Page 1

„Valósággal tudományos pontossággal mutatja be a szerző a tömeges agymosás és tömegbefolyásolás technikáit, a modern diktatúrák teóriáit, a modern rendőrállamok elméleteit, beleértve az utalásokat a narkotikumokkal és elektrosokk-kezeléssel, sőt, valahol másutt az ideggázokkal való lehetséges visszaélésekre. “ (Allen Ginsberg)

Burroughsnak, a II. világháború utáni amerikai irodalom fenegyerekének első magyarul megjelent regénye olyan világot mutat be, amelyet a szerző - miután két évtizeden át volt krónikus kábítószer-élvező és -kereskedő - “tudományos” alapossággal ismer: a szenvtelen, érzelmektől mentes erőszak világát. E sötét pokolbugyorban az ember teljesen kiszolgáltatottan, önnön szenvedélye rabjaként elveszti kapcsolatát a valósággal, a víziók, rémálmok, egy képzelt valóság birodalmába sodródik. Morbid humorral, iróniával elbeszélt, apró történetekből összemontírozott regény a Meztelen ebéd, amely szerkezetében is követi a drogok előidézte látomások logikáját, illetve logikátlanságát, az áldozatul esettek nyomorúságos széthulBurroughs olyannyira valószerűen, annyira megrendítően mutatja be a drog világát - ahol a kábítószerélvezet mellett vagy annak következtében a perverziótól a köztörvényes bűncselekményekig számtalan iszonyat társul az élethez -, hogy a könyv sokkolta a problémák közmetikázásához szokott amerikai közvéleményt, és majdnem betiltották. Kötetünk tartalmazza a Meztelen ebéd perét, amelynek során nem kisebb személyiségek léptek fel a mű védelmében, mint Allen Ginsberg és Norman Mailer.

„ Ma pedig a drogvírus a világ első számú egészségügyi problémája. Mivel a Meztelen ebéd ezzel az egészségügyi problémával foglalkozik, szükségszerűen brutális, obszcén és viszszataszító. A betegség gyakran undort keltő részletei nem gyenge gyomornak valók. “ (William S. Burroughs)

meztelen ebéd_könyvborító  
meztelen ebéd_könyvborító  

„Valósággal tudományos pon- tossággal mutatja be a szer- ző a tömeges agymosás és tö- megbefolyásolás technikáit, a modern diktatúrák teóriá...