Page 1

Xarranca La revista de l’Escola Bages - Manresa

Núm. 73 – Desembre 2014


Pàg. 2

Editorial

EDITORIAL Un curs més, per aquestes dates, tenim l’oportunitat de dirigir-nos nos a tots vosaltres des d’aquesta pàgina i, any rere any, ho fem amb l’esperança que aquest serà l’últim en què haurem de lamentar retallades en l’ensenyament, ja siguin a nivell econòmic (subvencions) o bé a nivell de personal docent, tot i que els nostres fills - filles pràcticament no les notin ja que es fan mans i mànigues perquè així sigui. Però, pot ser, aquesta esta qüestió quedi en un segon pla durant el que queda d’aquest curs degut a la LOMCE, ja que es preveu que el curs 2015 – 2016 s’implanti en la seva totalitat; ja veurem com s’anirà concretant i en quina mesura afectarà l’organització de l’escola i l’educació l’educ dels nostres fills – filles; no perdem de vista que nosaltres volem una educació pública de qualitat i en català i estarem disposats a fer tots els passos possibles perquè així sigui. De moment, aquest curs i l’any 2015, estaran marcats pels canvis ja que s’ha renovat la junta directiva de l’AMPA i també una part de la representació del sector pares del consell escolar, però us podem assegurar que el que no canvia ni canviarà són les ganes de treballar, en benefici dels nostres fills - filles, dels membres membres de l’AMPA, la qual té les portes obertes a tots vosaltres i les idees que ens pugueu aportar. Esperant que gaudiu d’unes bones festes nadalenques acompanyats dels vostres, si tenim sort amb les butxaques més plenes però sobretot amb salut i alegria...

AMPA ESCOLA BAGES

SUMARI 2....................... 3....................... 4-5-6-7 ............. 8-9 ................... 10-11................ ................ 12-13................ ................ 14-15................ ................ 16-17................ ................ 18-19................ ................ 20-21................ ................ 22-23................ ................ 24-25................ ................ 26..................... 27..................... 28..................... ..................... 29..................... .....................

Editorial AMPA Notícies Alumnes 3 anys - Educació Infantil Alumnes 4 anys - Educació Infantil Alumnes 5 anys - Educació Infantil Alumnes de 1r - Cicle Inicial Alumnes de 2n - Cicle Inicial Alumnes de 3r - Cicle Mitjà Alumnes de 4t - Cicle Mitjà Alumnes de 5è - Cicle Superior Alumnes de 6è - Cicle Superior Anglès Música Entreteniments Xar i Pandi

Xarranca - Núm. Núm 73 - Desembre 2014


Pàg. 3

AMPA

ASSEMBLEA GENERAL DE L'AMPA El dia 23 de setembre es va dur a terme l'assemblea general ordinària de socis de l'AMPA en la qual es van tractar les activitats fetes el curs passat i es van aprovar les proposades pel curs 2014-15. 15. També es van aprovar el comptes i es va presentar i aprovar el pressupost per aquest curs escolar. Al finalitzar l'assemblea ordinària es va procedir procedir a fer l'assemblea extraordinària per aprovar la nova junta directiva que queda configurada de la següent manera: President: Carles Abad Olesa (pare de la Carla Abad de 2n i el Ferran de P-4) P Tresorer: Ignasi Porta (pare del Martí Porta de 2n) Secretària: Noèlia Ribes (mare del Joan Llobet de 4t i el Josep de 1r) Des d'aquí volem agrair la tasca feta per la junta de l'AMPA sortint.

ACTIVITATS 

CASTANYADA

Celebrada el dijous, 30 d’octubre, amb els alumnes d’educació infantil... Van rebre la visita de les castanyeres que van repartir castanyes, es va representar un conte i es vàrem dur a terme diferents balls...  REJOGUINA Com ja és tradició a l’escola, a mitjans de novembre es van recollir joguines de segona mà per la Comunitat de Sant Egidi. Moltes Molte gràcies a tots per la vostra col·laboració.

 ALTRES - L’últim dia d’aquest trimestre es celebra el caga Tió amb els alumnes d’Educació Infantil que ja feia força dies que els cuidaven... - El carter Reial ens visita el dimarts, 23 de desembre, a la tarda... Ja teníeu les cartes preparades??? Doncs, ja ho sabeu, ara cal fer bondat!!!!

- I finalment, esperem que aquest any el “bombo” hagi pensat en nosaltres... i, si no, haurem d’esperar a la Grossa de Cap d’Any!!!!


Pàg. 4

Notícies

ESPORTS Aquest curs tenim molts nens i nenes fent activitats esportives extraescolars: Futbol Sala Equip prebenjamí: Format per alumnes de 1r i 2n. Participen a la lliga del Consell Esportiu del Bages i juguen partits els dissabtes cada 15 dies. Equip benjamí: Format per alumnes de 3r i 4t. Participen a la lliga del Consell Esportiu del Bages i juguen cada dissabte al matí. Aquesta temporada tots dos equips han estrenat equipacions. Minibàsquet Escola de bàsquet: Format per alumnes de P-5 5 i 1r. Participen a les trobades d'escoles de la FCBQ. Equip aleví: Format per alumnes de 3r, 4t i 5è. Participen a la lliga del Consell Esportiu del Bages i juguen cada dissabte al matí.

Cros escolar L'escola també té representació en el CROS ESCOLAR, organitzat pel Consell Esportiu del Bages en diverses localitats bagenques. La participació més massiva va ser al Cros de Manresa el diumenge 23 de novembre. Cal destacar la nova equipació tècnica tècnic per aquesta disciplina.

Fins al dia d'avui, el resultat més destacat ha estat el del Biel Perau de 1r que va aconseguir classificar-se classificar en 3r lloc al cros de Moià.


Notícies

Pàg. 5

NOU CONSELL ESCOLAR El dimarts 16 de desembre es va tancar el procés electoral per a la renovació de la meitat de membres del sector pares/mares, mestres i personal PAS del consell escolar. La participació en els tres sector ha estat la següent: Sector pares/mares: 14,76% Sector mestres: 93,54% Sector personal PAS: 100% El dia 16 de desembre en reunió extraordinària es va constituir el nou consell escolar de l'escola que queda format per les següents persones: President: Secretària: Cap d'estudis: Sector mestres:

Sector pares/mares:

Sector PAS: Representant AMPA: Ajuntament:

Xavier Balet Farré Leonor Carreras Pereira Pilar Riera Caballol Alba Bover Moreno Vanessa Català Jàfer Marta González Sobrino Anna Pablos Olmos Carme Sala Ferrer Queralt Villegas Servitja Anna M. Baron Isanta Susana Coca Guzman Raquel Hernández Plasencia Núria López Bigas Ignasi Porta Montalà Montse Sala Perramon Mònica Martos Ferrer Carles Abad Olesa Jordi Serracanta Espinalt

CONCERT DE NADAL

Els alumnes de 1r de ESO de l'institut Lluís de Peguera, entre els quals hi havia una bona colla d'exalumnes de l'escola, han ofert un concert de nadales pels alumnes de cicle superior i educació infantil. Ells ho han fet molt bé i nosaltres hem passat una estona molt agradable. Gràcies alumnes i professors per la feina feta. Enhorabona!


Pàg.. 6

Notícies

PROGRAMA SI Com bé sabeu, la nostra escola du a terme un projecte de salut integral (Programa SI), emmarcat dintre la Fundació SHE, presidida pel prestigiós cardiòleg Valentí Fuster. Amb aquest programa pretenem millorar la salut de l’alumnat i les famílies a través de l’adquisició de diferents tipus d’hàbits saludables. Des de la Fundació SHE, ens van proposar de crear un mosaic gegant del Càrdio. Alumnes i mestres, amb la seva samarreta vermella van anar baixant a la pista i van formar un gran mosaic en forma de cor. Un cop asseguts, el cor va començar a bategar al ritme de la cançó "Aquests cops" del disc de la marató de TV3. Aquí teniu una mostra de les fotografies fetes. Alumnes, mestres i famílies, MOLTES GRÀCIES per la vostra col—laboració

Aprofitem l’avinentesa per recordar-vos recordar vos que, cada cert temps, us anirem passant notes saludables, per tal que reflexioneu sobre diferents aspectes relacionats amb la salut i el benestar físic i emocional, així com petites tasques a realitzar, si es vol, a casa amb els vostres fills/es. Si voleu tenir més informació podeu visitar la web www.fundacionshe.org


Notícies

Pàg. 7

ÚLTIM CURS A L’ESCOLA BAGES Mireu bé si els coneixeu! Fa 9 anys van començar a P3. Han canviat molt, com a mínim d’alçada! Però segur que encara en reconeixeu uns quants.


Pàg. 8

Alumnes de 3 anys – Educació Infantil

LES RUTINES DELS AVIONS I COETS Les rutines són aquelles tasques o accions que es fan cada dia seguint un mateix ordre, normalment a primera hora del matí o de la tarda. Serveixen per situar als nens i nenes en l’espai i en el temps. AL MATÍ: 1r. Tots cantem la cançó del BON DIA. 2n. Per grups de taula, anem posant la foto de la casa a l’avió o coet del color corresponent 3r. Sortim al pati (un grup taula cada dia) a mirar el temps que fa, i quan entrem ho expliquin als companys/es, tot cantant la cançó del “ Pastoret d’on vens” 4t. El temps que fa el posem al nostre calendari del temps. 5è. Mirem els nens i nenes que es queden a dinar. Aprofitem per anar coneixent el propi nom i el dels altres companys/es.


Alumnes de 3 anys – Educació Infantil

Pàg. 9

A LA TARDA: A l’entrar fem tots una petita relaxació, escoltant una música tranquil·la, abans de començar l’activitat. I abans de marxar cadascú torna a posar la foto del seu avió o coet a la caseta.

Aquests treballs de les rutines, junt amb els hàbits, és fonamental perquè ajuda a potenciar l’autonomia i la socialització dels infants i a millorar la responsabilitat en el treball.


Pàg. 10

Alumnes 4 anys – Educació Infantil

TOT JUGANT TREBALLEM CONCEPTES MATEMÀTICS I DE LLENGUATGE!!

TOT JUGANT AMB ELS FRUITS DE TARDOR, APRENEM A COMPTAR I DESCOMPTAR!

FEM DE DETECTIUS I BUSQUEM PARAULES!!


Alumnes 4 anys – Educació Infantil

Pàg. 11

FEM L´AMBIENTACIÓ DE LA TARDOR-HIVERN

A P4 JA HA ARRIBAT LA TARDOR, I JA ESTEM PREPARATS PER L´HIVERN AMB MOLTA ILUSIÓ!!!


Pàg. 12

Alumnes 5 anys – Educació Infantil

ELS NENS I NENES DE P5 VAM ANAR D’EXCURSIÓ A VILANOVA I LA GELTRÚ, GELTRÚ, ON ENS VAN explicaR coses RELACIONADES AMB: AMB:

EL PORT

ELS PESCADORS

LA PESCA


Alumnes 5 anys – Educació Infantil

Pàg. 13

LA LLOTJA

LES BARQUES... BARQUES... …II VAM ACABAR EL DIA JUGANT

HEM APRÉS MOLTES COSES DEL MÓN PESQUER!!!


Pàg. 14

Alumnes 1r – Cicle Inicial

Hola! Som les nenes i els nens de PRIMER. Us volem explicar com hem viscut aquests primers dies d’aquest curs i què ens agrada: • Hem conegut tres nens que han vingut d’altres escoles i també ens hem conegut més amb els altres companys/es que abans anaven a les altres classes. • A Parvulari vam aprendre molt, i ara ens serveix per continuar descobrint coses noves. • Ens ha agradat molt triar el nom de la nostra classe. • A cada classe tenim dues pissarres: una de guix i una digital. • Tenim un horari on podem mirar a cada hora quina àrea treballem! Ah! Ara ja coneixem el nom del què estem treballant: català, castellà, matemàtiques,…de petits també ho hem treballat , però no sabíem com es deia. • Ens agrada fer classes de català, castellà, matemàtiques, tallers, ordinadors, aprendre coses del medi per exemple com creixem, el cos, l’escola,…, fer educació física,, anglès,…Tenim una balança per jugar a sumar nombres ¡ • També ens agrada emportar-nos els deures a casa amb la carpeta per fer-los el cap de setmana. • Estem molt contents/es de pensar que hem d’anar cada dia a l’escola. Ens llevem molt aviat perquè tenim moltes ganes d’anar al cole. • Al principi trobàvem a faltar les postres mestres de Parvulari: la Mª Àngels i la Marina perquè les coneixíem molt, però ara les veiem per l’escola o al pati. Les mestres que tenim ara també són molt amables!


Alumnes 1r – Cicle Inicial

Pàg. 15

Quan vam saber que, durant les Jornades Culturals, coneixeríem coses dels invents, vam començar a pensar en invents sobre els quals ens agradaria saber-ne coses i vam decidir el nom de les classes. A 1rA hem fet una bona llista d’invents. Us en direm uns quants: tablets, gomes, campanes, màquines d’escriure, braçalets, telèfons, semàfors… i l’invent que va tenir més vots va ser ELS RELLOTGES. Llavors, a la classe hem portat fotos i informació dels rellotges i, a més, rellotges de tot tipus: d’aigua, de cuina, de nombres romans, de polsera, de sorra, de gel, despertadors antics, despertadors digitals, de butxaca, d’anell,… En tenim un de pèndul de joguina i que es veuen els engranatges que el fan funcionar i emet el so tic-tac, contínuament fins que s’acaba la corda. I amb tots aquets rellotges hem fet una bona exposició de RELLOTGES. També a 1rB vam fer una llista d’invents que ens agradaven i, després de votar moltes vegades, perquè tot era molt interessant, vam escollir el nom de la nostra classe: ELS INSTRUMENTS. Hem portat instruments molt diferents que teníem a casa, alguns de joguina, altres de veritat; un de nosaltres ens va dir que a casa tenia una bateria, com no la podia portar, ens va dur la foto; també hem portat informació d’instruments que hem trobat i una nena de la classe ens va portar un conte molt interessant “El fantasma del violí”. Quan tenim una mica de temps, els nens i nenes que han portat instruments ens van fent demostracions de com sonen.


Pàg. 16

Alumnes 2n – Cicle Inicial

FEM D’ARTISTES! D’ARTISTES! Una de les lectures que hem llegit aquest trimestre ens explicava el moviment artístic Pintura en Acció. Els artistes d’aquest corrent intenten expressar en les

seves

energia servir.

obres

sensacions

mitjançant També les

variades: esquitxar amb

brotxa,

el

color

tècniques la

pinzell,

de

moviment,

i

els

que

els

materials

utilitzen

pintura,

llançar-la,

dits,

velocitat

les

i

que

fan

poden

ser

repartir-la

mans… I,

molt

important pinten al carrer, en llocs on hi ha poc art o gens, per apropar el seu art al

poble.

Una de les artistes que segueix aquest corrent és Carmen Martín. Pinta durant 12 hores seguides en un lloc

determinat: una

mercat…

estació de

tren,

una

escola,

un


Alumnes 2n – Cicle Inicial

Pàg. 17

Nosaltres hem intentat practicar aquest moviment pintant el nostre nom. Aquí en teniu una mostra:


Pàg. 18

El dijous 30 d’octubre els alumnes de 3r vam anar a visitar el Museu del Molí Paperer de Capellades. Vam veure una exposició sobre el paper i la seva història. També vam poder observar el funcionament de tota la maquinària que utilitzaven antigament en el procés de fabricació del paper. Ens van explicar que fabricaven el paper a partir de draps vells que trituraven formant una pasta que permetia elaborar els fulls de paper. Vam poder veure el molí que mogut per l’aigua feia funcionar les màquines que utilitzaven per fer tot el procés. Després vam fer un taller d’elaboració de paper. Vam fer 3 fulls de paper er de colors diferents i ens va agradar molt poder-ho ho fer tal i com ho feien els artesans. Quan vam acabar el taller vam fer una gimcana on n hi havia una sèrie de proves amb jocs d’habilitat i de memòria per a reforçar el que ens van explicar a la visita.

Alumnes 3r – Cicle Mitjà


Alumnes 3r – Cicle Mitjà

Pàg. 19

EXPERIMENTANT AMB ELS SENTITS A l’assignatura de medi hem estudiat els sentits. Una sessió vam fer un treball més pràctic on vam experimentar amb els sentits: - Vam observar il·lusions òptiques. - Amb el tacte vam palpar diferents textures, duresa i formes intentant descobrir els objectes. - Vam tastar diferents gustos, amarg, dolç, àcid i salat. - Vam intentar identificar diferents olors amb els ulls tancat - Finalment, vam experimentar amb la transmissió del so amb parer film i grans d’arròs.

Ens va agradar molt fer aquest treball en grup perquè va ser molt divertit treballar amb els companys i intentar descobrir olors, sabors, …

ANEM A PRACTICAR JUDO Dins l’àrea d’educació física vam anar al gimnàs Esports 7 per tal d’aprendre unes nocions d’aquesta art marcial. Primer el “sensei” (mestre de judo) ens explicava el què faríem i després podíem practicar-ho per parelles o per grups. Vam aprendre que: -Abans de començar un enfrontament també es saluda dient “REI” en senyal de respecte. I quan s’acaba també. -Hagime és la paraula per començar els combats de Judo. -El judo consisteix a fer caure el rival i que toqui d’esquena a terra. -No es peguen cops ni amb les mans ni amb les cames. -Només es fan claus perquè caigui. -Vam practicar com caure bé, com fer una clau (la porta), i després vam fer una mica de combat. Ens va agradar molt: posar-nos el judogui, poder anar descalços sobre el tatami, tirar-nos per terra i tirar als companys sense fer-nos mal. Els companys de tercer que practiquen judo ens van dir que els agrada molt i ens ho recomanen.


Pàg. 20

Alumnes 4t – Cicle Mitjà

CELEBREM EL DIA DELS DRETS DELS INFANTS El dia 20 de novembre es va celebrar, a tot al món, el Dia Universal dels Drets de l'Infant. Els nens de 4t de l’escola Bages van participar en un acte organitzat per l’Ajuntament per evocar aquest dia.

Tots els nens i nenes del món tenen els mateixos drets i hem de lluitar per aconseguir-ho. Nosaltres

vam

representar

nens amb deficiències físiques.


Alumnes 4t – Cicle Mitjà

Pàg. 21

SENSE SOLTA TEATRE MÒBIL

El teatre que vàrem anar a veure va ser molt divertit. L’obra la feien tres pallassos que es pensaven que el públic no estava al lloc corresponent per mirar l’espectacle “Sense solta”, i ens volien passar a l’altra banda i girar el decorat. Quan estaven els tres junts el del mig plorava perquè li trepitjaven els peus. Feien moltes coses amb unes escales, un avió, un cotxe, una barca, naus espacials de “Star Wars”. Ens va agradar molt quan deien: ”Et farem costat colze amb colze i farem PINYA” i li donava una bufetada. També van interpretar escenes de pel·lícules i van representar una llegenda irlandesa en anglès i en català. Van recitar poemes, van tocar instruments i ens feia molt riure quan un feia veure que pensava. I al final ens van explicar els seus tres secrets!


Pàg. 22

Alumnes 5è – Cicle Superior

Pau casals Entrevista imaginària a Pau Casals, amb respostes a partir de la seva biografia:

1- Qui et va inspirar per ser músic? El meu pare, ell era músic i em va donar el gust per la música.

2-Quin va ser el treu primer instrument? El meu primer instrument de tots va ser una carabasseta que em va fer el meu pare.

3-Tu sempre pensant en els altres... Doncs si, amb la associació obrera de concerts i els concerts benèfics vaig ajudar molt a la gent que patia per la guerra, que es el que la gent que pot tindria que fer.

4-Et van demanar que toquessis a molts països, no? Si, i molts cops davant de presidents, però vaig renunciar a bastants concerts mentre no s’hi estableixin certes lleis...

5-A part de la música, què t’agrada fer en el teu temps lliure? Al Vendrell, m’agradava anar amb barca i banyar-me al mar. També m’agradava col—leccionar pipes de fumar.

6-Perqué vas rebutjar la beca de Brussel—les? El professor es va burlar de mi, i jo no tolero aquestes coses.


Alumnes 5è – Cicle Superior

Pàg. 23

7-Per què vas decidir tocar les suites de Bach? Vaig entrar en una botigueta d’antiguitats i vaig veure un llibre vell, amb un títol ben gran, que hi posava: les suites de Bach. I m’hi vaig enamorar.

8-Per què te’n vas anar a Puerto Rico? Perquè la meva esposa, Marta Montáñez, era d’allà, i així escapàvem de la guerra.

9-Quina casualitat! Com la teva mare! Si, i a més a més m’agradava molt Puerto Rico perquè em recordava al Vendrell.

10-M’han dit que et vas endur mes d’un homenatge... Si, com moltes claus de diferents pobles i ciutats, i la medalla de la pau de la ONU.


Pàg. 24

Alumnes 6è – Cicle Superior

ALUMNES DE CICLE SUPERIOR ASSISTEIXEN AL PLE MUNICIPAL El dia 20 de Novembre ,2 alumnes de cicle superior van participar, conjuntament amb altres nens de diferents escoles al Ple de l’Ajuntament de Manresa. Durant el debat sobre el Pla Local d’Infància i coincidint amb la celebració del dia internacional dels Drets dels Infants, hi va haver la lectura del manifest “Els drets dels infants sota els nostres ulls” que va a anar a càrrec de nou alumnes de Manresa: 2 representants del Consell d’Infants (escola La Salle i Joviat); 3 de l’escola Puigberenguer, 3 de l’escola Sèquia i 2 de l’escola Bages. En acabar van lliurar el manifest a la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Àuria Caus. Tant l’Oriol com l’ Eric van explicar als seus companys de classe la seva experiència i van comentar entre tots les propostes que varen fer. Us expliquem algunes propostes que van llegir:

Tenir una ciutat que ajudi a les famílies:hi ha nens maltractats, desatesos. Nens mal tractadors amb els seus pares o avis.

Tenir una ciutat més segura per a tothom. Podrien podar semàfors i més il·luminació.

Tenir una ciutat amb més espais per jugar i moure’ns:es podrien, fer parcs per nens de més de 10 anys,obrir els patis d’ escoles…

Moment de l’entrega del manifest a la regidora de Joventut de l’Ajuntament


Alumnes 6è – Cicle Superior

Pàg. 25 CONSTRUIM UN CIRCUIT ELÈCTRIC

Els alumnes de 6è, aquest trimestre hem après com construir un circuit elèctric. En grups de tres o quatre persones ens hem organitzat per fer la feina. Primer hem agafat els cables elèctrics i els hem pelat pels extrems. A continuació hem connectat un cable cable a un extrem d’una pila. D’allà sortia cap a un portabombetes, del portabombetes a l’interruptor i de l’interruptor altre cop a la pila. Tot seguit, hem accionat l’interruptor i... Oh! La bombeta s’encén! Per acabar, tots els grups hem decorat decorat o transformat el circuit amb imaginació. Ja veieu ens han sortit cotxes, fars, naus especials, cases... case


Pàg. 26

Anglès

1. Where does he live? He lives in Barcelona. 2. Is she married? Yes, she is. 3. How many brothers and sisters has he got? He has got two brothers and one sister. 4. What was his nationality? He was English. 5. How old is he? He is 34 years old. 6. What does he do? He is a singer. 7. What was he looking like? He was intelligent. He had white and long hair. WRITE CORRECT OPTIONS IN THE CIRCLES ABOVE ACCORDING TO PERSONAL INFORMATION OF EVERY CARACTER.


Música

Pàg. 27

Els nens i les nenes de 5 anys han assajat per a ser els protagonistes de l’ “Aula oberta de Música”. Aquest mes de desembre els familiars dels infants han pogut gaudir en directe de les habilitats musicals adquirides. Quina millor manera de donar la benvinguda a les properes festes que cantant, dansant i tocant instruments!

A l’espectacle de Teatre Musical “El Cel de la Jojó”, l’alumnat de primer i segon vam comprendre amb les cançons que “… el temps és un do preciós que tots tots tenim i s’acaba; que sigui ben profitós depèn com el vivim…”

Aina Currius (1r)

Paula Bernet (2n)

Mariona Oliver (1r)

Martí Porta (2n)


Pàg. 28

Entreteniments

ENTRETENIMENTS • Troba les següents paraules relacionades amb el Nadal

regals arbre dinar carta solidaritat reis pessebre amor festa cavalcada carbó boles estel felicitat tió fira

• Descobreix les multi diferències d’aquest dibuix


Xar i Pandi

Pàg. 29

Laia Camprubí Capdevila (6è A)


Profile for escola2013

Xarranca desembre 2014  

Xarranca desembre 2014  

Advertisement