Page 1

TEYXOΣ 67

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ / ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 52, 105 63 ΑΘΗΝΑ / ΤΗΛ.: 210-32.27.244, 210-32.21.805 / FAX: 210-32.22.388 / e-mail: esathena@otenet.gr ΕΚΔΟΤΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Π. ΚΑΡΕΛΛΑΣ, Πρόεδρος Ε.Σ.Α. / ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Τυποκυκλαδική Α.Ε., ΣΥΡΟΣ, ΤΗΛ: 22810 82748

Ώρες ευθύνης για το εμπόριο Το εμπόριο διαχρονικά στοχεύει στη δημιουργία «πλούτου» στην κοινωνία μέσα από την ανάπτυξη των ανθρώπων που συνεργαζόμαστε και μέσα από συστήματα και διαδικασίες που απαιτούν συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Βασική προϋπόθεση είναι ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και αξιών που προστατεύει συγχρόνως την αγορά, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο βιώνουμε στις μέρες μας, αναδεικνύει την καθημερινή αδυναμία του λαού μας σε κάθε επίπεδο και πολιτικό χώρο, που δεν είναι άλλη από τη μετατόπιση των όποιων ευθυνών μας αφορούν. Ζούμε στη χώρα της υπερβολής. Σε μια κοινωνία όπου η αντίδραση υπερισχύει της δράσης και η κριτική της αυτοκριτικής. Και βέβαια όταν προκύψει πρόβλημα αναζητούμε και σχολιάζουμε απλά τα αίτιά του, χωρίς άμεσα να αναζητήσουμε τους τρόπους επίλυσής του. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αγωνιστούμε ώστε να αλλάξουμε όλα αυτά που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο αυτού του τόπου. Οφείλουμε να αντισταθούμε στα φοβικά σύνδρομα που διάφορες δυνάμεις και κέντρα προσπαθούν να επιβάλουν. Είναι ώρα δράσης και όχι αντίδρασης. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία πως το επιχειρείν αποτελεί τον βασικό πυλώνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης αφού παράγει πλούτο, αναπτύσσει νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέρει στο κοινωνικό έργο του κράτους μέσω της φορολογίας, δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν το επίπεδο των πολιτών. Παναγής Καρέλλας Πρόεδρος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούµε στην ηµερίδα που θα πραγµατοποιηθεί τη ∆ευτέρα 22 Ιουνίου 2009 στο Ξενοδοχείο ELECTRA PALACE - οδός Νικοδήµου 18-20 ΠΛΑΚΑ - και ώρα 16.00- 21.00 µε θέµα : « ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ » · Αθέµιτος ανταγωνισµός · Συγκέντρωση · Αποκλεισµός Η δεκαετία της συγκέντρωσης Εισηγητής: Γιάννης Σιώτος, Επικεφαλής Παρατηρητηρίου Αγοράς και Πρόεδρος Propindex Επιχειρηµατικές πρακτικές που έφεραν τη συγκέντρωση Εισηγητής: Αντώνης Μέγγουλης ∆ικηγόρος LLM Προτάσεις του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών Εισηγητής: Παναγής Καρέλλας Πρόεδρος ΕΣΑ Επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσµατα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Αγοράς Α εξαµήνου 2009 σχετικά µε τη διαθεσιµότητα εµπορικών χώρων. Η παρουσίασή της θα γίνει από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙ∆Α, Κον Στράτο Παραδιά. Η παρουσία σας θα µας τιµήσει ιδιαίτερα.

Ο κ. Γ. Προβόπουλος διαπιστώνει….

2

Απαισιόδοξος ο Πολ Κρούγκμαν

5

Σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα

2

Ο Κeynes υπό συζήτηση..

6

Αύξηση εισφορών στον ΟΑΕΕ

2

Ο σκληρός κ. Αλμούνια

6

Κατακλυσμός με τις ακάλυπτες…

3

H Eurostat πιστοποιεί…

6

Κρατήστε τις αποδείξεις σας….

3

Κοινωνική κρίση;

6

Αλλαγές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

3

Φρενάρουν τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα

6

Aναθεώρηση οικονομικών στοιχείων

4

Κίνητρα …Κινεζικής έμπνευσης !!

7

Επιχειρηματικές επισφάλειες

4

Δείκτες ύφεσης

7

Προηγούνται τα παιγνίδια

4

Δάνεια και παράπονα

7

Εντοπισμός ληξιπροθέσμων οφειλών

5

Έρχονται τα σημειώματα…

7

Ενίσχυση έναντι ψηφιακών κινδύνων

5

Νόμος για τη προστασία των ανηλίκων

Άρχισε το 2ο ΤΕΜΠΜΕ

5

και την απαγόρευση του καπνίσματος

8

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜ επιχειρήσεων

8

01


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο κ. Γ. Προβόπουλος διαπιστώνει…. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστη η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την εθνική οικονομία. Ο Διοικητής διαπιστώνει καταρχήν ότι η δεινή κατάσταση της οικονομίας μας με τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οφείλεται μόνο σε μικρό βαθμό στη διεθνή οικονομική κρίση. Οφείλεται κυρίως σε ένα αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε με ημίμετρα, βασισμένο στην υπερκατανάλωση, στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, με αποτέλεσμα το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εάν μάλιστα συνεχιστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση. Κατά τον κ.Προβόπουλο ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2009 θα είναι μηδενική. Ο Διοικητής της ΤτΕ προτείνει να εγκαταλειφθεί το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος και να εφαρμοστεί

μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για τη μείωση του ελλείμματος με την περιστολή της σπατάλης, τη μείωση του ελλείμματος έως το 2012, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καλύτερη αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών. Με την εξοικονόμηση πόρων μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επιβάλλονται επίσης τολμηρές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη στενότερη σχέση μεταξύ εισφορών και συντάξεων. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με διορθωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με μείωση και του δημόσιου τομέα που λόγω αναποτελεσματικότητας αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγική διαδικασία. Τι από όλα αυτά θα εφαρμοστεί, μένει να το δούμε.

Σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα Ενθουσιασμός στην Αθήνα, προβληματισμός στις Βρυξέλες!! Το Υπουργείο Οικονομίας είναι απόλυτα ικανοποιημένο, σχεδόν ενθουσιασμένο, αφού καταφέραμε να δανειστούμε ήδη στο πρώτο τετράμηνο 42 δις ευρώ, με προοπτική να χρειασθούν ακόμα 8 δις μέχρι το τέλος του 2009. Στις Βρυξέλες, όμως ο δανεισμός αυτός προβληματίζει για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελληνική και Ιρλανδική οικονομία, στην περίπτωση που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξεύρεση δανεισμού για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Εμείς, όμως προλάβαμε και πήραμε τα δάνεια που υπολογίσαμε ότι μας χρειάζονται, έστω και με υψηλότερο επιτόκιο. Μόνη ελπίς να μην δανειστούμε κι άλλα.

Αύξηση εισφορών στον ΟΑΕΕ Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για συντάξεις, ύστερα από πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού. Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογες προς την ασφαλιστική κατηγορία και θα κυμαίνονται από 8,80 ευρώ έως 29,30 ευρώ. Θα αυξηθούν δε τα έσοδα του ΟΑΕΕ κατά 145 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε, επίσης η αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1ης Ιουνίου. Και τούτο συνέβη εξ αιτίας της αύξησης των τιμών των φαρμάκων και των νοσηλίων, προσφέροντας επιπλέον έσοδα στον Οργανισμό 45 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ ήταν αντίθετοι δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

02

www.esathena.gr


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατακλυσμός με τις ακάλυπτες… Τρομακτική είναι η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών σε ποσά και σε τεμάχια, το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το ποσό των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 712,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 199,9% έναντι του τριμήνου του 2008. Οι ακάλυπτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 59,4 εκατ. ευρώ, από 42,7 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών που ανήλθαν σε 70.505 το τρίμηνο του 2009, έναντι 21.157 του περσινού τριμήνου.

Κρατήστε τις αποδείξεις σας…. Νέα μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων από το Φ.Π.Α. Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο που θα αυξάνει τη λίστα αποδείξεων εξόδων και θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Οι αποδείξεις θα αφορούν δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι τις 31.12.2009 και θα συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση το 2010. Σήμερα, εκπίπτει το 40% αυτών των δαπανών μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ. Στην ισχύουσα λίστα αποδείξεων από εστιατόρια, κομμωτήρια, δεξιώσεις, γυμναστήρια και ινστιτούτα αισθητικής, εξετάζεται να προστεθούν και οι δαπάνες από συνεργεία αυτοκινήτων, καθαριστήρια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, παιδικούς σταθμούς και ταπητοκαθαριστήρια.

Επίσης, εξετάζεται η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ορισμένων καταναλωτικών δαπανών, όπως ένδυσης, υπόδησης, αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, βιβλίων και καλλυντικών. Συνίσταται, λοιπόν οι φορολογούμενοι να μην πετούνε τις αποδείξεις για τις δαπάνες αυτές, έως ότου ανακοινωθεί από το Υπουργείο το καθεστώς που θα ισχύει αναφορικά με τις αποδείξεις των παραπάνω δαπανών. Εάν, μάλιστα, τα μέτρα αυτά αποδειχθούν αποδοτικά, με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση του Φ.Π.Α., πιθανόν να προστεθούν και άλλες δαπάνες που θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος.

Αλλαγές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς Αλλαγές στο νόμο για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σχεδιάζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως τόνισε « … πρέπει να πάρουμε έκτακτα μέτρα γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον επιχειρηματία, ιδίως τον μικρό. Κυρίως θα εστιάσουμε στις μικρές επιχειρήσεις κάτω από 9 εργαζόμενους». Αναφέρθηκε και στις πτωχεύσεις, λέγοντας ότι μέσα από ευέλικτους κανόνες, θα πρέπει η επιχείρηση να εξακολουθήσει να λειτουργεί, πληρώνοντας κάποιες οφειλές της χωρίς να κλείνει και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο δρόμο. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κενό χρόνου για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Να δίνουμε μια αναπνοή» όπως είπε. Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων σημείωσε ότι η ρύθμιση που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς κάτω από οφειλή 20.000 ευρώ, δεν εφαρμόζεται και για τον λόγο αυτό ο νόμος χρειάζεται να αλλάξει, ώστε ο οφειλέτης να προστατεύεται αυτοτελώς, δίχως να προσφεύγει στα δικαστήρια.

www.esathena.gr

03


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Aναθεώρηση οικονομικών στοιχείων Το Υπουργείο Οικονομίας έστειλε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρημένα στοιχεία σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας στο 0,5% το 2009 και 1% το 2010, έναντι 1,1% και 1,6% που προέβλεπε αντίστοιχα το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελληνική οικονομία θα μπει φέτος στην τροχιά της ύφεσης με νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ. Και τούτο συνάγεται από διάφορα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, όπως η οικοδομή, οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός και οι ακάλυπτες επιταγές. Επίσης, το ΔΝΤ υπογραμμίζει το γεγονός ότι αν δεν αναληφθούν τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, η Ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Εκτιμούν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φθάσει το 2009 το 6%

του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ τη διετία 2009-2010. Οι εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ συνθέτουν ένα πολύ άσχημο κλίμα, αποτρέποντας επιτακτικά κάθε σκέψη για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Σε ότι αφορά τον δανεισμό του Ελληνικού δημοσίου, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα παρ’ όλο που ο δανεισμός αυτός έχει κάπως υψηλό κόστος, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχεται ομόλογα του Δημοσίου σαν ενέχυρο και δανείζει τις τράπεζες, μέχρι όμως να παρέλθει η οικονομική κρίση. Τέλος, το ΔΝΤ διακρίνει μια ατολμία του πολιτικού συστήματος να σχεδιάσει, να προτείνει και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση, διαπιστώνοντας, επίσης την έλλειψη μέτρων για μια ουσιαστική μείωση των δημοσίων δαπανών.

Επιχειρηματικές επισφάλειες Προβληματίζει λέει τις τράπεζες το γεγονός ότι αυξάνονται από την αρχή του χρόνου οι επισφάλειες της επιχειρηματικής πίστης. Στα επιχειρηματικά δάνεια παρατηρούνται καθυστερήσεις στη συμφωνημένη εξυπηρέτησή τους από τους δανειολήπτες. Μάλιστα, αναφέρουν οι τράπεζες, ότι ενώ παλαιότερα τα προβλήματα των επιχειρήσεων εμφάνιζαν μια σταδιακή πορεία, σήμερα τα προβλήματα στις επιχειρήσεις παρουσιάζουν άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, δίχως να παρέχεται χρόνος αντίδρασης. Οι τραπεζικοί κύκλοι φαίνεται να κατηγορούν τους επιχειρηματίες ότι συνεργάζονται με μία μόνο τράπεζα και έτσι, σε περίπτωση δυσκολιών της επιχείρησης, η μοναδική τράπεζα αποφεύγει να αναλάβει το ρίσκο, προκειμένου να βοηθήσει στην πιθανή ανάκαμψη της επιχείρησης !! Φταίνε δηλαδή οι επιχειρηματίες που δεν μοίρασαν τα ρίσκα τους σε 4-5 διαφορετικές τράπεζες, τη στιγμή που χρόνια τώρα οι ίδιες οι τράπεζες απαιτούσαν την αποκλειστική συνεργασία με την υποψήφια επιχείρηση και μάλιστα και στις λεγόμενες παράλληλες εργασίες, όπως ασφάλειες κ.ά. Είναι μάλιστα και λίγο… εξοργιστικό να αναφέρεται από

τους τραπεζικούς κύκλους ότι παλιότερα οι τράπεζες βοηθούσαν και συνεργάζονταν με τις επιχειρήσεις όταν αυτές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη λειτουργία τους, προκειμένου να ανακάμψουν. Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, στηριγμένες σε υποθηκεύσεις ακινήτων, οι τράπεζες σπάνια θέλησαν να συμπαρασταθούν στις δύσκολες περιόδους των επιχειρήσεων, ακόμα και εάν αυτές είχαν… πρότερο έντιμο και καρποφόρο βίο. Είτε γιατί δεν ανελάμβαναν κανένα ρίσκο, ενώ εμπόριο χρημάτων έκαναν και μάλιστα εκ του ασφαλούς, είτε γιατί δεν γνώριζαν πώς να εκτιμήσουν επιχειρηματικά σχέδια ανάκαμψης των επιχειρήσεων. Η θέση τραπεζικών παραγόντων ότι «ενώ η τάση είναι η στήριξη στις επιχειρήσεις, δεν θα γίνει προσπάθεια να διασωθούν όσες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες», δείχνει το σκεπτικό των τραπεζών. Ούτε καν μια προσπάθεια να διερευνηθεί η «καταδίκη», η αιτία της, το μέγεθός της, η πιθανότητα ανάκαμψης, ο προηγούμενος επιχειρηματικός βίος της επιχείρησης και του επιχειρηματία!!! Η γνωστή τραπεζική νοοτροπία!

Προηγούνται τα παιγνίδια Αυξάνονται οι αποσύρσεις επικινδύνων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από τα στοιχεία που διαβιβάζονται από το σύστημα RAPEX. Δυστυχώς τα παιγνίδια, τα είδη παιδικής φροντίδας και τα ηλεκτρικά προϊόντα είχαν το 2008 τις περισσότερες κοινοποιήσεις στο RAPEX, κυρίως Κινεζικής προέλευσης. Ήδη μάλιστα η Κίνα συνεργάζεται στενά μέσω του συστήματος RAPEX-Κίνα για τον εντοπισμό των ακατάλληλων προϊόντων.

04

www.esathena.gr


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντοπισμός ληξιπροθέσμων οφειλών Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ. Υπάρχει λοιπόν σκέψη να ανατεθεί σε δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές η βοήθεια των δημόσιων υπηρεσιών στον εντοπισμό και στην είσπραξη των οφειλών αυτών. Οι δικηγόροι και οι ελεγκτές θα συμβληθούν με το Ελληνικό δημόσιο ως σύμβουλοι των εφοριών και θα αναλάβουν: 1. Τ  ον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου, την κατοικία τους και τις οφειλές τους.

2. Την έρευνα και καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών από τα υποθηκοφυλακεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. 3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι επαρκή, θα αναζητούνται οι συνυπόχρεοι και οι συγγενείς. Όλα αυτά τα στοιχεία θα παραδίδονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατασχέσεων, πλειστηριασμών κτλ.

Ενίσχυση έναντι ψηφιακών κινδύνων Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε προ ημερών την επένδυση 15 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή ασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της δράσης e-security και την Ψηφιακή Ενίσχυση Α.Ε. Η δράση αυτή έχει στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων και απειλών σε βάρος των ΜΜΕ. Μέσα σε μία ημέρα, στις 8 Μαΐου, υποβλήθηκαν 1360 αιτήσεις ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, καλύπτοντας το σύνολο των 10,5 δις. ευρώ του προϋπολογισμού (συνολική επένδυση 15 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης της ιδιωτικής συμμετοχής)!!!

Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής όπου δικαιούνται επιχορήγηση σε ποσοστό 70% για την υλοποίηση της δαπάνης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 5.000 ευρώ με ανώτατο ποσό τα 70.000 ευρώ, για δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών βελτίωσης της ψηφιακής ασφάλειας. Ύστερα από αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ΜΜΕ, αξίζει να διαθέσει η Κυβέρνηση συμπληρωματικό ποσό, ώστε να ικανοποιηθεί και άλλος αριθμός επιχειρήσεων.

Άρχισε το 2ο ΤΕΜΠΜΕ Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, το συνολικό ύψος των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις δύο φάσεις του ΤΕΜΠΜΕ θα φθάσει τα 9,5 δις ευρώ και θα ωφεληθούν 77.000 επιχειρήσεις. Ήδη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου. Από το πρώτο πρόγραμμα ενισχύθηκαν με άτοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης 27.000 επιχειρήσεις και διατέθηκαν 3,2 δις ευρώ. Ο Υπουργός επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα και μέσω του προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» θα προκηρυχθούν δράσεις για επιχειρήσεις που θέλουν να βελτιώσουν τη λειτουργία τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον, να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Τέλος, από το πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ έχουν δεσμευτεί 3,2 δις ευρώ για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Απαισιόδοξος ο Πολ Κρούγκμαν Ο νομπελίστας οικονομολόγος Π.Κρούγκμαν δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν παρέλθει. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαι αισιόδοξος για τον κόσμο το 2030, αυτό που με απασχολεί είναι τα επόμενα 10 χρόνια και κάτι».

Ο Κρούγκμαν περιορίζει τον κίνδυνο μιάς ύφεσης από το 20% πριν λίγους μήνες στο 5% σήμερα. Πιστεύει όμως ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει περιορισμένη ιδιωτική ζήτηση και υψηλά ποσοστά ανεργίας και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Προβληματικό είναι και το χρηματιστηριακό σύστημα με περιορισμένη τη δημοσιονομική στήριξη, με αποτέλεσμα τη παρατεταμένη στασιμότητα.

www.esathena.gr

05


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Κeynes υπό συζήτηση.. Ο John Maynard Keynes, ο μεγάλος αυτός Άγγλος οικονομολόγος, ανέπτυξε μια από τις πλέον αξιόλογες οικονομικές θεωρίες. Πρότεινε τη χρήση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση, με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται, ακόμα και αν αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και του πληθωρισμού, τουλάχιστον προσωρινά.

Η διεθνής οικονομική κρίση φαίνεται να επαναφέρει στη συζήτηση τη θεωρία του Κέΐνς. Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες αυξάνονται υπέρμετρα, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και η παραγωγή. Στην Ε.Ε. αντίθετα, ορισμένοι ηγέτες είναι κατά της αύξησης των δαπανών, αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επιτρέπει άνεση χειρισμών και προπαντός αύξηση του δημοσίου ελλείμματος. Σύγκρουση οικονομικών θεωριών λοιπόν.

Ο σκληρός κ. Αλμούνια Πικρές κουβέντες για την Ελλάδα εκτοξεύει σε κάθε ευκαιρία ο ασυγκράτητος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ.Χ.Αλμούνια. H Κομισιόν ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου τα νέα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα μας. Οι προβλέψεις της είναι πράγματι απογοητευτικές. Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2009 και ελάχιστη αύξηση 0,1% το 2010. Αύξηση του ελλείμματος στο 5,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 5,7% το 2010. Το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, και η ανεργία θα φθάσει το 9,1% το 2009 και το 9,7% το 2010. Το έλλειμμα ισοζυγίου γύρω στο 11,5% ενώ ο πληθωρισμός 1,8% το 2009 και 2,35% το 2010.

Ο Επίτροπος με βάση τα στοιχεία αυτά προβλέπει ότι τη χώρα μας θα τη κτυπήσει η ύφεση για πρώτη φορά από το 1993. Επιμένει επίσης ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί παρόλα αυτά κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2010. Αυτό φυσικά σημαίνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αποφέρουν 5,5 δις ευρώ . Τον Οκτώβριο θα μας τσεκάρει και πάλι η Κομισιόν. Όσο για τους Έλληνες πολίτες, προηγούνται οι ευρωεκλογές και μετά θα… πανηγυρίσουμε την ανακοίνωση νέων εισπρακτικών μέτρων.

H Eurostat πιστοποιεί… Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που της στέλνει η δική μας Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η Eurostat λοιπόν τοποθετεί το έλλειμμα του 2008 στο 5% του ΑΕΠ. Αμφισβητεί το εύρος της «άσπρης τρύπας», δηλαδή τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών Ταμείων, του ΟΓΑ και των νοσοκομείων. Επίσης την προβληματίζει το μέγεθος των προσαρμογών ελλείμματος-χρέους, δεδομένου ότι οι

προσαρμογές αυτές δεν καταγράφονται στο έλλειμμα και επιβαρύνουν το χρέος. Το καλό είναι ότι η Κυβέρνηση έστειλε νέα στοιχεία που επικυρώνουν ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Eurostat να μην τοποθετήσει «αστερίσκους» στην έκθεσή της, δηλαδή να μην υποδείξει βελτίωση των στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα.

Κοινωνική κρίση; Δυσάρεστες διαπιστώσεις για την ευρωπαϊκή κοινωνία αναφέρθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την 4η και 5η Μαΐου. Ο Πρόεδρος της ομάδας ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ προέβλεψε «κοινωνική κρίση εκρηκτικών διαστάσεων» λόγο της συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας στις χώρες της Ένωσης και αυτό πέραν της οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος προέτρεψε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να

αποφύγουν τις ομαδικές απολύσεις και τους ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν άμεσα την αυξανόμενη ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι μεταξύ του 2007 και 2010, η ανεργία θα αυξηθεί κατά 50% με το μέσο δείκτη να φθάνει το 11% για τις 27 χώρες της Ε.Ε. δίχως μάλιστα να υπολογίζονται οι εναλλακτικές μορφές εργασίας όπως άδειες δίχως αποδοχές, υποχρεωτική μείωση ωρών και ημερών εργασίας κ.α.

Φρενάρουν τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα Μείωση παρουσιάζει ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο συνολικός δανεισμός ανήλθε στα 249,9 δις, ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν ήδη πάρει. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μέσο

06

του ΤΕΜΠΜΕ εγγυημένα από το δημόσιο, αποδεικνύουν ότι στη πραγματικότητα οι τράπεζες έσφιξαν τη δανειοδότηση. Επίσης, με τη σημαντική μείωση των επιτοκίων, εξασθένιση παρουσιάζει και η αποταμιευτική διάθεση των πολιτών με τη μείωση του ρυθμού αύξησης των προθεσμιακών καταθέσεων.

www.esathena.gr


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κίνητρα …Κινεζικής έμπνευσης !! Σωστή η κάθε προσπάθεια του Υπουργού Οικονομίας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Πληροφορίες λοιπόν που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη να καθιερωθούν …κινεζικής έμπνευσης μέτρα για τη σύλληψή της. Σκοπός του μέτρου είναι η σωστή απόδοση του Φ.Π.Α. Ο πελάτης λοιπόν θα ζητά την απόδειξη αγοράς ενός προϊόντος επάνω στην οποία αναγράφεται ένας πολυψήφιος αριθμός. Τα τελευταία δύο ψηφία της απόδειξης θα συγκρίνονται με το

λήγοντα αριθμό του Λαϊκού Λαχείου. Εάν λοιπόν αυτά τα δύο ψηφία είναι τα ίδια με το λήγοντα αριθμό, τότε ο πελάτης θα πηγαίνει στην εφορία και θα του καταβάλλεται είτε το ποσό της αγοράς είτε ποσοστό επί του ποσού αυτού !! Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Λίγο τα δικαιολογητικά που θα ζητούν οι ΔΟΥ, λίγο η καθυστέρηση πληρωμής του ποσού, σύντομα το μέτρο θα καταργηθεί.

Δείκτες ύφεσης Προς την ύφεση της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ορισμένοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας: 1. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%, έναντι αύξησης κατά 3,2% του τριμήνου του 2008. 2. Η οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει συνεχή πτώση. Το Φεβρουάριο οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 15%. 3. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο κατέγραψε πτώση κατά 13,7%. 4. Τ  ο πρώτο τετράμηνο του 2009, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 1.059 δις. ευρώ, αύξηση 180% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 5. Η συνολική παραγωγή το Μάρτιο του 2009 μειώθηκε κατά 5,3%, συνεχίζοντας για ενδέκατο μήνα συνεχή πτώση. 6. Σ  το τουρισμό υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 10-20%. Εάν συνεχισθεί η πτώση των παραπάνω δραστηριοτήτων, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εθνική μας οικονομία θα αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με άγνωστη χρονική διάρκεια.

Δάνεια και παράπονα Επιβραδύνεται ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης και τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 10,2% σε ετήσια βάση, έναντι 10,8% το Μάρτιο και 15,9% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Φαίνεται μάλιστα ότι ο ρυθμός επέκτασης δανείων προς τις επιχειρήσεις σημειώνει επιτάχυνση έναντι του Νοεμβρίου 2008 όταν παρατηρήθηκε επιβράδυνση στις χορηγήσεις. Παρά ταύτα, έντονα και αυξημένα ήταν τα παράπονα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών που υποβλήθηκαν κατά των τραπεζών στο Τραπεζικό Μεσολαβητή το 2008. Αυτό αποδεικνύει ότι σε μια δύσκολη χρονιά για όλους, τα προβλήματα με τις τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις

εξακολουθούν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, τα γραπτά παράπονα έφτασαν τα 1.962, οι δε τηλεφωνικές καταγγελίες και επισκέψεις στο γραφείο του Μεσολαβητή τις 10.949 !! Πρώτη θέση έχουν οι περιπτώσεις που αφορούν δάνεια και ακολουθούν τα παραπόνα για τα μέσα πληρωμών, για τις καταθέσεις και τις επενδυτικές υπηρεσίες. Η λίστα των παραπόνων αναφέρεται σε προβλήματα εκτοκισμού οφειλών, την επιβάρυνση με έξοδα σε εξοφλημένα ανοικτά δάνεια λόγω μη λύσης της σύμβασης, τη χορήγηση πιστώσεων δυσανάλογα με τη πιστοληπτική ικανότητα, τον τρόπο όχλησης των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, τον ελλιπή έλεγχο ταυτοπροσωπίας στις περιπτώσεις αγορών με πιστωτικές κάρτες, την αμφισβήτηση χρεώσεων στις περιπτώσεις κλοπής της κάρτας κτλ.

Έρχονται τα σημειώματα… Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες τα ειδικά σημειώματα για τη περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 20002006 που ανέρχονται σε 850 Εκατ. ευρώ. Είναι πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο φέτος παρουσιάζουν μείωση με το αντίστοιχο του 2008, πράγμα που λέγεται ότι οφείλεται στη μη σωστή απόδοση του ΦΠΑ και στην αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Όσοι παραλάβουν τα σημειώματα θα έχουν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να δηλώσουν στις ΔΟΥ ότι αποδέχονται τα οφειλόμενα ποσά και να καταβάλλουν είτε το συνολικό ποσό, είτε το 20% της προκαταβολής. Εάν αγνοηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τότε οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελεγχθούν για τις χρήσεις 2000-2006.

www.esathena.gr

07


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νόμος για την προστασία των ανηλίκων και την απαγόρευση του καπνίσματος Ψηφίστηκε από τη Βουλή σχέδιο νόμου για την προστασία ανηλίκων από καπνό και αλκοολούχα ποτά και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος. Κατά τον νόμο, ανήλικοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στους ανήλικος λοιπόν απαγορεύεται η πώληση προϊόντων του καπνού και αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή τσιγάρου. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων (πλην περιπτέρων και ειδικών καταστημάτων καπνού), η διαφήμιση και πώλησή τους σε χώρους Υπηρεσιών Υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στα κυλικεία τους. Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και αθλητικών εκδηλώσεων καθώς επίσης σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Μετά ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου, απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Στον ίδιο νόμο και πέραν από τις ήδη απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις που ισχύουν, απαγορεύεται πλήρως από 1ης Ιουλίου 2009 το κάπνισμα στους εξής χώρους: 1. Σ ε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους, εκτός από τον ειδικό χώρο καπνίσματος που θα προβλεφθεί. 2. Σ ε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων) στα μικτά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης όπως προσδιορίζονται με την Υγειονομική Διάταξη Α1β/8577/1983, ΦΕΚ 526Β. 3. Στους κλειστούς χώρους αναμονής. 4. Στα αεροδρόμια, εκτός ειδικών χώρων καπνίσματος. 5. Σ  τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμανιών. 6. Στα κάθε είδους κυλικεία.

7. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να διαμορφώσουν χώρους καπνιζόντων που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και θα έχουν εξαερισμό. Μέσα σε 6 μήνες από την ισχύ του νόμου, θα καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις βάση των οποίων οι αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων θα παρέχουν την άδεια διαμόρφωσης και λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων. Όσα από τα παραπάνω καταστήματα έχουν εμβαδό έως 70 τμ., ο ιδιοκτήτης τους θα πρέπει να τα χαρακτηρίσει ως καταστήματα για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Από το νόμο προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜ επιχειρήσεων Ο Υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε την ενίσχυση των ΜΜΕ με συνολικό ποσό 1.3 δις ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55% για την Αττική και τον νομό Θεσσαλονίκης και 65% για την περιφέρεια και τα νησιά. Η σχετική προκήρυξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ και σε περίπου ένα μήνα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις από τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, του τουρισμού και της μεταποίησης. Ποσό 250 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.α. για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, software, εκτυπωτές, ιατρικά μηχανήματα κτλ) και ποσό 50 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις franchise. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις, να απασχολούν 0-50 άτομα και ο μέσος κύκλος εργασιών της τριετίας να κυμαίνεται: 1. 50.000 έως 10 εκατ. ευρώ για όσες ανήκουν στο τομέα της μεταποίησης.

08

2. 30.000 έως 10 εκατ. ευρώ σε όσες ανήκουν στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Σε περίπτωση που μία επιχείρηση ήταν ελλειμματική σε κάποιο προηγούμενο έτος, δε θα αποκλείεται από τη συμμετοχή της, αφού τα κριτήρια αξιολόγησης θα λαμβάνουν υπόψη τις περιπτώσεις καινοτομίας, περιβαλλοντικών επενδύσεων, και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να υλοποιείται μέσα σε 12 μήνες για τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και σε 18 μήνες για τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανά κλάδο θα είναι 50.000300.000 για τη μεταποίηση, 30.000-250.000 για τον τουρισμό και 20.000-200.000 για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Για πρώτη φορά θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η δημιουργία ή αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων σε ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Επιλέξιμη είναι και οι δαπάνη για την σύνταξη και υποβολή φακέλου μέχρι του ποσού των 1000 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή θα ανέρχεται στο 20% και το ποσοστό προκαταβολής θα είναι 40% επί της δημόσιας δαπάνης.

www.esathena.gr

http://old.esathena.gr/uploads/esa_june  

http://old.esathena.gr/uploads/esa_june.pdf

http://old.esathena.gr/uploads/esa_june  

http://old.esathena.gr/uploads/esa_june.pdf