Page 1

49e jaargang | nr. 45 | 13 december 2018 Hofke 24, 5469 VA Erp | T 0413 - 21 00 00 info@erpsekrant.nl www.erpsekrant.nl

verschijnt wekelijks in Erp, Keldonk en Boerdonk

Wie geef jij volgende week een compliment? De laatste krant van dit jaar wordt volgende week een complimentenkrant. Wie verdient volgens jou een compliment én een bos bloemen! van de redactie Of we nu het journaal kijken, de kranten lezen of online het nieuws volgen, je krijgt vaak het gevoel dat het alleen maar kommer en kwel is in de wereld. We zijn het geluk verloren, zo lijkt het soms wel. Iedereen is maar negatief. Iedereen zanikt. Iedereen weet wel iets te vertellen over een ander … En iedereen krijgt daar ook nog eens een podium voor. Tijd om daar eens mee te breken. Volgende week maken we een krant waar je geheid goede zin van krijgt. We gaan pagina’s vullen met complimenten. Met jouw complimenten! Want er zijn zo veel lieve mensen. Zo veel mensen die voor een ander klaar staan. Zo veel mensen om ons heen die goed werk doen. Zo veel mensen die positief in het leven staan en die (bijna) altijd goede zin hebben. Laten we die mensen nu eens een podium geven! Doel: zo veel mogelijk complimenten in één krant verzamelen Volgende week verschijnt de laatste Erpse Krant

P5 Dementievriendelijk Erp van start

van dit jaar. In die krant willen wij zo veel mogelijk complimenten opnemen. Dat kan een compliment zijn voor de vrijwilligers van je vereniging of evenement of voor één specifieke vrijwilliger. Dat kan ook een compliment zijn voor je buurvrouw of buurman, voor je beste vriendin, je maat, je collega, je baas, je ouders, je kinderen, je mantelzorger, enz. Iedereen die in jouw ogen een compliment verdient. Hoe deel je jouw compliment? In deze krant vind je een formulier. Vul de naam in van degene die volgens jou een compliment verdient en vertel in een paar woorden waarom diegene of diegenen dat compliment verdient of verdienen. Lever dat formulier uiterlijk zondag 16 december in bij de redactie, bel, app of mail je tekst naar compliment@erpsekrant.nl. Wij zorgen dat alle complimenten volgende week in de Erpse Krant staan.

Online backup zonder problemen? Tipcon: uw partner in automatisering t 0413 70 09 70 / info@tipcon.nl / www.tipcon.nl

Vraag het de notaris tijdens de gratis inloopavond. Elke dinsdag van 18.00 - 20.00 uur aan NCB-laan 1 in Veghel. Zonder afspraak. t. (0413) 483838

Wij verloten 3 bossen bloemen Wij hopen dat zo veel mogelijk mensen reageren, zodat we er een krant van kunnen maken die veel positieve energie geeft. Iedereen die een compliment krijgt, maakt ook nog eens kans op een prachtige bos bloemen. Wij verloten namelijk drie boeketten. Dus mail, bel, app je compliment of lever deze in! Doe dat uiterlijk zondag 16 december.

P11

P7 Eerste prijs voor slagwerkgroep OBK

‘In elk mens schuilt creativiteit’


Voor een heerlijk Kerstmenu: Bij Slagerij Van den Tillaart heeft u heel veel opties om uw gasten deze feestdagen een heerlijk menu voor te serveren. U heeft bijvoorbeeld al keuze uit diverse schalen: • Gourmetvlees • Fonduvlees • Barbecuevlees Wilt u een compleet verzorgd feestdiner? Dus inclusief brood, rauwkosten, salades, enz.? Regelen wij. Wilt u alleen vlees? Maak in de winkel uw keuze en wij maken de schaal voor u op. Uw bestellingen voor 2e Kerstdag kunt u op woensdag 26 december ophalen in de slagerij: • Gourmet • Barbecue

: tussen 11.00 en 12.00 uur : tussen 12.00 en 13.00 uur

Rauwkosten maken wij diezelfde dag vers voor u klaar!

Op zondag 23 december zijn wij gesloten. Op maandag 24 december zijn wij open van 7:00 tot 16:00 uur.

TIP: Om drukte te ontlopen kunt u uw bestelling vacuüm trekken en kunt u deze al eerder ophalen, zodat u niet hoeft te wachten tijdens de drukke dagen.

Natuurlijk hebben we ook de allerlekkerste rollades voor u. Of biefstukken, wiskyham, bourgondische rib, worstenbroodjes en nog veel meer lekkere specialiteiten uit eigen slagerij.

Fijne Feestdagen en een gezond 2019! Hertog Janplein 17 Erp | Tel. 0413 - 211593 | www.slagerijwimvandentillaart.nl -2


Kerstmarkt bij Bambino en De Boswachter Dit weekenden zijn er twee kleine kerstmarkten in Erp: vrijdag bij kindercentrum Bambino, zondag bij De Boswachter. van de redactie Bij De Boswachter is het zondag voor het eerst dat er een kerstmarkt is. “We zijn een koffie- en theehuis dat jaarrond verschillende activiteiten probeert te organiseren”, vertelt Theresia van Gennip namens de Boswachter. “Soms zijn dat activiteiten voor kinderen, zoals de boslichtjeswandeling en de opening van het eekhoorntjespad, soms voor volwassenen. Maar altijd geldt: het moet bij de locatie en bij ons passen. Het moet gezellig zijn. Knus. Zo ontstond ook het idee voor de kerstmarkt.” De Kerstmarkt is zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Eigenlijk stond de markt voor buiten gepland, maar gezien de weersvoorspellingen is de markt deels naar binnen verplaatst; naar de bovenverdieping van het markante pand. “Alles staat in het teken van kerst. Er zijn kraampjes met kerststallen, met decoraties, met cadeautjes voor onder de kerstboom, met lekkernijen, met bloemen, enz. En alles lokaal gemaakt.” De hele dag door is er sfeermuziek, er is een kerststal met een levende ezel en de menukaart is aangepast aan de sfeer. “Heel ongedwongen allemaal. Je moet lekker even rond kunnen neuzen. Dat is het idee. En dan al dan in combinatie met een boswandeling. Er even lekker tussenuit. En even lekker alvast in de kerstsferen komen …”

deuren open van 17.30 tot 19.00 uur. “Twee jaar geleden hebben we voor het laatst een kerstmarkt gehouden. Dat was toen zo gezellig. Met veel ouders en grootouders, maar ook veel mensen die even binnen kwamen lopen. Dat sfeertje van toen willen we nu weer bereiken”, vertelt Loes van Dijk, die dit jaar het kindercentrum overnam. Verspreid over het gebouw staan kraampjes met kerstspullen die door de kinderen zijn gemaakt. Die spullen worden voor een klein bedrag verkocht. De opbrengsten gaan naar Stichting ‘Het vergeten kind’, die zich inzet voor kwetsbare kinderen in Nederland. “Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet meer thuis wonen. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. De stichting ‘Het vergeten kind’ geeft deze kinderen een stem, zodat ze niet vergeten worden.”

Kerstmarkt bij Bambino Bij Kindercentrum Bambino, dat in multifunctioneel centrum De Trommel zit, staan vrijdag de

Laatste editie 2018 op 20 december

Earlybird actie Peelpop

Op donderdag 20 december verschijnt de laatste Erpse Krant van dit jaar. Daarna moet u het twee weken zonder uw wekelijkse leesvermaak stellen. Op donderdag 10 januari verschijnt weer de eerstvolgende krant.

Zaterdag 16 maart staat Peelpop weer op de agenda. De organisatie is in een afrondende fase wat betreft het muzikale programma. Ben je benieuwd naar de namen die er komen spelen, houd dan onze site www.peelpop.nl in de gaten of meld je aan op onze Facebook pagina. Omdat wij met stijgende prijzen geconfronteerd worden, zoals de btw, zijn wij genoodzaakt de entreeprijzen iets te verhogen. Om dit te compenseren starten wij een Earlybird actie. Van 15 december tot en met 31 december kun je je kaarten bestellen voor 20,- euro. Dit is inclusief servicekosten, zoals wettelijk voortaan verplicht is deze te vermelden. Kaartjes bestellen kan alleen via www.peelpop.nl. In het nieuwe jaar start de normale kaartvoorverkoop via de bestaande verkoopadressen en onze site. De kaarten kosten dan 25,- euro.

Colofon De Erpse Krant verschijnt in een oplage van 3.000 exemplaren in Erp, Keldonk en Boerdonk. Voor redactionele of commerciële informatie kunt u contact opnemen met de redactie op tel. 0413 - 21 00 00, Hofke 24, 5469 VA Erp. Artikelen en advertenties graag uiterlijk maandag 12.00 uur inleveren via info@erpsekrant.nl. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen aan te passen. Het rekeningnummer van de Erpse Krant is NL95 RABO 0114 6080 16

Jeroen

Prikkels

Sinds een week draag ik wat stoppels op mijn gezicht. Dat is uit nood geboren, eerlijk gezegd. Ik kon me een paar dagen niet scheren, omdat mijn onderlip kapot was. En om nu met een glad hoofd onder de mensen te komen, met uitzondering van een paar baardhaartjes die linksonder aan mijn lip bungelen, dat zag ik niet zitten. Half wel, half niet. Dan lijkt het net alsof ik mijn gazon nadoe. Dus maar een hele ‘baard’. In eerste instantie leverde dat thuis wat afgrijzen op. Het prikte. Het was lelijk. Het was oud. Het was allesbehalve iets. Maar toen de sprietjes eenmaal verder boven het maaiveld uit begonnen te steken, draaiden ze als een blad in de wind om. Het had ook wel iets volwassens. Iets creatiefs. Iets des schrijvers. En ook anderen toonden zich dit weekend verrast. ‘Je lijkt wel een beetje op die bekende schrijver. Op Kluun’, zei zondag iemand tegen me. Om er direct een vraag aan toe te voegen: ‘Waarom schrijf je eigenlijk niet elke week een column?’ Ai. Pijnpuntje. Want dat wil ik inderdaad dolgraag. Vrijuit schrijven. Vanuit mijn diepste binnenste. Dat lukt me alleen niet altijd. Het is namelijk niet zo dat ik het leven van een Kluun leid. Het is allemaal niet zo heel spannend wat ik meemaak. Ik plan het brood halen bij de bakker bijvoorbeeld op dagen dat ik geen afspraken buiten kantoor heb, zodat ik geen twee verzetjes op dezelfde dag heb. En ik ben tevreden, hoor. Ik hoef het leven niet met grote slokken naar binnen te klokken. Ik nip liever. Maar veel schrijfvoer levert dat genip natuurlijk niet op. Nóg een reden dat ik niet elke week presteer op deze plek, is dat ik niet altijd in de goede modus sta. Hoe dat komt? Daar heb ik de afgelopen dagen eens over nagedacht. Mijn kantoor is licht, met heel veel glas rondom; tot aan de stoep toe zelfs. Ik zie alles wat er buiten gebeurt. Ik zie de merel komen aanvliegen, landen en weer wegvliegen. Ik zie de pieren hun kopjes boven het gras uitsteken, als stoppels in een gezicht. Ik zie de blaadjes neerdwarrelen of worden meegenomen door de wind. Ik zie alle regendruppels neerspatten op de stoep. Oftewel: ik heb veel te veel afleiding. Tijd voor actie dus. Ik ga iets van gordijnen voor de ramen hangen, zodat buiten niet meer binnen komt. En ik ga mijn computer draaien. Nu nog staat het scherm zo dat ik vanuit mijn ooghoeken de hele tuin overzie. Dat wil ik niet meer. Ik wil met zijn tweeën kunnen zijn. Het scherm en ik. Ongestoord. Ik wil werken als een verliefd stel dat uit eten is: handen op elkaar, ogen strak op elkaar gericht. Om een schrijver te worden en ook als schrijver gezien te worden, zal ik alle prikkels weg moeten halen. Behalve die op mijn gezicht dan …

Jeroen Vissers jeroen@erpsekrant.nl

-3


HOVENIERSBEDRIJF P. VAN LOON Een nieuwe tuin nodig? Onderhoud? Wilt u advies of enkele aanpassingen? Neem gerust eens contact op! Kerisakkerstraat 14, 5469 AB Erp • T 0413 - 21 38 67 M 06 - 51119662 • E info@hovenier-paulvanloon.nl www.hovenier-paulvanloon.nl

Waar brengt u uw auto heen voor onderhoud? Naar een garage in Erp is wel zo handig. Lekker dichtbij, zodat u snel op en neer bent. U krijgt gratis vervangend vervoer. En sowieso profiteert u van voordelige tarieven. Dus ... tot binnenkort?

Podotherapie Brugmans

Heeft u voetklachten? Å–

-PKGJGWRTWIMNCEJVGP

Å–

2KLPNKLMGXQGVGP

Å–

8GTOQGKFGXQGVGP

Å–

8QGVUVCPFUCHYKLMKPIGP

Å–

5RQTVDNGUUWTG

Å–

8GTMGGTFNQQRRCVTQQP

Å–

&KCDGVKUEJG

Å–

6GGPCHYKLMKPIGPMNCEJVGP

Å–

0CIGNMNCEJVGP

VIXXQGVUVCPF

4JGWOCVKUEJGXQGVGP

Podotherapie Brugmans | Jeanne Brugmans DGJCPFGNVXQGVMNCEJVGPGPMNCEJVGPFKGXQQTVMQOGP WKVJGVPKGVIQGFHWPEVKQPGTGPXCPWYXQGV&GRTCMVKLMFCIGPKP-GNFQPM\KLPop maandag en donderdag

Rijbeemd 7, Erp | t 0413 - 211 902 w www.autobedrijfpepers.nl Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur open. Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

-4

*QQN^-%-GNFQPM 6GN/QDKGN www.podotherapiebrugmans.nl .KF0GFGTNCPFUGXGTGPKIKPIXCP2QFQVJGTCRGWVGP


Werkgroep Dementievriendelijk Erp van start Kerstactie ten gunste van … Wij willen Erp dementienvriendelijk maken. In oktober startten we met een artikel in deze krant. Naar aanleiding daarvan hebben we mooie reacties gekregen. Maandag 3 december zaten we met alle personen bij elkaar die hadden aangegeven mee te willen denken hoe we Erp dementievriendelijk kunnen maken. Wat een mooie opkomst: maar liefst 6 personen hadden zich in verbinding met Bianca van Moorsel gesteld! Samen met Bianca en 3 eerdere initiatiefnemers, komen er deze avond al 10 deelnemers aan de werkgroep bijeen. We worden ondersteund door 2 leden van de Stuurgroep Dementievriendelijk Meijerijstad. Zij hebben al veel ervaring, waar wij dankbaar gebruik van maken.

Daarnaast heeft de Dorpsraad een contactpersoon speciaal voor de Werkgroep Dementievriendelijk Erp aangesteld. Ook met deze ondersteuning zijn we heel blij. Onder het genot van een kop koffie en een lekkere plak cake, maken we kennis met elkaar en elkaars kwaliteiten en ideeën. Er worden al mooie ideeën geopperd. Die gaan we in volgende bijeenkomsten bijeen leggen om tot verdere realisatie te kunnen komen. Een prachtige afspiegeling hebben we bij elkaar: de jongste deelnemer is 19 jaar, de oudste bijna 82. We hebben een heleboel ervaringen gedeeld, waarbij duidelijk werd dat er veel kwaliteit en ervaring op allerlei gebied bijeen is! De volgende dag kregen we zelfs nog een nieuwe aanmelding. Dus heb je interesse? Aanmelden kan altijd. Samen met jullie kunnen we Erp dementieen mensvriendelijk maken! We houden jullie op de hoogte!

Voor het vierde jaar houden we vanuit de kerk een kerstactie ten gunste van … Dat doen we voor hen die het wat minder treffen maar ook graag een beetje kerstmis vieren. Onze beide supermarkten bieden ons daartoe de gelegenheid. U kunt op de aangegeven plaatsen uw goede gaven deponeren, bestaande uit nietbederfelijke waren. Het door u geschonkene komt ten goede aan de inwoners van Boerdonk, Erp en Keldonk. De actie loopt van maandag 17 tot en met maandag 24 december. Bij voorbaat dank.

Peuter-Kleuter Viering in Erp Op zondag 16 december is er om 10.00 uur een peuter- en kleuterviering in de Sint Servatiuskerk in Erp. De mis is speciaal voor alle dreumesen, peuters en kleuters. Ook hun ouders, grootouders, broers, zussen en vriendjes zijn natuurlijk van harte welkom. Het thema deze keer is: op weg naar Kerstmis. Wil je een kussentje meenemen om op te zitten en een geknutselde ster om de kerk te versieren? Tot dan!

Je nieuwe hoortoestel? Ook die koop je in Erp, toch? Noud Optiek - Zien en Horen

210153

Di t/m Vrij open tot 19.00 u. Op Zat. tot 16.00 u.

Wie wordt de nieuwe prins van Empeldonk?

peldonk?

Hebben jullie ook de hele week liggen woelen in je bed, omdat je niet kan wachten op de nieuwe tip. Wie o wie wordt de nieuwe Prins van de Uilen van Em-

We gaan op dit moment geen namen noemen van mensen die genoemd worden. We willen namelijk dat iedereen op 5 januari naar de onthulling van onze nieuwe Prins komt kijken. Het belooft namelijk een waar spektakel te worden . Heb je de Erpse krant van vorige week gemist, geen probleem , hier is de tip van vorige week: •

Hij is niet geboren in Erp

Was het voor u al direct duidelijk wie het zal worden, dan ga ik het nu waarschijnlijk nog makkelijker maken voor u, want hier is tip 2: •

Hij heeft een goed balgevoel

Zo, die komt even binnen of niet dan? We kunnen er onderhand net zo goed de naam bijzetten. Zo duidelijk zijn deze tips. Denkt u het te weten? Mail het antwoord naar: info@cvdeuilen.nl en mischien wint u wel 2 kaartjes voor de Erpse Pronkzitting 2019 waar onze nieuwe Prins hoog boven op het podium zal zitten om naar onze Empeldonkse topartiesten te kijken samen met U.

Wie wordt Boerenbruidspaar? Vorige week kreeg u tip 1 en 2 in de Erpse Krant. Deze eerst twee tips lijken nietszeggend maar daarmee worden al vele Empeldonkenaren uitgeschakeld om het nieuwe Boerenpaar van 2019 te worden. In deze Erpse krant krijgt u tip 3, 4 en 5. De echte kenners van het bruidspaar zullen daarmee al een heel eind op weg komen. Sommigen weten het al zeker! De tips:

En vergeet niet in Uw agenda te noteren : • Zaterdag 5 januari Prinsonthulling bij Zaal Van Haandel • Zondag 6 Januari de Prinsenreceptie, ook bij Zaal Van Haandel

3. Kan Yvon misschien helpen? 4. Ze komen allebei uit de Kerkstraat 5. Tip 1 van vorige week is ‘feitelijk’ onjuist

Tot volgende week

Volgende week volgt de laatste Erpse Krant voor de onthulling. Daarin zal veel duidelijk worden. Wij zijn benieuwd naar uw oplossingen. Oplossingen kunt u sturen via mail fritsvanbeekvelt@outlook.com of in de brievenbus op Groot Dorsent 7. Onder de goede oplossingen wordt een toepasselijk levensmiddelenpakket verloot. -5


Bedankt voor alle enthousiaste reacties afgelopen weekend op Vuur & Vlam.

Buske Bloemen uw bloemenwinkel aan huis me en geef je wensen en adres door. Ik bezorg: dinsdag t/m vrijdag vanaf 11.00 en vanaf 19.00 uur zaterdag vanaf 11.00 en vanaf 15.00 uur carolien@buskebloemen.nl | 06-10758178

Gespecialiseerd in VW en Audi

VOOR DESKUNDIG ONDERHOUD EN REPARATIE VAN UW AUTO Geopend: ma t/m vrij: 8.00 - 18.00 uur | zaterdag: 8.30 - 14.00 uur Bussele 18A Erp | Tel. 0413 - 21 04 69 | Mob. 06 - 2345 7416

-6


Eerste prijs voor slagwerkgroep OBK Op zaterdag 8 december toog de voltallige slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK naar Etten-Leur om daar deel te nemen aan de concertwedstrijd van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. Oftewel, ze gingen op concours. En ze kwamen terug met de eerste prijs. Elke paar jaar gaat een orkest of slagwerkgroep op concours. En op zaterdag 8 december was de slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK aan de

beurt om haar muzikale kwaliteiten te laten beoordelen door een vakjury. Daarvoor vertrok het hele gezelschap – compleet met het volledige slagwerkinstrumentarium - in alle vroegte naar EttenLeur waar het concours gehouden werd. Onder leiding van dirigent Henk Schellekens is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de drie muziekstukken die ten gehore gebracht werden. Dat hard werken zeker ook kan lonen, bewees de juryuitslag, want de prestatie werd beoordeeld met 80 punten en een eerste prijs. Een prestatie en een uitslag waar dirigent Henk Schellekens zeer tevreden mee was.

Interpunctie Ouderonthechting en eenzaamheid met de feestdagen op komst Ik schrijf regelmatig iets over ouderverstoting/ oudervervreemding. De Engelse term is PAS ’Parental Alienation Syndrome’). Ik kwam de term ouderonthechting tegen en dit voelt passender dan ‘verstoting’. Verstoting is lang niet altijd het geval, maar dat de ouder op een afstand wordt gehouden en de kinderen worden weggehouden bij de ouder komt heel veel voor. Vervreemding vindt dus veel meer plaats. Vervreemding kan ook zo gemakkelijk worden aangewakkerd bij jonge kinderen door opmerkingen te maken als: • • • •

Je vader heeft toen je een baby was nooit naar je omgekeken Je moeder had meer aandacht voor haar werk dan voor jou/jullie Zo (negatieve eigenschap noemend) is zijn/haar hele familie En soms bijna meelevend (hij/zij kan geen liefde geven)

Of door bepaalde gedragingen: • • • • • •

Tweede collecte voor priesteropleiding India We zien het dagelijks om ons heen dat er steeds minder mensen zijn die de kerk dragen. Er is een groot tekort aan priesters; niet alleen in Nederland maar in veel Europese landen. De Nederlandse kerkprovincie doet steeds vaker een beroep op landen waar nog veel priesters zijn. Echter dat is niet zo eenvoudig, deze mensen moeten goed zijn voorbereid op hun nieuwe taak in een heel ander land.

Issag India waar veel mensen in armoede leven

In de maanden november en december is er in de geloofsgemeenschappen Erp, Keldonk en Boerdonk aandacht gevraagd voor de vele vrouwen en mannen die over de gehele wereld actief zijn om de blijde boodschap van het evangelie uit te dragen. Pater Issag heeft tijdens een zondagviering in onze geloofsgemeenschappen zijn verhaal gedaan.

Heeft u vragen dan wil Pater Issag u zeker van dienst zijn, (pater.issag@kpnmail.nl) tel. 06 236 33 286.

De priesteropleiding kost veel geld, vertelde hij, en de meeste gezinnen waar de jongens uit komen hebben weinig geld. Zo ook in het land van Pater

Er zal gecollecteerd gaan worden voor dit doel: de priesteropleiding van zijn congegratie Herauten van het Goede Nieuws. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven aan deze collecte deel te nemen zal deze (als 2e collecte) gehouden worden tijdens een viering met kerstmis. Help ons om dit doel te bereiken.

U kunt eventueel uw gift overmaken op NL23 RABO 0301 1884 24 van de parochie Franciscus onder vermelding van Priester opleiding India.

Het kind steeds bellen als het bij de andere ouder is Telefoontjes van de andere ouder afhouden Overdrijven van elkaars tekortkomingen Smoezen verzinnen zodat een kind niet naar de andere ouder kan Veel vragen stellen aan het kind hoe het bij de andere ouder was Bezorgdheid veinzen rondom de situatie bij de andere ouder Het kind laten ‘kiezen’ (dat kan een kind niet) of het naar de andere ouder wil gaan

Vaak reageren de kinderen erg woedend op de afgehouden ouder: ze zeggen dingen die niet passend zijn voor hun leeftijd (ik kan niet met hem/haar door een deur). Ik heb eens iemand in de praktijk gehad die haar natuurlijke vader haar ‘verwekker’ noemde, omdat ze hem de term vader niet gunde. Hier was vast nog veel meer loos, vermoed ik. Natuurlijk zijn er ouders die niks om hun kinderen geven, maar de meeste ouders wél. En ook al zijn ze niet perfect, het is beter dat kinderen de mogelijkheid hebben om dat zelf te ontdekken (behalve uiteraard bij mishandeling of dreigend gevaar). Met de feestdagen in het vizier wil ik toch nog eens de aandacht vestigingen op deze verschrikkelijke problematiek en de eenzaamheid van deze onthechtte ouders.

Bij voorbaat dank voor uw gulle bijdragen. Pater Issag HGN.

Nellie Timmermans - Van de Kamp

info@interpunctie.nl

-7


Vlees van Slagerij Van den Tillaart. Vers. En dat proef je...

onze weekaanbiedingen maandag 17 t/m zaterdag 22 december

7,

3,

95

Katenhaasjes 500 gram

Beenham + Gegrilde Kipfilet

98

2 x 100 gram

Erpse Bol

Elke 4e gratis

Kant-en-klaar, 500 gram

5,

45

Rundergoulash €

Hertog Janplein 17 5469 BJ Erp, Tel. 0413 - 211593 www.slagerijwimvandentillaart.nl

-8


Wensboom in het Molenpark

Kerststal op het plein

Sinds deze week staat er een 5 meter grote kerstboom in het Molenpark. Iedereen kan daar zijn of haar wens of gedachte in ophangen.

Op het plein staat sinds eind vorige week een kerststal. De stal, die te midden van de kerstbomen staat, is een cadeau van André Kanters en André Ploegmakers aan het plein en daarmee dus aan het dorp. Mooi gebaar. Daarnaast is ook een van de vier platanen op de kop van het plein weer behangen met verlichting. “Volgend jaar gaan we eens kijken of we meer bomen zo kunnen verlichten; of misschien wel alle vier”, vertelt André Ploegmakers. “Want het ziet er echt sjiek uit zo.” En inderdaad, met de prachtige kerk op de achtergrond of - van de andere kant bezien - het statige Raadhuis, baadt het plein in decembersferen.

van de redactie Het idee komt van tv. In Den Bosch staat al jaren de ‘Joris Kerstboom’ op de Parade bij de Sint Jan. In een enorm grote kerstboom delen mensen hun wens of herinneringen, waarna Joris Linsssen – bekend ook van het populaire programma Hello Goodbye – daarover met hen in gesprek gaat. “Bij ons komt Joris Linssen niet op bezoek”, lacht Jente Wolters namens de activiteitencommissie van de stichting Molenpark. “Maar voor de rest is het idee hetzelfde: we willen een boom krijgen waarin alle wensen van Erp, groot en klein, worden gedeeld. Dat mag gerust anoniem. Geen probleem. Het gaat erom dat die boom weer gaat geven wat onze gedachten en wensen zijn.” Iedereen is vrij om te delen wat hij of zij wil delen: “Dat mag een herinnering zijn aan een dierbare, dat mag een gedicht zijn, een wens voor het nieuwe jaar, maar ook gewoon een tekening of kunstwerkje.”

“We hebben nog even aan een klein evenement zitten te denken, maar er is al zo veel te doen in Erp, waaronder afgelopen weekend Vuur & Vlam, dat we dat idee even geparkeerd hebben. In plaats daarvan kwam het idee voor de wensboom. Als de boom een succes wordt, wie weet groeit het dan uit tot iets groters. Je moet gewoon ergens beginnen en dan zien waar het toe leidt.” De wensboom is woensdag geplaatst en door de Stichting Molenpark uitgerust met verlichting. Daarna is iedereen vrij om er zijn of haar wensen en gedachten in op te hangen. Na de kerstdagen worden alle wensen verzameld. In de Erpse krant van 10 januari zal een compilatie met foto's van de mooiste en meest ludieke wensen te zien zijn. Tip Ook de Erpse scholen en kinderdagverblijven/ BSO's worden betrokken bij het versieren van de boom. Jente: “Tip nog aan iedereen: plastificeer je wens. Dan is hij bestand tegen een buitje …”

Ontmoeten Het plaatsen van de wensboom is wederom een initiatief om het Molenpark nog meer dan het al is een plek te maken waar mensen elkaar ontmoeten.

Natuurlijk Erp Eindelijk regen En dan is er regen. Je zou bijna zijn vergeten wat dat ook al weer is. Bijna was het zelfs nodig om via Google op te zoeken wat ‘waterdruppels zomaar vanuit de lucht’ ook al weer zijn en waar ze vandaan komen. Naast regen ook nog eens milde temperaturen. Een uitstekende combinatie voor veel schimmels en paddenstoelen. Na een mager jaar nu dan ook nog even een explosie van – met name – kleine soorten paddenstoelen. Vooral op kalere plekken zonder bladeren, tussen het mos, vind je ze momenteel massaal. Maar er zijn er ook die hun ‘kopje’ boven de bladeren weten uit te steken.

Dennenkleefsteelmycena’s Mycena Mycena is de Nederlandse (en ook wetenschappelijke) naam voor een paddenstoelengeslacht. Echte paddenstoelen, met steel en hoed. Onderkant van de hoed lamellen (= plaatjes). In het algemeen kleinere soorten met een (vaak) klokvormig hoedje. Heel elegante, subtiele verschijningen. Een erg soortenrijke groep, tientallen verschillende soorten. Grijs, grijsbruin, wit(tig), roze. Breekbaar of juist heel elastisch en taai. Kaal of helemaal viltig behaard, glad en droog of met slijmerige steel. Geurend naar radijs, meel, komkommer, snijbonen of stinkend naar chloor. Best een moeilijke groep ook, zeker niet allemaal zomaar in het veld op naam te brengen. Kleefsteel Kijken, ruiken, proeven, voelen. Om de natuur te beleven en om de verschillende organismen te herkennen moet je al je zintuigen gebruiken. De kleur kan nogal eens variëren, als het droog of juist erg nat is en als ze ouder worden. Dan heb altijd nog de geur en enkele andere karakteristieke kenmerken. Zo hebben enkele mycena’s een echt duidelijk klevende steel, graskleefsteelmycena en dennenkleefsteelmycena.

Dennenkleefsteelmycena Een groepje prachtige dennenkleefsteelmycena’s hier op de foto. Schitterende, elegante, gele tot geelachtige paddenstoeltjes tot ongeveer 3 centimeter groot. De slanke stelen zijn bijna glazig tot dun-porselein-doorzichtig. De hoedjes zijn klokvormig met een kleine papil aan de bovenkant, aan de rand wat doorschijnend. Geel tot groenig-geelbeige van kleur. Het oppervlak is wat vettig. Het bovenste laagje van de hoed is een dun, kleurloos, elastisch vliesje. Dat kun je er – als een dun laagje ‘boeklon’ – zo afhalen. De paddenstoel ruikt naar duidelijk meel. Saprotroof De dennenkleefsteelmycena is saprotroof. Dat wil zeggen dat de schimmel leeft van dood organisch materiaal. Met name op verrot hout en strooisel van naaldbomen. Dit materiaal wordt verteerd en opgeruimd. We duiden deze groep schimmels ook wel aan met de term ‘vuilnismannen’. Wel, er is momenteel werk genoeg in onze bossen.

Door Rini Kerstens natuurlijk@erpsekrant.nl

-9


Deel je compliment Ik geef een compliment aan: ................................................................................... Omdat: ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... Mail, app of bel je compliment door of lever je compliment in aan Hofke 24. Doe dat uiterlijk zondag 16 december In de Erpse Krant van volgende week komen de complimenten te staan (zie voorpagina van deze krant).

- 10


De Zevensprong: Wilma Gosselink Iedereen was het erover eens: de vijfde editie van Vuur & Vlam was ontzettend gezellig. Met heel centraal in het programma: kunst. Wilma Gosselink was een van de kartrekkers in al die initiatieven in de kunst. Een mooie aanleiding dus om deze week juist Wilma zeven vragen voor te leggen.

1

Met wat voor gevoel kijk jij terug op Vuur & Vlam, editie 2018? En wat is de leukste reactie die je hebt gehoord? Kim van Hoof van Souplesse vertelde me dat kinderen haar via de app hadden laten weten dat ‘zij de mooiste dag van hun leven hadden’. Als de rest van de bezoekers en alle deelnemers dan ook hebben genoten van deze vijfde Vuur&Vlam, is het helemaal goed. De organisatie, de schilders en toneelgroep, de statues en de makers van de 3D pleintekening ... een mooi clubke waar ik trots op ben. Sommigen hebben zich in het voortraject werkelijk ’t schompes gewerkt. Wat maakt het zo leuk om een evenement als dit te helpen organiseren? Voor mij geldt de uitdaging om mijn ideeën, die tijdens de vorige editie ontstonden, tot een goed einde te brengen. En dat no of low budget. Dat betekent een goed team vormen dat je helpt. In het voorjaar zaten Riet Verkuijlen, Pieter van Goor, Diana Manders, Hugo Bouwmans en ik al bij elkaar voor overleg. Hoe fantastisch dat het uiteindelijk is gelukt!

2

Zo’n tien Erpse kunstenaars hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het schilderen van zes meesterwerken. Jij hebt zelf aan het Melkmeisje van Vermeer meegewerkt. Wat maakt het zo lastig en zo leuk om zo’n meesterwerk te schilderen? Onder meer het budget. We hebben dankzij gulle ondernemers de raamwerken op maat kunnen laten maken, waarna ik ze eigenhandig heb bespannen. Met ons team hebben we schilders gezocht die een ‘oude meester’ wilden helpen schilderen. Dat lukte prima. Bovendien is het hartstikke hip om tegenwoordig een Van Gogh of Vermeer aan de muur te hebben, dus dat zat ook mee. En met een

3

paar topschilders erbij, is zo’n klusje niet al te lastig. Maar vergeet niet ... er zitten honderden uren in die doeken. De veiling was overigens de kers op de taart. Je woont in Veghel, maar bent heel actief in Erp. Je bent secretaris van de Erpse Bedrijvenkring EKB, bent betrokken bij de organisatie van Vuur & Vlam en vanuit het Brabants Dagblad regelmatig in het Erpse aanwezig als correspondent. Waar komt die betrokkenheid en inzet voor Erp vandaan? Geen idee. In Erp hoef je als ‘allochtoon’ niet zoveel moeite te doen om erbij te horen. Als je zelf een stapje zet, komt het helemaal in orde daar. Dertien jaar geleden startte ik bij de EBK en nam me voor dat een jaartje te doen tot ze iemand anders hadden gevonden. Da’s een beetje uit de hand gelopen dus. Maar nu ik ook twee prachtige kleinzonen in Erp heb, blijf ik hier nog wel een tijdje komen.

4

Met de wedstrijd voor levende standbeelden hebben jullie heel nadrukkelijk de jeugd bij het kunstdeel van Vuur & Vlam betrokken. En twee jaar geleden hebben jullie een paar kinderen aan het schilderen gezet. Hoe belangrijk is het dat kinderen zich creatief uiten? Dat wordt enorm onderschat. Kinderen die hun creativiteit leren gebruiken, gaan het op school beter doen. Ze leren zelf nieuwe oplossingen te bedenken, nieuwe manieren om tot een doel te komen. En dat komt je je hele leven van pas. Daarnaast zijn creatieve kinderen tevredener en beter in staat tot een goede samenwerking. Tekenen, dansen, koken, knutselen, hut bouwen, daag ze uit en doe zelf mee. Totdat ze hun eigen weg hebben gevonden en zelf verder kunnen.

Is iedereen creatief? En heb je een tip voor iedereen die zelf wil gaan schilderen, tekenen, boetseren, enz.? Ja, in elk mens schuilt creativiteit. En in Erp weten ze dat ook, want jemig ... wat hier allemaal boven water komt! Je creatief uiten kan op veel manieren en heel goedkoop. En mocht men wat begeleiding willen bij het tekenen of schilderen, dan kunnen ze zich bij Diana Manders of mij melden. Wij geven les en gezellige workshops.

6

En als we al heel voorzichtig vooruitkijken naar Vuur & Vlam 2020. Heb je dan een wens? Jazeker! Dat ook de zesde editie er gaat komen. Met sneeuw erbij graag!

7

Schilder nodig?

5

Bel Joop van den Bogaard. (0413) 21 14 68

Open ochtend op Erpse basisscholen Op vrijdagochtend 18 januari 2019 openen basisschool de Empel en basisschool Maria de deuren van de school. Ouders, die een kind hebben dat tussen 1 augustus 2019 en 31 juli 2020 4 jaar wordt, zijn van harte welkom om de school in bedrijf te zien! De deuren staan tussen 08.45 en 12.00 uur voor u open.

Zondagconcert in Simeonshof Op zondagochtend 23 december verzorgt het Erpse koor Terpsichore een kerstoptreden in WoonZorgPark Simeonshof. Al verschillende jaren brengt Terpsichore rond de kerst een sfeervol concert in Simeonshof. Dit jaar doen ze dat opnieuw, met een iets andere invulling van het programma dan andere jaren. Zeker de moeite waar om te komen luisteren! U bent van harte welkom. Het concert start om 10.30 uur en duurt tot 11.30 uur en is in de Gasterij van Simeonshof. De toegang is gratis.

Wilma Gosselink (2e van links) werkte zelf mee aan het Melkmeisje.

- 11


ZondagMiddagGroep: 16 december in teken van Kerst De ZondagMiddagGroep is de knutselgroep van het Jeugd & Jongeren Centrum JJC en ook dit jaar hebben we in december het thema Kerst. Wij gaan hier een leuke middag met veel knutselplezier van maken, samen met jullie, want hoe meer, hoe liever en gezelliger. We maken van alles met papier, hout, spijkers, lijm etc. voor ieder wat wils. Neem een doos mee, want wat je maakt mag je mee naar huis nemen en houden uiteraard. En ja, je allerbeste kleren kun je ook beter thuis laten want ik beloof niet dat ze zuiver blijven. Haha. Waar is dit? In de Ottenstraat het JJC gebouw. Hoe laat? 14.00 uur tot 16.00 uur. Wat kost dit? 1,50 Euro per kind en 0,00 euro voor ouders of medewerkers, jong of oud. Wij zijn met jullie hulp zeer blij en dankbaar, maar laat wel even laat weten als je mee wil helpen, bel Toine: 0413-212768. We helpen van

13.30 tot 16.30 a 17.00 uur, je kinderen mogen dan ook van begin tot eind al mee komen. En na het opruimen drinken we op onze kosten nog wat aan de bar (gezellig toch). Dit is ook voor de kinderen van onze medewerkers. Binnen is binnen We hebben een regel waar we ons aan houden binnen is binnen. Alleen kinderen met een toestemmingsbriefje van de ouders mogen alleen (en om 16.00 uur) naar huis. Geef je kind een portemonnee mee met daarin een telefoonnummer waar we jou op dat moment kunnen bereiken, dit in geval van nood (ziek of ik wil gewoon naar huis kan ook). Wij verkopen snoep en fris tegen een kleine vergoeding. Dus let er wel op dat als je kind allergisch is, dat deze pinda`s, glucose en andere producten kan kopen en eten. Hier kunnen wij geen toezicht op houden. Plezier staat voorop. Onder dit motto zie ik jullie graag op zondag 16 december. Toine van de ZMG.

Winterwandeltocht 2019 Op zondag 13 januari wordt de alom gewaardeerde winterwandeltocht georganiseerd door het Jeugd & Jongeren Centrum. Vanuit het JJC aan de Ottenstraat kan men vertrekken voor mooie wandelingen door het buitengebied van Erp. De te wandelen afstanden zijn 30- 20- 12 of 7 km. Onderweg kunt u op verwarmde binnenrustplaatsen bijkomen onder het genot van koffie, thee, soep of een broodje worst. De starttijden zijn voor 30 en 20 km vanaf 8.00 uur, 12 km vanaf 9.00 uur en de 7 km mag vanaf 10.00 uur vertrekken. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Deze bedraagt slechts 2,- euro p/p. Een fijne ontspannende wandeling na al die voorbije feestdagen. Dus noteer alvast in uw agenda 13 januari winterwandeltocht.

Activiteiten Zo 16 december 14-16uur ZMG Kerst

Holsaby wint 2e voorronde Openveldfeest

Zo 13 januari Winterwandeltocht

Opkomend talent JuliĂŤt, de blonde sirene opgezweept door twee grommende gitaren, met haar band op tournee. Van Utrecht via Amsterdam, Antwerpen, Breda, den Haag en Emmen weer naar Utrecht. En op de terugweg geen tussenstop in Uden, niet in Veghel maar wel bij ons eigen BreakOut in Erp.

Zo 20 januari 14-18uur 3e Voorronde BreakOut Zo 27 januari 14-16uur ZMG Natuur Zo 17 februari 14-18uur finale BreakOut

Zondagmiddag 25 november was het JJC in Erp weer het domein voor lokale en regionale muziekliefhebbers. Terwijl buiten de grijze lucht steeds kouder werd, vulde binnen de concertzaal zich met een breed scala muzikale klanken. In de 2e voorronde van de Openveldfeest bandwedstrijd streden bij BreakOut vier bands om een finaleplaats.

JJC-Erp wordt ondersteund door:

- 12

Opening met stevige meerstemmige gitaarrock met vette sax van Pulse, daarna complexe symfonische metal van Cambrian, gevolgd door van metal / hardrock van Two and a Half Girl en als afsluiter Holsaby, lichte popmuziek met funky invloed. Na afloop werd Holsaby de publiekswinnaar. Zij gaan door naar de finale van 17 februari. Alle bands waren dankbaar dat ze konden optreden. Dus zalen in de omgeving zet jullie deuren open en geef die muzikanten een kans. Wij van BreakOut gaan door. Beginnende bands kunnen zich aanmelden op breakout@jjc-erp.nl. Meer informatie op www.jjc-erp.nl.


Kampioenschappen darts bij Van Haandel

Kom naar de oprichtingsvergadering

De Gesloten Erpse Kampioenschappen Darts staan weer voor de deur: op zaterdag 15 december.

Inmiddels hebben al een groot aantal Boerdonkenaren aangegeven mee te willen denken over de toekomst van ons dorp. Wat is er nodig om Boerdonk in de toekomst net zo levendig te houden als het nu is en hoe gaan we dat samen voor elkaar krijgen? Om de oprichting van de coöperatie officieel te maken wordt er op woensdag 19 december een oprichtingsvergadering gehouden. Deze bijeenkomst vindt om 20.00 uur plaats bij Leekzicht.

Marco van Leuken heeft de vaste deelnemers alweer geronseld voor de jaarlijkse Gesloten Erpse Kampioenschappen (G.E.K.) Darts bij Van Haandel. Er wordt thuis al weer wat harder getraind dan gemiddeld, heeft hij inmiddels begrepen, om straks op zaterdag 15 december goed beslagen ten bord te komen. Maar, zo weet Marco, er zijn nog steeds pijlengooiers die nog nooit deelgenomen hebben aan de kampioenschappen. En ook die wil hij dit jaar overtuigen. “Want”, zegt Marco, “Op sportgebied is er nog maar één evenement in het verspreidingsgebied van deze krant waarin sporters hun krachten met elkaar kunnen meten: de G.E.K. Hoe mooi zou het zijn, deze twaalfde editie, als al die mensen die graag darten mee zouden doen.”

Moet je een geoefend darter zijn om mee te mogen doen? “Welnee. Weet je niet waar die smalle ringen voor dienen op het bord? Denk je bij dubbel en triple eerder aan een goed glas bier dan aan darten? En denk je dat het spel direct voorbij is als je per ongeluk de bull raakt? Helemaal niet erg. Het gaat in eerste instantie om de gezelligheid.” Niet om het presteren? “Ook natuurlijk. Er zijn er een paar bij die er met hun werptechnieken bovenuit steken. De rest gooit aardig tot belabberd. En hoe later op de avond, hoe belabberder aardig wordt. Oorzaak drank? Nee, nee, nee … Het is gewoon heel moeilijk om lange tijd je concentratie vast te houden. Ook voor amateurs is darts topsport.” Mogen er alleen deelnemers uit Erp, Keldonk en Boerdonk meedoen? “Ja. En mensen die een connectie met een van deze dorpen hebben. Omdat ze er ooit hebben gewoond, gescharreld, gewerkt of er naar de Heilige Mis zijn geweest. En ken je iemand die er heeft gewoond, gescharreld, gewerkt of er naar de Heilige Mis is geweest? Dan mag je ook meedoen.” G.E.K. is op zaterdag 15 december. Inschrijven kan op de avond zelf tot 19.00 uur. De wedstrijden beginnen om 19.30 uur. De wedstrijdleiding is natuurlijk weer in de bekwame handen van Leo Bakker.

Plaatje met een praatje | Het einde van het jaar nadert. Dit is mijn laatste praatje voor dit jaar. Op het scheiden van de markt is er wat mij betreft toch nog een plaat van het jaar uitgekomen. Het is Time to give van The White lies. Natuurlijk is het weer een plaat over een liefde die verbroken wordt. Vijftien jaar hebben de geliefden met elkaar gesproken. Hij zegt tegen haar dat als

Denk ook mee, meld je nu aan kom naar de oprichtingsvergadering! Om je aan te melden stuur je een e-mail met je naam, adres, telefoonnummer en emailadres naar info@boerdonkbuitengewoon.nl. Aanmelden kan ook op 19 december.

Time to give (2018) - White Lies

ze de gedachten heeft om hem te verlaten dat ze dan een argument aan moet reiken waarom ze dat wil. Hij zal dan de tijd nemen om het uit te blijven praten. Hij wil wel bij haar blijven en zij moet weten waar ze aan begint. Dat is zo’n beetje de strekking van het verhaal. Het tafereel wordt over meer dan zeven minuten uitgesmeerd, het lied heeft een beetje een verbitterde smaak. Engels trio The White lies is een Engels trio uit Londen dat sinds 2017 onder deze naam muziek maakt. Vrij vertaald betekend White lies ‘een leugentje om bestwil’. Ze hebben weinig hits gehad waarvan Farewell To The Fairground hun grootste succes is. Ze worden vergeleken met Joy Division, wat bij mij ook meteen naar boven kwam toen ik het nummer voor de eerste keer op de radio hoorde. Maar om alleen maar te vergelijken met anderen, daarmee doe je dit nummer en de band toch echt te kort. ‘Cake op een begrafenis’ De band kent veel ups-and-downs en weet niet echt door te breken, nu

ook nog niet. In een recensie schreef een journalist eens het volgende: “White Lies smaakt als cake op een begrafenis: een hapje is best lekker, maar verder blijft het een wat verdrietige aangelegenheid.” Daar heeft hij wel een beetje gelijk in. Wat ik al zei: er klinkt een soort verbitterdheid door in dit nummer. Het doet wat somber aan. Toch heeft het nummer een bepaalde kracht waardoor je keer op keer blijft luisteren zonder dat het gaat vervelen. Voor mij is het toch een van de betere platen uit 2018. En wie weet krijgt hij als nieuwkomer wel een plaatsje in de top 2000, in ieder geval zal hij daarin niet misstaan. Rest mij u nog fijne feestdagen toe te wensen en tot ‘lezens’ in het jubileumjaar van deze krant.

>> Benieuwd geworden naar het nummer? Op www.erpsekrant.nl kun je het beluisteren.

Door Geert Kerkhof geert@erpsekrant.nl

- 13


R.K.S.V. BOERDONK clubpagina nr. 13

internet: www.rksvboerdonk.nl

Uitslagen

Boerdonk 1 wordt een halte toegeroepen

Zaterdag 8 december Keldonk/Boerdonk VR30+ - Bavos VR 30+ Zondag 9 december VOW 1 – Boerdonk 1 Boerdonk 3 – SCMH 5

0-6 6-2 6-0

Programma Zaterdag 15 december Avanti’31 Jo15-2 – Keldonk/Boerdonk Jo15-1 Keldonk/Boerdonk Jo11-1 – A.S.V.’33 Jo11-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-1 –+ Rhode Jo9-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-2 – W.H.V. Jo9-1 Zondag 16 december Boerdonk 1 – HSE 1 WEC VR 1 – Boerdonk VR 1

13.00 11.00 10.00 11.00

12.30 14.00 09.00 10.00

Activiteiten 06 januari 08 januari 22 januari

Nieuwjaarsreceptie Kaartavond Kaartavond

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

- 14

e-mail: info@rksvboerdonk.nl

VOW uit Zijtaart liet er vandaag geen gras over groeien wie de sterkste was. Het veld lag er prima bij. Na de vele regen kon er een lekkere pot gespeeld geworden. Het was VOW die meteen het initiatief nam en op zoek ging naar een doelpunt. Keeper Niek Opheij lag in de weg of er werd tegen een eigen speler op geschoten. Gaandeweg kon Boerdonk ook wat speldenprikjes uitdelen en VOW een halt toeroepen. Dat het 1-0 werd, was een kleine domper voor Boerdonk 1, maar ook weer niet een grote verassing. De goal wel, dat was een barbatruc. Het zag er naar uit dat dit ook de ruststand ging worden, maar in een paar minuten tijd werd het van een achterstand een voorsprong. Eerst werd Tim v Alphen gevloerd in het 16 metergebied: strafschop. Deze werd door Roy Neuteboom binnen getrapt. Daarna: een strakke counter over links. Daan Dortmans zette vanaf de achterlijn scherp voor en Tim van Alphen kon de bal simpel binnen tikken. Meteen daarna was het rust.

De 2-2 hebben veel mensen niet gezien. Sommige dachten dat er werd afgetrapt voor de tweede helft, maar de bal was al in het netje geweest. Een fikse tegenvaller voor Boerdonk 1. En dat werd de tweede helft eigenlijk helemaal. VOW gaf gas en liep uit naar 4-2, mede omdat Boerdonk met 10 man kwam te staan. Roy Neuteboom ontving zijn tweede gele kaart. Toch had Boerdonk nog meer dan goede kansen. Een afstandsschot van Job Vermeulen werd knap uit de kruising getikt door de keeper van VOW. Deze hield ook een snoeihard schot van Daan Dortmans tegen. Tim v Alphen kwam een teenlengte tekort. Achterin werd weer met meer risico gespeeld. Daar maakte VOW simpel gebruik van. Het liep dik verdiend, maar wel wat geflatteerd uit naar 6-2. Boerdonk had 5 wedstrijden niet verloren maar was vandaag gewoon een klein maatje te klein. Aanstaande zondag komt de nummer laatst naar Boerdonk: HSE uit Eindhoven. Dan kan het blazoen weer opgepoetst worden.

Winterkampioen De eerste vraag die gesteld werd afgelopen zaterdagochtend was of het voetballen wel door zou gaan in verband met de vele regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hierop kwam al snel antwoord en de kampioenswedstrijd kon doorgaan. Opvallend detail was dat er op de laatste speeldag nog 4 teams kampioen konden worden, te weten FC de Rakt, Ollandia, Volkel en Keldonk/ Boerdonk. Daar bovenop kwam ook nog dat de beslissing zou vallen in deze onderlinge duels. Ollandia nam het op tegen FC de Rakt en Keldonk/Boerdonk vocht om de titel tegen Volkel. Bij een overwinning op de Volkelnaren zou Keldonk/Boerdonk zich kampioen mogen noemen vanwege een erg hoog doelsaldo. Om 11 uur werd er afgetrapt en was het de thuisploeg die Volkel met de rug tegen de muur

zette. Binnen tien minuten was het dan ook al 3-0. Keldonk/Boerdonk bleef de tegenstander afjagen en creëerde kans na kans. Dat leidde tot een 9-0 (!) ruststand. Een ongekende luxe bleek dit. Na de rust werd er gas terug genomen waardoor Volkel iets meer aan voetballen toe kwam en twee goals maakte 9-2. Het laatste kwart van de wedstrijd liep het weer beter en noteerde Keldonk/Boerdonk een eindstand van 12-2. Het kampioenschap was binnen en dus kon het feest losbarsten. De champagne en het vuurwerk werden erbij gehaald, wat voor mooie vreugdeplaatjes zorgde. Na een kort feestje in de kleedkamer werd de traditionele sportmaaltijd geserveerd door het kantinepersoneel en werd de innerlijke mens verwend. Nadat de friet achter kiezen was werd de platte wagen voorgereden. De zegetocht werd als eerste door de wijken van Boerdonk gereden om vervolgens Keldonk te voorzien van een bezoek. Je zag dat alle mensen langs de kant zichtbaar genoten en de wagen nog kilometers achtervolgden. Al met al een heel mooie dag waarvan volop genoten is door deze knappe prestatie. Iedereen van harte gefeliciteerd!


Ontzettend bedankt iedereen!

Wat was het een prachtig weekend. Zaterdag volle bak bij Van Haandel. En zondag een topsfeer op het Hertog Janplein. Hoe mooi is het dat we niet alleen zo veel talent hebben, maar dat die allemaal ook nog eens meewerken om er een fantastisch evenement van te maken. Superbedankt iedereen. Jullie waren grandioos. Dank ook aan alle sponsoren. Zo’n evenement kost niet alleen de nodige voorbereidingen, het

Minicamping Aachterum Vast & Goed Abek Service Albert Heijn Erp Bakkerij Barten Beekmans Transport Biemans Accountants en belastingadviseurs BJC Tools Blooming Style Bolwerk Bedrijfskundig Advies Bongers Constructie Van den Bosch Transporten Leo Brans Autoschade Broviand Deko Interieurs Drie Essen EG-Projecten

Schilder- en spuitwerken Van den Elzen Empella Fietsen Fransen Gerrits Fransen + Kanters Experience Catering Van Geffen Tegels & Natuursteen Gimann Technik Goossens Wonen & Slapen Bouwbedrijf van Grunsven Cafe-Restaurant van Haandel Hawk Natuursteen Heerenhuys Interieurs Van Hoof Displays en Draadvormen Van Houtum architecten jeroen. Kanters Elektro Jos Kanters groenvoorziening Henk Kanters

kost ook het nodige geld. Jullie zeiden zonder enige twijfel ‘ja’ toen we bij jullie aanklopten. Top! Prachtig om te zien hoe ondernemend en creatief Erp elkaar vindt! Dank aan alle vrijwillgers. Super dat jullie zo veel energie in het evenement hebben gestoken en klaar stonden om bezoekers dit weekend te bezorgen. En dank tot slot aan alle bezoekers. Keiskon dat jullie er waren!

Ketelaars schilderwerken Loon- en grondverzetbedrijf H. Koenen M Koolen Installatiebedrijf Van Lieshout Specicon Manders Thermografie Multivoeg Van den Crommenacker Munsters Brandbeveiliging Noud Optiek Autobedrijf Pepers Preferro Metaaltechniek Van Rijbroek Terrazzo Rooijakkers Installatietechnieken cafe ‘t Schansoord R Snijders Installatie Techniek Souplesse Sport & Dance Slagerij Wim Van den Tillaart Timbor Bouwbedrijf

Tipcon IT Solutions V.A.S. auto-onderhoud en -reparatie Verbruggen ICT Verbruggen Mechanisatie Versteegden Transport Verkeersschool Het Vertrouwen Aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers WDP Draadbewerking YVA Accountants Van Zutphen Bedden Colora Uden Intersport Uden/Erp Office Support Veghel Boekhandel Bek Druko

- 15


- 16


Nieuws van De Jigoro’s Zo’n 60 beginnende judoka’s namen op 2 december deel aan het Lagebandentoernooi. Een ideale mogelijkheid voor om kennis te maken met wedstrijden, op een manier die bij de judo bond niet erkend wordt, maar oogluikend wordt toegelaten.

Sinterklaas op De Empel Het zijn regionale wedstrijden die worden plaatsvinden in Mariahout, Beek en Donk, Mierlo, Mierlohout, Bakel, Gemert en Keldonk; iedere maand bij een van de verenigingen. Deelnemen is gratis. De kosten worden gedragen door de organiserende vereniging. Er wordt gestreden in poules van 4 5 of 6 deelnemers. Er is geen afvalsysteem zoals bij de bond, maar je speelt tegen iedereen uit de poule. Iedereen krijgt ook een aandenken. Keldonk had 10 deelnemers deze ronde. Zij werden geholpen door het hele seniorenteam, dat als vrijwilliger optrad. Dank voor jullie inzet. In de 16 poules waren de prestaties van de jonge judoka’s als volgt: • • • • • • • • •

Met zijn Pieten in een bus Was het dit jaar weer een hele klus Om iedereen van de Empel te verwennen En alle kinderen bij naam te kennen Met pepernoten en muziek Trokken de Pieten veel publiek Het was een ontzettend groot feest Met spelletjes en surprise is het een heerlijke dag geweest. Dank u wel

Ilan van lankveld 4e plaats Tijn van der westerlaken 5e plaats Tijs van den Broek 3e plaats Luuk Welsch 4e plaats Anne Welsch 4e plaats Milan van der Heijden 3e plaats Diek Manders 5e plaats Daniel Bruekers 3e plaats Mark Bruekers 4e plaats

Namens het bestuur van De Jigoro’s: gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

Nieuw Erps

Tongbrekers

Via Facebook attendeerde heemkundekring Erthepe mij op het verschijnsel tongbrekers. Ook aardig om mijn column eens aan te wijden. Een hele bekende is de onderstaande.

Frans ook Frans? Nee, zei Frans tegen Frans in het Frans. Frans in het Frans is niet Frans, Frans in het Frans is François. De kat krabt de krullen van de trap.

Leentje leerde Lotje lopen op de lange Lindelaan. Maar omdat Lotje niet wilde lopen liet Leentje Lotje staan.

De kok snijdt recht en de meid snijdt scheef. Achtentachtig achterdochtige doktersdochters

Maar er zijn er veel meer. De feestdagen komen er aan en dus genoeg tijd om samen eens hardop te proberen!

Als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna.

De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.

Als echtparen echt paren hebben echtgenoten echt genoten.

Frans zei tegen Frans in het Frans: ‘Is Frans in het

Als een potvis in een pispot pist, heb je een pispot vol potvispis. Als vliegen vliegen en bijen vrijen, vliegen de vliegen de vrijende bijen vliegensvlug voorbij. De knappe kapper kapt knap, maar de knecht van de knappe kapper kapt knapper dan de knappe kapper kapt. Er waren eens twee nachtwachten, een voormiddernacht-nachtwacht en een na-middernachtnachtwacht. De voor-middernacht-nachtwacht zei tegen de na-middernacht-nachtwacht: “Als jij de voor-middernacht-nachtwacht waakt, waak ik de na-middernacht-nachtwacht.” “Oké”, zei de na-middernacht-nachtwacht tegen de

voor-middernacht-nachtwacht, “Ik waak de voor-middernacht-nachtwacht en dan waak jij de na-middernacht-nachtwacht.” Zo kwam het dat de voor-middernacht-nachtwacht de na-middernacht-nachtwacht waakte en de na-middernachtnachtwacht de voor-middernacht-nachtwacht waakte. Er was eens een meisje, dat heette Barbara. Barbara had een groentewinkel en verkocht rabarber. Daarom noemden alle mensen dat meisje: Rabarberbarbara. Later begon Barbara een café met een bar. Op het raam stond: Rabarberbarbarabar. Daar kwamen wilde mannen op bezoek, echte barbaren: de Rabarberbarbarabarbarbaren. O, wat hadden die mannen lange baarden! Die baarden noemden ze: Rabarberbarbarabarbarbarenbaarden. En de barbier die die lange baarden moest knippen was de: Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbier! Ze lieten mij naar Hindelopen lopen terwijl ik naar Wouw wou. Tot slot: Toentomatentomatentomatentovrat! Heb je net als heemkundekring Erthepe een idee voor mijn column, laat het me weten: edith.vissers@kpnmail.nl

Door Edith Vissers Edith.Vissers@kpnmail.nl - 17


- 18


- 19


R.K.V.V. KELDONK - INFO

Postadres: Morgenstraat 22, 5469 GD Keldonk

internet: www.rkvv-keldonk.nl

Uitslagen Zaterdag 8 december Keldonk/Boerdonk Vr. 30+ - Bavos Vr. 30+ 0–6 Avesteyn Jo15-2 – Keldonk/Boerdonk Jo15-1 0 – 1 W.E.C. Mo15-1 – Keldonk/Boerdonk Mo15-1 1 – 8 Avanti’31 Jo13-2 – Keldonk/Boerdonk Jo13-1 1 – 6 Keldonk/Boerdonk Jo12-1 – F.C. de Rakt 0–5 Keldonk/Boerdonk Jo11-1 – Volkel JO11-2 12- 2 Zondag 9 december Keldonk 1 – W.H.V. 1 3–1 Keldonk 2 – Ollandia 2 1–3 Keldonk 3 – Eli 3 4–7 A.S.V.’33 Vr.1 – Keldonk Vr.1 afgelast

Programma Zaterdag 15 december Avanti’31 Jo15-2 – Keldonk/Boerdonk Jo15-1 Keldonk/Boerdonk Jo11-1 – A.S.V.’33 Jo11-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-1 – Rhode Jo9-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-2 – W.H.V. Jo9-1 Zondag 16 december H.V.V. Helmond 1 – Keldonk 1 Volkel 6 – Keldonk 4

13.00 11.00 10.00 11.00 14.00 09.30

Activiteiten Zondag 6 januari Indoorvoetbal Miliani Veghel voor alle senioren Nieuwjaarsreceptie kantine

nr.: 13 e-mail: info@rkvv-keldonk.nl

Goede overwinning op W.H.V. Op grond van de tweede helft hield Keldonk afgelopen zondag de dik verdiende drie punten op W.H.V. uit Loosbroek in eigen huis. Na een vroege achterstand herstelde Keldonk zich knap en behaalde gezien de kansen een mooie maar magere 3 – 1 overwinning. Keldonk begon slordig aan de wedstrijd en kwam na een kwartier op 0 – 1 achter. Hierna werden er wel kansen gecreëerd maar dit was niet genoeg om de Loosbroekse doelman te verslaan. Zo schoot Damon van de Bos voorlangs en was niemand thuis om de bal binnen te schieten en zag Luuk Cremers zijn indraaiende corner van de lijn gehaald worden. Na een dik half uur kwam dan toch de gelijkmaker toen Rick van Nuland met zijn linker met precisie de bal onhoudbaar naar de rechter bovenhoek stuurde. Hierna raakte Tom van den Broek nog de lat en zo gingen de ploegen met een gelijke stand aan de thee. In de tweede helft ging Keldonk met goed voetbal op jacht naar de overwinning. Tom van den

Broek kwam vrij voor de kist maar schoot hard op de keeper. Rick van Nuland schoot tegen de paal en een goede kopbal van Luuk Cremers werd door de keeper gestopt. Er kwamen genoeg kansen, maar de bal wou er tot dan niet in. Na 25 minuten was het dan eindelijk raak. Na een goede voorzet van Jan van den Acker bekroonde Luuk Cremers, met een mooie kopbal, zijn goede wedstrijd met een doelpunt. Hierna vergat Keldonk door te drukken en opende, zonder echt gevaarlijk te worden, W.H.V. de jacht op de gelijkmaker. In die fase kreeg Keldonk nog steeds de betere kansen. Een prima voorzet van Luuk Cremers werd door twee man in goede positie gemist en Jan van den Acker schoot hard op de paal. Tien minuten voor tijd maakte Verdi Rijthoven na goed doorzetten de 3 – 1 en daarmee was de wedstrijd beslist. Tom van den Broek kopte in de slotfase nog maar eens tegen de lat en illustreerde daarmee dat het ondanks de goede 3 – 1 overwinning het Keldonk vandaag echt niet meezat.

Keldonk 2 blameert zich 14.00 16.00

Deze clubpagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na een goede maand waarin ons tweede drie keer als winnaar van het veld ging, moest in de thuiswedstrijd tegen nummer laatst, Ollandia, dat in ieder geval in december voortgezet kunnen worden. Of het onderschatting was of ze hadden gewoon een off-day, maar de mannen uit Olland gingen met de overwinning lachen. In de eerste helft was Ollandia de bovenliggende partij, zonder echt veel kansen te krijgen. Keldonk speelde rommelig, maar kreeg via René van den Acker die voorlangs schoot en Mark Sigmans die in goede positie een rollertje produ-

ceerde, ook een paar mogelijkheden om sneaky de voorsprong te nemen. Na een half uur nam Ollandia de leiding en toen de tweede helft koud aan de gang was werd deze verdubbeld. Met de ervaren Mark van de Linden kwam er wel iets meer lijn in de ploeg, maar er ging teveel fout om Ollandia pijn te doen. Een kwartier voor tijd kwam er toch nog licht in de tunnel toen invaller Jelle Pepers heel knap de 1 – 2 binnen kopte. De jacht op de gelijkmaker werd Keldonk fataal, want na een afgeslagen Keldonks aanval counterde Ollandia naar de definitieve 1 – 3.

Twee toep-winterkampioenen Bosscheweg 5 Keldonk. 0413-213466

- 20

Ook dit seizoen wordt er onder leiding van de bezielende animator Maurice van de Linden, weer elke eerste donderdag van de maand een altijd weer gezellige toepavond georganiseerd. Als je de tussenstand bekijkt merk je meteen dat je niet de hoge school hebt hoeven te volgen om dit spelletje te snappen. Toch is het wel frappant dat elk jaar dezelfde namen in de top van de ranglijst zijn terug te vinden, dat kan niet alleen maar geluk zijn.

De tussenstand is als volgt: 1. 2. 3. 4. 5.

Mari van de Linden Jan Bouwe Huub van de Linden Maurice van de Linden Jeroen van den Acker

49 49 44 42 41

De volgende toepavond is op donderdag 3 januari aanvang 22.00 uur. Kom gezellig een keertje meedoen.


Met veel verdriet hebben we afscheid genomen van

Hilde van Nuland-Rijkers Alle reacties die we mochten ontvangen na haar overlijden waren hartverwarmend. Bedankt voor de vele kaartjes, appjes, mailtjes, bloemen en voor de waardering die jullie hebben gegeven aan Hilde door aanwezig te zijn bij het afscheid en de avondwake. Mede dankzij jullie hebben we een prachtig bedrag opgehaald voor KWF. In het bijzonder bedanken we dokter Winkelhorst, de medewerkers van de thuiszorg, de avondwakewerkgroep, koor Belcanto, alle vrijwilligers van Korenmolen De Hoop en Mariska van Vliet Uitvaartzorg. Het gemis blijft, maar door jullie betrokkenheid en warmte wordt het verdriet draaglijker. Eric van Nuland Marc en Rowi, Rick en Carlijn Martien en Marietje Rijkers

Uit de tijd van toen De Familie Blommers-Kweens, vader Cor was jarenlang sluiswachter van sluis 5 in Keldonk. Bovenste rij vlnr. Everarda van Duijnhoven-Blommers, dochter Jo Blommers, vader Cor Blommers, zoon Gerard, moeder Blommers-van de Ven, zus van moeder Jaan Blommers-van de Ven, vooraan dochter Francien. De foto is genomen op de brug bij sluis 5. Ca 1960.

Wilt u reageren naar aanleiding van deze foto, of heeft u zelf nog interessante foto’s? Mail dan naar secretariaat@erthepe.nl of bezoek de heemkamer tijdens de openingstijden.

- 21


Kleine Boodschappen Een Kleine Boodschap opgeven: mail uw tekst naar info@erpsekrant.nl of geef de tekst af op Hofke 24. Tarief 7,25 euro voor max. 20 woorden. IETS TE VIEREN? De kroeg voor jezelf? Dat kan! Meer info: Café Schansoord, 0413 - 211373 Muzieklessen Piano, keyboard en diverse blaasinstrumenten. Kom vrijblijvend kennismaken. Jos Custers, 0413-211231, info@muziekleserp.nl FEESTJE, DARTAVOND OF BILJARTEN? Café / Zaal D’n Brouwer Mariaheide Check: www.dnbrouwer.nl / info@dnbrouwer.nl en vraag naar de mogelijkheden. 0413-377257 / 06-26816687 / 06-53657096 PASFOTOGEMAK Met gemak een nieuwe pasfoto. dinsdag t/m donderdag 9:00–11:00 / 18:00-20:00 u vrijdag en zaterdag 9:00–11:00 u Cruijgenstraat 39 Erp. Zie ook: pasfotogemak.nl Of bel 06-50553098 Marco van Leuken Bestratingen grondwerken mini-loader verhuur www.kei-goed.nl 06 – 20257848 FB Marco van Leuken Bestratingen

Agenda

Onderhoud en verkoop van Tuinmachines Zoals gazonmaaiers, kettingzagen, heggenscharen en bosmaaiers. Peter Delisse Tuinmachines, tel. 06-12405311 E-mail: peter.delisse@hetnet.nl Fietsservice Erp Voor kleine en grote reparaties aan iedere fiets. Fietsservice Erp: Mortelkes 9 (ingang achterom), T. 06 2730 3243 Openingstijden: dinsdag tm vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Gevonden: sleutel Vorige week woensdag is een fietssleutel afgegeven bij de redactie van deze krant. De sleutel is gevonden op het fietspad naast de Veghelsedijk. Voor info: 06 10803249

Zaalvoetbal Erp Programma vrijdag 14 december 19:00 uur Machinehandel van den Biggelaar - Broviand / Thijs Verhagen tegelwerken 19:45 uur WDP draadbewerking / Ketelaars - Bouwbedrijf Versteegden 20:30 uur Vissers-Ploegmakers - BJC Tools 21:15 uur Café van Haandel / Anne Ploegmakers - Café t Schansoord 2 22:00 uur Fransen Gerrits - Installatiebedrijf M.Koolen

KBO Bridge Instuif 2000 Uitlsag maandag 10 december Lijn A 1 Lida van Houtum & Truus Bouw 2 Anny van de Ven & Coby Waals 3 Marlies van Geffen & Maria van Dinteren 4 Anneke Jans & Clasien Nolle 5 Adriaan van de Tillart & Jan van Stiphout 5 Ria Delisse & Toos van Berlo 7 Anny Goossens & Gerjan Schouten 8 Bert & Diny Kanters 9 Mari van de Steen & Cor van de Berg 10 Hilly van Bosbeek & Ria Swinkels 11 Maria Rijken & Gerda Megens

61,46 56,25 52,60 51,88 48,75 48,75 46,88 45,63 45,00 45,00 42,71

Lijn B 1 Piet & Toos Reijbroek 2 Liesbeth van Dijk & Nellie Philipsen 3 Mart en Tiny Verlangen 4 Francien van de Weijer & Riek Hurkmans 5 Peter van der Linden & Bert van Helvoort 6 Leny Swinkels & Joke van der Burgt 7 Fien Rooijakkers & Trudy Smulders 8 Jo de Bie & Bert van der Linden 9 Marius & Thea Vissers 10 Ria van Beek & Joke Petit

63,02 58,85 57,29 56,77 52,08 48,44 46,35 44,79 41,15 31,25

Zie ook www.zve-erp.nl

Wilt u ook gratis met uw activiteit of evenement in de Agenda? Geef het door via agenda@erpsekrant.nl

ZONDAG 16 DECEMBER - Kerstmarkt bij De Boswachter, 10:00 – 17:00 uur

ZATERDAG 5 JANUARI - Prinsonthulling Uilen van Empeldonk

• •

DINSDAG 8 JANUARI - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur ZATERDAG 26 JANUARI - Tentoonstelling Erthepe, ter Aa, 11.00-17.00 uur DINSDAG 5 FEBRUARI - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur DINSDAG 19 MAART - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur DINSDAG 2 APRIL - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur

- 22

Heemkamer Erp - Raadhuis Erp De Heemkamer in het oude Raadhuis is open op maandag- en donderdagavond van 20.00-22.00 uur en op dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur Activiteiten voor senioren • Ontmoeting op Zondag: iedere tweede zondag van de maand, van 14.00 uur 16.00 uur in Ter Aa. • KBO kaarten: tweede dinsdag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur in Ter Aa • KBO kienen: eerste maandag van de maand van 13.45 – 15.45 uur in Ter Aa. • Bridgen voor KBO leden: elke maandag van 13.30 - 17.00 uur in Ter Aa.

• • •

Handwerken voor KBO leden: elke dinsdag van 13.30 - 16.30 uur in Ter Aa. Meer Bewegen voor Ouderen: elke woensdag van 10.45 - 11.45 uur in Ter Aa. Zingen: iedere woensdag repeteert het Seniorenkoor Vrolijk Zingen Wij van 14.00 15.00 uur in Ter Aa. Wandelen met de KBO: iedere woensdag vertrek 09.30 uur, start beurtelings bij Ter Aa Erp, Het Span Keldonk en Den Hazenpot Boerdonk. Fietsen met de KBO: van mei t/m oktober iedere donderdagmiddag, vertrek 13.30 uur vanaf Hertog Janplein Jeu de Boules: iedere dinsdagmorgen van 9.30 - 12.00 uur en iedere donderdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur in Ter Aa. Koersbal: iedere donderdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur in Den Hazenpot.

Expositie Simeonshof In de centrale hal is een permanente expositie te zien, met werk van Erpse kunstenaars.


Stichting Join us zoekt donateurs In de decembermaand is er veel aandacht voor eenzaamheid. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook onder jongeren een veelvoorkomend probleem is. Zo’n 8% van de jongeren is eenzaam. Dit zijn circa 250.000 jongeren! Stichting Join us zet zich in voor deze jongeren. Het is onze missie eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar terug te dringen. Om dit te realiseren zijn wij op zoek naar donateurs. Word donateur Join us pakt eenzaamheid vroegtijdig aan waardoor ernstige gevolgen voorkomen worden. We brengen jongeren samen en helpen ze hun sociale redzaamheid te vergroten. Op dit moment is Join us actief op meerdere locaties in Noord-Brabant. Om nog meer jongeren te kunnen helpen vragen we de financiële steun van fondsen, ondernemers

en particulieren. Word Vriend van Join us Sinds 2018 bestaat de groep Vrienden van Join us. Dit zijn ondernemers en particulieren die zich willen inzetten om eenzaamheid onder jongeren terug te dringen. De vrienden ondersteunen Stichting Join us met een vaste bijdrage per jaar, voor een periode van minimaal 2 jaar. Natuurlijk is het ook mogelijk een eenmalige donatie te doen. Stichting Join us heeft de ANBI status, waardoor donaties aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Kijk op www.join-us.nu/doneren voor meer informatie. Over Stichting Join us Op 1 februari 2018 is Stichting Join us opgericht met als doel eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar terug te dringen. Op dit moment zijn er 8 actieve groepen in Veghel, Uden, Eindhoven, Schijndel, Gemert en Beek en Donk. Op korte termijn starten er twee nieuwe groepen in Roosendaal en Heesch. Twee wekelijks komen de jongeren samen. Ze doen allerlei leuke activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Tijdens de avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig die de jongeren helpen met de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun zelfbeeld.

Nieuws van Zorg om het Dorp Boerdonk Graag nodigen wij u uit voor het 4-gangen kerstdiner van stichting Zorg om het Dorp. Dit diner organiseren wij samen met Bouw Culinaire Catering op vrijdag 21 december om 12.00 uur.

Aanmeldingsformulier kerstdiner 2018:

De kosten van het 4-gangen kerstdiner - inclusief Glühwein en kopje koffie of thee – bedragen 15.euro per persoon. U kunt bij binnenkomst contant betalen of het bedrag overmaken op NL54RABO 0161094937 t.n.v. Stichting Zorg om het Dorp o.v.v. kerstdiner.

Inleveren voor 18 december bij Den Hazenpot.

Aanmelden voor 18 december bij: zorgomhetdorpboerdonk@gmail.com Cor Biemans (06-30660222). U kunt ook bijgevoegd antwoordstrookje vóór dinsdag 18 december volledig ingevuld afgeven bij Den Hazenpot. Zorg om het Dorp Boerdonk wenst iedereen fijne feestdagen en een goed 2019

Naam: .................................................................................... Naam: ....................................................................................

Nieuwjaarswintermenu We willen ook alvast aandacht vragen voor het Nieuwjaarswintermenu op donderdag 3 januari van 17.30-19.30 uur. Dit 3-gangen menu bestaat uit: Bospaddenstoelensoep, jachtschotel, gestoofde prei, aardappelpuree, appelmoes en griesmeelpudding met bessensaus. De kosten voor dit Nieuwjaars 3 gangen menu zijn 9,50 euro per persoon. Aanmelden tijdens het kerstmenu, via zorgomhetdorpboerdonk@ gmail.com of Cor Biemans op telefoonnummer: 0630660222

Agnes Een schoonheid die troost Werken vanuit mijn hart doe ik met liefde. Schrijven over mijn werk, vanuit de wereld van afscheid, doe ik ook graag. Met liefde heb ik dat een kleine twee jaar, voor deze Erpse Krant gedaan. Maar nu is het tijd om afscheid van te nemen. Niet omdat ik stop met werken, nee absoluut niet. Ik krijg steeds meer werk, geef steeds meer les in groep 7 en 8 met www.doodgewoonindeklas.nl. Ik was weer een van de sprekers bij Wereldlichtjesdag in Veghel en geef lezingen en workshops waar men graag meer hoort over mijn vak als ritueelbegeleider bij afscheid. Maar ik ben inmiddels ook verhuisd en woon een paar gemeentes verderop. En ik wil graag plaats maken voor een nieuwe columniste. Vandaar dat dit vandaag mijn laatste column in deze krant wordt. Ik hoop dat ik u als lezer met mijn schrijfsels af en toe geraakt heb de afgelopen jaren. Geraakt vanuit de wereld waarin ik mij bijna dagelijks begeef, de wereld van afscheid nemen, waarin ik zie dat schoonheid troost. Want iedereen die een afscheidsviering heeft meegemaakt, heeft ervaren dat, dan voor hem of haar de tijd stil staat. Twintig jaar na dato kun je je nog steeds details herinneren, van rond die dagen van het sterven, de dagen van voor en tijdens het afscheid. Het is zo’n belangrijke tijd, het is een soort vacuüm in je leven. Een tijdloze periode die een leven lang meegaat. Het is zo belangrijk om die dagen, met al het verdriet en de emoties die er zijn, mooi in te vullen met schoonheid. Een schoonheid niet alleen met een mooie kist, of prachtige bloemen. Maar ook een sfeer en prettige mensen om je heen, met alles wat voor jou goed voelt. En als je dat doet, wordt het een mooie periode, ondanks het verdriet en gemis, die de rest van je leven meegaat. Een periode waar je gewoon heel mooi op terug kan kijken. Een periode waarin ik mee mocht helpen om troost te geven voor het leven daarna ... Ik ben een dankbaar mens. En wens u als lezer het allerbeste met wat er op uw levenspad komt. En mocht u me missen ... op mijn zakelijke Facebook-pagina blijft ik doorgaan met schrijven en delen vanuit de wereld van afscheid waarin de liefde altijd voelbaar blijft.

Agnes van Wijk

www.agnesvanwijk.nl

- 23


- 24

Profile for Erpse Krant

Erpse Krant 2018 - editie 45  

Erpse Krant 2018 - editie 45  

Advertisement