Page 1

SKF Producten en Services

The Power of Knowledge Engineering 1


2


SKF biedt een complete aanpak voor levenscyclusbeheer van bedrijfsmiddelen Industriële ondernemingen van elke type en formaat, waar ook ter wereld, raken er steeds meer van doordrongen dat het in de moderne zakelijke omgeving belangrijk is om bedrijfsmiddelen gedurende hun gehele levenscyclus effectief te beheren; hierdoor blijft hun waarde zo lang mogelijk behouden en worden de Total Cost of Ownership verlaagd. SKF is als geen ander bedrijf in staat om u te helpen dit te bereiken.

Levenscyclusbeheer van bedrijfsmiddelen

O n t w e r p e n on t w ik

keli

ng

duc

t ie

en

Sp

ec

P ro

te st

d

en

ij f s

ou

re

pa

dr

rh

t elling

en

• verbetering van de productiviteit • verlaging van de onderhoudskosten • verbetering van de energiezuinigheid • optimalisatie van ontwerpen • verkorting van de marktintroductietijd • verlaging van de Total Cost of Ownership

de

On

Deze kennis – met daaraan verbonden onze expertise op het gebied van afdichtingsoplossingen, smeersystemen, lineaire bewegingen, machineonderhoud, mechatronica en services – stelt ons in staat om werkelijke oplossingen te bieden die de mechanische prestaties van bedrijfsmiddelen gedurende hun gehele levenscyclus helpen maximaliseren. U kunt bij SKF dan ook terecht voor al uw technologische producten, oplossingen en services – zowel de gangbare, uit voorraad leverbare, als de op maat gemaakte versies met als resultaat:

at

ie s

ifi

c

Als wereldleider in en innovator van lagertechnologie heeft SKF gedurende meer dan honderd jaar een uniek inzicht opgebouwd in roterende apparatuur en de wijze waarop machineonderdelen en industriële processen met elkaar in verband staan; en dat in elke tak van industrie over de gehele wereld.

r at

ie

We r k

i ng e n c on t r o le

Ins t a

ll

e at ie

ni

nb

e

Toevoeging van waarde tijdens elke fase van de levenscyclus van bedrijfsmiddelen Tijdens elke fase van de levenscyclus van bedrijfsmiddelen helpen de technologieën en services van SKF de klant bij het optimaliseren van het ontwerp en de prestaties van machines, verlaging van het energieverbruik en het verlagen van de Total Cost of Ownership.

3


Inhoudsopgave

Lagers, -huizen en -eenheden

4

6

Afdichtingen

10

Smeersystemen

12

Power transmission

16

Mechatronica

18

Onderhoudsgereedschappen

22

Service

24

IndustrieĂŤn en segmenten

30

Toegevoegde waarde

32


Tijdens elke fase van de levenscyclus van bedrijfsmiddelen helpen de technologieĂŤn en services van SKF u bij het optimaliseren van het ontwerp en de prestaties van machines, verlaging van het energieverbruik en het verlagen van de Total Cost of Ownership.

5


Lagers, -huizen en -eenheden

Dankzij een lagerexpertise van meer dan een eeuw is SKF wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van wentellagers, glijlagers, lagereenheden en lagerhuizen van zeer hoge kwaliteit. Dankzij onze producten zijn bedrijven in talloze industrieën in staat om de levenscyclus van hun apparatuur te verlengen, de bedrijfstijd ervan te verhogen, het onderhoud te verminderen en de totale bedrijfskosten te verlagen.

De kogellagers, rollagers en glijlagers van SKF worden wereldwijd erkend om hun superieure kwaliteit en lange levensduur. Zij vormen dan ook de ideale keuze voor een breed toepassingsgebied. Afhankelijk van het type, het ontwerp en het formaat, zijn veel SKF lagers verkrijgbaar in vier categorieën van geavanceerde lagers: Standaard, SKF Explorer, SKF Energie Efficiënt en SKF Super-Precisie.

SKF lagerhuizen

SKF Explorer lagers

SKF produceert een breed scala aan kogellageren rollagereenheden om aan de eisen van nagenoeg elke toepassing te kunnen voldoen. Lagereenheden, die bestaan uit een SKF lager, lagerhuis, afdichting en smeermiddel, zijn voorgesmeerd en geassembleerd, zodat ze snel en gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.

In antwoord op de steeds hogere prestatie-eisen van moderne machines heeft SKF het geavanceerde wentellager SKF Explorer ontwikkeld. SKF Explorer lagers verlagen de negatieve effecten op het milieu door zowel het smeermiddel- als het energieverbruik tot een minimum te beperken. Daarbij kunnen SKF Explorer lagers ook het onderhoud beperken en bijdragen aan een verhoogde productiviteit.

SKF Energie Efficiënte lagers Om aan de steeds hogere eisen met betrekking tot wrijvingsvermindering en energiebesparing te kunnen voldoen, heeft SKF het geavanceerde SKF Energie Efficiënte (E2) wentellager ontwikkeld. Deze geavanceerde lagers worden gekenmerkt door een wrijvingsmoment dat minimaal 30% lager ligt dan dat van een vergelijkbaar standaard SKF lager.

6

SKF lagerhuizen zorgen door de stijve en robuuste behuizing, in combinatie met een nieuw basismateriaal en vernieuwd extern ontwerp, voor een langere levensduur. Het vetleidingsysteem zorgt voor een verbeterde nasmeerinterval, langere vetlevensduur, minder smeermiddelverbruik en minder smeermiddelafval.

SKF Lagers


Groefkogellagers

Hoekcontactkogellagers

Zich instellende kogellagers

Cilinderlagers

Kegellagers

Tweerijige tonlagers

CARB toro誰dale rollagers

Taatslagers

Naaldlagers en -kranzen

Roestvrijstalen lagers

Draaikranslagers

Grote lagers

7


> Lagers, -eenheden en -huizen

Precisielagers

Hybride lagers

Insocoat stroomge誰soleerde lagers

No Wear lagers

Solid Oil lagers en units

Hoge temperatuur lagers en units

Dry lubricated lagers

Energie Efficiente lagers

Sensor lagers

Polymeer lagers

Engineered producten

Gewrichtslagers

8


Stangkoppen

Glijlagerbussen

Rollichamen

Loop-, steun- en nokrollen

Trek- en drukbussen, borgmoeren

Lagerhuizen

ConCentra kogel- en rollagerblokken

Y-lagers en Y-blokken

Y-lagers voor voedingsmiddelen industrie

PDN tweelagerhuizen

OK/OKC koppelingen

Supergrip bouten

9


Afdichtingen SKF is de enige lagerfabrikant die ook afdichtingen produceert. Omdat wij als geen ander begrijpen waarom een lager uitvalt, weten we ook precies wat ervoor nodig is om dit te voorkomen. De prestaties en de levensduur van een aandrijving staan in rechtstreeks verband met de afdichtingsoplossing en het vermogen daarvan om smeermiddel vast te houden en vuil en vocht buiten te sluiten. Door de uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van materiaaltechnologie en ontwerp- en fabricageprocessen biedt SKF zowel standaard afdichtingen als customized oplossingen.

Mechanische afdichtingen

Customized, gemachineerde afdichtingen

SKF kijkt bij het ontwikkelen van lagers en afdichtingen naar het volledige systeem; dankzij deze aanpak en onze uitgebreide keuze aan materiaalsoorten kunnen wij onze klanten helpen met het verbeteren van hun productprestaties en hun concurrentiepositie. Afdichtingen van SKF worden in een veelheid aan ontwerpen en uitvoeringen vervaardigd, voor toepassingen in alle sectoren, en met asdiameters van 6 mm tot 4 700 mm – en zelfs nog groter.

SKF biedt afdichtingsoplossingen die geheel op de behoeften van de klant zijn toegespitst, waarbij wij als partner optreden van de ontwerpfase tot en met serieproductie. Afdichtingen kunnen uit een grote diversiteit aan materialen vervaardigd worden, zoals volgens klantspecificaties gefabriceerde polyurethanen, standaard of hoge kwaliteit elastomeren of thermoplasten. SKF is gespecialiseerd in geavanceerde technologische kunststof producten (AEPP). Ons aanbod bestrijkt een breed assortiment kunststof onderdelen, van gedraaide, gefreesde en gegoten onderdelen tot geavanceerde en standaard vervaardigde technologische onderdelen.

Hydraulische afdichtingen Afdichtingsoplossingen voor hydraulische toepassingen zijn ontworpen om hydraulische vloeistoffen vast te houden en vaste en vloeibare verontreinigingen buiten te sluiten, en om de hydraulische druk te bewaren, wat krachtdichtheid garandeert met een minimum aan wrijving en slijtage. Een aantal ontwerpen is speciaal geoptimaliseerd om in elke specifieke afdichtingsfunctie in de hydraulische cilinder perfect te presteren. Deze afdichtingen worden direct beïnvloed door onregelmatigheden op het stangoppervlak; ze moeten niet alleen goed op de stang passen (dynamische functie) maar ook de huisgroef goed afdichten (statische functie). Geleideringen en geleidestrips in diverse robuuste materialen ondersteunen de assen van bewegende onderdelen en zijn door SKF specifiek ontwikkeld om belastingen in zijwaartse richtingen te weerstaan.

10

Dankzij ons unieke SKF productiemodel kunnen wij snel aan uw leveringsbehoeften voldoen. Of het nu gaat om een groot aantal afdichtingen uit ons enorme, gegoten standaardassortiment, of omdat u per direct behoefte heeft aan één enkel op maat gemaakt exemplaar. Machinebewerkte afdichtingen zijn verkrijgbaar in meer dan 175 standaardversies. Op maat gemaakte oplossingen zijn op aanvraag verkrijgbaar, met een diameter tot wel 4 000 mm.


Radiale asafdichtingen

Cassette afdichtingen

Mechanische afdichtingen

V-ringen

Axiale klemafdichtingen

Speedi Sleeves slijtagebussen

Hydraulische zuiger- en stangafdichtingen

Steun- en O-ringen

Customized gemachineerde afdichtingen 11


Smeersystemen

Wist u dat gemiddeld slechts 3% van het onderhoudsbudget wordt besteed aan smeermiddelen, terwijl onjuiste smering 36% van vroegtijdig lageruitval veroorzaakt? Het juiste smeermiddel, op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats, bespaart niet alleen geld, maar zorgt voor een veiligere werkomgeving en draagt bij aan een beter milieu. SKF smeeroplossingen maken gebruik van onze expertise op het gebied van lagers, afdichtingen en machinebewaking, in combinatie met onze kennis van tribologie.

Smeermiddelen Tientallen jaren van onderzoek en ontwikkeling in alle industrieĂŤn hebben geleid tot een uitgebreid assortiment SKF smeermiddelen, want elke toepassing vereist een specifiek smeermiddel. Of het nu gaat om extreme temperaturen, hoge of lage toerentallen, biologische afbreekbaarheid of speciaal voedingsmiddelenvet.

Handmatige smering SKF handmatige smeergereedschappen bieden de onderhoudsprofessional alles wat hij nodig heeft om lagers en onderdelen van het juiste smeermiddel te voorzien.

Automatische smeerapparaten De SKF automatische smeerapparaten bieden een gemakkelijke, rendabele en betrouwbare manier om machinesmering te verbeteren. 24-uursoplossingen, zoals SYSTEM 24, bieden constante en gecontroleerde doseringen van SKF smeermiddelen, waardoor het risico op onjuiste smering tot een minimum wordt beperkt.

Centrale smeersystemen SKF centrale smeersystemen voeren smeermiddel vanuit een centrale bron naar de aangesloten punten op een machine. Deze oplossing minimaliseert wrijving en slijtage, maakt onveilige, handmatige smering overbodig en optimaliseert de hoeveelheid smeermiddel.

12

De centrale smeersystemen zijn geschikt voor zowel olie- als vetsmering en kunnen gemakkelijk worden geĂŻntegreerd in conditiebewakingsystemen waarbij operators een volledig overzicht hebben van het smeersysteem, inclusief de machineconditie.

Software voor beheer van smering SKF heeft speciale, veelal gratis, software ontwikkeld om roterende delen te voorzien van de juiste smering. Via onze website www.skf.com/ lubrication heeft u direct toegang tot bijvoorbeeld LubeSelect (bepaling van het beste smeervet), Lubrication Planner (eenvoudig opstellen en beheren van uw eigen smeerplan) en LuBase (database met meer dan 2000 lagersmeermiddelen).

Lubrication Management SKF biedt naast een gecentraliseerde installatie van smeersystemen, in bedrijfstelling en onderhoud, olie- en vetanalyse en speciale opleidingen op het gebied van smering ook de SKF Client Needs Analysis – Lubrication Management. Aan de hand van een audit wordt een verbetertraject in het smeerproces voorgesteld.


Smeermiddelen

Handmatige smering

Automatische smering

Olie levellers

Vet testkit

Olie-opslagvaten en doseerdeksels

Centrale smeersystemen

Olie circulatie systemen

Software voor calculatie nasmeerintervallen en smeermiddelkeuze

Lubrication Planner software

Smeermiddelanalyse

Lubrication Management 13


14


“We hebben door de jaren heen veel succes gehad met dit conditiebewakingssysteem. We hebben een aantal grote storingen en daaruit voortvloeiende verliezen door schade en/of letsel kunnen voorkomen door tijdig een waarschuwing te krijgen voor mogelijke machinestilstand. Niet alleen zijn we in staat om storingen te voorkomen, we hebben ook de onderhoudskosten van grotere elektrische motoren kunnen minimaliseren door het monitoren van de lagerconditie en tegelijkertijd de service-intervallen sterk te verlengen.� David Crane Technical Manager Farstad Shipping

15


Power Transmission

Naast hun functie van het verbinden van mechanisch bewegende delen, spelen power transmission producten een belangrijke rol in de lagerprestaties. Door de brede kennis van SKF met betrekking tot de interacties tussen lagers en overbrengingen, kunnen de SKF power transmission producten helpen bij het verbeteren van machineprestaties.

SKF koppelingen SKF koppelingen omvatten een groot assortiment van koppelingstypes, maten en vermogens – voor vele toepassingen en omgevingen. Voor grote, industriële toepassingen bieden SKF Grid en SKF Tandwielkoppelingen optimaal contact met de as. Hierdoor zijn hoge koppelwaarden mogelijk, treedt er minder krachtverlies op en worden de gevolgen van uitlijnfouten geminimaliseerd.

SKF Xtra Power Belts In vergelijking met standaard ommantelde riemen kunnen SKF Xtra Power Belts tot 40% meer kracht leveren en hebben zij een levensduur die 40% langer is. In combinatie met minder storingstijd en onderhoud zorgt deze langere levensduur voor lagere bedrijfskosten.

SKF Xtra Chains Voor de meeste industriële toepassingen bieden rollenkettingen één van de meest kostenefficiënte en energiezuinige manieren voor mechanische krachtoverbrenging tussen twee of meer assen. De robuuste SKF Xtra Chains bieden nog betere prestaties en een nog langere levensduur dan deze standaard rollenkettingen.

SKF Xtra Corrosion Resistant Chains SKF Xtra Corrosion Resistant Chains zijn vervaardigd uit roestvrijstaal of verkrijgbaar met een beschermlaag. Deze kettingen hebben een superieure corrosiebestendigheid voor de meest veeleisende toepassingen, zoals voedselverwerking en hygiënische toepassingen. SKF Xtra

16

corrosiebestendige kettingen zijn ook verzinkt of vernikkeld verkrijgbaar, waardoor ze geschikt zijn voor buitentoepassingen. De gedacrometiseerde versie is ontwikkeld voor extreem corrosieve omgevingen, zonder dat dit ten koste gaat van de kracht.

SKF Xtra Strength Chains SKF Xtra Strength Chains kenmerken zich door een optimale hardheid van het materiaal, precisiepassing van de onderdelen en grotere onderdelen. Ze hebben een lange levensduur, zelfs onder de meest veeleisende aandrijfomstandigheden. SKF Xtra Strength Chains kunnen hogere schokbelastingen opvangen dan standaardkettingen.

SKF Xtra Performance SLR Chains SKF Xtra Performance SLR Chains zijn uitwisselbaar met standaard rollenkettingen. Echter, dit type hoeft nooit opnieuw gesmeerd te worden en gaat in vele toepassingen aanzienlijk langer mee. En terwijl de levensduur van de ketting wordt verlengd, worden de onderhoudsinspanningen en -kosten verlaagd.

Berekeningsprogramma voor kettingen en riemen Elke toepassing heeft zijn eigen eisen. In het gratis berekeningsprogramma op www.skfptp. com kunt u uw specifieke parameters invoeren. Het programma laat u dan de meest geschikte producten voor uw toepassing zien. Of u nu kettingen en/of riemen nodig hebt, u vindt hier altijd de beste oplossing.


Riemen

Riemschijven

Kettingen

Kettingwielen

Klembussen en naven

Koppelingen

Spieloze bussen

Riem uitlijnapparatuur

Riem frequentiemeter

Riem spanningmeter

Berekeningsprogramma’s

17


Mechatronica

Door het integreren van mechanica, elektronica en informatica biedt SKF flexibele oplossingen voor veeleisende industriĂŤle toepassingen. Mechatronica is een snel ontwikkelend vakgebied dat oude problemen op een slimme en milieuvriendelijke manier oplost. Lineaire systemen verhogen de functionaliteit, verlagen het gewicht en verminderen de impact op het milieu. SKF loopt al jarenlang voorop in de ontwikkeling op het gebied van mechatronica, hetgeen heeft geleid tot een breed assortiment van zowel standaard als speciaal ontwikkelde producten.

Geleidingsoplossingen Asgeleidingen bieden een onbeperkte slag, zijn zelfuitlijnend, hebben een instelbare voorspanning en een hoogwaardige afdichting. Zowel standaard als corrosiebestendig verkrijgbaar.

Telescopische hefzuilen kenmerken zich door hun stille, robuuste, krachtige en aantrekkelijke vorm. Ze zijn verkrijgbaar in een breed assortiment voor vele toepassingen.

Profielrailgeleidingen zijn ontworpen voor ongelimiteerde beweging en bestand tegen koppelbelastingen in alle richtingen. De eenheden zijn montagegereed, betrouwbaar en eenvoudig in onderhoud.

Roterende actuatoren zijn compact en toch in staat om een hoog koppel te produceren. Het zijn modulaire systemen die voldoen aan specifieke ontwerpbehoeften. Meerdere motoropties zijn verkrijgbaar.

Modulaire prismarailgeleidingen kenmerken zich door kooien met rolelementen, hoge precisie, hoog draagvermogen, hoge stijfheid en een systeem tegen kruipen.

Besturingseenheden maken toepassingsgerichte systeembesturing mogelijk, inclusief aansluitingen voor voet-, hand- of bureauschakelaars.

Aandrijfoplossingen

Positioneringsoplossingen

Gerolde kogelomloopspindels bezitten meerdere hercirculatiesystemen, waaronder een lange schroefdraad voor hoge snelheden. Naast toepassing in aandrijvingen, zijn de hogeprecisieomloopspindels van SKF ook geschikt voor het opheffen van speling of het uitvoeren van voorspanning. Ook verkrijgbaar in miniatuuruitvoering.

Miniatuursleden combineren een compact ontwerp, een hoog draagvermogen en een hoge loopnauwkeurigheid. Ze zijn gemakkelijk in elkaar te zetten en gaan lang mee.

Geslepen kogelomloopspindels combineren hoge precisie, stabiliteit en flexibiliteit van ontwerp. Rollenomloopspindels overschrijden de beperkingen van kogelomloopspindels en bieden hoge snelheden en versnellingen en extreme precisie en stabiliteit. Voor extra stabiliteit kan de speling worden gereduceerd of opgeheven, ook een uitvoering met voorspanning is verkrijgbaar.

Actuation oplossingen Lineaire actuatoren zijn verkrijgbaar in een brede reeks ontwerpen en configuraties en zijn geschikt voor industriĂŤle toepassingen, toepassingen in de gezondheidszorg, hoge bedrijfsnelheden en muisstille, esthetisch vormgegeven systemen.

18

Standaard sleden zijn uitgerust met SKF standaardonderdelen. Ze zijn leverbaar in diverse aangedreven of geleide uitvoeringen en met een uiteenlopend scala aan slaglengtes en belastingcapaciteiten. Precisiesleden hebben een gietijzeren boven- en onderkant en zijn uitgerust met SKF prismarailgeleidingen met ingebouwde kruisroleenheden aangedreven door voorgespannen planetaire rollenomloopspindels. Benaderingsschakelaars zijn verkrijgbaar. De sleden kunnen geassembleerd worden tot systemen met meerdere assen.

Complete systemen SKF kan complete standaard alsook customized positioneringssystemen ontwerpen met gebruik van standaard SKF onderdelen.


Lineaire kogellagers

Profiel railgeleidingen

Miniatuur profiel railgeleidingen

Precisiesleden

Kogelomloopspindels

Rollenomloopspindels

Actuatoren (lineair en roterend)

Elektromagnetische cilinder actuatoren

Telescopische hefzuilen

Positioneertafels

Sensor-, Magnetische lagers en Steer-by-wire

CASM Elektrische cilinder actuatoren 19


20


“SKF heeft ons geholpen de onderhouds- en inspectiestrategie te optimaliseren. De Maintenance Reliability Engineering afdeling, onderdeel van de Huntsman Rotterdam Maintenance Group, heeft de verantwoordelijkheid om de onderhouds- en inspectieplannen voor de diverse productieplants te ontwikkelen en te verbeteren. Deze plannen dienen een duurzame en betrouwbare productiefaciliteit te garanderen. SKF biedt onder andere de Asset Management Support Toolsoftware, die grote hoeveelheden data kan opslaan, waarmee een efficiënte en gestructureerde analyse kan worden uitgevoerd. SKF maakt het ons hiermee mogelijk om de meest effectieve onderhouds- en inspectietaken voor assets vast te stellen, gebaseerd op de mogelijke risico’s. SKF biedt het Team tevens de mogelijkheid een customized criticaliteitsmatrix te definiëren, zodat onze hoge waarden op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu kunnen worden gebruikt om de mogelijke risico’s te definiëren en de noodzakelijke preventieve acties te kunnen ondernemen. Uiteindelijk worden de gecombineerde onderhoudsen inspectietaken geïmplementeerd in het CMMS systeem”. Lies Maliepaard Maintenance Integrity Teamleader Huntsman Holland B.V.

21


Onderhoudsgereedschappen Voor elk lagertype is vooraf een bepaalde gebruiksduur berekend. Onderzoek heeft echter aangetoond dat niet alle lagers deze berekende gebruiksduur halen. De levenscyclus van een lager telt namelijk een aantal stadia die een grote invloed heeft op de gebruiksduur: montage, smering, uitlijning, conditiebewaking en demontage. Deze fasen zijn van cruciaal belang voor het realiseren van de maximale levensduur van dat lager. Door de juiste onderhoudspraktijken toe te passen en de juiste gereedschappen te gebruiken, kan de levensduur van het lager aanzienlijk worden verlengd en de productiviteit en het rendement van de installatie sterk worden verhoogd.

Montage

Conditiebewaking

Montage is één van de kritieke fasen in de levensduur van het lager. Indien het lager niet op de juiste manier en met de correcte techniek en gereedschappen wordt gemonteerd, wordt de levensduur van het lager beperkt. Bij bepaalde toepassingen moet er een beroep gedaan worden op mechanische of hydraulische methodes om de lagers correct en efficiënt te monteren; soms moet er zelfs gewerkt worden met verwarmers.

Het is ook belangrijk dat de toestand van het lager tijdens bedrijf regelmatig wordt gecontroleerd en gemeten. Deze periodieke controles zorgen ervoor dat potentiële problemen tijdig kunnen worden vastgesteld en dat het onverwachts uitvallen van de machine kan worden voorkomen. Hierdoor kan ook het onderhoud van de machine beter in het productieschema worden ingepland, waardoor de productiviteit en het rendement van de installatie toenemen.

Smering Het is belangrijk om het juiste smeervet te kiezen en de juiste hoeveelheid vet aan te brengen op het lager voordat dit in gebruik wordt genomen. Tijdens de bedrijfsduur moet het lager ook regelmatig worden nagesmeerd. De juiste hoeveelheid van het juiste smeervet op het juiste ogenblik is van essentieel belang voor optimale lagerprestaties en een maximale levensduur.

Uitlijning Zodra het lager is gemonteerd in een toepassing, zoals een op een pomp aangesloten motor, moet de toepassing worden uitgelijnd. Foutieve uitlijning kan het lager extra belasten en wrijving en trillingen veroorzaken. Dit kan metaalmoeheid veroorzaken en de gebruiksduur van het lager en andere machineonderdelen bekorten. Overmatige trillingen en wrijving kunnen het energieverbruik en het gevaar voor vroegtijdige lageruitval aanzienlijk doen toenemen.

22

Demontage Op een bepaald ogenblik bereikt het lager het einde van zijn gebruiksduur en moet hij worden vervangen. Hoewel het lager niet opnieuw mag worden gebruikt, is het van het grootste belang dat hij correct wordt gedemonteerd, zodat de gebruiksduur van het vervangende lager niet in gevaar wordt gebracht. In de eerste plaats helpen geschikte demontagemethoden en -gereedschappen beschadiging van de andere machineonderdelen te voorkomen, zoals de as en het huis, die vaak opnieuw worden gebruikt. In de tweede plaats kunnen verkeerde demontagetechnieken gevaarlijk zijn voor de gebruiker.


Lagertrekkers, binnen en buiten

Trekkers met hydraulische spindel

Haak-, slag-, dopmoer- en borgmoersleutels

Slagbussensets

Hitte- en oliebestendige handschoenen

Hydraulische pompen en moeren

Olie-injectiesets

Manometers

Hydraulische accessoires

Inductieverwarmers

Verwarmingsringen

Thermische camera’s

23


> Onderhoudsgereedschappen

Voorgesneden vulplaten

Vibracon fundatie elementen

ThermoPen

Infrarood en contactthermometer

Asuitlijnapparatuur

Stroboscoop

Endoscoop

Elektronische stethoscoop

Ultrasoon lekdetector

Detectorpen voor elektrische stroomdoorgang

Laser- en contacttachometer

Geluidsdrukmeter

24


Upstream helpen SKF oplossingen de staalfabrieken om de gebruikte grondstoffen op een betrouwbare en kosteneffectieve wijze om te zetten in gesmolten staal met een hogere kwaliteit. Ook de machinebetrouwbaarheid en –beschikbaarheid is sterk verbeterd. Downstream helpen SKF oplossingen de warm- en koudwalserijen met het verhogen van de output, het verbeteren van de procescontrole, het upgraden van bestaande apparatuur, het verminderen van de kosten en het voldoen aan de nieuwe milieueisen.

25


Services en aanverwante producten

SKF heeft ongeëvenaarde expertise op het gebied van roterende machines door ruim 100 jaar ervaring in alle toepassingsgebieden. Door deze kennis van de nieuwste technieken te combineren, bieden wij totaaloplossingen die u helpen bij het verhogen van uw machinebetrouwbaarheid en -beschikbaarheid en het verlagen van uw Total Cost of Ownership. De services van SKF variëren van training en conditiebewaking tot uitlijning, reconditionering en complete onderhoudsmanagementsystemen.

Asset Management Services Dankzij meer dan honderd jaar ervaring in productie en expertise op het gebied van betrouwbare roterende machines, tientallen jaren ervaring op het gebied van advisering aan de procesindustrie en leiderschap in conditiebewaking, kunnen de SKF asset management consultants bedrijven helpen om wereldwijd de concurrentie aan te gaan. Met gebruik van tools zoals Maintenance Strategy Review (MSR) en SKF Client Needs Analysis – Asset Management (CNA-AM) beginnen we met het bepalen van verbeterpunten binnen uw bedrijf. Vervolgens ontwikkelen wij de oplossingen om deze ten uitvoer te brengen. Onze adviseurs verdiepen zich in uw bedrijfsdoelstellingen, toepassingsuitdagingen en bedrijfscultuur om zo een plan te ontwikkelen dat de machinebetrouwbaarheid zal verbeteren.

Onderhoudscontracten SKF levert vakkundige werknemers en bijbehorende technologieën voor het uitvoeren van Predictieve Onderhoudsservices (PdM = Predictive Maintenance Services) in uw fabriek. Wilt u een stap verder gaan dan reactief onderhoud? Volg dan ons proactieve onderhoudsprogramma (PRM = Proactive Reliability Maintenance). SKF levert alle benodigde hulpmiddelen en beheert het volledige proces voor u. Een integrale onderhoudsoplossing zoals SKF IMS (= Integrated Maintenance Solution) is een partnerschap waarbij SKF in samenwerking met u een asset management strategie opzet en invoert om daarmee de Total Cost of Ownership van uw assets te verlagen.

26


Het SKF Asset Efficiency Optimization (AEO) model

Control

Identification

Business Goals

Optimize

Reliability Issues Plant Asset Management and

Pre-Defined Priorities

Maintenance Program (Living Pr.) PM

PRM

ODR

RCFA

Strategy

Maintenance Strategy Project

RTF

PM =Preventive Maintenance (time based) PRM = Proactive Reliability Maintenance (predictive and corrective) ODR = Operator Driven Reliability (observations) RTF =Run-to-failure (reactive maintenance) RFCA = Root Cause Failure Analysis

Balanced Scorecard

Root Cause Failure Analysis (RCFA)

PRM/ODR Collection and Analysis Information Integration and Decision Operators Initiators

Work Order Generation

Standard Job Plans and Procedures

Corrective Maintenance

Spare Parts Alignment

Planning

Statistical Reliability Analysis

Maintenance Task Optimization

Rolling Schedule

Machine Upgrade Rebuilt and Redesign

Execution

Work Execution

Strategize

Post Maintenance Testing

Technology Upgrades

Update Program

Identify

Control

Execute

Optimize

27


> Services en aanverwante producten

Asset Management Services

Root Cause Analysis

Documented Solutions Program

Engineering Consultancy

Portable Data Collectoren

Conditiebewaking Offline

Conditiebewaking Online

Remote Monitoring Services

Electric Motor Monitoring

Dynamic motor monitoring

Operator Driven Reliability

Predictive Maintenance

28


Pro-active Reliability Maintenance

Planning en Scheduling

Spare Parts Management

CMMS

Standard Job Plans

Montage en Demontage ondersteuning

Reconditioneren van lagers

Opleidingen

Spindelrevisie

Laseruitlijning producten en services

Lagerinspectie

Kalibratie

29


IndustrieĂŤn en segmenten

Aerospace

Agriculture

Automation

Beverage

Construction

Defense

Dredging

Fluid Power

Food

Forestry

Forklift Trucks

Industrial Electrical

30


Industrial Transmissions

Machine Tools

Marine

Material Handling

Medical and Healtcare

Metal

Mining and Mineral Processing

Offshore

Oil and Gas

Pulp and Paper

Renewable Energy

Traditional Energy

31


De toegevoegde waarde

SKF Business Technology Park Het SKF Business Technology Park is in 1972 ontstaan als het wereldwijd Engineering & Research centrum van de SKF Groep. Door de komst van het Global Technical Centre Europe zullen meer dan 350 hoog opgeleide research specialisten uit meer dan 30 landen zich dagelijks bezig houden met innovaties in de lagertechnologie. Zij zetten ruim 100 jaar expertise in roterende machines om in nieuwe ideeën. Samen met ontwerpers in de industrie, universiteitswetenschappers en collega’s wereldwijd zijn deze specialisten continu bezig om de lager- en machineprestaties te verbeteren, nieuwe technologieeën te ontwikkelen, productontwikkellingstijden te verminderen, op garantiekosten te besparen, energieverbruik te verminderen en de SKF competenties verder te implementeren in lagers, afdichtingen, smering, mechatronica en services.

SKF Solution Factory SKF Solution Factory is waar mensen en technologie elkaar ontmoeten om te komen tot een grotere machineprestatie. Binnen de SKF Solution Factory worden kennis en service toegepast om oplossingen op maat te ontwerpen, te creëren en te leveren volgens uw strengste vereisten inzake productiviteit. Mogelijk presteert een machine ondermaats. Of misschien wilt u een beheerprogramma van de gebruiksduur over de volledige fabriek implementeren? Of misschien moet u een oplossing vanaf nul ontwerpen. Wat de uitdaging ook is, de SKF Solution Factory is uw aanspreekpunt voor de volledige industriële en toepassingsgerichte knowhow van SKF.

Neem contact op met de SKF account manager voor een bezoek aan het SKF Business Technology Park en kom in contact met de SKF specialisten die uw specifieke applicatie het beste kunnen beoordelen en kunnen zoeken naar het verbeteringspotentieel.

32


SKF Logistics Services Met het oog op het leveren van een optimale service aan klanten, creëerde SKF een organisatie van logistieke specialisten over de hele wereld: SKF Logistics Services. Het Europese Distributiecentrum (EDC) in Tongeren is centraal gelegen in Europa en ondersteunt de gehele supply-chain van de SKF Groep, van leveranciers tot distributeurs en eindgebruikers. Het zorgt voor de verdeling van spare parts in de EMEA regio en is één van de belangrijkste draaischijven binnen het SKF transportnetwerk. Strategisch gelegen hubs en crossdock locaties worden geïntegreerd en verbonden met een wereldwijd, transparant en efficiënt logistiek netwerk en zorgen voor het optimaliseren van voorraadniveaus en kosten. Naast de opslag en distributie van SKF-goederen maken ook externe industriële fabrikanten gebruik van de bestaande en efficiënte logistieke mogelijkheden van SKF Logistics Services. Zelf ervaren? Neem contact op met de SKF account manager voor een bezoek aan SKF Logistic Services in Tongeren (B).

SKF Documented Solutions Program Het SKF Documented Solutions Program is een web-based software die de verwachte waarde van een oplossing voor uw machineprobleem berekent. U kunt zien hoe SKF technologieën kunnen bijdragen aan de optimalisatie van uw unieke bedrijfssituatie. Het programma berekent totale kostenbesparingen op gebied van energie, smering, voorraad, garantiekosten, mankracht, machinelevensduur, betrouwbaarheid, output, kwaliteit, uitrusting, downsizing en meer dan 250 andere parameters. Het programma kan ook specifieke oplossingen genereren voor doelstellingen die zijn geformuleerd aan de hand van een SKF Client Needs Analysis - een programma waarbij een bedrijf zijn eigen operationele informatie kan vergelijken met wereldwijde best practices om zo verbeterpotentieel te kunnen identificeren. 33


De bouwstenen van kennis van techniek Als wereldleider in lagertechnologie – al meer dan een eeuw – hebben wij een zeer uitgebreid pakket aan kerntechnieken en -diensten ontwikkeld die gestoeld zijn op onze kennis van roterende apparatuur en de wijze waarop machineonderdelen en industriële processen in elkaar grijpen. Voorbeelden zijn afdichtingen, smeermiddelen, lineaire beweging, machineonderhoud, asset management en mechatronica – waarbij mechanica en elektronica gecombineerd worden in intelligente systemen. En dankzij onze samenwerking met klanten uit elke tak van industrie over de gehele wereld hebben wij een brede ervaring opgebouwd in het toepassen van onze technieken en diensten in elk stadium van de levenscyclus van bedrijfsmiddelen.

Vaak met als resultaat toepassingsoplossingen die u voorheen niet voor mogelijk had geacht. Met ons begrip voor diverse culturen werken wij nauw samen met onze klanten en kunnen wij onze ervaring en kennis toepassen om oplossingen te vinden voor de specifieke uitdagingen waar zij mee te maken krijgen. We helpen hen om hun productiviteit te verhogen, onderhoudskosten te verlagen, energieverbruik te verbeteren, ontwerpen te optimaliseren, marktintroductietijd te verkorten en de Total Cost of Ownership te verlagen. Uiteindelijk helpen we hen succesvoller en winstgevender te worden. Dit is wat wij verstaan onder “de bouwstenen van kennis van techniek”.

SKF Solution Factory Process know-how in

Energy

Pulp and Paper

Capabilities

Reduce time to market

Machine tools

Metals

Decrease maintenance cost HPI/Oil and gas

Training centre

Mining, minerals processing and cement

Mechanical services

Product customization

Bearing remanufacturing centre

Increase productivity Condition monitoring services

Marine

Improve energy efficiency

Spindle service centre

Optimize designs Chemical, lubrication and metallurgical analysis

Food and beverage

Specialist competences

Application engineering

Project management

Technical competences

Energy and sustainability management

Seals

Lubrication systems

Maintenance engineering consultancy

Services

Bearings and units

Mechatronics

34

Bearing analysis

Power Transmission


® SKF, CARB, Explorer, Insocoat en NoWear zijn geregistreerde handelsmerken van de SKF Groep. © SKF Groep 2013 Het auteursrecht voor de inhoud van deze publicatie is in handen van de uitgever. De inhoud mag niet worden vermenigvuldigd (geldt ook voor uitreksels) zonder dat hiervoor vooraf schriftelijk toestemming is verleend. Aan de nauwkeurigheid van de informatie in deze publicatie is de grootst mogelijke zorg besteed. Er kan echter geen enkele aansprakelijkheid worden aanvaard voor verlies of schade dat/die direct of indirect voortvloeit uit of het gevolg is van het gebruik van de informatie in deze publicatie. PUB GCM/P2 13836 NL · Mei 2013 Bepaalde afbeeldingen zijn gebruikt onder licentie van Shutterstock.com.

skf.com


ERIKS vestigingen Aandrijftechniek

ERIKS Servicecenters

Dordrecht Keerweer 41 3316 KA Dordrecht T (078) 652 21 21 F (078) 652 21 29 E info.dordrecht@eriks.nl

Alkmaar Saffierstraat 3 1812 RM Alkmaar T (072) 514 17 17 F (072) 514 16 25 E esc.alkmaar@eriks.nl

Eerbeek Loubergweg 19 6961 EJ Eerbeek T (0313) 67 95 00 F (0313) 65 47 68 E eerbeek@eriks.nl

Maastricht Amerikalaan 28 6199 AE Maastricht-Airport T (043) 604 91 80 F (043) 363 87 28 E maastricht@eriks.nl

Groningen Rouaanstraat 8 9723 CD Groningen T (050) 368 49 49 F (050) 314 62 57 E info.groningen@eriks.nl

Almelo Plesmanweg 12 7602 PE Almelo T (0546) 87 30 70 F (0546) 87 32 68 E almelo@eriks.nl

Eindhoven De Witbogt 22 a 5652 AG Eindhoven T (040) 291 19 00 F (040) 291 19 09 E eindhoven@eriks.nl

Rijnmond Shannonweg 33, Haven 5079 3197 LG Rotterdam-Botlek T (010) 231 34 00 F (010) 296 96 18 E rijnmond@eriks.nl

Leeuwarden James Wattstraat 19 8912 AS Leeuwarden T (058) 294 50 50 F (058) 213 24 71 E info.leeuwarden@eriks.nl

Amsterdam Dynamostraat 46 1014 BK Amsterdam-Westpoort T (020) 448 96 10 F (020) 613 77 65 E amsterdam@eriks.nl

Emmen Willem Schoutenstraat 11 b 7825 VV Emmen T (0591) 66 80 00 F (0591) 66 80 06 E emmen@eriks.nl

Roermond Ada Byronweg 11 6045 GM Roermond T (0475) 37 22 70 F (0475) 37 23 05 E roermond@eriks.nl

Roermond Albert Einsteinweg 8 6045 GX Roermond T (0475) 37 22 33 F (0475) 32 75 40 E info.roermond@eriks.nl

Arnhem Pieter Calandweg 46 6827 BK Arnhem T (026) 362 92 44 F (026) 361 00 63 E arnhem@eriks.nl

Hengelo Hassinkweg 16 7556 BV Hengelo T (074) 291 57 57 F (074) 291 59 39 E hengelo@eriks.nl

Rotterdam NoordWest CaĂŻrostraat 80 3047 BC Rotterdam T (010) 245 50 55 F (010) 262 00 38 E rotterdam@eriks.nl

Rotterdam Sevillaweg 75 3047 AL Rotterdam T (010) 245 50 00 F (010) 262 06 22 E info.rotterdam@eriks.nl

Bergen op Zoom Van Konijnenburgweg 44 b 4612 PL Bergen op Zoom T (0164) 27 55 44 F (0164) 27 55 49 E bergenopzoom@eriks.nl

Hoorn De Factorij 35 d 1689 AK Zwaag T (0229) 21 28 82 F (0229) 21 93 74 E hoorn@eriks.nl

Tilburg Ellen Pankhurststraat 9 5032 MD Tilburg T (013) 571 45 61 F (013) 570 06 42 E tilburg@eriks.nl

Schoonhoven Broeikweg 25 2871 RM Schoonhoven T (0182) 30 34 56 F (0182) 38 69 20 E info.schoonhoven@eriks.nl

Delfzijl Deltaweg 30 9936 HK Farmsum T (0596) 63 38 20 F (0596) 63 38 29 E delfzijl@eriks.nl

Gouda Marconistraat 117 2809 PG Gouda T (0182) 33 11 60 F (0182) 37 82 02 E gouda@eriks.nl

Zwolle Ampèrestraat 27 8013 PT Zwolle T (038) 467 29 20 F (038) 467 29 29 E zwolle@eriks.nl

Den Haag / Marofra Neckar 2 2491 BD Den Haag T (070) 381 84 84 F (070) 381 84 36 E denhaag@eriks.nl

Groningen Rouaanstraat 8 9723 CD Groningen T (050) 368 49 99 F (050) 368 49 98 E groningen@eriks.nl

Ede Galvanistraat 34 6716 AE Ede T (0318) 43 96 14 F (0318) 64 01 04 E ede@eriks.nl

Leeuwarden James Wattstraat 19 8912 AS Leeuwarden T (058) 215 05 87 F (058) 215 85 16 E leeuwarden@eriks.nl

www.eriks.nl

Profile for ERIKS Nederland

SKF producten en services  

ERIKS bv is de grootste Authorized SKF Distributor van Nederland. Kijk op www.eriks.nl

SKF producten en services  

ERIKS bv is de grootste Authorized SKF Distributor van Nederland. Kijk op www.eriks.nl

Profile for eriksbv