Issuu on Google+

ZHIWEN ZHANG SELECTED WORKS 2010-2016

Master of Science in Advanced Architectural Design Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Columbia University


ZHIWEN ZHANG GSAPP, COLUMBIA UNIVERSITY, 2016 CANDIDATE zz2367@columbia.edu +(1) 917-971-1325


CONTENTS

01

NARRATIVE LOOP Intractive Media

02

IN NATURE Landscape Preservation

03

DICTYO-CITY Future City

04

Un-Hiding Chinatown Political Correction

05

RETHINKING BIM Parametric Web

06

MOVEMENT AND SPACE Measure

07

INTERNSHIP WORK City Complex & Skyscraper

08

WALKING ON THE FACADE Contemporary Neighbourhood


1

NARRATIVE LOOP Instructor_ Bernard Tschumi Advanced Studio_ Interactive Program Time_2015 Fall Partner_ Emilie Wang

The site of studio is a typical Manhattan block, made up of six programs (100’x200’x100’ ). We will have one of the six blocks and share a INTERACTIVE GALLARIE in the front of each of our blocks and our concept should base on this basic ideology. Just as tunnels underground mentioned by “The Burrow”, Franz Kafka’s story. I try to introduce a series of narrative spaces as my main circularion to explore an informal auditorium which happens inside a formal auditorium, a system inside a system. Trying to use this juxtapostion to explore a new way to express architecture for public mass and furthermore enhance the interaction between them.

PERSPECTIVE SECTION


AXONOMETRIC PLAN


UNFOLDING NARRATIVE PLAN SEQUENCE The programmatic circulation creats not only an informal experience for the six auditorium, but also a coherent spatial sequence inside a typical Manhattan block. This can give us another way to express architecture, which can be seen as a story. The circulation is a way for people to follow or to discover like a main clue. There will be three types of space, public programmtic circulation space, auditorium space and the in-between space between outside envelop and inside auditorium box.

ROOFTOP 03

17

08 08

02 11 11

16

04

01 05 07

02 06

05

EXHIBITION

01

16 13

10

04

07

01 03

02

05

02

10 01

05

14

12

10

10 04

12

14

04

10

15

15

04

02

02

01

09

01.Auditorium 02.Fluid Seminar 03.Elevator 04.Cafe 05.Restroom 06.Facility 07.Exhibition 08.Video Room 09.Rest Area 10.Watching Stage 11.Projection Room 12.Open Lecture 13.Backup Stage 14.Open Seminar 15.Flexible Space 16.Emergence Exit 17. Rooftop 18.Street SECTION A-A

03

18

PUBLIC ACCESS “NARRATIVE CLUE”

FAST ACCESS


PLAN & MODEL

AXONMETRIC NRRATIVITY SEQUENCE

SECTION B-B


2

IN NATURE Instructor_ Leslie Gill/ Mike Jacob Advanced Studio_ Color Studio Time_ 2016 Spring Award_ Selected Work in GSAPP Abstract

The project is about the new way how human beings engage with the landscape in Arctic area. Svalbard is a long history island being used by human beings due to the abundant mineral resources. At the same time, this brought a unfriendly way for people engaging with the landscape here. So instead of constructing a completely new building, a series of surgical land intervention are performed on the existing gentle topography and existing mineral footprint. Through preserving the topography and landscape, and adding simple elements of architecture, architecture here encourage new human engagement in fragile Arctic area. Not only show the idea of preservation related to the past, but also introduce a new way for human beings to engage with nature in Svalbard in the future.

CONCEPTUAL COLLAGE


COLUMN TYPOLOGY

1.VERTICAL TRANSPORTATION

2.OBSERVATORY

3.LIGHT COURTYARD

4.MINERAL POOL

5.MUSEUM BOARD

6.PIPES

7.CONSTRCTION SYSTEM

8.HOTEL


Roof Drain Drain Cover St PL-16

Stud Bolt 200

Urathane Resin Spray Waterproof t=3 Roof Slab t=300

Alasticity Lysin t=3 Heat Insulating t=20

Structural Tube St 216.3 Gutter Tube SUS 114

Bass PL-19 400 Anchor Bolt 19 x 4 Mortar t=30 Column Footing


Urathane Resin Spray Waterproof t=3 Roof Slab t=300 Roof End Hydrophilic Photocatalyst Coating

Alasticity Lysin t=3

TECTONIC SECTION This section shows the relationship between the geological columns with the building and the landscape. The same materiality perception and color environment between the Arctic earth and the columns can integrate the atomosphere and materiality of the whole building. A 30cm-thick, white concrete roof billows up to 12.5m above the damaged mineral basement. Freely dispersed columns grow seamlessly from the earth to the arctic sky, while the interior is marked off by walls of double 20mm-thick glass. There’s a clear formal relationship between the walls, the floor, the columns and the roof through the interplay between the materials and the subtle edge detailing. All the elements work harmoniously together in the composition, but the starring role clearly belongs to the geological columns.


GROUND FLOOR AXONOMETRIC

0

5

10

20

GROUND FLOOR PLAN

40


ACCESSIBLE ROOFTOP

GROUND FLOOR NATURE MUSEUM

UNDERGROUND MINERAL BATH


3

DICTYO-CITY, RETIFORM LILONG SAMPLE PLATE Instructor_ Fei Ye XAUAT Excellent Final Design_ 2nd Honor in Shaanxi Province Time_ 2015 Spring Site_ Shanghai China

How cities we live in will become after several years? I purpose that future cities will not only expand Two Dimentional but also vertically to the sky which can be defined as “3-Dimentional Growth” . Core tube structures and the plates linked them will become a web together as the basement for future occupancy. So this design will focus on the variations of contexts in this future “Dictyo-City”. Shanghai is a complex site to discuss this thesis due to the contradiction between its fast development and cultural background. How to decompose the cultural and contextual spirit in Shanghai and then to materialize and locolize it for the future “Dictyo-City” is the key issue to be responed through this design.

AXONOMETRIC SECTION


1 Single House

2 Commercial House

3 Hospital

4 Rowhouse

5 Air Garden

6 Air Roof

7 Businese

8 School

CONTEXTUAL STRATEGY


34

TYPOLOGICAL CORRECTION TYPOLOGICAL CORRECTION

PRE-OCCUPANCY RESEARCH

Instructor_ Juan Herreros Instructor_ Juan Herreros Advanced Studio_ Urban Design & Renovation Advanced Studio_ Urban Renovation Time_2015 Summer Time_2015 Summer Award_ Selected Work GSAPP Abstract 2016 Award_ Selected Work inin GSAPP Abstract 2016

Open spaces Chinatown are occupying in very The theme of thein studio is about typological correction, baseddifferent on our ways that analysis, correction on wasted spaces which are notourvisible. Wehappens want to open public Chinatown bothare tonot extend these visable and accesible inside Chinatown. occupations and for to public makemass them easily accesible. This visualization can Open spaces in Chinatown are occupying in very different ways that are be always understood as awant tooltoofopen negotiation neighborhoods with not visible. We Chinatownbetween both to extend these small scale occupations andpublic to makefacilities, them easilyresidential accesible. Thisinfrastructures visualization can and open be understood as a tool of the negotiation between neighborhoods with This correcspaces that empower neighborhoods within the city. small scale public facilities, residential infrastructures and open spaces tionempower can alsothe beneighborhoods seen as a waywithin of political which that the city. correction This correction can can establishbe a new un-hiding Chinatown forwhich future Manhattan. also seen as a way of political correction can establish a new un-hiding Chinatown for future Manhattan.

POSTOCCUPANCY OCCUPANCY POST

STREETVIEW VIEWCOLLAGE COLLAGE STREET

CORRECTION OCCUPANCY CORRECTION OCCUPANCY


FUTURE OCCUPANCY FUTURE OCCUPANCY The goal is to design a mix community which intensifies the negotiations between occupations of local residents The goal is to design a mix community which intensifies the negotiations between occupations between local and the hiding "open" spaces. Use a new infrastructure system that penetrates the existing structures to gain the residents in the open spaces of the neighborhood, and in a new infrastructure that penetrates the existing typological correction the "open" spaces in infrastructure, Chinatown. supporting these series of open spaces. structures. Small scale publicoffacilities are added in this These occupations are simultaneously understood to un-hide Chinatown to the outside.

B. Old Residence Correcion

A

B

C

D

E

F

A. New Residential Courtyard C. New Transparent Residence

D. Park Correction

F. Living Correction

E. Exhibition Correction CONCEPTUAL CORRECTION


TRANSPARENT TOWER CORRECTION New risings as towers for the extension of complex meeting points happened between the three lines and the residence. These towers can be seen not only as a symbiotic manifesto for the future un-hiding Chinatown but also served as clues for outside city to go through these new occupations.

SECTION

01.Entrance Plaza 02.Stage 03.Auditorium 04.Residents 05.Courtyard 06.School 07.Green House 08.Bedroom 09.Living Room 10.Sky Park 11.Elevator 12.Facility 13.Electronic 14.Auditorium Facility15.Sky Yard 16.Tower Gym 17. Exhibition 18.Parking Lot 19.City Gym 20.Bicycle 21.Swimming Pool 22. Cafe 23. Office


CORRECTION TYPOLOGY

NEW CITY PODIUM We want to keep the existing condition as much as possible, occupying open spaces with different catalogs together as three lines. These three lines used by people outside and inside Chinatown with defined and undefined spaces together as a new URBAN PODIUM.


5

RE-THINKING BIM Instructor_ John Lee Visual Study_ Renovation Time_2015 Fall Site_Washington Park, New York

The “ReThinking BIM” class is a visual study seminar which needs us not only to build a real building in New York but also to design a series of parametric “Adaptive Components” by using the tool of Revit. We will use Chamelon to link Revit with Rhino, Grasshopper and its plugins such as Kangaroo Physics, DIVA, Weaverbird and Hammingbird in order to represent a entire project.

PARAMETER

1.ORIGINAL BUILDING

1.OPENING FACADE OffsetC= Distance A/5 OffsetD= Distance B/10

tC

se Off

Dis

tan

ce A

Offset D

Attractive Point A

C

D

Dis

tan

ce B

Attractive Point B

ELEVATION

2.WEB CIRCULATION

3.OPENING FACADE


6

MOVEMENT AND SPACE

Student Movement Points

Instructor_ Lorenzo Villaggi Visual Study_ Measure Time_ 2016 Spring Award_ Selected Work in GSAPP Abstract 2016

Low

High Productivity

ENVIRONMENTAL FACTORS and the PROXIMITY of a student to MOVEMENT is consequential to his/her productivity especially for creative designers such as architects. We believe there is a positive correlation between those students exposed to more social interaction and productivity during studio hours in GSAPP, with those able to be more productive who are more susceptible to social influences. I hope this result can be used as DATA resource as guidence for future design model. Develop critical arguments about the use or systems of space, strategies enabling feedback loops within the conventional architectural design process.

1. OUTPUT CIRCLE

ANALYSIS PERIOD: FEB 26, 1:30PM - 4:30 PM

2. FILE SIZE(MB)


7

ARCHITECT INTERNSHIP Role_ Podium Design and Drawing Status_ Negotiation Time_ 2014 Site_ Chongqing, China

This is City Complex Design located in Chongqing, China. My internship role in this project contains: 1. The team of Podium Design 2. Plan/Section Tectonic Drawings 3.Coordinate the Programs inside the Complex. This project will become the highest skyscraper in Chongqing Economical street soon in the future with the height of 328m.

SECOND FLOOR PLAN

2. FILE SIZE(MB)


PODIUM SECTION

60F OFFICE PLAN

29F HOTEL PLAN


8

WALKING ON THE FACADE Instructor_ Fei Ye Basic Studio_ High-rise Studio Time_ 2014 Summer Site_ Shanghai, China

DESIGN PROCESS

Ancient lanes and neighbours are seperated by crowded modern traffics and blocks in modern Shanghai. Furthermore, the communications of residence become weaker. High-rise is a way for modern city to mitigate population pressure. But modern high-rise still neglect the neighbourhood system and just built as a living machine. So in this project we can find another way to rebuild sky lanes linked space to balance this paradox. Giving residence another way to live in an interactive skyscraper just like “Walking on the facade�.

3D SECTION OF VERTICAL LI-LONG


GROUND FLOOR PLAN(FIRST FLOOR)

UNFOLDING FACADE DIAGRAM


SECTION & DETAIL Steel beam with the reinforced-concret slab can reduce the load-bearing and better link the vertical core and sky lane outside. Thus to form the sky yard as the public spaces for residents to use. Lanes and Yards can offer many opportunities for neighbourhood meetings and communications. Helps to break the boundary of floors in traditional high-rise and rich the spatial relationship inside architecture.



zhiwen zhang working sample 2016