Page 1

Stageverslag Eros Risiglione 2017 | 2018


Inhoud

Even voorstellen

4.

Inleiding

5.

Het bedrijf

6.

Het team

8.

Leerdoelen

9.

Leerdoelen behaald?

10.

Mijn werk

12.

Project Zoover Award

16.

Ervaring

20.

Aanbeveling

21.

Conclusie

22.

Slot

23.


Even voorstellen

Mijn naam is Eros Risiglione, Ruimtelijk vormgever op het Cibap in Zwolle. Hier volg ik nu mijn vierjarige opleiding op niveau 4. In mijn derde jaar heb ik een half jaar stage gelopen bij puik. In dit verslag vertel ik je hoe ik mijn stage heb ervaren.

Eros Risiglione

4.


Inleiding Aan het begin van mijn stageperiode heb ik mijzelf afgevraagd wat dit half jaar zou kunnen opleveren. Het werd mijn eerste stage in Amsterdam. Tevens werkte het team op hbo-niveau. Door dit hoogopgeleide werkniveau en tempo waren mijn verwachtingen voor deze periode best hoog. Van tevoren bedenk je natuurlijk waar je meer van wilt weten en wat je allemaal zou willen leren. In dit verslag geef ik zo gedetailleerd mogelijk weer hoe het half jaar er voor mij heeft uitgezien en of ik mijn leerdoelen heb behaald.


Het bedrijf

Puik ondernemers Freek Claessen en Daan Gescher, hebben altijd al passie voor kunst en design gehad. GeĂŻnspireerd door de kwaliteit en het enthousiasme van Nederlandse ontwerpers, besloten zij in 2012 hun dromen waar te maken en puik te starten. De eigenaren realiseerden zich dat Nederlandse designers goede producten maken, maar op eigen kracht helaas vaak niet het podium bereiken dat ze verdienen. Freek en Daan, zelf professionals in productie en sales, namen samenwerking en elkaars unieke kwaliteiten als uitgangspunt. Al snel werd duidelijk dat je samen sterker staat. Gevolg: een portfolio van diverse mooie design iconen, al gauw te koop in talloze winkels. Design is altijd in ontwikkeling, het is voor de ondernemers even belangrijk als vanzelfsprekend om zich te blijven vernieuwen. Daarom is de collectie van puik in 2017 herzien onder leiding van artdirector Tineke Beunders (Ontwerpduo). Puik kreeg een compleet vernieuwde stijl. Het gebruik van natuurlijk licht en reflectie, zachte kleuren en transparantie in materiaal, zorgt ervoor dat de unieke design items goed tot hun recht komen. We hebben de ambitie om dit vooral te blijven doen. Ons doel is namelijk om de wereld kennis te laten maken met hedendaags Dutch Design.


Door de snelle groei en het succes, werd het team uitgebreid met Lara van der Lugt. Lara heeft efficiĂŤnte processen geĂŻmplementeerd en is als talentvolle designer aangesloten als vaste waarde in het designteam. Ze help ons graag verder als we ergens tegen aanlopen bij het ontwerpen. Naast dat puik een uitgebreid assortiment verkoopt krijgen ze ook vaak aanvragen van externe bedrijven. Deze opdrachten worden vaak toegewezen aan de stagiaires. Liza Heij komt van de Universiteit van Leiden en doet marketing en communicatie ook houdt de site up-to-date. Tijdens deze stageperiode, zijn er meerdere product design stagiaires van verschillende opleidingen aangesloten: Gina van Heerden is product design stagiaire, ze studeert aan de HvA. Stagiaire Heleen Jespers studeert product design aan het Windesheim in Zwolle. Later in mijn stageperiode kwamen Simon Buijze, Merel van Loon en Mitchel Moeskops erbij, zij studeren aan de HvA.

7.


8.

Het team

Daan Gescher

Freek Claessen

Lara van der Lugt

Tineke Beunders

Liza Heij

Gina van Heerden

Heleen Jespers

Simon Buijze

Merel van Loon

Mitchel Moeskops


Leerdoelen Aan het begin van het half jaar stage, heb ik vier leerdoelen bedacht. Deze leerdoelen wilde ik behalen tijdens mijn stageperiode. Hiernaast omschrijf ik de leerdoelen en leg ik uit wat ik zou willen leren tijdens de stage.

Leerdoel 1

Mijn doel is om een geheel proces van een productontwikkeling mee te maken. Van klant tot eindproduct.

Leerdoel 2

Mijn tweede leerdoel is om mij te ontwikkelen in mijn professioneel handelen. Door goed te luisteren naar de klant, aantekeningen te maken tijdens gespreken, To-do lijsten bij te houden en duidelijk te communiceren met contacten.

Leerdoel 3

De laatste twee leerdoelen hebben te maken met software die nieuw is voor mij. Ten eerste wil ik in de eerste maanden genoeg kennis op doen van het programma Solidworks en het mij zo eigen maken dat de klant een zo realistisch mogelijk beeld krijgt van het ontwerp.

Leerdoel 4

Ten tweede wil ik het render programma Keyshot zodanig beheersen dat ik de klant kan overtuigen van mijn ideeĂŤn.

9.


Behaald? Heb ik de leerdoelen behaald die ik aan het begin van het half jaar heb opgesteld? Op deze bladzijde omschrijf ik hoe ik de leerdoelen heb uitgevoerd en of ik ze behaald heb.

Leerdoel 1

Dit halfjaar wilde ik leren hoe ik een volledig proces van een productontwikkeling eruitziet. Hier heb ik zeker de mogelijkheid voor gehad. Al in de tweede stagemaand heb ik een grotendeels zelfstandige opdracht gekregen. Ik kreeg de opdracht van Daan. Het ging om een ontwerp van een award voor het bedrijf Zoover. Ik kreeg een aantal eisen waar het aan moest voldoen, maar had nog veel ruimte voor eigen ideeĂŤn. Ik heb in dit project geleerd hoe een productontwikkeling van A tot Z wordt uitgevoerd. Het hele proces kun je verderop in mijn verslag lezen.

Leerdoel 2

Mij ontwikkelen in mijn professioneel handelen was mijn tweede leerdoel deze stageperiode. Ik heb dit bereikt door een goede communicatie met de klant. Zo heb ik een beter beeld gekregen van de wensen van de klant. Ik heb gemerkt dat je tijdens een gesprek professioneler overkomt door bijvoorbeeld aantekeningen te maken, vragen te stellen en het de wens te herhalen ter bevestiging. De klant voelt zich gehoord en serieus genomen. Bij het vervolg van de samenwerking is ook gebleken dat duidelijk en regelmatig communiceren met de klant erg op prijs gesteld wordt. Tevens is het goed geweest tijdens het werk to-do lijsten te gebruiken om zo zelf overzicht te houden en ook professioneel te kunnen reageren op vragen m.b.t. de planning. 10.


Leerdoel 3

Gedurende mijn stageperiode heb ik veel kunnen werken met Solidworks. Solidworks is een geavanceerd 3D tekenprogramma waar je exacte 3D modellen mee kunt maken. Door er elke dag me bezig te zijn ben ik snel beter in geworden. Toch begon ik vaak met SketchUp als ik een ontwerp digitaal wilde hebben. Omdat ik sneller kon beslissen of het ontwerp wel of niet zou doorgaan. Als het inderdaad zo was als ik bedacht had kon ik het gelijk in Solidworks tekenen. Door het gebruikt van Solidworks heb ik een veel realistischer beeld kunnen geven aan de klant.

Leerdoel 4

Keyshot is een enorm fijn programma om vanuit Solidworks een realistische render te maken. Dit heb ik dan ook vaak kunnen gebruiken. In Keyshot kun je fotorealistische beelden maken van simpele 3D modellen. Dit wordt vaak renderen genoemd. Ook voor SketchUp is het een fijn programma. Ik ga het nog veel vaker gebruiken. Het is mij dus gelukt deze programma’s eigen te maken.

11.


Mijn werk

Bij puik heb ik de kans gekregen om bij veel projecten de verantwoordelijkheid op mij te nemen. Zo heb ik ontwerp opdrachten gedaan voor het Hilton, Zoover, Bredemeijer, Buitenhof, BrandLoyalty en nog een aantal anderen. Aan het begin van mijn stage kreeg ik de opdracht om een stand te ontwerpen voor de beurs Formex in Stockholm. Daar was Daan zo tevreden over, dat ik ook voor de London Design Fair, ShowUp Amsterdam en Maison & Object in Parijs mocht ontwerpen. In de laatste maand heb ik nog drie stands mogen ontwerpen. Voor ShowUP 2018 in Amsterdam, Ambiente in Frankfurt en voor de beurs in Dubai. Ik mocht ook andere leuke opdrachten doen voor Bredemeijer, het Hilton en Royal VKB. Ik kreeg een grote verantwoordelijkheid bij puik. Hierdoor voelde ik mij zeer gesteund en serieus genomen. Na elk voltooid project steeg mijn zelfvertrouwen en kreeg ik een enorme energie en werd ik erg enthousiast.

12.


13.


ShowUp 2018


Project Zoover award Op het Zoover project ben ik zeer trots. Het is mijn eerste opdracht die ik zelfstandig heb uitgevoerd. Zoover heeft puik gevraagd om een award te ontwerpen voor hun jaarlijkse uitreiking. De wens van Zoover was dat er rond de 35 awards zouden komen, die uit metaal zouden bestaan. En een mooie ronde vorming. Eerst begon ik met informatie zoeken over Zoover. Wat voor bedrijf is Zoover? Waar staan ze voor? Wat willen ze uitstralen? Ik heb veel awards bekeken die al bestonden om duplicatie te voorkomen. Met de verzamelde informatie ben ik begonnen met de eerste brainstorm. Aangezien ze een reis beoordelingssite zijn, zou het met reizen en locatie te maken moeten hebben. Eigenlijk vooral dat laatste, want de locatie is uiteindelijk een van de belangrijkste herkenningspunten als je op reis gaat. Er zijn veel ideeĂŤn voorbijgekomen, zoals een reiskoffer, de triomfantelijke V van Zoover en meerdere eenvoudige vormen. Uiteindelijk is de pinpoint, die refereert naar de locatie, toch het sterkst uit de ontwerpen gekomen. Na een paar keer overlegd te hebben met Daan hebben we de Pin award gekozen als grootste kanshebber. Toch heeft Daan geadviseerd om meer ideeĂŤn totaal uit te werken om zo de klant een breed keuzepakket te bieden. Deze uitwerkingen heb ik gedaan in SketchUp, Solidworks en uiteindelijk gerenderd in Keyshot. Hierdoor kon ik een zo realistisch mogelijk beeld laten zien.

16.


17.


18.


Project Zoover award Het lijkt op een pinpoint in een landkaart. De metalen pinpoint is met kristal gestraald en heeft een eiken houten blok als bodem. Op de pin is de tekst geprint: “Zoover Awards 2017” en dan bijvoorbeeld “Beste Appartement” of “Beste Hotelketen”. Toen we allebei tevreden waren met de uitwerking heeft Daan een afspraak gemaakt met Zoover voor een voorstel. Daan en ik zijn er samen heen gegaan. Hij heeft het gesprek grotendeels gevoerd. Ik heb een paar vragen beantwoord over het ontwerp, nadat ik door Daan als ontwerper was voorgesteld. Ze waren zeer onder de indruk van de ontwerpen. Er ging al snel een voorkeur uit naar de pin award. Natuurlijk wilden ze graag een offerte voor de realisatie van de award. Met die vraag zijn we de dagen daarna bezig geweest. Leveranciers zoeken die voor ons het ontwerp konden maken. We kwamen al snel bij TWO-O design & productie. Zij specialiseren zich in metaal en houtbewerking. Na dat we de eerste samples binnen kregen werd duidelijk dat we de juiste leverancier hadden gevonden. Goede kwaliteit van het materiaal en fijne service. Zie de foto’s op de linker pagina boven. We hebben de offerte naar Zoover gestuurd en zij hebben akkoord gegeven op het ontwerp. Mijn eerste zelfstandige project zou uitgevoerd worden! Een super leuke ervaring.

19.


Ervaring

Dit halfjaar heb ik met ontzettend veel plezier bij puik stage gelopen. Het was in het begin allemaal erg nieuw voor mij, maar door goede begeleiding was ik snel gewend aan het werken in dit bedrijf. Bij puik is er een fijne werksfeer, iedereen werkt hard. Gelukkig is er ook ruimte voor ontspanning en een grap tussendoor. Die afwisseling is fijn werken voor mij. Het team is heel hecht en je voelt je snel ĂŠĂŠn met de groep.


Aanbeveling

Is puik een stage voor jou? Elke dag is anders bij puik. De ene dag schets je een nieuw product op papier, de andere dag zoek je een mooie selectie design inspiratie. Je krijgt alle facetten van het ontwerpproces mee. Van de grove begin schetsen tot de eindpresentatie. Het leuke hieraan is dat je nooit hetzelfde doet. Bij puik krijg je een erg goede en leuke begeleiding. Elke vraag die je hebt kan vaak gelijk beantwoord worden. Hierdoor blijft het werktempo hoog en kun je lekker door blijven werken. In het bedrijf is het wel zo dat je veel zelfstandig moet doen. Het is altijd mogelijk om Daan of Lara te mailen als je ergens niet uitkomt. Het overleg met collega’s verliep goed en ook bij hen kon ik mijn vragen kwijt. Puik geeft je de kans om je creativiteit te laten zien. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht. Het allerbelangrijkste is dat je passie voor ontwerpen hebt. Heb je deze eigenschap, dan is dit het juiste stageadres.

21.


Conclusie

Wat heeft deze stage mij opgeleverd? Natuurlijk moest ik in het begin erg wennen aan het werk als product designer. Alle stagiaires die bij puik werken zijn HBO’ers. Het niveau is dus hoog, maar hierdoor ben ik wel enorm gegroeid op creatief en persoonlijk vlak. Ik wist niet echt goed wat ik kon verwachten en hoe de dagelijkse gang van zaken zou zijn. Ik kan zeggen dat ik langzaam gewend raakte aan de werkwijze van puik en dat na een paar maanden veel dingen vanzelf gingen. Met enige trots kan ik zeggen dat ik enorme sprongen heb gemaakt in mijn ontwikkeling. De bedachte leerdoelen zijn gehaald. Ik kan nu een geheel proces van ontwerp tot eindproduct professioneel uitvoeren met de klant. Ik heb beter leren communiceren en ik beheers de software die hiervoor nodig is goed. Ik ben er ook achter gekomen dat Product Design echt bij me past. Ik wil mij in deze richting meer ontwikkelen en mijn kennis verbreden. Mijn eind stage zal ik gaan lopen bij Ontwerpduo in Eindhoven, hier kijk ik dan ook erg naar uit. Na het Cibap zal ik een HBO opleiding gaan volgen om Product Designer te worden. Ik wil puik enorm bedanken voor het fijne halfjaar dat ik daar heb gehad. Het was super!

22.


Statistieken

35. Loods dagen 9. Nieuwe vrienden 104. Espresso’s gedronken 7. Projecten gerealiseerd 1458. Kilometers gereden

Slot

Ik hoop dat je met plezier dit verslag over mijn stage bij puik hebt gelezen. Ben je door dit verslag benieuwd naar mijn ontwerpen, kijk dan op mijn website www.erosrisiglione.nl

Eros Risiglione

23.


Puik Admiraal de Ruijterweg 410 1055 ND Amsterdam Nederland www.puikdesign.nl Eros Risiglione Talentenplein 299 8021 EZ ZWOLLE Nederland www.erosrisiglione.nl

Stageverslag puik  
Stageverslag puik  
Advertisement