Page 1

VVisquem isquem ll’escola ’escola Revista de l’Escola Ferreries-Tortosa • ANY XVI • Curs 2009/2010 • Núm. 44

Entre castanyes i p anellets

les activitats han comen,cat


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PUBLICITAT

Tel.: 977 59 70 72 Fax: 977 59 75 48 Poligon Ind. Baix Ebre, Parcel.La 77-78 Carrer-H 43.897 CampredoTortosa (Tarragona)

Àngel Mulet Espuny Presentant el rebut de l’AMPA se’ls aplicarà el 10% de descompte

Isabel Hidalgo Molina

Finisterre, 7 • Don Àlvar, 3-5 • 43897 Campredó • Tel./Fax 977 597 191

2


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PUBLICITAT

Polígon Industrial BAIX EBRE Av. del Japó. Parcel·la nº 132 43897 Campredó Tortosa (Tarragona) Tel. 977 597 411 • Fax 977 597 423

www.congelatslluis.com

3


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

S

EDITORIAL

u m a r i

pag 2-3 Publicitat pag 4 Editorial pag 5-6 Centre pag 7-8 AMPA pag 9 Aula d’acollida pag 10-11-12 Infantil: P3-P4-P5 pag 13-14 Inicial: 1r-2n pag 15-16-17 Centrals P3 A, B i C pag 18 Sortides Escola pag 19-20 Mitjà: 3r-4t

A les portes de Nadal, tothom aprofita per fer balanç de l’any que està a punt d’acabar. Malauradament, aquest no ha estat un any per a recordar amb molt de goig: crisis, fuita a les empreses, canvi climàtic, segrestos, guerres i fam han estat titulars dels diaris durant molts dies. Una visió global, no ens dona una molt bona perspectiva, però si comencem a fixar-nos en el nostre entorn, ens adonarem que amb petits gestos podem canviar i millorar molt les relacions amb tots els que ens envolten. Amb un somriure als llavis, “un bon dia”, “bona tarda”, o un “com va això?” es pot convertir en una porta oberta a iniciar un dialeg-relació amb els més propers. Donant un bon exemple des de baix, potser arribaríem a un punt on les relacions, a un punt més alt, aparcarien egoismes i rancors i en lloc de “discussions” i haurien “jocs” i en lloc d’obligacions i haurien vocacions. Invoquem doncs, l’esperit de Nadal per a que ens faci durar el goig d’aquests dies i que l’any “nounascut” realment vingui amb un pa sota el braç. BON NADAL i FELIÇ ANY NOU !

pag 21-22-23 Superior: 5è-6è pag 24 Educació física

Núm. 44 • desembre 2009

pag 25 Anglés

Consell Editor: Associació de Mares i Pares d’Alumnes i Escola Ferreries

pag 26 Música pag 27 Aula de ciències pag 28-29 Biblioteca pag 30-31 Publicitat

Disseny i maquetació: Associació de Mares i Pares d’Alumnes, Escola Ferreries i Josep M. Boldó Assessorament lingüístic: Lluïsa Morelló i Sofia Roda Impressió: Impremta Querol, SL DLT-378/1995 Consell de Redacció: M. José Ros, Yasmina Mayor, Susanna Ferreres Redacció del Butlletí: Av. Marcel·lí Domingo, 28 - Tortosa Les opinions expresades en els diferents treballs que es publiquen són exclusives dels seus autors. En cap cas implica necessàriament que La Revista o els mateixos editors les comparteixen

4


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CENTRE

PLA EDUCATIU D’ENTORN Ara fa quatre anys que la nostra escola va iniciar una experiència de col·laboració entre administracions que ha fet possible que el Departament d'Educació i l'Ajuntament de Tortosa treballin de manera coordinada per afavorir la cohesió social, la interculturalitat tot potenciant l'ús de la llengua catalana.

Projecte d'actuacions del Pla educatiu d'entorn de la nostra escola.

1.

Incrementar l'èxit acadèmic i el suport escolar. Biblioteca, Estudi assistit, Jocs de llengua, Contacontes, Informàtica i Anglès.

Entenem que l'educació és el motor de la societat, és per això que valorem molt positivament aquesta iniciativa oberta i innovadora que aposta pel desenvolupament comunitari del nostre municipi.

2.

Potenciar espais de convivència i de compromís cívic.

Activitats esportives: Psicomotricitat, Jocs motrius, Jocs populars, Bàsquet, Handbol, Futbol Sala, Batuka, Jocs Infantils, Atletisme, Expressió Corporal i Escacs.

Avui, i seguint l'esperit del Pla Educatiu d'Entorn (PEE) de portar a terme un treball basat en la col·laboració, us presentem el programa d'activitats del curs 2009-2010 amb un increment d'un total de 27 activitats ofertades al catàleg, més els tallers d'estudi assistit, els jocs de llengua i els tallers de famílies. Des del compromís il·lusionat de continuar la tasca iniciada, i amb el ferm propòsit d'aconseguir les fites proposades, us agraïm la vostra col·laboració i participació, alhora que us encoratgem a fer vostres aquestes propostes per a aquest curs escolar.

Activitats artístiques: Dansa, Teatre i Manualitats. Programa d'educació alimentària i hàbits de vida saludable a l'escola.

3 . Enfortir els vincles entre les famílies i el centre educatiu.

Les actuacions d'un PEE s'emmarquen dins els següents objectius: incrementar l'èxit escolar, millorar el vincle entre família, escola i entorn, enfortir les xarxes educatives i la participació en activitats de lleure, reduint desigualtats entre col·lectius.

Servei de guarderia del taller de famílies. Acollida matinal. Taller de famílies.

5


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CENTRE

Micronotícies · Avaluació El passat 11 de novembre es van realitzar les proves d’ avaluació diagnòstica als alumnes de cinquè. La prova ens permetrà analitzar l’assoliment de la competència comunicativa lingüística (català i castellà) dels nostres alumnes al final del cicle mitjà d’educació primària. D’altra banda, durant el proper més de maig està previst realitzar l’avaluació d’educació primària als alumnes de 6è. Aquesta serà una prova de competència lingüística (català, castellà i anglès) i de competència matemàtica. És externa (venen a fer-la avaluadors d’altres centres) i els pares rebreu l’ informe sobre els resultats dels vostres fills/es. Ambdues proves tenen un caràcter orientador i formatiu per als centres i informatiu per a les famílies i per al conjunt de la comunitat educativa. No tenen, per tant, cap efecte en l’ expedient acadèmic individual de l’alumnat. · Grip A Atenent les recomanacions del Departament de Salut davant el possible contagi de grip A, s’han instal·lat dispensadors de sabó i de paper per tots els lavabos. La compra d’aquests dispensadors ha anat a càrrec de l’AMPA, la qual cosa volem agrair-li des del centre. Recordem a les famílies que, tal i com consta a la carta que van rebre del director territorial del Departament de Salut, els alumnes amb símptomes compatibles amb la grip , no han de tornar a l’escola fins passades 24 hores sense febre (sense que prenguin antitèrmics), reduint així el contacte amb persones sanes. · Horari Aprovat en Consell Escolar el curs passat, hem començat amb el nou horari: Educació primària de 8:30 a 13:00 hores i de 15:30 a 17:00 hores i educació infantil de 9:30 a 13:00 i de 15:30 a 17:00 hores. Recordem que l’horari d’obertura és 10 minuts abans i el de tancament 10 minuts després de cadascuna de les hores. En cas que puntualment no es pugui complir l’horari d’entrada a l’escola, cal passar per consergeria o secretaria des d’on acompanyaran als xiquets/es a la classe. Per un bon funcionament del centre demanem puntualitat tant en les entrades com en les sortides. · Equipament TIC Acollint-nos a la campanya general d’Equipaments TIC del Departament d’Educació, es va realitzar la petició de material que ha arribat al centre durant aquest primer trimestre. L’equipament rebut és el següent: una estació meteorològica, una pantalla amb el seu corresponent kit de projecció, dues pissarres interactives, 10 ordinadors portàtils estàndards i 4 ordinadors portàtils lleugers. · Campanyes solidàries Com cada any l’escola es solidaritza amb les entitats següents: SOS Àfrica; recollida de roba, mantes, calçat...Creu Roja; material escolar i Càritas; aliments de primera necessitat. Agraïm a les famílies la seua col·laboració.

6


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

AMPA

EL NOSTRE MENJADOR Aquest curs hem començat el menjador amb noves mesures organitzatives: higièniques, recomanades per l'Administració i horàries. Això implica un reajustament en el temps de lleure i la franja horària dels àpats. El menjador disposa de cuina pròpia amb tres cuineres contractades per l'AMPA . El curs passat la Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, Alba Huerta Grau, va fer un treball (en el marc del Pla Educatiu d'Entorn) sobre "El menjador escolar": recomanacions generals, valoració nutricional dels aliments,exemples de menús escolars,... Va estudiar els menús de la nostra escola fent-ne una valoració força positiva quant a adequació i freqüència dels menús en els tres plats dels àpats. Seguint els seus suggeriments aquest curs hem augmentat el consum de llegums i reduït el consum de làctics. També va realitzar xerrades informatives molt interessants tant als alumnes com a les famílies. Aquest curs continuarem ! La cuina ha renovat alguns dels electrodomèstics: una talladora d'embotits més moderna i un frigorífic. Finalment, recordar-vos que podeu parlar amb les monitores del menjador prèvia cita dins de l'horari establert: de 13 a 13.20 i de 14.30 a 15 hores. Els menús mensuals podeu consultar-los a la web del centre: http://www.xtec.cat/ceipferreries, dins de l'apartat serveis, AMPA. Continuarem informant-vos en properes edicions. INFORMACIONS XERRADES

L

Us informem que enguany tornem a tenir entre nosaltres a Alba Huerta treballant amb els nens/es sobre nutrició i alimentació. A les famílies ens oferirà xerrades els següents dies: 11 de febrer de 2010, a les 19.30 h 25 de març de 2010, a les 19.30 h 29 d'abril de 2010, a les 19.30 h

Xerrades de Rosa Gómez, psicopedagoga de l'EAP ( Equip d'assessorament psicopedagògic) del Departament d'Educació, s'ofereix a fer xerrades per a famílies del nostre centre sobre temes que ens preocupen. Hi ha la proposta de fer dues xerrades: " El desenvolupament de l'autonomia personal i social dels infants". Adreçat a pares i mares d'Educació Infantil. Data: 4 de març de 2010, a les 17.30 h "Autonomia social ,Relació interpersonal, Habilitats socials" Adreçat a pares i mares d'Educació Primària. Data: 6 de maig de 2010, a les 19 h

7


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

AMPA

EL RACÓ DEL SOCI Els alumnes de P-3 han estrenat blog. Allí podem veure les activitats que fan els nostres fills/es, com xalen amb la pissarra màgica i el bé que s'ho van passar disfressats de castanyers i castanyeres. http://elscacausdeferreries.blogspot.com/ Agustí Baubí pare de P-3 El passat 5 de novembre de 2009 va tenir lloc l'Assemblea general de socis. Vam lamentar la poca assistència de les famílies convocades tot i la importància que te aquesta convocatòria. No obstant, va ser profitosa, es van incorporar nous membres a la Junta de l'AMPA. Benvinguts ! ! ! Fem una relació de tots els membres de l'AMPA: Juanjo Martorell (President); Raimon Benet (Tressorer); Susanna Ferreres (Secretària); Vocals: M. Carmen Barceló, Agustí Baubí, Andreu Bonet, Xavier Calvet, Yolanda Vergés, Neus Curto, Rosa Escudé, Roberto Gallardo, Sagrari Grau, David Jarque, Vicenta Lliveria, Joan Marro, Josep Mauri, Conxita Miret, Josep Montañes, Tere Montesó, M. Cinta Sarroca, Rafel Segurana, Ester Valls. Ismael Tomàs (Director de l'Escola); José Carlos Arasa i Àlvaro Viñas (sector mestres) . Si voleu contactar amb nosaltres: ampaferreries@hotmail.com 607 087 255 L'Obra Social de Caixa Tarragona ha posat en marxa el Programa Tu Ajudes 2010 adreçat a col·laborar amb entitats sense ànim de lucre. Enguany hem pensat en presentar algun projecte a aquesta iniciativa amb l'objectiu d'obtenir algun ajut econòmic que revertirà en l'educació dels nostres fills. Estem preparant el projecte. El que si us podem avançar és que els clients de Caixa Tarragona podran votar el projecte durant el període comprés entre l'1 de març al 15 d'abril de 2010. Us mantindrem informats. Suport als treballadors de la LEAR de Roquetes

S O L I D A T I T A T 8

Vam participar en la Marató de TV3


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

ACOLLIDA

Els xiquets i xiquetes de l’Aula d’Acollida aprofitant que som a la tardor, han treballat els fruits propis de la nostra terra, en aquesta època de l’any. Els han observat, olorat, assaborit... Tots han donat la seva opinió sobre si és o no és bo, agradable, dolç, dur, bla, gran, petit, marró, taronja, groc...,i han escoltat amb atenció de la composició musical de Vivaldi ” Les quatre estacions,” la part dedicada a la tardor. Però d’entre tots els fruits van escollir la castanya. Tothom sentia curiositat per saber d’on ve, com és l’arbre, on viu, com són les boles punxegudes on s’amaga... Es va decidir buscar informació entre tots, i ordenar-la. Així va quedar: La paraula castanya ve de Castanea, nom d’una ciutat grega anomenada Kastana , situada a prop del Mar Menor. El nostre castanyer va ser portat pels romans quan van conquerir la Península Ibèrica, de fet els romans portaven a cada lloc què conquerien l’olivera, el castanyer i la vinya. A Catalunya la màxima expansió del castanyer va ser durant el segle XVll. Els boscos d’alzines i rouredes , fins i tot de fagedes van ser substituïts pel castanyer en les zones humides, i aquests es van adaptar perfectament. És un arbre força corpulent, de creixement ràpid i de gran volum ( entre 20 – 35 metres d’alçada). El seu tronc és buit en la vellesa, que pot arribar a passar dels dos metres de diàmetre. L’escorça és llisa i d’un color marró clar fins els 15 – 20 anys, després s’enfosqueix i s’esquerda longitudinalment. Les seves fulles són caduques, de limbe llarg , de 16 a 28 cm. De llarg i de 5 a 9 cm. d’ample, de color verd fosc per l’anvers i un poc més clar pel revers. Són profundament dentades. El fruit és una càpsula espinosa que fa entre 5 i 11 cm. de diàmetre i conté de 2 a 7 castanyes . La castanya presenta dues cares ben diferents, un plana i l’altra convexa. Cada una està coberta per una pell de color vermellós, brillant per fora i com vellut per dins. En el interior trobem la castanya, recoberta per una segona pell molt fina, difícil de separar i què li dóna un cert sabor amarg. La fusta del castanyer és molt apreciada per ser elàstica, dura i molt resistent a la humitat, per això s’utilitza per fer portes, bigues, vaixells, pals de telèfon, barrils, mobles...

9


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PÀRVULS P-3

Aquest any els xiquets i les xiquetes de P-3 hem treballat els fruits de la tardor, els hem observat, tocat, olorat i finalment, ens els hem menjat. Què bons! Hem guarnit el passadís i les classes amb elements típics de la tardor: la fada, la castanyera, les fulles, els bolets, etc. També hem après un poema, una dita i cançons que hem cantat i ballat a la festa de la Castanyada.

ELS FRUITS DE LA TARDOR Els xiquets i xiquetes vam portar els fruits i els vam posar al racó de la informació.

LA FADA Vam guarnir el passadis, amb diferents materials. A la fada li vam posar el vestit amb les fulles que havíem recollit al pati.

LA CASTANYERA La castanyera ens va venir a visitar des de la muntanya i ens va portar les castanyes que vam menjar a la festa.

10


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PÀRVULS P-4

El passat 5 de novembre els xiquets i xiquetes d'Educació Infantil, aprofitant que anàvem al teatre, vam passejar pel parc municipal tot observant els canvis que ha anat produint la tardor en el paisatge. Després vam recollir fulles per portar-les a la classe i ens vam dirigir cap a l'Auditori. L'obra de teatre, LA GRANJA, era de titelles i la representava la companyia de teatre l'Estaquirot .

Als de P-4 ens va agradar molt ja que hi sortien molts animals. Entre ells el MOCALLÓS, una espècie de llop que sempre tenia mocs i que ens va fer riure molt. Mocallós va portar molts problemes a la granja de la Carmeta: les gallines ponien tomàquets, les pastanagues eren xumets… El gos va ser qui va desfer tot l'embolic. El millor de tot va ser quan el Mocallós va ensenyar a tothom que ell també ponia ous, bé, ous de XOCOLATA!!!

11


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PÀRVULS P-5

Aquest curs les classes de P-5 hem triat un projecte que ens ha donat el nom dels vaixells per a P-5 A i els cotxes per a P-5 B. Per això hem anat al taller que tenim més prop de l'escola. "Aquí estem escoltant les explicacions d'un iaio de la classe".

Ens vam quedar sorpresos veient com enlairaven el cotxe per mostrar-nos la part de sota. Després experimentàrem noves sensacions pujant i baixant dintre del cotxe Oh!

I per dintre el motor i totes les seves peces. Amb aquesta sortida hem après moltes coses i hem vist i hem tocat allò que fins ara ens havien explicat a la classe. Què divertit!!

12


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE INICIAL

Bibliocuina

Els xiquets i xiquetes de primer estem treballant la recepta, per això, estem fent un seguit d'activitats relacionades amb aquesta tipologia textual. · Hem creat el racó de bibliocuina, amb el llibres de receptes que hem portat de casa. · Hem llegit receptes de cuina relacionades amb la tardor. · I aprofitant la castanyada, hem estudiat les parts de la recepta i hem fet panellets seguint les instruccions donades. Racó de lectura

Fent panellets

13


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE INICIAL

EL PARC A L’ESCOLA El Parc a l'escola, forma part d'un programa que pretén divulgar els valors patrimonials del delta de l'Ebre i provocar un canvi de comportament envers el medi ambient. Pretén informar, sensibilitzar, responsabilitzar i fer partícips a l'alumnat de l'escola de la riquesa biològica d'aquest entorn tan proper, a partir d'aquestes premisses, l'alumnat de cicle inicial va assistir a uns tallers d'activitats, que, mitjançant una presentació electrònica van descobrir els diferents hàbitats

del

delta (arrossars, basses, riu, llacunes) així com les diferents especies d'aus que l'habiten. En acabar els mateixos alumnes van construir diferents aus en cartolina.

14


E L S M É S P E T I T S D E L’ E S C O L A

SOM LA CLASSE DE LES GIRAFES

P3 A

EKRAM, ANGEL, IKER, ANDREA, MARC, ERIC, CARLA, FATIMA, NAJEM, ANTONIO, ADRIÀ, YOUSSEF, NAYMA, ACHRAF, MAYKA, IAN, MARIONA, MARTA, ADRIÀ. V, ERIK.

AI, QUE GRANS SÓN LES GIRAFES


SOM LA CLASSE DELS ELEFANTS

P3B

OMAR, JOUWAIRIA, JORDI, SARA, JOEL. E,

GENÍS, MARIA, NAIARA ,

PAU, DAMARIS, YASSINE, JOEL. M, JOANA, SABINA, MALAK, ADRIÀ, KILIAN, ZAMN, ARNAU, ELISASVETA, HOUSSAN

COM DORMEN ELS ELEFANTS!


SOM LA CLASSE DE LES TORTUGUES

P3C

BADR, ZAKARIA, IKER, NAOUFAL, NAZEEM, JOEL B, ERIC, ANGIE, ALEX, JOEL. GA , JOEL GU, KARLA, PAULA, AMMAD, DAVID, FADUA, IAN, ADIL, IKERNE, AINHOA, EVA.

LES TORTUGUES ANEM POC A POC!


Sortides i activitats Sortida a la galera

Sortida al Perell贸 Sortida als ports

Sortida als ports

Treballem al laboratori

Castanyada


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE MITJÀ

HEM ANAT A LA GALERA: POBLE TERRISSER

Els de 3r, que som molt atrevits, vam anar d'excursió a La Galera tot i el mal temps que feia. En arribar vàrem visitar el Centre d'Interpretació de la Terrissa on ens van explicar tot el procés d'elaboració de la terrissa: des de l'argila fins a la peça elaborada. A més de les explicacions teòriques, també vam gaudir d'una demostració al torn del terrisser local, Joan Cortiella, que va fer diverses peces davant nostre, deixant-nos a tots amb la boca oberta. Per acabar la visita vam poder veure la terrisseria i dos tipus de forn diferents: el de llenya (antic) i el de gas (actual). Després d'això, com ja teníem la gana feta, vam anar caminant fins al restaurant, tot vorejant el Barranc de La Galera i passant per sobre del pont romà de la localitat. A la tarda, després d'esperar que parés de ploure, vam fer una visita a la cooperativa d'oli, on ens van explicar el procés d'elaboració de l'oli d'oliva tan característic de la zona. En acabar: tots cap a casa! Ens ho vam passar molt bé!

19


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE MITJÀ 4t

SORTIDA AL PERELLÓ El dia 14 d'octubre de 2009 els alumnes de 4t de primària de l'escola Ferreries de Tortosa vam fer una sortida de treball al Perelló. EL PARC EÒLIC L'activitat va començar amb una visita al parc eòlic, situat en zona on fa molt vent. Allí s'aprofita per col·locar aerogeneradors, torres de 45 m aproximadament amb unes pales que giren quan els toca el vent. D'aquesta manera transformen la força del vent en energia. Hi havia uns 170 aerogeneradors en tot el parc, uns de color gris i uns altres de blau molt claret. Vam tenir ocasió de veure un de ben prop, i la veritat és que era gegant! LA FÀBRICA DE MEL Del parc eòlic vam marxar a "Mel Múria", per aprendre moltes coses sobre les abelles. Ens van passar un vídeo explicatiu sobre les abelles: tipus d'abelles que hi ha, com són, on viuen, com s'organitzen, com s'alimenten ... Vam participar en dos tallers. El primer consistia en omplir pots de vidre amb mel i etiquetar-los. Ens en van regalar un per a cada xiquet/a. Al segon taller, amb cera de la que produeixen les abelles, vam elaborar una espelma. Ja teníem un segon regal! Només faltava provar diversos tipus de mel, pol.len i jalea. Estava tot boníssim!

20


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE SUPERIOR

A COLLIR BOLETS !!! Aquest mes d'octubre van venir a l'escola els de la revista "Un cop d'ull" i ens van proposar participar en una secció anomenada "petits artistes". Vam decidir que ho faríem en dos vegades, primer un cinquè i després l'altre. Aquesta primera vegada havíem de realitzar un treball sobre els bolets i els boletaires. Vam fer dibuixos i vam escriure idees sobre el tema. Quan ja teníem tot el treball fet, van venir a recollir els dibuixos i ens van filmar. Ha estat una experiència que ens ha agradat molt i esperem que aviat ens tornin a visitar.

"Els meus amics i amigues diuen que collir bolets és xulo. I ara tinc ganes d'anar-hi!".

"Per ser un bon boletaire s'ha de ser respectuós amb la natura".

"Quan no sé si un bolet és bo o no, li ho pregunto al meu pare".

"M'agrada molt anar a buscar bolets amb la família i passar el dia al bosc". Alumnes de 5è 21


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE SUPERIOR

LA LLEGENDA DEL PASTISSET Fa molt temps, en una ciutat del Baix Ebre, Tortosa, hi vivia un noi que es deia Pau. Un bon dia, en Pau va decidir marxar a un lloc on no hi haguessin pastissets perquè estava fart d'ells. Va agafar-ne un i va anar preguntant pels pobles si sabien què era allò. Va arribar a Amposta i a uns senyors que passaven per allí els hi va preguntar: Sabríeu dir-me què és això? És clar, home! Això és un pastisset. I, per cert, són boníssims! I va continuar el seu viatge. Quan va arribar a la plaça Major de Rasquera es va trobar a la pastissera del poble, que el va convidar a entrar al forn: Bon dia- va dir en Pau. Què li poso? No res, gràcies. Només li volia preguntar si sabria dir-me què és això.- va comentar assenyalant el pastisset. És clar que sí! És un pastisset. Vol que n'hi posi una bosseta? No, gràcies. Adéu.- i es va acomiadar. En arribar a Lleida, li va fer la mateixa pregunta a una dona gran. Aquesta li respongué que era un pastisset de cabell d'àngel. Per tant, en Pau va continuar el viatge. Va passar per Viella, a la Vall d'Aran. Es va haver de posar la jaqueta que duia a la motxilla perquè feia molt de fred. Tot seguit, va preguntar a una noia: Perdona, que saps què és això que porto? Sí, és el típic pastisset de Tortosa.- va respondre. I va continuar. En Pau va arribar a la Plaça Catalunya de Barcelona i es va trobar molts turistes. Llavors va decidir anar a l'aeroport. Allí, mig perdut entre la gentada, va topar amb un parell de turistes italians i els hi va preguntar: Sabeu què és això? No, no ho sabem- van respondre amb accent italià. I va decidir agafar un vol cap a Roma. Finalment, va arribar a Itàlia i a la primera noia que es va trobar li va ensenyar el pastisset. Mmm, tortellini!!! Doncs aquí em quedo!!- va exclamar content. I tal dit, tal fet.

Alumnes de sisè

22


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

CICLE SUPERIOR

RECEPTES DE TARDOR CODONYAT DE LA IAIA Ingredients. Codonys 1 kgSucre 3/4kg (750g)

Estris. Ganivet Olla Cullera grossa de fusta Batedora Motlle gran o uns quants de petits

Preparació. Rentem bé els codonys i els traiem el cor de dintre. Els tallem a trossos no molt grans (no cal pelar-los) i els posem en una olla amb el sucre a foc lent. Els remenem de tant en tant (sobretot quan el sucre no s'ha desfet). Els deixem bullir una bona estona (tot depenent del tipus de codony) fins que els codonys s'han desfet quasi per complet i la barreja ha adquirit un to vermellós. Un cop cuit, ho triturem amb la batedora i ho posem en un motlle fins que es refredi. Quan és fred, ja es pot treure el motlle i menjar o desar. PASTISSETS DE MONIATO A LA ULLDECONA Temps: més o menys d'1 hora a 1h 30min. Persones: 4 persones Ingredients. 4 o 5 moniatos 750 g de sucre 1 kg de farina Oli Mel Ou Canella

Estris. 1 cullera 1 ganivet 1 corró 1 cassola (per bullir el moniato)

Preparació. Primer de tot, xafes el moniato i hi poses sucre. Després, fas la massa: afegeixes sucre i oli a la farina, fas com una pilota i li pegues uns cops. Es pot posar un ou. Més tard, agafes el moniato aixafat i el bulls. A continuació, el xafes més. Agafes la massa i la talles en quatre parts i les aplanes. Seguidament, poses el moniato sobre la massa i doblegues els costats en forma de pastisset. Afegeixes més oli i sucre al damunt. També pots posar-hi una mica de mel i un toc final de canella. Tot al forn i… Alumnes de sisè

23


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

EDUCACIÓ FÍSICA

ELS NOSTRES ESPORTISTES Aquest curs 2009-2010 és el 4 any que el nostre centre forma part del Pla Català de l'Esport a l'Escola. Des del centre participem en tot allò que se'ns demana: trobades, cursos de fomació de coordinadors i dinamitzadors, participació als Jocs Esportius Escolars de Catalunya, etc. És en aquest darrer punt que nosaltres des del Departament d'Educació Física volem subratllar la bona acceptació per part dels nostres alumnes. Tots els anys procurem participar en diferents esports com ara: l'atletisme, handbol, escacs, bàsquet…

Voldríem fer especial atenció en l'handbol ja que des de fa tres cursos participem amb molt entusiasme i bons resultats. El primer curs vam aportar un equip benjamí mixte i aquests dos darrers cursos amb dos equips alevins mixtes. Enguany estem molt il·lusionats per part de tots, ja que aquests dos grups han arribat a una maduresa tècnica, tàctica i, sobretot, humana.

FERRERIES

A

FERRERIES

B

No ens agradaria oblidar-nos de cap esport però voldríem també destacar la nostra aportació a l'atletisme (cros de la Ràpita, cros de Jesús, Jornades d'atletisme a l'Estadi …). Cal destacar especialment a dos germans del centre pels bons resultats que estan tenint aquest curs en les diferents proves d'atletisme que s'estan efectuant aquestes dates en el nostre territori. IV MILLA JESÚS

VI MILLA PERELLÓ 24


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

ANGLÈS

Aquest curs hem celebrat el Halloween a la classe d'anglès amb els alumnes de sisè i de segon. Amb els de sisè vam fer una Halloween party i vam treballar les costums típiques d'aquesta celebració. I van tenir una sorpresa!!! I'm scared!!

Wow! It's interesting!

Mmm… Delicious!!

I love Halloween!

Els de segon vam fer màscares de Winnie the witch. Ens ho vam passar d'allò més bé!! Halloween!!

25

We like witches!


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

MÚSICA

Lo carrilet de la Cava La paraula Folklore ha estat envilada durant alguns anys, sent el seu producte desprestigiat. Si ens atenem a la seva traducció "Folk lore", "Cultura popular" descobrim que és la cultura del poble i elaborada per aquest, com a norma general reflexa tradicions arrelades a la terra, les innovacions tècniques de cada comunitat, tòpics topogràfics, lluites polítiques contemporànies, etc* . Durant molts anys a l'escola no han tingut cabuda aquestes manifestacions ja que es creia que no disposaven de caràcter formal. Però avui en dia ens adonem que des d'aquestes podem reconstruir fets passats i tradicions que d'una altra manera es trobarien perdudes pel pas del temps i de les generacions. Aquest és el cas del la cançó popular "Lo carrilet de la cava". La poden trobar a: http://www.youtube.com/watch?v=bOPRmy20CzE . Lo carrilet va nàixer l'11 d' Agost de 1926 unint les poblacions de Tortosa i La Cava, amb l'objectiu de transportar l'arròs que es conreava fins la capital del Baix Ebre. Cal destacar que no sols la nostra comunitat rendeix homenatge a aquest tipus de tren, a la província veïna de Castelló de la Plana trobem un altre exemple de cançó amb la Panderola, tren, que unia varies poblacions de les comarques de la Plana alta i Plana Baixa. http://www.youtube.com/watch?v=Wym-bmjJ0cQ . La cançó " Lo carrilet" es treballa a la nostra escola a infantil (P5) a l'àrea de Música enllaçant amb l'àrea de Descoberta de l'entorn natural i social. Intentem d'aquesta manera entendre el món que ens envolta, ja que, sols mirant el passat serem capaços d'entendre el present.

* Manuel Sanchis Guarner (1980) 26


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

AULA DE CIÈNCIES

L'EXPERIÈNCIA DEL LABORATORI/AULA DE CIÈNCIES Aquest és el cinquè curs que funciona el laboratori/aula de ciències, gràcies a la important col·laboració de l'AMPA. Potser és hora de fer-ne un primer balanç. El primer curs fou de prova i hi participaren els grups del cicle mitjà. Encara que les activitats es feien dins l'horari de Coneixement del Medi, la programació del laboratori no anava gaire coordinada amb el currículum d'aquesta àrea. El segon, coincidint amb la implantació de la sisena hora, l ' e x p e r i è n c i a s ' a m p l i à a l c i c l e superior com a activitat no curricular, el que deixava una gran llibertat per a la seua programació. Així, fins que el curs passat, en què es decidí que també hi participessen els xiquets del cicle inicial, les activitats del laboratori tornaren a l'àmbit curricular. Es perdia així la llibertat de programació que hi havia hagut fins llavors, en haver de tocar el laboratori els continguts del currículm. Ja vam comentar-ho aquí mateix el curs passat. Un dels aspectes més positius de l'experiència és la motivació que ha despertat en l'alumnat. Els alumnes del cicle inicial, objectivament, podrien fer a l'aula ordinària el mateix que fan a la laboratori/aula de ciències, però el fet d'haver d'anar en una aula especial els motiva moltíssim i els facilita l'aprenentatge. La integració del laboratori/aula de ciències en el curriculum ha millorat els aprenentatges en l'àrea de Coneixement del Medi. Un problema que vam detectar els primers anys fou que les sessions de laboratori tenien un excés d'activitat manipulativa, la qual cosa fomentava l'interès de l'alumnat, però no els aprenentatges. Des que ho vam detectar, les sessions del laboratori tenen sempre un temps de reflexió, reflexió que és ajudada per les anotacions en la llibreta de laboratori. Encara hi ha alumnes que acostumen a no portar el material que se'ls demana, un material que no sol costar diners i que solen ser objetes reciclats. Alumnes, pares i mares haurien de conscienciar-se que les activitats del laboratori/aula de ciències no són passatemps, sinó classes amb la mateixa importància que les altres, per la qual cosa, l'actitud ha de ser la mateixa.

27


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

BIBLIOTECA

LLEGIM EN FAMÍLIA Passar bons moments amb una persona estimada (mare, pare, àvia,avi, tieta, etc.) al voltant d'un llibre, és un record que de ben segur, un xiquet o xiqueta el recordarà sempre. Qualsevol aprenentatge si porta implícits components d'escolta, diàleg, calidesa,... es veurà assolit en escreix. Conscients d'aquestes premisses, des de la biblioteca, conjuntament amb el cicle d'educació infantil i el cicle inicial, hem engegat:

LES MALETES VIATGERES La maleta viatja a casa dels xiquets i xiquetes, que, al llarg d'una setmana tenen l'oportunitat de compartir lectures de llibres amb les persones més estimades: la seva família. Aquesta maleta conté quatre llibres de temàtiques diferents a més del llibre en "Compartim lectures", on els adults, conjuntament amb els infants poden escriure com han viscut aquesta experiència. En tornar a l'escola, és el mateix alumne/a qui llegeix als/les companys/es el que han escrit a casa.

Ens alegrem per la bona acollida d'aquesta experiència i poder contribuir a tenir uns alumnes i fills cada dia una mica més bons lectors.

28


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

BIBLIOTECA

Aquest és un recull de les opinions que els pares i les mares ens heu fet arribar respecte a aquesta activitat.

29


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PUBLICITAT

diis s ii d ss es sa re ab dr btte nd e en v i e v i D D

9 9 7 7 7 7 5 5 0 0 3 3 8 8 6 6 5 5

o o b b r r ii m m a a ll m m ii g g d d ii a a

30


V isquem l’escola Curs 2009/2010 • Nº 44

PUBLICITAT

C. GAMUNDI VILÀ C. MIRET GAMUNDI FARMACIOLA: Sagrat Cor, 14 • Tel. 977 50 40 56 • RAVAL DE CRISTO Av. Colom, 8 • Tel. 977 50 09 23 • Fax 977 50 12 29 • 43500 TORTOSA

Grues • Crosses • Llits, somiers • Acaminadors Baròmetres inodor • Faixes de totes les classes • “Muñiqueras”, genolleres, etc... • Cadires de rodes de totes les classes • Pròtesi de mama exòcena • Mitges terapèutiques a mida • Plantilles personalitzades • Tota mena d’aparells ortopèdics. Sant Vicent, 34 • Tel. i Fax 977 50 40 26 • 43500 TORTOSA

asssessoria · consultoria Pare Romanyà, 8-10 × 43520 ROQUETES · TERRES DE L'EBRE Tfn. 977 502 266 × Fax 977 502 239 abello@abello.cat www.abello.cat

31


Visquem l'Escola desembre 2009  

Articles fets pels alumnes de l'Escola

Advertisement