Page 1

FULL INFORMATIU DE L’ESCOLA LA RODA

http://www.xtec.cat/ceip-laroda

UN LLEGAT PER AL MÓN

A

quests dies el món sencer reconeix el mèrit d’un home que ha estat cridat a passar als llibres d’història com a personatge que va dedicar la seva vida a la llibertat i a la reconciliació del seu poble; un poble que va viure molts anys dividit en dues parts, blancs i negres, sota l’apartheid, un sistema de segregació racial fonamentat en un profund racisme. Els valors que ell va exemplificar amb la seva vida transcendeixen l’àmbit del propi país on va viure i adquireixen valor universal. Com tots podeu imaginar, estic referint-me a Nelson Mandela, mort aquest passat 5 de desembre a l’edat de 95 anys. Ara caldria explicar on rau l’excel·lència i la universalitat d’allò que va fer Nelson Mandela, i que precisament és on radica l’essència de la seva més profunda humanitat. Hi ha una frase seva que il·lustra força bé aquesta idea: “Si vols fer la pau amb el teu enemic, has de treballar amb el teu enemic. Llavors ell es torna el teu company”. Mandela va estar empresonat 27 anys per lluitar contra el sistema polític establert a Sud-Àfrica i defensar les seves idees de llibertat i en contra de l’apartheid. Quan per fi va poder sortir, va ser capaç de perdonar als qui l’havien empresonat i convèncer, tant a blancs com a negres, que podia ser el president de tots, guanyant les primeres eleccions democràtiques que es van celebrar a Sud-Àfrica. Una altra frase seva diu: “Perquè ser lliure no és solament deslligar-se de les pròpies cadenes, sinó viure d’una forma que respecti i millori la llibertat dels altres”. Caldria dir que el seu principal guany va ser el de governar per a tots, blancs i negres, i ho va aconseguir perquè va saber convèncer la gent no només amb raons sinó també amb el cor. Aquesta grandesa i generositat d’esperit és un do que avui dia és rar de poder ser observat entre els governants i dirigents polítics dels països. Una altra frase de Mandela: ”L’educació és l’arma més poderosa que pots usar per canviar el món... Ningú no neix odiant l’altre pel color de la seva pell, la seva procedència, la seva religió. Si la gent aprèn a odiar també pot aprendre a estimar”. Aquesta idea expressada per qui amb el seu tarannà va canviar tantes coses al seu voltant pren una força i un significat especial. L’educació com a eina essencial per a canviar el món, per canviar l’home, per millorar-lo i fer-lo créixer cap el seu procés d’humanització. Però malauradament tenim uns polítics que una vegada i una altra no fan altra cosa que demostrar la seva curta alçada de mires governant i fent lleis, entre altres les d’educació, mirant la realitat des de la seva pròpia trinxera, sense tenir en compte la pluralitat de sensibilitats que hi ha a la societat, i imposant els seus principis per la força de les majories. Ara és el PP amb la seva llei LOMCE defensada pel ministre Wert, abans va ser el PSOE amb la seva LOGSE (1990).


UN LLEGAT PER AL MÓN L’estil de fer no ha canviat. Ja no és només qüestió de destinar més o menys pressupost a l’educació. Per educar bé i d’una manera eficaç cal un consens majoritari de tota una societat i saber què és allò essencial que volem que aprenguin els nostres nens, futurs ciutadans d’un món que hauria de ser cada dia una mica millor. “No pot haver-hi una revelació més intensa de l’ànima d’una societat que la forma que té de tractar els seus infants”, deia Mandela referint-se a aquests. Per altra banda, aquests dies hem tingut la informació dels resultats del famós informe PISA que d’una manera científica, estadística i asèptica avalua el sistema educatiu de tots els països i estableix, mitjançant una puntuació, un rànquing del països mesurant conceptes com la competència lectora, coneixements matemàtics i científics... Segurament pot estar bé, però no oblidem que el subjecte sobre el qual s’han d’aplicar tots aquests coneixements és l’esser humà, i que en la mesura que aquest coneixement se socialitzi i s’utilitzi pot millorar les condicions de vida de les persones i del seu entorn, només llavors aconseguirem avançar com a societat i com a espècie. Cal no oblidar aquest valors humans que Nelson Mandela ens ha ensenyat amb el seu exemple. Vagi per endavant el meu reconeixement i admiració pel seu llegat.

Gemma Flotats Ripoll Directora Escola La Roda

BUTLLETÍ INFORMATIU Núm. 66– TERRASSA - DESEMBRE, 2013


COLÒNIES DE SEGON Aquest any els alumnes de segon han estrenat casa de colònies. Hem anat a l’Escola de Mar “La Marinada”, situada a Cambrils. Com ja sabeu, la Marinada és el nom que rep el vent que procedeix del mar i que ens apropa a l’essència del Mediterrani, doncs les activitats ens han fet endinsar en aquesta brisa i assaborir la dolçor d’aquest mar. Els nens i les nenes de segon han pogut treballar la sorra de la platja i tot fent volar la imaginació... fer escultures gegants!!! També han fet un tastet d’un tocatoca d’animals marins, han pogut gaudir d’un viatge en catamarà i conèixer l’ofici de pescador i els diferents tipus de pesca que encara s’utilitzen a Cambrils. Una història de pirates ha servit d’element motivador des de l’escola i d’introducció de diferents proves d’una gimcana per descobrir, ja de nit, el tresor amagat.

Cesca, Midori i Cecília Mestres de 2n


EL PLAER DE LLEGIR JUNTS Com ja heu llegit en el correu de dijous, aquest curs hem fet uns carnets per fer el préstec de biblioteca a l’escola. És una manera més de donar importància i fer atractiva l’anada a la biblioteca de l’escola i que tingui el mateix funcionament que una biblioteca pública de la ciutat. La lectura és una de les bases fonamentals de molts dels aprenentatges que fan els nens i les nenes al llarg de l‘escolaritat, per això considerem molt important fomentar un bon hàbit de lectura. Comencem el matí i la tarda fent una estona de lectura silenciosa, amb un llibre triat per ells de la biblioteca de classe; ens sembla una manera de començar l’activitat de forma tranquil·la. Destinem estones a fer activitats per fomentar el gust per la lectura: presentant llibres, comentant els que llegeixen, coneixent autors, col·leccions, llegint un tros d’un llibre i animant a continuar-lo, portant llibres de casa que considerin interessants, contes encadenats, compartint els nostres gustos i interessos.... Una vegada a la setmana van a la biblioteca de l’escola, on tenen molts llibres per triar, n’agafen un que s’emporten a casa per llegir. Compartir aquest llibre amb els pares els ajuda a millorar la seva lectura, però sobretot ens dóna l’oportunitat d’establir lligams emocionals amb els nostres fills, comentar temes que ens permet conèixer i incidir en el procés, sempre enriquidor, del seu creixement. Hauria de poder ser una estona dolça, distesa i relaxada que creés vincles i que els nens esperessin amb il·lusió.

Us anotem la pàgina web de la biblioteca de l’Associació de Mestres de Rosa Sensat, on hi trobareu la bibliografia dels darrers llibres recomanats: bibliotecainfantil@rosasensat.org

Paulina Martin i Montse Ollé Mestres de Cicle Superior


PRIMERS PASSOS PER A FUTURS ESCRIPTORS, DISSENYADORS I ARTISTES A l’escola cada setmana dediquem una estona a fer traç. Fer TRAÇ és l’acte de dibuixar, gairebé de manera instintiva, tot un seguit de rectes i corbes sense aixecar l’estri d’escriptura d’una determinada superfície (normalment paper). De manera lúdica, aquesta és una de les activitats per mitjà de la qual volem apropar els infants al món de les grafies, els nombres i el dibuix, tot guiant-los en les seves més primerenques experiències amb el llapis i el paper. Aquesta és una activitat importantíssima per a la bona adquisició del domini del traç i l’ús de l’estri. Es tracta d’un tastet/contacte previ al món de l’escriptura, amb l’objectiu de motivar des de l’inici i evitar la monotonia i el desinterès per escriure o dibuixar.


PRIMERS PASSOS PER A FUTURS ESCRIPTORS, DISSENYADORS I ARTISTES Normalment procurem treballar de gran a petit format. Això vol dir que abans d’arribar al full hem fet tot un seguit de petites activitats amb el cos, en murals, al terra i tot tipus de superfícies àmplies en les que els infants han pogut esplaiar-se. D’aquesta manera es va produint un control progressiu de l’espai. Es tracta d’un treball sistemàtic, amb unes normes preestablertes (agafar correctament l’estri, seguir la direcció correcta, no aixecar l’estri de la superfície, …) que requereix concentració i esforç. Cada setmana es proposen nous reptes, l’execució de nous traços amb diversos materials i tècniques creatives. D’aquesta manera aconseguim que la motivació per aprendre es mantingui setmana rere setmana. Amb els de P4 hem estat recordant al llarg del primer trimestre les línies horitzontals, verticals i inclinades que es van practicar a P3 i treballant els traços anomenats ziga-zaga i espiral. Hi ha, però, tot un seguit de traços que anirem treballant poc a poc al llarg del curs i que acabarem de perfeccionar a P5.

ACTIVITATS PRÈVIES: Es presenta aquest traç fent moviments circulars amb una cinta. Reproduïm la forma a l’aire amb el dit. *Espirals amb paper de diari i traç amb cera *Espirals amb paper i pintura *Espirals amb fils i cordes. ACTIVITAT EN PAPER: amb gomets, traços amb retolador, llapis,...


PRIMERS PASSOS PER A FUTURS ESCRIPTORS, DISSENYADORS I ARTISTES

ACTIVITATS PRÈVIES: Es presenta aquest traç desplaçant-se per un camí de ziga-zagues. Reproduïm la forma a l’aire amb el dit. *Ziga-zaga amb pintura amagada entre imatges. *Ziga-zaga enganxant papers. *Ziga-zaga amb plastilina. ACTIVITAT EN PAPER: Reproduir amb retoladors, llapis, plastilina.

Equip de mestres d’Educació Infantil


ESCOLA DE PRÀCTIQUES Ja fa més de trenta anys que La Roda és escola de pràctiques. Acollim estudiants de diferents Universitats de Magisteri, actualment Grau d’Educació. Creiem que és bàsic que estiguem en contacte directe i constant amb la universitat per tal de no desvincular-nos de la teoria, de les noves tendències i estudis que sorgeixen en educació; i a l’hora donar l’opció als futurs mestres perquè coneguin la realitat de les aules. Teoria i pràctica no poden anar per separat i és estant en contacte constant que ambdues parts en sortim beneficiades, universitat i escola. Ser escola de pràctiques significa fer un seguiment dels estudiants, junt amb els seus tutors de la universitat, de la seva estada. Però, per sobre de tot, ser escola de pràctiques significa que ens comprometem a treballar una sèrie d’aspectes amb els alumnes que tindrem al nostre càrrec: volem que s’adonin que treballar en equip és enriquidor, tot deixant la porta oberta a la participació; donem a conèixer la nostra escola en tots els seus aspectes; pretenem que s’adonin de la diversitat de l’aula i de com gestionar els recursos per tal d’arribar a tots els alumnes; facilitem diversos moments perquè intervinguin i participin en la vida de l’aula; els apropem a la metodologia emprada pel mestre en diverses activitats i situacions, per tal que els alumnes de l’escola puguin esdevenir autònoms, creatius i crítics; tot esperant que aquest apropament a la vida diària de l’escola els faci reflexionar del perquè de les coses, a revisar-les i valorar-les, modificar-les, si s’escau, a resoldre dubtes i neguits, a millorar, a compartir, a innovar... a gaudir en fer de mestre.


ESCOLA DE PRÀCTIQUES És interessant conèixer la visió que tenen de l’escola els estudiants en pràctiques quan ja porten un temps amb nosaltres; els sobten aspectes que per nosaltres, els mestres, ja formen part de la nostra rutina diària, però que certament són trets característics de la nostra escola. La Nerea, una estudiant en pràctiques que tenim actualment a l’escola, ens ha apuntat alguns dels aspectes que li han semblat importants a destacar com a característics de La Roda: - El llibre no és el recurs principal d’aprenentatge, sinó que és un suport addicional. - La participació i el benestar de l’alumnat és primordial: es realitzen assemblees per triar aspectes organitzatius i de conducta a l’aula, a filosofia reflexionen sobre els valors i la convivència. Es fa un seguiment continu de l’alumnat amb les tutories individuals on ells poden compartir amb la/el mestra/e els seus sentiments i emocions. - Un dels aspectes que caracteritzen l’escola és el treball diari per atendre la diversitat: mitjançant dinàmiques de grup, grups cooperatius i agrupacions heterogènies. A més a més, l’escola realitza trobades amb alumnes de l’escola d’Educació Especial Heura per compartir experiències. - El claustre està molt implicat en la formació permanent. Cada any es tria un curs de formació en que tots els mestres hi participen. - La Roda és una escola que permet la participació i la implicació activa de tots els seus membres, inclòs els estudiants en pràctiques, que en som un més. Tots aquests aspectes que per a la Nerea són extraordinaris, possiblement a nosaltres no ens han semblat res de l’altre món, sinó més aviat un treball ben normal perquè ja forma part de la nostra cultura d’escola. Però és interessant conèixer quina és la visió de l’altre, en aquest cas d’una estudiant en pràctiques, per saber quina és la imatge que transmetem a l’exterior. Les valoracions i reflexions que fan els diferents estudiants en pràctiques en el seu pas per l’escola també ens ajuden a reflexionar sobre la nostra pràctica diària. Per tenir uns bons professionals de l’educació, uns bons mestres, cal una bona formació de la Universitat, però és bàsic i imprescindible que es pugui compaginar amb una bona formació a les escoles de pràctiques. Aquest vincle que comentàvem a l’inici, que hi ha d’haver entre la teoria i la pràctica és imprescindible i necessari, i per part de l’Escola La Roda el continuarem mantenint i treballant perquè, per una banda puguem continuar formant futurs mestres i, per altra banda, puguem continuar estant en contacte amb la teoria. Mestres de Cicle Mitjà i Nerea López


“A PROP DE MIQUEL BARCELÓ I ANTONI TÀPIES” Amb Rat Soriano

Aquest primer trimestre l’alumnat de 5è i 6è de La Roda hem tingut la sort de tenir a l’escola la Rat Soriano, artista plàstica terrassenca, amb el seu projecte “A prop de...” A través del PAME, i amb la Rat Soriano, hem rebut unes sessions d’art molt enriquidores per Llibre intervin conèixer i reproduir les gut tècniques de dos artistes de renom internacional com són el mallorquí Miquel Barceló i el barceloní Antoni Tàpies. La Rat ens ha presentat els dos artistes a través d’un acurat PowerPoint i magnífiques anècdotes que ens han permès conèixer de més a prop aquests dos genis plàstics. Després de les explicacions de la Rat, els de 5è hem pogut provar de ser “artistes” tot fent la peça “Llibre intervingut”, a partir de l’exemple del mestre Barceló. Per altra banda, els de 6è hem provat de ser-ho també tot fent la peça “Simbolisme amb pols de marbre” a partir del mestre Tàpies. Han estat unes sessions d’art plàstic molt engrescadores que volem que tinguin continuïtat i així poder treballar els artistes que tan bé ens presenta la Rat Soriano.

Simbolismes amb pols de marbre

Pep Vivó Tutor de 5è Verdum

En aquest article us presentem alguna fotografia perquè en feu un tastet, però si aneu al nostre bloc en trobareu moltes més. http://ciclesuperiorlaroda.blogspot.com.es/


EXCURSIONS I VISITES DE TREBALL Educació Infantil Grup

Lloc

Data

P4 Carlet, Cep i Rovelló

Parc Vallparadís

14 i 16-10-2013

P4 Carlet

Escola Òptica

7-11-2013

P4 Cep

Escola Òptica

21-11-2013

P4 Rovelló

Escola Òptica

28-11-2013

P5 Llenega i Pinetell

Can Rigol- Begues (Garraf)

17/18-10-2013

P3 Apagallums i Cama-sec

Fira de Santa Llúcia

18-12-2013

P4 Carlet, Cep i Rovelló

Can Coll

13-11-2013

Grup

Lloc

Data

Tot el Cicle Inicial

Parc de Vallparadís

12-09-2013

1r Gírgola i Moixernó

La Mata

17-10-2013

Tot el Cicle Inicial

Pedagogia Espectacle

21-11-2013

2n Camagroc i Fredolic

La Marinada- Cambrils (Baix Camp)

16 i 17-10-2013

2n Camagroc i Fredolic

Biblioteca central

29-10-2013

2n Camagroc i Fredolic

Mercat del Triomf

12 i 19-11-2013

2n Camagroc i Fredolic

Mossos d’esquadra

28-11-2013

2n Camagroc i Fredolic

Parc de bombers

10 i 13-12-2013

Grup

Lloc

Data

Tot el Cicle Mitjà

Parc de Vallparadís

12-09-2013

3r Alosa i Tudó

Cova Simanya

25-09-2013

3r Alosa i Tudó

Ciutadella Ibèrica de Calafell

08-11-2013

3r Alosa i Tudó

Visita Terrassa medieval

4 i 5-12-2013

3r Alosa i Tudó

Escola d’Òptica

17 i 24-10-2013

4t Pardal i Xatrac

Plaça d’Andalusia

4-12-2013

Grup

Lloc

Data

Tot el Cicle Superior

Parc de Vallparadís

12-09-2013

6è Cadernera i Estornell

Olot (La Garrotxa)

11-10-2013

5è Blauet, Garsa i Puput

Ogassa (Ripollès)

19, 20 i 21-10-2013

Tot el cicle

Font de l’Argelaguet

31-10-2013

Tot el Cicle

Can Jofresa

19-11-2013

Cicle Inicial

Cicle Mitjà

Cicle Superior


Nadala. Torneu-me... Torneu-me la veu! Que pugui cantar les dolces cançons de pau i alegrança. M'han fet emmudir el ressó ofegós de boques amb fam i boques avares, clams de malaurats que moren...que maten... Torneu-me la veu en nom de l'Amor!... Que no hi ha Nadal si no hi ha bonança. (Poesia inèdita de 1982) Batec de paraules, 2013

Va néixer l’any 1913 i va morir el 4 de desembre de 2013

4 ratlles desembre 2013  

Recull informatiu Quatre ratlles, desembre 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you