Page 1


Länsstyrelsen i Kronoberg Kungsgatan 8 351 86 Växjö Tel: 010 22 37 000 kronoberg@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/kronoberg

Krissamverkan Kronoberg Ett samarbete mellan aktörerna för samhällsskydd och krisberedskap i Kronobergs län

Kommun X Adress Postadress Telefonnummer mejl@kommunnamn.se www.kommunnamn.se

tryckeri X © Erika Lindmark 2012 Omslag och illustrationer av författaren


Till dig som vuxen Alla har ett ansvar för att vi ska kunna leva i ett tryggt och säkert samhälle. Ett stort ansvar vilar på det offentliga, men som privatperson har också du ett grundläggande ansvar. De flesta av oss lever idag ett bekvämt liv och det är lätt att ta tillgången på värme och elektricitet, friskt dricksvatten i kranen, mat i affären och fungerande transporter för given. Men samtidigt som vi blir allt mer beroende av teknik och infrastruktur, blir vi också mer sårbara. Det behövs inte mer än ett längre strömavbrott för att allt det vi uppfattar som självklart ska upphöra att fungera – lampor, datorer, kylskåp, toaletter, uppvärmning, vattenförsörjning och bankomater. Lagen om skydd mot olyckor utgår från principen att den enskilde har ett huvudansvar för att skydda sitt liv och sin egendom. Det gäller vid olyckor i vardagen, hemma och på fritiden. Men det gäller också vid svåra olyckor eller kriser som kan påverka stora delar av vårt samhälle. När en kris inträffar behövs samhällets resurser i första hand för att lindra krisen och hjälpa de som är i störst behov av hjälp. Är man frisk och stark måste man i möjligaste mån själv se till att man klarar sina grundläggande behov och vara förberedd. Ökad kunskap och medvetenhet om risker gör det lättare att förebygga olyckor. Även om det är de vuxna som har ansvaret vid krishantering är det även viktigt att barnen får vara delaktiga och lära sig sådant som är viktigt för dem att kunna. Det man lär sig i unga år finns också med resten av livet. Att lära barn om säkerhet är därför en viktig del i det skadeförebyggande arbetet. I denna bok får ni med hjälp av Vilda Hildas, Redos och Lilla Ängslans upptåg lära er mer om hur ni kan hantera och förbereda er inför olika kriser och olyckor. Efter varje kapitel finns även övningar där ni tillsammans kan skapa en tryggare och säkrare miljö i vardagen. I slutet av boken finns också tips till vidare läsning där ni kan hitta ytterligare råd och stöd.


Allting blir svart

............................................................. 1

Det brinner! ....................................................................... 11 Vidare l채sning och viktiga telefonnummer............. 21


et var en helt vanlig tisdag. Bortsett från en sak. Ute härjade det ett fruktansvärt oväder. Vinden ven så det nästan tjöt i öronen. Himlen var alldeles mörk. Regnet smattrade hårt mot rutan samtidigt som åskan mullrade precis runt knuten.

Hilda hade långtråkigt. Det fanns verkligen ingenting att göra. Ängslan bara satt och gömde sig från ovädret medan Redo höll på att knyta sina tråkiga knopar. Inte fick man gå ut och leka heller. Redo sa att det kunde vara farligt.

2


Plรถtsligt blev allting alldeles svart.

3


Ängslan satte sig på golvet och började gråta hysteriskt. Nu var det riktigt illa. Hilda däremot tyckte det var roligt att det äntligen hände någonting. Hon snubblade runt i mörkret och skrattade högt. Mitt i all uppståndelse var Redo borta...

4


Efter en liten stund kom Redo tillbaka med en kartong. I lådan fanns en massa olika saker. Vattenflaskor, konserver, batterier.. Saker som Redo hade plockat ihop i fall det skulle uppstå en nödsituation. Redo förklarade att strömmen hade slutat fungera. Det var därför det hade blivit så mörkt. Radion och elementet fungerade inte heller längre. Det kom inte ens något vatten ur vattenkranen! Redo tände ett ljus och satte batterier i radion. Hilda ville lyssna på någon rolig kanal, med musik att dansa till. De kunde ju ha disco när det ändå var så mörkt. Men Redo skulle tvunget lyssna på vuxenradio. Sån där det bara är prat hela tiden.

5


Ängslan hade lugnat ned sig sen Redo kom tillbaka men satt i stället ihopkrupen och huttrade vid ljuset. Det hade börjat bli kallt sedan elen försvann. Hilda tyckte inte heller att det var så roligt längre. Det var till och med tråkigare än innan det blev mörkt! Då kom Redo med ett ovanligt knasigt förslag. För att hålla värmen kunde de campa, fast inomhus. Redo gav Ängslan och Hilda varsin ficklampa, sen gick de och samlade ihop filtar, kuddar, mössor och vantar och byggde en koja under köksbordet. Hilda tyckte inte att det var någon riktig camping om man inte berättade spökhistorier. Hon berättade om alla möjliga otäcka saker och gjorde läskiga miner så Ängslan nästan kissade på sig.

6


Sen satt de där under bordet och spelade kort tills de blev så trötta att de somnade. Nästa dag var stormen över och elen kom så småningom tillbaka.

7


Har ni allting hemma som behövs till en krislåda? Hjälps åt att leta reda på och samla ihop sakerna i listan!

8


Redos checklista Ficklampa

Brandsläckare

Batterier

Resbrandvarnare

Stearinljus

Tvättlappar

Tändstickor

Kontanter

Filtar och varma kläder

Kortlek

Plåster Värktabletter och andra viktiga mediciner Radio (vev eller batteridriven) Dunkar eller flaskor för vatten Mat som kan förvaras utan kyl eller frys, till exempel konserver, hårdbröd och kex, pulversoppa och russin Telefonlista med nummer till: anhöriga, bekanta, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården


n dag satt Hilda på sitt rum och lekte för sig själv med sin favoritleksak – en radiostyrd robot som både blinkade och gjorde häftiga ljud. Ibland använde Hilda den för att skrämma Ängslan, det fungerade nästan varje gång! Plötsligt stannade roboten och blev helt tyst. Slut batteri, stod det på kontrollen. Fy så kasst, tänkte Hilda. Vad skulle hon nu göra? Då kom hon på att hon hade sett Redo sätta i ett batteri i den där vita saken i taket ute i hallen. Det kunde hon ju låna! Hilda hämtade trappstegen i köket för att komma åt batteriet och fortsatte nöjt att leka med sin robot.

12


På kvällen var det myskväll. Det var det varje lördag. Hela kvällen satt de alla tre och mös i soffan framför TV:n. Hilda hade till och med tänt ljus för att få det extra mysigt. Men mest för att komma i stämning inför den läskiga filmen som hon hade tänkt se. Det började bli sent. Redo gäspade högt och tyckte det var dags att sova. Det var ju faktiskt en dag imorgon också. Redo var väldigt noga med att påminna Hilda om att komma ihåg att släcka ljusen. Hon hade nämligen glömt det förut...

13


Hilda blev helt till sig när filmen började. Ängslan som hade somnat med handen i godispåsen vaknade med ett ryck av de läskiga ljuden. Det här var inte bra. Nu skulle Ängslan aldrig kunna somna! Hilda var tvungen att följa med Ängslan till sängen för att se så det inte var några monster i garderoben. Men Ängslan vågad ändå inte somna ensam. Inte ens gosenallen hjälpte. Hilda fick lov att sitta kvar och läsa för Ängslan. Till slut somnade de båda två. I vardagsrummet var TV:n fortfarande på. Ljusen hade ingen släckt heller...

14


Senare på kvällen vaknade Redo och gick upp för att dricka ett glas vatten. Ute i hallen kände Redo en konstig lukt och såg att det kom rök från vardagsrummet. Det hade börjat brinna i soffan! Redo ropade högt för att varna de andra.

15


Ängslan och Hilda vaknade och sprang ut i hallen. När de såg att det brann började Ängslan skrika hysteriskt. Hilda blev stel som en pinne. Hon tyckte också det var läskigt, så här mycket eld hade hon aldrig sett på riktigt! Nu var de bäst att de skyndade sig ut och ringde efter hjälp innan hela huset brann ner! Redo sa åt Hilda och Ängslan att snabbt krypa ner på golvet under röken och skynda sig ut. Redo kröp efter och stängde ytterdörren för att inte elden skulle rymma.

16


På vägen ut ringde Redo på hos grannarna i trapphuset för att de också skulle bli varnade. När de kommit i säkerhet bad Redo Hilda, som alltid hade med sig sin telefon, att ringa till räddningstjänsten. Hilda förstod inte. Vadå räddningstjänsten? Hon var ju inte rädd. Inte längre i alla fall... – Dit ringer man om det till exempel brinner och man vill bli räddad, inte om man är rädd, förklarade Redo. – Det är samma nummer som man ringer till vid alla nödsituationer och allvarliga olyckor – 112, lätt att slå! Men vad ska man säga när det svarar egentligen? – Berätta vad som hänt, vad du heter och var vi bor någonstans, sa Redo.

17


Sen stod de en bit från huset, höll om varandra och väntade på brandbilen. De behövde inte vänta så länge, brandbilen var snabbt på plats. Hilda och Ängslan blev lite lugnare när brandmännen kom för att släcka elden. Men Redo som alltid var så noga med att kontrollera att brandvarnaren fungerar var fundersam. Varför hade den inte hade börjat tjuta när det brann? Hilda rodnade och tittade ner i marken. Hon hade ju tänkt lämna tillbaka batteriet! Redo blev först lite arg. Så fick man absolut inte göra. Men just nu var ändå det viktigaste att alla hade klarat sig. Det hade kunnat sluta riktigt illa.

18


Brandmännen lyckades till slut släcka elden och efter att vardagsrummet hade renoverats var allting precis som innan olyckan. FÜrutom en sak. Batteriet var tillbaka i brandvarnaren!

19


Det är viktigt att ha minst en brandvarnare hemma, men det är också viktigt att den fungerar!

Var sitter era brandvarnare? Leta reda på dem! Be en vuxen testa om brandvarnarna fungerar. I så fall kommer det tjuta jättehögt! Annars är det dax att byta batteri.

Kolla brandvarnarna minst en gång om året. Testa brandvarnarna1:a december varje år. Då är det lättre att komma ihåg!

En brandfilt eller brandsläckare är också bra att ha hemma för att själv kunna släcka elden om den inte hunnit bli för stor. Var har ni er brandfilt eller brandsläckare?

20


Vidare läsning Myndighten för samhällsskydd och beredskap

msb.se Dinsäkerhet.se Krisinformation.se Lansstyrelsen.se Din hemkommun

Kommunnamn.se Civilförsvarsförbundet

civil.se Viktiga telefonnumer På ovanstående webbsidor kan ni hitta mer information om hur ni förbereder er inför och hanterar olika typer av kriser och olyckor. Det är även till dessa ni kan vända er när en kris har inträffat för att få mer information om händelsen.

SOS-alarm, nödnummer

112 Sjukvårdsrådgivningen

1177 Polisen

114 14 MSBs callcenter, för information vid kris

020-20 20 00

21


Hilda hittar på många tokigheter. Det är lätt att saker går fel och att man gör sig illa då man bara vill ha roligt. Det är inte konstigt att Lilla Ängslan blir orolig av alla Hildas upptåg. Tur då att Redo finns, så inte hela huset brinner ner! Alla har ett ansvar för att vi ska kunna leva i ett tryggt och säkert samhälle. Ett stort ansvar vilar på det offentliga, men som privatperson har också du ett grundläggande ansvar. Ökad kunskap och medvetenhet om risker gör det lättare att förebygga olyckor. Även om det är de vuxna som har ansvaret vid krishanterig är det även viktigt att barnen får vara delaktiga. I denna bok får ni tillsamans med Vilda Hilda, Redo och Lilla Ängslan lära er hantera och förebygga olika olyckor med hjälp av tokiga berättelser och roliga aktiviteter.

Vilda Hilda, Redo och Lilla Ängslan  
Vilda Hilda, Redo och Lilla Ängslan  

Som individer i samhället har vi ett ansvar att vara förberedda och kunna ta hand om oss själva och de i vår närhet när någonting oförutsett...

Advertisement