Page 1


Portada: Sergi Andreu

2


L'equip de reporteres i fotògrafes que han fet possible aquesta revista

Direcció

Eva López Herrero

Notícies

Estefanía Leal Martínez Ester Andreu Simó

Esports

Iraya Guillamón Clausell

Entrevistes

Celia Giménez Sánchez Yaiza Elías Ramírez

Novetats

Sara Pascual Clemente

María Amposta Cabrera

Nerea Copado Fenollosa Mariem Daif Ati

Zaynab Abourk Rachid

Disseny i Maquetació Eva López Herrero

Estefanía Leal Martínez Ester Andreu Simó

Celia Giménez Sánchez Yaiza Elías Ramírez

Notícies...............................pàg 4

Escrivim ..............................pàg 8

Les Albaes de la Xurra....pàg 14 Eixida a l'Ermita...............pàg 16

Festa de Benvinguda.........pàg 18

Fira Santa Caterina..........pàg 20 La Castanyera....................pàg 22

Halloween............................pàg 24 Teatre.................................pàg 25

Anellament d'aus..............pàg 26

Mata Fruit .........................pàg 27 La nostra escola................pàg 28 Protagonistes.....................pàg 31

Entrevistes.........................pàg 33 Esports................................pàg 36

Què saps de........................pàg 37

Salma Tahfi Ahmed

3


L a f l a m a d e l a l l e n g ua

El dia 7 d'octubre de 2013 es va celebrar el dia de la Flama.

Van participar els xiquets i les xiquetes de 1r cicle i els de 3r B. Celebraren el Correllengua, que es una flama que va recorrent totes les escoles de la província de Castelló. Es fa per revindicar l'ús del valencià. Després del Correllengua, recitaren poesies, cantaren una cançó i llegiren una auca. També llegiren un manifest sobre el valencià.

Aquest acte es va celebrar al pati gran i va durar aproximadament mitja hora. Salma Tahfi i Celia Giménez

E l n o u b e c a r i d 'e s p o r ts

Des del dia 10 d'octubre tenim un becari d'esports. El servei municipal d'esports ha donat beques per a joves de Vila-real que estudien esports. Santi, que es així com es diu el nostre nou becari, s'encarrega de les activitats extrascolars d'esports com són: Futbol sala, Bàsquet, Natació, Atletisme...

Sara Pascual i Yaiza Elías 4


E l m e n ja do r

El menjador va començar el dia 1 d'octubre. En el menjador de primària hi ha 120 xiquets. Hi ha un monitor nou que es diu Carlos. Com que l'any passat es va jubilar Tere, aquest any hi ha dos noves cuineres: la cuinera que es diu Latifa i l'ajudant que es diu Maribel.

S e g ur e t a t e n e l c o l ∙l e g i Al nostre col∙legi van vindre uns xics de Protecció Civil i ens van donar una xerrada sobre com hem d'actuar per a eixir ràpidament de l'edifici si hi haguera un incendi o qualsevol altra situació d'emergència

Al menjador d'infantil hi ha 40 xiquets, una nova cuinera que es diu Aurora i tres cuidadores: Concha, Fabiola i Rosana.

Salma Tahfi en el nostre col∙legi. Després ens van ensenyar un video sobre un incendi en un laboratori. Tots els alumnes vam fer un simulacre per a saber on hem d'anar i com comportar-nos. Tots ho vam fer molt bé.

Sara Pascual

5


V a g a g e n e r a l e n e d uc a c i ó Dijous 24 d'octubre va haver una vaga a tota Espanya en l'ensenyament públic. Es van unir associacions de pares i mares, mestres d'infantil, de primària i de secundària, professors d'universitat i alumnes de tots els nivells. El motiu de la vaga va ser protestar contra les retallades en educació i en contra de l'aprovació de la nova llei del ministre Wert. La nostra escola també es va unir a aquesta convocatòria.

Jo r n a d a d e p o r t e s o b e r t e s La jornada de portes obertes es va fer el 31 d'octubre per la vesprada per a mostrar el col∙legi als pares i mares. La jornada de portes obertes és una activitat dins un curs de formació de mestres.

Sara Pascual i Yaiza Elías

Van participar al voltant d'un centenar de persones. Els pares van vore com treballaven els seus fills i filles. Els va agradar molt.

Nerea Copado, Estefanía Leal i Ester Andreu

6


R e f o r m a a l p a ti d e l 'e s c o l a Durant el mes d'octubre, a l'escola es va reformar el pati interior. Per fer-ho van agafar el pati de la casa del conserge per ampliar la pista esportiva. Va costar molt perquè la paret era molt dura. Una vegada la van tirar, van asfaltar el sòl. Ara nomès falta pintar la paret. Ens ha quedat un pati més gran, encara que hi ha una viga que no es pot tirar perquè forma part de l'edifici principal.

E d uc a c i ó V i a l

Celia Giménez

El dia 4 d'octubre els xiquets i xiquetes de 6éB i 6éA, acompanyats per la polícia municipal, van anar a la plaça de la Panderola a una classe d'Educació Vial. Van muntar en bicicletes i van fer un recorregut a plaça. Després van esmorzar tots junts. Al final del mati van tornar a l'escola. S'ho van passar molt bé i van aprendre moltes coses sobre seguretat i circulació. Celia Giménez i Sara Pascual

7


Galletas de mantequilla Ingredientes: 120gr. Azúcar glass 400gr. Harina 250gr. Mantequilla 1 Huevo

Soletillas

Preparación:

Ingredientes:

125gr. de harina

125g. de azúcar y

4 huevos y 2 fresas

Preparación:

Se calienta previamente al horno durante 25 minutos, se baten los huevos y el azúcar. Una vez bien batida la mezcla, se incorpora con cuidado la harina y una vez bien mezcladas , se introduce en la manga pastelera. A continuacion se van formando tiras sobre la bandeja. Sobre cada soletilla se espolvorea un poco de azúcar, se introduce en el horno y listo para comer. Natalia 3é A

1. Mezclar todos los ingredientes en un bol. 2. Poner la masa en el film y poner en el frigorífico media hora.

Estefanía Leal i Ester Andreu 8


9


Alumnes de 5ĂŠ 10


Alumnes de 5ĂŠ 11


Alumnes de 5ĂŠ 12


13


Les nadales són cançons que, com el seu nom diu, es canten quan arriba el Nadal. En un principi, les nadales, com tota la música tradicional, tenen una finalitat, bé siga acompanyar la litúrgia de la festivitat religiosa, cantar en grup o simplement demanar l'aguinaldo. Ací a Vila-real encara es conserven un bon grapat de nadales tradicionals però, lamentablement, van caient en l'oblit a poc a poc. Una de les que més es recorden és l'anomenada Albà de la Xurra, que es cantava per a anar a demanar l'aguinaldo casa per casa, acompanyats amb les guitarres, una simbomba o simplement amb una pandereta. Es tracta d'una albà tradicional i té una estructura oberta. Açò vol dir que no té unes lletres fixades sinó que pot canviar les estrofes que la composen i incorporar-ne de noves, afegir-ne més o traure'n i reduir el número de coples. Com tota la música tradicional popular, la cançó usa la llengua del poble, expressions col∙loquials i fins i tot vulgars, que trobareu en cursiva a la lletra de la cançó. Recordeu les Albaes de la Xurra? Si és així vos convidem a cantar-la i si no és el cas, ja coneixeu una miqueta més del nostre patrimoni musical.

14


Les albaes de la Xurra són molt bones de cantar lo ratat del moliner se n‛ha anat i no ha tornat. Sant Josep va a buscar foc i se‛n torna que no en troba, encontrà dos pastorets assentats en una cova. La u toca el violí, l‛altre toca la viola i entre tots els pastorets fan una música bona.

Marieta, Marieta tira­mos un pastisset, que és el dia de Nadal i ha nascut el Jesuset. La despedida vos done en un cabàs de palletes que al primer amo de casa que li agarren caguetes.

Les albaes de la Xurra són molt bones de cantar si mos trau un plat de xulles tornarem a començar.

Esta nit fa bona nit i demà farà bon sol la crià del boticari s'ha cagat en el llançol i sa mare la torcava en una fulla de col.

Sergi Andreu 15


Alumnes de 2on

16


17


El dia de la festa de benvinguda va ser el dia 1 d'octubre per la vesprada. Vam fer 11 jocs diferents: la corda, el cementeri, el joc de les cadires, els bancs, maquillatge, la bomba, els aros, l'aranya, un dos tres paret, el ball de la poma i el mocador. Va fer molta calor però ens ho vam passar molt bé. Els que més ens va agradart van ser l'aranya, els bancs i els aros. Alguns alumnes de 6éA van anar a infantil a pintar cares, i els de 6éB van pintar cares a tots els de primària. Alguns dels que maquillaven anaven al pati a fer fotos als que estaven jugant als jocs.

María Amposta i Nerea Copado

18


FESTA DE

BENVINGUDA D'INFANTIL

El dia 1 d'octubre va ser el dia de la festa de benvinguda. Va ser un dia molt especial perquè era el primer dia que vam anar a l'escola pel vespre. Gràcies a totes les mestres els xiquets i xiquetes s'ho van passar molt bé. Van haver molts jocs: ball amb la poma, túnel de colors, bàsquet, pinta-cares i al final les mestres van fer uns barrets molts bonics. A mi me va agradar molt però quan se'ls van ficar estaven molt més bonics. Va ser una festa molt divertida.

Maryem Daif 19


p Es

e

l a i c

Aula de 3er B

20


21


El passat dimecres 13 de novembre els companys i companyes de 5é van ajudar als alumnes d'infantil de 3 anys i 4 anys B a fer bombons de xocolata. Ací vos deixem la recepta: Ingredients: -Xocolata amb llet -Fruits secs -Margarina -Motlles de magdalena Preparació: De primer trenquem les pastilles de xocolata en trossos xicotets i els posem en una cassola. La cassola es fica dins d'una altra més gran plena d'aigua (al bany Maria) i es remena la xocolata fins que queda desfeta. Per a què la xocolata no quede molt dura cal afegir un poc de margarina. Una vegada la xocolata s'ha desfet, triturem els fruits secs i ho barregem tot. Amb una cullera menuda, agafem aquesta barreja i la posem dins del motlle. La deixem refredar unes hores i podem gaudir d'uns bombons boníssims.

Salma Tahfi 22


Els bombons els van fer al menjador d'infantil.

Vam acabar amb les mans molt, però molt brutes!! A l'hora d'anar a llavar-se les mans va haver una gran filera!!!

El divendres va ser el dia elegit per donar els bombons.

Salma Tahfi

23


El gran dia de Halloween va ser emocionant. La nostra mestra d'Anglés Ester va fer els decoratius de Halloween amb els xiquets i xiquetes de 5é i de 4t. Els alumnes de 6é van fer ratolins i carabasses i les van col∙locar al passadís. El 28 d'octubre per la vesprada alguns es van disfressar i la mestra d'Anglés ens va donar caramels. Vam fer, també, un ball de Halloween molt divertit.

Els alumnes de 5é i 6é vam fer dues ombres per posar-les a les escales. El passadís de 5é, el vam decorar com si fóra una casa encantada. Vam ficar aranyes, teranyines, fantasmes diminuts... Va ser tot molt divertit. Zaynab Abourk

24


25


El dimarts 26 de novembre, el alumnes de 6é vam anar a Almassora, en autobús, per aprendre a anellar aus. Ens van explicar coses de les aus com per exemple con es pesaven o esbrinar quin tipus de pardal era, i després ens van ensenyar com s'anellaven. Vam pujar a un lloc on hi havia una xarxa per a caçar-los. Després vam baixar i vam anellar dos o tres pardals més, i vam esmorzar. En acabar, vam anellar més pardals, i, finalment, van tornar a l'escola. Va ser un dia molt divertit i vam escoltar pardals i vam aprendre moltes coses. Durant el viatge en autobús també ens ho vam passar molt bé, perquè com el conductor ficava música i nosaltres ballàvem...

María Amposta i Sara Pascual

26


El dimecres 27, els alumes de 6é vam anar a vore l'empresa de cítrics Mata Fruit. Hi havien dos homes que ens van explicar quins materials usaven per a l'agricultura. Desprès vam vore un vídeo i vam anar a l'hort. L'home va explicar com collien les taronges i després vam anar a beure un riquíssim suc de taronja. Ens van fer una foto i ens van deixar esmorzar en una taula amb els amics. Tambè ens van donar una bossa plena de taronges i vam tastar la confitura de taronja. Finalment vam visitar el museu etnològic de l'Ermita. Vam vore moltes ferramentes i ens van explicar com i per a què les usaven. Va ser un matí molt interessant.

27


1r A

2n A

1r B

2n B

3r A

4t A

3r B

4t B 28


5é A 5é B

6é A

6é B

29


3 anys A

4 anys A

4 anys B

5 anys B

5 anys A

30


Delegats-des i subdelegats-des elegits per el curs 2013/2014

Said Mourad Saez

Alvaro Roca Martínez

Maxi García Diaz

Raquel Pina Rizo

Delegat 1rA

Delegat 2nA

Neus Llorens Rovira Delegada 3rA

Subdelegat 1rA

Subdelegada 2 A n

Adam Taoufik Delegat 1r B

Mauro Bernad Galan Delegat 2nB

Alexandru Abram Subdelegat 1rB

David G. Lazarescu Ivascu Subdelegat 2nB

Claudia Zarzoso Remitti Alexis Sánchez Abellón Nerea Alegre Caparrós Delegat 3rA Subdelegada 3rB Subdelegada 3rB

31


Delegats-des i subdelegats-des elegits per el curs 2012/2013

Cristian Sánchez Alguacil Samuel Nakov Fuentes Delegat 4tA

Subdelegat 4tA

Alejandro Gil Cebrian

Ana María Griogescu

Alejandra Bernad Galan

Oscar Sánchez Vidal

Delegat 5éA

Delegada 6éA

Subdelegada 5éA

Subdelegat 6éA

Judith Barbosa Valcarcel

Cristian Forner Ariño

Jorge Sebastián Lopera

Sergio Arroyo Gregorio

Delegada 4tB

Delegat 5eB

Yaiza Elías Ramírez Delegada 6éB

Delegat 4éB

Subdelegat 5éB

Celia Giménez Sánchez Subdelegada 6éB

32


Com et dius? -Anna. De què dones classe o de quina classe eres tutora? -Sóc tutora de 4t B i done classe d'anglés a 1r, 2n i a 3r. Has reballat en una altra escola? on? -En el José Soriano, ací a Vila-real. Quan de temps portes treballant de mestra? -Porte 2 anys. Este és el segon. Què és el que més t'agrada d'aquesta escola? -Els xiquets i les activitats que es fan en aquesta escola. Com et dius? -Araceli. De què dones classe o de quina classe eres tutora? -Sóc tutora de 4tA, done castellà a 4tB i done també atenció educativa a 4t. Has treballat en una altra escola? on? -He treballat en moltes escoles, l'última va ser el col∙legi Cervantes de Vila-real. Quan de temps portes treballant de mestra? -Porte 23 anys. Què és el que més t'agrada d'aquesta escola? -M'agraden moltes coses. Estic contenta amb els meus companys, hi ha molta diversitat en l'alumnat i hi ha molts projectes que ens permeten millorar la nostra educació. Celia Giménez i Yaiza Elías

33


Com et dius? -Em dic Carlos. De què dones classe o de quina classe eres tutor? -Sóc el tutor de 6éB i done Educació Física a 3r i 4t. Has treballat en una altra escola? on? -Sí, en el col∙legi Villar Palasí de Quart de Poblet. Quant de temps portes treballant de mestre? -Porte 7 anys. Què és el que més t'agrada d'aquesta escola? -Els meus alumnes. Com et dius? -Em dic Juanjo. De què dones classe o de quina classe eres tutor? -Sóc el tutor de 2nB i enguany m'ha tocat donar Matemàtiques, Llengua, C. Medi, Plàstica. Has treballat en una altra escola? on? -Sí, en altres escoles a les tres províncies. He passat des d'una escola en Pinós, Borriol i a l'ultima escola en Benifairó. Quan de temps portes treballant de mestre? -Des de l'any 1990 (23 anys). Què és el que més t'agrada d'aquesta escola? -És un centre molt organitzat ja que tenim una gran diversitat en l'alumnat per la seua procedència i diferents nivells educatius. També les relacions amb la resta de professorat per a que el treball siga agradable. Celia Giménez i Yaiza Elías

34


Com et dius? -Em dic Ester. De què dones classe o de quina classe eres tutora? -Done classe d'anglés en 3, 4, 5 anys i en 4t, 5è i 6è. Has treballat en una altra escola? on? -No en jornada sencera, he fet classes soltes i en estiu. Quant de temps portes treballant de mestra? -Molt poc, 2 anys. Què és el que més t'agrada d'aquesta escola? -Els companys i els alumnes.

Com et dius? -Maribel. De què dones classe o de quina classe eres tutora? -Done classe de compensatòria als xiquets d'infantil i de primària. Has treballat en una altra escola? On? -Sí, fa molts anys vaig estar treballant en Barcelona i ací al Pio XII i al Cervantes. Quant de temps portes treballant de mestra? -Porte 10 anys. Què és lo que més t'agrada d'aquesta escola? -Els companys i l'alumnat que al cap i a la fi, són l'essència del col∙legi. Estic molt a gust en aquest col∙legi i m'agrada aquesta escola.

Celia Giménez i Yaiza Elías

35


FÚTBOL Enguany comença una nova temporada de fútbol sala. Com que el nostre entrenador Alex ha segut enviat a una altra escola ara tenim uns nous entrenadors, Santi i César, que ens ajuden en els entrenaments i partits. En les competicions, els nostres equips van molt bé: En alevins hi ha dos equips (A i B) i van cinquens i setens respectivament. Els benjamins van tercers. BÀSQUET Des de fa anys no hem tingut un equip de bàsquet i este any el tenim. Està format pels xiquets de pre-benjamí. La competició ja ha acabat amb molt bons resultats ja que hem quedat segons en la classificació final.

HÀNDBOL Ara han començat amb un nou esport: el hàndbol. Esperem que tinguen tan bons resultats com en el bàsquet. Bona sort!!

NATACIÓ Aquest any tots els dijous a les 10:40, els alumnes de 4t van a la piscina al centre esportiu Aquaesport. Van per a aprendre a nadar o millorar la tècnica i també fan jocs. Allí s'ho passen molt bé. GIMNÀSTICA ARTÍSTICA Com tots els anys les xiques de gimnàstica ja estan preparant-se per a fer el ball de Nadal que representaran a l'Auditori Municipal el dia 16 de desembre. Segur que, com sempre, ens deixen bocabadats amb les seues destreses i simpatia. Iraya Guillamón Clausell

36


Nelson Mandela

El passat 5 de desembre va morir, als 95 anys, Nelson Mandela després d‛una llarga malaltia, fet que va produir una gran tristesa en tota Sud-àfrica i en tot el món. . Després d‛una vida dedicada a la lluita contra la discriminació racial, després de passar 27 anys a la presó, condemnat pels tribunals racistes, Madiba, nom afectiu amb el qual era conegut popularment, va ser alliberat i va arribar a ser president del país durant 5 anys (de maig de 1994 a juny de 1999). L‛any 1993 va rebre el Premi Nobel de la Pau junt a William de Klerk, l‛últim president del règim racista, per la contribució de tots dos al diàleg i a la reconciliació de les comunitats blanca (minoritària) i negra (majoritària). Algunes frases de NELSON MANDELA: “L‛educació és l‛arma més poderosa que pots usar per a canviar el món”. "Durant tota la meua vida m‛he dedicat a aquesta lluita del poble africà. He lluitat contra la dominació blanca i he lluitat contra la dominació negra. He buscat l‛ideal d‛una societat lliure i democràtica, on totes les persones puguen viure juntes en harmonia i igualtat d‛oportunitats. És un ideal que espere poder viure per veure‛l realitzat. Però, si és necessari, és un ideal pel qual estic preparat a morir". “Sempre he sabut que en el més profund del cor humà hi ha misericòrdia i generositat. Ningú naix odiant a una altra persona per raó de la seua pell, del seu origen, de la seua formació o de la seua religió. La gent aprèn a odiar, i si els homes i les dones poden aprendre a odiar, també poden aprendre a perdonar i a estimar. L‛amor és més natural al cor humà que l‛odi”. Juan Luis Martin Nebot

37


Decembre 2012

Marรง 2013

Juny 2013

L 'e s c o l a P a r l a c o m p l e i x 1 a ny

F e l i c i ta ts ! ! !

38


Visites i exc ursions

Es p

Es p e

c ia l

ar C l a ec i

l te o t s ne

s

Contes i altres històries

d ia d e la Pau

l id à r o S a r C a rre

ia

Totes les nove tats esportive s

a da l N n e r e f Q uè v a m Q ui n e s

o l te m i açó t o T

a c ti v i ta

s

t s f em a l ' es c o l a?

co se s é m

s

39


L'equip de la Revista Digital els desitja

CEIP CONCEPCIÓN ARENAL DESEMBRE 2013

L'escola parla 4  

num 4 de la revista escolar del CEIP Concepción Arenal de Vila-real

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you