Page 1

EL CANVI CLIMÀTIC És una variació del clima de la Terra, que pot ser provocada per humans o per causes naturals, afectant a la temperatura, les precipitacions,etc. Actualment es parla d’un canvi climàtic causat pels humans i el nostre abús dels recursos naturals. Les conseqüències que es preveuen per aquest canvi són l’augment del nivell del mar, a causa de que el gel dels pols es fon per l’augment de temperatura, augment de la temperatura de l’aigua, augment del règim de tempestes i huracans, desertificació d’algunes zones que actualment no són deserts, extinció de boscs, etc. Al nostre país, un escalfament d’uns dos graus significaria estius molt més calorosos, un augment de fins a sis graus de la temperatura mitjana, disminució del territori (cada centímetre que augmenta el nivell de l’aigua són 10 metres de territori que es submergirà), més sequera en les estacions de primavera i estiu, i inundacions molt grans en tardor i hivern. Aquests efectes ja es comencen a notar, s’ha comprovat que les plantes treuen fulles, flors i fruits unes dues setmanes abans que fa cinc dècades, mentre que l'arribada biològica de la tardor es retarda. Si l’augment del nivell del mar continua, el 2050, el delta de l’Ebre desapareixerà. Manuel de Castro, de la Universitat de Castella-La Manxa afirma que:“Tots els models apunten a Espanya com un dels països europeus que més afectats resultarien pel canvi climàtic global” i recorda que “són resultats, no especulacions alarmistes”.


Un parell de casos concrets: El desgel massiu: “Hi haurà un desgel massiu de glaceres per davall dels 5.000 metres en els pròxims 20 o 30 anys”, diuen, contundents, els experts. El procés està en marxa: en les últimes cinc dècades, el volum de les glaceres alpins s'ha reduït a la meitat. A l'oest de Xina, una pujada de dos graus provocarà el desgel total de les glaceres al final d'aquest segle. A Perú passarà una cosa semblant, amb l'agreujant que en aquest país el 70% de l'electricitat prové de plantes hidroelèctriques alimentades per les glaceres andines. En aquesta zona es notarà a més la influència d'un corrent alterat del Nin, amb les seves dues cares: la sequera i les pluges torrencials. Publicat, el 2 d’Octubre de 2009, en un periòdic xinès.

Massiva desaparició d'espècies: “Entre un 9 i un 52% de les espècies del planeta estan amenaçades d'extinció pel canvi climàtic.” afirmen els experts d’Amèrica del Nord. Que es produeixin més o menys extincions està directament relacionat amb quant pugen les temperatures en els pròxims 50 anys, així com amb la possibilitat de migrar que tenen les espècies. Aquelles espècies que no siguin capaces d'adaptar-se ni desplaçar-se, s'extingiran. Publicat, el 16 de Novembre de 2009, en una revista dels Estats Units. En conclusió, ja que no podem viatjar en el temps per evitar aquests desastres, hauríem de prendre consciència de que és hora d’actuar. Els humans, hi hem de fer alguna cosa per reduir-ne els efectes, ja que no som a temps d’evitar-lo, i encara que possiblement no ens afecti directament a nosaltres, però si als nostres fills o descendents. I, personalment, m’agradaria tinguessin la millor vida possible.

Document PDF.  

Treball sobre el canvi climàtic.

Document PDF.  

Treball sobre el canvi climàtic.