Page 1

UTSIKTER ERSTA DIAKONIS NYHETSBREV JUNI 2013

Stor donation gör ny professur möjlig

Ersta diakoni PG 90 00 54-8 BG 900-0548

ERSTA SJUKHUS/PFC Nu skapas en ny unik professur med inriktning mot barn och ungdomar vid Ersta diakonis palliativa forskningscentrum (PFC), som är ett samarbete mellan Ersta sjukhus och Ersta Sköndal högskola. Den nya professuren görs möjlig tack vare en generös donation från Gålöstiftelsen på 12 miljoner kronor under fem år. Den nya professuren stärker ytterligare Erstas ställning inom palliativ vård. Idag bedrivs hospicevård för både barn och vuxna inom Ersta diakonis verksamhetsområden och den nya professuren gör det möjligt att ytterligare samla kunskaper kring palliativ vård för barn. Professuren kommer att förenas med klinisk verksamhet vid Lilla Erstagården, Nordens enda hospice för barn och ungdomar. – Det palliativa forskningsområdet är angeläget och viktigt. Professuren kommer att betyda mycket för den fortsatta kunskapsutvecklingen kring lindrande och stödjande insatser till barn och barnfamiljer med behov av palliativ vård, säger Joakim Öhlén, professor och chef för forskningscentret. Den nya professuren, som ännu inte är tillsatt, kommer att få namnet ”Gålöstiftelsens professur i palliativ vård med inriktning mot barn och ungdom”. – Vi är oerhört glada och stolta över att få motta denna donation och få möjligheten att inrätta en barnprofessur vid palliativt forskningscentrum. Läs mer om Palliativt forskningcentrum på www.erstadiakoni.se/pfc. Mer information om Ersta diakonis hospiceverksamheter finns på www.erstasjukhus.se

ERSTADAGEN 2013

Lördagen 7 september är det Erstadagen! Missa inte årets Erstadag! Det blir föreläsningar, musik i Ersta kyrka, Second hand, museum, fika med fantastisk utsikt, möjlighet att kika in i oblatbageriet, film och mycket mer. Håll dig uppdaterad på www.erstadagen.se Förra året var det över 500 personer som besökte oss. I år hoppas vi på ännu fler!


ERSTA DIAKONI

ERSTA DIAKONI

w

Besök ett digitalt Ersta museum Ersta diakoni har en lång och imponerande historia att luta sig mot. Sedan starten 1851 har vi bland annat startat Sveriges första sjuksköterskeutbildning, byggt sjukhus, lärt oss baka oblater, vigt diakoner, startat verksamheter och mycket mer. Som en röd tråd genom historien går viljan att hjälpa människor. Nu finns Ersta diakonis historia lättillgänglig för alla tack vare ett digitalt museum. Den digitala historiska presentationen är en del av Ersta museum. Det digitala museet presenterar Erstas historia från starten 1851 och framåt. Vi får lära känna de personer som varit med och format Ersta diakoni, till exempel Ersta diakonis första föreståndarinna Marie Cederschiöld och Johan Christoffer Bring som var Ersta diakonis direktor i hela 36 år. Det finns också mycket att läsa om ”Staden på berget”, det vill säga de tomter på Ertsaklippan som Ersta diakoni köpte redan 1862, i det som då var fattiga kvarter nära vita bergen, ”en kåkstad ökänd för sitt vilda och sedeslösa liv”. Mycket har förändrats men Ersta diakoni äger fortfarande marken. Och vissa av de byggnader som står där har gjort det sedan 1700-talet. Det finns också arkiv där vi kan läsa systrarnas egna ord om deras arbete på Ersta diakoni och massor av spännande bilder.

”Det handlar om barn” på webben I september 2012 gav Ersta diakoni tillsammans med Verbum ut boken ”Det handlar om barn”. Boken är en antologi där olika författare skriver om barns utsatthet. Alla intäkter från boken går till Ersta Barnrättsbyrå. Boken finns redan nu att köpa via vår hemsida. Men nu finns den också tillgänglig digitalt via vår webb. Vi släpper några kapitel i taget tillsammans med kommentarer från författarna. Först ut är ”Konventionen om barn och ormar” av Ulf Nilsson och ”Hundra steg från helvetet” av Caroline Engvall. Besök www.erstadiakoni.se och läs!

ERSTA DIAKONI Värdegrund för volontärer Ersta diakoni är en organisation som är sprungen ur sin värdegrund, den har varit med oss ända sedan 1850-talet. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka utan vi måste arbeta aktivt med vår värdegrund. Tidigare har medarbetare bjudits in till samtal. Men nytt är att även volontärer nu bjuds in till att diskutera värdegrunden och hur de kan använda den i sitt arbete. - Volontärerna är verkligen vår värdegrund, de ger helt frivilligt av sin tid för att hjälpa andra, så det känns bra att de är med i arbetet, säger Matthias Samuelsson från Ersta diakonis kommunikationsavdelning som håller i samtalen tillsammans med Mattias Bähr, präst i Ersta kyrka.

Du hittar det digitala museet på: www.erstadiakoni.se/erstamuseum

Vill du bli volontär hos oss? Läs mer på www.erstadiakoni.se


ERSTA SJUKHUS Ny mottagning Ersta sjukhus erbjuder nu också gynekologisk mottagning. Här kan du få hjälp med allt från utredning till rådgivning och behandling. Läs mer på www. erstasjukhus.se

Nya rapsodier Nu finns det två nya skrifter i serien ”Erstarapsodier” som handlar om Ersta diakonis historia. Skriften ”Till varandras tjänst och glädje” som handlar om tre till synes vitt skilda verksamheter som alla är eller varit en del av Ersta diakoni; Paramentavdelningen, som tillverkade och sålde kyrkliga textilier, frimärksavdelningen och oblatavdelningen. Den andra nyheten är ”Även vilan är en uppgift”, en bok om Ersta diakonis två sommarhem, Betania på Värmdö och Styrsjöbo i Dalarna. Skrifterna finns att köpa i Bokhandeln på Ersta konferens och hotell, Erstagatan 1N.

HJÄLPA ATT HJÄLPA Freys samlar till häst till Ersta Flickhem Genom Ersta diakonis egna insamlingar kan vem som helst starta en insamling till något specifikt ändamål inom Ersta diakoni. Och det gäller inte bara privatpersoner. Freys hotels med VD Annica Tell har dragit igång en insamling till en ny häst till Ersta Flickhem. Vill du vara med och hjälpa till, gå in på www. erstadiakoni.se och läs mer under ”Stöd oss”.

Konfirmation i Ersta kyrka 2013/2014 För ungdomar födda 99 Följ med på en resa som tar dig från Stockholm till Italien via skärgården. En resa i mötet mellan tro och vetande. Välkommen att anmäla dig som konfirmand 20132014! Sista anmälningsdag är 9 september.

Läs mer på www.erstadiakoni.se/kyrkan


AVSÄNDARE Ersta diakoni Kommunikation Box 4619 116 91 Stockholm

Ersta diakoni

HJÄLP OSS ATT HJÄLPA MILJÖN Vill du ha Utsikter mailad som PDF istället för pappersversionen? Skicka ett mail till: utsikter@erstadiakoni.se

Glad sommar önskar Ersta diakoni ERSTA KYRKA Söndag 30 juni, 11:00 Högmässa Apostladagen - Sänd mig.

Söndag 7 juli, 11:00 Söndag 14 juli, 11:00 Högmässa Kristi förklarings dag Sjätte söndagen efter tre- Jesus förhärligad. faldighet - Efterföljelse.

Söndag 4 augusti, 11:00 Tionde söndagen efter trefaldighet - nådens gåvor.

www.erstadiakoni.se

Nyhetsbrevet Utsikter produceras av Ersta diakoni och har som mål att sprida nyheter om organisationens verksamhet. Vill du komma i kontakt med redaktionen för Utsikter vänligen skicka e-post till utsikter@erstadiakoni.se eller Ersta diakoni, Utsikter, Box 4619, 116 91 Stockholm. Utsikter distribueras både som tryckt och digitalt nyhetsbrev. Vill du prenumerera? Besök www.erstadiakoni.se för att anmäla intresse. Ansvarig utgivare: Anna Lassen. Redaktör: Sara Gustafsson.

Utsikter juni 2013  

Ersta diakonis nyhetsbrev Utsikter juni 2013

Utsikter juni 2013  

Ersta diakonis nyhetsbrev Utsikter juni 2013