Page 1

HEERLEN | Smart Services Campus

Tekst: Patricia van der Beek

HEERLEN | Smart Services Campus

Beeldmateriaal: EPM Maastricht

FLEXIBEL INSTALLEREN VOOR EEN HIGHTECH DOELGROEP In Heerlen, het hart van de internationale technologiedriehoek Eindhoven – Aken – Leuven, ondergaat het voormalig kantoorcomplex van ABP een flinke upgrade tot Smart Services Campus. GrootKantoor II, kortweg GKII, is in juli 2016 opgeleverd. Een deel is reeds verhuurd.

DEELS BESTAAND, DEELS NIEUW De werkzaamheden van EPM hadden betrekking op de elektrotechnische installaties inclusief de verlichting, brandmeldinstallatie, ontruimingsinstallatie en inbraakbeveiliging. Data, ICT, CCTV en toegangscontrole vielen onder de verantwoordelijkheid van een ICT-bedrijf. “Het primaire systeem bleef tot aan de hoofdverdeelkasten behouden”, aldus Paulus. “Ook het railkokersysteem, dat aan beide zijden van het gebouw van beneden naar boven loopt, werd gehandhaafd. De verdeelkasten op de verdiepingen bouwden we om met nieuwe technieken, waaronder het Priva-systeem.” Het Priva-deel dat in de installatie van EPM is geïntegreerd, wordt gebruikt voor de besturing van verlichting op de verschillende niveaus. Verder

maakt het Priva-deel onderdeel uit van het gebouwbeheersysteem. Vanaf de centrale receptie van SSC schakelt en bewaakt het alle E- en W-installaties.

SNEL EN FLEXIBEL De combinatie van een strakke planning en continue wijzigingen van de wensen van de opdrachtgever en huurder was de grootste uitdaging in dit project. Er is veel gewijzigd, extra gemaakt of aangepast. “Om snel en flexibel op die wijzigingen in te spelen, kozen we ervoor om stekerbaar te installeren”, zegt Paulus. In juli 2016 leverden we het laatste deel op. Ondanks de dynamiek en soms ook hectiek kunnen we terugkijken op een technisch goed verlopen project.” ❚

Projectinfo

Bouwinfo OPDRACHTGEVERS Provincie Limburg, pensioenbedrijf APG en Universiteit Maastricht

De Smart Services Campus is een initiatief van onder meer de Universiteit Maastricht, pensioenbedrijf APG en de Provincie Limburg. Deze campus is een interessante vestigingslocatie voor bedrijven die zich bezighouden met smart services. Doel van de campus is om deze bedrijven te stimuleren samen innovatieve producten te ontwikkelen door middel van co-creatie om tot nieuwe diensten te komen. GKII fungeert hierin als dynamisch bolwerk, waarin Smart Services Campus zelf ook ruimte afneemt.

MULTIFUNCTIONEEL GEBOUW GKII was een regulier kantoorgebouw met een open structuur, kantooreilanden en een grote computervloer per verdieping. Sinds de upgrade is GKII een multifunctioneel gebouw gericht op hightech bedrijven, startups en MKB-bedrijven. Om tot die nieuwe situatie te komen, werden de kantoorverdiepingen gerenoveerd. Ook kwam er een nieuwe hoofdingang met achterliggende entreehal. Naast het bouwkundige deel werden de technische installaties grotendeels vervangen. Elke verdieping heeft zijn eigen zelfstandige technische voorzieningen zoals elektra, data en beveiliging op het gebied van brand en inbraak.

De engineering en uitvoering van de elektrotechnische installaties in GKII werd door aannemer BAM Bouw en Techniek gegund aan EPM. DGA Wil Paulus van EPM vertelt: “Na in de aanbestedingsfase al betrokken te zijn geweest, startten we in september 2015 met de engineering en voorbereiding van de installaties. We voerden de engineering deels op locatie uit, om een zo goed mogelijk beeld te hebben van het gebouw en de bestaande situatie.”

BOUWPROGRAMMA Revitalisatie kantoorgebouw (ca. 21.000 m² BVO)

ENGINEERING EN (INSTALLATIE)ADVIES Bremen Bouwadviseurs, Heerlen

ONTWERP

COMPLEET EN DUURZAAM VERLICHT Als ervaren handelspartner op het gebied van lichtadvies, -calculatie en -ontwerp tekende GM Lighting in nauwe samenwerking met fabrikant Intra Lighting voor een duurzame en energietechnisch verantwoorde verlichting van de Smart Service Campus Heerlen.

diederendirrix, Eindhoven

UITVOERING BAM Bouw en Techniek regio Zuid, Eindhoven

INSTALLATIES EPM, Maastricht (e), BAM Bouw en Techniek regio Zuid, Eindhoven (w), Coneco, GM Lighting, Office Cabling Systems

REGELTECHNISCHE INSTALLATIES Coneco BV, Alblasserdam

GM Lighting

“Via TL-armaturen, LED-armaturen en een compleet PoE-ontwerp met een centraal driversysteem heeft het door ons ontworpen lichtplan uiteindelijk geresulteerd in de levering van meer dan 2.500 armaturen”, vertelt Marcel Mast namens de vanuit Gorinchem opererende lichtprofessional. “Deze in het koelplafond geïntegreerde armaturen zijn deels voorzien van daglichtregeling, aanwezigheidssensor, noodvoorziening en/of Dali-sturing in diverse maten en uitvoeringen. Daarnaast zijn alle Intra Lighting bandraster LED-armaturen op maat uitgerust met een hoogwaardige spiegel, hoogrendement LED-modules en luchtafzuiging buiten de spiegel om. Samen met de vele LED-downlights hebben we deze hoogwaardige componenten overgedragen aan de specialisten van totaalinstallateur EPM. Zij hebben vervolgens de installatie van al deze technische pareltjes buitengewoon vakkundig gerealiseerd.” Mast is verheugd over het feit dat GM Lighting heeft kunnen bijdragen aan een behoorlijke kostenbesparing. “Wat stroom betreft, leidt het gebruik van deze producten tot een kostenreductie van ruim 32.000 euro per jaar. En daar zijn de lampvervangingskosten nog niet eens in meegenomen”, aldus Mast, die de prettige en nauwe samenwerking met EPM, Bremen Bouwadviseurs en Intra Lighting Benelux BV roemt. “Samen hebben we een resultaat geboekt waarop Limburg met recht trots kan zijn.”

Professionals in Light www.gmlighting.nl

72 | INSTALLATIE & BOUW

INSTALLATIE & BOUW | 73


HEERLEN | Smart Services Campus

Tekst en beeldmateriaal: Office Cabling Systems

ONDERWIJS, ONDERZOEK EN ONDERNEMEN

KOMEN SAMEN IN BRIGHTLANDS SMART SERVICES CAMPUS HEERLEN De Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is afgelopen september geopend door Prins Constantijn, gedeputeerde Twan Beurskens en minister Henk Kamp. In de inspirerende broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid komen onderwijs, onderzoek en ondernemen samen. De grote en kleine bedrijven gaan op zoek naar mogelijkheden om data om te zetten in innovatieve diensten. Office Cabling Systems heeft de faciliteiten verzorgd, zodat al deze bedrijven aan de slag konden.

De benodigde stroom of data voor een laptop, tablet of smartphone is binnen handbereik met de Desk I bureau opbouwunit van Bachmann. Ideaal voor de flexibele werknemer die efficiënt wil werken in conferentieruimtes, lesopstellingen of kantoortuinen. Door de eenvoudige bevestiging zijn grote aantallen werkplekken snel en veilig te veranderen in flexplekken.

Het pand heeft tientallen startups en spin-offs aangetrokken. De bedrijven, innovaties en talent­ ontwikkelingsprogramma’s moeten natuurlijk goed, flexibel en snel kunnen werken. Daar zorgen aansluitpunten vanuit plafonds, in vloeren, in muren en op bureaus voor. OCS (kabelmanagement) zorgde in samenwerking met Oosterberg (logistiek) en EPM Maastricht (E-installateur) voor maar liefst 1.250 OCS TETRA® 2.0 vloerdozen om voldoende vloercontactpunten te realiseren. De duurzame vloerdozen zijn in eigen beheer ontwikkeld, honderd procent stekerbaar en makkelijk te installeren. Ook de bureaus zijn voorzien van stroom- en data-aansluitingen van OCS. Het kabelmanagementbedrijf heeft daarnaast speciale waterdichte vloerdozen voor het project Center Court geleverd. OCS verdiept zich als kabelmanagementspecialist in totaaloplossingen voor flexibele en veilige werkomgevingen. ❚

De recyclebare TETRA® 2.0 past in een moderne omgeving van vandaag en morgen. Het deksel – waar de vloerafwerking in kan worden geplaatst – is altijd makkelijk te sluiten, ook als haakse stekkers zijn aangesloten. Kies uit een RVS of kunststof deksel in RAL 7024 of bij grotere oplages in een kleur naar keuze.

INSTALLATIE & BOUW | 75

Smart service center  
Smart service center  

In Heerlen, het hart van de internationale technologiedriehoek Eindhoven – Aken – Leuven, ondergaat het voormalig kantoorcomplex van ABP een...

Advertisement