Page 1

http://www.xtec.cat/ceip-laroda

COMPARTIM…

E

ra l’any 1969 quan va néixer l’Escola La Roda. Una escola catalana, de renovació pedagògica , de gestió democràtica... ; unes característiques res d’especials, creuríem ara, si no fos perquè en aquells temps encara estàvem sota una Dictadura i res d’allò que la definia estava permès. Tal i com La Roda, al voltant dels anys 70, van sorgir altres escoles amb inquietuds semblants. L’obstinació de mestres, de mares i de pares, en voler compartir l’aposta per a una escola innovadora pedagògicament i integradora en tots els seus àmbits, va fer possible l’Escola Catalana tal i com la coneixem avui. Una Escola que ha estat i és referència en l’àmbit pedagògic en general; i amb un model lingüístic que ha estat valorat positivament i mostrat com a exemple a seguir en diferents Estats Europeus. Per què, doncs, si es fa una bona feina i hi ha uns bons resultats ( si més no a Catalunya), es proposa un nou avantprojecte de Llei d’Educació (LOMCE) que no té en compte ni la història ni les valoracions pedagògiques? Qüestió pedagògica o qüestió ideològica? Caldrà veure com evoluciona tot plegat, però el que sí és cert és que necessitem de la col·laboració de tota la comunitat educativa per tirar endavant i continuar defensant l’escola que tenim, l’escola que volem.

FULL INFORMATIU DE L’ESCOLA LA RODA

L’Escola La Roda, ara i avui, segueix definint-se com a escola al servei de l’educació, catalana, de gestió democràtica, pluralista, de renovació constant, i amb l’objectiu educatiu de desenvolupar totes les capacitats dels nens i de les nenes. Un model d’escola actual, adequada a les necessitats de la població, que pretén formar persones amb valors i amb sentit crític que puguin viure i desenvolupar-se en societat. Us encoratgem a seguir compartint l’educació, a seguir compartint l’escola. Compartir és enriquidor per a tothom. El fet de conèixer els altres trenca les barreres de les idees preestablertes i fa que l’enfoc de la nostra mirada vagi més enllà, que hi hagi més coneixement, més cultura... I és clar que sense coneixement ni cultura no hi hauria educació.

Mostres de col·laboració a l’escola n’hi ha hagut un munt els últims temps, per citar-ne algunes: manifestacions, concentracions i cadenes humanes en favor de l’educació i en contra de les retallades i de l’avantprojecte de llei; muntatge dels plafons de suro un diumenge al matí; voluntaris per la llengua... Cadascuna de les persones que heu col·laborat i compartit alguna d’aquestes activitats heu fet possible, amb la vostra aportació, fer de La Roda una escola GRAN. BONES FESTES DE NADAL! Equip Directiu de l’Escola La Roda

BUTLLETÍ INFORMATIU NÚM. 64 — TERRASSA — DESEMBRE 2012


2

CELEBREM HALLOWEEN

L’anglès és cada vegada més present a la nostra societat i, per tant, a l’escola li donem la importància que ha de tenir per a que esdevingui una eina que ens permeti comunicar-nos. I què més engrescador que celebrar les tradicions populars mitjançant poemes i petites representacions que després podrem ensenyar als nostres companys? Aquesta tardor hem celebrat Halloween d’una manera especial amb els nens i nenes de segon i els de quart. Els de segon es van aprendre una poesia i unes endevinalles. I els de quart van representar una obra de teatre. Ens vam trobar tots junts a l’aula d’anglès per intercanviar el què havíem après. Creiem que és importat fer activitats que permetin treure l’anglès de l’aula i fer-lo veure com una llengua de comunicació vehicular, a la vegada que ajuda a millorar l’expressió oral i també la corporal. Val a dir que tant els grans com els petits van gaudir disfressant-se, maquillant-se i preparant l’activitat que anaven a compartir.

Montse Bou i Cecília Fornells Mestres d’anglès


3

CONSELL DE DELEGATS

A la Roda entenem que els alumnes són un membre actiu de la nostra comunitat educativa, i vam crear un nou òrgan organitzatiu: El Consell de Delegats. Aquest òrgan va sorgir amb l’objectiu d’implicar els nostres alumnes en la presa de decisions relatives a les normes de convivència del centre. Aquest és el segon curs que ho portem a terme d’una manera sistemàtica. El Consell de Delegats està format pels delegats i delegades dels dos grups de cinquè i dels tres grups de sisè (dos alumnes per grup triats pers ells mateixos) i una mestra adscrita a aquest cicle, el superior. Aquesta mestra coordina les diferents trobades i és l’enllaç entre el consell i el claustre. El Consell es troba un mínim de dos cops per trimestre i es tracten diferents temes i propostes que sorgeixen en l’assemblea de cada grup. Així garantim la participació de tot l’alumnat en la presa de decisions. Amb aquest funcionament ajudem a fer entendre el funcionament democràtic de la nostra societat als nostres alumnes. Fem una valoració molt positiva d’aquest nou òrgan, ja que a més a més de tots els objectius esmentats anteriorment, els alumnes estan molt implicats, participant activament i amb interès.

Rebeca Cinta Tutora 6è Garsa

Una veritable participació aprofundeix en els objectius de socialització democràtica dels nens. La participació es pot definir com un reconeixement d’allò que els nens són capaços de fer i implica que els nens siguin membres de la societat, capaços de pensar i expressar-se per si mateixos. Per tant, no només tenen alguna cosa a dir sobre el que afecta a la seva vida com a persona, membre d’un grup o d’una comunitat, sinó que han de ser informats, consultat i escoltats quant a tots aquest aspectes.

“S’ha de garantir als nens el dret a expressar la seva opinió d’acord amb la seva edat i maduresa, i s’ha d’oferir l’oportunitat de ser escoltat” (article extret dels Drets dels Nens)


4

CONEIXEM D’APROP UNA ARTISTA

EL PASSAT DIA 15 DE NOVEMBRE, ELS GRUPS DE P5 GÍRGOLA I MOIXERNÓ, VAM VISITAR L’EXPOSICIÓ D’AQUAREL·LES “PASSIÓ” A LA SALA SOLER I PALET DE LA NOSTRA CIUTAT.

LA PINTORA TERESA JORDÀ VITÓ ENS VA OBRIR LA SEVA EXPOSICÍÓ I ENS VA ANAR EXPLICANT COM S’INSPIRA, COM PINTA, COM CAL TENIR PACIÈNCIA DAVANT D’UNA OBRA, COM CAL ANAR-LA GESTANT A POC A POC... EL FET DE SER UNA ARTISTA EN ACTIU I CONTEMPORÀNIA ENS VA PERMETRE APROPAR L’ART ALS INFANTS I PODER ENTENDRE UNA MICA MILLOR EL PROCÉS D’EXECUCIÓ D’UNA OBRA PICTÒRICA. L’EXPOSICIÓ ESTAVA FORMADA PER 12 OBRES D’ART, UNA QUANTITAT MOLT ADIENT PER A L’EDAT DELS INFANTS, A NIVELL D’ATENCIÓ I EXPLICACIÓ.


5

CONEIXEM D’APROP UNA ARTISTA

A PARTIR DEL REGAL QUE ENS VA FER LA TERESA, UN TROCET D’UNA AQUAREL·LA SEVA, CADA INFANT VA EXPANDIR LA SEVA CREATIVITAT TOT COMPLETANT LA SEVA PRÒPIA OBRA; I FENT EVIDENT QUE HI HA MOLTES MANERES DE RESOLDRE L’ACTIVITAT I QUE TOTES SÓN PROU INTERESSANTS!!!

TUTORES DE P5


LLEGIR PER APRENDRE I APRENDRE A LLEGIR

6

L’adquisició i el domini de la lectura és un procés que aprenem al llarg de tota la nostra vida. Ha de servir per formar aprenents autònoms, implica formar lectors que gaudeixin amb la lectura i que la puguin fer servir per múltiples finalitats, entre elles, aprendre. Per aquest motiu, durant tota l’etapa de l’Educació Primària és important incidir en el desenvolupament de la competència lectora, sense oblidar quins són els tres pilars bàsics en l’aprenentatge de la lectura: 1. Ensenyar i aprendre a gaudir de la lectura. Aprendre a llegir de manera diversificada, és poder saber llegir qualsevol tipologia de text, aprendre a estimar la lectura. 2. Ensenyar i aprendre a llegir. Hem de ser conscients que el gust per la lectura ha anat variant al llarg del temps. En l’actualitat no hi ha una sola manera de llegir ni un únic format de lectura. A l’escola mirem de combinar diverses activitats en les estones de lectura, adaptant-les al seu nivell i capacitat, per donar-los seguretat i confiança, i despertar el seu interès. 3. Ensenyar i aprendre a utilitzar la lectura per aprendre. Avui en dia, que disposem de tantes fonts d’informació diferents, saber llegir amb criteri, de forma intel·ligent i reflexiva, és potser un bé més preuat que mai. Un bon lector serà una persona que podrà transformar la informació en nous coneixements. Tant a l’escola com a casa s’han de potenciar els tres pilars bàsics de la lectura. Des de la família cal vetllar per un bon hàbit lector. Recordem que no només cal ensenyar a llegir sinó també s’ha de gaudir d’allò que es llegeix: compartir lectures plegats pares i fills, escollir llibres de la biblioteca, comentar les lectures... A l’escola som molt conscients de la importància de la lectura, i una de les activitats que fem és fomentar el préstec de la biblioteca de LA RODA. Mestres de Cicle Mitjà

Cal aprendre a llegir, però també cal aprendre a llegir per aprendre, per pensar i per gaudir.


7

POEMES DE NADAL

Pels nens I nens de tercer

Nois i noies de cinquè

NO SÉ SI DIR-HO SABRÉ…

M’AGRADA EL NADAL

No sé si dir-ho sabré i em sortirà el vers com cal... Però és arribat el Nadal i pel que sabré, faré... Que passin un bon Nadal i que res no els faci mal ho desitja convençuda als seus parents tan volguts, aquesta nena petarrella que no sap ben bé què s’empesca però que espera la gran gresca de gall, torrons i vi vell.

M’agrada el Nadal, faig petons i regals, els carrers i els balcons plens de llums i colors. M’agrada el Nadal un pessebre com cal, pastorets i torrons i cançons vora el foc. Quan miro la nit veig el vidre entelat, i escric amb el dit “Bon Nadal” i un desig. Vull un tall de torró pel pastor Rovelló i carbó dins d’un sac pel dimoni escuat. Vull un somni de neu per baixar amb un trineu. Poder veure al rei blanc fent de mag un instant. Vull pujar dalt del cel per fer surf amb l’estel, fins l’estrella d’Orient que s’apaga i s’encén. Vull que em donis cançons i un sac ple de petons i un dibuix d’aquest món sense mals ni canons. M’agrada el Nadal, faig petons i regals, els carrers i els balcons plens de llums i colors. M’agrada el Nadal un pessebre com cal, pastorets i torrons i cançons vora el foc.

Poema de Nadal del recull de contes escrits pel Miquel Massaguer

Per les noies i els nois de quart: LES FIGURES DEL PESSEBRE

La dona que renta, la vella que fila i el brau caçador que sempre vigila. La noia que porta la gerra i el pa i aquell pescador que al riu va a pescar. El vell que la terra remou amb catxassa i el que es veu el vi de la carabassa. El del feix de llenya i aquell pastoret que va amb la catxutxa perquè té molt fred. La jove mestressa que duu una gallina, la del cistell d’ous i el sac de farina. Aquells que sonant van fent son camí; el del flabiol i el del tamborí. Del sac de gemecs el qui sempre plora el de la simbomba que ronca a tota hora. També els tres pastors que fan el sopar i couen les sopes i llesquen el pa. Figures eternes de vida senzilla que eixiu de la llum que en mig del cel brilla. Vosaltres al món porteu resplendor, oh fràgils figures de Nostre Senyor! Joan Llongueres

Música: Dàmaris Gelabert Lletra: Eulàlia Canal

Els nois i noies de sisè ARA VE NADAL!

Nadal de polsim d’estrella, estrella de cara d’argent, argent de nit entelada d’un cel amb lluna creixent. Nadal d’arboç de pessebre, pessebre de suro i paper, paper de seda pintada d’aquell color tan lleuger. Nadal d’agulles de gebre, gebre de neula i torró, torró d’ametlla ensucrada que ens portarà el vell Tió. Lola Casas


8

POEMES DE NADAL

Pels més menuts de P3

Nens i nenes de primer

POEMA DE NADAL

CLAROR DE NADAL

Tinc tres anys i estic content, Pel carrer hi ha molta gent. I sabeu què ha passat? Que el Nadal ja ha arribat. A casa tots junts estem I la festa celebrem. Bon Nadal!

La molsa avui s’il·lumina amb la llum pura del rou perquè hi ha claror divina entre la mula i el bou. Un àngel el vol atura i crida als humils pastors que hi duran la confitura de les cireres d’arboç.

Pels nens i nenes de P4 POEMA DE NADAL

El sol brilla, el cel és blau, tot és alegria, el dia de Nadal. Doneu-me pollastre, doneu-me torrons; fem xerinola, i cantem cançons.

Nens I nenes de P5

Sota el fred de les estrelles a mitjanit surt el sol entre un repicar d’esquelles i de cançons de bressol.

Pels nens i nenes de segon L’HIVERN

Ja arriba l’hivern! tot ell va vestit de neu i de glaç, de boira i de llum.

EL CAGANER

Un pastoret molt golafre fent camí cap a Betlem li ha agafat mal de panxa i busca una mata impacient. Un majoral l’apressa “Vinga, vinga, caganer! Que tot això et passa per ser massa llaminer”. L’estel que tot ho vigila se n’adona d’aquest fet “Poso la llum més fluixeta” Li diu a l’angelet “No sigui que algun espieta descobreixi el pastoret”.

Asseca les flors i el fred fa venir: el nas m’ha pintat de color de vi. Jo em poso l’abric i vaig ben tapat: no vull esternuts, no vull refredats ! F. Bofill, A. Puig i F. Serrat

Francesca Aubanell

Aquesta és una mostra dels versos de Nadal que hem treballat a l’aula, depenent de cada nivell d’edat.

4 ratlles desembre 12  

Butlletí informatiu 4 ratlles, desembre 2012.