__MAIN_TEXT__

Page 1


O FUNDATIE , DE VALORI De ce un calendar împotriva corupției? Pentru că avem nevoie să ne amintim zi de zi, lună de lună și an de an că de fiecare dintre noi depinde schimbarea României. Să spunem NU corupției e mai simplu când o facem zi de zi. Avem nevoie de exemple de curaj și de instituții puternice, însă schimbarea vine din noi, din interiorul nostru. Să avem un An Nou plin de curaj!

Echipa Erupție AntiCorupție (EAC) www.eruptieanticoruptie.ro


1. Care a fost incidentul/sursa de presiune/contextul acțiunii dvs? Demolarea unei vile din vecinătatea blocurilor noastre, înconjurată de o vegetație bogată, (vegetație ce parțial îi aparținea, parțial era pe domeniul public) care pregătea construcția unui bloc de 10 etaje. 2. Ce ați făcut exact? Împreună cu reprezentanți ai proprietarilor din cele 3 blocuri învecinate, am constituit un grup de acțiune care a început demersuri și sesizări la toate instituțiile implicate și răspunzătoare, sub îndrumarea celor de la CeRe. 3. Ce consecințe a avut gestul dvs? Inițial a fost impusă o suspendare repetată a lucrărilor ce aveau la bază o Autorizație de construcție ce s-a dovedit ilegală, după care s-a reautorizat o altă construcție de S+P+2E+M, prin modificarea temei dar în baza acelorași avize (?) care lipseau și la prima Autorizație, construcție care se apropie de final. 4. Ce v-a motivat să o faceți? Nu pot să accept că unii sunt mai presus de lege (chiar și atunci când legea poate nu-i bună), mă simt călcată în picioare și încerc să-i fac și pe alții să vadă acest lucru. Fiecare din noi are o conștiință care te va ajuta să dormi linistit. 5. Ce satisfacție ați avut din faptul că ați facut acest gest? Satisfacția acestui gest este confirmarea faptului că trebuie să ne pese de ce se întâmplă în jurul nostru și să luam atitudine ca legea să fie respectată de toți.


Photo Credits: Silvia Badiu


Photo credits: Liviu Terinte

1. Care a fost incidentul/sursa de presiune/contextul faptei dvs? De când am început să monitorizez activitatea autorităților publice din Bacău, orașul meu natal, am constatat ca nu se aplica legea privind liberul acces la informatii publice întrucât Primăria percepea o taxă de 5 lei/pag pentru solicitările de informații sau documente publice. 2. Ce ați făcut exact? Inițial am luat legătura cu mai mulți consilieri locali ai majorității liberale, însă aceștia n-au făcut nimic pentru a abroga taxa, așa că am depus o plângere prealabilă prin care am solicitat în mod direct Consiliului Local (CL) să discute această problemă și să renunțe la taxa abuzivă. 3. Ce consecințe a avut gestul dvs? Demersul meu a fost pus în discuție în ședința extraordinară a CL din 11 septembrie 2015. Deși le-am trimis consilierilor o scrisoare deschisă în care le-am explicat rațiunea plângerii mele, aceștia mi-au respins demersul. După 3 luni, liberalii s-au răzgândit și au votat în ultima ședință din 2015 abrogarea acestei taxe abuzive de 5 lei/pag. 4. Ce v-a motivat să o faceți? În primul rand faptul că mie, cetățean interesat de treburile comunității, mi s-au cerut bani pentru a primi pe e-mail informații care ar trebui să fie publice din oficiu. Apoi am fost intrigat de lipsa de transparență de la nivelul Primăriei Bacău, o instituție care nu respectă nici legea. 5. Ce satisfacție ați avut din faptul că ați facut acest gest? Principalul câștig este că am reușit să fac ceva pentru băcăuani. Reprezentanții autorităților publice locale trebuie să înțeleagă că e nevoie de un parteneriat între ei și cetățeni și mă bucur că și-au dat seama că taxa este abuzivă și trebuie abrogată. Este un semn că trebuie să continuăm să ne implicăm și să punem presiune pe autorități.


în ultimii 10 trimis in ju ani, DNA a decata p est 8.000 de persoane e și aproape 5.000 au fost condamn ate defin itiv?

mare Anchetele de DNA s-au corupție ale stabilirea finalizat cu 90% dintre a i ție vinovă trimise în le persoane judecată?

Numă ru de ses l tot mai ma re iz in ultim ări înregistr ate ii de la p doi ani la D N e sau ju rsoanele fiz A ice ridice, a mai m rată că ulț tot să ma i oameni re fu i tolere ze pra ză ilegale cticile ?

* www.pna.ro ** www.transparency.org.ro

ărul 015, num În anul 2 de DNA e it m ri p r sesizărilo ni și peroane țe de la cetă st cu 40% mai fo juridice a anul trecut, cât mare de scut cu 014 a cre cedent? iar anul 2 re p l u n a e d 75% față

e În UE, 1.000 de miliard de Euro se pierd în fiecare an din cauza evaziunii fiscale și a evitării plății taxelor?


1. Care a fost incidentul/sursa de presiune/contextul acțiunii voastre? Prin această campanie ANOSR dorește să atragă atenția asupra principalelor probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ superior românesc: corupția și subfinanțarea. 2. Ce ați făcut exact? Campania s-a desfășurat în prima săptămână a anului universitar 2015-2016. ANOSR a publicat mesajul studenților pentru noul an universitar, iar în universitățile din țară s-au împărțit flyere, s-au lipit afișe și s-au afișat bannere care au promovat solicitările studenților. 3. Ce consecințe a avut gestul făcut? Am adus subiectele finanțării educației și combaterii corupției din universități pe agenda opiniei publice, iar prin demersurile următoare sperăm că vom reuși să impunem modificări legislative care să rezolve cel puțin o parte din problemele semnalate de noi. 4. Ce v-a motivat să o faceți? Ne-a motivat lipsa de interes a statului și a guvernanților pentru a asigura un învățământ de calitate pentru studenții români. Considerăm intolerabilă orice formă de corupție și, în special, ne deranjează impostura, și nu putem tolera ca studenților din România să le fie profesori niște persoane care au furat în timpul activității lor academice, care au plagiat în lucrările lor. 5. Ce satisfacție ați avut din faptul că ați făcut acest gest? Faptul că am conștientizat cu toții problemele care există în sistemul educațional și gravitatea lor este un lucru de apreciat, iar acționând împreună ne putem face vocea auzită și să schimbăm cu adevărat în bine învățământul românesc. Educația este esențială pentru a fi siguri că România va avea un viitor mai bun!


Corupția ucide!


”Atitudinile globale față de corupție s-au schimbat profund în ultimul timp. Față de situația în care o dare de mită, corupția și fluxurile financiare ilicite au fost adesea considerate parte a costului de a face afaceri, astăzi corupția este larg - și pe bună dreptate - înțeleasă ca fiind de natură penală și nocivă pentru societate. În noua Agendă 2030 privind Dezvoltarea Durabilă, planul nostru de a pune capăt sărăciei și de a asigura o viață demnă pentru toți, recunoaște necesitatea de a lupta împotriva corupției în toate aspectele sale și solicită reducerea semnificativă a fluxurilor financiare ilicite, precum și recuperarea bunurilor furate. Corupția are un impact asupra dezvoltării dezastruoase când fondurile care ar trebui acordate pentru școli, clinici medicale și alte servicii publice vitale sunt deturnate în mâinile unor criminali economici sau ale unor oficiali necinstiți. Corupția exacerbează violența și nesiguranța. Aceasta poate duce la nemulțumire față de instituțiile publice, deziluzie față de guverne în general și spirale de furie și neliniște. Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției oferă o platformă cuprinzătoare pentru guverne, organizatiile non-guvernamentale, societatea civilă și cetățeni. Prin prevenirea, incriminarea, cooperarea și activitatea internațională de recuperare, Convenția asigură progresul global spre eradicarea corupției. De Ziua Internațională Anticorupție, solicit eforturi unite pentru a transmite un mesaj clar în jurul lumii că respingem cu fermitate corupția și promovăm principiile transparenței, responsabilității și bunei guvernări. Aceasta va fi benefică comunităților și țărilor, ajutându-le să spere într-un viitor mai bun pentru toți.” Ban Ki-moon 9 decembrie 2015 Secretarul General al ONU


un proiect

O FUNDATIE , DE VALORI

Proiectul Erupție Anticorupție a fost finanțat parțial, în perioada februarie 2012 - iunie 2013, print-un grant al Ambasadei S.U.A. la București Manager de proiect: Denise Mihalache (2013-2015); Simona Adam (2011-2012) Design: Emilian Petruț David, Valentin Ovidenie și Romina Stancu Ideea acestui calendar a luat naștere în cadrul Creative Fitness Studio, program de antrenare a ideilor al Fundației Friends For Friends Proiect inițiat de Sandra Pralong

Profile for Eruptie Anticoruptie

Calendar EAC 2016  

Calendar EAC 2016  

Advertisement