Page 1

Febrer 2012

Núm. 5

L’ESCLOPET La revista de cicle mitjà En aquesta cinquena revista hi

En aquesta cinquena revista

podeu trobar la descripció de la

també podreu llegir l’entrevista al

serra de Queralt i es molt interessant.

president de la Unió Esportiva d’Avià.

També podreu trobar una recepta de cuina, la crema catalana. Boníssima! El reportatge d’aquest esclopet és sobre el pintor Antoni Tàpies. Esperem que us agradi molt!

A l’apartat d’esports hi trobareu la baixada de torxes de la Molina. També hi trobarem la classificació de futbol. I per últim, ens expliquen com es juga al pitxi. Hem realitzat la portada i la maquetació d’aquesta revista: la Zaira Plaza, el Franc Martin, el Sergi Espinosa, el Víctor Gucemas, l’Anna Mas i la Marwa el Badaoui.


Notícies HEM PATIT UNA ONADA DE FRED Aquests mesos de gener i febrer han sigut molt freds, ha nevat a molts llocs, ha fet molt vent... i això ha suposat molts problemes per les persones. Nosaltres hem tingut problemes petits: quedar-nos sense llum, sense calefacció, alguna patinada... A la SES Serra de Noet de Berga es va aixecar la teulada, van caure algunes portes i els alumnes es van quedar un dia sense escola. Però sabem que per moltes persones aquests dies han estat molt durs, ja que tota la gent que no té casa ho ha passat molt malament i alguns han mort. Desprès de saber que els de TV3 i els de Catalunya Ràdio feien una marató per la pobresa hem demanat informació al Manel Alias (germà de la Sandra ) i aquesta és la informació que ens ha enviat. Davant l’evolució de la crisi i la pressió que aquesta ha posat sobre les entitats que treballen des de fa molts anys per combatre la pobresa a la nostra societat, els mitjans de comunicació públics de la CCMA –TV3 i Catalunya Ràdio– engeguen una acció excepcional: la Marató per la pobresa.

Segons les últimes dades conegudes, la taxa de risc de pobresa afecta gairebé un 20% de la població adulta de Catalunya i un 23,3% dels infants i joves. Per això, perquè creiem que ningú pot quedar fora de joc, amb la Marató per la pobresa que farem al maig volem mobilitzar la societat per ajudar els que ajuden. Els 20 anys d’experiència de La Marató de TV3 ens aportaran la qualitat, la transparència i el rigor per recaptar fons que, assessorats per una comissió d’experts de trajectòria reconeguda, es destinaran a projectes centrats en l’assistència, l’habitatge, la feina i la infància. En un programa especial presentat per Antoni Bassas i Agnès Marquès, mostrarem les moltes cares que té la pobresa en el nostre país, ens hi acostarem i la mirarem de fit a fit, per fer palès que la tenim a la vora i la podem combatre no només ara, puntualment, sinó sempre, donant suport a les entitats i persones que hi treballen.

Aquest apartat de notícies l’han realitzat el Chhaturam Montalban, l’Eric Monell, l’Eloi Guixé, la Carla Escribano i la Carla Morales.


Entrevista ENTREVISTA AL PRESIDENT DEL FUTBOL AVIÀ En la cinquena revista entrevistarem al president de la Unió Esportiva Avià. 1.- Pol Gabarrós: Hola, bon dia. Com es diu? - Em dic Ramon Prat. 2.- Gemma Colom: On va néixer? - Vaig néixer a Avià, a la Casa Miqueló. 3.- Jana Hernández: Ha viscut sempre a Avià? - Sí, sempre he viscut a Avià. 4.- Joan Canudas: Quants anys fa que és president de la Unió Esportiva Avià? - Per allà uns 19 anys. 5.- Judith Gonfaus: Abans que vostè hi fos, l’escut era igual que ara? - No, ara s’ha retocat una mica la part de dins. 6.- Maria Candàliga: Li agrada la feina que fa? - Si, m’agrada molt. Moltes gràcies per deixar-nos fer-li aquesta entrevista. Ens ha agradat molt poder compartir una estona amb vostè. Aquesta entrevista l’han fet la Judith Gonfaus, el Pol Gabarrós, la Jana Hernandez, la Gemma Colom, el Joan Canudas i la Maria Candàliga


Receptes CREMA CATALANA Ingredients: Per 6 persones 1 litre de llet 150 g de sucre 6 rovells d’ous La pell de ½ llimona 60 g de midó

Preparació: Es posa la llet a bullir amb la pell de llimona (guardem llet per desfer el midó) A part tirem en un cassó 6 rovells d’ous i 150 g de sucre. Es remena ben remenat. Quan la llet ha bullit es cola i es tira al recipient on hi havien els ous i el sucre. Es continua remenant a sobre el foc, s’hi afegeix el midó i es continua remenant. Quan s’espesseix es tira a les cassoletes i es deixa refredar.

Hem realitzat aquesta recepta el Josep Alique, el Martí Soler, la Júlia Solé, l’Aina Riera i la Jennifer Rodríguez.


Reportatge EL PINTOR ANTONI TÀPIES Fa 88 anys va néixer a Barcelona. Als 18 anys, després de la guerra civil, va estar dos anys malalt. Després va fer estudis de dret i comença a pintar de manera autodidacta, és a dir, pel seu compte.

Autoretrat (1950)

Tàpies fent una obra

Després de la 2a guerra mundial, amb molts països destrossats, molta mort, misèria i foscor, hi ha alguns artistes que inicien un camí cap a l’art abstracte. No creuen, per exemple, que si es pot fer una foto d’un paisatge calgui fer-ne una pintura. Tampoc creuen que raonar les coses serveixi per expressar el que senten. Ells creuen que cal seguir l’inconscient, que vol dir tot allò que vivim i pensem sense adonar-nos-en, com per exemple els somnis. Per això en Tàpies fa un art informal, que vol dir que intenta expressar les seves idees utilitzant materials diversos en un quadre o escultura. Es va casar amb Teresa Barba i tingueren tres fills: Antoni, Clara i Miquel Va publicar força llibres i, a la seva manera, va treballar molt per Catalunya.

El mitjó

Amb la col·laboració de la Dolors Simon, els alumnes encarregats de fer aquest reportatge hem estat: l’Alba Ribera, l’Arnau Soler, l’Anna Pujals, la Yesika Pedregosa i el Jordi Solé.


Conte En Pau, el nen que somiava anar a la lluna

Hi havia una vegada en Pau que era un senyor gran. Un dia els hi va explicar als seus nets que quan era petit somiava anar a la lluna. I resulta que ho va aconseguir, va anar a la lluna! I va començar a explicar la història als seus nets. Es veu que quan tenia 20 anys va començar a estalviar per anar a la lluna, i quan va complir els 30 anys va tenir prous diners per pagar un vol a la lluna. Quan hi va arribar, a la lluna es va trobar un extraterrestre anomenat Racaculi i es van fer amics. En Racaculi li va explicar que els extraterrestres vivien molt feliços, no es barallaven mai i estaven molt tranquils. I quan va haver passat 1 any, en Pau va tornar al planeta TERRA! Quan va arribar a la terra es va posar molt content en veure la seva família i els hi va explicar que els extraterrestres eren molt feliços. Explicant la història als seus néts els va aconsellar que per ser feliç és millor no barallar-se amb ningú i ajudar als altres. Conte contat la història d’en Pau ja s’ha acabat. Aquest conte l’hem realitzat la Núria Beringues, el Nil Farrés, la Neus Santmarti, la Júlia Bascompte i el Janel Batalla.


Esports 4r

BAIXADA DE TORXES El dissabte 21 de gener es va fer la baixada de torxes a la Molina i a Masella i hi van participar més de 5.000 persones. Aquesta baixada va aconseguir el rècord mundial de baixada de torxes. A la tarda a Masella hi va haver una actuació del grup d'animació infantil Koloraines. NORMES DE PITXI 1. Es fan equips de 10 a 12 jugadors. 2. Normalment es juga amb un bat però a vegades hi ha gent 3. 4. 5. 6. 7.

8.

que prefereix jugar amb pilota. Un jugador de l'equip és el pitxi i els altres han de recollir la pilota. El pitxi ha de tirar la pilota a l’altre equip. L’altre equip ha de picar o xutar la pilota. Si l’equip que recull la pilota agafa la pilota a l’aire el jugador que l’ha tirat estarà eliminat. Quan un jugador ha tirat la pilota i l’altre equip no l’agafa pot anar a una base i allà haurà d’esperar fins que vingui el següent jugador. Si un jugador aconsegueix arribar al final de tot, es pot salvar un jugador.

Classificació de futbol El dissabte 11 de febrer vam jugar contra el Puigcerdà i vam guanyar 7 a 5 i el dissabte 18 de febrer no vam jugar perquè vam descansar. Els alumnes encarregats de realitzar aquest apartat hem estat el Jordi Boixadera, la Laia Capdevila. el Jofre Santmartí, la Sara Tubau, la Sira Tort i la Marta Freixa.


Naturalesa QUERALT SERRA DE QUERALT La Serra de Queralt és una Serra situada al Prepirineu. Té una vegetació molt variada. El vessant nord és molt humit i s’hi poden trobar faigs. El vessant sud és molt més assolellat i hi trobem rouredes seques de roure martinenc, pinedes de pi roig i alzines, aquesta part és la que es veu des d’aquí a Avià. També podem veure el santuari i la cova que a la nit estan il·luminats.

SANTUARI DE QUERALT El Santuari de Queralt, es troba al Nord oest de la ciutat de Berga dins l’antic terme de la Valldan. El Santuari està situat al cim de la serra de Queralt, a una alçada de 1.200 metres. L’indret on avui s’aixeca el Santuari correspon a l’espai que hauria ocupat el castell de Guillem de Berguedà. El conjunt de Queralt està format pel Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt i un edifici on hi ha el restaurant i l’estació del funicular.

Aquest apartat l’han realitzat la Berta Navarrete, la Clàudia Pastor, la Teresa Vladutu, l´Èric Palau, el Jordi Prat i la Maria F. Marín.


Poesia i endevinalles LES ESTACIONS La natura a l’hivern és com morta. A la primavera tot és molt bonic, perquè està florit. A la tardor cauen les fulles, cauen a terra, i els nens hi juguen a fer guerra. A l’ estiu fa molta calor, i els nens van amb banyador.

ENDEVINALLES Una cosa que per fer-la treballar,

els dits dins dues anelles has de posar Què és ? Té ales, vola alt, i fa molts viatges pel cel blau. Què és? Sóc una clau però no obro portes i molts nens i nenes em coneixen. Qui sóc? És alta com un gegant de ferro i viu a la capital de França. Què és? Brillo com el sol però només a la nit i sempre em pots veure pel carrer. Qui sóc?

Aquest apartat l’ha realitzat la Ioana Jitari, el Pere López, l’Aina Monné, la Carla Riera, la Marina Santmartí i l’Èric Tomàs.


Jocs ENIGMES ENIGMA 1 El conductor d’un cotxe conduïa per una carretera deserta a 70Km per hora, amb els fars apagats. No volia encendre els llums i la lluna no il·luminava el cel. De cop i volta una persona, tota vestida de negre, travessa la carretera per davant del cotxe i aquest frena i el deixa passar. Com va poder veure el conductor que passava una persona? ENIGMA 2

Una qüestió de física geomètrica. Tenim una casa en la què les dues ales de la teulada tenen inclinació diferent. L’ala dreta està inclinada 60º respecte a la vertical, mentre que l’ala esquerra està inclinada 70º . Suposem que un gall puja a la teulada i, quan hi està situat exactament al capdamunt, pon un ou. Cap a quin costat de la teulada caurà l’ou?

Un avió s’estavella a la frontera entre els Estats Units i el Canadà. A quin país hauran enterrat els supervivents? ENIGMA 4 Hi ha una ciutat en la que el 5% dels habitants tenen un número de telèfon confidencial. Si triem 100 números a l’atzar dins de la guia telefònica, quantes persones tindrien un numero confidencial ?

SOLUCIONS Enigma 1: Perquè era de dia i el van poder veure. Enigma 2: Els galls no ponen ous, ho fan les gallines. Enigma 3: Els supervivents no s’enterren, estan vius. Enigma 4: Si tenen un número confidencial no surt a la guia telefònica.

ENIGMA 3

Aquest apartat de jocs l’hem realitzat l’Esteve Corominas, el Pol Minoves, la Maria Gorriz, l’Aleix Galvez, la Flora Hernández i la Laura Baraut.

Profile for Escola Avià

Esclopet núm. 5  

Revista realitzada pels alumnes de cicle mitjà de l'escola d'Avià.

Esclopet núm. 5  

Revista realitzada pels alumnes de cicle mitjà de l'escola d'Avià.