Page 1

rup

n i olle

jskole

stikhø

gymna

e k ik n e ud o k i s i r

Kridt skoene, find rytmen og spring ud i det! – Så står vi for opvarmningen. Uffe Strandby - Forstander

2011 /12

Lad 2011/12 blive dit år på Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Et ophold varer enten 17 eller 23 uger. Du kan også vælge et samlet forløb på 40 uger. Kontakt os for at høre nærmere eller for at bestille en rundvisning på højskolen.


ET OPHOLD PÅ OLLERUP ER IKKE UDEN

RISIKO...


MED

RISIKO FOR ...

INDHOLD at du kommer i form....................................................... 6 at du bliver udfordret af de bedste................................ 10 at du får varige venskaber............................................. 14 at du får et glimt af din fremtid.................................... 18 at du bliver dannet....................................................... 22

Fag og Praktisk Info Linjefag......................................................................................... 20 Studievejledning........................................................................... 22 Gymnastikhøjskolen i Ollerup.................................................... 25

adventure, fitness, svømning, klatring, natur/friluftsliv, fodbold, håndbold, volleyball, syning, hækling og strikning, collage, forskellige maleteknikker, knivfremstilling, foto og billedkommunikation, kor, musikalsk sammenspil og meget meget mere


PerformanceGym TeamGym Tumbling Rytmisk Gymnastik Dans

... at lĂŚre  en masse


006

I FORM


007

MED

RISIKO FOR AT KOMME


008

Kan du slå en kolbøtte? - så lærer vi dig at gøre det i luften! fag og linJer Der er risiko for, at du kommer i form …

Rytmisk gymnastik

for det kan du slet ikke undgå. Men du skal selv afgøre, hvad du gerne vil lære eller blive endnu bedre til. Gymnastikhøjskolen i Ollerup tilbyder fem forskellige linjer – og du bestemmer, hvilken linje du vil specialisere dig i. Fælles for alle fem linjer er, at du får trænet din fysik og teknik fra bunden – alle kan være med, og alle kommer i fantastisk god form!

Kropsholdning, smidighed og styrke er nøgleord i arbejdet med balance, rotation, sving og spring over gulv.

PerformanceGym Her vil du udvikle dig både som gymnast og performer i de traditionelle discipliner inden for gymnastikken: spring på måtte og på trampolin, redskabsspring, springkoreografier, akrobatik, gøgl og parkour.

TeamGym Du vil komme til at arbejde med spring på måtte, trampolin og pegasus samt rytmiske serier, hvor teamwork er afgørende for det færdige resultat.

Tumbling Denne linje handler primært om en enkelt disciplin: baglæns spring på fiberbane. Du kommer til at arbejde intensivt med at forbedre din teknik ved hjælp af øvelser og gentagelser på forskellige redskaber.

Dans På danselinjen vil du udvide din musikforståelse, dit personlige udtryk og din danseglæde. Vi vil arbejde med det naturlige flow i fx moderne dans, jazz, hip hop, house og ballet samt med koreografi, komposition og improvisation. Ud over linjefagene tilbyder vi sportslige valgfag samt en række kreative valgfag, hvor du kan tage en pause fra de fysiske udfoldelser og udfordre helt andre sider af dig selv. Hver fjerde uge bryder vi skemaet op og arbejder med helt andre temaer.

For at yde skal man også nyde! Din krop har brug for det rigtige brændstof – det er vigtigt, at din kost er hensigtsmæssigt sammensat. På Ollerup tager vi også denne del af din form alvorligt. Vort faguddannede køkkenpersonale sætter alle ugens syv dage en ære i at tilberede sunde og varierede måltider til dig og dine kammerater. Der er masser af frugt og grøntsager og altid hjemmebagt brød af forskellig slags. Gymnastikhøjskolen i Ollerup serverer allerede en del økologiske produkter, og vi har planer om at tilbyde flere i fremtiden.


009


010

MED

RISIKO

FOR AT lære af DE


011

DE BEDSTE


012

Har du rytmen? - så lærer vi dig at holde den! undervisere fra hele verden Der er risiko for, at du bliver udfordret af de bedste … Underviserne på Ollerup er blandt de bedste, du kan få – det betyder, at de er i stand til at vejlede og udfordre både elite-gymnaster og -dansere og dig, der lige er begyndt. Uanset hvilket bevægelsesniveau du er på, er der risiko for, at du bliver udfordret af de bedste i branchen. Vore undervisere, danske som udenlandske, er alle meget erfarne. De er aktive og veluddannede inden for både pædagogik og hver sit faglige område. Flere har i adskillige år instrueret i og/eller trænet idræt, gymnastik eller dans på professionelt plan.


013


014

VENSKABER


015

MED

RISIKO FOR de livslange


016


017

Kan du snøre skoene? - så lærer vi dig at løbe Socialt sammenvær Der er risiko for, at du får varige venskaber … Sande venskaber opstår blandt andet gennem samvær, nærvær, fælles interesser og fælles oplevelser. Og oplevelserne står i kø, når du begynder på Ollerup. Du og dine nye kammerater tager sammen hul på et ophold med et væld af fælles oplevelser, og der er en reel risiko for, at du får varige venskaber. Et højskoleophold er en helt særlig og stærk oplevelse. Samværet mellem eleverne (og underviserne) er så intenst, at få dage kan føles som uger; uger som måneder, og måneder som år. Tiden falder slet ikke lang – den står stille – og giver dig plads og rum til at lære dig selv og en masse andre unge mennesker at kende. Gennem Danmarks største elevforening får du desuden adgang til et internationalt netværk med over 5.000 medlemmer. Et unikt netværk, som senere i dit liv og i helt andre sammenhænge kan vise sig at være meget værdifuldt for dig!


018

MED

RISIKO FOR AT FÅ ET GLIMT AF DIN


019

FREMTID


020

dig og dine muligheder Der er risiko for, at du får et glimt af din fremtid … På Gymnastikhøjskolen i Ollerup danner fællesskabet rammen om din personlige udvikling. For personlig udvikling og individualitet følger af fællesskab, og det intensive fællesskab udfordrer og modner. MOVE (egentlig ’mig og verden’) understøtter din personlige udvikling. Det er et fag, der – med udgangspunkt i dig som diskussionsdeltager og din verden som referencepunkt – flytter grænser. Du kommer til at se dig selv i en større, social sammenhæng: Der er risiko for, at du kommer til at se dig selv i et andet lys; at du finder andre interesser; at du ser nye muligheder i dig selv og andre; at du kommer til at kende dig selv bedre; at du får lyst og mod; at du bliver selvstændig og initiativrig.

Kan du tage g i d i v r e r æ l å tilløb? - s at springe!

Skoletræt? Skoletræt eller ej. På Ollerup griber vi tingene an på en anderledes spændende måde. Der er ikke et fastlagt pensum, der skal læses, og der afholdes ingen eksaminer. Din egen lyst og nysgerrighed motiverer dig til at lære, og vi står bag dig. På Ollerup praktiserer vi nemlig undervisning i øjenhøjde. Det betyder, at vi inddrager dig i undervisningen; at vi gør brug af din viden og dine kvaliteter; at også du får anerkendelse for den, du er, og det, du kommer med! Det betyder, at du lærer noget – men på dine præmisser. Vi presser dig – men på den fede måde.


021


022


023

DANNET

MED

RISIKO

FOR AT BLIVE


024

Er du klar til at tage springet? - så sørger vi for du lander på benene!

bliv moden Der er risiko for, at du bliver dannet … Et højskoleophold er en dannelsesrejse, hvor du – udover dine fysiske, sportslige, teoretiske og kunstneriske evner – også udvikler modenhed, selvstændighed og individualitet samt sociale og almenmenneskelige færdigheder. På Gymnastikhøjskolen i Ollerup er der elever fra alle verdenshjørner, og du vil derfor møde unge mænd og kvinder fra vidt forskellige kulturer, fra vidt forskellige religioner og vidt forskellige samfund. Nogle er storbymennesker, andre er fra fjerne landsbyer; nogle er øvede gymnaster og nogle er begyndere. Og på rekord tid vil du lære rigtig mange unge mennesker at kende. Gymnastikhøjskolen i Ollerup er en heldagsskole, og vi har stort set skema fra morgen til aften! Det betyder, at samværet og fællesskabet på skolen bliver meget intenst – ingen andre steder end på højskole kan du foretage en så uforudsigelig og dog så målrettet dannelsesrejse. Din dannelse opstår nemlig i mødet med omverdenens mangfoldighed og variation, og i processen bliver du udviklet og modnet. Og her på Ollerup tager vi ansvar for os selv og for hinanden. Vi hjælper og støtter hinanden. Vi respekterer hinanden. Vi rydder op efter os selv. Vi kommer nyvasket og pænt påklædt til måltiderne, som vi altid indtager samlet i spisesalen. Vi tager hensyn til hinanden. Og det hele kommer næsten af sig selv.

Ord og Dåd Vi mener, at enkle og få regler letter samværet. Derfor har vi kun tre regler: Du har mødepligt til måltider og undervisning, du må kun nyde alkohol ved højskolefesterne, og du skal tænke dig om og respektere dine medmennesker. Ingen er dog fejlfri. Og når man står ved sine fejl, lærer man af dem. På Ollerup lægger vi vægt på, at man gør det, man siger, og siger det, man gør – at der er sammenhæng mellem ord og dåd.


025


026

de 5 linjefag Linjefaget PerformanceGym Har du lyst til at udforske de traditionelle discipliner inden for gymnastikken, så er PerformanceGym lige noget for dig. Vi arbejder med spring på måtte, mini-trampolin, redskabsspring og springkoreografier, men også med akrobatik, gøgl og eksempelvis parkour. Vi inddrager alternative redskaber, som du kan afprøve på dit individuelle niveau. Alle skal ikke udføre de samme spring, så du kan fordybe dig i det, du har mest lyst til og talent for. Undervisningen vil udvikle dig både som gymnast og som performer i en sjov og kreativ proces, hvor spring, bevægelse, musik og redskaber kombineres. Ud over grundtræningen i styrke, spændstighed og teknik kan du i efterårssemesteret fordybe dig i spring, rytme, artisteri, free movement, parkour og andre bevægelsesformer, som du selv er med til at vælge. Første del af forårssemesteret vil også koncentrere sig om din personlige dygtiggørelse, og derefter vil holdet udvikle og indøve en original opvisning samt skabe forskellige performance-events.


027

fag

og PRAKTISK

INFO

Linjefaget TeamGym Denne linjes kendetegn er et godt sammenhold. Vi arbejder med spring på måtte, trampolin og pegasus samt rytmiske serier, hvor et godt teamwork er afgørende for, at det hele går op i en højere enhed. Undervisningen tager udgangspunkt i netop dit niveau. Først træner vi grundlæggende springteknik, hvor du får mulighed for at udvikle din stil, og siden arbejder vi mere intensivt med rytme, hvor du lærer at afstemme dine bevægelser med de andre i gruppen. I efterårssemesteret er der særlig fokus på at udvikle din personlige springteknik helt fra grunden – og du kommer på en studietur, hvor der både er gymnastik, kultur og socialt samvær på programmet. Forårssemesteret byder også på grundtræning, og her fordyber vi os i udvalgte spring. Vi arbejder målrettet med teamwork, med at ensrette teknik og stil til en fælles helhed samt med at indlære en rytmisk konkurrenceserie.

Foto mangler evt. teamgym

Linjefaget Tumbling Til forskel fra de andre linjer handler Tumbling primært om én disciplin: baglæns spring på fiberbane. Har du gåpåmod, viljestyrke og lyst til at lave masser af gentagelser for at forbedre dit spring, så skal du vælge Tumbling. Det eneste krav er, at du er vild med at springe – og springe baglæns. Tumbling kræver god fysik og styrke, så vi bruger en del tid på grundlæggende styrketræning. Vi arbejder målrettet med at forbedre din teknik ved hjælp af en masse forskellige øvelser, store trampoliner, fasttrack og andre redskaber. Skolen har et meget avanceret video-feedbacksystem, som vi bruger til at følge din udvikling i arbejdet med at perfektionere dine spring. Du vil arbejde dig frem mod færdige 5- eller 8-kombinationsøvelser og undervejs få mulighed for at stifte bekendtskab med andre genrer af gymnastikken.


028 Linjefaget Rytmisk gymnastik Hvis du godt kan lide at bevæge dig, får du på denne linje rig lejlighed til at opleve nye bevægelsesformer. Du får trænet din grundlæggende fysik og teknik og bliver blandt andet undervist i yoga for at udvikle din kropsholdning, smidighed og styrke. Du introduceres for moderne dans, jazz, funk og house, og musik er også en vigtig del af arbejdet med balance, rotation, sving og spring over gulv. Vi bevæger os med bolde, køller, tove, vimpler og tøndebånd, og du får udviklet såvel dine gymnastiske færdigheder som dit personlige udtryk. Du kommer til at møde flere forskellige undervisere og opleve forskellige, rytmiske genrer og måder at gribe gymnastikken an på – og undervisningen tager altid præcist afsæt i dit nuværende niveau. Rytmisk gymnastik er et kreativt rum for din personlige og gymnastiske udvikling, som giver dig mulighed for at fordybe dig i glæden ved bevægelse.

Linjefaget Dans Brænder du for at danse? På danse-linjen vil du udvikle din musikforståelse, dit personlige udtryk og en danseglæde, som vil følge dig resten af livet. Undervisningen tager udgangspunkt i moderne dansestil, hvor vi vælger de dansegenrer, der giver dig det størst mulige udbytte. Vi arbejder med hele kroppen og det naturlige flow i moderne dans, og det foregår i både hurtigt og langsomt tempo. Her koncentrerer vi os om indlevelse i dansen, kraft og musikalitet. Når vi arbejder med jazz, er der fokus på fart, styrke, flow, tekniske øvelser, balance, drejninger og spring. I house er stilen mere fri, og vi træner rytme, energi, glæde og musikalitet i dansen. Vi arbejder også med hip hop, ballet og kreativ udfoldelse i koreografi, komposition og improvisation. Igennem sæsonen vil vi tage ud og se danseforestillinger og efterfølgende debattere forskellige udtryksformers skønhed og meningsfylde.

Øvrige fag og teMA-uger Øvrige valgfag Foruden linjefagene er der både sportslige og kreative valgfag, som du skal vælge imellem: Adventure, fitness, svømning, klatring, natur og friluftsliv, boldspil såsom fodbold, håndbold, volleyball m.fl.; syning, hækling og strikning, collage og forskellige maleteknikker, knivfremstilling, foto og billedkommunikation, kor, musikalsk sammenspil m.fl.

Obligatoriske fag Der er desuden relevante og vedkommende obligatoriske fag, som du ikke må gå glip af: Det ugentlige foredrag; sang; MOVE (Mig og

verden); lederuddannelse (teori, anatomi og fysiologi) og lederuddannelse (praktisk didaktik).

Temauger Ca. hver fjerde uge er temauge, hvor vi bryder skemaet op og fordyber os i forskellige temaer. Der er rejse-uger, studieture, skiture, gymnastik- og danseuger, OD-uge, Gymnastik som i Gamle Dage, Danmarks største Endagsstævne, idrætsdage, danseturneer, Højskole på Kanten, dykkerkursus, collage-kursus, Hyg og Byg m.m.


029

OPLEV VORES

TEMA-UGER rejse-uger, studieture, skiture, gymnastik- og danseuger, ODuge, Gymnastik som i Gamle Dage, Danmarks største Endags-

stævne, idrætsdage, danseturneer, Højskole på Kanten, dykkerkursus, collage-kursus, Hyg og Byg og meget mere...


030

efter ollerup... På Gymnastikhøjskolen i Ollerup er vejledning, herunder studievejledning, integreret i alt, hvad vi foretager os i hverdagen – også uden for undervisningen, for mange mennesker lærer bedst uden for ordinær undervisning. Og Ollerup er en heldagsskole, hvor vi skaber rammer, så det almindelige samvær mellem elever og undervisere har en ligeså formidlende virkning som undervisning i klasseværelset. Faste undervisningselementer understøtter din personlige udvikling og leder frem mod individuel afklaring af personlige og faglige kvaliteter og kompetencer. Det er

fx det ugentlige foredrag og faget MOVE – Mig og verden – der gennem samtale, diskussioner og oplæg lærer dig at sætte spørgsmålstegn ved tingene, at se flere sider af samme sag, og at argumentere for dine holdninger og overbevisninger. Dybest set handler det om at hjælpe dig til at finde, udvikle og gøre brug af dine egne grundværdier. Individuelle samtaler, personlig evaluering og vejledning er også faste elementer. I forårssemestret inviterer vi over to dage repræsentanter fra specifikke (og af eleverne ønskede) studier samt studievejledere fra Syddansk Universitet. Studierepræsentan-

terne fortæller og vejleder om deres respektive studier, og studievejlederne vejleder om tekniske detaljer ved ansøgning til og optagelse på videregående uddannelser.

Ollerup Delingsfører-beviset Uddannelsen til OD (Ollerup Delingsfører) eller instruktøruddannelsen vægtes højt. Den giver pædagogiske redskaber og kompetencer inden for undervisning og formidling. Som led i uddannelsen har du mulighed for at undervise i en uge på en efterskole, og derved får du afprøvet og bekræftet dine kompetencer inden for dit felt.


Verdens første gymnastikhøjskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup, blev grundlagt i 1920. Det var den danske gymnastikpædagog, Niels Ebbesen Bukh (1880-1950), der lod sig inspirere af både Grundtvig og Kold, da han introducerede et helt nyt koncept: En højskole, der udsprang fra traditionerne i de almindelige højskoler kombineret med en ny, friere form for gymnastik. Niels Ebbesen Bukh var desuden kendt olympiadegymnast, og allerede fra begyndelsen var skolens gymnaster ved både nationale og internationale gymnastikopvisninger genstand for stor opmærksomhed. Skolens popularitet tiltrak den gang som nu en relativ stor skare af internationale gymnaster. Det var elitegymnastik på højt plan – det har det været lige siden, men i dag spænder vi bredere end som så:

verdens første

Gymnastikhøjskolen i Ollerup er for bevægelsesentusiaster på alle plan! Også set ud fra en både arkitektonisk og kunstnerisk vinkel er Gymnastikhøjskolen i Ollerup enestående. Nyklassicismens storslåede arkitektur udsmykket med både klassisk og moderne kunst er ført ud af de oprindelige bygninger og skaber dermed en helhed – ude som inde. Skolen emmer af historie og tradition, og selvom vi – ligesom Niels Ebbesen Bukh gjorde det – til stadighed fornyr os og følger med tiden, holder vi fast i de gode, gamle dyder. I årenes løb har vi vedligeholdt og renoveret, tilpasset fag og introduceret nye traditioner og idrætsgrene, mens vi har bibeholdt svundne tiders traditioner og sans for kvalitet. Ollerup Open, en af gymnastikhøjskolens nye traditioner, er en konkurrenceweekend, hvor gymnaster fra hele landet inviteres til at prøve kræfter med hinanden. Derimod er den årlige OD-dag (hvor tidligere elevers gymnastikhold giver opvisning på skolen) og Bisse-perioden

031

(hvor et antal af de fysisk stærkeste elever til gengæld for hårdt, fysisk arbejde tilbydes intensiv og hård træning) traditioner, som vi har bevaret fra Bukhs tid. Og når vi har fortælletimer og sangaftener i Bukhs gamle stuer, fornemmer vi tydeligt historiens vingesus. På Ollerup sætter vi ud over gymnastik og bevægelse stor pris på fællesskab, rummelighed og højskolesang. Ollerup råder i dag over et 40.000 m2 stort areal med moderne faciliteter. Udover 70 dobbeltværelser, opholdsstue, spisesal, køkken, foredragssal, adskillige teorilokaler, svømmehal, idrætshal, gymnastiksal, fitnesslokale, Niels Bukhs gamle stuer, bevægelsessal, springsal og springcenter, har vi et større udendørs areal med boldbaner, svømmebassin med 1, 3, 5, 7 og 10 meter-vipper m.m. Vi tilbyder højskoleophold på 17 uger (efterår), 23 uger (forår) og et samlet forløb på 40 uger (efterår og forår).


Gymnastikhøjskolen i Ollerup Svendborgvej 3 5762 Vester Skerninge Tlf.: +45 62 24 12 30 Fax.: 62 24 22 30 mail: info@ollerup.dk

Ikke uden risiko - Ollerup.dk  

Et ophold på Ollerup er ikke uden risiko...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you