Page 1

EIΔIKH MHNIAIA ENHMEPΩΣH ΓIA TO EMΠOPIO / TEYXOΣ 45 / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007

Καθαρές λύσεις απέναντι στην εκλογολογία…

Μ

ήνας διακοπών ο Αύγουστος, ο τελευταίος του θέρους βρίσκει την εμπορική επιχείρηση εν μέσω εκπτώσεων να αποχαιρετά τους τελευταίους εκδρομείς του καλοκαιριού και να υποδέχεται όσους επιστρέφουν.

Είναι βέβαιο ότι η δυνητική αναγγελία πρόωρων εκλογών όχι μόνο ταλανίζει την αγορά, αλλά την αποπροσανατολίζει από τα καθημερινά της ουσιαστικά και πραγματικά θέματα που την απασχολούν.

Είναι σαφές ότι η χαλάρωση που επέρχεται με το καλοκαίρι, δεν είναι μια κατάσταση που αγγίζει τους εμπόρους. Σταθεροί στη μάχη της καθημερινότητας, στην προσφορά στην οικονομία, στην αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων που «διασκεδάστηκαν» από προθέσεις, δηλώσεις και υποσχέσεις που στην πλειονότητά τους προσέφεραν τελικά, λίγα.

Η επί μήνες χωρίς λόγο υφέρπουσα αίσθηση ότι μπορεί και να γίνουν νωρίτερα, έχει παραλύσει την πρόοδο των διαδικασιών, την εξέταση ζητημάτων, την επίλυση προβλημάτων με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αποπροσανατολίζεται, εκούσια ή ακούσια, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Όσο και αν ξεκαθαρίστηκε, όσες φορές επιχειρήθηκε, το ξεκαθάρισμα αυτό δεν ήταν ορθό. Διότι πάντα άφηνε ανοικτό κάποιο άλλο ενδεχόμενο. Δεν είναι σωστό, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, να συνεχίζεται μια προβληματική, ασαφής κατάσταση. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι εδώ. Συνεχίζουν να προσφέρουν συστηματικά στην οικονομία, στους καταναλωτές, στην πολιτεία. Και είμαστε υπέρ των καθαρών λύσεων.

Ωστόσο, παρά τα πολλά «θα» οι εμπορικές επιχειρήσεις εμμένουν και αντιμετωπίζουν με σθένος τη νέα εποχή που βιώνουν χωρίς την αναμενόμενη αρωγή της πολιτείας. Το χειρότερο όμως είναι ότι πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών υπάρχει εδώ και μήνες ένας πρόσθετος λόγος που επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον: η εκλογολογία.

Παναγής Καρέλλας Πρόεδρος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

ΣE AYTO TO TEYXOΣ...ΣE AYTO TO TEYXOΣ....ΣE AYTO TO TEYXOΣ....ΣE AYTO TO TEYXOΣ.... Καθαρές λύσεις απέναντι στην εκλογολογία

1 Πρόσκληση εταίρων για την ανάδειξη της Διοίκησης του

Στο χορό των εκπτώσεων ο εμπορικός κόσμος

2 Ο.Α.Ε.Ε.

Χρηματοδοτική ενίσχυση στις γυναίκες επιχειρηματίες 2 Χάρτης ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

3 Πρόγραμμα επιχορήγησης για απασχόληση ανέργων

6 6 7

Διεθνές Συνέδριο Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) 3 Θέσεις Ε.Σ.Α. & Ε.Ι.Ε. για τη χορήγηση 2.652 νέων αδειών Αέρας εκσυγχρονισμού στις Ανώνυμες Εταιρείες

4

Νέος «χάρτης» της ΕΕ για μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις

περιπτέρων

5

8


2

Στο χορό των εκπτώσεων ο εμπορικός κόσμος

Σ

το ρυθμό των θερινών εκπτώσεων κινούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις από τις 16 Ιουλίου προσφέροντας χαμηλές τιμές στους καταναλωτές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα εκπτώσεων που θα διανύσει η ελληνική αγορά καθώς αυτό καθορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Θα διαρκέσουν σχεδόν 6,5 εβδομάδες με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου. Από την πρώτη ημέρα οι εμπορικές επιχειρήσεις έδωσαν δυναμικά το παρόν στο θεσμό, αφού προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις των τιμών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αγορών στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όπως φαίνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορικού κόσμου δεν περίμενε να περάσει μια δοκιμαστική περίοδος εκπτώσεων ώστε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα χαμηλότερων τιμών, και εξαρχής μείωσε τις τιμές με βάση το περιθώριο που έχει ο κάθε έμπορος. Στο «χορό» των εκπτώσεων μπήκαν από την αρχή επιχειρήσεις από άλλους κλάδους όπως είναι τα είδη διακόσμησης, τα ηλεκτρικά ηλεκτρονικά, τα έπιπλα κ.ά. προκειμένου και αυτοί να αποσπάσουν ένα μερίδιο από τα χρήματα που θα διατεθούν στην αγορά αυτή τη περίοδο.

Ποιότητα και τιμές είναι αυτό που προβάλει σήμερα και στην παρούσα περίοδο ειδικότερα, το κάθε εμπορικό κατάστημα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και στο παρελθόν έχει επισημάνει, ότι η ποιότητα των προϊόντων και η προσωπική επαφή με τον πελάτη είναι το βασικό «όπλο» στο οποίο στηρίζεται το μέλλον της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης. Είναι το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των «απρόσωπων» μεγάλων επιχειρήσεων, είναι το κλειδί για την μετάβαση των επιχειρήσεων του εμπορίου στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Η κάθε επιχείρηση οφείλει να αντιμετωπίζει τον κάθε πελάτη όχι ως πελάτη της μιας φοράς αλλά ως δυνητικό πελάτη των επόμενων ετών.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί καταναλωτές και οι πρώτοι αδειούχοι έσπευσαν να αγοράσουν βασικά εποχιακά είδη δίνοντας ανάσα στην αγορά και στην «οικονομία του εμπορίου». Βέβαια η χρήση πιστωτικών καρτών κατέχει και πάλι δεσπόζουσα θέση στις συναλλαγές δείχνοντας έτσι την έλλειψη ρευστότητας που συνεχίζει να πλήττει την αγορά και να την διατηρεί σε συνθήκες ασφυξίας. Το αποκορύφωμα της αγοραστικής κίνησης αναμένεται να σημειωθεί κοντά στη λήξη των εκπτώσεων και πρόκειται να καλύψει την πτώση του τζίρου που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος του Ιουλίου. Ωστόσο εν όψει της λειτουργίας των σχολείων το Σεπτέμβριο, γονείς και μαθητές θα σπεύσουν να κάνουν τις τελευταίες αγορές του καλοκαιριού.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην φετινή περίοδο των εκπτώσεων ο εμπορικός κόσμος έχει εναποθέσει σημαντικές ελπίδες για την ανάκαμψη του τζίρου του, καθώς κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω της αστάθειας του καιρού από τις βροχές του Μαΐου, του καύσωνα του Ιουνίου αλλά και κάποιων απεργιακών κινητοποιήσεων είχε περιοριστεί η αγοραστική κίνηση.

Χρηματοδοτική ενίσχυση στις γυναίκες επιχειρηματίες

Ο

ΕΟΜΜΕΧ καλεί κάθε ενδιαφερόμενη Γυναίκα Επιχειρηματία να υποβάλλει επιχειρηματικό σχέδιο για την ένταξή της στη δράση «Ανάπτυξη Γυναικείας Απασχόλησης και Eπιχειρηματικότητας», συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των ΠΕΠ του Γ΄ ΚΠΣ, για την έγκριση της χρηματοδότησής της, σύμφωνα με την παρούσα πρόσκληση και τους όρους της ΚΥΑ υπ’ αρ. 113286 (ΦΕΚ 1582/30-10-2006) και του κανονισμού του προγράμματος.

• Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (κύριο επάγγελμα)

Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις θα δοθούν για την προώθηση της πολιτικής ίσων ευκαιριών απασχόλησης και την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων των γυναικών επιχειρηματιών και μέσω αυτών της ενίσχυσης και διατήρησης της απασχόλησης στις γυναικείες επιχειρήσεις.

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει στο 100% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού και η επιχείρηση θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός 1998/2006 (κανόνας de minimis), όπως εκάστοτε ισχύει. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται περίπου στα 10.690.000,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο των ΠΕΠ του Γ΄ Κ.Π.Σ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν Γυναίκες Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δηλαδή στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, είτε:

• Στο πλαίσιο υφιστάμενων ΠΜΕ και ΜΜΕ επιχειρήσεων [ατομικές ή εταιρείες με νομική μορφή ομόρρυθμης (Ο.Ε.), ετερόρρυθμης (Ε.Ε.), περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.), Ανώνυμης (Α.Ε.) ή Συνεταιρισμού] που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και μεταφορών και επιδιώκουν ένα καλύτερο τρόπο οργάνωσης της επιχείρησής τους.

«Αρχή Εφαρμογής» του προγράμματος είναι οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των επιλέξιμων Περιφερειών, οι οποίες παρακολουθούν και εποπτεύουν τον τρόπο υλοποίησής του.

«Φορέας Υλοποίησης-Τελικός Δικαιούχος» του προγράμματος είναι ο ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε, ο οποίος έχει την ευθύνη της υλοποίησής του. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.eommex.gr. Για την ηλεκτρονική υποβολή, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να επισκεφθεί το δικτυακό τόπο του προγράμματος και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της Πρότασής της. Ως προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2007 και ώρα 24,00, ενώ τα έντυπα δικαιολογητικά συμμετοχής θα πρέπει να έχουν αποσταλεί ή υποβληθεί στον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε. εντός 3 ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου. Για πληροφορίες και παραλαβή του Οδηγού και των εντύπων του Προγράμματος οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται: Στη ιστοσελίδα του ΕΟΜΜΕΧ http://www. eommex.gr και στο τηλέφωνο 2107491100. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό του προγράμματος.


3

Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Σ

τις 4 Ιουλίου του 2007 πραγματοποιήθηκε το τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στο οποίο παρίστατο η πλειοψηφία των μελών του. Τα θέματα που πραγματεύτηκε είναι τα ακόλουθα: •Η ίδρυση φορέα με τίτλο «Παρατηρητήριο Αγοράς». Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η εκπόνηση ε ρευνών. Τα αποτελέσματα αυτών θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των προτάσεών μας προς την πολιτεία και θα ισχυροποιήσουν το διεκδικητικό μας ρόλο. •Έ ναρξη και λήξη εκπτώσεων – προωθητικές ενέργειες. Ο ι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 16/7 και λήγουν στις 31/8. Διατυπώθηκε η άποψη ότι οι έμποροι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, να μην παρασυρθούν σε πρακτικές που προσβάλλουν το εμπόριο και κυρίως να μην αντιμετωπίζουν ευκαιριακά τους καταναλωτές αλλά ως δυνητικούς μόνιμους πελάτες. • Ο Πρόεδρος κος Παναγής Καρέλλας ενημέρωσε το ΔΣ ότι ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητα κος Δημόπουλος έστειλε στα γραφεία μας επιστολή συνεργασίας καθώς και τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και τα πρόστιμα κατά παράβαση που επιβάλλονται. Εκκρεμεί συνάντηση προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Διεθνές Συνέδριο Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)

Η

κατοικία, η κατασκευή κτιρίων και η εξοικονόμηση ενέργειας, σήμερα και στο μέλλον απασχόλησε το 39ο Διεθνές Συνέδριο Ένωσης Ιδιοκτητών που πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη της Ελβετίας στις 1516 Ιουνίου 2007. Το συνέδριο κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Ο ι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ευρώπης είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν το μερίδιό τους για τη διάσωση του περιβάλλοντος, επενδύοντας στις βελτιώσεις εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίριά τους, προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης και ζητούν τη βοήθεια των κυβερνήσεων και των ενοίκων των κτιρίων τους για να συμβάλλουν στη διάσωση του κλίματος της γης. 2. Τ ο κόστος της ενεργειακής πιστοποίησης κτιρίων (που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2009 σε όλη την Ευρώπη) πρέπει να είναι το χαμηλότερο δυνατό. Η πιστοποίηση πρέπει να διεξάγεται κάθε 10 έτη για κάθε ολόκληρο κτίριο και όχι χωριστά για το κάθε διαμέρισμα του κτιρίου. 3. Για να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη των ιδιοκτητών και για να διευκολύνει τη διαδικασία για τους ενοίκους, η ΕΕ πρέπει να επιμείνει ότι οποιαδήποτε διοικητική γραφειοκρατία για την εφαρμογή του μέτρου π ρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Επιπλέον, τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα πρέπει

να εξασφαλίσουν στους ιδιοκτήτες των κτιρίων τη δυνατότητα να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους και να παρέχουν στους ιδιοκτήτες τεχνική υποστήριξη και οικονομικά κίνητρα και να μειώσουν το Φ.Π.Α στην εργασία και τις δαπάνες των υλικών. 4. Β ραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οι ένοικοι των κτιρίων θα επωφεληθούν από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών τους. Μακροπρόθεσμα όλοι θα επωφεληθούν από τη μετρίαση των αποτελεσμάτων της μεταβολής του κλίματος. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πράγματι να επιτύχουν το στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα προς όφελος του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενεών, είναι απαραίτητο τα κράτη-μέλη και τα όργανα της ΕΕ να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες των κτιρίων στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους.


4

Αέρας εκσυγχρονισμού στις Ανώνυμες Εταιρείες

Ε

υρύτατες αλλαγές που διευκολύνουν τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών επέρχονται με το νέο νόμο που αναμορφώνει τον μέχρι σήμερα πολλές φορές τροποποιημένο αλλά πλέον αναχρονιστικό νόμο 2190 περί ΑΕ. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης που μετά από πολλούς μήνες εργασίας κατέληξε στις δέουσες παρεμβάσεις, οι αλλαγές του νόμου εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και έρχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν στην «εταιρική καθημερινότητα» όπως είναι η διοικητική κηδεμονία και εποπτεία της ανώνυμης εταιρείας, ο απόμακρος χαρακτήρας του κ.ν. 2190/1920 προς τους μετόχους και τη μειοψηφία και το ξεπερασμένο πλέον καθεστώς ευθύνης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Επιπλέον, η δυναμική της εξέλιξης στους τομείς των εταιριών, της οικονομίας της αγοράς και του ανταγωνισμού επέβαλαν την προσαρμογή του ισχύοντος πλαισίου στα νέα δεδομένα λειτουργίας των αγορών και στο διεθνή ανταγωνισμό, διότι: Υπήρχε ανάγκη εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο και την πρόσφατη νομολογία και διότι υπήρχε η ανάγκη συμπλήρωσης των διατάξεων με εισαγωγή νέων θεσμών, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης που διευρύνουν τις εταιρικές δυνατότητες, εκσυγχρονίζουν και διευκολύνουν τη λειτουργία ανωνύμων εταιρειών.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ Η αναμόρφωση που επιχειρείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου κινείται στους εξής γενικούς άξονες: Πρώτον, μειώνεται δραστικά η διοικητική παρέμβαση στη σύσταση και τη λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον ευρωπαϊκό χώρο που διατηρεί τη διοικητική κηδεμονία και εποπτεία της ανώνυμης εταιρείας, η οποία με το σχέδιο αυτό περιορίζεται. Άρα μειώνονται δραστικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις. Δεύτερον, υπάρχει μέριμνα για την ενίσχυση της θέσης των μετόχων. Τρίτον, διευρύνονται τα περιθώρια καταστατικών διαμορφώσεων. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να διαμορφώνουν ελεύθερα κάποια επιμέρους θέματα στο καταστατικό ή να προβλέπουν διαφορετικές ρυθμίσεις στο καταστατικό από ορισμένα αναφερόμενα στο νόμο.

Τέταρτον, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις επιχειρηματικές επιλογές των ενδιαφερομένων ή απλοποιούν τη σύσταση και τη λειτουργία της εταιρείας, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ίδρυσης μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, η αύξηση των δυνατοτήτων έκδοσης προνομιούχων μετοχών και η αναμόρφωση της διαδικασίας μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ Με βάση τους παραπάνω άξονες, το σχέδιο του νέου κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών περιλαμβάνει μία σειρά σημαντικών καινοτομιών, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (www.esathena.gr).


5

Νέος «χάρτης» της ΕΕ για μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις

Γ

ραφειοκρατία, πολιτικές που εφαρμόζονται αδιακρίτως σε μικρούς και μεγάλους, λανθασμένη εκπροσώπηση από φορείς που απηχούν απόψεις επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους, απουσία επαρκών στατιστικών στοιχείων, ανύπαρκτη χαρτογράφηση και φορολογικές πολιτικές χωρίς μέριμνα, αποτελούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η κατάσταση αυτή που περιγράφεται ως αδιέξοδο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οδηγεί πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαμόρφωση νέας αντίληψης και την εφαρμογή νέων πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετήσει και η Ελλάδα για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων δίνοντας έμφαση στην ειδική μεταχείρισή τους.

ρώνουν σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις, το οποίο θα πρέπει να γίνει μηδενικό. Κατά τον κ. Βερχόιγκεν η μείωση κατά 25% του κόστους γραφειοκρατίας που θεωρείται εφικτή για την Ευρώπη αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περίπου 150 δις Ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το φορολογικό επίσης εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τις μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις και η νέα αντίληψη που επικρατεί είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά μέτρα όπως είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις όπως ισχύει στη Ρουμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Μάλιστα

η επίπτωσή τους στις επιχειρήσεις. Πρέπει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα η Ελλάδα έρχεται στην 23η θέση (ανάμεσα στους 25) αναφορικά με την πρόνοια που λαμβάνει για την επίπτωση των νομοθετημάτων στις επιχειρήσεις. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο να θεσπιστούν δείκτες και κριτήρια που θα μετρούν τις επιπτώσεις κάθε νόμου στις επιχειρήσεις και παράλληλα να δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές που θα συντάσσουν έκθεση ελέγχου για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις. Οι ίδιες επιτροπές θα παρακολουθούν και την εφαρμογή των νόμων για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να προτείνουν εφόσον κρίνεται αναγκαίο βελτιωτικές αλλαγές.

Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων και κυβερνήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 6 και 7 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις. Στόχος του νέου χάρτη είναι με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία να δοθούν ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές προς τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ για τις ειδικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουν για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας διαφορετικά τις υπόλοιπες. Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει εφεξής να εκπαιδευτούν στο να σκέφτονται σε μικρή κλίμακα καθώς επιβάλλεται να γίνει ο διαχωρισμός των μικρών (μέχρι 49 άτομα προσωπικό) και πολύ μικρών επιχειρήσεων (έως 9 άτομα) από την κατηγορία των μικρομεσαίων που για τα δεδομένα της ΕΕ είναι επιχειρήσεις μεγάλου βεληνεκούς. Και αυτό διότι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ΕΕ και πρέπει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν «ειδικές πολιτικές» διαφορετικές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και κυρίως να λαμβάνουν μέτρα ενίσχυσής τους ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ. Γκίντερ Βερχόιγκεν ανέφερε ως παράδειγμα ότι δε μπορεί σε μια μικρή επιχείρηση τροφίμων να ζητείται να εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας HACCP αλλά θα πρέπει οι εθνικές κυβερνήσεις να καθορίζουν άλλα κριτήρια ελέγχου. Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο είναι το 4πλασιο κόστος γραφειοκρατίας που πλη-

η μη εφαρμογή τους μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην εξεύρεση τρόπων φοροδιαφυγής που σημαίνει ότι το κράτος χάνει από την ενιαία φορολόγηση των επιχειρήσεων. Επίσης εξετάζεται και η απαλλαγή τους από την φορολόγηση τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους. Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων και η απουσία χαρτογράφησης της αγοράς των μικρών-πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί προκειμένου να παρακολουθούνται οι επιχειρήσεις αυτές ως προς την πρόοδο τους, την ανάπτυξή τους κ.λπ., καθώς σήμερα οι αποσπασματικές μετρήσεις δε βοηθούν την ΕΕ στη χάραξη και εφαρμογή της ενιαίας στρατηγικής ενίσχυσής τους. Εκτενής αναφορά έγινε στο συνέδριο για τους νόμους που ψηφίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις χωρίς νωρίτερα να έχει εκτιμηθεί

Το τελευταίο μεγάλο έλλειμμα που διαπιστώνεται να υπάρχει μέχρι σήμερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτό της εκπροσώπησής τους στις ευρωπαϊκές επιτροπές. Υπάρχουν περιπτώσεις που τις μικρές επιχειρήσεις τις εκπροσωπούν φορείς που οι επιχειρήσεις μέλη τους έχουν μέχρι και 2.500 άτομα προσωπικό ενώ παρατηρείται και σημαντική έλλειψη συμμετοχής τους στις ευρωπαϊκές συναντήσεις. Επισημάνθηκε λοιπόν στο συνέδριο ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν οικονομικά και θεσμικά τις οργανώσεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να εκπροσωπούν αντικειμενικά τα μέλη τους μεταφέροντας επαρκώς τα όσα αντιμετωπίζουν.


6

Πρόσκληση εταίρων για την ανάδειξη της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Ε. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενοποίησης των τριών ταμείων των αυτοαπασχολουμένων ΤΕΒΕΤΑΕ-ΤΣΑ (Ν.2676/99) το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζήτησε από τους εταίρους με επιστολή του, να συμμετάσχουν στις διεργασίες για τον τρόπο ανάδειξης της Διοίκησης του ΟΑΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, το ΤΕΒΕ διοικείτο από αιρετή διοίκηση, η οποία προερχόταν από εκλογικές διαδικασίες ενώ στο ΤΑΕ και ΤΣΑ οι Πρόεδροι των ταμείων, ορίζονταν από τον Υπουργό Απασχόλησης και τα μέλη του Δ.Σ υποδεικνύονταν από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Με τον ισχύοντα νόμο 2676/99 η εκλογή της Διοίκησης του ΟΑΕΕ προβλέπεται να είναι αιρετή, τις δε διαδικασίες θα προβλέπει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σε όλα αυτά, ο Ε.Σ.Α βρίσκεται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Απασχόλησης και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλισμένων, εισηγούμενος τις προτάσεις του, προκειμένου να συμβάλλει στην καθολική βελτίωση της ποιότητας των από τον Ο.Α.Ε.Ε. παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χάρτης ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων Κατά 10,7% αυξήθηκε ο αριθμός των ΑΕ και ΕΠΕ που ιδρύθηκαν το 2006, σε σχέση με το 2005 καθώς σύμφωνα με μελέτη της ICAP την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν 4.581 νέες εταιρείες καταδεικνύοντας ότι υπάρχει αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα. Από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν (ΑΕ και ΕΠΕ), το 69,8% ανήκει στους τομείς της βιομηχανίας και ενέργειας του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών δείχνοντας σε ποιες επιχειρηματικές δράσεις εστιάζεται το ενδιαφέρον. Η άνοδος του αριθμού των νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων άρχισε από το 2005 αντιστρέφοντας μια πολυετή τάση μείωσης στην ίδρυση επιχειρήσεων. Σημαντικό επίσης είναι ότι το περασμένο έτος όχι μόνο αυξήθηκε ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αλλά και τα συνολικά αρχικά κεφαλαία των εταιρειών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 30,5% και διαμορφώθηκαν στα €433,7 εκ. Ανάμεσα στους λόγους αλλαγής κλίματος αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση του αριθμού των νέων ιδρύσεων στο real estate, στις κατασκευές, καθώς και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι οι εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης, οι υπηρεσίες αρχιτεκτονικών γραφείων και μηχανικών κ.ά. Ρόλο ουσιαστικό στην ανάπτυξη του «επιχειρείν» διαδραμάτισε και η δημιουργία αρκετών νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που ενίσχυσε τον όγκο των αρχικών

κεφαλαίων. Αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι ότι πολλοί από τους κλάδους που σημείωσαν άνοδο συνδέονται με το χώρο της ακίνητης περιουσίας και της οικοδομής. Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μονάδων στον τομέα παραγωγής ενέργειας. Αντίθετα στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου η ανάπτυξη ήταν αντίστοιχη με αυτή του 2005, σημειώνοντας οριακές μεταβολές. Σημαντικό στοιχείο είναι και η εξέλιξη του μεγέθους των επιχειρήσεων όπου τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες νέες ιδρύσεις αφορούσαν επιχειρήσεις μικρού σχετικά μεγέθους. Για πρώτη φορά από το 2000 καταγράφεται αύξηση του μέσου και διάμεσου κεφαλαίου των νέων εταιρειών, που σημαίνει ότι το 2006 οι νέες επιχειρήσεις ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες απ’ ότι το 2005. Αναφορικά με την χωροταξική ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων, η πλειονότητά τους (64,0%) δηλώνουν ως έδρα το νομό Αττικής, ενώ η

Θεσσαλονίκη ακολουθεί με ποσοστό 10,8% χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η άνοδος των επιχειρήσεων και των κεφαλαίων το 2006 δεν αφορούσε τις περιφέρειες της χώρας καθώς υπήρχε σχεδόν σε όλες δημιουργία επιχειρήσεων. Εξαίρεση αποτελούν μόνο 11 νομοί στους οποίους καταγράφηκε υποχώρηση των νέων ιδρύσεων. Η άνοδος στην Αττική συναρτάται με την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στους κλάδους των κατασκευών και των ξενοδοχείων. Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύονται επιλέγει τη νομική μορφή της ΕΠΕ (59,4%) (μονοπρόσωπης ή μη), η οποία έχει σαφώς μικρότερα αρχικά κεφάλαια έναντι των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες αν και μόλις 1.859 σε αριθμό (έναντι 2.772 ΕΠΕ), κινητοποίησαν τα €303,9 εκ. από τα συνολικά αρχικά κεφάλαια της χρονιάς. Η άνοδος του αριθμού των νέων επιχειρήσεων και κυρίως των κεφαλαίων το 2006 οφείλεται περισσότερο στις ιδρύσεις ανωνύμων εταιρειών.

Οι νέες επιχειρήσεις διαχρονικά Επιχειρήσεις αριθμός

μεταβολή %

Αρχικό Κεφάλαιο

μεταβολή%

2000

4.617

2001

4.647

0,6%

1.179.852,4

-41,5%

2002

4.267

-8,2%

565.185,7

-52,1%

2003

4.242

-0,6%

488.637,3

-13,5%

2004

3.893

-8,2%

419.780,4

-14,1%

2005

4.138

6,3%

332.301,7

-20,8%

2006

4.581

10,7%

433.708,0

30,5%

-

5.435.245,1

-

Σύνολο

30.385

2.015.779,5

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 4.581 νέες ΑΕ και ΕΠΕ ιδρύθηκαν το 2006 καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 10,7%, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.


7

Πρόγραμμα επιχορήγησης για απασχόληση ανέργων Την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 25 άτομα προσωπικό, αλλά και την άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας των απολυθέντων ατόμων και ιδιαίτερα των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας (ανδρών άνω των 50 ετών και γυναικών άνω των 45 ετών), έχει ως στόχους το συνδυασμένο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων. Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις για την ένταξη των εργοδοτών στον εν λόγω πρόγραμμα, που αφορά στην απασχόληση 20.000 επιδοτούμενων ανέργων ηλικίας 18-64 ετών, εκ των οποίων ποσοστό 60% θα πρέπει να είναι γυναίκες, καθορίστηκαν με την υπ’ αριθμ.30593/22.06.2007 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου προγράμματος είναι και η υποστήριξη των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό (αυτοαπασχολουμένων), προκειμένου να προσλάβουν τον πρώτο τους υπάλληλο. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα, η διάρκεια του οποίου θα είναι από 24 έως 30 μήνες, δεν εντάσσονται τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης). 1. Σκοπός του προγράμματος Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ταχύτερη δυνατή επανένταξη των απολυθέντων ατόμων στην αγορά εργασίας, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την απασχόληση τους. Αποτελεί επέκταση του πάγιου προγράμματος

μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, εκτείνοντας το διάστημα επιχορήγησης της απασχόλησης και για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, μέχρι και είκοσι τέσσερις (24) μήνες ή / και τριάντα (30) μήνες κατά περίπτωση. Η α’ φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα για το οποίο ο άνεργος έχει κατοχυρώσει δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας, ενώ η β’ φάση είναι το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ή 30 μηνών αντίστοιχα. Σε όλη τη χρονική διάρκεια του προγράμματος η επιχείρηση λαμβάνει ως επιχορήγηση ποσό ίσο με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έχει εγκριθεί στον άνεργο, αμείβει τους προσληφθέντες σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους λοιπούς εργαζόμενους ανάλογα με την ειδικότητα τους, ενώ έχει και την ευθύνη της ασφαλιστικής τους κάλυψης. 2. Εντασσόμενοι εργοδότες Το πρόγραμμα συνίσταται στη χρονική επέκταση της επιχορήγησης εργοδοτών για την απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων στις εξής περιπτώσεις: 1. Αυτοαπασχολουμένων ή εργοδοτών χωρίς προσωπικό που προσλαμβάνουν επιδοτούμενο άνεργο, οπότε το πρόγραμμα επεκτείνεται στους τριάντα (30) μήνες. 2.Επιχειρήσεων με προσωπικό 1-25 άτομα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενο άνεργο, οπότε το πρόγραμμα επεκτείνεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες ή στους τριάντα (30) μήνες εάν ο επιδοτούμενος είναι άνεργος άνδρας άνω των 50 ετών ή άνεργη γυναίκα άνω των 45 ετών.

3. Διάρκεια επιχορήγησης του εργοδότη Η συνολική διάρκεια του προγράμματος (24 ή 30 μήνες, κατά περίπτωση), κατανέμεται σε δύο φάσεις. 1. Η πρώτη (α) φάση περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει κατοχυρωθεί δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας (μέχρι 12 μήνες). 2. Η δεύτερη (β) φάση περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μετά το πέρας της επιδότησης λόγω ανεργίας, προκειμένου να συμπληρωθούν οι 24 ή 30 μήνες αντίστοιχα. 4. Ποσό επιχορήγησης Το μηνιαίο ποσό της επιχορήγησης και στις δύο φάσεις είναι ίσο με το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανεργίας που έχει εγκριθεί για τον άνεργο από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού (χωρίς τις προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών). Κατά τη διάρκεια της β’ φάσης, ο τοποθετούμενος ασφαλίζεται και για τον κλάδο ανεργίας. 5. Λοιποί όροι και προϋποθέσεις Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.3087 4/23.6.2004 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως ίσχυε. Η απόφαση αυτή σύντομα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατόπιν θα μπορείτε να την βρείτε και στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (www.esathena.gr).


8

Θέσεις Ε.Σ.Α. & Ε.Ι.Ε. για τη χορήγηση 2.652 νέων αδειών περιπτέρων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωσις Ιδιοκτητών Ελλάδος απέστειλαν στις 17 Ιουλίου 2007, στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας & Οικονομικών, κ.κ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιώργο Αλογοσκούφη και στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο αντίστοιχα, επιστολή με το εξής κείμενο που αφορά τη χορήγηση 2.652 νέων αδειών περιπτέρων. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την υποχρέωση και ανάγκη έμπρακτης έκφρασης κοινωνικής μέριμνας υπέρ των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας μας, όπως είναι οι ανάπηροι πολέμου, ειδικότερα αν αυτοί προσέφεραν στην πατρίδα μας ανεκτίμητες υπηρεσίες. Ωστόσο η μελετημένη χορήγηση 2.652 αδειών νέων περιπτέρων, σε ευρύτατες κατηγορίες νέων δικαιούχων σε όλη τη χώρα, πέρα από τα χιλιάδες υφιστάμενα περίπτερα το οποία προβληματίζουν σοβαρότατα το στεγασμένο εμπόριο, μας βρίσκει αντίθετους λόγω του ότι τα περίπτερα στη χώρα μας έχουν από ετών ξεφύγει από την αποστολή τους και από κάθε έλεγχο και έχουν μετατραπεί σε «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις μίνι-μάρκετ επί των πεζοδρομίων, ανταγωνιζόμενα με αθέμιτο τρόπο τις εμπορικές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε καταστήματα. Ουδείς θα είχε αντίρρηση στο να λειτουργούν περίπτερα μπροστά από κοινόχρηστους χώρους, δυστυχώς όμως πολλά από αυτά τοποθετούνται μπροστά από λειτουργούντα καταστήματα, με αποτέλεσμα να τα απαξιώνουν αφού τα καθιστούν «αόρατα» και μη προσβάσιμα στο αγοραστικό κοινό. Για το λόγο αυτό σας ζητούμε τα εξής:

ρεμποδίζουν τα λειτουργούντα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα ζητούμε να απαγορεύεται η λειτουργία περιπτέρων εμπρός και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από λειτουργούντα εμπορικά καταστήματα.

1. «Να μην χορηγηθούν νέες άδειες, αλλά να επανεξεταστούν σε ορθολογική βάση όλες οι άδειες υφισταμένων περιπτέρων, με κριτήριο το να μην αποκρύπτουν ή πα-

2. Να απαγορευτεί πλήρως η μεταβίβαση ή υπεκμίσθωση των αδειών περιπτέρων σε οποιοδήποτε τρίτο, ώστε να παύσει η κερδοσκοπία επ’ αυτών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ό

λο και περισσότεροι ηλεκτρονικοί επισκέπτες απολαμβάνουν την ιστοσελίδα που δημιούργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προκειμένου να αποκτήσει ένα ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης για θέματα που ενδιαφέρουν τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ήδη, οι καθημερινοί επισκέπτες έχουν υπερβεί τις προσδοκίες μας και η δική σας συμμετοχή θα αποτελέσει τον καταλύτη ώστε η ιστοσελίδα να αναδειχθεί σε ένα μέσο άμεσης ενημέρωσης σε ό,τι απασχολεί έναν επιχειρηματία. Καλούμε όλους τους αναγνώστες του «ΕΝ ΠΟΡΕΙΑ», μέλη και μη μέλη του ΕΣΑ να

3. Ν α μην χορηγούνται γενικά άδειες λειτουργίας σε περίπτερα (παλαιά ή κυρίως νέα) αν λειτουργεί άλλο περίπτερο στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ή σε απόσταση 100-150 μέτρων, ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε περιοχής».

επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας και να συμβάλλετε και εσείς με τις προτάσεις σας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του “επιχειρείν”. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στη διεύθυνση www.esathena.gr

http://old.esathena.gr/uploads/august2007  

http://old.esathena.gr/uploads/august2007.pdf

http://old.esathena.gr/uploads/august2007  

http://old.esathena.gr/uploads/august2007.pdf

Advertisement