

“Ens ha agradat molt, ja que tot i ser una de llarga durada es fa molt amena.” L’obra ha estat adaptada pel mediàtic Àngel Llàcer. El director ha escollit ambientar-la durant l’època daurada del cinema popular americà dels anys cinquanta, i no pas a la Sicília d’en Shakespeare. Una aposta agosarada i interessant que converteix una obra originària en vers, en un musical; ens ha agradat molt, ja que tot i ser una de llarga durada es fa molt amena. Pensem que és una bona manera d’apropar-nos als autors clàssics.

Escena de l’obra de teatre “Molt soroll per no res”

Molt soroll per no res és una comèdia romàntica que ens parla de l’orgull, el desig, la sensualitat, l’amor... un apassionant cant a la vida.

25


SECUNDÀRIA

LABORATORIS

Una altra manera d’aprendre Redacció Miguel Ortiz i Laura Giraldo // Disseny gràfic Víctor Martínez i Marc Salinas

Aquest any a Secundària, a la franja de dos quarts d’onze a dos quarts d’una del migdia, fem laboratoris i projectes, en els quals es treballa amb una metodologia ben diferent a la que és habitual a les aules: treballem les diferents matèries amb una mirada molt oberta, focalitzant les tasques a partir de les nostres inquietuds i motivacions. Ens hi apropem sempre des de la pràctica, experimentalment.

cosa els permet conèixer-se millor i enriquir-se mútuament. Per a realitzar aquest article, els professors de cada laboratori ens han fet una petita presentació, explicant en què consisteix cada un i quin són els seus objectius. Els delegats de cada classe, en representació dels alumnes, ens han donat la seva opinió de cada laboratori.

Els grups de treball tampoc són els habituals: 1r i 2n d’ESO comparteixen laboratori, la qual

Actualíssima actualitat – 1r i 2n

De què parla la poesia? – 1r i 2n

Aquest laboratori té com a objectiu saber analitzar i comprendre l’actualitat que ens envolta i entendre la importància d’aquesta. En aquest laboratori es treballen tots els aspectes de l’actualitat.

Aquest laboratori té com a objectiu saber entendre, llegir, escriure i valorar la poesia. Tenim grups de tres alumnes, cada grup treballa una temàtica de la poesia, fa recerca d’autors i poemes de la temàtica escollida. Finalment s’escriu un poema del tema que han triat.

Aquest laboratori té com a objectiu crear un anunci en anglès d’un producte útil i que encara no existeixi. Ens dividim en grups de treball i entre tots inventem un producte, una companyia, un eslògan, un preu... i fem un anunci. Després fem una presentació on incloem tots els aspectes que hem treballat.

“Hem après a llegir millor la poesia, a saber-la recitar i a escriure un poema”

“És molt divertit i és una manera d’aprendre entretinguda, ja que pots fer el que t’agrada”

“M’ha agradat molt perquè hem parlat d’actualitat i és un tema molt interessant”

“És molt divertit i interessant i aprens molt, d’autors i poemes”

26

Live odd ads – 1r i 2n


Com es fan els mapes del temps? – 1r i 2n L’objectiu d’aquest taller és saber com s’elaboren els mapes del temps. Es comença mirant els programes del temps de la televisió, i s’observen els diferents tipus de mapes. Després es treballa com fer-los a partir de les dades del Servei Català de Meteorologia i amb les de satèl·lits i es treballen conceptes com les isotermes, les isolínies, la interpolació matemàtica... Finalment es treballen els mapes de previsió meteorològica. “T’ensenyen a interpretar els mapes, cosa que ens pot servir en el futur”

Com es mesuren les riqueses d’un país? – 1r i 2n Aquest laboratori té com a objectiu resoldre la pregunta de com es mesuren les riqueses d’un país. Es comença parlant de l’economia individual de cadascú i de la gestió dels diners. Després s’intenta resoldre la pregunta treballant en grups i s’investiguen conceptes com el PIB i el PIB per càpita. Després s’investiga sobre la riquesa i la pobresa en un àmbit com Barcelona. Finalment, es treballen els conceptes bàsics de l’economia, com l’IPC, les pensions, la borsa... “És molt interessant, perquè és un tema molt desconegut per nosaltres”

Artmèdia – 1r i 2n La idea principal d’aquest taller és treballar l’art amb diferents mitjans, centrant-nos en l’expressió a través de les llums i les ombres. Els objectius també són aprendre a treballar en equip, a investigar i a comunicar idees a través de la llum com a mitjà d’expressió. Tenim tres espais de treball: una taula de llums on podem experimentar amb transparències, pintures..., una pantalla de llum amb focus de diferents colors on treballar amb les ombres i els colors llum, i un plató amb dos focus i una tela on es pot investigar el paper de la il·luminació. Cada grup de treball investiga i experimenta com expressar una idea a un dels tres espais. “És molt entretingut treballar amb llums”

“És molt divertit perquè treballem en grup i aprenem a organitzarnos”

Notes i beats – 1r i 2n L’objectiu d’aquest taller és aprendre a fer composicions amb el Garage Band. Cadascú tria un estil i fa una cançó. També es treballen conceptes com els ritmes, l’harmonia... “És interessant i divertit”

R2D2

– 1r i 2n

Aquest laboratori té com a objectiu muntar i programar un robot. Per aconseguir-ho, treballem amb Lego Nxt, que ens permet programar-lo perquè faci el que tu vulguis, com reaccionar al so, a la llum, desplaçar-se... Tenim diferents grups de treball, cada un tria el tipus de robot que vol fer, el munta i el programa per a fer el que vol. “Pots experimentar, és molt lliure i molt creatiu”

Terra de comte – 3r Aquest taller consisteix en treballar i conèixer la història i l’origen i de Catalunya d’una manera diferent a la qual es troba a les fonts d’informació convencionals. En aquest laboratori ens dividim en grups de treball i acabem creant una pel·lícula, una cançó... que expliqui la història de Catalunya. “Penso que és una forma molt creativa d’aprendre la història de Catalunya i t’ho aprens millor sense estar forçat”

27


Científics a la cuina – 3r

Manual de recerca – 3r

Paraula i emoció

L’objectiu d’aquest laboratori és que els nois i noies descobreixin a través de la cuina processos físics i químics. Per exemple, el primer grup vam fer liquats i emulsions i vam poder veure la diferència entre una mescla homogènia i una d’heterogènia. El segon grup hem fet ametlles garrapinyades i hem estudiat les reaccions de Maillard en el procés de la caramel· lització.

El laboratori de Treball de Recerca pretén que els alumnes de tercer, que han d’afrontar el Treball de Recerca, aprenguin abans com fer-lo. Aquest laboratori es divideix en dues parts. A la primera es coneixen els aspectes a tenir en compte per fer el Treball. En aquesta part es treballa barrejant la teoria i la pràctica, i cada alumne acaba el laboratori amb un manual que pot ser molt útil per fer el treball a ESO i a Batxillerat.

En definitiva, el títol del laboratori és Científics a la cuina perquè es tracta d’això, de poder aprendre conceptes fisicoquímics tot cuinant.

A la segona part es posen en pràctica els aspectes coneguts, i treballem sobre el nostre treball real amb un guia personal que ens ajuda.

L’objectiu d’aquest laboratori és aprendre a reconèixer , identificar i expressar les emocions, tant les pròpies com les dels altres; Per altra banda, investiguem la relació que hi ha entre el llenguatge que utilitzem i l’emoció que se’ns desperta o sentim. Hem realitzat diferents grups de treball, a partir dels temes que volíem aprofundir: el llenguatge de l’enamorament, el de la seducció, publicitat, com transmetre emocions a partir de la fotografia, l’impacte de les paraules en la nostra salut física i emocional...

“És una altra manera de treballar, creiem que és millor, ja que treballem conceptes i els posem en pràctica”

“Penso que és una molt bona oportunitat per aprendre com fer el treball de recerca sense tantes dificultats”

28

– 3r

“És una manera molt interessant i motivadora de treballar la psicologia, a partir d’ un enfoc diferent, innovador i personal”


LABORATORIS A SECUNDÀRIA

29


SECUNDÀRIA

INTERCANVI A DINAMARCA

Una experiència inoblidable Redacció Miguel Ortiz i Laura Giraldo // Disseny gràfic Oriol Simón i Ferran Mauri

La ciutat danesa de Nyborg va rebre a principis d’octubre, els alumnes de quart d’ESO, els quals van realitzar un intercanvi amb una escola d’allà. “Va ser una experiència molt enriquidora que ens va fer madurar i aprendre molt”.

Quines diferències vau trobar entre la seva cultura i la nostra? Vam trobar moltes diferències. Una de les que més ens va sorprendre va ser que els danesos sempre estan a casa i no surten gaire al carrer. No fan gaire esport i els agrada la tranquil· litat. Potser són una mica menys afectuosos o expressius que nosaltres, però són molt educats i correctes. Tenen uns horaris molt diferents als nostres: dinen al voltant de les onze i sopen a les set de la tarda. La seva alimentació és molt poc equilibrada, si la comparem amb la mediterrània, i mengen cada dia entrepans. L’educació també varia; fan classes de quaranta-cinc minuts i tenen moltes pauses. Els professors tenen una exigència diferent a la dels nostres, potser són més informals... i els alumnes

30

no tenen gairebé mai ni deures ni exàmens. Tenen molta cura del seu entorn, els carrers estan molt nets i els paisatges són molt verds. Com va ser la convivència? Ens van acollir molt bé. Les famílies eren molt amables i cordials; ens van ajudar molt a no sentir-nos incòmodes, van fer que ens sentíssim molt bé. Una de les coses que més ens va agradar va ser que els pares s’involucraven molt en totes les activitats que fèiem. Al principi teníem molta por de comunicarnos i ens preocupava no tenir el nivell necessari d’anglès, però vam descobrir que teníem molts més recursos dels que ens pensàvem. Quines activitats vau fer? Va ser una setmana molt complerta, realitzant moltes activitats i sortides. La més emotiva va ser una festa amb totes les famílies, en la que tothom va gaudir molt. L’activitat que més ens va agradar va ser anar a patinar sobre gel. El dia més complert va ser el que vam anar a Copenhaguen. Ens va semblar una ciutat molt bonica, però malauradament ens vam quedar amb les ganes d’anar a visitar al Tívoli. També hi va haver algunes activitats que no ens van agradar tant, com anar a jugar a golf o la sortida a la platja, potser perquè aquesta activitat nosaltres l’acostumem a gaudir amb un sol esplèndid i allà hi feia moltíssim de fred i vent. Els danesos vénen a Esparreguera el dia 1 d’abril i en tenim moltes ganes!!


SECUNDÀRIA

A NEW EXPERIENCE, ENJOY IT! Entrevista a Duncan McNeil

Redacció Clàudia Fonollà, Maria Martín i Marta Campaña // Disseny gràfic Ferran Mauri i Oriol Simón

En Duncan McNeil és un noi de 19 anys vingut d’un poble d’Anglaterra, Droitwhich Spa, Birmingham. Aquest any està a la nostra escola ajudant els alumnes a aprendre anglès, passa el dia amb els nois i noies de primària i, a més a més, cada matí fa conversa als alumnes de secundària. Duncan McNeil is a 19 year- old boy who comes from a village in England, Droitwhich Spa, Birmingham. This year he is helping the students of our school to learn English. He spends the day with the primary school children, and he also speaks with the students of secondary school every morning.

house every term. I’m still learning Spanish and Catalan, I have never spoken them before. I sometimes read Spanish newspapers. “Una miqueta, encara estic aprenent”. It’s really cool, but at the same time I miss my family and especially my dog. I’m enjoying my stay here, It’s getting better.

I like playing guitar and also doing sports like rugby, basketball and hiking. What I like the most about Spain is the food and that the weather is much better than in England. The worst thing is being away from the family. I’m here because I want to teach English like a job, this is a new experience.

I’m still learning Spanish and Catalan, I have never spoken them before. “Una miqueta, encara estic aprenent”

My principal goal is becoming an English teacher, I’d like to go to Japan, too. The school there has a different timetable, it starts and finishes earlier. It goes from 8.30 am to 3.00 pm. The lunch break is shorter too. I like that children don’t have to wear a school uniform. I’m living with a family in Esparreguera. I will stay in three different houses during the year, I move

“I’m enjoying my stay here, It’s getting better” 31


SECUNDÀRIA

ESCOLA NOVA 21

Un engrescador projecte que iniciem aquest curs Redacció Marta Campaña, Clàudia Fonollà i Maria Martín // Disseny gràfic Biel Pérez i Iliass El Khoulati

La Montse Fusalba, com a directora de la nostra escola, ens concedí una entrevista en la qual ens explicà el projecte anomenat Escola Nova 21. L’Escola Nova 21 és un repte que ha organitzat l’UNESCO a Catalunya amb l’objectiu de fer un canvi en l’educació catalana, que per tradició sempre ha tingut unes escoles modèliques. Ara però, cal innovació, tenint en compte les necessitats de la nostra societat actual. L’Escola Nova 21 és una oportunitat per a què les escoles canviïn la seva manera d’ensenyar i avancin cap a una educació més moderna, amb noves pràctiques pels seus alumnes. Per a millorar l’aprenentatge, primer cal millorar la manera com s’ensenya. El document The Nature of Leaning (Dumont, Istace i Benavides, 2010), resumeix l’aprenentatge en set principis que han de fonamentar tota l’acció eductiva, des del bressol a la universitat: 1. L’aprenentatge s’ha de centrar en les persones que aprenen. 2. L’aprenentatge és fonamentalment social, cooperatiu. 3. L’aprenentatge ha de tenir en compte les emocions i l’interès. 4. L’aprenentatge ha de partir de les diferències dels qui aprenen. 5. L’aprenentatge vol esforç, sobreesforç, ni avorriment, ni por.

32

però

no


6. L’aprenentatge té, en l’avaluació contínua, una eina d’apoderament de qui aprèn. 7. L’aprenentatge horitzontals.

és

generar

connexions

L’Escola Nova 21 dóna suport a aquestes idees i pretén crear una educació que respecti aquests set objectius. A la nostra escola, aquest canvi va començar de la mà d’Eduard Vallory, president de la UNESCO a Catalunya, el qual va visitar-la, sabent que la nostra forma d’ educar sempre ha estat avançada. L’Eduard Vallory va passar tot un dia amb nosaltres observant les diverses etapes de l’escola, veient com treballen els alumnes i realitzant preguntes sobre la nostra manera de fer. Uns dies després, ens va proposar formar part d’aquest nou projecte, l’Escola Nova 21. La nostra escola sempre ha treballat per l’educació dels seus alumnes, participant en formacions que afavoreixen el canvi del model educatiu en el nostre país i aquesta idea ens va il· lusionar molt. Actualment 26 escoles de diferents territoris de Catalunya participem en el projecte Escola Nova 21; aquests centres tenim una gran diversitat: alguns som concertats, d’altres públics, religiosos, rurals... Un dels objectius actuals del projecte és fer conèixer i estendre al màxim possible aquest nou repte, animar a més centres a participar-hi. De fet, hi ha hagut molt

interès per aquesta proposta i s’han apuntat fins a 500 escoles diferents. De totes elles, ara 30 escoles seran seleccionades per seguir el nou camí iniciat i, més endavant, la resta de les 500 d’escoles entraran a formar part del projecte, juntament amb les anteriors . Si bé la nostra escola sempre ha estat oberta al món, a partir d’ara encara ho estarà més, rebent visites constants d’altres centres que volen millorar i aprendre de nosaltres. D’aquesta manera, aprenent uns dels altres, avançarem cap a un sistema educatiu millor i més contemporani. Aquesta dinàmica ja està en marxa, és un intercanvi d’experiències i idees, però no es tracta de copiar, cada escola ha de ser única i genuïna. L’Escola Nova 21 està sent molt acceptada, la gent està motivada i pensa que calia canviar el sistema educatiu. L’únic requisit necessari per a formar-hi part, és que les AMPES de les escoles i el claustre de mestres hi estiguin d’acord. El projecte Escola Nova 21 té un gran pes en l’educació catalana, som al segle XXI i no podem ni volem tornar enrere. Els estudiants actuals necessitem un nou model d’aprenentatge, perquè segurament el futur ofici d’una gran part de nosaltres encara està per inventar; hem de donar moltes més sortides, innovadores i creatives. Estem en un moment de canvi i ens hem d’adaptar a les necessitats de les societat.

33


SECUNDÀRIA

L’INTERESSANT VIATGE DE LA SORRA Tempestes de pols: Impactes i predicció Redacció Víctor Hidalgo i Xavier Moliner// Disseny gràfic Ferran Mauri i Oriol Simón

El dimecres dia 16 de novembre, vàrem anar al Centre Cultural de Martorell, on ens vam reunir amb diverses escoles d’Educació Secundària.

conferència, Basart ens mostrà l’estudi del transport de diferents tipus de sorra per l’aire. A partir d’aquest, es pot preveure com i quan cau la sorra, majoritàriament en forma de pluja. Va ser molt interessant veure animacions reals de la NASA utilitzades en el treball per la predicció d’ aquests moviments.

Conferència a Martorell

Allà, la Dra. Sara Basart, experta en productes de la pols atmosfèrica, teledetecció i observacions terrestres, ens endinsà en el món del transport de la pols a la terra. La Dra. Sara Basart treballa amb el MareNostrum, el cinquè ordinador més potent del món, pertanyent al Supercomputing Center de Barcelona. En la

Superordinador Mare Nostrum (Barcelona)

34

Tempesta de sorra a Barcelona (12.6.12)

Una experiència diferent i curiosa, que ens ha permès endinsar-nos una mica més en el món de la Investigació Científica.


SECUNDÀRIA

MÉS ENLLÀ DELS NOSTRES ULLS Reprenem el nostre projecte Redacció Enric Gil i Mariona Centelles // Disseny gràfic Manel Mata

Més enllà dels nostres ulls fa referència a un projecte que, possiblement, revolucioni la idea del poble d’Esparreguera respecte el seu passat. L’any 2013 els alumnes de la Promoció M. Gandhi, que actualment cursem 3r d’ESO, de la mà del nostre tutor Àngel Manzano, ens vàrem interessar pel passat d’Esparreguera; concretament estàvem encuriosits pels edificis més commemoratius del poble, com ara l’escola, l’hospital, l’església etc. A partir de la selecció dels edificis més emblemàtics, confeccionàrem unes fitxes informatives sobre ells, emprant els codis QR. Va ser un treball cooperatiu i realment laboriós, compartit amb els nostres companys de la Promoció Aina Durandeau. L’esforç realitzat fou reconegut per l’ajuntament de la nostra vila, obtenint el primer premi del Concurs Idea.

Plaça de l’ajuntament 1918

Plaça de l’església 1924

Al cap de tres anys, l’ajuntament s’ha interessat pel projecte i ens han proposat reprendre’l de nou. El contacte entre la nostra escola i la Casa de la Vila cada vegada ha estat més intens, a partir d’unes trobades setmanals del grup de voluntaris i l’Àngel, els quals han treballat conjuntament amb l’alcalde de la vila, Eduard Rivas, i amb la regidora de memòria històrica, Mariona Masferrer. Possiblement finalitzarem el projecte Més enllà dels nostres ulls aquest any; això permetrà que les persones que vulguin viatjar al passat d’Esparreguera, ho puguin fer. A través del seu dispositiu mòbil rebran informació de l’edifici emblemàtic que tenen davant seu i serà possible fer tot un circuit de visites per la vila. Us convidem a aquesta enriquidora experiència!

35


SECUNDÀRIA

DE PRIMER PLAT: FESOLETS CIENTÍFICS! Setmana de la ciència

Redacció Alba Navarro i Mireia Rubinart// Disseny gràfic Clara Roca

Mongetes, llenties i cigrons. Aquest any a la Setmana de la ciència ens hem endinsat en el món dels llegums. Però, us podeu preguntar: quina relació tenen els llegums amb tot això de la ciència? Doncs bé, aquest va ser el repte que ens van proposar, descobrir-ho. Els nois i noies de la promoció S. Hawking van ser els encarregats d’organitzar i preparar la Setmana de la ciència, a partir de tallers en els quals experimentàvem amb llegums.

Principi d’Arquímedes

Posem a prova la densitat amb pilotes de diferent pes respecte les llenties.

Piràmides de llegums

Consisteix en calcular el pendent que fan les piràmides de diferent llegums. Aquestes, varien segons la seva grandària.

Llenties flotants

Treballem amb l’efecte del CO2 sobre les llenties i com fa que aquestes pugin i baixin.

Debat sobre els experiments

Posem en comú les diverses experiències dels tallers i en traiem les nostres pròpies conclusions.

Hummus

Juguem a ser cuiners-científics preparant Hummus, un plat típic dels països àrabs, que té com a ingredient principal els cigrons.

36


SECUNDÀRIA

VIOLÈNCIA DE GÈNERE “En la mujer la lectura es la pereza disfrazada” (Florido Pensil) Redacció Miguel Ortiz i Laura Giraldo. // Disseny gràfic Biel Pérez i Iliass El Khoulati

Malauradament, la violència de gènere és una notícia constant en el món actual. Per intentar eradicar-la, és molt important que tots els nois i noies estiguem ben informats i conscienciats dels seus perills i conseqüències. Volem un món el qual tingui com a valors principals la convivència i el respecte entre nosaltres. Per a que això sigui possible, és necessari que des de l’escola treballem aquests valors. Les institucions públiques també fan un gran esforç per a conscienciar-nos i, per aquest motiu, a la nostra vila l’ajuntament organitza una sèrie de conferències a les escoles; a mitjans d’octubre un expert en el tema va fer una exposició als nois i noies de 2n d’ESO, la qual tractava els

temes de la violència de gènere, el masclisme i els estereotips. Aquest acte ens va fer adonar que una de les causes de la violència de gènere és els estereotips que tots tenim interioritzats. Va ser un treball molt pràctic i didàctic, vinculat al nostre dia a dia. Una conferència interessant, la qual ens dóna peu a reflexionar sobre la importància dels estereotips.

37


SECUNDÀRIA

HARRY POTTER! Una lectura apassionant!

Redacció Alba Navarro i Mireia Rubinart // Disseny gràfic Marc Domènech

Si després de menjar polvorons i torrons voleu submergir-vos en una lectura apassionant, en un món d’éssers màgics i fantàstics, us recomanem la saga de llibres Harry Potter de l’autora britànica J. K. Rowling. Imprescindible si encara no l’heu llegit! Joanne Rowling (juliol de 1965, Anglaterra) va créixer a Gwent, on va estudiar en la Wyedean Comprehensive. Rowling va deixar Gwent per anar a la Universitat de Exeter, on es va llicenciar en Filologia Francesa i Clàssica. Una vegada titulada, es va traslladar a Londres. Va començar a escriure la saga de Harry Potter en un tren cap a Manchester a l’estació de King’s Cross, Londres. Durant els cinc anys següents, esbossà els arguments de cadascun dels llibres i començà a escriure la primera novel· la.

SINOPSI Tot comença una nit en què unes persones estranyes deixen en Harry Potter, un nen una mica especial, al llindar de la porta número 4 del carrer Privet Drive. Allà hi viuen els seus tiets: la família Dursley. Són persones que se senten orgullosos de ser “normals” i no volen ser diferents a la resta. Amagaven en Harry perquè ningú sàpiga de la seva especial existència. A casa els Dursley, en Harry viu en condicions infrahumanes. Però la seva vida fa un gir inesperat quan descobreix els seus dots de bruixot i és convidat a estudiar en una escola de màgia i bruixeria. Allà, a més d’aprendre l’ofici, haurà de combatre Voldemort, junt amb els seus amics.

J.K. Rowling

38


SECUNDÀRIA

TRUMP

America is coming Redacció Xavier Moliner i Víctor Hidalgo // Disseny gràfic Biel Pérez i Iliass El Khoulati

Si parlem d’actualitat, el fenomen que més ha ocupat tots els mitjans de comunicació en els darrers mesos, ha estat sense cap dubte les eleccions d’Estats Units del 2016. Si bé és un país que geogràficament ens cau lluny, el tenim molt a prop ja que és una de les grans potències a nivell mundial i ens afecta tot el que en ell hi passi. Com funciona el sistema electoral a USA? Primer cada ciutadà vota al president i Cada un dels estats de USA té assignat un nombre de “punts” proporcionals al nombre de la seva població. En cada estat hi ha un únic guanyador al qual se li donen tots els punts que té assignats l’ estat. Per guanyar la Presidència del país, un candidat ha d’obtenir un total de 270 punts. El resultat final de les eleccions depèn, quasi exclusivament, dels set estats més importants a nivell de punts i tendències polítiques; són els anomenats “swing states”: Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin, Colorado, Iowa i New Hampshire.

Nominats pel Partit Demòcrata

Gairebé tots els mítings de la campanya electoral dels candidats s’han desenvolupat en aquests estats. Quins han estat els candidats nord-americans? Tothom pensa que són només dos partits els que es presenten a les eleccions americanes, però aquest any es van presentar nou candidatures diferents: els partits Demòcrata i Republicà, que tothom coneix, el partit Llibertari, el partit Verd, el partit Better for America Independent, el Partit Socialisme i Alliberament, Pau i Llibertat, el Americans Elect Independent, el Partit de la Reforma dels Estats Units American Delta party i el Partit de la Constitució. Com tots sabeu, el candidat que va sortir escollit President va ser Donald Trump. Què passarà a partir d’ara?

Nominats pel Partit Republicà

Hillary Clinton

Tim Kaine

Donald Trump

Mike Pence

Candidata a presidenta

Candidat a vicepresident

Candidat a president

Candidat a vicepresident

39


SECUNDÀRIA

EL CYBERBULLYING Un tema que ens preocupa

Redacció Mariona Centelles i Enric Gil // Disseny gràfic Oriol Cuevas i Pau Urgelés

Avui en dia el concepte ciberbullying està revolucionant l’actualitat, però realment sabem què és?

El ciberbullying és l’ús dels medis telemàtics (Internet, telefonia mòbil i vídeojocs online principalment) per exercir l’assetjament psicològic entre individus. Per comprovar si els nois i noies d’ ESO sabem realment què és, hem realitzat un qüestionari que ha estat distribuït a tots els cursos de Secundària.

40

Aquí en teniu els resultats obtinguts:


Com podeu observar, malgrat tothom en parla, no tots entenem correctament el concepte ciberbullyng. De forma sintetitzada, podríem dir que ciberbullyng es defineix com a assetjament mitjançant les xarxes socials. A partir dels resultats, no hem pogut precisar si hi ha diferència en la freqüència de patir-lo per sexes, però sí que hem pogut veure que la xarxa més utilitzada és el whatsapp. Finalment, la dada que ens ha cridat més l’atenció és que un 12,5% dels alumnes a Secundària, alguna vegada s’han sentit molt molestos per comentaris reiteratius que consideren inapropiats o bé ofensius, mitjançant les xarxes socials. Pensem que aquest és un tema important a reflexionar i prendre’n consciència, ja que amb les nostres paraules i a vegades sense pretendre-ho, podem fer passar un mal moment a un company.

41


SECUNDÀRIA

UNES OLIMPÍADES AMB SALSETA Rio 2016

Redacció Aleix Jiménez i Gerard Martínez // Disseny gràfic Roger Colom

A la majoria de nosaltres ens interessen molt els esports i aquest estiu ha estat tot un privilegi poder seguir els Jocs Olímpics. Ara que som reporters, els volem analitzar des d’un altre àmbit. Juguem doncs, a parlar periodísticament dels Jocs.

no han estat suficients per tenir-ho tot apunt: l’organització de l’acte esportiu ha estat envoltat per moltíssimes controvèrsies, com ara la inestabilitat política del país, la presència del virus Zika , els elevats nivells de contaminació ambiental, els dopatges, algun que altre robatori... Mai tan ben dit, aquest jocs han estat tota una carrera d’obstacles!

Usain Bolt, “L’home més ràpid del món“

Rio ha estat la seu dels Jocs Olímpics durant aquest estiu, i no ha tingut un camí gens fàcil; La ciutat brasilera tenia grans rivals: Chicago, Madrid i Tòquio, els quals van presentar la seva candidatura el 13 de setembre del 2007 al COI. Tot i així, sembla que 9 anys de preparació

42

1

USA

2

GBR

3 4

CHN RUS

5

GER

UNITED STATES GREAT BRITAIN CHINA RUSSIAN FEDERATION GERMANY

13 14

BRA ESP

BRAZIL SPAIN

OR

PLATA

BRONZE

TOTAL

46

37

38

121

27

23

17

67

26 19

18 18

26 19

70 56

17

10

15

42

7 7

6 4

6 6

19 17

Medaller olímpic jocs de Rio 2016


SECUNDÀRIA

!tiforp noB Redacció Shaima Boudbod i Mohamed Hamdane // Disseny gràfic Víctor Martínez

El Marroc és un país ple de diversitat cultural. És per aquest motiu que també trobem un ventall molt ampli en la cuina marroquí. Hem escollit una recepta que hem vist cuinar moltes vegades a les nostres mares i àvies, per a poder-la compartir amb tots vosaltres. Pels que sou gormands, us proposem que elaboreu una recepta d’un pa de pessic boníssim i exòtic! Esperem que la gaudiu molt. Bon profit!

Pa de pessic marroquí de coco Ingredients: 1 Ou de mida XL 1 Got de llet 1 Got d’oli de girasol 1 Got de sucre o 60g de xarop d’”ágave” 1 Got de farina 1 Got de coco ratllat 1 Grapat panses sense llavors ½ Sobre de llevat tipus royal Una culleradeta de bicarbonat de sodi

Procediment: 1. Bat els ous fins que quedin escumosos; afegir el xarop i continuar batent. 2. Afegir-hi la llet i l’oli. Quan estigui ben barrejat, anar afegint a poc a poc tots els ingredients secs i barrejar-los lentament fins que ens quedi una massa homogènia. 3. Enceneu el forn a 180 graus i escalfeu-lo. 4. En un motlle, posar-hi la massa i deixar-la fornejar durant 20 minuts aproximadament. Punxeu el pa de pessic abans de treure’l del forn, per comprovar que estigui cuit. 5. En el microones, preparar l’almívar amb una part del sucre i aigua o bé amb el xarop. 6. Una vegada fred, banyar per sobre el pa de pessic amb l’almívar. 7. Escampar el coco. 8. Talleu-lo amb compte, ja que és molt suau, i apunt per servir i gaudir-ne.

43


“El que roman és el canvi” Heràclit “Tot sembla impossible fins que ho fas” Nelson Mandela “Res no passa fins que es mou alguna cosa” Albert Einstein “El canvi és l’única cosa immutable” Arthur Schopenhauer “Sigues el canvi que vols en el món” Mahatma Gandhi

Febrer 2017

Oreneta46  

Revista Oreneta 46. Escola Cooperativa El Puig d'Esparreguera.

Oreneta46  

Revista Oreneta 46. Escola Cooperativa El Puig d'Esparreguera.

Advertisement