Formdrill Predstavitev

Page 1

ERINOX d.o.o. Titova cesta 6, Radenci tel. 02 522 30 10 fax 02 522 30 15 www.erinox.si

Popolnost v oblikovanju

izvrtin in navojev

Formdrill ™ je popolni sistem za vijačne spoje v tankostenskih kovinskih ceveh.

V nekaj sekundah je možno forrmirati odgovarjajočo luknjo v tankostenski material (cev ali profil) za nadaljno izdelavo notranjega navoja poljubne velikosti. Z visokimi obrati in pritiskom na material nastane dovolj trenja, da se material razžari. S tem se material plastično deformira v odgovarjajočo luknjo z dovolj mesa za navoj.

.......................


ERINOX d.o.o. Titova cesta 6, Radenci tel. 02 522 30 10 fax 02 522 30 15 www.erinox.si

Kaj je Formdrill™? Z Formdrill™ konicami lahko ustvarimo visoko stabilne prehode skozi pločevino in tankostenske cevi. Ti prehodi (luknje) so uporabni za vrezovanje navojev, nadaljnje varjenje ali kakršnokoli spajanje dveh cevi. Nad izvrtino je možno ustvariti tudi ojačani del (podložka). Rezultat je idealna alternativa varilnim maticam in maticam za kovičenje. Ob običajnem vrtanju se material odnaša. Dosti bolje je material ohraniti in z njim ustvariti podaljšek v notranjost cevi, ki se pozneje lahko poljubno obdela (navoj…) Točno to naredi Formdrill™ vrta brez odnašanja materiala

Formdrill™ … in kako deluje Formdrill™ konice lahko vpnemo v vsak močnejši vrtalni stroj. Z relativno visokim pritiskom in visokimi obrati (npr. za M8 v debelino stene 2mm potrebujemo cca. 2500 obr/min in 1.500W moči),se material in konica zaradi sile trenja ogrejeta. Temperatura konice Formdrill™ zelo hitro naraste na 650 do 750 °C, medtem ko ima okoliški material cca. 600°C. Ob tem se lokalna "napetost" v materialu toliko zmanjša, da ga s pomočjo Formdrill™ konice preoblikujemo v želeno formo. S tem postopkom nastane velika razlika glede na klasično vrtanje. Z vrtanjem se stabilnost materiala praktično ne zmanjša, ker silnic v materialu nismo porezali (prekinili) ampak samo preoblikovali. Na začetku procesa se material (kovina) formira na robovih luknje. Ko gre konica globlje v steno cevi, se višek materiala "naloži" v notranjosti cevi in ustvari dovolj materiala za rezanje navojev. Dolžina odprtine (puše), ki nastane je 3 x debelina stene cevi. Ob tem nastane tudi tanki obroček na površini cevi. Le tega je z uporabo "FLAT" konice možno tudi odstraniti.

.......................


ERINOX d.o.o. Titova cesta 6, Radenci tel. 02 522 30 10 fax 02 522 30 15 www.erinox.si

PRIMERI UPORABE Formdrill™ Formdrill™ je uporaben za vsa konstrukcijska in ostala jekla (do 1100N natezne trdnosti) , INOX materiale, baker, mesing, in večino aluminijevih zlitin. Debelina stene materiala je lahko do 12,5mm. Formdrill™ je dobavlji v premerih 2 do 25,4 mm v različnih izvedbah. Po naročilu so dobavljivi tudi večji premeri. Življenjska doba v jeklo je 8 000 do 10 000 lukenj. Orodje ne potrebuje posebne izvedbe vrtalnega stroja. Uporabni so stoječi vrtalni stroji, rezkalni stroji ali obdelovalni centri. Pomembna je samo zadostna moč in dovolj visoko število

Primeri uporabe v ceveh, INOX bakru, medenini in Alumiju

obratov.

Vrste orodij (vrtalnih konic) Na razpolago so različne geometrije Formdrill™ konic. "KRATKI" ima relativno kratki cilindrični (ravni) del pod vpenjalnim in naležnim delom. S tem ustvarimo rahlo konično podaljšano luknjo in ojačani del (ovratnik) nad luknjo ostane na cevi. "DOLGI" ustvari daljši cilindrični del . Izvlečeni material v cevi na koncu ni zožen. "Ovratnik nad površino ostane. Obstaja tudi "SUPER KRATKI" nastavek. Ta ima posebej kratki cilindrični

KRATKI

KRATKI / FLAT

DOLGI

DOLGI / FLAT

del in je uporaben pri ceveh kjer so zaradi bližine nasprotne stene standardni nastavki še predolgi. Vse opisane oblike so dobavljive v izvedbi "FLAT" . Ta oblika poreže t.i. ovratnik in zagotovi popolnoma ravno zunanjo površino materiala (cevi). Ob uporabi Formdrill™ orodij je potrebno uporabljati sredstvo proti odlaganju kovine na orodje. Za to niso uporabna klasična maziva in emulzije. Posebno mazivo je dobavljivo v obliki paste in v tekoči obliki.

.......................


ERINOX d.o.o. Titova cesta 6, Radenci tel. 02 522 30 10 fax 02 522 30 15 www.erinox.si

Izdelava navojev Ko je tulec v cevi (puša) formirana, je običajno potrebno izdelati tudi navoj. Le tega je možno klasično vrezati ali hladno formirati oz. valjati. Tudi pri tem postopku ne pride do odnašanja materiala. S tem dobimo navoj visoke mehanske stabilnosti. Prednost je tudi v visoki hitrosti izdelave navoja, nobenih špen in nobenih zareznih učinkov. Na razpolago so vse vrste navojev: metrični, fini, UNC, instalacijski navoji… Potrebni navor (vrtilni moment) za formiranje navojev je odvisen od več faktorjev kot so: premer izvrtine, korak navoja, vrsta materiala in mazanja. V splošne velja, da je potreben navor za formiranje navojev(valjanje) cca. 20 % višji, kot pri klasičnem urezovanju navojev.

Kje se Formdrill™ vrtanje in valjanje navojev uporablja: Oboje je uporabno v različnih vrstah industrije kot so: avtomobilska industrija, ogrevanje in klimatizacija, sanitarna tehnika, prezračevanje, pohištvena industrija in različnih obrtnih dejavnostih. Z Formdrill™ lahko izdelamo navoje z robom ali brez, kot tudi mesta za varjene spoje. Oblikovanje izvrtin je hitro brez izgube materiala. S tem popolnoma ohranimo stabilnost obdelovanca. Življenjska doba orodja je pri navadnem železu cca. 8000 do 10 000 lukenj. Z Formdrill™ valjanjem navojev se izognemo zareznim učinkom in s tem ohranimo trdnost in stabilnost navojnega spoja. Življenjska doba navojnih svedrov je tudi 10 000 do 20 000 navojev v klasične pohištvene cevi.

.......................