Erikshjälpens tidning, Nr 3 2021, Second Hand

Page 1

En tidning om hopp och hållbarhet | Nr 3 2021

andemin Så har p barns t påverka g g l sko ån ch – vänd o läs!

Arbetsträningen förändrade allt Klädd för höst! Frida Landbecker om en hållbar garderob:

”Varje plagg är en skatt” 1


Alla kan påverka Det är lätt att känna sig uppgiven efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, som visar att klimatet förändras oerhört snabbt i negativ riktning. Men vi får inte låta uppgivenheten styra – för det finns hopp och konkreta insatser som vi alla kan bidra med. En hållbar utveckling innebär enligt FN att utvecklingen tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter. Ett sätt att bidra till en mer hållbar utveckling är att stötta Erikshjälpen Second Hand. Genom att ge gåvor till oss, handla i våra butiker och bidra med sin tid som till exempel volontär gör man både en konkret insats för klimatet och möjliggör stöd till barn och familjer som lever i utsatthet. Vi på Erikshjälpen brinner för att barn i Sverige och runt om i världen ska få växa upp i trygghet, med så goda livsförutsättningar som möjligt. I våra second hand-butiker får många föräldrar möjlighet att göra praktik och

arbetsträning – något som kan skapa nya, bättre förutsättningar för en hel familj. Gemenskapen som finns i våra butiker kan också vara livsförvandlande för dem som engagerar sig hos oss. När jag gör besök i Erikshjälpen Second Hand-butiker runt om i Sverige möter jag alltid glada medarbetare som uttrycker tacksamhet över att just de får vara en del av vår verksamhet. Många beskriver glädjen över att ha ett jobb att gå till, men också glädjen i att få bidra till en bättre värld och att få dela med sig av sina erfarenheter till andra människor. Intresset för att handla second hand ökar – vilket är oerhört positivt. Men i spåren av det ökade intresset ökar också de kommersiella intressena inom branschen, med verksamheter vars mål är att tjäna pengar till ägarna istället för att skapa en bättre värld för barnen. Vi på Erikshjälpen Second Hand behöver, tillsammans med andra ideella second hand-aktörer, bli ännu tydligare med den större nytta som våra second hand-butiker gör, där vi bidrar till hållbar utveckling på flera olika sätt. Tack till dig som stöttar vår verksamhet! Tillsammans är vi många som kan påverka världens utveckling!

Här finns Erikshjälpen Second Hand Bodafors, Bollnäs, Borlänge, Borås, Edsbyn, Eksjö, Eslöv, Fränsta, Genarp, Gävle, Göteborg Kortedala, Göteborg Västra Frölunda, Habo, Halmstad, Hedemora, Helsingborg, Hudiksvall, Huskvarna, Härnösand, Höör, Jönköping, Kungsbacka, Kramfors, Kristianstad, Lindesberg, Linköping, Ljungby, Lund City, Lund Öresundsvägen, Malmö, Motala, Norrköping, Oslo (Norge), Skene, Skärblacka, Skövde, Sollefteå, Stockholm Vårby, Sundsvall Skönsberg, Sundsvall Kretsloppsparken, Sundsvall Återkommande Mode, Säffle, Sävsjö, Timrå, Tomelilla, Tranås, Uppsala, Vetlanda, Vimmerby, Vrigstad, Vänersborg, Värnamo, Växjö, Åkarp, Ånge, Örebro, Östersund.

Hitta adresser och öppettider på erikshjalpen.se.

Missa inte !

Vår onlinebutik secondhand.se är alltid öppen.

Anette Alm Gustafsson

Verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand

INNEHÅLL 3.2021

04 08 09 12 2

HÖSTKLÄDD! Bygg en hållbar garderob med plagg som tål att användas igen och igen. CITYBUTIK I GÖTEBORG, pipande fågelungar i Kristianstad och fler nyheter i korthet. ARBETSTRÄNING SOM FÖRÄNDRAR och ger nya förutsättningar för både föräldrar och barn. ”NU ÄR JAG MIG SJÄLV” Fadek, 14, är en av ungdomarna i Erikshjälpen Framtidsverkstad.

4

9

OMSLAGSFOTO: FRIDA LANDBECKER


Tid för tålamod Hem till Västerbotten har 28-åriga Thea Holmqvist återvänt. Här, i Bureå, sätter hon tillsammans med sin sambo omsorgsfullt sin egen prägel på den gård som tillhört släkten i generationer. Enligt tanken att allt som behövs faktiskt finns alldeles intill – i form av second hand, arvegods eller lokalproducerat – växer deras hem varsamt fram. ”Gungan är ett typexempel på att ingenting är omöjligt att hitta. Jag hade stridit med mig själv så länge, för jag vill verkligen undvika att köpa nya saker så mycket jag bara kan och trodde inte att den här gungan skulle gå att hitta i andra hand, den görs ju på beställning! Men så, en dag, fanns den där. Det går. Ibland snabbt, ibland behövs tålamod, men det går!”, säger Thea. På Instagram går hon under namnet @vasterdrottningen, där hon vill inspirera fler till en hållbar livsstil.

3


Om Frida Namn: Frida Landbecker. Ålder: 41 år. Bor: Norrköping. Familj: Man och två barn. Gör: Frilansar som modell och skådespelare. Finns på: @fridalandbecker

4


En garderob full av skatter Kavajen, kashmirtröjan, jeansen och stövletterna. Med klassiska snitt och tidlösa material tar sig Frida Landbecker an hösten. Garderoben har krympt men innehållet används desto flitigare. ”Innan hade jag ingen koll på vad som fanns i min garderob. Nu vårdar jag plaggen som om de vore skatter, det är inte slit och släng utan det ska hålla länge.”

N

är vi hörs har hon precis blivit utsläppt. Nio månader i vad som av somliga kanske skulle beskrivas som ett fängelse. Och för några år sedan hade Frida Landbecker förmodligen sagt detsamma. Men nu är det 2021 och tongångarna annorlunda. – Jag har varit med i F/ACT Movement, ett initiativ av Göteborgsregionen tillsammans med Science Park i Borås där vi fått prova på cirkulärt mode. Vi har fått nya utmaningar varje månad; rensa i vår egen garderob, testa remake, styling, hyra plagg, byta plagg. Under nio månader har vi inte fått köpa något nyproducerat alls, under en månad fick vi inte ens handla second hand. För någon som beskriver sitt forna shoppingbeteende som att handla lösgodis, ”jag köpte på volley”, har det varit en resa. Och den har pågått under flera år.

– I grund och botten handlar det om att ändra sitt mindset. När jag i dag står och håller i ett plagg, oavsett om det är nytt eller second hand, frågar jag mig alltid om jag verkligen behöver det. Förut köpte jag oavsett, nu hänger jag tillbaka plagget om svaret på frågan är nej. Det har gjort att utbudet i garderoben i dag är betydligt mindre – men samtidigt mer användbart. – Jag är ganska minimalistisk i min stil, trivs i klassiska plagg och material och gärna enfärgat. Samtidigt har jag blivit bättre på att kombinera plaggen på fler sätt, vilket gör att jag trots få plagg får en stor variation. Jag vårdar plaggen som om de vore skatter och ju färre jag har, desto färre att ta hand om. Att bygga en hållbar garderob handlar för Frida Landbecker lika mycket om att välja plagg i bra material och kvalitet, som att bara köpa plagg hon verkligen gillar. – Ur ett hållbarhetsperspektiv är det verkligen en fördel att hitta plagg och modeller som man trivs i, i stället för att fokusera på vad som

är trendigt och inte. I materialväg väljer Frida Landbecker gärna naturfibrer; bomull, linne, silke, kashmir. – Jag tycker om de egenskaper som naturmaterialen har. De är sköna mot kroppen, andas och håller i många år. Naturfibrer från djur, som ull och kashmir, har ju dessutom den fantastiska egenskapen att de både värmer och svalkar. Denim är en annan favorit i garderoben. – Jeans är det jag använder absolut mest. Klär ner dem med en t-shirt och ett par sneakers och klär upp dem med en kavaj och ett par klackar. Mitt senaste par är faktiskt köpta second hand. Jeans tror jag annars att många tycker är svårt och därför drar sig för att leta det second hand. Men det handlar bara om prova sig fram och låta det ta tid. Just tid menar Frida Landbecker är den springande punkten när det gäller omställningen från att handla övervägande nyproducerat till mer second hand. – Shoppingen är så tillgänglig

5


Väskor och solglasögon – små detaljer som adderar något extra till en outfit och gör att den kan varieras på många olika sätt.

och allt finns serverat. Ska du köpa second hand krävs det både tålamod och tid, och det är många av oss som inte tycker att vi har det. Men i dag finns det så många olika sätt att handla second hand på. Allt ifrån klassiska butiker, till Facebook-grupper och butiker med ett mer handplockat sortiment. Där kan man hitta sin egen väg. Ett annat tips är också att ha en lista i telefonen över sådant man vet att man behöver, både nu och framåt. – Det spelar ingen roll om det är off season, hittar jag det, köper jag det. Via instagramkontot @fridalandbecker försöker Frida inspirera andra till att upptäcka möjligheterna och vinsterna med att handla second hand, utan att peka finger. – På samma sätt som jag själv tidigare var modelejonet som alltid hade det senaste på mig, vill jag nu kunna visa att jag är en person som handlar second hand. Det är så lätt att tänka att man ska frälsa alla, men det är en process som tar tid och har gjort det även för mig. Men om jag på mitt konto visar hur jag använder och stylar second hand, kan jag kanske i alla fall vara en del i den processen för någon. TEXT: PATRICIA FRANZÉN FOTO: FRIDA LANDBECKER

Vårda väl! Tillverkning och användning av textil kräver enorma resurser. Genom att återerövra gammal kunskap om hur vi tar hand om nya (och gamla) plagg, kan vi vara snälla mot både plånboken och miljön. ”Det pratas för lite om hur vi tar hand om det som redan finns”, menar Karin Falk Dreier, textilkonservator och medgrundare av Textilklok. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips på hur du ger dina kläder ett riktigt långt liv.

1. Köp rena material

Undvik många olika fibersorter i samma plagg. Rena material noppar mindre och håller ofta sin passform bättre. De är också lättare att få rena, eftersom olika fibrer kräver olika temperaturer vid tvätt; ull kräver väldigt lite för att bli rent medan bomull måste tvättas ganska hårt. Nya syntetfiber kommer från ändliga resurser och släpper också ut mycket mikroplaster vid tvätt, så välj om möjligt bort dessa. Var en aktiv konsument; känn på plaggen, titta på lapparna, fråga expediterna.

6

Så tar du hand om dina kläder så att de håller länge

2. Ha en ”på gång-stång”

Kläder mår bra av att få vila mellan användningarna – men inte i en hög på golvet utan under mer ordnade former. Genom att hålla ordning i garderoben får du också lättare en överblick av vad som finns där. Om du inte vill använda samma plagg flera dagar på raken men samtidigt inte vill hänga tillbaka använda plagg i garderoben, ha en ”på gång-stång” där plagg du använder just nu får bo tills de faktiskt behöver tvättas.

3. Tvätta vettigt

Att tvätta ett plagg för ofta sliter inte bara på plagget i sig, det slösar också energi. Kanske räcker det att vädra tröjan på balkongen, fräscha upp byxorna med lite linnevatten, tvätta blusen under armarna och lägga t-shirtfläcken i blöt i stället för att slentrianmässigt slänga in hela plagget i maskinen. När du väl tvättar, tänk på att vatten i sig är ett rengöringsmedel – överdosera inte tvättmedlet, välj miljömärkta alternativ och skippa sköljmedlet. Vill du ha mjukgörande effekt så

fungerar ättika. Några droppar eterisk olja kan användas om man önskar doft.

4. Lär dig laga

Köp ett kit med nål och tråd (har du inte hammare och spik kan du inte hänga upp tavlan) och spara den där avdankade t-shirten i stället för att slänga. När du får ett hål eller en reva i ett plagg, klipper du en bit av t-shirten och sätter bakom hålet/ revan, så håller lagningen bättre. Använd gärna moulinégarn, ett brodergarn, i stället för vanlig sytråd, det är mjukare och lättare att använda. Finns dessutom ofta att fynda second hand!

5. Lämna in

Nej, alla är inte proffs och vissa saker ÄR svårare att fixa själv. Men det betyder inte att du behöver slänga det som gått sönder! Lämna in till en skräddare eller textilkonservator och få tillbaka ett plagg som är redo att användas igen. Omvärdera ”kan lika gärna köpa nytt”-tänket! För mer tips och råd: följ @textilklok


Fridas tips för att bygga en hållbar garderob Ändra ditt mindset

Köp bara plagg du verkligen behöver, oavsett om det är nytt eller second hand. Gör en lista som du alltid har med dig över sådant som behöver uppdateras/kompletteras i din garderob. Köp när du hittar, även om det inte är säsong.

Hitta din egen stil

Fokusera inte på vad som är trendigt just nu utan hitta plagg och modeller som du själv trivs i. Då bär du upp dem bättre och du tycker lika mycket om dem oavsett vilka trender som kommer och går.

Kvalitet framför kvantitet

Köp plagg som tål att användas ofta! Utmana dig själv i att styla dem på olika sätt för att på så sätt skapa variation.

”På samma sätt som jag själv tidigare var modelejonet som alltid hade det senaste på mig, vill jag nu inspirera andra till hur man kan använda och styla second hand”, säger Frida Landbecker.

Lila overshirt i manchester – köpt i en Facebook-grupp för cirkulärt mode. ”Det finns så många sätt att handla second hand på i dag, det gäller bara att hitta sitt.”

”Avskalat behöver inte betyda trist och mindre färg. Minimalism handlar mer om form och val av material. Att looken består av få plagg och accessoarer som du verkligen trivs i och som gör dig glad.”

7


Citybutik öppnar i Göteborg Under hösten öppnar Erikshjälpen Second Hand en citybutik på Rosenlundsgatan 8 i Göteborg. Det blir en helt ny butiksupplevelse, på 880 kvadratmeter, med ett handplockat sortiment för hållbar shopping av kläder, heminredning, textiler och accessoarer tillsammans med en trivsam kafédel. Butiken är den första i ett större koncept som ska fungera som ett komplement till e-handeln secondhand.se. Hela överskottet går till Erikshjälpens arbete för att barn ska få gå i skolan, må bra och vara trygga. ”Jag vågar säga att second hand-branschen aldrig sett något liknande tidigare. Genom citybutikskonceptet kan vi nå en helt ny målgrupp, en målgrupp som vi vet har ett stort engagemang för att handla klimatsmart och som genom att de handlar hos just oss samtidigt är med och gör skillnad för barnen och världen de drömmer om”, säger marknads- och konceptchef Karin Staberg.

Pipande ungar udda överraskning Döm av personalens förvåning när det började pipa inifrån den inlämnade fågelholken på gåvomottagningen på Erikshjälpen Second Hand i Kristianstad. Det visade sig att inte mindre än sex talgoxeungar huserade där inne. ”Vi får väldigt många olika slags saker lämnade till oss och det är vi jätteglada för. Men fågelungar hamnar nog på tio-i-topp-listan över udda saker som vi har fått in”, konstaterar biträdande butikschef Frida Vingren. Fågelungarna togs om hand av Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i Bromölla, där de fick stanna för rehabilitering tills de några veckor senare var redo att lämna boet för gott.

48

Så många plastbärkassar förbrukar en person i Sverige i genomsnitt under ett år, enligt statistik under 2020. Jämfört med 2019 är det en minskning från 74 stycken per person. Skatten på plastbärkassar, som infördes första maj förra året, ser därmed ut att ha fått avsedd effekt. Målet inom EU är att snittet till 2025 ska ligga på 40.

KÄLLA: NATURVÅRDSVERKET

Lär dig laga! Varför dras vi till det nya och perfekta? Hur blev vi ett slit- och slängsamhälle och hur kan vi gå tillbaka till att uppskatta det gamla och nötta? De frågorna vill DIY-proffset och hållbarhetprofilen Isabelle McAllister ge svar på i handboken Skavank. Här varvas konsumtionshistoria med praktisk kunskap om hur man tar hand om sina saker så att de håller längre.

Världens Barn-lördag i butikerna Fredagen den 1 oktober sänds TV-galan Tillsammans för Världens Barn i SVT och dagen därpå, lördagen den 2 oktober, uppmärksammas Världens Barn i Erikshjälpen Second Hands butiker runtom i landet. Välkommen att second hand-shoppa lite extra och bidra till Världens Barn-insamlingen!

”Att besöka er webshop är otroligt harmoniskt, man skulle kunna ligga i badet och handla – så skönt!” Sigge Billgren, känd som Siggefyndar på Instagram, om att handla på secondhand.se. Där, på inspirationssidan, hittar du just nu också en längre intervju med just Sigge om hans stora intresse för second hand.

8


En gladare Rose-Marie Hon såg sig som ett hopplöst fall, som inte dög för arbetsmarknaden. Stressen över sin egen livssituation sipprade ut som irritation och lättretlighet gentemot tonårsdottern hemma. I dag vet Rose-Marie Karlsson inte bara att hon duger som hon är, utan också att hon klarar att ha ett arbete. Dottern har fått en lugnare och gladare mamma.

9


D

et är bland kläderna på Erikshjälpen Second Hand i Motala man oftast hittar Rose-Marie; bland dem som sorterats och hängts på galgar men som ännu inte är riktigt redo att exponeras i butiken. – Jag ångar kläderna med en sådan här smart apparat, säger Rose-Marie. Den är så bra, jag skulle vilja ha en hemma. Hon dras med värk i axlar och nacke. Den monotona rörelsen som det innebär att stryka, skulle bli för påfrestande. Men steamern går bra att hantera och hon varierar mellan höger och vänster arm för att fördela belastningen.

Jag är inte stressad, lättirriterad och gnällig längre Hon är i butiken på halvtid och har varit det sedan i december förra året. I början fungerade det inte alls. Rose-Marie, 49 år, arbetslös, med lång historik av sjukskrivning och utförsäkrad från Försäkringskassan, hade fått ett ultimatum av socialtjänsten för att få behålla sitt ekonomiska stöd: hon skulle ut i arbetsträning. Hon hade fått och accepterat en plats på Erikshjälpen Second Hand, men dök sällan upp. När ångesten rev i kroppen var det lättare att skicka ännu ett sjuk-sms än att utmana den. – Till slut satte vi oss ner och tog fram en strategi. Vi bestämde att Rose-Marie skulle jobba med att utmana sin ångest och pusha sig själv, att hon skulle promenera till och från butiken och att hon skulle träna på att hitta en balans mellan att orka jobba och att orka med livet hemma. Det jag kan se hos Rose-Marie i dag är både en större fysisk styrka, men också en mental styrka. Från att ha varit väldigt fokuserad på att hon inte mår bra, till att acceptera att det finns ångest, men att det går

10

ändå. Det är otroligt imponerande, säger Alexandra White, projektledare för Erikshjälpen Framtidsverkstad i Motala, som bland annat arbetar för att ge barn en stabilare tillvaro genom att stärka föräldrar som står utanför arbetsmarknaden. Många av de människor som arbetstränar inom Erikshjälpen Second Hand är just föräldrar. För dem, och för barnen, blir arbetsträningen en brygga tillbaka in i samhället – eller in i samhället för första gången. – Det finns en acceptans för att man är olika, det är en del av kulturen och det finns ingen norm för hur man ska vara. Just den acceptansen behöver många. Man tas in i värmen och får en fullvärdig position på arbetsplatsen, samtidigt som det finns en förståelse för att man ibland kan behöva ta ett steg tillbaka, säger Simon Lundborg, mötesplatssamordnare på Vimmerby kommun. Vimmerby kommun är en av de aktörer som har ett samarbete med Erikshjälpen Second Hand, där vuxna som står utanför arbetsmarknaden genom Mötesplats Erikshjälpen får möjlighet till arbetsträning och språkträning. – Språkträning är en väldigt viktig del. Att som nyanländ snabbt få komma i gång och visa vad man går för, gör att man ganska fort får upp ett hopp. Men oavsett om det handlar om behov av språkträning för att kunna komma in på arbetsmarknaden, rehabilitering efter en sjukskrivning eller samhällstjänst efter en brottsdom, betonar Simon Lundborg nyttan, inte bara för den vuxne – utan för barnen. – Att ge föräldrar en struktur och en värdighet är så otroligt viktigt ur ett barnperspektiv. Barn som har föräldrar som arbetar får inte bara bättre ekonomiska förutsättningar utan också goda förebilder. Vikten av att stärka föräldrar genom hjälp till självhjälp kan inte understrykas nog och är ur vårt perspektiv värd varenda krona.

Tillbaka till Motala, Rose-Marie och klädställningarna. Eller om det är till kassan? För i takt med att Rose-Marie utvecklats har hon också vågat utmana sig själv mer. Tisdags- och torsdagseftermiddagar står hon i kassan och stortrivs. – Jag har känt mig som ett hopplöst fall, som inte duger för arbetsmarknaden, varken fysiskt eller psykiskt. I dag känner jag att jag duger som jag är. Och att jag faktiskt klarar att ha ett arbete, säger hon. Och den känslan har gett ringar på vattnet. Rose-Marie har fått kraft och självförtroende att själv ta en aktiv roll i sitt liv för att påverka det som inte är bra. Med en skuldsanering i bagaget hade det länge tyckts omöjligt att få ett nytt boende för att komma bort ifrån det destruktiva och stökiga hyreshus där hon bodde tillsammans med sin dotter. Men så hittade hon en privat hyresvärd och lyckades på egen hand få ett hyreskontrakt. – Det är knäpptyst i huset. Innan hade jag stora sömnproblem för att det var så oroligt på nätterna. Nu kan jag verkligen koppla av, det är underbart! Min dotter mådde så dåligt av att vara i den andra lägenheten att hon till slut valde att bo hos sin pappa. Men nu har hon bott helt hos mig i en månad. Relationen dem emellan har också påverkats och Rose-Marie kan i dag vara ett bättre stöd. – Jag är inte den här stressade, lättirriterade och gnälliga människan längre. Jag är mer positiv nu och det påverkar henne mycket. Hon märker att jag blivit både lugnare och gladare. Rose-Marie har också börjat fundera på framtiden. Med hjälp av Alexandra White har hon letat platsannonser, skrivit personliga brev och dessutom skickat i väg ett flertal spontanansökningar till arbetsplatser hon känner skulle passa henne. Det är i butik hon vill vara, det vet hon nu. – Jag tycker att framtiden ser ganska ljus ut. Får jag ett arbete så blir det här nog kanonbra. TEXT OCH FOTO: PATRICIA FRANZÉN


Rose-Marie Karlsson har arbetstränat i Motalabutiken sedan december förra året. Oftast står hon här, i ångorna från steamern, och gör kläderna släta inför försäljning.

Många av dem som arbetstränar inom Erikshjälpen Second Hand är föräldrar. För dem, och för barnen, blir arbetsträningen en brygga tillbaka in i samhället – eller in i samhället för första gången. ”Att ge föräldrar en struktur och en värdighet är så otroligt viktigt ur ett barnperspektiv”, säger Simon Lundborg, mötesplatssamordnare på Vimmerby kommun som samverkar med Erikshjälpen Second Hand.

11