Page 1

L’ESTEL

Número 48

Curs 2012-2013 ESCOLA ANTONI TORROJA I MIRET VILA-SECA


L’ESTEL Número 48. Curs 2012-2013

INDEX * Disseny i Maquetació .…………………………..……………………………….

2

* Editorial …………………….……………………………………………...........

3

* P3. P3A: Geometria. P3B: Un conte ….…….….…………………….…..……...

4-5

* P4. P4A: Supermercat. P4B: El mercat. P4C: Art, fruites i verdures .…………...

6-8

* P5. Experiments. P5A: Erupció d’un volcà. P5B: La sal ………….……………...

9-10

* Programa SI (Salut Integral)……………………………………………………..

11

* 1r. Peix, peixet, saltironet………………….…………………………………….

12-13

* 2n. Olla barrejada …………………………..…….……………………………..

14-15

* 3r-4t. Projecte Interdisciplinari: Vila-seca pinzellada a pinzellada…………….

16-17

* 5è. 5èA: Sensacions al Laboratori. 5èB: El món 2.0 a l’aula…………………….

18-24

* 6è. Llegendes ………………………………….…………………………………

25

* Escola Verda …..…….…………………………………………………………..

26-27

* Aula de Religió ..…….…..……………………………………………………….

28

* Aula de Música ..…….…..………………………………………………………

29

* Fotos Grups 2012-2013 ..……………………………………………………….

30-31

* Agraïments ……………………..…….…………………………………………

32

DISSENY i MAQUETACIÓ Charo Calabuig, Marta Díaz, José Andrés Martínez

Cada cop que visualitzes aquests símbols a la

REDACTORS

revista pots fer clic a sobre d'ells per accedir als

Alumnes i mestres de l’Escola EDITA Escola Torroja i Miret de Vila-seca. TIRATGE: 400 CDs

2

LLEGENDA

Héctor Soldado, Gladys Vallès.

arxius multimèdia. És necessari disposar d'una connexió a Internet. Vídeo

Imatges

Clic d’enllaç


1r

~ EDITORIAL ~

Un any més i coincidint amb el final de curs 2012/2013, us presentem la nostra revista. Aquesta recull moltes de les activitats realitzades pels diferents membres de la comunitat educativa. A més, com podeu observar, aquest any estrenem la revista en format digital i podreu gaudir de moltes imatges i vídeos. Aquest curs s’han portat a terme moltes activitats acadèmiques i complementàries del currículum a la nostra escola. Per això, des de cada cicle i especialitat, hem volgut compartir una petita mostra d’elles. A més, estem molt contents perquè una nova promoció de 6è ha assolit amb èxit tot un camí d’aprenentatges. Desitgem que gaudiu amb els vostres fills i filles llegint-la, igual que nosaltres l’hem elaborada amb entusiasme i molta il·lusió.

Claustre de mestres. Curs 2012-2013

3


P3A

~ TREBALLEM GEOMETRIA ~

A LES CLASSES DE P3 HEM VOLGUT APENDRE GEOMETRIA, I PER COMENÇAR HO HEM FET A TRAVÉS DE L’OBSERVACIÓ D’ELEMENTS REALS DE LA NOSTRA VIDA QUOTIDIANA.

DESPRÉS DE VEURE QUE EXISTEIXEN DIFERENTS FORMES GEOMÈTRIQUES COM EL QUADRAT, EL RECTANGLE, EL CERCLE, EL TRIANGLE... ENS HEM VOLGUT CENTRAR EN EL CUB. COM L’HEM TREBALLAT? RECONEIXENT-LO ENTRE ELS DEMÉS BLOCS DE FUSTA, APILANT-LO, DIBUIXANT-LO I PER DESCOBRIR QUANTES CARES TÉ, L’HEM ESTAMPAT EN UN PAPER PINTANT CADA CARA D’UN COLOR.

Si vols veure’n més, clica damunt la foto

4


1r P3B

~ UN CONTE... MOLTES EXPERIÈNCIES ~

ENS AGRADEN MOLT ELS CONTES. EL DE L’ ERUGUETA GOLUDA L’HEM ESTIRAT I MIREU QUÈ HA PASSAT…

HEM VIST, OBSERVAT I TOCAT QUE SÓN AIXÒ DELS CUCS DE SEDA.

HEM DISFRUTAT FENT D’ARTISTES!!!

HEM COMPROVAT QUE NOSALTRES TENIM PEUS...

I QUE AMB EL PAS DEL TEMPS TAMBÉ CREIXEM I CANVIEM!!!!

HEM CONEGUT ELS DIES DE LA SETMANA...SEGUINT EL CAMÍ DE LA NOSTRA ERUGUETA.

ARA…ESPEREM 5


P4A

~ JUGUEM AL SUPERMERCAT! ~

ELS NENS I NENES DE P4 HEM TREBALLAT, DURANT EL SEGON TRIMESTRE, ELS ALIMENTS I MÉS EN CONCRET, ON PODEM COMPRAR-LOS. PER AQUEST MOTIU VAM MUNTAR EL NOSTRE PROPI SUPERMERCAT. PER FER-HO, PRIMER VAM FER UNA NOTA A LES FAMÍLIES PER DEMANAR ENVASOS BUITS. HO VAM CLASSIFICAR SEGONS QUIN TIPUS D’ALIMENTS CONTENIEN. PER GRUPS, VAM PREPARAR ELS DIFERENTS NOMS PER LES BOTIGUES: FRUITERIA / VERDULERIA, CARNISSERIA / PEIXATERIA, PASTISSERIA I SUPERMERCAT I ELS CARTELLS AMB ALGUNS PREUS.

UN COP TOT PREPARAT, VAM ASSAJAR ELS DIÀLEGS PER FER DE VENEDORS I COMPRADORS I... A JUGAR! QUE DIVERTIT AIXÒ D’ANAR A COMPRAR, COM ELS GRANS! FEIEM SERVIR BOSSES PER POSAR-HI EL QUE COMPRÀVEM I TAPS COM SI FOSSIN MONEDES. ABANS D’ANAR A COMPRAR, PASSÀVEM PER LA BANCA A BUSCAR ELS DINERS I UN COP A LA BOTIGA, HAVÍEM DE CALCULAR QUANTES COSES PODIEM COMPRAR...

6


1r P4B

~ ANEM AL MERCAT I FEM UN TAST DE FRUITES ~

LA CLASSE DEL DESERT HA TREBALLAT, DURANT EL SEGON TRIMESTRE, ELS ALIMENTS I MÉS EN CONCRET, L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE. PER AQUEST MOTIU VAM ANAR AL MERCAT A VEURE LES DIFERENTS PARADES: LA FRUITERIA, LA VERDULERIA, LA CARNISSERIA, LA PEIXATERIA I EL FORN DE PA. ELS INFANTS LLEGIEN ELS CARTELLS DELS ALIMENTS, MIRAVEN ELS PREUS, PREGUNTAVEN ALS BOTIGUERS/ES EL NOM D’ALGUNA FRUITA O VERDURA QUE NO CONEIXIEN, ETC.

Clica la imatge per a més informació sobre alimentació saludable.

PER CONTINUAR EL TREBALL A L’AULA, VAM PORTAR UN CISTELL PLE DE FRUITA I VERDURA. LA VAM TOCAR, LA VAM OLORAR, LA VAM DIBUIXAR, VAM PINTAR I, FINS I TOT, LA VAM TASTAR.

FINALMENT, VAM FER SUCS DE TARONJA I DE LLIMONA, I VAM PROVAR DIFERENTS FRUITES TOT I QUE, NO TOTES ENS VAN AGRADAR, MIREU, MIREU, QUINES GANYOTES!!

QUÈ BONA ÉS LA FRUITA I LA VERDURA I, A MÉS,

Clica la imatge per veure més fotos

ENS AJUDA A ESTAR FORTS/ES I TENIR UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE!! 7


P4C

~ DESCOBRIM L’ART DE LES FRUITES I VERDURES ~

Durant el segon trimestre els alumnes de P4 hem estat treballant els aliments, i més concretament les fruites i verdures. Per tal de fer el tema més atractiu, a plàstica hem presentat a un pintor italià: Giuseppe Arcimboldo. Aquest va ser conegut, principalment, per les seves representacions del rostre humà a partir de flors, fruites, plantes, animals o altres objectes; és a dir, pintava aquests elements col·locats de tal manera que tot el conjunt tenia una gran similitud amb el subjecte retratat. Nosaltres ens hem centrat en dues de les seves obres. Un cop vam conèixer el pintor i les seves obres, els nens i nenes han fet de peces d’art vivent. Ens ho vam passar molt bé!!!

Finalment els nens van fer un autoretrat en forma de collage amb retalls de fruites i verdures de revistes de supermercats imitant la tècnica de Giuseppe Arccimbol-

8


~ LES CIÈNCIES A LA CLASSE DELS VOLCANS ~

1r P5A

Amb motiu del projecte de la classe, els nens i nenes dels volcans hem fet molts experiments a continuació us explicarem un d’ells. EXPERIMENT L’ERUPCIÓ D’UN VOLCÀ Aquest experiment es una simulació de l’erupció d’un volcà. Per fer aquest experiment vam necessitar una mica de vinagre, colorant (safrà), sabó i bicarbonat. Primer vam posar el vinagre a un got de plàstic. Després li vam tirar el colorant i vam remenar molt be. Amb aquest color semblava molt que fos la lava del volcà. Més tard vam tirar el sabó i per últim li vam agregar el bicarbonat i... la lava va començar a sortir!!! Aquesta lava era espessa i sortia a poc a poc. Ens va agradar moltíssim fer aquest experiment. Aquí us deixem un recull de fotos del procés que vam seguir per fer l’erupció del volca.

Posem el vinagre a un got de plàstic i li afegim el colorant (safrà)

Afegim el colorant i barregem

Afegim el bicarbonat I comença a sortir la lava!!

Al barrejar el bicarbonat amb el vinagre fa una reacció quimica i surt la espuma.

9


P5B

~ EXPERIMENTS A CLASSE DELS POLS ~

Per què es llança sal a les carreteres quan neva i fa fred? A la classe, els infants, ho han descobert! Vam posar dues safates, una amb sal i l’altra amb sucre. A continuació, vam posar un glaçó al damunt, i vam esperar a que es desfés. El resultat va ser molt clar: la safata amb sal va absorbir tota l’aigua i la que contenia sucre va quedar aigualida.

Vam arribar a la conclusió de que la sal absorbeix l’aigua i desfà les plaques de gel de les carreteres, així, els vehicles poden circular amb més seguretat.

10


1r

~ PROGRAMA SI ~

Amb el desenvolupament del programa SI a la nostra escola, pretenem desenvolupar les habilitats i els valors que permetin als nostres infants actuar positivament sobre la seva salut des de la infància i durant tota la vida. EL CÀRDIO ENS HA EXPLICAT EL QUE HEM DE FER PERQUÈ ESTIGUI CONTENT… EXPLICA COM ET SENTS

MENJA DE MANERA

TINGUES CURA DE LA TEV A SALUT I DEL

FES ESPORT

I AIXÍ HO HEM FET!!

11


1r

~ PEIX, PEIXET, SALTIRONET ~

Els nens i les nenes de primer, aquest passat mes de febrer, vam fer una excursió al Port de Tarragona per poder visitar el Museu del Port i passejar amb vaixell. Al Museu vam aprendre en què consisteix la feina dels pescadors, quina pesca podem trobar al Mediterrani i quines mercaderies arriben al port. Ho vam fer mitjançant jocs i tallers. Vam gaudir molt del passeig amb vaixell, ja que a més a més d’observar tot allò que havíem après, feia un dia molt bo i vam estar molt bé. Taller de la Peixateria

Taller del Port

Taller dels Pescadors

Taller de Pesca

Passeig amb Vaixell

Taller del Mèmori

12


~ PEIX, PEIXET, SALTIRONET ~

1r

Posteriorment, a l’aula vam recordar la sortida i vam aprofitar per treballar la noticia com a tipus de text. A continuació podeu veure tres d’elles:

13


2n

~ OLLA BARREJADA ~

Tot seguit us oferirem un petit tastet del que hem anat cuinant al llarg d’aquest curs. Esperem que us agradi i que vagi DE GUST!!

Dia de la Pau Ens vam solidaritzar en un dia tan important i necessari actualment al món manifestant el nostre sentiment en aquesta bonica fotografia.

L’hípica d’Escornalbou

Al pas, al trot i al GALOP!!!!

Fes clic a la imatge per veure les fotos

14


1r 2n ~ OLLA BARREJADA ~

DIA DE LA MONA El dia 21 de març vam fer la mona a la classe i ens la vam menjar tot junts.

EDUCACIÓ VIAL A l’escola ens van venir a ensenyar les normes de circulació per ser millors vianants i ciclistes.

Descrivim als nostres companys Ens agrada molt descriure als nostres companys, En aquests enllaços podreu veure algunes de les descripcions que hem fet. Clica a les imatges i podràs veure els 3 vídeos.

15


3r

~ PROJECTE INTERDISCIPLINARI ~

L’ESCULTOR DEL NOSTRE POBLE: ANTONI MAS A l’escola tenim la sort d’estar a prop del taller de l’escultor Antoni Mas. Hem anat a veure’l i ens ha ensenyat com es treballa el ferro amb la forja, el foc i el martell. També hem vist les maquetes de les seves fantàstiques escultures. D’aquesta manera hem après que abans de fer les escultures en mida real s’han de fer en petit. Ens ha respost a totes les nostres preguntes i ens ha explicat com era l’ofici de ferrer abans i com és ara. Mentrestant, ell ha anat treballant el ferro i la nostra sorpresa ha estat que, abans de marxar, ens ha regalat un ganxo per la classe fet al moment. El seu taller és de l’any 1900 i ell va començar a aprendre l’ofici de ferrer mirant el seu avi. Després de la nostra visita hem descobert un ofici que quasi no coneixíem, ara, a més a més de futbolistes, alguns voldrem ser ferrers i escultors. Moltes gràcies Antoni Mas!

Inspirats en el treball dels escultors... A les sessions de plàstica hem treballat vàries tècniques per experimentar el volum: amb el paper, amb la plastilina i finalment, amb filferro. Ens hem adonat que no és fàcil però els resultats han estat molt satisfactoris. Aquí en teniu una mostra.

16


~ VILA-SECA PINZELLADA A PINZELLADA ~

1r 4t

BIÒLEGS PER UN DIA Anem a la Sèquia Major Els alumnes de quart hem anat a la Sèquia Major de Vila-Seca com a activitat complementària del projecte que portem a terme sobre el nostre poble. Equipats amb motxilla, binocles, quadern i llapis vam fer el treball de camp com uns biòlegs experimentats. Les monitores ens van explicar la història de la Sèquia i tota la flora i fauna que conté. Tothom es va quedar bocabadat de tenir tan a prop de casa nostra un espai natural tan ric i variat. Vam tenir la sort de veure ocells en directe, però ens vam quedar amb les ganes de veure algun fartet. A la propera vegada! ELS NOSTRES GEGANTS A FONS Els nens i nenes de tercer hem tingut l’oportunitat de veure i esbrinar com són per dins i per fora els nostres gegants. La nostra primera recerca va ser el 22 de gener quan vam anar a veure’ls a l’ajuntament. Vam observar la seva estructura interior, la seva vestimenta i els seus detalls. Durant el mes següent, vam fer de detectius i vam esbrinar la seva mida, el pes, material, qui els va vestir, què representen, qui els va dissenyar i qui els va construir. Finalment, vam fer de redactors escrivint una descripció com mai havíem fet dels gegants. Va ser una experiència molt enriquidora! Ens agrada fer de detectius i periodistes pel nostre projecte interdisciplinari!

Un gegantó molt especial... Sant Jordi ha vingut carregat de roses i d’un gegantó molt especial: Guifré el Pilós. Aquest gegantó ha estat construït per la família d’un nen de tercer. Durant les jornades culturals hem après la seva llegenda, l’hem dibuixat i hem ballat amb ell.

17


5èA

~ SENSACIONS EN UN LABORATORI ~

Observació de les cèl·lules de la ceba i de les galtes

Un dia la classe de 5è A va anar al laboratori a observar les cèl·lules. Quan vam arribar no sabíem de quin ésser observaríem les cèl·lules. La nostra tutora ens va dir que observaríem les cèl·lules d’una capa de ceba. Per fer-ho, teníem que extreure un tel molt prim de la ceba, escampar-ho damunt d’un portaobjectes, ficar unes gotetes de tintura, escalfar-ho per a que l’aigua s’evapori i després al microscopi, per poder-ho observar. Ens vam trobar una gran sorpresa al mirar: hi havia moltíssimes cèl·lules en el petit tel de ceba!. Però això no es va quedar aquí. Un altre dia vam observar les nostres cèl·lules de les galtes i també ens vam quedar molt sorpresos!. Oriol Iglesias Morales. 5è A

Quan vam anar al laboratori, m’esperava una gran sorpresa: per primera vegada anava a veure les cèl·lules!. Vam agafar una ceba, li vam treure un tel i aquest li vam posar a un portaobjectes i aquest al microscopi. Vam mirar i vam veure les cèl·lules d’una ceba, es veien d’un color blanc quasi transparent. Després d’això, amb l’extrem d’una cullera petita, vam fer-nos una raspalladeta per dins de les galtes, a la boca, i vam netejar aquest extrem de la cullera en una gota d’aigua que havíem col·locat sobre un portaobjectes per a deixar les cèl·lules, que ni es veien. Vam ficar una goteta de tintura blava, ho vam escalfar per a que l’aigua s’evapori i vam ficar el portaobjectes al microscopi. Vaig mirar i ... hi havia un munt de cèl·lules!. No sabia que podien arrencar tantes cèl·lules en un raspalladeta tan suau que ens haviem fet a les galtes .Totes eren del mateix color, blau fluix. Vaig veure, com la professora ens havia dit, el nucli, que era al mig de cada cèl·lula. Raúl Celeiro Garrido. 5è A

18


1r 5èA

~ SENSACIONS EN UN LABORATORI ~

La dissecció d’un peix

La dissecció d’un peix em va agradar molt, perquè mai havia tocat un peix, no sabia com era la textura de les seves escates, mai havia vist un cor de peix, ni mai hi havia vist les brànquies. Tinc que dir que al moment de veure la sang, em va donar una mica de fàstic, però quan vaig veure el cor, l’aparell reproductor … el meu fàstic es va transformar en curiositat, per veure si era femella o mascle, que es distingeixen, en que la femella tenia l’aparell reproductor color taronja i el mascle blanc. El cor del peix era en forma de triangle vermell i com gelatinós. El peix és un animal vertebrat perquè té columna vertebral. Les seves brànquies són vermelles perquè molta sang passa per elles .Tenen vuit aletes: les pectorals que són dos, les dorsals que també són dos, l’anal i la caudal. La boca està connectada amb les brànquies. Silvia Barbosa Frassa. 5è A

Jo la primera vegada que vaig anar a disseccionar un peix em vaig quedar al·lucinada en veure com és un peix per dintre. El cor era en forma de triangle, tenia ossos, columna vertebral i brànquies, que són molt importants per als peixos. També vam poder veure la bufeta natatòria, que servei per a que els peixos puguin pujar i baixar dins de l’aigua, ho fan així: per pujar, omplen la bufeta d’aire i per baixar deixen anar l’aire. Va ser molt divertit descobrir coses del cos d’un peix!. Eman Chaaban. 5è A

El dia 15 de març de 2013 la nostra classe, 5è A, va anar al laboratori a fer una experiència. Vam aprendre a disseccionar un peix: el verat. El peix el va portar la professora i nosaltres vam portar les tisores i un llapis. Vam veure les aletes i després començàvem a tallar-lo per l’anus. Més tard vam arribar a la boca, que era plena de dents petites. Com és un peix filtrador, s’alimenta amb la boca oberta i amb la llengua va filtrant l’aigua, així agafa la matèria que es queda enganxada a ella. També l’opercle, que dintre tenia les brànquies, que era per on respirava. I així vam aconseguir veure un munt de coses dins el verat: el cor, la columna vertebral, els intestins... Va ser una experiència molt xula e inolvidable!. Gerard Morales Muñoz. 5è A 19


5èA

~ SENSACIONS EN UN LABORATORI ~

Les artèmies Hola, Em dic Montserrat Plana i estic a 5è A. La nostra tutora és molt observadora i ens volia ensenyar la vida de les artèmies. Les artèmies són crustacis que tenen deu potes i dues antenes i el seu cos està dividit en dues parts: cefalotòrax i abdomen. Les artèmies viuen en l’aigua salada (la del mar) i la nostra professora ens volia ensenyar on naixerien els ous d’artèmies: a l’aigua salada o a la dolça?. Va dipositar uns ous a un recipient d’aigua dolça i uns altres ous a un recipient d’aigua salada. Uns dies després (aproximadament 48h), vaig veure uns cuquets que nedaven en l’aigua salada, eren les artèmies!. Vam col·locar un aquari i jo vaig dipositar les artèmies dins de l’aquari. Com jo soc l’encarregada de les artèmies, vaig tirar unes seixanta gotetes d’aliment d’artèmies, que es diu Liquizell. Al dia següent, ningú de la classe veia les artèmies perquè el filtre de l’aquari les havia xuclat!. De nou, hem dipositat ous d’artèmies en un recipient d’aigua salada. Ara espero que tornin a néixer. Montserrat Plana Cargol. 5è A

A la classe tenim un aquari on hi ha petites artèmies que viuen a l’aigua salada. Els tenim que donar l’aliment però al ser un peix filtrador el menjar és líquid. També hem posat en aigua dolça ous, però aquests no han nascut i l’aigua s’està evaporant. Les artèmies quan acaben de néixer no es poden ficar a l’aquari amb filtre, perquè aquest filtre, al ser tant petites, les xucla i les artèmies es moren. Les artèmies quan són petites, des de dalt de l’aquari no es veuen, les has de veure des d’un costat. L’aquari no pot estar a un lloc que li doni la llum del sol, perquè llavors creixen algues. Jennifer Ruedas Giral. 5è A

20


1r 5èA

~ SENSACIONS EN UN LABORATORI ~

La matèria té tres propietats

A classe vam estudiar la matèria. La matèria és tot el que es pot pesar, té un volum i té una temperatura. Per exemple una maquineta és matèria perquè té : massa = 3,3g, volum = 2ml i temperatura = 31º. O també una goma : massa = 7,6g, volum = 3ml i temperatura = 32º. I fins i tot l’aire també és matèria, tot i que no ho sembli, aquí ho teniu. Una bossa amb aire tenia : massa = 0,1g, volum = 40ml i temperatura = 23º (que era la temperatura d’aquell moment). Jo em pensava que l’aire no era matèria, però sí que ho és i per això, vaig quedar al·lucinada!. Si no sabíeu que era la matèria, doncs ara ja ho sabeu. Sara Martin Cozar. 5è A

Les plantes i la llum

De les observacions que hem fet, la que més em va agradar ha estat aquesta: les plantes i la llum. L’he trobat molt interessant perquè hem experimentat amb plantes. Hem fet servir un útil dossier per anotar els canvis que veiem en el desenvolupament de les plantes. En el nostre cas eren: mongetes i tomàquets cherry. Per a fer aquestes observacions, vam col·locar cinc torretes en llocs diferents: al passadís (a la zona del costat del lavabo) on la quantitat de llum era mitjana, al costat de la finestra (a la classe) on rebia molta llum, a l’hort, al laboratori on no li arribava la llum (era a les fosques) i al passadís (al costat de la finestra) on rebia molta llum per les tardes. Hem vist que segons on estava les passava algo diferent. A les mongeteres del costat de la finestra, a classe, les van sortir algunes mongetes. Daniel Muñoz Muñoz. 5è A

21


5èA

~ SENSACIONS EN UN LABORATORI ~

En l’assignatura d’Alternativa, unes quantes nenes estaven fent grafies de la recollida de paper d’escola verda i altres nens i nenes, amb la nostra professora, estaven preparant terra per a omplir cinc jardineres. Així va començar la preparació del material per a fer una observació. Al dia següent, com ens tocava Natura, vam plantar llavors a les jardineres que eren de fesols i tomàquets cherry. Volíem fer l’observació de com la llum actua sobre el creixement de les plantes. Cada setmana, els divendres hem anat apuntant en uns fulls els canvis que es produïen: les llavors que havien germinat, centímetres que havien crescut (l’alçada de la planta més alta), el color de les fulles, si eren fortes o febles les tiges, la quantitat de fulles a cada planta... També vam fer un experiment per saber si les plantes podien viure sense llum. Vam agafar dos pots amb llavors de fesols. Vam posar un tancat a l’armari i l’altre al costat de la finestra. Vam veure que al pot de l’armari les plantes es van fer molt altes, utilitzant tot l’aliment que tenien a la llavor per a construir la seva tija, sense dedicar-se a la creació de les fulles ni a crear una tija ben feta, només s’havien preocupat de buscar la llum i per això la seva tija com era tan feble no va poder aguantar el seu pes, és a dir, al ser les plantes d’una gran alçada es van partir les tiges. A més, el color de les seves tiges era groc blanquinós perquè no tenien clorofil·la. En el pot que vam col·locar al costat de la finestra, les plantes es van desenvolupar a poc a poc i a l’haver-hi presència de la llum, van fer-se unes tiges fortes, plenes de fulles amples i de color verd fort. Així és com hem descobert que les plantes necessiten llum per a desenvolupar-se. També que depèn de la planta: algunes necessiten més llum, com el fesol, i si són tomàquets cherry necessiten menys llum.

Sofia Reutschii. 5è A

22


~ EL MÓN 2.0 A L’AULA ~

1r 5èB

Al llarg del nostre primer any al Cicle Superior, els alumnes de 5è ens hem endinsat al món de les TIC —Tecnologies de la Informació i la Comunicació— aplicades a l’educació. I primer de tot, imaginem que molts de vosaltres us preguntareu... Què són les TIC a l’educació? Quan parlem de TIC ens referim a la utilització de les noves tecnologies a dintre de l'aula, és a dir, utilitzar els ordinadors, els notebooks de Cicle Superior, la PDI de l'aula —Pissarra Digital Interactiva—, enregistrar àudio amb gravadores de so, fer gravacions de vídeo així com capturar imàtgens amb les nostres càmeres digitals... un munt de coses! A més, aplicar les TIC a l'educació significa que totes aquestes eines anteriors que utilitzem a la nostra aula sempre tenen relació amb els continguts treballats a classe; i posteriorment, les mostren i exposem a la xarxa a través dels nostres blocs d'aula.

I ara també toca un altra pregunta... Què és un bloc? Un bloc és un espai web que podem trobar a Internet i a on podem escriure "entrades", és a dir, els escrits on els alumnes pengem tots els materials i documents que els hem realitzat amb companyia d’un text, com ara presentacions power point, muntatges d'imatges i música, vídeos, entrevistes, recitació de poemes, activitats multimèdia per treballar, enigmes... I a més, tothom que ens visiti pot fer comentaris per intercanviar les seves valoracions i opinions a través del bloc.

23


5èB

~ EL MÓN 2.0 A L’AULA ~

Ticotazos. Bloc d’aula.

El bloc de Ticotazos pertany als alumnes de 5è B i en ell podem trobar entrades amb tots aquells esdeveniments i continguts rellevants que van passant a l’aula 39 al llarg del curs 2012-2013. Aquests continguts són, entre altres, notícies rellevants dels alumnes —com visites a ciutats i museus, participació a diferents competecions o aniversaris, per exemple—. Ticotazos també ofereix moltes activitats i vídeos per treba-

Clic per accedir

llar les diferents àrees, així com resums, esquemes i mapes conceptuals fets pels alumnes per que els alumnes podem estudiar millor. El passat mes de febrer, l’INTEF —l’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat— ens va otorgar el segell de Bones Pràctiques 2.0 com a un bon model de bloc educatiu a seguir. A més, al mes de febrer també vam participar a Barcelona a les Jornades

Clic per accedir

Educatives d’Espiral “A l’educació, millor sumar”.

Llenguatics. L’aula TIC de Llengua i literatura catalana. Llenguatics està compost pels alumnes de 5è A i B de l’aula de llengua catalana amb companyia del nostre mestre Héctor. Llenguatics reuneix tots aquells continguts i materials que fem servir per la nostra aula de català de cada dia. Aquí els alumnes expliquem les nostres lectures a la secció de “conta’m un conte”, tenim un diccionari de l’aula, fem dictats on-line setmanals, entrevistes i moltes més activitats! A més, també us volem informar que tant el bloc de Llenguatics com Ticotazos van ser finalistes al VII Premi Espiral Edublogs 2013 d’entre més de 1.300 blocs que van participar-hi! Clic per accedir

24


~ MONOGRÀFIC DE LLEGENDES ~

1r 6è

Les classes de 6è , durant la setmana cultural, vam fer un monogràfic sobre el món de les llegendes i els mites de Catalunya i d’arreu del món.

Vam investigar sobre les diferents tipologies de llegendes: mitològiques, urbanes, tradicionals, d’internet... així com d’altres cultures. Com per exemple: La Santa Compaña de Galícia, El rescat de les cent donzelles de Vila-seca, Slenderman...

25


~ SOM ESCOLA VERDA ~

A LA NOSTRA ESCOLA CONTINUEM AMB LES BONES PRÀCTIQUES MEDIAMBIENTALS I TOT GRÀCIES AL NOSTRE COMITÈ VERD. EL NOSTRE COMITÈ ESTÀ FORMAT PER UN ALUMNE REPRESENTANT DE CADA NIVELL DES DE P3 A 6è, I UN MESTRE REPRESENTANT DE CADA CICLE.

ELS ALUMNES PRESENTEN LA SEVA CANDITATURA TENINT EN COMPTE UNS REQUISITS , HAN DE SER RESPONSABLES , ESTAR CONCIENCIATS, HAN DE SER CAPAÇOS DE TRANSMETRE L’INFORMACIÓ A LA RESTA D’ALUMNES I SOBRETOT SER UN BON REFERENT. SEGUIDAMENT ES REALITZA UNA VOTACIÓ A MÀ ALÇADA, I EL GUANYADOR ÉS EL DELEGAT VERD REPRESENTANT DEL SEU NIVELL. MENSUALMENT REALITZEM UNA REUNIÓ AMB TOT EL COMITÈ , ON ES PROPOSEN , S’ACORDEN I S’AVALUEN LES ACCIONS QUE DUEM A TERME AQUELL MES. CADA DELEGAT TÉ LA SEVA LLIBRETA VERDA ON PREN NOTA DE TOTS ELS ACORDS.

26


1r ~ SOM ESCOLA VERDA ~

EL PRIMER DILLUNS DE CADA MES, ES FAN GRUPS INTERNIVELLS PER A PASSAR PER A TOTES LES AULES A EXPLICAR EL CALENDARI D’ACTUACIONS PREVISTES PEL MES, I MILLORAR ELS PUNTS FEBLES QUE S’HAN DETECTAT.

AL MES D’ABRIL ENS VAN ANUCIAR QUE ES REALITZARIA UN CONCURS DE DIBUIX ENTRE TOTS ELS NOSTRES ALUMNES , PER TAL DE FER UN LOGOTIP PER A TOTES LES AIXETES DE LA NOSTRA ESCOLA AMB EL LEMA “ OBRE-LA NOMÉS QUAN CALGUI ”. PER TAL DE TROBAR EL GUANYADOR, CADA DELEGAT VA FER EL SEU VOT, I EL DIA 22 DE MARÇ “ DIA MUNDIAL DE L’AIGUA” DIVIDITS PER GRUPS , VAM ANAR A TOTES LES AIXETES A POSAR LES ENGANXINES.

ENTRE TOTS I TOTES PODEM ACONSEGUIR UN MÓN MILLOR 27


~ L’AULA DE RELIGIÓ ~ UN CONTE QUE NO VULL QUE OBLIDEU MAI:

aure en d’elles van c oder s o d , p o c e bosc i, d t per a p nir al voltan s viatjava pel u te re o n n a ra v g e es d Un grup s granotes otes les altre T . d n fu ro p un clot ue succeïa. s amigues q e u veure el que se s le a li van dir ra molt fons, e t lo c l e e u eure q Quan van v ir, i s’ofegarien. rt so de sortir no podrien uir tractant g se n a v i s que els tari iguin-los-hi s als comen d a t c r in st fe si n a in v notes no res seguien Les dues gra rces. Les alt fo s e v se s le tes fora amb to ls. va s serien inúti o rç o res deien i es lt seus esf a s le e u q atenció al saltant tan tes va posar ra granota va continuar o n ra g s le e una d ar . L’alt Finalment, r i es va ofeg a m lo sp e d a rendir, es v a possible. perquè fort com li er feien senyals sentit li i a v a d ri no tenia ranotes li c ir-se, ja que d ultitud de g n m re a la s s, sé é o m ent es disp Una vegada que simplem i ir fr so e d deixés t va uitant. ue finalmen q continuar ll s n fi es rc mb més fo da vegada a ca r a lt sa a ota v Però la gran ir del clot. rt so que hagis aconseguir alegra molt s n "e : ir d tes li van altres grano e no era possible". s le , ra fo r dèiem qu Quan va se , tot i que et ir rt so s l'estait u g se acon que les altre r sa n e p a v rda, i que r que era so l clot. a c li p x e a v els a sortir de La granota rçar-se més o sf e a t n a ven anim

ESFORÇAT SEMPRE PER MILLORAR I CONFIA EN LES TEVES POSSIBILITATS!!

28


~ L’AULA DE MÚSICA ~

VILA-SECA CANTA .VIII EDICIÓ Un curs més hem pogut trobar-nos amb companys i companyes de primària d’altres escoles del Municipi de Vila-seca i alumnes del Conservatori. Aquesta ha estat la vuitena vegada que fem el Vila-seca Canta! Tot un record! Els i les mestres sabem que es fa una mica llarg estar tot el mati amb assajos i concert, però el resultat final val la pena. Mireu les notícies, prement amb el ratolí aquí , i també aquí. Gràcies a tots i totes per participar i per cantar amb tantes ganes. L’Espinguet i la Rufina estarien molt orgullosos si us haguessin sentit cantar! Voleu sentir una mica ? Doncs feu clic a la següent imatge per obrir el vídeo!

Conserveu les fotos, i compartiu-les!

Feu clic a la imatge per accedir a l’àlbum!

29

1r


~ FOTOS GRUP 2012-2013 ~

30


~ FOTOS GRUP 2012-2013 ~

31

1r


Agraïments

32

L ’ E S T E L . Número 48. Curs 2012-2013

L'Estel. Número 48. Curs 2012-2013.  

L'Estel. Número 48. Curs 2012-2013. Escola Antoni Torroja i Miret. Vila-seca.