Page 1

Desembre 2011

Núm. 3

L’ESCLOPET La revista de cicle mitjà En aquesta tercera revista

CÒMIC

hi trobareu un munt de coses

El primer còmic de la revista de

molt interessants i divertides,

C.M.!!! És molt divertit, i es

llegiu-vos-la bé!

titula l’Extraterrestre i la pilota, a veure si us agrada!

NOTÍCIES

DESCRIPCIÓ

També hi haurà notícies molt interessants com: l’operació de Tito Vilanova, les pluges del mes de novembre, etc.

No us perdeu la descripció de l’esquirol amb moltes curiositats interessants i moltes coses més, esperem que us agradi!!! Tampoc us perdeu les poesies i les endevinalles d’hivern, la recepta del pa de pessic, l’entrevista al Joan Lluís i molts jocs! Hem realitzat la portada i la maquetació la Gemma Colom, la Jana Hernandez, la Judith Gonfaus, el Joan Canudas, el Pol Gabarrós i la Maria Candàliga.


Notícies ELS 300 LITRES CAIGUTS EL MES DE NOVEMBRE FAN QUE SIGUI EL MÉS PLUJÓS DELS DARRERS 50 ANYS El mes de novembre de l’any passat, a tres dies de la seva finalització, es va convertir en el més plujós, com a mínim dels darrers 50 anys, a la capital del Bages. I es que després del fort temporal del dijous dia 3 i que plogués com a mínim un cop per setmana, aquell mes a Manresa van caure un total de 298,2 litres per metre quadrat. Des dels anys 60 fins a l’actualitat, únicament cinc vegades s’havia recollit una quantitat superior als 200 litres en un mateix mes.

OPERAT TITO VILANOVA HA ESTAT SOTMÈS A UNA INTERVENCIÓ QUIRÚRGICA DE LA GLÀNDULA PARÒTIDA

El segon entrenador del Barça, Francesc “Tito” Vilanova, no va viatjar amb l’expedició blaugrana a Milà ja que el dimecres 23 de novembre va ser sotmès a una intervenció quirúrgica de la glàndula paròtide a l'hospital de la Vall d'Hebron, segons va informar el club. L’entitat catalana va indicar, després de l'operació, que aquesta havia finalitzat de manera satisfactòria i que està previst que el temps de baixa serà d'entre tres o quatre setmanes.

EL TIÓ DE 12 METRES TORNA A LA 6a EDICIO DE LA FIRA DE SANTA LLÚCIA Els dies 10, 11, i 13 de desembre es va celebrar la 6a edició de la fira de Santa Llúcia que, organitza l’ajuntament i el casal de joves de la Seu de Manresa i es va poder tornar a veure el tió gegant de 12 metres i enguany també es va recuperar el trenet turístic . La plaça Major i la baixada de la Seu van ser els dos punts emblemàtics de la fira. Hi va haver una seixantena de parades, totes elles decorades amb ambientació nadalenca. S’hi podia trobar (figures de pessebre, tions, ornaments nadalencs, nadales...).

Aquestes notícies han estat realitzades per Pol Minoves, Maria Górriz, Esteve Corominas, Laura Baraut, Flora Hernández i Aleix Gálvez.


Esports RESULTATS DE FUTBOL

CAMPIONAT D’ESPANYA DE TRIAL El campionat d’Espanya de trial es va fer a Cal Rosal el diumenge 27 de novembre. Va guanyar el Toni Bou. Hi havia 12 zones de les quals 6 eren noves perquè volien fer una prova mes atractiva.

El dissabte 26 de novembre els Benjamins van jugar contra els grans i van quedar 11 a 11. I el dissabte 3 de desembre vam jugar contra el Gironella i vam quedar 5-6. PATINATGE I HOCKEY El patinatge és un esport que pot ser de moltes modalitats: el patinatge, el patinatge artístic, el patinatge olímpic... Es poden fer al carrer, amb uns mestres, o sobre gel. La roba que es porta: un vestit, patins... El vestit del patinatge artístic pot ser de color blanc com el d’una ballarina o d’altres colors. El hockey és un esport que es pot fer a terra (en un camp d’herba), en una pista de ciment o sobre gel. La roba que es porta pel hockey sobre gel és: un casc, un vestit esportiu amb moltes proteccions pels cops i un pal de hockey. Aquesta pàgina d’esports l’han fet la Júlia Solé, l’Aina Riera, el Martí Soler, el Josep Alique i la Jennifer Rodríguez.


Naturalesa L’ESQUIROL L’esquirol és un animal mamífer de la família dels rosegadors. Les potes de l’esquirol són curtes però fortes. Amb les ungles corbes i punxegudes s’arrapa a l’escorça quan corre saltant d’un arbre a l’altre. La cua peluda l’ajuda a mantenir l’equilibri quan camina per les branques . La bona vista li permet calcular bé les distàncies quan salta. Mesura de 18 a 25 cm d’alçada. i la cua de 14 a 20 cm. A l’estiu és vermellós i a l’hivern més grisós, és més blanquinós a la panxa. Té 4 dits a les potes del davant i 5 dits els del darrera. Acostuma a viure en els boscos de fulla caduca o de pins, prop de zones amb aigua, també el podem veure els parcs i els jardins. Menja glans, nous, avellanes, fruites... i també escorça, brots, plantes joves, ous i petits ocells, cargols, bolets... Agafa els fruits amb les potes del davant, els pela i se’ls menja. Com que menja llavors ha de veure sovint. A l’hivern enterra el menjar, i és capaç de notar l’olor a 30 cm de neu. Rosega escorça per gastar-se les dents, que no li paren mai de créixer. Quan fa molt de sol, es fa ombra amb la cua. De nit, s'hi embolica i està calentó. Fa rodar les pinyes i en va traient els pinyons. Rosega unes 200 pinyes cada dia! Sap si una avellana és bona o no per l’olor. Aquesta descripció de l’esquirol l’han realitzat el Chhaturam Montalban, la Carla Morales, l’Eric Monell, l’Eloi Guixé i la Carla Escribano.


Reportatge LA BANYA D’ÀFRICA En color verd hi ha els països de la Banya d’Àfrica: Somàlia, Etiòpia,... Estan a l’est d’Àfrica i fan com una forma de banya. En aquest mapa es veu on hi ha escassetat de menjar i aigua. El color taronja indica els pobles que tenen problemes per menjar. El color vermell vol dir els pobles que no tenen gens de menjar ni aigua. Els seus habitants s’han de refugiar en altres països, en els quadrats verds del mapa. Aquestes persones són refugiats: han hagut de refugiar-se a altres països per no morir de gana. Un cop allà, s´hi han de quedar i únicament poden sortir amb un permís especial.

PROBLEMES A LA BANYA D’ÀFRICA

EL CAMPAMENT DE DADAAB

Gaire bé la meitat de la població són pastors. I com que fa 60 anys que hi ha sequera i 5 anys que no plou gens han de fugir i cercar llocs on poder trobar menjar per sobreviure. Hi ha famílies que caminen pel desert una setmana per arribar al campament de Kènia, Dadaab.

Aquest reportatge l’han fet la Marina Santmartí, l’Èric Tomàs, la Carla Riera, l’Aina Monné, el Pere López i la Ioana Jitari.

Molta gent ha hagut de marxar del seu poble al campament de Dadaab, que està a Kènia, perquè no tenen aigua i els seus ramats s’estan morint. Al campament de Dadaab hi ha més de 500.000 persones . No és un campament qualsevol, és com una ciutat amb botigues, escoles, ambulatoris ... però feta de cabanes. Fa 20 anys que funciona. Hi ha persones que hi van néixer i encara no han marxat.


Entrevista ENTREVISTEM AL JOAN LLUÍS En aquesta revista entrevistarem el Joan Lluís, el conserge de l’escola. 1- Nil Farrés: Quin any va començar a treballar a l’escola? Vaig començar l’any 1991. 2- Júlia Bascompte: Quants anys fa que hi és? Ara fa uns 20 anys aproximadament. 3- Neus Santmarti: Quina feina fa a l’escola? Faig el manteniment de l’escola, tallar la gespa , vigilància al menjador, i neteja de l’escola amb la Maria Mercè. 4– Núria Beringues: Li agrada la seva feina? Si, molt, aquests 20 anys han estat els millors de la meva vida laboral. 5- Janel Batalla: Hem sentit a dir que es jubilarà. És veritat? Quan? Gairebé ja estic jubilat, però cada dia faig unes tres hores fins a final de curs. Ens ha agradat molt passar una estona amb vostè. Moltes gràcies. Aquesta entrevista l’han fet el Nil Farrés, la Júlia Bascompte, la Núria Beringues, la Neus Santmartí i el Janel Batalla.


Còmic L’EXTRATERRESTRE I LA PILOTA FINS AVIAT!!! AUXILI!

1, 2, 3, JA!!!

FIU! ah!

L’EXTRATERRESTRE NO SABIA PER QUIN CAMÍ ANAR

OH QUE MACO!

AQUEST CÒMIC L’HEM FET EL JORDI SOLÉ, L’ARNAU SOLER, L’ALBA RIBERA, LA YESSICA PEDREGOSA, L’ANNA PUJALS I LA JUDIT MANUEL.


Receptes PA DE PESSIC Ingredients -

1 iogurt 2 ous 200 g de sucre nucer 100 g de mantega o oli 220 g de farina 1 sobre de llevat Royal 1 pessic de sal

Elaboració Primer barregem els ous i el sucre. Quan ho tenim llest agafem el iogurt, la mantega i la resta d’ingredients. Ho barregem tot molt bé i ho posarem en una safata per anar al forn. Escalfeu el forn a 180º durant 10 minuts. Fiquem la safata al forn 30 minuts i... ja esta llest per menjar! Alerta! No us cremeu!!! Deixeu-el refredar!

Aquesta recepta l’hem fet la Berta Navarrete, la Clàudia Pastor, el Jordi Prat, la Maria Fernanda Marín, la Tere Vladutu i l’Èric Palau.


Poesia i endevinalles Volo pels pobles, les ciutats i els països d’arreu del món amb el meu trineu i també corro per la neu. Qui soc? Volo pels pobles, les ciutats i els països d’arreu del món amb el meu trineu i també corro per la neu. Blanca com el vestit d’una núvia, Qui soc ? tova com el cotó fluix

i els nens hi poden jugar. Quèelserà? Blanca com vestit d’una núvia tova com el cotó fluix i els nens poden de jugar. Sóc al hi davant David. Què serà? i em feien servir per contar.

Què serà?

Sóc al davant de David. i em feien servir per contar. Rimo amb caca Què serà?

i faig una mica de pudor. Rimo Sócamb unacaca ......... i faig una mica de pudor. Sóc una .........

HIVERN L’hivern ha arribat, tot està glaçat i els nens amb patins baixen pels camins. Neva, fa fred i tothom va abrigadet.

Aquest apartat l’han realitzat: el Víctor Gucemas, el Fran Martín, la Zaira Plaza, la Marwa el Badaoui, el Sergi Espinosa i l’Anna Mas.


Jocs ENTRETENIMENT Ei! A veure si feu servir el cap i sumeu aquestes xifres, i…, sense fer servir la calculadora! 1,2,3,4 la meitat de 24, 24 i 25, 7 i 8 i 9 i 5. ACUDIT En un país on hi ha molts delinqüents, trobem una casa on un lloro esta mirant la tele. A la primera cadena sent: en un país multicolor… , a la següent cadena : Superman Superman! , i a la tercera : primer tu i després jo. Després de tot això entra un lladre i li pregunta: - On és la pasta? i el lloro contesta : - En un paìs multicolor!. El lladre estranyat diu: - Qui et penses que ets tu? I la resposta és Superman , Superman El lloro molt enfadat li diu : - ves-te’n a Filipines i el lloro contesta: - primer tu i després jo.

Us hem plantejat aquests jocs: la Laia Capdevila, el Jofre Santmartí, la Sara Tubau, la Marta Freixa, la Sira Tort i el Jordi Boixadera.

Profile for Escola Avià

Esclopet num. 3  

Revista de cicle mitjà de l'escola d'Avià

Esclopet num. 3  

Revista de cicle mitjà de l'escola d'Avià

Advertisement