__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

FESTES

PER SENTIR


EL CAGANER UN PASTORET MOLT GOLAFRE FENT CAMÍ CAP A BETLEM. LI HA AGAFAT MAL DE PANXA I BUSCA UNA MATA IMPACIENT. UN MAJORAL L’ APRESSA “ VINGA, VINGA, CAGANER! “ QUE TOT AIXÓ ET PASSA PER SER MASSA LLAMINER. L’ ESTEL QUE TOT HO VIGILA SE N’ADONA D’AQUEST FET “POSO LA LLUM MÉS FLUIXETA” LI DIU A L’ ANGELET. NO SIGUI QUE ALGUN ESPIETA DESCOBREIXI EL PASTORET.

FRANCESCA AUBANELL


NADAL ARA VE NADAL MENJAREM TORRONS FAREM UN PESSEBRE I CANTAREM CANÇONS. TOT SEGUINT L’ESTRELLA ELS TRES REIS VINDRAN I MOLTES JOGUINES A MI EM PORTARAN.


JO TINC UN PESSEBRE PETIT I LLUENT DE SURO I DE MOLSA, TOT BLANC DE TANTS BENS. FIGURES I CASES D’ARGILA I PAPER, CORRALS AMB GALLINES, DOS BOUS I UN PAGÈS.

EL PESSEBRE

TRES DONES QUE RENTEN AMB L’AIGUA D’UN REC, I UNA ALTRA QUE FILA I UN VELL QUE TÉ FRED. PASTORS QUE ES DESVETLLEN D’UN SOMNI SERÈ, I UNS ÀNGELS QUE CANTEN I UN NÚVOL ENCÈS. JO TINC UN PESSEBRE BONIC COM CAP MÉS.

RAMON MUNTANYOLA


FOC DE SANT JOAN TRES DIES ABANS DEL SANT VA PELS PISOS LA CANALLA RECOLLINT ELS TRASTOS VELLS, CANYES I MANATS DE PALLA, I APROFITEN LA DIADA, PERQUÈ TENEN MOLTS VEÏNS QUE DESEMBARASSEN LA CASA DE MOBLES VELLS I ROÏNS. JOAN AMADES


NADAL L'ESCOLA ÉS TANCADA, HI HA LLUM AL CARRER, LA SENYORA PEPA SALUDA AL CARTER: QUE TINGUI UN BON DIA, AVUI ÉS NADAL. NO TÉ UNA CARTETA? NO TÉ UNA POSTAL? LI PORTO UNA CARTA DEL SEU FILL PASQUAL QUE DES DE SUÏSSA LI DIU: BON NADAL! ESTIGUI CONTENTA, JESÚS HA NASCUT; PER DUR-NOS LA JOIA AL MÓN HA VINGUT.

F. BOFILL, A. PUIG, F. SERRAT


LA MONA LA MONA RODONA AVIAT MENJAREM, GALETES ENSUCRADES I XOCOLATA CALENT. MARIA DALMURADA


LA CAVALCADA DE REIS CARAMELS, SERPENTINES, CONFETI, UNA PLUJA DIFERENT, PLUJA QUE SEMPRE ACOMPANYA LA CAVALCADA DE REIS. REIS ESCORTATS PER CARROSSES, QUE SALUDEN MOLT CONTENTS. UN FUM D'ULLETS QUE LLUEIXEN EN UNA NIT DE GENER. UNA NIT MÀGICA, INTENSA, ON MANETES INNOCENTS, DEIXEN EN LES BALCONADES AIGUA I BROSSA ALS CAMELLS.

FINA GIRBÉS


LA DIADA DE SANT JORDI LA DIADA DE SANT JORDI ÉS DIADA ASSENYALADA PER LES FLORS QUE HI HA AL MERCAT I L’OLOR QUE EN FAN ELS AIRES, I LES VEUS QUE VAN PEL VENT: “SANT JORDI MATA L’ARANYA” JOAN MARAGALL


LA LLUM DEL FANALET AMB LA LLUM DEL FANALET JO ANIRÉ A ESPERAR ALS TRES REIS, VULL QUE EM PORTIN MOLTES COSES PAU I JOIA A TOTS ELS NENS. QUINA FOSCA NIT! AI, QUIN FRED QUE FA! TOT ÉS ADORMIT, JA ELS SENTO ARRIBAR. CANÇÓ


FEINA FAIG DE PASTORETA A L’HIVERN COM A L’ESTIU, FACI SOL, FACI FRESQUETA, JO PASTURO LA CABRETA VORA EL RIU. SI HI VOLEU VENIR MARIA AMB L’ESPÒS I EL JESUSET, EM DAREU MOLTA ALEGRIA. NO ESTIGUEU A L’ESTABLIA PATINT FRED. A LA LLAR, PER RETORNAR-LO, CREMEN JA BRANQUES DE PI, SÉ CANÇONS PER BRESSOLAR-LO, I UN LLENÇOL PER ABRIGAR-LO TINC DE LLI. TALLAREM UNA LLESQUETA DE BON PA QUE EM DONA EL CEL, I AMB LA LLET DE LA CABRETA LI FAREM UNA SOPETA COM LA MEL.

LA PASTORETA

JACINT VERDAGUER


DESEMBRE QUAN VE NADAL FEM EL PESSEBRE AMB RIUS, MUNTANYES DE COLORS, EL CAGANER, L’ESTRELLA, L’ÀNGEL, EL NEN, LA MARE I ELS PASTORS. CANTEM CANÇONS I MENGEM NEULES, TAMBÉ TORRONS I ALTRES LLAMINS, I PER ARRODONIR LES FESTES QUE OMPLEN DE JOIA GRANS I NINS ENS ABOQUEM A LES FINESTRES A ESPERAR ELS REIS QUE VAN VENINT.

MIQUEL MARTÍ I POL


LES JOGUINES LES JOGUINES MOLT CANSADES, ESTAN TIPES DE VOLTAR; DINS EL SAC TOTES PLEGADES S’HAN POSAT A RONDINAR. AL REI NEGRE LI DEMANEN QUE LES DEIXI EN UN BALCÓ. “HO FARÉ, DIU EL REI NEGRE, I COM MÉS A PROP MILLOR.” “SI EL REI ROS NO ENS HO COMPLICA, SI EL REI BLANC DÓNA PERMÍS, ARA US PUJO DE SEGUIDA AL BALCÓ D’UN CINQUÈ PIS.” QUAN EL SOL JA DESPUNTAVA VAIG ALÇAR-ME DEL MEU LLIT. QUINA SORT, QUANTES JOGUINES M’HAN DEIXAT AQUESTA NIT.

F. BOFILL, A. PUIG, F. SERRAT


JOSEP S. PONS

TRES REIS D’ORIENT TRES REIS D’ORIENT, TRES REIS CAMINAVEN, LA CORONA D’OR, DE LLIRI LA BARBA, EL MANTELL BRODAT D’OCELLS I DE BRANQUES…


MUNTANYES DE SURO JO TINC UN PESSEBRE DE SURO I CARTRÓ, D’ARENA I DE MOLSA, DE BOIXOS I ARBOÇ. D’ESTRELLES PINTADES - LLAUNA I BORRISSOL -, RIERES DE VIDRE I ARBRETS DE BASTÓ, CAMINS FETS DE CENDRA, PENDISSOS DE ROC, MUNTANYES NEVADES - FARINA I CANDOR -. JO TINC UN PESSEBRE. PER MI ÉS EL MILLOR.

POPULAR


POEMA DE NADAL ON VAS PERE TAN DE PRESSA, TAN ESBOGERRAT? CORRE, VINE AMB MI TERESA, DEIXA EL TEU RAMAT. JESUSET FILL DE MARIA HA NASCUT AQUESTA NIT; UN PESSEBRE A L’ESTABLIA LI SERVEIX DE LLIT. UNA CABRA MOLT LLETERA LI HA DUT EN MIQUEL I EN JOAN UNA PANERA DE TORRONS I MEL. TRADICIONAL

UN CONILL I UNA LLEBRETA JO LI PORTARÉ, CORRE, VINE PASTORETA, VINE TU TAMBÉ.


SANT JOAN PERQUÈ ÉS NIT DE SANT JOAN, HEM ENCÈS UNA FOGUERA, LA GENT HI DANSA AL VOLTANT SE SENT OLOR DE GINESTA. TOMÀS GARCÉS


POEMA DE LA TARDOR VORA EL FOC HI HA LA MAINADA, QUE CASTANYES FA TORRAR. QUAN ESTIGUIN BUFADETES, ALGÚ SE LES MENJARÀ. JOAN AMADES (FRAGMENT)


TOC DE FESTA MAJOR ÉS TARDA DE FESTA, LA FESTA MAJOR, S'ENCENEN LLUMETES DE TOTS ELS COLORS. CRIC-CREC, CATACREC, FA EL BALL DE BASTONS, DIMONIS QUE SALTEN ENMIG DELS MINYONS. JA SONEN LES GRALLES I ARRIBEN ELS NANS, DARRERE S'ACOSTEN ELS NOSTRES GEGANTS.

OLGA XIRINACS

Profile for josep pla

Poemes festes  

poemes per infants d'autores i autors diversos.

Poemes festes  

poemes per infants d'autores i autors diversos.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded